Page 1

NR. 2 - DECEMBER 2013 - t.w.v. â‚Ź2.50

Steffen & Flip Laten hun BROs voor de HOs gaan

Seks op de Fiets En meer cocktailrecepten!

Meeloopdag of proefstuderen Wat is het verschil?

Goede voornemens:

hoe houd ik me eraan?


advertentie

922521=(5(67$85$176 =2(.(1:,--28 $OVPHGHZHUN VW HUELM%85*(5.,1*Š 9HUGLHQMHERYHQKHWPLQLPXPORRQ 0DDNMHGHHOXLWYDQHHQMRQJHQHQWKRXVLDVWWHDP 3URILWHHUMHYDQGHIOH[LEHOHLQURRVWHULQJ :RUGMHLQWHUQRSJHOHLGHQNULMJMHGHUXLPWHRPGRRUWHJURHLHQ

'XV %HQMLMMDDURIRXGHU %HKHHUVMHGH1HGHUODQGVHWDDOLQZRRUGHQJHVFKULIW +HEMHJRHGHVRFLDOHYDDUGLJKHGHQ %HQMHHHQWHDPSOD\HUIOH[LEHOEHVFKLNEDDUHQJDVWJHULFKW

62//,&,7((5'$1',5(&7%,-2)/((60((523::::(5.(1%,-%.1/


INHOUD Goede voornemens Hoe houd ik me eraan? 4 Liefde, seks en vraagtekens Alles over lichaam, liefde en seks 6

14

Jongens & Meisjes Niet gelijk, wel gelijkwaardig

8

Happy Drinks Cocktails met een kick 10 Zon, zee, strand? Check de vakantietips!

14

Inspiratie voor (kerst)cadeaus Eén kaart, duizend cadeaus 18

30

10 24

Colofon Schoolmagazine, December 2013, Jaargang 6, nummer 2 Redactieadres Eindredactie Wilgenweg 14a Rosy Piets 1031 HV Amsterdam Medewerkers Stuur je persbericht naar Ester Mulschlegel, Ydwine de p.wijers@apprenticeuitgevers.nl Vos, Ruben van Eijl, Rosalie Hoofdredactie Verhaaf, Rosy Piets Pim Wijers Vormgeving p.wijers@apprenticeuitgevers.nl Keesie, www.keesie.nl

Studie kiezen? Zo doe je dat

20

Stage op Mallorca Maar ze had ook Ibiza kunnen kiezen 24 De ultieme headphone test Welke is de beste? 26 BROs BEFORE HOs Interview met de regisseurs! 30

Coverfoto Joël Frijhoff Uitgever Apprentice Uitgevers Distributie Controlled circulation op scholen Adverteren? Mail naar sales@boomerang.nl Of bel met 020 - 561 1233

© Apprentice Uitgevers, oktober 2013 Schoolmagazine is een uitgave van Apprentice Uitgevers. Schoolmagazine is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Schoolmagazine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Inhoud

3


Goede voornemens:

hoe houd ik me eraan?

Heb jij al goede voornemens voor 2014? Een lijstje is zo gemaakt: gezonder eten, meer sporten, meer tijd besteden aan school of meer sparen. Maar je er echt aan houden is een stuk lastiger. Edgie.nl heeft daarom wat tips voor je: Niet te veel Een of twee goede voor­ nemens is prima, maak de lijst niet te lang voor jezelf. Kleine stapjes Probeer je goede voornemens niet in één keer door te voeren, maar in kleine stapjes. Spaar niet ineens 100 euro, maar begin met je

4

kleingeld sparen of een deel van je salaris of zakgeld opzij te zetten bijvoorbeeld. Samen Samen sparen voor de zomervakantie of een scooter is leuker dan alleen. Ook samen sporten is een stuk gezelliger.

Ga je een keer de mist in? Niet erg! Leer ervan en ga daarna vol goede moed weer verder.


Challenge jezelf: Scoor een feestoutfit voor € 50,Heb jij al nagedacht over je outfit voor het kerstdiner of wat je aantrekt naar die new year’s eve party? December is een dure maand. Gezellig eten met familie en vrienden en niet te vergeten een te gek feest bijwonen met oud & nieuw. Daag je vrienden en jezelf uit om een complete feestoutfit te scoren voor € 50,-!

Ben jij een slimme shopper? Ga jij direct over tot actie of neem je even de tijd om prijzen te vergelijken? Check hoe het met jouw shopping skills zit en doe de test!

Dit lijkt misschien niet realistisch. Met onze tips kom je vast een heel eind:

Zo scoor jij een kerstoutfit voor € 50,-: • Begin op tijd met shoppen, onder stress koop je vaak duurdere dingen. • Koop goede basisstukken die je ook na dat ene te gekke feest met oud & nieuw nog kunt dragen. • Met opvallende accessoires maak je je outfit extra feestelijk! • K ijk eens wat je vrienden of vriendinnen in de kast hebben hangen of organiseer een kledingruilparty. • In tweedehands winkels kun je ook vintage kleding vinden, dan weet je in ieder geval zeker dat op het feest niemand dezelfde outfit als jij draagt. • Er zijn allerlei sites waar je kleding tweedehands kunt kopen of kunt ruilen, bijvoorbeeld weloveswoppen.nl. Maak een account aan en het ruilen van kleding kan beginnen!

Succes! Edgie, om meer uit je geld te halen

5


Liefde, seks en vraagtekens Seks en internet: hoe doe je dat?

BOX L I A M

Aan: info@sense.info

Seks: leuk, spannend, eng, moeilijk? Als je het nog aan het ontdekken bent, zul je best wat vragen hebben. Schoolmagazine ging voor je op zoek en vond de antwoorden bij sense.info. Deze editie: seks en internet! Aan: info@sense.info Van: cowgirl.....@gmail.com

Van: boy14.....@gmail.com

Onderwerp: kan ik hem vertrouwen?

Onderwerp: ik durf niet

Hoi Sense, Via Facebook voegde laatst zomaar iemand mij toe. Ik heb geen gedeelde vrienden met hem, maar hij leek me heel aardig en hij weet precies hoe ik me voel. Hij wil nu met me afspreken. Kan ik hem vertrouwen?

Beste Sense, Ik ben nu met iemand van school best vaak aan het skypen. Zij wil dat ik mijn kleren uittrek, maar ik durf niet. Misschien houdt ze me wel voor de gek en lacht ze me uit...? Wat moet ik doen?

Hoi Cowgirl, Als je iemand niet in het echt kent, weet je nooit helemaal zeker wie je voor je hebt. Misschien is de foto die hij gebruikt wel helemaal niet van hemzelf. Spreek dus nooit zomaar af. Wil je hem toch ontmoeten? Neem een vriend of vriendin mee. Hij of zij kan jullie altijd nog alleen laten als jij dat wilt en hem vertrouwt. Kijk voor meer tips op Sense.info.

Aan: info@sense.info

Van: Tirza.....@gmail.com

Onderwerp: hoe doe ik het? Lieve Sense, Ik wil graag ook leuk contact met jongens via internet, maar ik weet niet hoe ik dat moet aanpakken. Lieve Tirza, Online anderen ontmoeten is erg leuk, maar is natuurlijk anders dan in het echt. Hier een paar tips: geef complimenten maar overdrijf het niet. Wees jezelf. Doe je niet mooier of anders voor dan je bent. Wil jij bepaalde dingen niet? Doe het dan ook niet. Ga de ander niet ‘pleasen’, trek een grens. Maak er een leuk gesprek van. Bedenk dat de meeste jongens niet van die praters zijn en zoek een onderwerp dat jullie allebei leuk vinden. Hengel niet teveel naar bevestiging.

6

Beste Boy14, Als je twijfelt, wacht dan liever tot je zeker weet dat je er geen spijt van krijgt. Zegt je gevoel ‘nee’, doe het dan niet. Let verder op: er zitten risico’s aan online seks. Een ander kan de beelden bijvoorbeeld opnemen en verspreiden zonder dat je hiermee hebt ingestemd. Je weet bovendien nooit wat er met die beelden gebeurt. Weet je zeker dat je het toch wil doen? Zorg dan dat je gezicht niet in beeld is en dat er niets anders in beeld is dat naar jou herleidbaar is, zoals je kamer. Dan ben je in ieder geval niet herkenbaar als de beelden later toch worden verspreid.


Safe seks: ook online! Daten − en misschien zelfs seks − via de webcam kan leuk en spannend zijn, als je weet hoe je het veilig houdt. Wil je je geen zorgen maken over groomers, loverboys of stalkers? Let dan op onderstaande tips!

Hoi, ik ben Rik van 47. Wil je mijn facebookvriendin worden?

Voeg geen onbekenden toe als Facebookvriend. Zorg dat je je Facebook­profiel afschermt voor on­bekenden, zodat zij je profiel en je foto’s niet kunnen zien. Dat kan via de privacy-instellingen. Spreek je in real life af met je internetdate? Ga dan nooit alleen. Neem een vriend of vriendin mee. Hij of zij kan jullie altijd nog alleen laten als jij dat wilt. Zorg dat je zeker weet wie de ander is. Chat je met een onbekende en vind je de ander echt heel leuk? Spreek dan eerst op een veilige manier met elkaar af in het echt, en heb dan pas seks via de webcam. Maak afspraken met elkaar over het wel of niet opnemen van beelden. Als je beeldopnames toe­staat, spreek dan af dat jullie die beelden nooit met anderen delen en dus ook niet op internet zetten.

Op sense.info vind je meer informatie en tips over porno op internet, online daten, cammen en afspreken in het echt. Op deze site vind je ook info over de leuke en soms lastige kanten van relaties, over liefde en over seks. Voor advies kun je anoniem mailen, chatten, bellen of een afspraak maken met een deskundige bij jou in de buurt. Sense.info

7


Jongens & Meisjes Niet gelijk, wel gelijkwaardig

Jongens en meisjes zijn niet hetzelfde, dat weet iedereen. Jongens winnen bijvoorbeeld gemakkelijk met armpje drukken. En meisjes worden eerder volwassen dan jongens. Deze voorbeelden zijn natuurlijk veel te kort door de bocht (een jongen op onze redactie verloor laatst nog met armpje drukken van een meisje, tsss), maar wat alle verschillen ook mogen zijn: jongens en meisjes zijn wel gelijkwaardig. In de campagne WE CAN Young wordt dat extra duidelijk. Een doel van WE CAN Young is bijvoorbeeld om jongeren ervan bewust te maken dat stereotypen over jongens en meisjes lang niet altijd waar zijn. Zoals de uitspraak: ‘Meisjes willen liefde, jongens willen seks.’ Een ander doel is om jongeren weerbaar te maken op het gebied van seks en relaties: iedereen vrij en blij, iedereen blij vrijen. Het toverwoord is natuurlijk respect. En natuurlijk is het belangrijk om te weten waar je grenzen en die van je vriend of vriendin liggen!

Word changemaker Een changemaker levert een bijdrage aan het tegengaan van ongelijkheid tussen jongens en meiden en wil dat hier iets tegen gedaan wordt. Om ook zo veel mogelijk andere jongeren van de seksregels en ongelijkheid op de hoogte te stellen, onderneemt een changemaker acties. Je kunt als changemaker grote acties houden, maar ook een klein initiatief kan al veel helpen!

8

De 6 seksregels Wil je de grens opzoeken maar er niet overheen? Knoop deze seksregels dan in je oren: 1. Toestemming: wil je het allebei? 2. Vrijwilligheid: is er geen sprake van dwang? 3. Gelijkwaardigheid: is niemand de baas? 4. Leeftijdsadequaat: wat past bij je leeftijd? 5. Contextadequaat: stoor, beledig of choqueer je niemand? 6. Zelfrespect: wat je doet schaadt jou of een ander niet?

WE CAN Young is actief in 15 verschillende gemeenten: Arnhem, Zwolle, Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Almere, Leiden, Delft, Breda, Tilburg, Helmond, Dordrecht, Eindhoven, Apeldoorn en Groningen. Lever je bijdrage aan het tegengaan van ongelijkheid tussen jongens en meiden! Check wecanyoung.nl hoe jij een changemaker wordt en welke acties andere changemakers uitvoeren.


Changemakers: ‘Ik vind het belangrijk dat meisjes hun grenzen kunnen aangeven op seksueel gebied’

Door Rosy Piets

Op zaterdag 23 november vond de uitreiking van de WE CAN Young awards 2013 plaats om jonge changemakers te belonen voor hun acties. Schoolmagazine was erbij en Taylan (16) en Thomas (16) bedachten het ‘broodje changemaker’ en wonnen daarmee de WE CAN Young award 2013 publieksprijs

Hebben jullie in je omgeving wel eens gezien dat de seksuele regels overtreden werden? Laurie: Ja, ik weet dat meisjes op school onder sociale druk met jongens naar bed zijn geweest. Niet omdat ze per se wilden, maar omdat hun vrienden het al hadden gedaan of omdat die jongen het wilde. Hoe kan een meisje seksueel weerbaar zijn zonder dat ze grote spierballen nodig heeft? Taylan: Door niet te vroeg dingen te doen. Een meisje moet iemand wel vertrouwen voordat ze zo ver gaat om seks met iemand te hebben. Thomas: Ik denk dat je houding heel belangrijk is. Je moet als meisje ‘nee’ durven zeggen. Maar het ligt net zo goed aan de houding van jongens.

interviewde er drie. Vinden jullie dat meisjes zich maar beter niet te bloot kunnen kleden? Laurie: Dat is een moeilijke. Aan de ene kant zeg ik ja, want je geeft toch een bepaald signaal af met heel blote kleding. Maar aan de andere kant is het haar eigen keuze en moeten jongens die respecteren.

seksuele voorlichting gehad. Taylan: Bij ons op school werd er wel een beetje gesproken over seksuele weerbaarheid, maar dat zou eigenlijk meer moeten. Ik vind dat erg belangrijk.

Zouden jullie een jongen erop aanspreken als je ziet dat hij over een meisje haar grenzen gaat? Laurie: Het hangt er een beetje vanaf. Klinkt misschien gek als changemaker, maar als die jongen veel groter dan ik zou zijn, dan zou ik het niet doen als ik in mijn eentje was. Maar als ik met vrienden was zeker wel. Wordt er in jullie omgeving open over seks en seksuele weerbaarheid gesproken? Thomas: Ja, thuis wordt daar wel open over gesproken. En op school hebben we

Changemaker Laurie (15) vindt het belangrijk dat meisjes hun grenzen kunnen aangeven op seksueel gebied WE CAN Young

9


Happy Drinks Cocktails zonder alcohol, maar met een kick Happy Drinks maken alle andere cocktails overbodig. Topkok Pierre Wind stond aan de wieg van deze drankjes. Ze veroveren Nederland gestaag: zo kon je ze al bestellen op Pinkpop en misschien straks ook wel op jouw schoolfeest. De cocktails van Happy Drinks zien er niet alleen tof uit, ze smaken niet alleen briljant, je kunt ze ook nog eens zelf maken. Hier vast twee tips, maar kijk ook op happydrinks.nl voor meer recepten!

Seks op de Fiets Seks op de Fiets voor jou alleen? Met zijn tweeën? Of met zijn achten? Maakt niet uit. De eerste slok is het voorspel, dan word je getriggerd. Omdat deze Happy Drink niet wordt geshaket of geroerd, kom je steeds in een andere stemming. Door de ijzige kou, het zuur van de cranberry, het bitter van de grapefruit en het frisse van de sinaasappel raak je prettig in de war. Sex on the Beach is leuk, Seks op de Fiets is fantastisch Categorie: Social Ingrediënten • 1 deel licht gezoet Terschellinger cranberrysap • 1 deel sinaasappelsap • 1 deel grapefruitsap • Crushed ijs

Glas: In een megagroot glas met crushed ijs Mengtechniek: Builden Garnituur: Diverse rietjes (minimaal vijf), parapluutjes en eventueel nog meer feestelijk­ heden. Drie partjes sinaasappel

Bereidingswijze: Gebruik een megagroot glas. Vul het glas tot aan de nok met crushed ijs. Prik de rietjes, parapluutjes en andere cocktailversieringen in het ijs. Giet dan van verschillende kanten de drie dranken op het ijs, tot de rand is bereikt. Helemaal volschenken, zodat je met het grote glas voorzichtig moet lopen. Hier zit al de spanning in. Op het laatst de drie partjes sinaasappel op het ijs leggen, tussen de rietjes en de parapluutjes in. Do not stir (niet roeren)! Tip: Hou je van echt zuur dan kun je het ongezoete Terschellinger Cranberrysap gebruiken. Echt cranberrysap kun je in de reformwinkel kopen.

10


Bojito De Bojito is een alcoholvrije interpretatie op de populaire Mojito. Door de naam Bojito denk je uiteraard aan de beroemde aap Bokito, die ooit een vrouw aanviel uit ‘liefde’. In de Bojito zit munt: dat maakt oerkrachten in je los en werkt verfrissend, zodat je langer wakker blijft gedurende een nacht waarin je Cupido misschien ook wel tegen het lijf loopt... Bojito geeft je kracht om wakker te blijven in de lange nacht Categorie: Love Ingrediënten • 1 takje munt • 3 schijfjes limoen • 4 gram vanillesuiker • 20 gram kristalsuiker • Tonic of Tonic light • Bubbeltjeswater • Crushed ijs

Glas: In een groot breed longdrinkglas of stevig wijnglas Mengtechniek: Builden Garnituur: Takje munt en aan de rand van het glas een partje limoen

Bereidingswijze: Neem een stevig breed glas. Doe de limoen, vanillesuiker en de kristalsuiker in het glas. Met een stampertje alles stevig aandrukken (zeker een keer of tien). Kneus de munt zodat de smaak en geur goed vrijkomt en voeg deze toe. Vul het glas tot meer dan tweederde met crushed ijs. Vul het glas voor de helft met tonic en de andere helft met bubbeltjeswater. Zet het stukje limoen op de rand van het glas en voeg een takje munt toe als garnituur. De geur van de munt komt je tegemoet bij iedere slok die je neemt! Tip: Je kunt het extra lekker maken door een scheutje perensiroop of komkommersiroop toe te voegen.

Happy Drinks op jouw schoolfeest? Is de DJ de gangmaker op jouw schoolfeest? Niet als er ook een cocktailshaker is! Hoe krijg jij Happy Drinks op jouw schoolfeest? Check ‘t op happydrinks.nl/scholen! Fotocredit: Men at Work TV Produkties

Trimbos

11


is s at id Gr diog Au

EXPOTICKETS 0900 8411 (45 CPM)

PRESENTED BY

WWW.AMSTERDAMEXPO.NL HOME TO WORLD CLASS EXHIBITIONS


Zon, zee, strand: party!

Eindexamenuitslagen afwachten in de zon?

Windkracht 12, regen, hagel en straks ook weer sneeuw… en toch vliegt het schooljaar voorbij. Nog maar een paar maanden en dan staan de eindexamens weer voor de deur. Traditiegetrouw is er na de examens een uittocht van duizenden jongeren richting de zon, om die spannende en drukke periode af te sluiten. En zeg nou zelf, waar wacht jij jouw examenuitslag liever af? In de regen, of in de zon? Dat dachten wij ook ja! What to do? Op alle eindexamen­ bestemmingen worden er speciale events georganiseerd om te vieren dat de examens zijn afgelopen. Zo zijn er op Star Beach in Chersonissos speciale eindexamenfeesten met bekende dj’s en wordt op alle bestemmingen de

kick off van het seizoen goed gevierd! Onze gouden tip: de kroegentocht is een leuke manier om je vakantie in te luiden en alle kroegen goed te leren kennen. Wedden dat je na één kroegentocht de stress van de examens spontaan bent vergeten?

Eindexamenbestemmingen Top 5 Waar gaan de meeste Nederlandse jongeren heen? 1 Albufeira 2 Mallorca 3 Chersonissos 4 Kos 5 Blanes Wist je dat... ...hele regio’s en steden met elkaar afspreken om naar één bestemming te gaan? ...Mallorca al jaren populair is onder de Amsterdamse scholieren? ...Chersonissos juist de thuisbasis is voor eindexamen­kandidaten uit het Gooi en Utrecht? ...een eindexamenreis voor je klas of vriendengroep zo geregeld is? ...er op alle eindexamenbestemmingen speciale feestjes zijn voor eindexamenkandidaten?

Met de hele klas naar de zon? Wil jij meer informatie over zo’n mooie eindexamen­reis naar een heerlijke zonbestemming in Zuid-Europa? Of wil jij met een grote groep of misschien je hele klas op vakantie? Kijk dan voor meer informatie op x-travel.nl

14


Een dag uit het leven van een reisleidster Lange dagen, korte nachten: de zomer van reisleidster Solange had een stuk slechter gekund. Hoe ziet haar gemiddelde werkdag eruit?

06.30 uur Is het al zo laat?! Na vier uurtjes slaap is het tijd om op te staan! Na een korte douche sprint ik langs de koelkast en graai ik snel wat mee. Op mijn fiets scheur ik naar de eerste vertrekplaats van de bus richting het vliegveld. De eerste gasten gaan alweer naar huis.

Solange, reisleidster X-travel, Albufeira 2013

Ik kom een groepje gasten tegen die nog dronken over straat waggelen en mij vragen waar hun hotel nou ook alweer was. Lachend wijs ik ze de weg en fiets ik door naar de bus.

10.00 uur

14.00 uur

Nadat we iedereen keurig op het vliegveld naar huis hebben gezet, zijn we stiekem heel blij dat wij hier nog de hele zomer zitten. De nieuwe eindexamenkandidaten komen alweer door de douane en hebben duidelijk zin in een mooie week.

Ik spring achter de computer om de administratie in orde te maken. Over twintig minuten moet ik alweer klaar staan om de volgende bus te ontvangen.

Met mijn collega’s controleer ik of iedereen in de juiste bus zit en de welkomstenveloppe heeft ontvangen. Na dertig minuten rijden we het bruisende Albufeira in. Vrolijk lopen de gasten naar de huisbar, waar zij ontvangen worden met verse sangria en waar ze alle ins en outs van Albufeira te horen krijgen.

21.00 uur Tringgg! Een smsje van tevreden gasten: ‘Bedankt voor de supervakantie en alle hulp. Groetjes De groep uit Brabant.’ Mijn collega en ik rennen richting het kroegenplein, waar de kroegentocht van start gaat. Tijd voor een feestje. Mijn favoriete deel van de dag! Deelnemerslijst? Check. Vlag? Check. Goed humeur? Check!

23.30 uur Het sfeertje zit er goed in en iedereen leert elkaar al een beetje kennen; het is tijd om met z’n allen te proosten op een toffe vakantie. Dit is het begin van weer een mooie nieuwe week!

X-travel

15


Blanes en Albufeira in the spotlight Buiten de examenreizen kun je natuurlijk ook lekker de rest van je vakantie de zon opzoeken. X-travel is specialist in jongerenvakanties en laat je graag kennis maken met Blanes en Albufeira.

Blanes Zin in zon, strand en de beste feesten in het buitenland? Dan is Blanes echt wel een bestemming voor jou. Blanes maakt samen met ondermeer Lloret de Mar en Calella deel uit van de Spaanse Costa Brava en is al jaren populair bij de Nederlandse jongeren. Niet voor niets natuurlijk! Misschien wel de gezelligste plek om te slapen in Blanes is camping La Masia in hartje centrum. Deze camping (met twee zwembaden!) is de verzamelplaats voor de Nederlandse jongeren in Blanes en zit ook elke zomer helemaal vol. Ben je geen kampeerder? No worries, X-travel heeft de leukste appartementen en hotels geselecteerd voor een onvergetelijke vakantie. Natuurlijk kan je ook goed stappen in Blanes. De vele clubs en kroegen staan garant voor de meest onvergetelijke stapavonden. Helemaal leuk: ook een avondje stappen in Lloret de Mar is mogelijk!

Wist je dat... ...je in Blanes gemakkelijk een bezoekje brengt aan Camp Nou of gaat shoppen in het mooie Barcelona? ...er een superwaterpark in de buurt zit waar je je prima een hele dag kunt vermaken?

16


Strand, kroeg of club? Het feest is waar jij wil dat het is

Albufeira De absolute nummer één bestemming van vorig jaar was Albufeira in Portugal. Dit voormalige vissersdorpje in de Algarve is in de zomer een garantie voor een topvakantie. Doordat het een oud en een nieuw centrum heeft, is er voor iedereen iets te vinden. Het nieuwe gedeelte heeft de bekende Strip en staat vol met de beste clubs en natuurlijk ook Nederlandse feestcafés. Ben jij meer fan van gezellige kroegen en ga jij graag van bar naar bar? Neem dan een kijkje in het oude gedeelte waar het Wist je dat... altijd gezellig is. Combineren ...er in Albufeira de vetste kan natuurlijk ook, want met strand­feesten worden de taxi rij je in vijf minuten van georganiseerd? oud naar nieuw. ...je in Albufeira een surfclinic kan volgen?

X-travel

17


Inspiratie voor (kerst)cadeaus Eén kaart, duizend cadeaus

Originele kerstcadeaus verzinnen is lastig. En wat moet je in 2014 nou weer voor de verjaardag van je moeder kopen? Douchegel of een goedkoop geurtje? Dat heb je vorig jaar ook al gegeven...

Kerstshoppen is leuk. Winkel in, winkel uit (en even een broodje Hemaworst scoren) of gewoon thuis op je luie reet (sorry: luie bips) web­ winkels bezoeken. Maar elke keer die verrekte cadeaus verzinnen voor verjaar­ dagen, kerstmis en feestjes... Wat nou als je álle mogelijke cadeaus in één klap cadeau kan doen? En dat dat cadeau dan ook nog eens helemaal niet duur is? YourGift Card De redactie van School­ magazine heeft lang moeten zoeken voor kerst, maar we hebben de oplossing gevonden: de YourGift Card. Dat is een digitale betaalkaart waar je € 10,- tot € 150,- op

Make’em smile

18

kan zetten en waarmee je bij ruim zesduizend winkels gewoon kan betalen alsof je een normale betaling doet. Dus: jij koopt een kaart, jij zet er een saldo op en jij doet er megahip cadeaupapier om­ heen (lekker snel ingepakt). Kortom: jij geeft de cadeau­ kaart cadeau. Kan je moeder er zelf die douchegel mee kopen, of een goedkoop luchtje, of natuurlijk gewoon iets wat ze écht leuk vindt. Simpel.

kaart staat in bij aangesloten webwinkels en klaar is Kees. Zei daar iemand simpel?!

Online Hoe werkt dat dan online? Bij een webwinkel heb je immers geen betaal­ automaat. Ook daar is een oplossing voor. Je vult de internetcode die achterop je

Welke themakaarten zijn er nog meer? En waar kun je de YourGift Card kopen? Welke zesduizend (web)winkels zijn er allemaal aangesloten? Check YourGift.com!

Themakaart Naast de algemene YourGift Card zijn er ook thema­kaarten. Beauty & Health en Home & Garden spreken voor zich. Maar wat te denken van de Fun & Fear Card die je cadeau kunt doen? Daar kun je zelfs een luchtballonvaart mee boeken! En dan mag je zelf bepalen of dat onder fun of fear valt...

YourGift is my gift!


YourGift Card

De Ajax Vrouwen

Schoolmagazine feliciteert YourGift, want deze cadeaukaart is de eerste officiële sponsor van Ajax Vrouwen. Twee seizoenen lang (en misschien wel meer) zijn de Ajax-speelsters ambassadrice van YourGift en worden er diverse clinics georganiseerd. Extra cool: elk teamlid heeft haar eigen persoonlijke Gift Card gekregen. Extra extra cool: de kaart is binnenkort ook te gebruiken in de shops van Ajax zelf.

En nu deze club net thuis van Barcelona heeft gewonnen... Weet je in ieder geval wat je aan je vader of broertje moet geven deze kerst. Of gewoon aan je zus natuurlijk.

Maak kans op een YourGift Card t.w.v. € 100,Jij wilt deze kerst uiteraard ook de leukste cadeaus aan je vrienden en familie geven. Maar natuurlijk ben je weer eens blut (we kennen je probleem...). Niet gevreesd, Schoolmagazine komt in actie! Ga naar www.yourgift.com en word member. Inschrijven is gratis. Stuur dan even een mailtje met de tekst ‘IK WIL WINNEN!!!’ naar winnen@yourgift.com. Tien (!) nieuwe aanmeldingen winnen op YourGift.com een gift card met daarop een saldo van € 100,-! Heb jij sowieso de hipste cadeaus. Of je houdt de YourGift Card natuurlijk lekker zelf, voor een compleet nieuwe kerstoutfit bijvoorbeeld... Of twee complete outfits, als je de tips volgt die eerder in dit magazine staan! Scan de QR-code om meteen kans te maken YourGift

19


Kies voor

jezelf!

Studie kiezen? Zo doe je dat!

Misschien ben je de afgelopen maanden wel bij een aantal opleidingen gaan kijken tijdens een open dag. Maar hoe kom je er nou achter of een opleiding echt bij je past? Gewoon, door het uit te proberen! Doe mee aan een meeloopdag of proefstudeerdag en ervaar hoe het is om te studeren!

Kijk voor alle opleidingsinformatie vooral op www.studiekeuze123.nl. Daar vind je een compleet overzicht van hbo- en wo-opleidingen, onderwijsinstellingen, studiesteden en nog veel meer tips.

Het verschil tussen een meeloopdag en proefstuderen Tijdens een meeloopdag word je gekoppeld aan een tweede- of derde颅 jaarsstudent. Je volgt samen de colleges en werkgroepen van die dag, om zo een goede indruk te krijgen van hoe het eraan toegaat op de hogeschool of universiteit. Als je gaat proefstuderen, vorm je samen met andere scholieren een nieuwe klas en word je die dag als student behandeld. Zo kun je de sfeer proeven van een opleiding aan een hogeschool of universiteit.

Studentenoordelen Naast sfeer proeven, kun je ook kijken naar wat de studenten van de opleiding die jou leuk lijkt van de opleiding vinden. Daarvoor wordt er elk jaar een onderzoek gedaan onder alle studenten in Nederland: De Nationale Studenten Enqu锚te. Hierin geven studenten hun mening over bijvoorbeeld de inhoud van de opleiding, de docenten, de sfeer op de opleiding en over de stad waarin ze studeren. Kijk op www.studiekeuze123.nl voor alle studentenoordelen per opleiding.

TIP: Vergeet je niet aan te melden v贸贸r 1 mei 2014 voor de opleiding van jouw keuze!

20


‘Net dat beetje extra zekerheid’ Inge Landskroon wilde zeker weten dat de Academische Pabo aan de Rijksuniversiteit Groningen de juiste keuze was en daarom ging ze een dagje proefstuderen. Hoe is haar dat bevallen? Vertel eens over deze proefstudeerdag? We kregen eerst een college dat speciaal voor studiekiezers was samengesteld, waarin we uitleg over dat vak kregen. Daarna mochten we bij een college Levensbeschouwing aanschuiven, waar ook studenten bijzaten, om een idee te krijgen van hoe het eraan toegaat tijdens een college. Heel leuk, want we mochten actief meedenken en meedoen. Daarna was er tijd om vragen te stellen aan studenten en docenten van de opleiding.

Een overzicht van alle meeloopdagen en proefstudeerdagen vind je op www.studiekeuze123.nl/open_dagen

Profiel Naam: Inge Landskroon Leeftijd: 19 Studie: Academische Pabo Stad: Groningen Heb je er veel aan gehad? Natuurlijk. Ik wist door deze colleges namelijk zeker dat ik deze studie interessant vond. Het zal je maar gebeuren dat je denkt: ‘Shit, dit boeit me niets!’ Verder was er veel ruimte voor vragen en waren er bovendien andere studiekiezers met wie we ervaringen konden delen. Jij raadt zo’n proef­ studeerdag dus wel aan? Het is gewoon handig voor als je nog twijfelt, maar ook als je het al bijna zeker weet. Je krijgt namelijk een goed beeld van de studie en je krijgt nog meer tijd om vragen te stellen dan op open dagen. Zelfs als je al zeker bent van je studiekeuze is het verstandig om te proef­ studeren. Het geeft net dat beetje extra zekerheid voor­ dat je aan je studie begint. Studiekeuze 123

21


Wat vind jij van

?

Schoolmagazine is er voor jou! Daarom willen we weten wat jij van Schoolmagazine vindt. Welke hunk of babe wil jij op de cover? En vind jij de rubriek over films, of over seks & liefde leuker?

Scan de QR-code of ga naar tinyurl. com/puq8bb5, beantwoord de 10 vragen en maak kans op een iPad mini of een iDance Headphone. Thanks! Schoolmagazine

? Hebbuh ff scan nen !

Beantwoord de 10 vragen en maak kans op een iPad mini of een iDance Headphone.

14:16

14:15


‘We gingen lunchen in een studentenhuis’ Hij weet nog niet zeker welke studie hij kiest, maar één ding is zeker: Job de Lange bereidt zich goed voor op zijn studiekeuze. Een klein verslag van zijn meeloopdag in Wageningen. Heeft Wageningen University een mooie dag georganiseerd? We begonnen de dag met een drankje en een gesprek met derdejaars studenten. Vervolgens kregen we een college Sociologie en daarna was het tijd voor de lunch. De universiteit had fietsen voor ons gehuurd, zodat we in een studentenhuis konden eten. Daarna nog een college, waar we zelf actief aan mee mochten doen. Tussendoor was er veel ruimte voor vragen. Toen nog even de kroeg in met zijn allen en een diner op de universiteit als

Profiel Naam: Job de Lange Leeftijd: 17 Studie: Bedrijfs- en Consumenten­wetenschappen Stad: Wageningen afsluiter. Best een mooie meeloopdag, ja! Een échte studentendag dus! Je loopt echt mee en ziet het ritme van de studenten; hoe ze leven. De colleges die we kregen gaven veel infor­ matie over de opleiding zelf. Ik heb er veel aan gehad. Op een open dag maakt de universiteit vooral reclame, maar op een meeloopdag krijg je echt eerlijke voor­ lichting. Studenten zijn heel open over hun opleiding. Je krijgt een realistisch beeld van de studie. Aanrader voor studiekiezers dus? Ik weet niet of het bij elke universiteit zo goed geregeld is, maar je wordt een stuk wijzer van zo’n dag. Ik zou eerst wat open dagen bezoeken, en dan de meeloopdag. Studiekeuze 123

23


Stage op Mallorca

‘Maar ik had ook Ibiza kunnen kiezen’

De leiding in het leven neem je zelf. Dat is namelijk echt niet moeilijk. De zeventienjarige Kimberly uit Dongen zit al zeven jaar op Scouting. Ze is nu flexibeler, sportiever en zelfstandiger dan ze ooit had gedacht. Oh ja: dankzij haar Scoutingervaring regelde ze ook nog een topstage op Mallorca...

24


Dankzij Scouting regelde je een stage op Mallorca? Dat moet je ons even uitleggen. Op Mallorca inderdaad, maar ik had ook Ibiza kunnen kiezen. Ik doe Recreatie Niveau 4 en omdat ik ook leiding geef bij Scouting, waren de mensen van mijn stageplek meteen in me geïnteresseerd.

‘Juan was één en al oor’ Ik sprak met Juan uit Spanje, een hoteleigenaar die naar Nederland was gekomen. Omdat hij op mijn Engelstalige cv had gelezen dat ik op Scouting zat, was Juan één en al oor! Wat voor functie heb je dan op Scouting? Ik geef iedere zaterdag­ ochtend leiding aan een groep kinderen van vijf tot zeven jaar. We spelen spelletjes, wandelen door de bergen en spelen zelfs rugby. Dat laatste is een beetje spannend, want de kinderen zijn superfanatiek. Ze maken wel eens een botsing en snappen het spel soms niet, dan spelen ze het lekker op hun eigen manier.

Ook grappig. Het belangrijkste is dat ze op jonge leeftijd al sportief worden, zodat ze op school geen doetjes zijn. En wat ga je tijdens je stage doen? Een half jaar in het animatieteam van een hotel werken. Met andere woorden: ik ga de kinderen van vakantiegangers vermaken. Verder leid ik er sportactiviteiten, zoals mountainbiken, en plan ik dagtrips naar bezienswaardigheden. Wat kun je tijdens je stage toepassen wat je op Scouting hebt geleerd? Best veel. Ik leer bijvoorbeeld om met allerlei soorten mensen om te gaan en ik leer constant nieuwe mensen kennen. Je wordt er dus heel sociaal van, maar ook heel creatief. Als onze leiding vraagt om zelf een spel te verzinnen, dan wordt dat meteen een wedstrijd. Wie verzint het leukste spel? Wat zijn je hoogtepunten van zeven jaar Scouting? Barbecueën op het water! We bouwden een vlot met een barbecue erop. Best gevaarlijk eigenlijk, want het vlot was van hout...

Ah joh, jullie konden vast wel zwemmen...? Haha, dat wel. Verder zijn er heel veel hoogtepunten en zo veel activiteiten. Feesten bijvoorbeeld, die om negen uur beginnen en doorgaan zolang je het volhoudt. Heb je een voorsprong op mensen die niet bij Scouting zitten? Daar ben ik zeker van. Sommige klasgenoten kunnen nog niet eens een ei bakken. We gaan met mijn opleiding ook vaak op reis, zoals een week naar Parijs of naar Oostenrijk. Als je dan je eigen tent niet kunt opzetten ben je een tijd aan het klooien. En zoals je op

‘Sommige klas­genoten kunnen nog niet eens een ei bakken’ Scouting leert: het is zoals het is. Als je iets niet leuk vindt: jammer dan. Soms moet iets gewoon gebeuren. Als je op een sport als voetbal of basketbal zit, dan weet je altijd waar je aan toe bent. Bij Scouting zijn de activiteiten een verrassing. De flexibiliteit die je daarmee ontwikkelt geeft je een voorsprong in het leven.

Jij wilt ook de leiding in je leven nemen en daarom surf je naar www.scouting.nl. Hier lees je hoe Scouting je helpt om een voorsprong te krijgen op je leeftijdsgenoten. Scouting

25


De ultieme headphone-test Schoolmagazine Testpanel Maakt niet uit of je van house, hip-hop of klassiek houdt: goede headphones zijn belangrijk. Daarom test het Schoolmagazine Testpanel drie verschillende koptelefoons: de super-de-luxe Bose QC20, de funky F*** Me van iDance en de reusachtige Teufel Aureol® Massive!

Cijfer

9

Teufel Aureol® Massive Door de enorme schelpen beleef je de muziek superintensief. Ook deze is geschikt voor dj’s: de schelpen draaien mee en de kabels zijn vervangbaar. Het stevige en strakke design maken deze Teufel een robuust beestje dat lang meegaat. Prijs €69,99

Uiterlijk? Arso: Ziet er strak uit. Mooi design, maar misschien ook een beetje saai vergeleken met die andere. De kop­ telefoon is groot en het grote logo vind ik mooi staan. Deze koptelefoon valt op, ik zou hem zeker dragen. Geluid? Lucas: Ik heb naar Bob Acri en naar Afrojack geluisterd. Die eerste is een jazzpianist en zijn muziek klinkt door deze headphones heel goed. Veel detail, ook de hoge tonen zijn helder. Bij Afrojack komt de bass goed door!

Gebruik? Bogdan: De band tussen de schelpen is groter dan die van iDance, dat is een pluspunt. Tof dat hij helemaal ingeklapt kan worden. Prijs? Mustafa: Echt goedkoop! Ik dacht dat deze meer dan tweehonderd euro zou kosten, maar hij is nog geen eens honderd euro. Oordeel: Goedkoop en helder geluid. Kan compact gemaakt worden Een tikje saai uiterlijk, maar toch strak design

Het testpanel Wie Lucas Leeftijd 13 Luistert naar? Bob Acri Sleep Away

26

Wie Mustafa Leeftijd 14 Luistert naar? DJ Tiesto Welcome to Ibiza


Cijfer .5

8

iDance F*** Me I’m Serious Hippe headphones in allerlei kleuren. Zelfs de kabel is meegekleurd en kan losgekoppeld worden! Speciaal ontworpen voor dj’s: beide schelpen kunnen gedraaid worden. Zachte kussens bovendien, dus comfortabel om lang te gebruiken. Prijs €89,95

Cijfer

8

Bose QuietComfort® 20 Acoustic Noise Cancelling® Een luxe hoofdtelefoon die geluid van buitenaf compleet onderdrukt. Met microfoon, afstands­ bediening en een oplaad­ barebatterij aan het koord, waarmee je het geluid van de buitenwereld zestien uur kan uitsluiten! Prijs €299,95

Uiterlijk? Bogdan: Heel mooi, met alle kleuren. Die zou ik zeker dragen. En de tekst ‘F*** Me I’m Serious’ op de zijkant is cool. De kabel en stekker zijn wat dik, dat is minder handig voor in je telefoon. Wel handig als je dj bent, maar anders kan het vervelend zijn. Geluid? Mustafa: Het geluid is echt goed. Super! Maar als je op reis gaat dan kun je hem niet gebruiken, want de muziek wordt niet gedempt, dus kan iedereen met je meeluisteren.

Uiterlijk? Bogdan: Deze ziet er mooi uit. Bose is een goed merk, dat zou ik wel in de winkel kopen. En Bose is volgens mij ook goedkoper dan Beats by Dre. De batterij die erop zit is wel groot, maar de kleurcombinatie is mooi. Geluid? Mustafa: Het geluid is echt heel goed. Wow. Je hoort helemaal niets van de buitenwereld. Muziek komt goed door via mijn telefoon en de microfoon zorgt voor een goed telefoongesprek.

Wie Arso Leeftijd 15 Luistert naar? Sali Okka Varna Kuchek

Gebruik? Lucas: Er worden allerlei features bijgeleverd voor dj’s. Ik ben zelf dj en deze ziet er wel stylish uit! Hij zit ook comfortabel. Prijs? Arso: Ik dacht dat hij 150 euro zou kosten, misschien zelfs 200, maar hij is dus veel goedkoper. Oordeel: Topdesign, goedkoop en goed geluid. Vooral goed voor dj’s Het omgevingsgeluid wordt niet gefilterd

Gebruik? Arso: De oordoppen zelf zijn wat groot. Die zitten lastig in je oor en daardoor voel je ze de hele tijd. Ik heb zelf liever een gewone hoofdtelefoon, die blijft beter zitten. Prijs? Lucas: Hij is 299 euro? Da’s wel heel duur. Maar deze koptelefoon is wel goed. Oordeel: Geluid is heel goed, blokkeert geluid van de buitenwereld Zit niet zo lekker, duur

Wie Bogdan Leeftijd 16 Luistert naar? Swedish House Mafia Greyhound Testpanel

27


Logistiek. Geen uitdaging te gek! EPEN BERO MBO

Madelaine Borsboom

Expediteur

Dennis van Dam

Martha de Boer

Debora Versteeg

Jasper Smit

Planner

Vrachtwagenchauffeur

N OEPE O BER W / O HB

Lars de Kuijer

Supply chain manager

Key account manager

Projectengineer

Ontdek de leukste beroepen in de logistiek met layar of bekijk ze via hollandsgoud.nu!

POWERED BY


BROs

BEFORE HOs Eerst vriendschap, dan meisjes

Door Rosy Piets en Pim Wijers

Na New Kids was een romantische komedie wel het laatste wat we van regisseurs Steffen en Flip verwachtten. Maar geen lieve kusjes of romantisch gezwijmel in BROs BEFORE HOs: de humor van de heren blijft lekker grof. Lees hier waarom Schoolmagazine uitkijkt naar deze film!

+ Rolmodellen..?

We hebben genoten van de hangjongeren uit Maaskantje en we noemen elkaar op de redactie nog steeds ‘verrekte mongol’. Maar de hoofdrolspelers uit BROs BEFORE HOs zijn van een héél ander kaliber. Ze spreken verstaanbaar Nederlands, ze slaan elkaar niet non-stop de hersens in en ze hebben een ‘verantwoordelijke’ baan in een videotheek en een supermarkt. Verder willen ze blowen, zuipen en zo veel

30

mogelijk chicks regelen… Net als de New Kids echte rolmodellen dus. Ahem...

+ Mannenhumor

Mannenhumor gaat gepaard met harde grappen en is daarom bij voorbaat het leukst. Regisseursduo Steffen en Flip zijn tovenaars als het op harde grappen aankomt en dat gaan we terugzien in BROs BEFORE HOs. Broers en beste vrienden Max en Jules hebben één afspraak: ze nemen nooit een relatie. Maar dan worden ze allebei verliefd op hetzelfde meisje (Sylvia Hoeks), een meisje dat mannenhumor overigens prima op waarde weet te schatten!

Genre Komedie / Romantiek Regie Steffen Haars en Flip van der Kuil Cast Tim Haars, Daniël Arends en Sylvia Hoeks Land Nederland Release Nu in de bioscoop Wist je dat… ... New Kids Turbo in 2010 diverse records uit de Neder­ landse film­geschiedenis brak? Nooit eerder trok een film op één dag zo veel bezoekers (57.000!). ... een van de hoofdrolspeler in BROs BEFORE HOs, Tim Haars, het jongere broertje is van regisseur Steffen? En dat ze beiden opgroeiden in Maaskantje? ... actrice Sylvia Hoeks best vaak een ‘ho’ speelt? In Het Meisje en de Dood en in De Bende van Oss bijvoorbeeld. En in De Storm speelde ze een ongehuwde, christelijke moeder. Ongehoord, Sylvia!


Interview met de regisseurs van BROs BEFORE HOs Schoolmagazine inter­viewde Steffen en Flip over hun droomvrouw, pornovideo’s en Sylvia Hoeks! Wordt BROs BEFORE HOs heel anders dan New Kids? Steffen: Zeker. Dit is een romantische komedie, met de nadruk op komedie. Maar wel in onze eigen stijl. BROs BEFORE HOs gaat niet over hangjongeren uit Maaskantje, maar over twee broers (Tim Haars en Daniël Arends, red.) die ruzie krijgen om dezelfde vrouw, gespeeld door Sylvia Hoeks. Is Sylvia jullie droomvrouw? Flip: We hebben haar alle eigenschappen gegeven die bij ons droombeeld past. In het echte leven vallen Steffen en ik absoluut niet op dezelfde vrouwen, maar we hebben er een mooie combinatie van gemaakt. We wilden Sylvia eens niet zien als het tragische en breekbare meisje, maar

als de toffe chick die om stomme grapjes lacht. Fucking gruwelijk dat ze ja op deze rol heeft gezegd! Steffen: En dan is ze ook nog eens een heel goede actrice en superlekker! Hoe verzinnen jullie de grappen? Steffen: We schrijven al heel lang grappen en situaties op die we in het echt meemaken. Denk aan aparte situaties met vriendinnetjes of rare verhalen uit het seksleven van mensen om ons heen. Daar hebben we een aparte file voor op onze computer, die heet ook gewoon ‘romantische komedie’. Flip: Ik heb zelf anderhalf jaar in Veghel in een videotheek gewerkt en daar kwam altijd een gehandicapte jongen langs. Hij wierp zichzelf in de pornohoek en had daar dan de tijd van zijn leven. Daarna nam hij een stuk of twintig videobanden

mee en bracht ze na een week weer terug. Dat soort situaties hebben we in de film verwerkt, en natuurlijk iets aangedikt. Verandert jullie humor met de jaren? Steffen: Flip en ik willen elkaar steeds overtreffen. Dat begon al toen we elkaar tegenkwamen en met het sketchprogramma De Pulpshow begonnen. Daar hebben we veel kunnen uitproberen en is onze humor wel heel erg gegroeid. Hanteren jullie het motto BROs BEFORE HOs zelf ook? Steffen: Het is interessant om je vrienden voor de meisjes te laten gaan, maar als je een leuke en normale vriendin hebt dan zal het wel meevallen...

Voor al je filminfo en interviews pak je Preview Magazine gratis mee bij de bioscoop

Preview

31


advertentie

kelly94 Albufeira

Vanaf

, 9 â‚Ź8

ravel.nl t x p o g in t r o gsk 50 euro boekin ACH Geldig tot 10 januari 2014 BE Kortingscode:

dewilang, elsje_93, gulfmeister kelly94 ain’t no party like a beachparty #cocktails #albufeira #portugal #xtravel

Schoolmagazine 2, 2013/2014  

Met oplage van 200.000 stuks en ca. 600 distributiepunten (middelbare scholen) het grootste jongerenblad van Nederland. Inhoudelijk, gratis...

Advertisement