Page 1

Het ledenblad van Jobertus

de schakel

editie 1 / 4 Jaargang 13


Deze Schakel werd CO2neutraal gedrukt. Dankzij:

Inhoud Inleiding p. 02: Woordje van de Groepsleiding

Programma's p. 04-06: Programma van de Loebassen p. 07-09: Programma van de Sjamfoeters p. 10-11: Programma van de Wouters p. 12-13: Programma van de Kawellen p. 14-15: Programma van de Kalibers p. 16-18: Programma van de Welka’s

Schakelaar p. 19: Woordje van de hoofdredacteur p. 20: Verslag Opening p. 21: Marmot's wijze raad p. 22: Valsspelen met Jana p. 26: Het vriendenboekje p. 29: Info marsepeindag p. 31: Info ouderbal p. 32: Grappen en grollen met M & loe p. 34: Het gat van de Schakelaar p. 48: Enkele leuke foto's

Voor tweedehands-uniformen kan u steeds terecht bij de familie Broos. Prins Kavellei 15, Brasschaat of 03/653.24.85

Handige e-mail adressen : leiding@jobertus.be Alle leiding van Jobertus

oudleiding@jobertus.be Alle oudleiding van Jobertus

verhuur@jobertus.be Verhuur van de lokalen

wachtlijst@jobertus.be site@jobertus.be Webmaster

schakelredactie@jobertus.be

Mail ons voor info en prijzen indien u wenst te adverteren in de Schakel !

Programma's p. 35: Programma van de Jojo’s p. 37: Programma van de Jogivers p. 40: Programma van de Vergi’s p. 43-: Programma van de Givers p. 46: Programma van de Jins

Contact p. 52: Gouden Schakel

Van alle aankopen die er door Jobertusleden in A.S. Adventure gedaan worden, krijgt Jobertus 10% in waardebonnen terug. Laat vanaf nu bij elke aankoop je lidkaart zien en zorg er zo mee voor dat we extra materiaal kunnen kopen! Bredabaan 1257 2900 Schoten 644.19.95

1


Beste ouders,

Een volgend scoutsjaar is weer volop van start gegaan. Nieuwe en oude leden hebben terug hun weg gevonden naar hun thuis van zondag: Jobertus. Wij zijn blij om met zo'n enthousiaste leidingsploeg te mogen samenwerken. Want eerlijk: het is de leiding die elke week zich weer tot het uiterste drijft om uw kind(eren) een leuke zondag te bezorgen. Naar goede gewoonte verkoopt Jobertus ook dit jaar weer marsepein. Met het ingezamelde geld onderhouden wij onze lokalen, betalen de verwarming en leggen wij een spaarcentje aan voor tijdens de kampen. Op zondag 18 november spreken we met iedereen af op de scouts om de laatste restjes marsepein de deur uit te sturen. Verdere info verkrijgt u van de leiding van uw spruit(en). Niet naar goeder gewoonte zal Jobertus dit jaar geen open nieuwjaarsfuif organiseren. In overeenstemming met de leidingsploeg hebben wij besloten een jaartje te pauzeren. De organisatie van zo'n feest is niet te onderschatten. Dit jaar hebben wij gekozen dat U iets meer zal intereseren: een heus ouderbal! In de Schakelaar (terug te vinden midden in deze schakel) vindt u alle praktische info hieromtrent terug. Wij hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op 10 november! Omdat we niet alle tradities overboord willen gooien sluiten we dit programma ook af met "Drie Koningen" zingen. Zoals elk jaar zingen wij met Jobertus voor een goed doel. In de volgende Schakel kan u lezen waarvoor Jobertus zich dit jaar ingezet heeft. Voor al jullie vragen, opmerkingen, complimentjes of attenties mag u ons elke zondag aanspreken op de scouts, of ons gewoon mailen op groepsleiding@jobertus.be! Een stevige linker Koen, Niels, Pieterjan, Sander Groepsleiding Jobertus

2


3


Dag lieve loebassen, kennen jullie het loebassenlied al? We hebben de tekst speciaal voor jullie mee in de schakel gezet zodat jullie thuis ook kunnen oefenen. Dan kunnen jullie zondag op de scouts NOG luider meezingen! Iedereen goed opgelet, want we hebben dolle pret wil je weten wie we zijn, zing dan mee met ons refrein Ik zit niet in de klas, want ik draag geen boekentas Ik geef altijd volle gas, en ik spring nu in een plas Kijk maar eens naar mijn das, ja ik ben een rasloebas En alle vuile kleren... IN DE WAS! Zijn jullie klaar voor het volgende programma? Het gaat weer heel leuk worden!

Kookvergadering 14:00-17:00

04/11

Welke loebas kan er lekker koken? Wat is het lievelingseten van Flicka? Wat lust Veldmuis helemaal niet graag? Vandaag komen jullie dat allemaal te weten! En ook leuk voor de mama’s en papa’s: om 5 uur mogen jullie allemaal komen proeven van het lekkers dat de loebassen gemaakt hebben! ook belangrijk: vergeet de marsepeinboekjes niet mee te brengen, want die moeten vandaag ingeleverd worden.

Familiezondag

11/11

Wanneer het familiezondag is, mogen jullie allemaal thuis blijven want dan is het helemaal geen scouts. Missen jullie het ook al? Voor de ouders hebben we wel leuk nieuws, 10 november organiseren we voor de eerste keer een ouderbal, meer informatie vind je verder in deze schakel.

4


Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

Haal je schattigste loebasgezichtje maar al boven want vandaag trekken we met heel de scouts door Brasschaat! We gaan marsepein verkopen! Zoals jullie kunnen zien, is het winteruur begonnen. Vanaf nu duren de vergaderingen niet meer tot 5 uur maar tot half 5!

Superheldenvergadering

14:00-16:30

25/11

Weet jij waar loebassen niet tegen kunnen? Tegen boeven en slechteriken! Daarom krijgen alle loebassen vandaag een echte superheldenopleiding om alle boeven en slechteriken te verslaan! Verkleed je maar alvast in je favoriete superheld!

Sinterklaasvergadering 10:00-12:30

02/12

Vandaag is het een speciale dag op de scouts want we krijgen bezoek! Niemand minder dan sinterklaas en zijn zwarte pieten komen alle kindjes van jobertus even bezoeken! En als alle loebassen braaf zijn geweest, krijgen ze vast en zeker heel wat lekkers! Joepie!

Reisje rond de wereld

14:00-16:30

09/12

Willen jullie ook zo graag heel de wereld zien? Afrika, Amerika, AustraliĂŤ, China of de Noordpool... Wij gaan er vandaag allemaal naar toe! Als dat niet leuk is!

het eerste loebassenWeekend

15/12 - 16/12

Spannend! Jullie eerste nacht in het scoutslokaal! Hebben jullie er al zin in? Verdere informatie over het thema en de exacte uren volgen nog!

Familiezondag

23/12

De eerste twee zondagen zijn familiezondagen. Dan is het eventjes geen scouts, jammer he! Maar er zijn zo veel andere leuke dingen om te doen dat het voor jullie dat weten al terug scouts! Veel plezier met Kerstmis en Nieuwjaar!

5


Familiezondag Driekoningen zingen

(juiste uren volgen nog)

30/12

05/01

Elk jaar zingen we met heel jobertus voor een goed doel. Waar we dit jaar gaan zingen, is nog niet bekend! Deze informatie volgt nog (evenals de juiste uren).

Loebassennieuwjaarsfeest 10:00-12:30 De loebassen bouwen ook wel graag eens een feestje! Vandaar dat we deze week ons eigen nieuwjaarsfeest gaan organisern. Zijn jullie ook benieuwd naar de Nieuwjaarsverassing die de leiding heeft voorzien? Kom dan zeker naar de scouts! Zo dat was het tweede programma! Hopelijk zien we alle loebassen elke weer weer op de scouts! Groetjes van jullie leiding!

Veldmuis, Tupaya, Flicka en Sifaka

6

13/01


Liefste Sjamfoeters, We zitten al aan ons tweede programma, amai wat gaat het snel! We zullen er eens meteen invliegen! Let op! Vanaf 18 november WINTERUUR , dus van 14u tot 16u30

knutselvergadering 10:00-12:30

04/11

Wie van jullie is er creatief? Wie wil er laten zien wat hij kan maken met allemaal herbruikbare spullen? Vandaag gaan we met z’n allen knutselen! De leiding zal knutselgerief en voorbeeldjes voorzien. Als jullie zelf nog leuk knutselmateriaal hebben thuis, mag je het steeds meenemen. Het wordt een groot festijn!

Ouderbal (Enkel voor de ouders)

10/11

We willen dit jaar de ouders ook eens verwennen, dus organiseren we een ouderbal voor alle ouders van de kindjes in jobertus. (Waarschijnlijk kan je daar meer info over vinden verder in deze schakel) Het ouderbal gaat door in ons lokaal. Vooraf is er een receptie, achteraf kan je uiteraard nog een goed danske placeren. Je kan op voorhand al kaarten kopen als u dit wenst (op de avond zelf ook , maar dan weten wij ongeveer hoeveel volk er komt). Iedereen is welkom, en we hopen dus ook dat er veel sjamfoeterouders aanwezig zijn!

Familiezondag

11/11

Een familiezondag betekent dat het vandaag jammer genoeg geen scouts is, want het is een feestdag vandaag. Je kan zoals je leiding doet eens langs je oma of opa gaan. Die zullen daar heel blij mee zijn!

7


Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

“Lieve mevrouw, wij zijn van scouts Jobertus en wij verkopen Marsepein. (met een glimlach) ” Jullie mogen je lieve snoetjes uit de kast halen, want we gaan met heel jobertus nog zoveel mogelijk marsepein proberen te verkopen. Wij weten nu al dat de sjamfoeters daar goed in zullen zijn! Tot dan!

Sjamfoeters tegen de leiding-spel

10:00-12:30

25/11

Vandaag spelen we een groot spel tegen de leiding. Op de scouts noemen we dit een één-tegen-allen. De leiding daagt jullie uit met een aantal grote opdrachten die jullie goed moeten uitvoeren. Hopelijk lukt dit, wie weet mogen jullie ons dan misschien wel uitdagen… Wij wachten in ieder geval al in spanning af!

Sinterklaas 14:00-16:30

02/12

Sinterklaas komt langs op de scouts vandaag. Hij heeft veel lekkers voor jullie bij denkt de leiding! Het zou leuk zijn moesten we met alle sjamfoeters de sint goed kunnen ontvangen!

Weekend

08/12 - 09/12

(Zaterdag 13u tot Zondag 12u30)

Joepie! Ons eerste weekend is aangebroken! Het wordt superplezant! We slapen 1 keertje met alle sjamfoeters in ons eigen lokaal, en we amuseren ons rot van de hele dag! Verdere info over wat je wel en niet moet meenemen volgt nog via de mail aan mama en papa.

Kerstfeestje 18:30-20:30

15/12

Oh heerlijk! Vandaag is het kerstfeest met alle sjamfoeters! Het is de bedoeling dat elke sjamfoeter een klein cadeautje meeneemt van € 2. Zo krijgt iedereen een leuk pakje! Je verkleden in een kerstman is zeker aangeraden! Hihi..

8


Familiezondag

23/12

Vandaag is het bijna echt kerstmis, dus zal je misschien wel bij je familie zijn om dit allemaal te vieren. Het is daarom geen scouts. Als je toch nog geen feest viert vandaag, kan je altijd deze plaat hieronder inkleuren.

Familiezondag

30/12

Omdat we nog steeds aan het vieren zijn, maar dan nu Nieuwjaar, is het ook geen scouts vandaag! De leiding mist jullie al‌

Driekoningen

05/01

We zingen met heel scouts jobertus voor het goede doel. (dit goede doel moet nog met alle leiding besproken worden, maar we laten het jullie zeker nog weten) Als je wil mag je je zeker en vast verkleden!

Alles-op-zijn-kop vergadering

14:00-16:30

13/01

Hopelijk loop jij heel de dag op het plafond want dit is mogelijk vereist op deze halsoverkop knotsgekke ondersteboven vergadering. Draag je trui als broek en broek als trui, gebruik je handen als voeten en je voeten als handen, kom om half 5 naar de vergadering en vertrek om 2 uur, jullie zijn de leiding en wij de leden, ... Zo liefste sjamfoeters, dit was het alweer! Dikke zoenen van jullie leiding! Gekko, Flicka, Antilope, Winterkoninkje, Panda, Orongo

9


Griezel-'filmavond'

18:30-20:30

26/10

Binnenkort is het weer tijd om te sidderen en beven. Wij vliegen er vanavond alvast in met onze (ont)spannende filmavond. Het kan zijn dat de film vroeger gedaan is, dus neem naast je gezellige slaapzak ook warme kleren mee om buiten te spelen.

Weekend 02/11 - 04/11 Schrijf 2 tot en met 4 november al maar op jullie kalender. Want dan is het tijd voor een weekend om nooit meer te vergeten ! Wat we juist gaan doen, om hoe laat we vertrekken,‌ is nog een verrassing. Maar we kunnen al wel zeggen dat het superformiwel digeindefantakolosachtig wordt! We vragen wel om zeker je marsepeinboekjes ingevuld mee te nemen, zodat de bestellingen binnengebracht kunnen worden.

Familiezondag

11/11

Op 11 november is wapenstilstand. Dat betekent geen scouts deze week. Maar volgende week zullen we er weer voor jullie staan!

Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

Vandaag gaan we zoveel mogelijk marsepein verkopen! Vergeet zeker je mooiste glimlach niet mee te nemen!

Sportvergadering 14:00-16:30

25/11

Warm die spieren al maar op want gedurende deze 2,5 uren gaan wij zoveel mogelijk sporten beoefenen. Het is dĂŠ dag om te bewijzen of je een echte atleet bent. Voor deze ene keer mag je in een sportkledij komen!

10


Sinterklaas 10:00-12:30

02/12

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt Jobertus Sint Nicolaas, wij zien hem al staan! Samen met Sinterklaas maken we er een geweldige ochtend van. Wees er dus zeker bij !

Dorpspel 14:00-16:30

09/12

Zoals de naam van de vergadering het vertelt: we gaan vandaag het dorp in om hier de zotste opdrachtjes te voltooien. Maar of jullie erin zullen slagen… ?

Actieve quiz 10:00-12:30

16/12

Deze keer geen quiz waarbij je op een stoel moet zitten! Deze zondag moet je niet alleen bewijzen dat je slim bent, maar ook hoe ‘actief ’ jij kan zijn. Plezier gegarandeerd met deze actieve quiz!

Familiezondag

23/12

Deze twee zondagen is het geen scouts. Geniet van de vakantie en de leiding wenst jullie een zalige kerst en een heel gelukkig 2013 !

Familiezondag

30/12

Deze twee zondagen is het geen scouts. Geniet van de vakantie en de leiding wenst jullie een zalige kerst en een heel gelukkig 2013 !

Driekoningen

05/01

Vandaag gaan we drie koningen zingen. Zoals steeds is dit voor het goede doel en proberen we dus zoveel mogelijk centjes te verzamelen. Meer informatie volgt nog.

Casino 18:30-20:30

11/01

Trek je mooiste kleedje aan, trek je knapste das aan, want vanavond draait het allemaal om geld ! Zal jij als een rijke jongeman/dame de scouts verlaten of kan je na vanavond gaan bedelen? Groetjes van de wouterleiding ! Timka - Secretarisvogel – Winterkoninkje - Dolfijn – Orix

11


Dorpspel-een tegen allen 14:00-17:00

28/10

Om oktober af te sluiten met een traditiegetrouwe vergadering, spelen we vandaag een dorpsspel waarbij jullie proberen de leiding te verslaan!

Superheldenvergadering 10:00-12:30

04/11

Is het een vliegtuig, is het een vogel‌ Nee dat is het niet, het zijn mega mindy, superman, batman, catwoman en nog veel meer, kortom de scouts zal gevuld worden met onze eigen kawellenhelden! Heb je zin om echt te veranderen in een superheld laat je volledig gaan en kom volledig getransformeerd naar de scouts!

Familiezondag

11/11

Na weer enkele weken puur plezier is het nu weer tijd voor mama en papa, vandaag blijven jullie lekker thuis om mama en papa te verwennen! (Ze gaan nog een beetje moe zijn van het ouderfeest: info volgt nog)

Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

Ook dit jaar weer terug van weggeweest, we gaan weer super goed ons best doen om zoveeeeeel mogelijk marsepein te verkopen zodat we winnen!

Weekend

23/11 - 25/11

Wij vertrekken op weekend! Het allereerste kawellenweekend dit jaar, en het wordt een spetter van formaat! Wij zijn er klaar voor dus pak snel jullie slaapzak en weg zijn we... Dag mama, dag papa, dag broer, dag zus... Tot zondag!

Sinterklaas 14:00-16:30

02/12

Vandaag moet je extra flink zijn want er komt wel een heel speciale gast langs! Dus mondjes toe, snaveltjes dicht en misschien wel handjes open maaaaar dan zullen wij eerst nog moeten zien of jullie wel echt brave kawellen zijn.

12


Sprookjesvergadering 10:00-12:30

09/12

Heel lang geleden, heel ver hier vandaan was er eens een groep kawellen die allemaal voor een dag veranderden in prinsen en prinsessen, koningen en koninginnen. 1 dag is het voor hen feest, 1 dag een magisch sprookje.

Alles op wieltjes 14:00-16:30

16/12

De titel zegt voldoende, haal alles uit kast, zoek van alles bijeen het maakt niet uit wat ALS het maar wieltjes heeft! Vandaag loopt alles op rolletjes…

Familiezondag

23/12

Jaja jammer genoeg geen scouts vandaag (wenen is toegestaan), tijd om lekker gezellig bij de mama en de papa te gaan hangen! Ga eens langs bij de oma en de opa, doe vanalles wat niet mag en dan zijn wij er snel weer met meer scouts!

Familiezondag

30/12

De scouts zal ook vandaag nog even moeten wachten (‘snif, snif ’), maar tijd om te feesten en te eten en te bekomen om er volgende week terug in te vliegen waaaant dan is het weer scoutstijd!! Geniet nog even van de rust om er dan met heel veel energie weer in te vliegen!

Driekoningen

05/01

Schraap die stem en zoek zeker veel verkleedkleren want wij gaan zingen en voor 1 avond veranderen we allemaal in een koning! Wij gaan ons niet laten kennen door koude, wij kleden ons warm aan en zingen zo luid dat iedereen het warm heeft!

Waar is wally?! 14:00-16:30

13/01

Ohnee, wij, de verstrooide kawellenleiding zijn allemaal iets kwijt! Vandaag starten we dus een heuse zoektocht naar al onze spulletjes, we hebben jullie hulp nodig anders vinden we nooit iets terug! Als we niets vinden gaan wij heel triestig worden, dat willen jullie toch ook niet? Help ons! Veel liefs van de Kawelleiding! Wevertje - Hop - Roodborstje - Galago - Agame - Coëndou xxx

13


Kalibeeeeeeeeeeeeeeers!!! Ondertussen zijn de eerste vergaderingen al voorbij en is het al duidelijk dat het een knaller van een jaar zal worden! Hier is voor jullie dan ook het onvergetelijkoppergraafsup ercool 2e programma!Eerst even enkele belangrijke data die jullie niet mogen vergeten dus schrijf ze maar snel in jullie agenda ( of laat de mama het in haar agenda schrijven ). • Vanaf 28/10 gaat het winteruur van start en duren de namiddagvergaderingen dus maar tot 16:30. Spijtig!!! • Uiteraard wil iedereen graag een springkasteelvergadering winnen. Daarom graag zoveel mogelijk kalibers paraat voor de marsepeindag op 18/11 • 23-24-25/11: Dit wordt het scoutsmoment van het jaar. We gaan namelijk op ons allereerste KALIBERWEEKEND!!!! Meer info volgt.

Pre-Halloweenvergadering 10:00-12:30

28/10

Binnen een paar dagen is het Halloween. Of je nu wil of niet, wij hebben vandaag onze enige echte KaliberHalloween al gepland. Op die manier proberen wij de saaie Halloween voor te zijn en iedereen ervan te overtuigen dat het veel beter kan! Ben je bang? Hallo, ween dan thuis maar een beetje! ( in de vorige zin zit een woordspelling, tien punten voor zij die hem vinden). Wees daar of wordt geofferd op het altaar! Moehahaha! ( griezelige lach op papier)

Dikke pretto in Brassghetto

14:00-17:00

04/11

In Brasschaat weten ze nog niet wie de kalibers zijn. Daarom gaan wij dit weekend het dorp onveilig maken met een heus dorpsspel! Gekke opdrachten staan jullie (en de Braschatenaars) te wachten dus laat jullie buren, vrienden en kennissen maar weten dat ze beter thuis blijven als ze niet gefopt willen worden! Vergeet zeker niet je marsepeinboekjes mee te nemen!

Familiezondag

11/11

Spijtig spijtig spijtig spijtig spijtig spijtig! Vandaag is het geen scouts… Gelukkig is dat een goede reden om nog eens langs de bomma, de tante en alle andere leuke familieleden te gaan. Jullie leiding zal toch de hele dag stiekem hopen dat het wel scouts was!

Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

Kleed jullie warm aan want deze zondag gaan we er de hele dag op uit om onze bekende marsepein te verkopen en zo zeker die springkasteelvergadering te winnen. Komen dus!!!

14


Kaliberweekend!

23/11 - 25/11

Ons eerste kaliberweekend!! Tot nu toe is dit voor jullie nog allemaal een heel groot geheim maar meer info volgt!

Sinterklaas 10:00-12:30

02/12

De Sint komt vandaag naar de scouts! Doe dus allemaal jullie mooiste kleren aan en doe maar snel alsof jullie brave kinderen zijn. De goede oude man heeft al laten weten wat extra snoep mee te nemen voor de supertoffe kalibers! Spijtig genoeg krijgt alleen leider Stormvogel een dikke zak snoep omdat hij de coolste leider is. :)

Snoepjesvergadering 14:00-16:30

09/12

Muizen, colakes, zure beertjes, banaantjes, kersen, dragibus, hartjes, smurfen, kikkertjes, perzikken, tutters, draculatanden, Babelutten, Chocotoffs, Hopkes, regenboogstokken, kattendrop, salinodrop, zoute drop, zwarte nestels, rode nestels, jelly bellys, borstbollen, neuzekes, smoelentrekkers, TV-knotsen, zoethout, zwarte muizen, poepkes, winegums, nougat, spekken, kauwgomballen, snoeppapier,‌. Het is duidelijk ! Deze vergadering draait helemaal om snoepjes.

Alles op wieltjes vergadering

10:00-12:30

16/12

1,2,3,4 wie zijn de snelste hier? Kalibers woop woop, Kalibers woop woop! 5,6,7,8 wie rijdt er nooit in de gracht ? Kalibers woop woop, Kalibers woop woop! 9,10,13, 1 wie heeft er wielen aan zijn been? De Kalibers dus! Zorg dat jullie allemaal wieltjes bijhebben voor deze knalvergadering.

Familiezondag

23/12 & 30/12

Tijd om Kerstmis en Nieuwjaar te vieren met de familie. Laad jullie maar goed op om klaar te zijn voor een nieuw kaliberjaar in 2013.

Driekoningen

05/01

Vandaag gaat de hele scouts met zijn allen driekoningen zingen. Verkleed uzelf dus in de mooiste/coolste koning en we zullen ervoor zorgen dat we een grote buit binnenhalen! Meer info volgt nog. Zo, dat was het voor dit programma. Wij kijken al uit naar het volgende!Dikken High five van jullie leiding‌

Hoelok

Leeuwaapje

Beermarter

Sika

Stormvogel

Vinkje

15


Het langverwachte eerste programma is er eindelijk! Het zit weer boordevol echte scouteske vergaderingen en ook ons weekend staat vast! Wij hebben er alvast super veel zin in!

Vriendjes en vriendinnetjes 14:00-17:00

28/10

Jullie weten natuurlijk al hoe leuk het is bij de Welka’s, maar weten jullie vriendjes en vriendinnetjes dat ook al? Vandaag mogen jullie ze meenemen naar de scouts om hen te laten zien hoe mega super deluxe tof het is! Vraag allemaal aan jullie bff ’s om mee te komen!

Bosspel 10:00-12:30

04/11

Deze keer halen we één van onze klassiekers boven. Het is tijd voor een écht eeuwen oud bosspel. Kom met veel zin naar de scouts om je kwartet te verdedigen of de koning niet te laten ontmaskeren.

Familiezondag

11/11

Vandaag is het wapenstilstand, jullie moeten maar eens op het internet opzoeken waarom het jammer genoeg geen scouts is. Voor diegenen die te lui zijn om het op te zoeken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenstilstandsdag

Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

Het wordt weer een topdag! We Go For The Win! Natuurlijk kan er maar één groep winnen, en dit jaar zullen de Welka’s de winst binnen halen. De exacte uren zullen we jullie nog laten weten!

16


Weekend

23/11 - 25/11

Eindelijk komt het eerste langverwachte weekend eraan! Het thema gaan we jullie nog niet verklappen om de spanning erin te houden. Verdere informatie zullen we jullie nog laten weten via mail!

Sinterklaas 14:00-16:30

02/12

JOEPIE! Zie ginds komt de stoomboot weer aan. Hoor wie klopt daar Welka’s. Sinterklaasje kom maar binnen met je want al onze Welka’s zitten recht! We hopen dat jullie allemaal braaf zijn geweest dit jaar, anders krijgen jullie de roe of belanden jullie in de zak van Sinterklaas!

Een tegen allen 10:00-12:30

09/12

Vandaag is het de leden tegen de leiding. Probeer jullie maar eens te bewijzen tegenover jullie ubercoole leiding! Wij zijn er alvast klaar voor!

Dorpsspel 14:00-16:30

16/12

Het is tijd om Brasschaat onveilig te maken en te laten zien wie de Welka’s zijn en wie hier de baas is! Het dorp enkel en alleen van de Welka’s en iedereen die vandaag op de Bredabaan rondloopt zal het geweten hebben!

Familiezondag

is

23/12

De kerstvakantie komt eraan! Jammer genoeg hebben jullie het dan allemaal te druk met familiefeestjes, cadeautjes uitpakken, nieuwjaarsbrieven voorlezen,... Jullie zullen dus waarschijnlijk even geen tijd meer hebben voor de scouts, vandaar dat het deze en volgende week geen scouts is :(.

Familiezondag

30/12 17


Driekoningen

05/01

Smeer jullie zangstemmen maar al want we gaan er nog eens goed voor gaan en heel wat geld binnen rijven voor het goede doel!

Een echt middeleeuws sluipspel

14:00-16:30

13/01

We teleporteren ons terug naar de Middeleeuwen en raken verzeild in een strijd tussen de boeren en de plunderaars. Ze nemen het deze nacht tegen elkaar op en voeren een strijd tussen leven en dood. Zorg dat jullie goed in form zijn om jullie in deze strijd te mengen!

Zo, dat was het dan voor het eerste programma, maar niet getreurd, we zitten nog maar in ĂŠĂŠn vierde!

We hopen dat jullie elke zondag paraat staan! Antilope, Flicka, Gekko, Jako, Kokako en Hati xxx

18


De schakelaar B

este lezer! U kreeg al reeds een smakelijk voorproefje, nu is het echter tijd voor het echte werk. De eerste ĂŠchte Schakel van jaar is klaar om geserveerd te worden, dus verspil u tijd niet met dit voorwoordje maar tast toe! (Gelieve net als vorige keer het onderstaande niet lezen, bedankt.) Lang, lang geleden, toen de dieren nog spraken, is men met de gewoonte gestart de lezer op deze plek toe te spreken. Op deze manier wordt de lezer aangenaam welkom geheten in de wondere wereld van de Schakelaar. Er zijn allicht pa-gi-na's te schrijven over dit blad, maar dit zou de lezer afschrikken en het aantal lezers van dit voorwoordje nog meer doen afnemen. Dit cijfer is reeds bedroevend laag, zo bleek althans uit onlangs verricht onderzoek. Hieruit bleek dat 62.1 % van de lezers dit voorwoord nooit of zeer zelden las, 34.1% van de lezers niet van het bestaan afwist, 3.2 % dit ooit al per ongeluk las en 0.6% een vaste lezer is. Ook gaf 79.1% van de lezers met schroom toe dit voorwoordje wel te hebben gelezen moest het vergezeld worden door een woordzoeker. (Ga op zoek naar de verschillende rubrieken die deze Schakelaar rijk is en maak geen schijn van kans op enige prijs!)

Warme groeten, uw hoofdredacteur!

19


Verslag Opening

W

anneer u deze Schakel in handen krijgt ligt de opening al even achter ons. Toch konden we de ongelukkige afwezigen niet in het ongewisse laten over deze geslaagde start van alweer een nieuw scoutsjaar. Nadat de leiding een hele week druk in de weer geweest was met de opbouw en andere openinggerelateerde zaken was het zo ver. Zaterdag, om 13u30 begonnen we met verzamelen bij de groep van vorig jaar. Voor de nieuwelingen was er uiteraard ook een apart plekje voorzien. Na een eerste lastig voorval – een sjorbalk van de zittribune begaf het, ik zou ook graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om te benadrukken dat het niet aan de oerdegelijke sjorringen lag – zijn we gestart met de overgang. Tijdens de momenten met de nieuwe takken is de tribune natuurlijk vakkundig hersteld zodat ze terug gebruiksklaar was voor de show van ’s avonds. Voor de overgang van de oudere takken (vanaf jongverkenners) hebben we dit jaar eens een nieuw concept geprobeerd, waarmee we hoopten echte scoutswaarden zoals teamwork, creativiteit en uiteraard sjorren probeerden aan te wakkeren. Een beetje competitie tussen de twee kanten was vanzelfsprekend ook niet afwezig. Voor de jongere takken was er ook een leuk en uitdagend parcours voorzien, dat eerst uitgebreid getest werd door de eerstejaars leiding. Hoe de momenten met de takken zelf waren weten jullie waarschijnlijk beter dan ik. Ik kan wel zeggen dat het bij de Vergi’s zeer geslaagd was. We hebben zelfs een eend die het wat moeilijk had bijna gered door ze in een naburige vijver te plaatsen. Bijna is het belangrijkste woord in deze zin, want de vogel was al gaan vliegen voor de vijver bereikt werd.

20

Voor het avondmaal had men dit jaar de keuze uit pita, pasta of hotdogs. Intussen kon men zich ook tegoed doen aan een drankje bij de bar van de Stille Meeuw, in afwachting van de opening van onze bar. Tegen 19u startte de show, waar iedereen traditiegetrouw naar uitkeek. Begonnen zijn we met de afscheidswoordjes, die zoals elk jaar weer het emotioneel hoogtepunt van de avond waren. Elke gestopte leider/leidster werd bedankt voor bewezen diensten en kreeg er nog eens een al dan niet ludiek cadeautje bovenop. Na het woordje van de groepsleiding, die zich weer van hun stoerste kant lieten zien, was het de beurt aan de leiding om zich met hun nieuwe ploeg voor te stellen aan leden en ouders. Stuk voor stuk pareltjes van showkes, we hebben onze naam weer waar gemaakt. De avond werd afgesloten met een Sing Song, begeleid door het bandje van Elmo Van Thielen. Nadat de laatste ouders en leden vertrokken waren is de leiding als een geoliede machine met de afbraak begonnen. Vele handen maakten licht werk en na een paar uur konden we vermoeid maar voldaan terugkijken op een geslaagde dag en avond. (Sam Verschooren)


Marmot's wijze raad 'appelgate' Marmot trok deze editie met wijze raad de onderzoeksjournalistiek in!

Klokkenluider Enkele maanden geleden kreeg ik een brief waarin een paar wantoestanden binnen Jobertus aangeklaagd werden. De anonieme schrijver had het meer bepaald over iemand die zichzelf verrijkte ten koste van ons allemaal, over wie het ging kon of wou hij me niet zeggen. Hij smeekte me deze situatie verder te onderzoeken en verslag uit te brengen in de Schakel. Onder de indruk was ik niet echt van dit wanstaltig geklaag, onophoudelijk gejeremieer. Desalniettemin geloofde ik toch dat er zich iets van waarheid in schuilhield.

genootschap dat in de onderste regionen van Jobertus opereert. De Keten heeft tot doel de algemene werking van de scouts te saboteren. Je zou hen kunnen vergelijken met de anarchisten ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Een belangrijk verschil is echter dat de keten niet gedreven wordt door idealen, maar slechts door hun immer slechte persoonlijkheid en hun demonische verlangen naar chaos. De geruchten dat de Keten met hun eigen ledenboekje zou komen, lijken voorlopig slechts een fabeltje. Keten hult zich in duisternis. Schimmen in de duisternis. Keten.

Gandhi

Appelsap

Intimiderend als hij is, heeft vooralsnog niemand het aangedurfd ruchtbaarheid te Ik besloot op onderzoek te trekken. Na geven aan Pieter’s wandaden, tot nu! Ik, wekenlang onderzoek in de ondergrondse Marmot, laat jullie het licht zien en het pad archieven van Jobertus kwam ik tot een naar een mooier, eerlijker en waardiger schokkende ontdekking! Al jaren wordt Jobertus zal dra voor eenieder zichtbaar er appelsap gestolen. Slechts één man kan zijn. Ik ben me er terdege van bewust dat ik de schuldige zijn, Pieter G. Pieter is, naast met dit schrijven velen tegen de schenen zal gevierd webmaster en lid van Keten, ook notoir appelsapliefhebber. Blijkbaar heeft hij schoppen, maar voor mij is de waarheid het nog nooit betaald voor zijn geliefde appelsap. hoogste goed. Om het met de woorden van Mahatma Gandhi te zeggen: “De waarheid Bovendien is hij zelfs trots op zijn daden, getuige zijn triomfantelijke vreugdekreten die schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is”. hij telkens uitslaat wanneer hij weer eens een Deze woorden brengen ons naadloos naar de grote buit te pakken gekregen heeft! Walgelijk. wijze raad van deze week. Je zou uiteraard tal van eufemismen kunnen gebruiken om dit wangedrag te benoemen, De waarheid is altijd het sterkste argument maar in mijn ogen is hij niets meer dan een ordinaire dief. Schande! Duizendmaal Groetjes, Marmot. schande!

Keten Er is meer. P. Goetschalkx maakt namelijk ook deel uit van de Keten, een schimmig

PS: mocht ik door de publicatie van deze onthullingen in de problemen komen, dan breng ik voortaan verslag uit vanuit de Equadoriaanse ambassade. Disclaimer: Niet gebaseerd op waargebeurde feiten!

21


Valsspelen MET jana Dit is De rubriek voor de onvervalste valsspeler! Want kom, geef maar eerlijk toe, af en toe vals spelen op de scouts dat hoort er bij! Hej! In deze schakel maken we het onderscheid tussen de verschillende soorten valsspelers en aan de hand van een kleine quiz, kunnen jullie zelf te weten komen tot welke categorie jullie behoren. Veel plezier ermee! VRAAG 1: de leiding legt een spel uit. Wat doe je? ik luister aandachtig naar hetgeen de leiding zegt maar ben ondertussen met mijn teamgenoten onze strategieën aan het bespreken. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen natuurlijk ik luister gewoon naar de uitleg en zie dat ik het spel helemaal beet heb. Alles begrijpen is heel erg belangrijk voor mij ik luister naar de uitleg maar als het te lang duurt, begin ik soms wel een beetje te praten. Ik zal het wel begrijpen wanneer we bezig zijn ik luister helemaal niet naar de leiding en val de andere leden lastig zodat zij ook niet kunnen luisteren naar dat wat verteld wordt

VRAAG 2: tijdens een bosspel verlies je een spelletje schaarsteenpapier. Jij... geeft braaf je leven af en loopt terug naar het kamp om er een nieuw te krijgen geeft je leven af en neemt dan een nieuw leven dat je verstopt hebt in je sokken start de discussie en doet er alles aan om toch je leven niet te moeten afgeven gaat snel lopen zodat je je leven niet hoeft af te geven

VRAAG 3: tijdens een dorpspel heb je van de leiding nepgeld gekregen, het doel van het spel is om zo veel mogelijk geld te verdienen. Hoe verdien jij je geld? Ik pik het van de andere ploegen, ze moeten het maar beter in het oog houden Ik loop naar de dichtstbijzijnde winkel en vraag of ze het nepgeld willen kopiëren, liefst zo veel mogelijk Ik laat het nepgeld kopiëren, maar in beperkte mate zodat het niet te hard opvalt bij de leiding Ik doe niets speciaal, ik verdien gewoon geld door mee te doen met de spelletjes

22


VRAAG 4: je speelt een spel in 3 teams: team A, team B en team C. Team A is bijna gewonnen, helaas zit jij in team C. Wat doe jij nog om toch de overwinning binnen te halen? ik verklaar openlijk de oorlog aan team A en vorm een clan samen met team B ik sluit een geheim verbond met team B om zo te verhinderen dat team A nog veel spelletjes wint. Uiteraard vertel ik deze plannen niet aan het winnende team ik doe er alles aan om team A te boycotten en saboteer alle spelletjes, al vindt de leiding dit niet leuk ik doe extra mijn best tijdens de spelletjes maar als ik niet win, vind ik het niet zo erg

VRAAG 5: als er teams moeten gevormd worden willen de andere leden jou... graag in hun team omdat ik snuggere oplossingen kan bedenken niet graag in hun team omdat ik soms nogal agressief kan zijn graag in hun team omdat ik alle spelletjes goed meespeel wel in hun team als ze zelf ook competitief zijn. Andere leden vinden me vaak te druk

VRAAG 6: het spel is gedaan, jouw team heeft verloren. Wat doe je? je geeft, ondanks dat het spel al lang afgelopen is, niet op. Je blijft het winnend team plagen en hoopt zo de morele overwinning binnen te halen je gaat naar het winnend team en feliciteert hen met hun overwinning je wordt heel kwaad op de leiding en zegt dat het een stom spel is je doet niets, je had liever wel gewonnen maar zo erg vind je verliezen ook niet

VRAAG 7: de leiding heeft zich even afgezonderd om een paar geheime zaken te bespreken. Wat doe je? je doet je best om zo geruisloos mogelijk naar de leiding te gaan en luistert stiekem hun gesprekken af. Misschien kom je wel wat meer over de spelletjes te weten je wil gaan afluisteren maar maakt daarbij zo veel lawaai dat de leiding je al heel vlug gezien heeft. je gaat met je vrienden spelen tot de leiding klaar is met hun bespreking je plaagt de andere leden zodat de leiding geen tijd krijgt om hun bespreking af te ronden.

23


Voila! dat waren de vragen, welk symbooltje past er het best bij jou? Het sterretje, het hartje, de klaver of de vis? Lees de uitleg die overeenkomt met het symbooltje dat je het meest hebt aangeduid.

De competitieve valsspeler

De geruisloze valsspeler

Akkoord, elke valsspeler is wel competitief maar bij jou neemt dit wel echt de bovenhand. Je speelt alle spelletjes goed mee maar met het nodige lawaai. Iedereen zal wel geweten hebben dat jij ook meespeelt. Soms gaat het zelfs zo ver dat alle andere teams jouw team niet meer leuk vinden omdat je zo hard voor de overwinning gaat.

Alles wat je doet, doe je stiekem, ook het vals spelen. Je bent aandachtig, let goed op de andere teams en zoekt tijdens de speluitleg altijd naar die kleine gaatjes en probeert zo het spel lichtjes te manipuleren. Iedereen wil jou erbij, want met jou in het team is de overwinning nabij. Door jouw sluwe en geruisloze karakter, weet je alles wat de leiding van plan is.

TIP: Het is leuk dat je altijd goed meespeelt en dat je graag wil winnen maar probeer toch zo nu en dan een beetje rustiger te zijn. Dat gaan iedereen wel kunnen waarderen. Probeer ook soms iets subtieler aan het werk te gaan, dat kan al wonderen doen!

TIP: Je wil graag alles weten om je zo goed voor te bereiden op het spel, maar probeer soms toch ook iets minder nieuwsgierig te zijn. Dat is leuker voor de leiding! Voor de rest hoef je niet meer veel bij te leren, je kent de meeste kneepjes van het valsspeelvak!

De Gemene valsspeler

De eerlijke valsspeler

Je maakt het voor de leiding heel vermoeiend door altijd lawaaierig en stout te zijn. Je wil kost wat kost winnen zodat je vaak vergeet dat je door je agressiviteit wel eens andere leden bezeert en dat stelen eigenlijk helemaal niet mag!

Jij speelt eigenlijk helemaal niet vals! Jij speelt gewoon de spelletjes mee zoals de leiding van iedereen verwacht. Je vindt winnen wel leuk maar je amuseert je evengoed wanneer je niet wint. Alle leden vinden je fijn en spelen graag met je mee! Zo zouden er meer moeten zijn.

TIP: Probeer iets gematigder deel te nemen aan de spelletjes. Een klein beetje saboteren mag maar pesten, dat laten we in de scouts niet toe! Dus probeer iets liever te zijn voor de anderen.En vergeet vooral niet: de leiding heeft altijd gelijk.

TIP: Veel tips vallen er voor jou niet op te rapen in deze valsspeelrubriek. Tenzij je natuurlijk graag eens een beetje vals wil spelen, want zolang je het binnen de scouts houdt, kan het wel eens leuk zijn hoor!

24


Uw hopper winkel Lange Kievitstraat 74 2018 Antwerpen 03/297 37 34 Openingsuren: dinsdag tem vrijdag: 10u-12u en 12u30-18u zaterdag : 10u-12u en 12u30-17u in juli ook op maandag open Sluitingsdagen 2012: 1 mei; 17mei; 2juni; 21 juli; 5 tot en met 25 augustus; 25 december tot en met 31 december

25


Het vriendenboekje Naam: Sander Van den Bosch Totem: Pompelmoesrode Loyale Rhoe Tak: Groepsleiding # strepen: 6 strepen + 2 sterren Studie: Communicatie Wetenschappen Favoriete vergadering: Maffia-vergadering Favoriete Don Qui burger: Don Qui Pepper Favoriete kledingswinkel: C&A Matje of luchtmatras: De grond Kot of Thuis: Kot A'pen/Gent/Leuven/Bruss. Stad (de rest is parking) IOS of Android: IOS Vouwen of proppen: Vouwen Vroege vogel of nachtraaf: Nachtraaf Leukste herinnering aan Jobertus: Mijn eerste verkennerkamp en vele (avond) vergaderingen op zondag! Naam: Totem: Tak: # strepen: Studie:

Amina Verlinden Intense Moeriki Vergi's ! 3 strepen Schakeljaar Politieke Communicatie

Favoriete vergadering: Favoriete Don Qui burger: Favoriete kledingswinkel:

Margi to the city Geef mij maar een cervela ;) Mango

Matje of luchtmatras: Matje Kot of Thuis: Kot A'pen/Gent/Leuven/Bruss. Antwerpen IOS of Android: Ik heb geen smartphone nodig hihi Vouwen of proppen: Vouwen Vroege vogel of nachtraaf: Nachtgevogelte Leukste herinnering aan Jobertus: Grpskamp '10, toen ik Jobertus leerde kennen!

26


Naam: Marlies Moerkens Totem: Mineraalgroene Goedaardige Flicka Tak: Loebassen # strepen: 5 strepen Studie: Event- en Projectmanagement Favoriete vergadering: Kerstfeestje Favoriete Don Qui burger: Eikeba burgers, curryworstje special gaarne! Favoriete kledingswinkel: H&M Matje of luchtmatras: Matje Kot of Thuis: Thuis A'pen/Gent/Leuven/Bruss. Antwerpen IOS of Android: Dat heb ik allemaal niet ze... Vouwen of proppen: Proppen Vroege vogel of nachtraaf: Nacht hihi (raaf) Leukste herinnering aan Jobertus: Jinkamp naar ServiĂŤ Montenegro en mijn eerste vergadering als leidster! Naam: Ilke Heyrick Totem: Colimarood Onstuimig Roodborstje Tak: Kawellen # strepen: 1 streep Studie: Ergotherapie Favoriete vergadering: Margi to the city Favoriete Don Qui burger: Chickenburger Favoriete kledingswinkel: H&M Matje of luchtmatras: Matja Kot of Thuis: Thuis A'pen/Gent/Leuven/Bruss. Antwerpen IOS of Android: Android Vouwen of proppen: Vouwen Vroege vogel of nachtraaf: Vroege vogel Leukste herinnering aan Jobertus: Jinkamp naar Hongarije!

27


Hoogboomsesteenweg 19 tel: 03/651.80.09

2930 Brasschaat fax: 03/653.56.91

www.slagerij-debondt.be Openingsuren: ma,di,wo,vrij 8:00 - 12:30 en 13:30 - 18:30 zaterdag 8:00 - 17:00 zondag 8:00 - 13:00 Donderdag gesloten!

28


De marsepeindag

O

p 18 november is het weer zo ver, de enige echte marsepeindag! Dit jaar zal het net iets anders zijn dan de vorige jaren. We spreken dit jaar namelijk af aan de kerk van Brasschaat (centrum). We zullen onze dag beginnen om 10u30 en eindigen om 13u30. Het is de bedoeling dat we om 10u30 beginnen met een battle tegen je tegentak voor wie de beste straat kan veroveren. Om 13u zullen we terug aan de kerk staan, na onze verkoop van huis tot huis. Hier krijgt iedereen tegen de grote honger en waarschijnlijk grote koude lekker warme soep. Om 13u starten we ook de prijzenuitreiking, waarbij de beste verkoper of verkoopster van iedere tak een cinematicket krijgt en de beste verkoper of verkoopster van heel de scouts een pretparkticket wint! Er wordt dan ook uitgereikt welke tak het meest verkocht heeft. De jongere takken winnen een springkasteel en de oudere een super gezellig etentje. Voor leden die meer als 7 kg marsepein verkocht hebben, wordt een snoepzakje voorzien. Dit krijg je bij de afhaling van je marsepein. Vergeet zeker niet in uniform te komen en warme kleren aan te doen die tegen de regen kunnen. Als je jongverkenner bent of ouder, vergeet dan zeker je fiets niet! Als jullie nog vragen hebben over deze dag mag je altijd mailen naar marsepein@jobertus.be

Dan zien we jullie op 18 november, tot dan!

De leiding en groepsleiding van Jobertus.

29


30


Het ouderbal Jarenlang bood Jobertus onderdak aan de jeugd van Brasschaat bij de overgang van oud naar nieuw. De laatste jaren bleek dit voor vele onder de leidingsploeg nog moeilijk te combineren met de kerstexamens. Daarom hebben wij, Jobertus, gezamenlijk besloten om de nieuwjaarsfuif voor een jaartje te laten voor wat het is. Hierdoor komt er natuurlijk wel tijd vrij om iets nieuw te proberen, een project dat niet tijdens de examens plaatsvindt… Het leek ons leuk om eens iets te organiseren waar ouders, leiding en oudleiding de kans krijgen om elkaar beter te leren kennen. Dat maakt de zondagen op de scouts zeker nog gezelliger! Daarom hebben we onze schouders gezet onder een heus “ouderbal”. Aangezien dit een nieuw concept is, leggen we graag uit wat deze avond te bieden heeft: Vanaf 20u30 verwelkomen we jullie graag met een glaasje cava en een hapje. Deze receptie wordt begeleid door een live Jazz optreden. Om 22u00 geven we er echt een lap op. Onze eigen resident Dj’s laten de grootste hits van vroeger en nu op jullie los. Tijdens het bal kunnen jullie uiteraard genieten van een natje en droogje aan scouteske prijzen. Voor verdere informatie en voorverkoopkaarten (5 euro) kunnen jullie altijd terecht bij iemand van ons ouderbalteam. Je treft ze elke zondag tussen 12u30 en 14u00 op het terrein aan een opvallende tafel. Laat deze kans niet onbenut om jullie collega-ouders, oud-leden, oude scoutsvrienden, nieuwe scoutsvrienden, … te leren kennen! Wij en de voltallige leidingsploeg hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen op ons ouderbal!

Groepsleiding Jobertus

31


gRAPPEN EN GROLLEN MET EMILIE EN LOES Wat is het toppunt? Wat is het toppunt van arrogantie Denken dat je op mij lijkt. Wat is het toppunt van optimisme? Met je laatste geld een portemonee kopen Wat is het toppunt van automatisering? Een stewardess die zwanger raakt van de automatische piloot. Wat is het toppunt van zelfvertrouwen? Een scheet laten als je diarree hebt Wat is het toppunt van geduld? Op je kop gaan staan en wachten tot uw sokken afzakken. Wat is het toppunt van snelheid? Een slak die uit de bocht vliegt. Wat is het toppunt van lef? Tegen een politieagent zijn benen pissen en vragen of dat het warm is. Wat is het toppunt van grofheid? Een blinde een geweer geven en zeggen dat het een haardroger is. Wat is het toppunt van nieuwsgierigheid? Door het sleutelgat kijken van een glazen deur. Wat is het toppunt van beleefdheid? Op je eigen tenen gaan staan en pardon zeggen.

32


Wat is het toppunt van luiheid? Vroeger opstaan om langer te kunnen rusten.

Weetjes : Wist je dat ? - Er op de Mount Everest maar liefst 20.000 kilo afval ligt? - Dit afval daar door bergbeklimmers is achtergelaten? - Van al het water op aarde is 97 procent zout en 3 procent zoet. Van het zoete water is slechts 30,6 procent vloeibaar. De rest (69,4%) ligt vast in ijs en permafrost. - Er twee Amerikaanse presidenten tijdens hun ambtstermijn aan diarree zijn overleden? - Dat een 97-jarige blinde Engelse vrouw weer kon zien na een niesbui? - De optimale omgevingstemperatuur voor denkwerk op school 21°Celsius is. - Er in Parijs per dag zo’n 25 000 kilo hondenpoep op straat terecht komt? - Er elk jaar zo’n 650 mensen in het ziekenhuis komen omdat ze uitglijden over een hondendrol? - De kans dat je de lotto wint 1 op 5.000.000 is? - De planeet Jupiter geen vaste grond heeft? Hij bestaat helemaal uit gassen! - Net zoals de vingerafdruk ook de tongafdruk bij ieder mens uniek is? - Kauwgom kauwen tijdens het uien snijden irritant getraan voorkomt?

Droedels

Opgeven - Onderdeel - Vlaming

Oplossing: (Emilie Boucquey & Loes Daniels)

33


Het Gat van de schakelaar Het gat van de schakelaar wordt de uitgelezen plek voor onnoemelijk onbenulige wetenswaardigheden, leuke feiten en gewoon ordinair vermaak! Een onlangs ontdenkte look-a-like! Het gaat om leidster Moeriki a.k.a. Amina Verlinden, zij lijkt volgens velen als 2 druppels water op Micheal Jackson.

De schakel verrchtte deze editie ook een zeer boeiend onderzoek, we maten de snelheid waarmee de leiding mails beandwoordt. Na het afnemen van 2 steekproeven stelden we een top 10 op van de gemiddelde tijden. Hier vindt u de speedy's op een rijtje. 1. 2. 3. 4. 5.

0 uur 36,01 min : Steven Van De Poel 0 uur 36,53 min : Jasper Nonneman 1 uur 3,50 min : Astrid Brocatus 1 uur 7,38 min : Jasper Janssens 1 uur 27,21 min : Pieterjan Braet

6. 1 uur 39,47 min : Bart Gotlieb 7. 2 uur 4,41 min : Pieter Goetschalckx 8. 4 uur 3,18 min : Stijn Janssens 9. 4 uur 15,46 min : Stijn Jamin 10. 4 uur 37,79 min : Jonas Verheyen

En ten slotte een anonieme inzending ...

Bovenstaande QRcode zorgt voor enige verduidelijking.

34


Bosspel 10:00-12:30

28/10

Tijd om onze vriendjes van het bos nog eens te bezoeken. Bomen, rododendrons, varens, reeën, spinnen, brandweer en politie zijn al gewaarschuwd.

patrouillespel 14:00-17:00

04/11

Vandaag zullen onze 3de jaars zich van hun beste kant moeten laten zien. Ze zullen de 1ste - en 2de jaars moeten overtuigen doormiddel van “een showke” om bij hun patrouille te komen. Spektakel verzekerd, onze duo’s zijn één voor één beloftevol!

weekend

09/11 - 11/11

Joepie, dit weekend gaan we met z’n allen op weekend! Verdere info i.v.m. de uren, het thema en het lokaal volgen nog. Hopelijk kunnen jullie allemaal komen, want het belooft een knaller te worden!

Marsepeinslag 10:30-13:30

18/11

Vandaag gaan we met heel Jobertus op pad om marsepein te verkopen. Haal je beste verkoperstechnieken al maar boven want deze kunnen we zeker gebruiken! Het juiste uur waarop jullie aanwezig moeten zijn laten we nog weten.

Themaspel

14:00-16:30

25/11

Deze vergadering is anders als anders. We zullen in een heel andere wereld terecht komen. In de wereld van corrupte presidenten, roulette, olie,… Jaja jullie weten waarover ik het heb, deze week gaan we ons onderdompelen in het kwade milieu van de Russische mafia!

Sinterklaas 10:00-12:30

02/12

De Sint is weer in het land! Hopelijk zijn jullie allemaal braaf geweest, want slecht gedrag wordt niet beloond natuurlijk.

35


paravergadering 14:00-16:30

09/12

Geeeeeeeef acht! Heb jij discipline, kan je goed pompen, bevelen opvolgen en is orde en tucht je ding? Dat kom je te weten als je naar de scouts komt, want een opleiding tot para staat vandaag centraal.

kerstfeestje

19:30-22:00

14/12

Voor diegenen die niet kunnen wachten tot het echt kerstmis is hebben we goed nieuws: ons kerstfeestje valt vandaag al! Neem een cadeautje mee ter waarde van 2,5 euro, dat zowel voor jongens als meisjes geschikt is.

Familiezondag

23/12

Vandaag mogen jullie thuisblijven, want het is geen scouts vandaag. Als jullie nog pakjes moeten inpakken, sneeuwmannen willen maken en de kerstboom moeten versieren is het de moment!

Familiezondag

30/12

Geniet nog van de laatste dagen van 2012 en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Driekoningen

05/01

Haal de zwarte schmink, draaiende sterren, blinkende kronen en kleurrijke kledij maar al boven, want vandaag gaan we driekoningen zingen voor het goede doel. Zorg dat jullie stemmen goed opgewarmd zijn, zodat de mensen worden vertederd door jullie engelengezang.

avondspel

12/01

Tijdens de ouderbezoeken hebben wij gemerkt dat sommige ouders heel gemotiveerd zijn om nog eens hun eigen scoutskunde te laten zien. Daarom willen wij hen de kans geven om in examentijd een avondspel voor te bereiden. Ouders die al niet meer kunnen wachten mogen hun deelname en eventuele ideeĂŤn doorsturen naar jojoleiding@jobertus. be Wij zullen zeker ook nog een mail rondsturen om verder af te spreken.

36


TRRRRRRRPINGPINGPING ziehier ons programma voor de komende weken!

Gesjas in het Moeras!

14:00-17:00

28/10

Ongelukkigerwijs moesten we deze toffe vergadering verschuiven wegens de afscheidsvergaderingen… Maar niet getreurd! De viesmakerij kan weer beginnen!Vandaag gaan we naar het moeras. Huh? Moeras in het adelijke park van Brasschaat? Jazeker. Voor al diegenen die niet weten hoe een moeras eruit ziet, hoe het ruikt en vooral hoe je zelf ruikt na een plons in het ‘water’… Afspraak om 14:00 aan uw favoriete scoutslokaal.

Turntrutjesvergadering 10:00-12:30

04/11

Onze excuses aan de ware turnfeeën en macho’s voor het onstuimige taalgebruik, maar we gebruiken dit om de Jogivers die nog geen koprol of handstand kunnen een hart onder de riem te steken. Bovendien zijn jullie geprivilegieerd omdat jullie vandaag jullie kunstjes mogen tonen! Omdat we nog niet gaan verklappen wat we gaan doen, geven we slechts enkele woorden vrij om jullie al vol spanning naar het lokaal te doen komen. Deze zijn: Valmat, Trampoline, Kanon, Uithouding en Verzekeringspapieren. U bent gewaarschuwd. PS: Kom zeker in aangepaste, strakke outfit!

Familiezondag

11/11

Na weer enkele weken puur plezier is het nu weer tijd voor mama en papa, vandaag blijven jullie lekker thuis om mama en papa te verwennen!

Weekend

16/11 - 18/11

Uren van vertrek en verdere info over het weekend volgt nog.

Geschelschaps-dessertjesvergadering

10:00-12:30

25/11

Het koude, gure einde van oktober brengen we door met gezelschapspelletjes en dessertjes, wat dacht u anders! Leden mogen zelf hun favoriete spel meenemen, eventueel met

37


presentatie waarom ze dit het leukste spel vinden + motivatie. Om half 11 vindt de lezing “monopoly als monopoliespel” plaats. Wees dus zeker tijdig aanwezig! Leden die niet graag spelletjes spelen, er een trauma aan hebben, of ze ronduit haten, mogen dessertjes meenemen (iedereen mag dit zelfs doen!) . Zo kunnen we onze eigen oktoberfeesten al spelend en etend doorbrengen ;).

Sinterklaas 14:00-16:30

02/12

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december (pakjesavond) in Nederland en op 6 december (de eigenlijke katholieke naamdag van Sint-Nicolaas) in België en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt gevierd. Met andere woorden, zeker komen vandaag want onze goede vriend is vandaag op Jobertus! Hopelijk ben je braaf geweest, dan krijg je vast wat lekkers! (bron: wikipedia)

Casinoavond 19:30-22:00

07/12

Omdat jullie waarschijnlijk al met de examens bezig zijn, of jullie er naarstig op voorbereiden, plannen we vrijdagavond een casinoavond. We spelen niet enkel voor snoepjes en geld, maar onder tafel kan onderhandeld worden voor extra punten, samenvattingen, bijlessen, … Het Jobertuscasino staat voor alles open! Smoking en cocktailjurk is echter verplicht, u wilt uw date toch niet teleurstellen? (Date??)

Kerstfeestje

20:00-23:00

14/12

Jingle Bells Jingle Bells Jingle overaaal! HO HO HO liefste Jogivers, vandaag zijn jullie allemaal welkom op ons heus kerstfeest! Kom verkleed in thema en wie weet ontvang jij dan wel de $ PRIJS $ voor BEST-VERKLEDE-JOGIVER! Wat mag je zeker niet vergeten? -een leuk/lekker cadeautje t.w.v. 3 euro (kan zowel voor jongens als voor meisjes dienen)

Helaaspindakaasfamiliezondagvergadering

23/12

De Jogiverleiding wenst jullie allemaal een hele leuke vakantie, zalige kerst en een super gelukkig 2013 toe!!

Familiezondag Sterretjes twinkelen kerstbelletjes rinkelen Duizend engeltjes op een rij maar, de liefste dat ben jij. Je jogiver Jobertus 1 januari 2013

38

30/12


Driekoningen

05/01

Joepie! Eindelijk weer scouts op zondag! Wij verwachten jullie massaal om met z’n allen driekoningen te zingen! Zorg maar dat die stembanden goed gesmeerd zijn ;)

De-slimste-jogiververgadering 19:00-21:30

11/01

Waar staat de hoogste berg van de wereld? Hoe oud is prins Filip? Wat is het lievelingsdier van Brokie? Wie is de uitvinder van de stoommachine?... Vandaag komen we eindelijk te weten wie zich de slimste Jogiver mag noemen! Wordt het Sven, Mira, Toon, Paco, Emma, Jeff, Max, ne Stevens,‌? Genoeg concurrentie! SUCCES je zal het nodig hebben ;) Ziezo tot zover ons eerste echte programma, veel liefs van jullie leiding! :) Bart, Maarten I, Maarten, Brokie, Steven, Emilie, Yannick x x x x x x x

39


Ons eerste officiĂŤle programma van het jaar, heuj! Er zitten weinig verrassingen tussen aangezien we ze zelf gekozen hebben op planningsweekend, maar hier staan ze toch even overzichtelijk bij elkaar. Als je naar elke vergadering komt krijg je een dikke pluim. Voor de voorbereiding: graag doorsturen naar vergileiding@jobertus.be ten laatste woensdagavond voor de vergadering. Hulp van de leiding mag uiteraard altijd ingeroepen worden.

Facebookvergadering 14:00-17:00

28/10

Vandaag spelen we een spel dat helemaal draait rond de werking van Facebook. Dit wordt voorbereid door de leiding dus het is zeker de moeite om te komen. Zo kunnen jullie nog een laatste maal zien hoe een vette vergadering eruit ziet voordat het aan jullie is om er zelf eens een in elkaar te flansen.

Japans weekend 02/11 - 04/11 Ons tweede weekend van het jaar komt er ook al aan, omdat het eerste zo’n onverdeeld succes was! En wat een thema! Vergeet niet om een Katana te zagen of te smeden. Dit weekend wordt voorbereid door de leiding, van jullie is enkel aanwezigheid, enthousiasme en een metamorfose tot Japanner vereist. Marsepeinboeksjes moeten ook ingeleverd worden dus die neem je best ineens mee.

Sportvergadering 14:00-17:00

11/11

(Sander, Tristan, Max en Mathias)

De spits wordt afgebeten door de boys met een klassieker van formaat. Begin tijdig aan uw conditie te werken of je kan op deze vergadering niets komen doen. Stretchen voor aanvang is ook een must!

40


Wellness (opbouw tijdens de week)

17/11

Dit weekend organiseren we onze kasactiviteit, die er samen met ons feestje voor zorgt dat we het jaar zonder put kunnen afsluiten. We gaan de lokalen van Jobertus omtoveren tot een waar resort waar we leiding, oudleiding, Givers en Jins uitnodigen om zich tegen woekerprijzen volledig te relaxen. Hou deze week dus vrij want we moeten veel opbouwen!

Marsepeindag

10:30-13:30

18/11

Naast onze kasactiviteit gaan we dit weekend ook een centje bijverdienen voor Jobertus in het geheel. We gaan vandaag naar goede gewoonte mensen lastig vallen tot al onze marsepein verkocht is.

chocoladevergadering 14:00-17:00

25/12

(Robinne, Diete, Noraleen en Kato) DĂŠ vergadering voor de lekkerbekken onder ons. We gaan ons tegoed doen aan chocolade tot ze uit onze oren komt. Dit hedonistisch festijn wordt georganiseerd door de grieten.

game-/Sinterklaas 14:00-17:00

02/12

Voor zij die na vorige week nog chocolade kunnen zien: vandaag komt de Sint langs op Jobertus. We bouwen er een kleine troon voor terwijl we de tijd doden met het spelen van videospelletjes. Laat op voorhand weten welke spelletjes of spelconsoles jij kan meenemen zodat we er niet met lege handen staan.

casinoavond 20:00-22:00

07/12

(Rafael, Sam, Benoit, Olivier) Om eens volledig te ontspannen tijdens de examens, die vermoedelijk nu al bezig zijn voor de meesten, houden we vanavond een casinoavond. Als je zelf een spel hebt dat wel in een casino zou passen mag je dat zeker meenemen. Rafael, Sam, Benoit en Olivier zullen jullie al jullie zuurverdiende centen ontfrutselen. (Niet waar natuurlijk: we spelen niet voor geld.)

41


ontbijtcinema 10:00-12:00

16/12

Omdat jullie nog steeds bezig zijn met de examens doen we terug iets heel ontspannend. En wat werkt meer ontspannend dan in pyjama en slaapzak een film zien? Ik zou het niet weten, daarom doen we dat dus maar. Verzoeken voor films mogen altijd op de groep gepost worden.

Kerstfeestje 20:00-23:00

21/12

(Rafael, Dieter, Jana, Leen) Normaal is het familiezondag dit weekend maar omdat we jullie niet kunnen missen houden we toch een klein kerstfeestje. En we hebben zelfs een datum kunnen vinden waarop Robinne niet op reis is! Rafael, Dieter, Jana en Leen zorgen ervoor dat het een gezellig feestje wordt, wie weet komt de kerstman zelfs langs.

Familiezondag

30/12

Boe! Omdat het nieuwe jaar perse gevierd moet worden wordt dit een scoutsloze zondag. Ik hou mijn hart nu al vast voor het zwarte gat waar we allemaal in gaan vallen. Gewoon volhouden en de blik op de toekomst richten, want zaterdag zien we elkaar al weer (oef).

Driekoningen

05/01

Jobertus laat zich wéér van haar beste kant zien! Vanavond gaan we zingen voor het goede doel. Wat dit goede doel is moet nog besloten worden maar we laten het jullie zeker weten. Smeer uw stem al maar goed en oefen uw puppyoogjes, geld binnenrijven is de boodschap.

Maffiavergadering 20:00-22:00

11/01

(Robinne, Lauren, Sinne en Kato) Omdat de leiding ondertussen zelf examens heeft doen we een avondvergadering. We gaan de criminele toer op en spelen een spel dat draait rond maffia. En wie zegt maffia, zegt drugs, afpersing en moorden. Daar kan enkel een vet spel rond gemaakt worden en dat wordt probleemloos bewezen door Robinne, Lauren, Sinne en Kato. Dat was het alweer se. We gaan hier weer de tijd van ons leven beleven tot aan het nieuwe jaar en zelfs daar nog voorbij. Je kan het maar getroffen hebben. Vergeet niet te verwittigen wanneer je niet kan komen, en accentueer daar dan vooral bij hoe jammer je dat vindt. Rafael – Amina - Sam xxx

42


YO de GIVERS! Alles goe me u? Me mij ook zenne! We vliegen er meteen stevig in met ons eerste programma van het jaar. HOER(A)!!! De QR-codes zijn youtube links, maar die kunt ge misschien best zien op jobertus.be tenzij ge ne smartphone hebt ;)

Dorpsspel 14:00-17:00

14/10

(MaitĂŠ, Iris en Kobe)

Onze eerste echte vergadering van het jaar, jochedelei! Een vet dorpsspel dat wordt voorbereid door MaitĂŠ, Iris en Kobe! Ik hoop dat iemand dit kan? Zou wel vet zijn: http://www.youtube.com/ watch?v=6Y2UMH9MYBY

afscheidsvergadering

14:00-17:00

21/10

Dit weekend gaan jullie iets doen met jullie leiding van vorig jaar. Het wordt dus sowieso saaier dan bij ons dus. Maar we zien jullie waarschijnlijk wel op de nacht van de jeugdbeweging. Alvast een liedje om jullie in de stemming te brengen: http://www.youtube.com/ watch?v=vqUTNY-bnLg

trashvergadering 14:00-17:00

28/11

(Emiel, Daan en Kobe)

In ieder van ons schuilt wel een destructief persoon. En we gaan die vandaag zijn gang laten gaan. Banken, stoelen, tafels, muren ALLES moet kapot JONGE! Onze oppertrashers Emiel, Daan en Kobe gaan deze vergadering voorbereiden. Om jullie een idee te geven wat we zoal gaan doen: http://www.youtube.com/watch?v=3dwlzP5EvxM&feature=relat ed. Pas op als je u koptelefoon op hebt staan.

Monica is jarig vergadering

14:00-17:00

04/11

(Iris, Katleen en Siebe)

Ik denk dat de titel wel voor zich spreekt. Vandaag is Monica jarig en dat gaan we uitbundig vieren met een vergadering voorbereid door Iris, Katleen en Siebe! Vandaag moeten jullie ook jullie volledig gevulde marsepeinboekjes meepakken. http://www.youtube.com/watch?v=SiXCZEw0b0&feature=related

43


Familiezondag

11/11

Omdat enkelen mongo’s 100 jaar geleden de oorlog hebben gestopt is het vandaag wapenstilstand en dus een feestdag. Daarom moeten jullie dus niet naar de scouts komen, jammer jammer. Hierbij nog een educatief maar saai filmpke: http://www.youtube.com/watch?v=Sh4_ wd6yz6U

Marsepeindag

10:30-13:30

18/11

Jullie hebben uiteraard al muug marsepein verkocht maar vandaag gaan we nog een tand bijsteken. Als we genoeg verkopen worden we getrakteerd op een etentje! Vandaag moeten we voor de verandering om half twee op de scouts zijn. Iets om te doen met uw overschot aan marsepein: http://www.youtube.com/watch?v=GW3gaFUbR_8

Fastfoodweekend 23/11 - 25/11 Vandaag vertrekken we op ons eerste officiĂŤle weekend met als thema fastfood! Verdere info volgt uiteraard nog. Hier een voorbeeldje van hoe het moet: http://www.youtube.com/watch?v=FCxFn3sAw68&feature=plcp bekijk ook zeker de rest van hun filmpjes, super lachen!

Sinterklaas 14:00-17:00

02/12

Hij komt, hij komt, die lieve goede turk met een leger van negerslaven die elk jaar onze huizen binnendring en dan dingen achterlaat. Ik weet niet wat jullie ervan denken maar ik vind het allemaal nogal ongeloofwaardig. Dit vind ik beter: http://www.youtube.com/ watch?v=Xv3G70mm18k

casinovergadering 20:00-22:00

08/12

(Emiel, Ewout en Stijn)

Voor de verandering eens een avondvergadering. Het wordt een avond waar de centen rollen en de bling-bling in onze ogen schittert. Iemand ooit de film 21 gezien? Everybody dress to impress! Emiel, Ewout en Stijn bereiden de vergadering voor. Oefen ook al voor u kaart manipulatie skills: http://www.youtube.com/watch?v=gt8PS6cirDo&feature =related

44


Kerstfeestje 20:00-22:00

15/12

Het is bijna kerstmis en aangezien het met de echte kerst familiezondag is gaan we nu al een feestje bouwen :). Iedereen mag een kadoke meepakken voor onder onze kerstboom. Check ook deze foute schijven: http://www.youtube.com/watch?v=v16vgkysfNY

Familiezondag

23/12 & 30/12

Geen scouts deze dagen omdat jullie bij de bomma kadokes moeten gaan uitpakken en jullie laten volsteken met taart en ijs. En als ge gaat skiĂŤn, zie dan dat ge u poten niet breekt! Veel plezier met de vakantie! http://www.youtube.com/watch?v=kKdngIhCMZE

Driekoningen

05/01

Omdat wij als scoutsers al eens is moeten doen voor het goede doel gaan we vandaag langs bij de mensen thuis om hun een hart onder de riem te steken met onze hemelse gezangen. Smeer uw keel alvast en pak u lekker warm in want het gaat koud zijn. De best verklede koning krijgt ook sowieso ne prijs :p. en bij gebrek aan inspiratie: http://www. youtube.com/watch?v=meo7DZPLWRY&feature=related

gamevergadering 14:00-16:30

13/01

(Inias en Daan)

Nu is het de beurt aan uw leiding om examens te hebben en daarom doen we het dus een beetje rustiger aan met een gamevergadering voorbereidt door Inias en Daan! Pakt allemaal uw favoriete mariokart, singstar en call of duty mee. En tussendoor kunnen we een wafeltje gaan steken bij de Stille. En als laatste filmpje voor deze schakel: http://www. youtube.com/watch?v=7aX7iJbnJZM

Zo dat was het dan weer voor ons eerste programma. Tot op de scouts!

Eva, Siemen en Ewout!!!

45


Kamp-vergadering 14:00-17:00

28/10

De 5 geselecteerde landen worden vandaag voorgesteld ! Zo komen we toch al een stap dichter bij het kiezen van de ideale jinkampbestemming :).

Koeken en chocoladevergadering

14:00-17:00

04/11

(Caro, Eva B. en Annelore) HĂŠ waar is de chocolade ? Op, op, alles is op En waar is de limonade ? Op, op, alles is op Maar waar zijn de koekjes dan ? Op, op, alles is op Geen pannenkoek meer in de pan Op, op, alles is op

Familiezondag

11/11

Marsepeinslag (sportpaleis)

18/11

Verkoopskills komen vandaag zeker van pas ! Zowel voor de marsepeindag als voor de Night of the Proms voorstelling in het Sportpaleis. Dames en heren van de jins, gebruik uw charmes ten volle!

Game-vergadering (Wietse, Arthur C. en Bert)

46

14:00-17:00

25/11


Sinterklaas 15:30-17:00

02/12

Niemand is te oud voor de Sint! De goedheilig man zal dus ook ons nog een bezoekje brengen vandaag. Rara, wie zal er naar voor geroepen worden voor een dansje of de roe?

Koffieklatsj + Kubb 10:00-12:30

09/12

Examens, examens en nog eens examens. Tijd voor wat ontspanning met een spelletje Kubb!

familiezondag

16/12

Kerstfeestje

23/12

Samen met alle jins zetten we de feestdagen op een gepaste manier in. Iedereen zorgt voor iets lekkers, zo kunnen we smullen van een buffet van voor-, hoofd- en nagerechtjes ! Zorgt ook iedereen voor een pakje van â‚Ź2 ? De uren volgen nog.

Familiezondag Driekoningen

30/12

05/01

We trekken de straten in om te zingen voor het goede doel ! Aankleding in het thema is altijd welkom . De uren volgen nog.

Jinstage

13/01

Vandaag zullen jullie voor de eerste keer ervaren hoe het voelt om in leiding te staan. Zet jullie beste beentje maar voor en make us proud jins!

47


Enkele leuke foto's

48


49


50


51


Schakel 1 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you