Page 1

Μικροί δημοσιογράφοι σε δράση… ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

κάνοντας ζάπινγκ στη σχολική ζωή… ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του ΣΤ2 τμήματος του 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΤΙΜΗ: 0,50€ 5ο ΦΥΛΛΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Η ενέργεια κάνει τα πάντα πάνω στη Γη να λειτουργούν. Η λέξη «ενέργεια» σημαίνει «δράση, κίνηση για την εκτέλεση ενός έργου». Είναι μια δύναμη που τη βρίσκουμε παντού στη φύση: στον Ήλιο, που μας Εξοικονόμηση ενέργειας ζεσταίνει και μας φωτίζει, στο πετρέλαιο, που κάνει τα αυτοκίνητά μας να κινούνται, στην κίνηση του νερού, που μπορούμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρισμό για να κινήσουμε τις μηχανές μας. Οι πηγές ενέργειας (ο ήλιος, τα ορυκτά, το νερό κλπ) δεν είναι όλες ανεξάντλητες. Γι’ αυτό, αν δε θέλουμε να ξεμείνουμε θα πρέπει από τώρα, που είμαστε μικροί, να μάθουμε να τις εξοικονομούμε και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερο τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιος, αέρα, νερό κ.ά.) Εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει να μη χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που, πραγματικά, χρειαζόμαστε. Φυσικά, δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί στο θέμα αυτό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε δηλαδή υπερελάχιστη ενέργεια, λιγότερη ακόμα κι από αυτή που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ούτε, όμως, πρέπει να χρησιμοποιούμε υπερβολική ενέργεια και να μην σκεφτόμαστε καθόλου το περιβάλλον. Μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας είναι οι εξής: 1. Δεν αφήνουμε ποτέ τις ηλεκτρικές συσκευές ανοιχτές ή σε αναμονή (π.χ. τηλεόραση κλεισμένη από το τηλεκοντρόλ), όταν φεύγουμε από το χώρο στον οποίο βρίσκονται ή δεν τις χρησιμοποιούμε. 2. Για κοντινές διαδρομές προτιμάμε πεζοπορία ή ποδηλασία. Ακόμα για λίγο πιο μακρινές μετακινήσεις χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, κλπ) 3. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα στα σπίτια μας για να ζεσταίνουμε το νερό με τη βοήθεια του ήλιου. Δε χαλάμε άσκοπα το ζεστό νερό στο πλυντήριο (πρέπει να είναι τελείως γεμάτο σε κάθε πλύση και μόνο στην κατάλληλη θερμοκρασία), στο βούρτσισμα των δοντιών (πρέπει να έχουμε κλειστή τη βρύση κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος) και στο μπάνιο (δε γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι πάνω, αλλά μέχρι τη μέση ή προτιμάμε να κάνουμε ντους) 4. Σβήνουμε πάντα το φως σε δωμάτιο, στο οποίο δε βρίσκεται κανείς. Προτιμάμε, επίσης, τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και τις ξεσκονίζουμε συχνά για να έχουμε περισσότερο φως. Για περισσότερες πληροφορίες σας προτείνουμε το βιβλίο: Η ενέργεια, Isabelle Ramade-Masson, εκδόσεις Πατάκη και την ιστοσελίδα της Greenpeace http://www.greenpeace.org

Γιώργος Καλαρίτης

Το 4ο Φύλλο της εφημερίδας μας είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: http://issuu.com/school_zapping/docs/4______


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

School Zapping

ΣΕΛΙΔΑ 2

Ο Άγιος Χαράλαμπος, πολιούχο της πόλης του Πύργου, γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας το 90 μ.Χ. και οι γονείς του πίστευαν στο Χριστό. Από μικρός ήταν φωτεινό παράδειγμα. Δεν μπορούσε να ησυχάσει, όταν σκεφτόταν ότι υπάρχουν άνθρωποι μακριά από το Χριστό και τη σωτηρία. Έτσι έγινε ιερέας στην πόλη του. Η ζωή του ήταν μια συνεχής υπηρεσία αφοσίωσης στο Χριστό και αγάπης προς τον πλησίον. Όταν ξέσπασε διωγμός εναντίον των Χριστιανών, στα χρόνια του Σεπτίμιου Σεβήρου, κάποια τέκνα του Αγίου Χαραλάμπους προσπάθησαν να τον πείσουν να φύγει για να μη συλληφθεί. Εκείνος αρνήθηκε. Το 198 μ.Χ. ο έπαρχο Λουκιανός έφερε μπροστά του το Χαράλαμπο και τον απείλησε ότι θα τον βασάνιζε πολύ σκληρά, προκειμένου να αρνηθεί το Χριστό. Ο Άγιος Χαράλαμπος απάντησε: «Στους δικούς μας αγώνες το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση. Αυτά δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλά μένουν πάντοτε ανθηρά και νέα.» Εκνευρισμένος από τα λόγια αυτά ο Λουκιανός, διατάζει και τον γδέρνουν ζωντανό. Ο Άγιος όμως, αντί να σπαράζει από τον πόνο, δοξολογούσε το Θεό για την αντοχή που του έδινε. Ο Λουκιανός εξοργίστηκε ακόμα πιο πολύ και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου και ως εκ θαύματος, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του Αγίου. Τότε, οι δύο δήμιοι και τρεις γυναίκες που ήταν εκεί, βλέποντας το θαύμα, πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Ο έπαρχος θύμωσε και διέταξε να τους αποκεφαλίσουν. Λίγο αργότερα, επισκέπτεται τη Μαγνησία ο Σεπτίμιος Σεβήρος και διατάζει τον αποκεφαλισμό του Χαράλαμπου. Όμως, πριν προλάβει το ξίφος να αγγίξει πάνω του, παράδωσε την ψυχή του στο Θεό. Ο Άγιος Χαράλαμπος πέθανε σε ηλικία 113 ετών. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 10 Φεβρουαρίου.

Ματίλντα Μουζάκη

Οι Απόκριες είναι για όλους μας μέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξεγνοιασιάς. Η αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, καώς οι μεταμφιέσεις εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ. στην Ασία και, συγκεκριμένα, στη Μεσοποταμία και τη Βαβυλώνα. Στην αρχαία Ελλάδα συνδέεται με τη λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυμίας. ΟΙ άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και σε γειτονιές, συμπεριφερόμενοι «προκλητικά», με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Στην πραγματικότητα η αποκριά διαρκεί τρεις (3) εβδομάδες και ξεκινάει εξήντα (60) ημέρες πριν το Πάσχα. Ονομάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει τους τρεις ύμνους που λέμε στην Εκκλησία.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

ΕΘΙΜΑ Τσικνοπέμπτη: Είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το ψήσιμο, «τσίκνισμα», κρέατος στα κάρβουνα. Πέρα όμως από αυτό, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού. Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου την ημέρα αυτή σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών καλούδια. Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή και το παστό είναι ορισμένα από αυτά. Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω), ενώ τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν βρώσιμα δώρα. Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους, ενώ στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, μετά το φαγοπότι, ξεχύνονται στις γειτονιές και συγκεντρώνονται στο Πεύκο όπου γλεντούν μέχρι το πρωί. (συνέχεια στην επόμενη σελίδα)


School Zapping

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

ΣΕΛΙΔΑ 3

(συνέχεια…)

Καθαρά Δευτέρα: Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που είναι διάρκειας σαράντα (40) ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή ονομάζεται Κούλουμα. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό culumus που σημαίνει σωρός, αφθονία, αλλά και το τέλος της Αποκριάς. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα», επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Ο «Βλάχικος γάμος» (Θήβα), το Γαϊτανάκι (κεντρική πλατεία πολλών πόλεων), τα «Μπουρμπούλια» (Πάτρα), οι «Μπούλες και οι Γιαννίσαροι» (Νάουσα), το «Αλευρομουντζούρωμα» (Γαλαξίδι), οι «Κουδουνάτοι» (Λέσβος), η «Καμήλα» (δήμος Σταυρούπολης) είναι μερικά μόνο από τα έθιμα πολλών ελληνικών πόλεων την ημέρα της τελευταίας Κυριακής του Τριωδίου και της Καθαρής Δευτέρας.

Μπορείτε επιπλέον να βρείτε διάφορες αποκριάτικες κατασκευές στο διαδίκτυο: www.matia.gr

Σοφία Τσιγκούνη

Αγαπητοί αναγνώστες θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο διαγωνισμός του μήνα είναι Παιχνίδι Γνώσεων με θέμα τον Αθλητισμό!!!! Είναι ένας πολύ ενδιαφέρον διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα σε σχέση με όλα τα αθλήματα που σας ενδιαφέρουν. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου και συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων. Για Αιτήσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στους υπεύθυνους του διαγωνισμού στο ΣΤ2’, μέχρι την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011. Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στην καταληκτική ημερομηνία. Δύο τυχεροί νικητές – ένας από κάθε τάξη – θα κερδίσουν ένα δώρο έκπληξη. Σας περιμένουμε όλους να συμμετέχετε με όρεξη και χαρά, γιατί είναι απλά ένα παιχνίδι. Διασκεδάστε το!!!

Θρυλικοί Ρεπόρτερ


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

School Zapping

ΣΕΛΙΔΑ 4

Αγαπητοί μας αναγνώστες θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό του προηγούμενου μήνα - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Από τους 47 μαθητές (Ε’ και ΣΤ’) που έλαβαν μέρος, οκτώ (8) μαθητές της ΣΤ’ τάξης κατάφεραν να διακριθούν, αριστεύοντας στα προβλήματα και τη σπαζοκεφαλιά που τους δόθηκαν. Οι μαθητές που αρίστευσαν και βραβεύτηκαν για την επίδοσή τους είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Βασιλοπούλου Ξένια, Γκότση Μαρία, Καλαρίτης Γιώργος, Κλάδη Παρασκευή, Λαμπρόπουλος Δημήτρης, Λαμπροπούλου Κανελλίνα, Μπάλλας Βασίλης και Σπυρόπουλος Γιάννης. Να σημειωθεί ότι λόγω των πολλών άριστων επιδόσεων όλοι οι αριστεύσαντες παρέλαβαν ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ενώ τα δώρα (δύο κύβοι του Ρούμπικ) δόθηκαν ύστερα από κλήρωση. Θερμά Συγχαρητήρια και ευχές για Καλή Πρόοδο σε όλους!!!

Θρυλικοί Ρεπόρτερ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το τένις ή αντισφαίριση είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι, που μοιάζει πολύ με τις ρακέτες που παίζουμε τα καλοκαίρια στις παραλίες. Η αντισφαίριση, όπως και άλλα παιχνίδια με μπάλα, έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Κατάγεται από το παιχνίδι «σφαιριστική» (5ος αιώνας π.Χ.), το οποίο παιζόταν με μία μεγάλη ελαφριά μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τις γροθιές ή τους ώμους. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η Αντισφαίριση αποτελούσε παιχνίδι αναψυχής των ευγενών. Το 16ο αιώνα το άθλημα κάνει την εμφάνισή του στην Αγγλία, οπου πρωταθλητής ήταν ο βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος. Η Αντισφαίριση άρχισε να παίρνει τη σύγχρονη μορφή της στο τέλος του 16ου αιώνα, οπότε κατασκευάστηκαν ρακέτες με χορδές και θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανόνες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ιδρύθηκε το 1913 και συνίσταται από 200 χώρες μέλη. Στην Ελλάδα η Αντισφαίριση εμφανίστηκε με τη σύγχρονή της μορφή το 1895 με την ίδρυση του πρώτου ομίλου Αντισφαίρισης στην Κέρκυρα. Το 1938 συστήθηκε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) και στη δύναμή της ανήκουν 214 σωματεία. Η αντισφαίριση είναι ολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από όλες τις ηλικίες, και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια κοίλη λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών. Είναι άθλημα στο οποίο αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Αν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό, ενώ αν είναι τέσσερις (ένα ζευγάρι σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό. Ο αγώνας διεξάγεται σε ειδικό γήπεδο, το οποίο χωρίζεται στη μέση με δίχτυ ύψους 91 εκ. Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ, ενώ οι άντρες συνήθως τρία νικηφόρα σετ για να κερδίσουν έναν αγώνα.

Μαρία Πεππέ

-

-

Λοιπόν γυναίκα, πρέπει να αποφασίσεις: διακοπές στη Χαβάη ή διακοπές στο χωριό σου για να μπορέσω να σου αγοράσω εκείνο το μενταγιόν που είδαμε τις προάλλες; Διακοπές στη Χαβάη! Πώς κι έτσι; Να, έχω ακούσει ότι εκεί τα κοσμήματα είναι φτηνά…

Η κυρία στο φούρναρη: Είμαι τόσο νευριασμένη μαζί σας. Το ψωμί που μου δώσατε χθες ήταν μπαγιάτικο. Μα τι λέτε, κυρία μου; Εμείς φτιάχνουμε ψωμί εδώ και 20 χρόνια. Και η κυρία: - Ναι, αλλά το πουλάτε τώρα!!!

Τι είναι; Μαύρα ή άσπρα ή κόκκινα τα πρόβατα κι ο τσοπάνος ξύλινος. (ιλύφατσ) Ποταμός αιμοβόρος (ςηργίΤ) Γύρω γύρω θάλασσα, στη μέση μια φωλίτσα. (ιλήτνακ)

Εφημεριδοχάχας

5ο ΦΥΛΛΟ  

τεύχος Φεβρουαρίου