Page 1

SCANMAST NYHETSBREV NR.2 2017

NY LOKAL

Scanmast har flyttat

KVALITÉ I FOKUS Jan Pettersson, kvalitetschef

DIGITALISERING

på riktigt

KITTELFJÄLL

vackert jobb på toppen

NYHETSBREV NR.2 2017

1


INNEHÅLL sid 3

LEDARE

sid 4

ANDREAS STEEN - NY FÖRSÄLJNINGS- OCH MARKNADSCHEF

sid 6

KVALITÉ I FOKUS

sid 8

KONSTRUKTION OCH BERÄKNIG

sid 10

KITTELFJÄLL - VACKERT JOBB PÅ TOPPEN

sid 12

DIGITALISERING PÅ RIKTIGT

sid 13

NYA LOKALER

Sedan uppkopplingen av Sverige startade på 50-talet med radio- och TV-vågen har vi burit tekniken i våra master. Idag jobbar vi i hela Norden och är en komplett samarbetspartner i teknikprojekt för samhällsbyggare. Våra kontor finns i Mora, Borlänge, Oslo, Kista och Luleå.

2

Layout KUNSK ochAP produktion, AT T BYGGA SahlsaMORGONDAGEN kommunikation 2017.


VD´N HAR ORDET

LITE BÄTTRE Tiden rusar iväg och vi har full aktivitet på Scanmast för att hinna med allt vi tagit på oss innan semesterperioden startar. Sedan förra nyhetsbrevet har vi flyttat vårt huvudkontor och tillhörande lager och logistikdel till en ny adress i Mora och vi har anställt en ny Sälj- & Marknadschef, Andreas Steen. Ordet kvalitet kan ha olika betydelse beroende på vem man frågar, för oss på Scanmast är kvalitet något som genomsyrar allt vi gör. Från säljmötet, till projektering, dokumentation, konstruktion och anpassning samt slutligen underhåll av driftsatta anläggningar. För att hela tiden bli bättre så utvecklar vi kontinuerligt våra processer och har nyligen implementerat ett nytt affärssystem som ger oss ännu bättre uppföljning och för att säkerställa leveranser av hög kvalitet. Slutligen vill jag önska alla kunder och samarbetspartners en riktigt fin och skön sommar! Roger Mobrin, VD roger.mobrin@scanmast.com 070-424 7000

NYHETSBREV NR.2 2017

3


ANDREAS STEEN

ANDREAS STEEN När en av Scanmasts grundare, Jocke Karlén, antog rollen som strategi- och affärsutvecklare, behövdes en ny försäljnings- och marknadschef. Möt Andreas Steen.

4

KUNSK AP AT T BYGGA MORGONDAGEN


ANDREAS STEEN

A

ndreas kommer närmast från mobiloperatören 3. Där arbetade han som försäljningschef med ansvar för direktförsäljningen till företag i två segment på mellan 20 till 200 och 200+ anställda. —Tack vare att jag under mina första år på 3 jobbade på filialkontoret i Göteborg var jag ofta med i hela processen. Jag fick till och med lära mig om hur vi planerade utbyggnad och dimensionering av mobiltelefontäckningen. Mycket av de erfarenheterna kommer komma väl till pass här på Scanmast, tror Andreas. Han bor för närvarande i Stockholm och är gift sedan ett år. Han träffade sin fru när de båda pluggade till marknadsekonomer på IHM. På fritiden både jagar och seglar han gärna. – Jag har seglat sen jag var sex år, och jakt har alltid intresserat mig. Men det började jag inte med förrän jag träffade min fru. Hon är från Linköping och har ett kompisgäng som är väldigt duktiga jägare som jag fått förmånen att få följa med. Sen åker jag en hel del slalom, men jag har dock inte provat på längdskidor. Än, ska tilläggas. Jag förstår att det är ett måste att åka längdskidor om man ska kunna bli accepterad här i Mora, så det ska jag absolut prova på, skrattar Andreas. HAR DU NÅGRA TANKAR OM LEDARSKAP? – När jag började jobba som försäljningschef på 3, var min enda egentliga erfarenhet av ledarskap det jag upplevt i lumpen. Där fick man se många olika typer av chefskap. Jag vill att vi ska få våra anställda att vilja göra sitt jobb, i stället för att tvingas till det. Vi lägger alla väldigt mycket tid på våra arbeten, och då tycker jag att man ska känna att det är både kul och meningsfullt. Just det ser jag inte som en utmaning här, för när jag har bekantat mig med företaget, ser jag redan en otrolig stolthet hos personalen. Många brinner verkligen för det vi gör. Det känns äkta, och det är något vi ska vara riktigt rädda om. Klarar vi det, kommer framgångssagan Scanmast kunna fortsätta i många år till.

VILKA UTMANINGAR SER DU I DITT NYA JOBB? – Det jag vill utveckla och utöka är vår närvaro ute hos kunderna. Jag tror på den personliga kontakten, för det är människor som gör affärer med människor och inte “business to business”. Jag vill ha en dialog med våra kunder, och på så sätt ska vi kunna växa tillsammans med dom. En annan viktig sak tycker jag är att alla delar i företaget ska veta hur viktiga dom är. Det är lätt att vi som jobbar med försäljningen gärna hyllas när ett stort kontrakt är i hamn. Men utan alla andra delar i företaget spelar det ingen roll vad vi säljer, för det är någon som ska förverkliga affären och leverera det kunden har önskat sig. VAD TYCKER DU OM MORA DÅ? – Vad det gäller det praktiska för Scanmast ligger Mora helt perfekt placerat mitt i Sverige. Det är till exempel lika långt till Oslo som till Stockholm. Nu kommer jag att vara stationerad i Stockholm, i Kista närmare bestämt. Tanken med det är att jag ska sitta närmare våra största kunder. För hur det än är, så är det i Stockholm dom sitter. Men Scanmast är ändå Mora. Inte Stockholm. Om du med frågan tänker på Mora som samhälle, kan jag säga att det första jag slogs av när jag kom upp hit och började se mig om, var hur fantastiskt vackert det är här. En sagolik miljö som jag ser fram emot att få utforska mer framöver.

NYHETSBREV NR.2 2017

Alla delar i företaget ska veta hur viktiga de är

5


JAN PETTERSSON

KVALITÉ I FOKUS En helt avgörande del i vilken affärsverksamhet som helst är ett framgångsrikt kvalitetsarbete. Vi bestämde oss för att växla några ord med Jan Pettersson, kvalitetschef på Scanmast. Men det visade sig snabbt att samtalet skulle komma att handla om mycket mer än så.

6

KUNSK AP AT T BYGGA MORGONDAGEN


JAN PETTERSSON

– Mitt jobb är egentligen väldigt enkelt. Säger vi en sak, ska vi hålla det. Det är själva grundstommen i hela vårt kvalitetsarbete. VAD BETYDER KVALITÉ FÖR DIG? – Ordets betydelse har över åren faktiskt ändrats. Tidigare betydde det mest att vi skulle hålla en viss teknisk nivå. Det gällde material, toleranser och leveranstid. Nu behöver vi som leverantör även ta ett miljö och ett socialt ansvar. Men det stannar inte där heller. Dessa krav gäller även resterande delar av hela processen, från råvaruproducenten till alla våra underleverantörer och entreprenörer. Det som blivit mer och mer tydligt de senaste åren, är att det inte bara är vi själva som driver på utvecklingen. Nej det gör nu även våra kunder. I deras kvalitetsarbete och utvärdering av oss, hittar dom förbättringsmöjligheter hos oss som vi förmodligen skulle haft svårt att hitta själva. Vår nya visselblåsarfunktion på hemsidan är ett tydligt exempel på just detta. En lysande idé! VAD ÄR DET EGENTLIGA MÅLET MED ERT OMFATTANDE KVALITETSARBETE? – För mig är det att vi ska förstå vad kunden verkligen vill ha. Och att denne sen ska återkomma till oss, gång, på gång, på gång. Kan vi i en dialog komma fram till exakt vad dom önskar sig, så blir vårt arbete enklare, och chansen att kunden i slutändan blir helt nöjd är så mycket större.

VAD FINNS DET FÖR ANDRA VÄRDEN I ETT BRA KVALITETSARBETE? – Ett av dom som i slutändan är allra viktigast, men som kanske inte är direkt avgörande för själva affären, är att alla människor som på något vis är påverkade av våra produkter och tjänster, inte skadar sig eller blir sjuka. De som på något sätt jobbar med oss ska alltid vid dagens slut komma hem till sin familj, sina nära och kära. Vi ska även se till att våra barnbarn och kommande generationer har en bra miljö. ÅT VILKET HÅLL TROR DU ER BRANSCH KOMMER UTVECKLAS DE NÄRMASTE ÅREN? – Det ser ut som att antalet nybyggnationer av master och torn för telekom kommer att gå ner. I stället kommer vi nu mer och mer utveckla, underhålla och bygga om de anläggningar som redan finns. I det arbetet ligger vi sen många år långt fram. Vi gör alltid själva våra beräkningar på hur anläggningarna kommer påverkas vid någon typ av åtgärd. Här märker vi redan nu, vikten av att alltid noggrant dokumentera det vi gör, både med foto och teknisk specifikation. Det är av det arbetet vi skördar alla frukterna av just nu. Inte minst kunden, som ofta tack vare det kan få ut mycket mer av sin anläggning. Vi var tidigt ute med höga krav. Vilket helt klart har gynnat oss. Men saken är den, att vi egentligen aldrig hade ett alternativ. Vi hade aldrig kunnat backa på våra krav på ansvar och kvalitet.

Förutom våra kunder så tar vi hjälp av SP förbättra vårt kvalitetsarbete. SP certiferar oss för ISO 9001, ISO14001 och OHSAS 18001. Tillsammans a3cert har vi precis omcertfiterat EN 1090 med en toppbetyg. Vi har sedan september 2012 ett certifikat (omfattande dimensionering, konstruktion och tillverkning av bärverksdelar och byggsatser) för tillverkningskontroll (FPC) enligt EN 1090-1. Vi kan med stöd av certifikatet CE-märka våra leveranser samt bestyrka våra bärande produkters egenskaper

NYHETSBREV NR.2 2017

7


KONSTRUKTION OCH BERÄKNING

KONSTRUKTION OCH BERÄKNING SKAPAR TRYGGHET FÖR KUNDEN STEFAN MYHR Affärsområdeschef material. – Ur mitt perspektiv är konstruktion- och beräkningnsavdelnigen en central del i affären. Kunden kommer till oss och har ett behov av en lösning exempelvis en yta som ska belysas, rör som ska dras mellan byggnader(rörbryggor), kameror, paraboler som ska upp i master eller torn, teknik som ska upp i luften. Kundens krav styr hur master eller torn ska dimensioneras. När materialavdelningen har tagit in kundens behov så lämnar vi över alla info till beräkningsavdelningen som tar fram en specifikation. Denna specifikation visar om vårt standardprogram räcker till eller måste vi göra specialanpassningar. I de fallen då kunden har så tuffa krav att det krävs specialanpassningar tar konstruktionsavdelningen fram en kundanpassad produkt. För att underlätta för kunden i sin projektering tillhandahåller vi ritningar och filer på våra produkter både i 2D och 3D. Konstruktion och beräkning är en viktig del i införsäljningen då den skapar en trygghet hos kunden då vi visar på tydligt sätt vad masten är dimensionerad för. Vi vinner många projekt tack vare vår flexibiliet och möjlighet till kundstyrd produktutveckling avslutar Stefan.

8

KUNSK AP AT T BYGGA MORGONDAGEN


KONSTRUKTION OCH BERÄKNING

Håkan Bälter, här närmast på bilden, tillsammans med Jan-Olof Kans, även han konstruktör.

HÅKAN BÄLTER Konstruktör DRIVEN PRODUKTUTVECKLING – Vi jobbar ständigt med driven produktutveckling. Genom att undersöka och sondera omvärlden och dess marknader vill vi få en uppfattning om, samt i ett tidigt skede fånga upp våra kunders framtida behov. En del som även ingår i vårt jobb är den

dagliga tekniska supporten till våra kunder, den kommunikationen sker till största delen via våra säljare, men vi har också direktkontakt med vissa kunder. Vi tar även fram montageunderlag och instruktioner till de produkter vi jobbar fram. Förutom konstruktion och beräkningar så ansvar vi att montageunderlag för nya produkter tas fram samt att befintliga hålls uppdaterade och aktuella.

3D-MODELLER För att kunden ska kunna få en uppfattning om hur våra produkter ser ut och funkar i den miljön de ska verka så skickar vi 3D-modeller till te.x. projektören. Projektören i sin tur har då möjlighet att lägga in produkten i den 3D-miljö som är uppbyggd kring projektet, te.x. en fotbollsarena som ska belysas.

MARIE FORSÈN Projektledare KOMMANDE 5G – Vi som jobbar med telekom ser konstruktion och beräkning som navet i affären. Till exempel nu när vi står inför 5G-utrullningen, hjälper vi våra kunder med hållfasthetsberäkningar av deras anläggningar, detta för att säkerställa den kapacitet de redan har. Med den informationen kan vi visa på om det finns utrymme att hyra ut plats eller om det krävs att dom bygger nytt. Men vi levererar inte bara ett resultat, vi kan även ta fram underlag på hur kunden bör gå vidare för att bibehålla en driftsäker anläggning. Hela vårt företag är oerhört lösningsorienterat. Problemlösning ligger i Scanmasts DNA, avslutar projektledare Marie Forsén.

NYHETSBREV NR.2 2017

9


KITTELFJÄLL

KITTELFJÄLL

vackert jobb på toppen

D

et enda sättet att skapa en tillräckligt bra mobiltäckning för både 2G och 4G för Kittelfjällets skidanläggning, var att bygga ett nytt torn uppe på berget. Att detta område skulle täckas in, var ett krav från Post- och Telestyrelsen för att kunden skulle få sin tilldelning av 4G-licenser i 800 MHz-bandet. Under vintrarnas bästa dagar är fjällvärlden en riktigt fantastisk plats att befinna sig på. Men när vädret vänder, finns det i stället få sämre alternativ.

10

KUNSK AP AT T BYGGA MORGONDAGEN


KITTELFJÄLL

Att bygga ett torn som kan stå och skina när det är varmt och vindstilla är ingen konst. Det är när det ska klara extrema vindar, stor belastning av is och snö som leverantören sätts på prov. Då platsen för byggnationen ligger så otillgängligt till, tvingades alla moment att utföras med assistans av helikopter. Att lyfta upp den cirka 1700 kg tunga teknikboden blev en extra stor utmaning, då det inte fanns någon för den uppgiften tillräckligt

stor helikopter i Sverige. Hjälpen fanns i stället att finna i Trondheim i Norge. Tornet på Kittelfjäll är en platsunik Altakonstruktion, med förstärkta både ramben och diagonaler. I åtagandet ingick även markarbetet, byggnationen av tornet, installation av telekomutrustningen samt att bygga transmissionen och slutligen driftsättning av utrustningen. Anläggningen på Kittelfjäll blev färdig att tas i bruk den 26:e maj 2017.

NYHETSBREV NR.2 2017

KITTELFJÄLL Högsta fallhöjd Längsta nedfart

420 m (från högsta liften) 2 200 m

11


NIKLAS KARLSSON

DIGITALISERING. PÅ RIKTIGT. Digitaliseringen av världen har pågått i många årtionden nu. Uttrycket börjar bli något slitet, och är väl inte längre något att direkt skryta med? Någon som inte riktigt håller med om den beskrivningen är Niklas Karlsson, ekonomichef på Scanmast. – I det senaste arbetet med att på allvar utveckla vårt sätt att jobba digitalt, har vi nu gjort så stora framsteg och samtidigt hittat formerna, att det för mig känns som att det inte är förrän nu vi ser den egentliga potentialen och möjligheterna med att arbeta digitalt. Hittills har till exempel jag som ekonomichef behövt lägga en stor del av min arbetstid på att ta fram rapporter och prognoser genom en hel del manuellt arbete. Det har varit tidskrävande, och inte fullt ut så tillförlitligt som man skulle kunna önska sig, förklarar Niklas. Den stora utmaningen, men samtidigt det som för företaget kan göra den största skillnaden, är att knyta ihop arbetaren på fältet och tjänstemännen på kontoret. Scanmast har precis som alla andra i branschen länge jobbat med digitala foton och digital dokumentation. Men hanteringen av att överföra informationen har alltid varit mer eller mindre manuell och därför släpat efter och varit lite osäker. – Det vi gör nu, är att vi knyter ihop alla delar, så att all uppdatering med mera kommer ske mer i realtid. Det gäller allt från riskanalyser och olycksrapportering till arbetsordrar och tidsredovisning. RITA KARTAN Niklas berättar att dom tidigare i stort sett använt ett och samma system för hela företagets verksamhet. Detta gjorde tyvärr hela processen lite stel och statisk. Det var svårt att påverka och ändra något i arbetssättet. Då Scanmast växer fort, och den marknad dom agerar på är väldigt rörlig, kräver det

12

KUNSK AP AT T BYGGA MORGONDAGEN

att systemet är lätt att anpassa efter de nya förutsättningar som alltid förr eller senare kommer. – När marknaden svänger måste vi vara på tå, och reagera. Vi har nu till exempel sett en rörelse mot en större efterfrågan på tjänster. Men det kan snart svänga tillbaks mot materialleveranser igen. Det är dessa svängningar vi behöver kunna hantera på ett bra sätt, säger Niklas och fortsätter. – Vi satte oss ner och ritade upp kartan på hur vi ville ha det, och sen arbetade vi utefter det. Vi går nu emot att vi i stället för att använda oss av ett system, så bryter vi upp allt och ersätter det med flera olika system och program som är mer specialiserade på just sin uppgift. Dessa kan nu därför snabbt bytas ut, förändras eller utvecklas efter behov. MORGONDAGEN – Att vara en stark aktör i den digitala världen är nu en framgångsfaktor. Det är helt enkelt ett krav att vi kan hantera detta fullt ut. Det gäller även när våra kunder kommer och ställer sina krav. Då får vi vara beredda att investera en del, så att dom får precis det dom vill ha. Kunden måste känna sig trygg i att vi kan hantera deras önskemål, så måste vi ligga längst fram och vara äkta i vår ambition. Jag kan med både stolthet och sann övertygelse säga att vi inte har några som helst problem att möta alla krav som större bolag skulle kunna tänka sig att ställa på oss. På så sätt bygger vi morgondagens teknik, avslutar Niklas.


NYA LOKALER

NYA LOKALER Scanmast har sedan maj flyttat till nya lokaler. Idag sitter vi i den del av Mora som heter Östnor.

NYHETSBREV NR.2 2017

13


NYA LOKALER

N

ärmsta grannar är två av Moras största företag, FM Mattsson Mora Group och CW Lundberg. Byn Östnor har en historia av entrepernöskap som går över hundra år tillbaka i tiden och östnorsfolket är kända för sin handlingkraft och innovativa förmåga. Redan för flera år sedan växte vi ur vår dåvarande lokal. Lösningen blev då att dela upp de anställda på olika lokaler i Mora, och det var ingen opitmal lösning. Vi letade under

lång tid efter lokaler som skulle passa våra behov berättar Roger Mobrin. Från och med maj är nu bolaget samlat på ett ställe. Vår absolut största utmaning under ett sådant stort flyttprojekt var att samtidigt som vi måste hålla produktionen igång och klara leveranser till våra kunder, skulle vi flytta vårt kontor, lager- och logistikdel. Jag vill verkligen ge personalen en stor eloge för det fantastiska arbete de gjort under detta projekt, och då framförallt de på Lager &

Har du möjligheten att besöka Scanmast på kontoret i Mora är det Ida Knutsson som välkomnar dig i receptionen.

14

Logistik, säger Roger. Våra nya lokaler är bättre anpassade för vår verksamhet och vi upplever redan nu en ännu mer positiv atmosfär fortsätter Roger. Vi kommer självklart att ha en invigning av våra fina lokaler. Inbjudan kommer att skickas ut till samarbetspartners och kunder efter sommaren, så håll utkik avslutar Roger.

Här är delar av Scanmasts hjältar som gjort ett oerhört bra jobb med att flytta hela Scanmasts lager. Fr.v Daniel Herrlin, Ola Ullbors, Anders Tomtlund samt Göte Matsson.

KUNSK AP AT T BYGGA MORGONDAGEN


NYA LOKALER

Ha en riktigt skรถn sommar! รถnskar vi pรฅ Scanmast

NYHETSBREV NR.2 2017

15


scanmast.com

LULEÅ

NÄSTA NYHETSBREV KOMMER 29 SEPTEMBER

MORA

OSLO

BORLÄNGE

KISTA

TransQ

Sellihca

Qualified

Qualified

 Certified

SCANMAST AB Box 121 SE-792 22 MORA, Sweden Kontor: +46 (0)250 29 200 Besöksadress: Landsvägen 49 scanmast.com

Profile for Scanmast

Scanmast nyhetsbrev nr 2 -17  

Scanmast nyhetsbrev nr 2 -17  

Profile for scanmast