Page 18

hulp van de gemeente en verschillende buren, snel een mouw aan gepast. Gerdine: “De gemeente zorgde voor een brug over het water zodat het gebouw van twee kanten bereikbaar was en we makkelijk gebruik konden maken van de achter gelegen sportvelden. Daarnaast mochten we gebruik maken van het Cruyff Court van onze buren. Parkeren blijft nog wel lastig, vooral ook omdat veel van onze leerlingen gebruik maken van het busvervoer. Aan het begin en het eind van de schooldag zijn er eigenlijk meer busjes dan goed en veilig zou zijn.” Maar over het grote geheel beschouwd, is wat er is misgegaan niet meer dan klein bier. “Ik denk wel eens: ‘We mogen niet mopperen’”, zegt José. “We hebben zó’n mooi gebouw met zulke geweldige faciliteiten! We mogen echt trots zijn op wat we met z’n allen in zo’n korte tijd tot stand hebben gebracht.”

projectinformatie Project Nieuwbouw SWV Passage en SBO Sprankel, ‘s Hertogenbosch

Opdrachtgever Signum, Rosmalen

Adviseurs

beginnen om niet achteraf te moeten vaststellen dat we een valse start hadden gemaakt. Toen de plannen van Veldhoen klaar waren zijn we gezamenlijk op zoek gegaan naar één partner die ons kon helpen om het gebouw als een geheel in te richten, een partner die zowel voor Sprankel als voor Passage de gehele inrichting kon verzorgen. Na een selectieprocedure, in razend tempo, kozen we unaniem voor Ahrend Inrichten. Ahrend begreep exact wat we bedoelden en wat er nodig was om deze veranderingen door te voeren en tot een succes te maken. Ahrend heeft ons geholpen om de concepten van Veldhoen te vertalen naar een totale inrichtingsoplossing. Het uiteindelijke resultaat, met prachtig op elkaar afgestemd meubilair, creatieve doordachten muurafwerking en natuurlijk het verlichtingsadvies mag er zijn.”

Nul25, Utrecht Veldhoen + Company, Waalre

Geweldige faciliteiten

Architect

Maar was het dan werkelijk louter rozengeur en maneschijn in Den Bosch? Natuurlijk niet. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. De tijd voor het ontwikkelen van een nieuw onderwijsconcept was te kort voor Sprankel om volledig voorbereid in het nieuwe gebouw van start te gaan. José: “Als Sprankel iets meer tijd had gehad, dan had Veldhoen ook bij de inrichting van het onderwijsdeel betrokken kunnen worden. Dan was het geheel nog meer een eenheid geweest.” En Gerdine herinnert zich de start na de herfstvakantie. “Het buitenterrein was nog niet klaar, er was veel te weinig parkeergelegenheid en het gebouw was maar aan een kant bereikbaar vanwege een brede sloot aan de achterkant. Dat gaf nogal wat logistieke problemen en de kinderen konden niet buitenspelen.” Maar ook daar werd, mede dankzij

AREC - Robben Architecten BNA, Goirle/Tilburg

Inrichting Ahrend inrichten bv, Amsterdam

Aannemer Bouwbedrijf Timmers, Rosmalen

Bouwsysteem CD20 Bouwsystemen, Arnhem

Akoestiek Adviesbureau Peutz, Mook

BVO 3.200 m²

Ingebruikname Oktober 2012

18

schooldomein

april 2013

Ontmoeting stimuleren De rondleiding die Leon na afloop van het gesprek geeft, onderstreept dat nog eens. We zien een licht en transparant gebouw met een heldere structuur en een vriendelijke uitstraling. Ahrend heeft hier goed op in gespeeld en het versterkt door het juiste meubilair. “Hoezeer we van te voren ook hebben nagedacht over de invulling, in het onderwijs verandert er voortdurend van alles”, stelt Leon. “Het gebouw is daarom volkomen flexibel van opzet. Behalve de vaste kolom met onder andere de sanitaire voorzieningen zijn bijna alle ruimten vrij indeelbaar.” Op de tweede etage zien we tot onze grote verrassing ineens een prachtige grote gymzaal. “Een bijzondere constructie”, vertelt Leon, “anders had het hier niet gekund natuurlijk. We hebben ons laten adviseren door de akoestiekspecialisten van Peutz. Het is een soort doos geworden die tussen rubberen blokken in het gebouw hangt.” We lopen langs lichte lokalen, kleurrijke open werkeilanden voor leerlingen, (stilte-)werkplekken voor de medewerkers en ook een prachtig werk café. Dit is het uiteindelijke resultaat van de plannen van Ahrend Inrichten, die ons hebben geadviseerd over kleuren en materiaal. “De medewerkers van Passage en Sprankel maken samen gebruik van dezelfde ruimten”, ligt Leon toe. “We hebben op iedere etage ook centrale koffiecorners en facilityplekken met onder meer kopieerfaciliteiten. Daarmee stimuleer je de ontmoeting in het gebouw nadrukkelijk.” Het is een unieke prestatie die Signum, Sprankel en Passage hebben geleverd met de ontwikkeling in recordtijd van hun fraaie gebouw Floriant. De komende maanden wordt duidelijk hoe de jury van de Scholenbouwprijs die prestatie gaat beoordelen.

Profile for Schooldomein

Schooldomein nr. 4 (Mei)  

Schooldomein

Schooldomein nr. 4 (Mei)  

Schooldomein

Advertisement