Page 1

10 jaar

Christophe Peeters een eigen kijk op Gent


Gent is veranderd de voorbije 10 jaar. Verbeterd op vele vlakken. Dit boekje geeft een overzicht van de projecten waar ik de voorbije 10 jaar mijn schouders heb onder gezet. Projecten waar iedereen beter van wordt, waar iedereen deel kan van uitmaken. Geen prestigeprojecten, maar nuttige veranderingen. Natuurlijk zijn er nog pijnpunten, maar iedereen weet dat niet alles met een vingerknip kan worden opgelost. En iedereen weet ook dat de stad niet over oneindig veel geld beschikt. Er moeten dus nuttige keuzes gemaakt worden. Want belastinggeld moet goed besteed worden. Dit boekje toont enkele veranderingen op vlak van sport en gebouwen en in de haven. Het toont ook hoe het zit met de stadsfinanciĂŤn. En voor wie geen boodschap heeft aan politiek, toont het enkele mooie beelden van onze stad.

Christophe Peeters


De Blaarmeersen is de tuin van alle Gentenaars en kreeg de voorbije jaren een grondige facelift. Het verouderde strand werd afgegraven en omgetoverd tot een baai. De ligweide kreeg wandelpaden, er is een sportstrand, er zijn torens voor de redders en er staan grote glijbanen in het water. Bovendien is er een leuke kindervijver, afgescheiden van het diepe water. Ook de sportterreinen van de Blaarmeersen werden onder handen genomen en op de heuvel staat zelfs een uitkijktoren. Naast de speeltuin is er nu een bosparcours voor kinderen en een terrein voor teambuilding. Kortom, iedereen kan hier gratis komen ontspannen en dat op een boogscheut van het stadscentrum.

februari 2003

augustus 2003

Nieuw contract voor organisatie Zesdaagse.

Opening gerenoveerd zwembad Van Eyck.


Nog heel even geduld. Op 16 juni opent het nieuwe Rozebroeken in Sint-Amandsberg. Het wordt een zwemparadijs met een wildwaterbaan, kinderbad, glijbanen, wellness, golfslagbad en veel meer. Ook is er een olympisch bad van 50 bij 25 meter, even groot als 3 zwembaden dus. Zo zal er eindelijk genoeg zwemwater zijn in Gent. Deze foto geeft een exclusief voorsmaakje van wat momenteel in aanbouw is, om u alvast te laten watertanden. Naast het zwemcomplex komt er een mooie cafetaria en een nieuwe sporthal. Er is bij de bouw van het complex veel rekening gehouden met het milieu. Zo komt er een rietveld voor waterzuivering, regenwater wordt omgevormd tot zwemwater en er wordt gewerkt met hernieuwbare energie. Het zal er prachtig uitzien en het zal vooral betaalbaar zijn. Genieten van urenlang waterplezier wordt goedkoper dan een cinematicket.

juli 2004

januari 2005

Opening openluchtzwembad Neptunus.

Allereerste Bibberduik in De Blaarmeersen.


Gent, Sportstad van Vlaanderen. Een naam die niet gestolen is. Overal in Gent wordt gelopen, bewogen en gesport. De jaarljkse Stadsloop is daar als grootste sportief massa-evenement een mooi voorbeeld van. Maar er wordt ook gelopen op kleinere schaal. Daarom is de Finse piste rond de Watersportbaan helemaal vernieuwd en komt er ook zo’n piste op het domein Rozebroeken in Sint-Amandsberg. Zo kan iedereen trainen om mee te doen aan de volgende Stadsloop.

december 2005 Gent gaat alle milieuonvriendelijke voertuigen vervangen.


Onze Gentse Buffalo’s hadden dringend nood aan een nieuw stadion, alleen al omdat de druk op de buurt rond het huidige stadion in Gentbrugge te groot werd. Het Arteveldestadion zal er binnenkort staan. De ruwbouw geeft al een idee hoe groot het complex wordt, de afwerking zal de kers op de taart zijn. Ook in het oefencomplex van de Buffalo’s wordt geïnvesteerd, zodat de jeugd er professioneel kan worden opgeleid. Er komen extra oefenterreinen.       

februari 2006 Iedereen krijgt een ‘centenschijf’ die de begroting verduidelijkt.


Maar niet alleen topvoetbal krijgt aandacht. Dankzij het voetbalplan heeft elke deelgemeente nu een mooi voetbalcomplex waar iedereen terecht kan, jong en oud, professioneel en recreatief. Zo werden bijvoorbeeld mooie terreinen gecreĂŤerd op het Henry Storyplein achter het UZ, in Mariakerke, Wondelgem en in Drongen aan de Keiskant. Voor de kanaaldorpen wordt nog aan een oplossing gewerkt.

oktober 2006

juli 2007

Opening clubhuis en bolbaan Sint-Kruis-Winkel.

Ritaankomst Tour de France in Gent.


Uiteraard is er meer dan voetbal alleen. Er is geïnvesteerd in alle sporten. Het atletiekstadion dat we in Gentbrugge hebben gebouwd, springt daarbij het meest in het oog. Het is groot, mooi en modern, met een opvallende blauwe looppiste. We hebben het ‘Wouter Weylandtstadion’ gedoopt, naar de wielrenner die tragisch aan zijn einde kwam in de Giro d’Italia in 2011. Niet alleen omdat hij een prachtig Gents sportman was, maar vooral omdat hij zijn eerste stappen in de sport niet in het wielrennen zette maar in de atletiek, bij Racing Gent.

oktober 2007 Opening nieuwe trampolinehal aan de Blaarmeersen.


Sport hoeft niet altijd op topniveau beoefend te worden. Daarom hebben we geprobeerd in elke buurt een klein terreintje te voorzien, waar iedereen zich kan uitleven. We hielden daarbij rekening met de wensen van de buurt. Opvallend was dat heel veel mensen om een petanqueterreintje vroegen. Dus hebben we waar mogelijk petanquepleintjes aangelegd. Dat zijn geen grote ingrepen, maar ze zorgen wel voor extra gezelligheid, ze brengen mensen samen en ze zorgen ervoor dat iedereen aan sport kan doen.

juli 2008

juli 2008

Opening nieuw strand Blaarmeersen.

Eerste kunstgrasveld op het terrein van Excelsior Mariakerke.


Wie kent ze niet, de Gentse Feesten van de winter? Met goed onderhandelen heb ik de toekomst van de Zesdaagse van Gent kunnen verzekeren. Wij hebben één van de weinig overblijvende Zesdaagsen die succes hebben, waar een massa publiek op af komt, en waar steevast elke avond een feestje wordt gebouwd, zowel op als rond de piste. De kaartenverkoop voor de volgende editie is al volop bezig, wie dit spektakel nog nooit bijwoonde, moet beslist overwegen dat binnenkort wel eens te doen!

oktober 2008 Deelname aan ‘De Naaktkalender’ met de Rugbydames.


Uiteraard moet er ook een gebouw zijn waarin die Zesdaagse kan doorgaan. In ons Kuipke hebben we ĂŠĂŠn van de oudste wielerpistes ter wereld en het is zonder twijfel de snelste. Even zag het ernaar uit dat het Kuipke zou gesloopt worden, maar dat tij is gekeerd. We investeren nu jaarlijks in het gebouw, met de opbrengsten van de organisatie van de Zesdaagse. Zo werd al het volledige buitendak vernieuwd. Bij de volgende editie in november zal ook het lelijke binnendak, dat hier nog op de foto staat, vernieuwd zijn.

april 2009 Opening Krekenplas aan de Blaarmeersen.


Het beheer van stadsfinanciĂŤn lijkt op het beheer van het gezinsbudget. Je moet het doen met de inkomsten die je hebt. Zoals een gezin geld moet voorzien voor bijvoorbeeld wonen, eten en kledij, zo moet ook de stad haar budget verdelen over verschillende beleidsdomeinen. Elk van die domeinen heeft een eigen budget. We konden de voorbije 6 jaar samen meer dan een half miljard investeren. Het exploitatiebudget (lonen, werkingskosten, aflossen van leningen en subsidies) bedroeg ruim 700 miljoen euro per jaar.

120.000.000 100.000.000 Deze grafiek toont de evolutie van het algemeen begrotingsresultaat, het geld dat telkens op het einde van het jaar nog

80.000.000

op de rekening van de stad staat. De andere balk toont het pensioenfonds, waar intussen bijna 100 miljoen euro reserve in

60.000.000

zit. Het algemeen resultaat ligt iets lager in 2008, 2009 en 2011 omdat dat crisisjaren waren. Dan hebben we een deel van

40.000.000

onze reserves aangesproken. Toch bleven we ook in die jaren sparen voor de pensioenen.

20.000.000 algemeen begrotingsresultaat 2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pensioenfonds

april 2009

september 2009

Inhuldiging nieuwe koepel Sint-Pieterskerk.

Aankoop Leopoldskazerne voor sport, kunst en cultuur.


De voorbije 10 jaar ben ik er in geslaagd meer dan 150 miljoen euro opzij te zetten. De helft van deze spaarpot wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat we de komende 30 jaar de pensioenen van het stadspersoneel kunnen betalen, de andere helft is een appeltje voor de dorst. Sparen in goede tijden, om reserves te hebben in crisistijd, zo hoort een goed financieel beleid te zijn. Intussen heeft Gent ook de laagste belastingen van alle Vlaamse steden. De stad leent bovendien alleen maar geld om investeringen te doen (zoals een gezin leent om bijvoorbeeld een huis te kopen), en niet om lopende tekorten te dekken. De schuldpositie van Gent is dan ook zeer gezond.

september 2009 Christophe wordt aangesteld als havenschepen.


De Gentse haven bleef de laatste jaren groeien, en realiseerde in 2011 een recordjaar met 50 miljoen ton ‘overslag’, goederen die de haven in en uit gaan. Maar er is één groot knelpunt: de Gentse haven is alleen bereikbaar via een sluis in Terneuzen. Is die sluis defect, dan hebben we in Gent een probleem. Bovendien is de sluis te klein, want de nieuwe, grote zeeschepen kunnen er niet door. Al jaren wordt met Nederland onderhandeld over een tweede, grotere sluis in Terneuzen. De voorbije maanden kwam dat dossier in een stroomversnelling. Het ziet er naar uit dat de bouw van de sluis in 2015 kan starten. Ze wordt 366 meter lang, 55 meter breed en 15 meter diep. De sluis zal om en bij de 1 miljard euro kosten, en Nederland betaalt daar 15% van. De rest zal van Vlaanderen en het Havenbedrijf Gent komen. Als alles meezit, is de nieuwe sluis klaar in 2020. Daarmee is de toekomst van de Gentse haven, en dus ook de werkgelegenheid in onze regio, verzekerd.

juni 2010 Start van het anti-kraakbeleid.


Toch zijn er nog steeds Gentenaars die niet weten dat we een eigen zeehaven hebben in onze stad. En niet zomaar een haven. De Gentse haven is de grootste werkgever van Oost-Vlaanderen en biedt rechtstreeks werk aan 30.000 mensen. Onrechtstreeks zijn dat er liefst 70.000. We hebben in onze haven gekende bedrijven, zoals Volvo Cars en ArcelorMittal. Maar er zijn ook kleinere bedrijven, in toelevering en in biochemie en biobrandstoffen. Wie meer uitleg wil over de bijna 400 bedrijven en de werking van onze haven, kan op zaterdag gratis meevaren met de Jacob Van Artevelde, het havenjacht dat tegenover de Weba ligt.

oktober 2010 Christophe gaat bij mensen thuis afdrogen om te praten.


De haven wil meer betrokken zijn bij de stad, en ook zorgen dat de Gentenaars meer betrokken zijn bij de haven. Om elkaar beter te leren kennen, wordt aan de Graslei 14 het Havenhuis ingericht. Het Havenbedrijf heeft het Huis van de Vrije Schippers aangekocht en laat het helemaal restaureren. Het dateert van 1530 en is een prachtig pand met muurschilderingen. Er komt een expositieruimte voor interactieve en multimediatentoonstellingen over de haven, maar er komen ook kantoren en een ontvangstruimte. Eind 2014 moet alles klaar zijn en kan iedereen er een kijkje komen nemen.

november 2011 Opening Oude Vismijn, Kluizendok en Sint-Niklaaskerk.


De Vismijn aan het Sint-Veerleplein is een nieuwe parel in het centrum van de stad. Jarenlang stond dit prachtige pand te verkrotten en het heeft bloed, zweet en tranen gekost om er een nieuwe functie voor te vinden. Maar het is gelukt. Lofting Group toverde de bouwval om tot een prachtig restaurant met feestzalen. Het terras dat uitkijkt op het water spreekt tot de verbeelding. Het pand is ook bereikbaar via een nieuw brugje vanuit de Jan Breydelstraat. Langs daar kom je op het houten jaagpad dat boven het water zweeft. Sinds kort huist de Dienst Toerisme in de Vismijn, met hypermoderne technieken, in een opvallende box die uit het gebouw lijkt te steken.

april 2011 Gent haalt geld weg bij Dexia, uit protest tegen bonussen.


Meer dan 50 jaar heeft de SintNiklaaskerk in de steigers gestaan. Sinds een paar jaar is ze terug ‘vrij’, en ze ziet er prachtig uit. Toch is ze nog niet helemaal klaar. De kant die je ziet als je uit de Veldstraat komt, moet nog worden aangepakt. Ook binnenin hebben we de kerk grondig gewijzigd. Ze werd opgedeeld in twee delen. Eén deel is nog steeds bestemd voor eucharistievieringen, maar het andere deel wordt nu ter beschikking gesteld van de gemeenschap. In de Sint-Niklaaskerk bevindt zich ook een uniek orgel, een Cavaillé-Colle. Meer dan een halve eeuw zat het verstopt in een houten box, maar sinds 2010 is het weer in al zijn pracht zichtbaar.

augustus 2011 Christophe speelt mee in de Canvascrack.


De voorbije jaren was er oog (en geld) voor cultuur. Er is bijvoorbeeld zwaar geïnvesteerd in de Capitole aan de Zuid en in zaal Scala aan de Dendermondsesteenweg 163-165. Iets oudere Gentenaars kennen de Capitole als cinema- en variétézaal, waar Laurel en Hardy nog optraden. Na jaren leegstand kreeg het prachtige gebouw 10 jaar geleden een nieuwe bestemming als schouwburg. Vandaag is de Capitole een bruisend centrum van kunst en cultuur en thuisbasis voor vele succesvolle Vlaamse musicalproducties. Zaal Scala kwam in 2002 in handen van de stad. Ook dat was oorspronkelijk een cinemazaal. Theaterplatform heeft – met geld van de stad – in het gebouw een prachtige theaterzaal voor volkstoneel gemaakt. Er is nu zitplaats voor 251 mensen, of staanplaats voor 400 mensen als de tribune wordt ingeschoven. Er zijn ook 2 kleinere zalen en een lounge.

juni 2012 Opening zwemcomplex Rozenbroeken.


D

it boekje toont dat ik de voorbije jaren niet heb stil gezeten. Tien jaar lang al ben ik schepen in Gent, een job die ik met hart en ziel uitvoer. Ik probeer onze stad beter te maken voor iedereen. In de eerste plaats op de domeinen waarvoor ik bevoegd ben, maar ook in het algemeen. Zo heb ik samen met mijn partij voet bij stuk gehouden toen het kartel sp.a – Groen het aantal te bouwen woningen aan de Oude Dokken fors wilde verminderen. Nu al is er groot tekort

aan betaalbare woningen in Gent, in een nieuw te bouwen stadsdeel zijn woningen dus uitermate belangrijk! Wat mijn eigen werkveld betreft, weet ik dat uiteraard niet iedereen geïnteresseerd is in sport. En misschien vinden sommigen een nieuw stadion voor AA Gent weggesmeten geld. Maar ik heb ook geïnvesteerd in sport op mensenmaat. Zo zijn de petanquepleintjes of basketterreintjes die de voorbije jaren in alle buurten zijn aangelegd, ook een initiatief van ‘sport’. En in het schitterende zwembad Rozebroeken dat binnenkort opent, kan elke Gentenaar genieten van water en wellness. Er kan uiteraard ook gewoon gezwommen worden. Dankzij een reusachtig olympisch bad zal Gent eindelijk verlost zijn van het tekort aan zwemwater. Gedaan dus met drummen in de bestaande zwembaden, en eindelijk voldoende ruimte om naar hartelust baantjes te trekken. Naast sport heb ik ook in mijn andere bevoegdheden niet stil gezeten. Heel wat gebouwen in onze stad hebben een tweede leven gekregen. Het Gravensteen is opgesmukt, de Vismijn op het Sint-Veerleplein schittert als nooit tevoren en ook het stadhuis wordt – aan de binnenzijde – helemaal opgeknapt. De Sint-Niklaaskerk is na een halve eeuw eindelijk uit de stellingen. Uiteraard is er niet enkel in het stadscentrum geïnvesteerd. Denk bijvoorbeeld aan het ontmoetingscentrum in Oostakker, het Zuivelcentrum in Drongen, de Vierde Zaal in Gentbrugge en de Neptunus-site in Wondelgem. Binnenkort wordt zaal Melac in

Zwijnaarde nog aangepakt en wordt het dienstencentrum Ledeberg afgewerkt. Dat alles gebeurt met scherpe controle van de budgetten. Het geld van de stad is belastinggeld, en dat moet goed en nuttig besteed worden. De voorbije 30 jaar werd het budget beheerd door liberale schepenen, de laatste 10 jaar door mijzelf.


En ik zeg stellig: als we opletten wat we doen, hoeven de Gentse belastingen in de komende jaren niet verhoogd te worden. Een belastingverhoging is onnodig, onnuttig en onwenselijk. Mijn beleid op dat vlak was de voorbije jaren strak en simpel: we geven niet meer uit dan we hebben. Zo doe ik dat thuis met mijn eigen geld, waarom zou ik het anders aanpakken met uw centen? We hebben de voorbije jaren flink gespaard om de pensioenen van het stadspersoneel te kunnen betalen, we hebben schulden uit het verleden afgelost en kunnen een mooi rapport voorleggen. Het gaat goed met de stadsfinanciĂŤn en dat doen weinig grote steden ons na. Als schepen van haven ten slotte kan ik trots vertellen dat onze Gentse haven de grootste werkgever van Oost-Vlaanderen is en blijft. De haven blijft groeien en we houden daarbij ook het milieu in het oog. We willen geen vervuilende haven zijn, wel een haven die welvaart brengt voor de hele stad. Om de kanaaldorpen te ontlasten, zorgen we voor groenbuffers en nieuwe groengebieden. Wie meer wil weten over die haven kan elke zaterdag een gratis rondvaart meemaken op het havenjacht, de Jacob van Artevelde. Ook u. Gewoon even bellen naar 09/251 05 50 om te reserveren. Wie nog meer info wil over mij of mijn realisaties, kan terecht op www.christophepeeters.be. Bedankt voor het vertrouwen in mij de voorbije tien jaar. Ik hoop ook de komende verkiezingen op uw stem te mogen rekenen, zodat ik me opnieuw kan inzetten voor uw en mijn stad, voor Gent. U kan me vinden op de derde plaats. Christophe Peeters, Schepen van financiĂŤn, facility management, sport en haven.


Mijn 10 actiepunten voor de toekomst: · Geen belastingverhoging, wel meer doen met minder middelen en personeel · Een mobiliteitsbeleid dat rekening houdt met voetganger, fietser én automobilist · Uitbreiding van de ondergrondse parkeergarages · Meer en strengere controle op de instroom van Oost-Europese migranten · Kordate aanpak van alle vormen van overlast · Meer betaalbare woningen door een soepeler stedenbouwkundig beleid · Hoger bouwen in de kernstad zodat open ruimte in de deelgemeenten behouden blijft · Anderzijds ook meer en beter onderhouden parken en speelruimte voor kinderen · Afstemmen van openbare werken en mobiliteit op toegankelijkheid van handel en horeca · Verder inzetten op de uitbreiding van kinderopvang maar ook van scholen

oktober 2012 Christophe opnieuw verkozen?


ik

gent

Christophe Peeters

plaats 3 www.christophepeeters.be Dit boekje werd gemaakt op mijn eigen kosten, dus niet met belastinggeld. Contactgegevens: Christophe Peeters, Zonnestraat 17/201, 9000 Gent | T: 0494/94 24 76 | W: www.christophepeeters.be | E: info@christophepeeters.be | Twitter: twitter.com/schepenpeeters Verantwoordelijke uitgever: Christophe Peeters Fotografie: Tom D’haenens, Jean-Pierre Drubbels, imagedesk.be - Joost De Bock - Lieven Van Assche - Frederik Vollaert, SR-Group, Bontinck Architecture & Engineering Vorm: Made with a YellowSmile


Christophe Peeters, Schepen van FinanciĂŤn, Facility Management, Sport en Haven van de Stad Gent www.christophepeeters.be | info@christophepeeters.be | 0494/94 24 76

10 jaar Christophe Peeters  

een eigen kijk op Gent

Advertisement