Issuu on Google+

TIM Schaefer

Philadelphia University _ Undergraduate Studies Architecture and Design

Portfolio


00

Table Of Contents

Philadelphia University __ Undergraduate Studies

Crafts_School

01 Health and Nutrition Center

02 One_Weave

03


Tributarium

04 Patch Adams_Health Clinic

05 The College Of New Jersey_Student Life Center

06


01

TektonPHILADELPHIA___Crafts-School

Design Studio IV Spring 2011 Prof. Spain

South Front Street + Walnut Street

The products from design fields are commonly misunderstood, percieved as subjective and arbitrary. In the eyes of others a piece of art or a building can be ambiguous, as personal perception is a way for individuals to formulate opinions. As designers we value the process as it helps create clarity for ourselves as well for others. This project is to re-examine the relationship of the general public to a school of design for environmental design, architecture, and sculpture. Allowing the public to access the institution, exposing them to the educational PROCESSES of designers, and the collaboration and utilization of resources. Ultimately displaying the products created.


East Exterior Perspective


Gallery Space

Circulation + Exposure

Program

Street Front Presence

Site Plan _ Ink and Mylar

The intent of this project is to create a institution that

INTEGRATED

and

exposed crafts.

the public to the

Diagram _ Integration _ Gallery - Sculptural form that links education and the public - Weaves with the circulation in the exhibition space - Exhibits student’s work


ctive

erspe rior P

Inte

Floor Plans _ Ink and Mylar


02

Design Studio V Fall 2011 Prof. Szymanik

StrawberryMansion___Health and Nutrition Center

North 28th Street + West Fletcher Street

This project is a device that will confront the issue of food access and obesity in Strawberry Mansion by providing healthy and affordable food to the neighborhood. The Health and Nutritional center will provide facilities and programs to the community, such as a community garden, to keep people active and educate them on how to live healthy, giving them the tools to apply what they have learned outside of the center. The objective of the center is to promote a healthy lifestyle, no matter what their situation is, and to bring people into a safe environment, bringing the community together. Strawberry Mansion, one of many neighborhoods in North Philadelphia has a major issue with food access. In this neighborhood 42% of the citizens are obese and 70% of the children are overweight and or obese, a serious issue especially considering the youth. A few problems that are specific to Strawberry Mansion, that are contributing to the food access problem is the poverty rate of 39%. People may not be able to afford healthier foods that are in the area, for there is a severe lack of places to access healthy foods.


Poor Land Use_

Obesity_

Poverty_

The city of Philadelphia has over 40,000 vacant lots . Strawberry Mansion alone accounts for almost 2,000 of these lots.

Philadelphia’s obesity rate is 65%, compare this to nearly 42% of citizens just living in Strawberry Mansion.

Lack of food Accessibility is particularly severe in low-income neighborhoods. 41% of Strawberry Mansion residents live below the

poverty line.

e pectiv

Sou

s or Per i r e t x th E


Active Area _ Variety of users - Students - Church Goers - Local Residents - Shoppers - Through Traffic

Organization _ nodes/context

- Farmer’s market is along 29th st. a high traffic road - Wellness center (Gymnasium) is oriented near the school - Dining area is along a residential street and near the church which can be utilized for after service events - Edu. Kitchen will hold smaller classes and can be used for events - Distribution area has street access for pick up and delivery


Intent Diagram_

Floor Plans_

To utilize the gardens as the common ground of the center and to create the foundation for educating the community for a healthier lifestyle. 9 11

GARDEN

9

10

Second Floor COMMUNITY

EDUCATION

Program_ 1. Community Garden 2. Farmers Market 3. Cafe 4. Administration 5. Educational Kitchen 6. Dining 7. Wellness Center 8. Storage/Distribution

3

9. Occupiable Roof Access 10. Educational Workshop 11. Classroom

2 8 4

First Floor

5

9

9

6

7

ive West Exterior Perspect


Roof to Ground Perspective

Entry on Fletcher Perspective


Facade Study_ The intentions of this study was to control the porosity of the facade and the quality of the light entering the building, through layering of varying transparencies.

- Created a layered track system that would allow for panels to be slid to control the opacity of the facade. - The system would hold a glass, a frosted/diffused, and a opaque panel.

East Elevation

West Elevation

Lattices_ Allowing for entry off of Fletcher st. breaks between the program were created. The resulting corridor spaces are angled towards the center of the community garden. Serving as secondary entries, they possess a unique character in comparison to the west and east entries. v As Fletcher is a residential street, the entry sequence is slower, focused, and intimate. Studies using lattice across the corridors resulted in creating a semi-enclosed intimate space in addition to producing strong dramatic shadows, as if the building is separating to create this personal moment for the individual as they enter the center.

South Elevation


03

Visualization II Spring 2012 Prof. Laucks

OneWEAVE___Tesselation

This project was intended to design a interactive pavilion that is inspired by a form of weaving. The concept of the pavilion was the progression from simple to complex. As form progressed its number of functions increased becoming more performative, creating complexity. Using Rhino and Illustrator to create conceptual diagrams of the patterns, we were challenged to create a pavilion using the chosen weave and derive the form using parametric modeling (Grasshopper). Then from Grasshopper to 3DS Max to expose us to more graphic/rendering.


Module_


Inspiration _ Initial image

Studies_

Complex The form is derived by the concept of progression, from simple to complex. As the form starts as a concrete wall its function evolves, becoming the seating and the roof as the tesselations change in density in reaction to function for human scale.

_ Brick Weave Tesselation

Simple


_ Base Definition Modular Height

Number of Divisions

Modular

Rails Landings

Height

Number of Divisions


04

DanishRowingTRIBUTARIUM___Island Brygge Syd

DIS Design Studio Fall 2012 Prof. Thomas

The intent of this “Tributarium� is to be used as a device to create outward focus to the waterfront using the form to frame a vista, creating an acknowledgement of the water. Providing for more then just a view of the surrounding landscape it will create a park that softens the edge between the water and facility creating an common ground.


Concept Diagrams _ Circulation

_ Funnel/Outward Focus

Entry Perspective


Second Floor

First Floor

Floor Plans_ 2 4 5

3

1 5

18

16

8 6

7

14

10

12

11

15 17

9

13

Program_ 1. Exhibition A 2. Cafe 3. Kitchen 4. Coat Room 5. Lavatories 6. Administration

7. Archive 8. Storage 9. Locker Rooms 10. Sauna 11. Fitness Area

12. Dock 13. Boat Rack

14. Lounge 15. Reading Area 16. Exhibition B 17. Black Box Digital Media Room 18. Occupiable Roof

Elevations_ North Elevation

East Elevation


Cafe Perspective

Interior Perspective

Exhibition A Perspective

West Elevation


05

PatchADAMS___Community Health Clinic

Design Studio VIII Spring 2013 Prof. Chung Collaboration: Sara DeMuth Matthew Anderson

West Allegheny Avenue

The intent of this project is to create a inviting building, that promotes community interaction, leading to inspiration to self-educate for a healthier quality of life. Further supporting the primary program of the health clinic educational resources and opportunities are integrated making for a more fulfilling and beneficial experience.


South Entry Perspective


W. Westmoreland St.

Moment Diagrams_

3

6

2

7 5

1 2 4

6 8

1. Orchards 2. Greenhouses 3. Farmer’s Market 4. Educational Classroom 5. Picnic/Seating Area 6. Parking 7. Basketball Courts 8. Reflection Pools

Site Diagrams_ Division

North of the site is a neighborhood which we believe would be the most frequent users of the health center. The program is directed towards a public park while integrating community education and health . Do to the distance between W. Westmoreland st. and the health center, the landscape is divided into tiers , which created a opportunity for organizing program.

Site Section

8

W. Alleghany Ave.

Orchard / Educational gardens Perspective


Elevations_

Recreation Perspective

East

North

West

South

Facade_ Diagram

Semi-Private

Public

Semi-Public

Private


Program_ 7 6

10 8

5 9 4

13 12

1 3 2

11

1. Community Space 2. Front Desk 3. General Clinic 4. Overnight Patient 5. Adult Day Care 6. Child Day Care 7. Classroom 8. Demo Kitchen 9. Cafe 10. Library 11. Dentist 12. Optical 13. Physical Therapy

Community Space_ is a hub that links the major programmatic spaces together, creating the grounds for community interaction.

Section_ Atrium

Community Space Perspective


Waiting Area Perspective

Exam Room Perspective HVAC DUCTS are exposed and colored to aid in denoting circulation paths.

Clinic Perspective

Section_ Clinic

Clerestory windows and high ceilings create a sense of lightness within the exam rooms as natural light pours within. Removing the intimidation and isolation of sitting in a exam room.

West Corridor Perspective


06

TheCollege Of NewJersey___Student Life Center

Design Studio IX Fall 2013 Prof. Rubendall Prof. Blanchard

The intent of this project is to create a new master plan for The College of New Jersey that addressed the issues of campus organization, circulation, and a lack of social spaces. Then integrate a intervention of our choosing to enforce the master plan such as a welcoming and accessible student center, that encourages social interaction providing a outlet of social gathering spaces improving student life on campus.


vv

Campus Analysis

SCIENCE

COMPLEX

ARMSTRONG

HOLMAN HALL

Demo + Alterations

FORCINA ROSCOE

L. WEST

ELY ALLEN BREWSTER

BROWER

STUDENT CENTER

TOWN

PACKER

HALL

W

RES

TENNIS

NE

CAMPUS

IDEN

CE

COURTS

DEC

RECREATION

KER

CENTER TRAVER S-WOL RESIDE FE NCE HA LL

TRA

VERS-W OLFE GARA GE

TOWN HOUSE

WEL

L

R CKE E /DE AG ELL GAR MWING CROPARK

CROM

S

S.T.E.M STUDENT CENTER

CAFE

RECREATION

CAMPUS

TOW N

Objectives

IAL

NT

IDE

RES

Reinforce the main axis Centralize student center Create outdoor social spaces -

Character

Building Use

The campus character is of Georgian Colonial , the campus is very formal and homogenous . Most of the buildings follow the traditional style, but every building respects the material pallet.

The campus is organized into zones, the academics are located to the north, the residential wraps around the perimeter, the athletics are located in the center south, and the student life is scattered around the campus.

Proposed Master Plan


Potential Issues Lack of Visual Permeability

Lack of Outdoor Spaces_ Distant and Unused

- Does not inform the function of the building - Less welcoming - Does not encourage social interaction

Zoning_ before

STUDENT LIFE

ADMIN.

ATHLETICS

ADMINISTRATION

Zoning_ After

The outdoor spaces that are available and defined around the campus that can allow for social interaction are distant from central campus and unused .

_Centralized but Not Utilized STUDENT LIFE

ATHLETICS

Outdoor social spaces that are centralized on campus and around the existing Student center are less defined therefore not utilized .


social interaction and gathering .

Division of landscape control and vary circulation , by the accessibility created by main

GREEN HALL

DAILY USE

8,

-MULTIPURPOSE

OPEN AREA

������� ��� 00 SF 4������������

-STORAGE -CONFERENCE ROOM

50 SF SMALL OFFICES

LOUNGE

MEETING / EVENTS

-STORAGE -OFFICE SUPPORT -STUDENT WORKSTATION -ADMIN. -MEETING ROOMS

19,

5 82

SMALL MEETINGMEDIUM MEETING-

EICKOFF HALL

-MEDIUM LOUNGE

GAMES / LARGE TV VIEWING LARGE

������� ������� � ��

-RECEPT / CASUAL MEETING -INFO DESK

LARGE OFFICES

axes.

LONG STAY

���������

-SPECIAL POPULATION GROUP OFFICES

GROUP OFFICES

4,

EICKOFF HALL

CAFE / SEATING KITCHEN

0 SF 70

6,

Location

three unique courtyards that alter circulation and enforce

BIKE SHOP

BOOKSTORE

4,6

Enforcing the main axis of the campus creating

GREEN HALL

-CATERING KITCHEN -STORAGE

LARGE MEETINGTHEATER / MULTIPURPOSE

BALLROOM

SF

Organization

Program

18,

0 SF 50

Parti_ Diagrams

500 SF

-COAT CLOSET -BOX OFFICE

-BOX OFFICE STORAGE -PREFUNCTION BALLROOM

Courtyards

GREEN HALL

EICKOFF HALL

Circulation

GREEN HALL

Program Massing

Daily Use EICKOFF HALL

Access / Entry

Long Use GREEN HALL

EICKOFF HALL

Existing Green Connection Green Hall is a sacred building for TCNJ being one of the first buildings built on campus and centralized within campus. The southern facade of Green is monotonous and un-welcoming , containing two small entries on the left and right and an ADA ramp that leads to a “pit” and third entry to the basement.


Floor Plans_ First Floor GAME LOUNGE FORUM

Third Floor

Program in the Daily Use building is directed for frequent users with a lower time of occupation. Providing a cafe, the bookstore and lounges to accommodate students between and after classes.

CAFE

ENTRY

MULTIPURPOSE LOUNGE

Second Floor

STUDENT SPACE

The Long Use building’s program is oriented to longer occupation, containing study rooms, a dining hall, the ballroom, student organization spaces, and multipurpose gathering spaces.

KITCHEN

DINING

Perspective_ Proposed Connection to Green Hall


Elevation_ South Elevation

Perspective_ Daily Use Cafe

Main Axes of long use

Section Perspective_ DAILY use


West Elevation

Rain Garden LONG USE

Exterior Gathering Space



Tim Schaefer - Undergraduate_Portfolio 2009-13