Page 1

2010 / 2011

JAGTHUSET EKEBERG Sverige ScanJagt Industrivej 15 DK-6580 Vamdrup Danmark

T. +45 40 10 04 05 mail@scanjagt.com www.scanjagt.com


Nu ligger huset godt beskyttet, omgivet af høje gamle træer ude i skovens dybe stille ro.

JAGTHUSET EKEBERG

Når man har åbnet lågen og kørt de 500 meter ned af den smalle skovvej, åbner der sig en lille lysning – her ligger jagthuset Ekeberg. Tankerne ledere én i retning af en ægte svensk ødegård. Faluröd træværk, hvide bondehus vinduer og sort tegltag - mere ægte kan det ikke blive. I snart 100 år har Jagthuset ligget langt fra alfarvej, engang omgivet af enge og marker med lange stendiger, men forladt, formodentligt i 60’erne, hvorefter det hele groede til

Skovgården Ekeberg

Men på trods af sin høje alder, rummer Jagthuset nu alle moderne faciliteter. Huset er beregnet til 8 personer. Der er køkken, stue, spisestue, badeværelse med toilet og brus, samt 3 soveværelser som er istandsat i 2010, hvor der er monteret nye gulvtæpper og trægulve. I stueetagen er den en lys og venlig stue med sofagruppe og brændeovn. Spisestuen har plads til 12 personer og der findes et hyggeligt køkkenet af nyere dato, med komfur, køleskab og opvaskemaskine. På 1 sal er der repos, samt 3 soveværelser, hvoraf de 2 af værelserne er til 3 personer og det sidste til 2. Der er nye boksmadrasser i alle værelser. Huset opvarmes ved el radiatorer og brændeovn.


I haven er der indrettet et bål og grillarrangement plads og der er udhus til rengøring og ophængning af vildt samt opbevaring af brænde. Jagtreviret tilhørende Jagthuset omfatter ca. 420 hektar. Skoven består af såvel nye som gamle beplantninger af gran, fyr og løvtræ. I den sydøstlige samt den nordlige del af skoven grænser reviret op mod en sø. På Jagthusets revir drives der jagt på elg, vildsvin, rådyr og andet småvildt, der omfatter ræv, grævling, hare og fuglevildt. Der er i 2010 opstillet 4 jagttårne samt 8 stiger og der vil yderligere blive opsat tårne og stiger til 2011 sæsonen.

På Jagthuset udbydes der elgjagt med stillende hund. Denne særlige Nordskandinaviske jagtmåde bygger på en ældgammel tradition, hvor elghundene, en mere end 1000 år gammel hunderace, nært beslægtet med den grønlandske slædehund og den sibiriske husky, opsnuser elgene og ”stiller” elgen. I princippet er jagtmetoden den samme som hønsejagt med stående hund, dog med den finesse at det stillede dyr kan være en elg på op mod 3-400 kg.

Ved jagter med stillende hund deltager der typisk 5-12 jægere og 2-4 hundefolk med elghunde. Der er normalt 2-3 drev i løbet af en jagtdag. Med en af hundeførerne følger der på skift en gæst, mens resten af gæsterne er strategisk placeret rundt i skoven. Hundeførerne følger hundene via lyd og GPS sendere, som alle vores hunde er udstyret med. Når en af hundene stiller en elg, eller i nogle tilfælde en flok vildsvin, kaldet en rotte, bevæger hundeførerne og gæsten sig frem mod det stillede vildt. Hvis alt går efter planen, hvilket kræver stor erfaring fra hundeførerens side, får gæsten mulighed for at nedlægge elgen eller en eller flere grise.

Hundeførere og Ulrik Fausing under jagt i 2010

Det er en meget stor og intens oplevelse at følge hundene gennem reviret og skulle man være den heldige blandt sine kammerater som får oplevelsen af at nedlægge en stillet elg, vil det et adrenalin kick og en jagtoplevelse som aldrig glemmes. Selvom reviret ligger midt i området med Sveriges tætteste bestand af elge, er det ikke en forudsætning at der er elge i området. Selvom elge er de største af hjortearterne, spiser den ikke store mængde græs ligesom andre hjortearter.

Elgko fouragere i birkeris.

Elgenes ben er så lange, at den ikke kan nå jorden i oprejst stilling. Derfor skal den ned på knæ, hvis den skal samle noget op fra jorden. Derfor spiser den overvejende nåle, blade, grene og skud. Men da den skal spise op til 10 kg foder om dagen, er det vigtigt at den får den rigtige blanding, derfor bevæger elge sig ofte over store områder for at finde


den energirigtige føde. Er man så heldig at have en biotop hvor elgene gerne vil være, så har man ofte mange elge. Bestanden af elge på Jagthusets revir er stor. Det er et vanskeligt område at jage på, da dele af skoven er tæt og områderne store. Det kræver stor erfaring at kunne forudse, hvor elgen kommer. Vores hundefører er meget rutinerede. De har nogle af Sveriges ypperligste hunde, og de har et indgående kendskab til reviret, hvorfor chancerne for at nedlægge elg er store. Jagthusets revir indgår i ScanJagt’s samlede jagtområde på ca. 1.700 hektar. Elgkvoten udgør 7 voksne og fri afskydning af kalve i 2010. Jagten begynder anden mandag i oktober og slutter med udgangen af januar. Der forventes afholdt 2 elgjagter på Jagthusets revir i 2010. På drivjagt med stillende hund må, der ikke nedlægges råvildt. Hundene er optrænede til at ignorere råvildt, hvorfor man ikke nedlægger råvildt under udøvelse af

Opholds- og spisestue.

elgjagten. På elgjagterne nedlægges, der ofte vildsvin idet hundene også jager vildsvin. Der er typisk fri afskydning af vildsvin på disse jagter med undtagelse søerne. Elgjagterne med stillede hund arrangeres ofte over 2-3 dage, alt efter gæsternes ønske. I Jagthuset og på jagterne på reviret holder man sig generelt selv ved kost, men ønsker man at ScanJagt skal stå for forplejning, kan dette også lade sig gøre. Vores stab indbefatter en kok, som er tidligere slagter og restauratør. Ved sådanne arrangementer serveres der morgenmad, frokost i det fri, hvis vejret tillader det og aftensmad. Drikkevarer arrangeres men afregnes særskilt. Er man et selskab som selv ønsker at udforske elgjagtens glæde er dette muligt. Så jages elgene på pürch eller anstand. På disse jagter, må der naturligvis også skydes råvildt, vildsvin og andet småvildt. Varigheden af jagten og kvoten på afskydning af elg aftales forud for jagten.


Jagten på vildsvin er spændende og krævende. Den foregår enten som drivjagt eller vågejagt. Drivjagten foregår med stillende hund, som ved elgjagt. Vildsvin er meget intelligente dyr, men samtidigt kan de også være meget aggressive. Hunde som ikke er optrænet til vildsvinejagt og, som kommer i kontakt med vildsvin, vil ofte komme på en hånd opgave, hvor udgangen kan være katastrofal for hunden. Vildsvin er nat aktive dyr og mødes meget sjældent om dagen. Uden hund kan de derfor kun jages om natten, hvor de bevæger sig over store områder i deres søgen efter føde. På Jagthusets revir fodres de på såkaldte ”åtlar”, altså forderplader, hvor svinene fodres 2-3 gange om natten. På disse pladser er, der ligeledes udlagt trætjære på træer og rødder. Vildsvin elsker at gnubbe sig i trætjære. Tjæren hjælper vildsvinene med at holde pelsen ren for utøj og parasitter, samtidig med at de får den dejligste duft – altså hvis man er vildsvin. Jagten begynder typisk klokken 9-11 om aftenen, alt efter årstiden og fortsætter til kl 3-4 om natten. Det er en jagtform stiller store krav til udholdenhed hos jægeren. Svinene – de er der, men de er kloge. Der findes fortællinger om gamle søer, som er gået op bag jagttårne og stiger, for at se om, der sidder en jæger. Hvis de kan se en jæger i tårnet går de videre til den næste foderplads. Glædeligvis har mange af vores gæster konstateret, at det ikke er alle grisene som er lige smarte. Svinejagten er nemmest lige omkring fuldmånen, men fælles for natjagt er, at man skal have en kikkert med stort lysindfald på sin riffel, hvis man skal gøre sig forhåbning om at skyde grise. – ScanJagt tillader ikke brugen af lys på rifler i forbindelse natjagten, da Kønsmodne søer er fredede på alle ScanJagt’s revirer.

Hvis man ønsker at skyde store grise, særligt om natten, er det vigtigt, at man har sat sig grundigt ind i, hvordan man kan skelne en so og en keiler (hangris). Ofte kan man om natten ikke se, om dyret har patter, pensel eller tænder. Derfor er det vigtigt, at man kan skelne han og hundyr ud fra konturen. Soen kendes på dens lange snude og den lige ryg og har ofte hængemave – eller tøndeformen, som man siger mere rammende, mens keileren har en markant vformet krop med en kraftig pukkel bag hovedet og en kort tryne. Mange tror fejlagtigt, at enlige dyr er keilere. Vildsvin lever i rotter, hvor der ofte er flere søer i den samme flok. Vildsvin søer er kendt for, at efterlade deres grise hos andre søer i rotten, for selv at gå ud og søge føde, hvorfor man ikke kan være sikker på, at en enlig gris er en keiler. Skulle man komme til at nedlægge en diegivende so, eller i værste fald førersoen, så har man skabt sig et problem. Hvis der ikke er en gammel so til at holde styr på rotten, løber de unge grise rundt og hærger marker og have, mens de parer sig til alle sider. Det afstedkommer ofte at de unge, men kønsmodne grise, føder unger på andre tider af året, hvor det dels er uhensigtsmæssigt af hensyn til årstiden og fødemængden, men det gør det også næsten umuligt at regulere søerne i vintermånederne hvor de ikke burde have unger. Denne regulering foretages alene af ScanJagts professionelle stab. Ved jagt på vildsvin er vigtigt at være opmærksom på, at vildsvin kan blive meget aggressive. Har man skudt på en gris, må man kun nærme sig med den største forsigtighed, da anskudte grise er kendt for at angribe jægeren. Afgiv hellere et fangstskud for meget end et for lidt. Hvis man iagttager denne foranstaltning, er grisejagten noget af det mest spændende jagt, der findes – og så smager vildsvinekød herligt.


Vildsvinekødet skæres i mundrette terninger og brunes sammen med den røgede bacon i varm margarine eller olie. Det er vigtigt at have høj varme, således at kødet steger og ikke koger. Løg og gulerødder skæres i tern og svitses let og kødet tilsættes, sammen Vildsvin skinke i tern. med finthakket hvidløg, paprika, Margarine eller olie. spidskommen og tomatpuré. Efter nogle Røget bacon i tern. minutter tilsættes de skrællede kartofler som Løg er skæret i mellemstore tern. Herefter Hvidløg (kan udelades) dækkes det hele med vand og koger ved Røde peberfrugter svag varme ½ time, mens der forsigtigt røres Gulerødder nogle gange, så retten ikke brænder på. Så Tomatpure, koncenteret tilsættes paprika og der smages til med salt Store kartofler og peber. Retten koger herefter til Spidskommen (kan udelades) kartoflerne er svagt udkogte og kødet mørt. I Paprika takt med at kartoflerne koges møre, bidrager Vand de til at jævne suppen. Salt Suppen serveres i dybe tallerkener, eventuelt Peber drysset med hakke persille og en skefuld cremefraiche. Hertil serveres groft brød. Velbekomme.

Gullash af Vildsvin. 8 personer. 2 kg. 50 g. 200 g. 4-6 stk. 2 fed. 2 stk. 6 stk. 1 dl. 6 stk. ½ tsk. 1½ spsk.

Gullashen kan tilberedes hjemmefra og som her opvarmes over bål.


Der er en rigtig god bukkejagt og jagt på råvildt i øvrigt på Jagthusets revir. Jagttrykket på råvildt på dette revir og de omgivende revirer er ikke særligt stort, hvorfor der kan nedlægges særdeles gode bukke på reviret. Området er vanskeligt at pürsche i, hvorfor det meste råvildt nedlægges fra tårn eller stige, når råvildtet skal ud og fouragerer på de åbne områder og vildtagrene. Der er de senere år rendrevet (fældet) store parceller, hvor

beplantningen endnu er meget lav og derfor opsøges gerne af råvildtet. Man skal være klar over, at tætheden af råvildtet i dette område, ikke er så stor som i Danmark, til gengæld er de enkelte individer og trofæerne ofte betydeligt større end de danske - Ja, bukke i medaljeklassen – dem har vi. Jagten på råbukken starter den 16. August i Sverige og fortsætter til efter bukkene har kastet opsatsen. Under bukkejagten må der også jages vildsvin.

3 helt nye jægere med dagens udbytte. Fra venstre Alexander, Kasper og Kristian.


ScanJagt Industrivej 15 DK-6580 Vamdrup Danmark T. +45 40 10 04 05 mail@scanjagt.com www.scanjagt.com

Ekeberg  

Jagthuset Ekeberg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you