Scandlines' pressemappe DK

Page 1

PRESSEKIT


Indhold Kort fortalt …………………………………………..................................................................... 3 Rutenetværk………………………..………................................................................................5 Juridisk struktur………….…..…………......................................................................................6 Management……......................................................................................................................7 Nøgletal………………..………..................................................................................................8 Milepæle i Scandlines‘ historie………………….......................................................................... 9 FN’s verdensmål………………………………………………………………………………………10 Vores grønne vision – fra Hybrid til Zero 11 Emission.…….…….………..……………………….….. 12 Hybridfærger på Rødby-Puttgarden.……………………………………………………….…. 13 Hvordan fungerer hybridsystemet?................................................................……….……. 15 Nye thrustere på Rødby-Puttgarden………………………………………………………..…. 16 Hybridfærger på Gedser-Rostock…..…………………………………………………………. 17 Rotorsejl på M/V Copenhagen…………………………………………………………………. 18 Fra Hybrid til Zero Emission……………………..…………………………………………...… 20 Verdens største hybridflåde………………………………………………………………………….23 Fragtfærge…………………………………………………………………………………………….24 Færger og havne……………………………….………...............................................................25 Catering, shopping & SMILE.………………………………………………………………….…….26 BorderShops…………………………………………………………………………………...……..27 Logo…………………………………………………………………………………………………..

Besøg Scandlines’ presseside


Kort fortalt Scandlines er et moderne og innovativt rederi med en grøn vision for fremtiden. Vi har en stolt kultur baseret på et stærkt dansk-tysk samarbejde og en maritim historie, som rækker tilbage til 1872. Scandlines driver to færgeruter med høj kapacitet og frekvens. Seks af vores syv færger er hybridfærger, og én er desuden udstyret med et innovativt rotorsejl – og det bidrager til at gøre vores færger grønnere. Vores kerneforretning består i at levere en effektiv og pålidelig transportservice til både passagerer og fragtkunder.

Fokus i alle vores aktiviteter – uanset om det er om bord på vores færger eller i vores BorderShops – er at give vores kunder en god oplevelse.

Med over 38.000 afgange fordelt på syv færger transporterede Scandlines i 2021 over 3,6 millioner passagerer, 950.000 personbiler og næsten 720.000 fragtenheder på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock.

3


Kort fortalt • Markedsføring af to færgeruter mellem Danmark og Tyskland med høj frekvens og kapacitet, som tilbyder effektiv og pålidelig transportservice til både passagerer og fragtkunder

• Catering og attraktive indkøbsmuligheder om bord på færgerne

• Scandlines’ BorderShops i Puttgarden og i Rostock med et bredt sortiment inden for øl, sodavand, konfekture, vin og spiritus

• Verdens største flåde af hybridfærger og Scandlines’ grønne vision Zero Emission: helt emissionsfrie færger om nogle få år

4


Rutenetværk

Rødby-Puttgarden Overfarten på den 18,5 km lange rute betjenes af fire hybridfærger: M/F Prinsesse Benedikte, M/F Prins Richard, M/F Deutschland og M/F Schleswig-Holstein. Overfartstiden er 45 minutter, og der afgår en færge hver halve time, døgnet rundt – det bliver til 35.000 afgange om året. Fragtfærge M/F Kronprins Frederik sejler desuden med lastbiler og særligt gods på ruten, som også kaldes ”Fugleflugtslinjen”.

Gedser-Rostock To af verdens største hybridfærger betjener ruten: M/F Berlin og M/F Copenhagen. Afgangsfrekvensen er hver anden time. Om dagen tager overfarten 1 time og 45 minutter, på aften- og natafgangene varer den 2 timer. M/F Berlin og M/F Copenhagen har sejlet på ruten siden 2016 og er Scandlines’ nyeste bud på moderne hybridfærger med fordoblet kapacitet sammenlignet med vores tidligere færger på ruten.

5


Juridisk struktur (simplificeret)

Investorer* 100%

Scandlines Infrastructure ApS 100%

Scandferries ApS 100%

Scandlines Danmark ApS

100%

Scandlines ApS

100%

Scandferries Holding GmbH 100%

Scandlines Deutschland GmbH

Juridisk struktur – simplificeret skema

*) Siden marts 2018 har Scandlines været ejet af et konsortium bestående af First Sentier Investors, Hermes Investment Management og 3i.

6


Management

Scandlines ApS topledelse og Scandlines Danmark ApS Managing Directors

Carsten Nørland (CEO)

Per Johannesen Madsen (CFO)

Michael Guldmann Petersen (COO)

Scandlines Deutschland GmbH Managing Directors

Gerald Lefold Direktør (Geschäftsführer)

Heiko Kähler Direktør (Geschäftsführer)

7


Nøgletal 2019

Omsætning

475 mio. EUR

Medarbejdere

ca. 1.500

EBIT

142 mio. EUR

Egne havne

3

EBITDA rec.

188 mio. EUR

BorderShops

2

Investeringer

22 mio. EUR

Easymarked

1

Bild: Siemens


Milepæle i Scandlines’ historie 1903 Det bilaterale samarbejde begynder med etableringen af den første jernbanefærgeforbindelse mellem Gedser og Warnemünde.

1957 Åbningen af den første bilfærgeforbindelse over Storebælt.

2013

1963

1993

Åbningen af Fugleflugts-linjen mellem Rødby og Puttgarden.

De tyske jernbaneselskaber Deutsche Bundesbahn (vest) og Deutsche Reichsbahn (øst) sammenlægger deres rederier: Deutsche Fährgesellschaft Ostsee GmbH (DFO) etableres.

2014

50 års jubilæum på Fugleflugtslinjen RødbyPuttgarden. 3I bliver eneejer af Scandlines.

Ombygningen af de fire passagerfærger på Rødby-Puttgarden til hybridfærger afsluttes.

2015 1997 Outsourcing af DSB Rederi A/S og navneændring til Scandlines Danmark A/S.

1998 Etablering af Scandlines AG som følge af fusionen mellem DFO og Scandlines Danmark A/S.

2007 Salg til Allianz Capital Partners (ACP), 3i Capital Group (3i) og Deutsche Seereederei (DSR).

2012 Baltiske fragtruter sælges til Stena Line og Swedish Orient Line.

Ruten HelsingørHelsingborg sælges til First State Investments.

2016 Færdiggørelse og idriftsættelse af de to nye hybridfærger til Gedser-Rostock.

2018 Salg til et konsortium bestående af First Sentiers Investors, Hermes Investment Management og 3i.

2020 Hybridfærgen M/F Copenhagen får et rotorsejl.

9


Scandlines og FN’s verdensmål Scandlines har en klar vision – grøn færgedrift. For at styrke vores grønne agenda har vi forpligtet hele organisationen til at bakke op om særligt fem af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Vi forpligter os til at være en positiv og inkluderende arbejdsplads med en helhedsorienteret tilgang til sundhed og sikkerhed.

Vi forpligter os til at tænke bæredygtigt i vores beslutninger om indkøb, til at formindske mængden af affald og til at have fokus på genbrug.

Vi forpligter os til at beskytte klimaet ved at bygge en robust og bæredygtig infrastruktur i hele virksomheden.

Vi forpligter os til at gå forrest for at sikre bæredygtig benyttelse af Østersøen og beskytte havets økosystemer.

Vi forpligter os til at genoprette og beskytte landbaserede økosystemer. Det gør vi ved at frigive områder, vi er ansvarlige for, til vegetation, så vi bidrager til at skabe biodiversitet.

10

9


Vores grønne vision – fra Hybrid… Siden 2011 har Zero Emission været en central del af Scandlines’ virksomhedsstrategi. Målet er helt emissionsfrie færger, der udelukkende sejler på batteridrift, inden for få år.

Omstillingen af vores færger til hybridteknologi i 2013 og 2014 er kun det første skridt i denne retning. I dag er seks ud af Scandlines’ otte færger hybridfærger, og dermed ejer og driver Scandlines verdens største hybridflåde. Men ikke nok med det, Scandlines har ligeledes to af verdens største hybridfærger, M/F Berlin og M/F Copenhagen, der sejler på ruten Gedser-Rostock. Scandlines er dermed pioner inden for grøn færgedrift.

Dieselelektrisk færgedrift er fortid, hybrid er nutiden, emissionsfrie færger er fremtiden. Scandlines har gennem en årrække samarbejdet med den tyske miljøorganisation NABU (Naturschutzbund Deutschland e.V.).

Arbejdet resulterer i en løbende udvikling af rederiets grønne initiativer. NABU har blandt andet rådgivet Scandlines i forbindelse med omstillingen fra traditionel dieseldrift til hybriddrift. Målet for begge parter er emissionsfri færgedrift indenfor nogle få år.

Scandlines er med i det offentlig-private partnerskab Green Ship of the Future for innovation og demonstration af teknologier og metoder, der skal gøre skibsfart mere miljøvenlig.

11


… til Zero Emission Hybridfærger på Rødby-Puttgarden Som første led i strategien Zero Emission indførte Scandlines i 2013 det revolutionerende hybridsystem på ruten Rødby-Puttgarden på færgen M/F Prinsesse Benedikte. I løbet af 2014 blev de resterende tre passagerfærger på ruten ombygget til hybridfærger. Scandlines’ hybridsystem kombinerer traditionel dieseldrift med elektrisk batteridrift, og vi kan som verdens første rederi lagre store mængder af overskydende energi i batterier om bord. Hybridsystemet optimerer driften af skibsmotorerne, så brændstoffet udnyttes bedst muligt. På den måde kan CO₂-udledningen reduceres med op til 15%, svarende til ca. 15.000 t om året.

På den cirka 18,5 kilometer lange rute Rødby-Puttgarden har Scandlines siden åbningen af ruten i 1963 forbedret sit koncept for trafikmaskinen til perfektion. Én afgang hver halve time i hver retning, 24 timer i døgnet, 365 dage om året – det bliver til 35.000 afgange årligt. Overfarten tager kun 45 minutter, og losning og lastning kan klares på 15 minutter. Det er dermed den hurtigste og mest effektive rute fra Skandinavien til det europæiske fastland – og snart kan den også blive den mest miljøvenlige.

12


Hvordan fungerer hybridsystemet?

”Hybridsystemet er nøglen til vores grønne strategi. Vi er stolte af at have verdens største hybridflåde. Med vores erfaring og ekspertise sætter vi kursen mod vores mål – Zero Emission.”

Søren Poulsgaard Jensen, CEO Scandlines

Scandlines’ hybridfærger

Konventionelle dieselelektriske færger

Energi

Dieselgenerator Output

Energi

Konstant strømforsyning ved varierende strømbehov via lagret energi fra ESS (Energy Storage System)**

Varierende strømforsyning og strømbehov

Færgens strømbehov

ESS Færgens strømbehov

ESS frigiver energi

ESS +

ESS Dieselgenerator Output

Tid Dieselgeneratorernes* belastning ligger på 4055% på åbent hav og ca. 8-9% i havn.

*) Der er tale om et såkaldt GenSet, som er en kombination af en dieselmotor og en strømgenerator til strømproduktion.

Tid På Scandlines’ hybridfærger ligger dieselgeneratorernes belastning konstant på 8590%, både på åbent hav og i havn. Dieselgeneratorerne arbejder mest effektivt ved denne belastning. **) Et ESS består af batteripakke og tilhørende kontrolsystem.

13


Hvordan fungerer hybridsystemet?

På en normal sejlads er kun to eller tre af færgens oprindeligt fem dieselgeneratorer i drift med en belastning på 40-55% på havet og 8-10% i havnen. Generatorerne arbejder imidlertid mest effektivt ved en belastning på 85-90%. Ved at erstatte én af de fem dieselgeneratorerne med en batteripakke på 1,6 MWh, svarende til ca. 182 Toyota Prius hybridbiler, og samkøre denne med dieselgeneratorerne, kan der opnås en konstant, optimal belastning på 85-90% af generatorerne. Derved reduceres delvis belasting og tomgang, og miljøet skånes. Som verdens første rederi lykkedes det Scandlines i 2013 at lagre så store mængder overskydende energi i batterier om bord. Scandlines’ hybridsystem kombinerer traditionel dieseldrift med elektrisk batteridrift. Når der er brug for mere energi, end en dieselgenerator kan levere, tappes der energi fra batterierne – ved mindre behov fyldes batterierne med energi.

14


Nye thrustere på Rødby-Puttgarden Næste skridt på vores vej mod Zero Emission er, at alle fire hybridfærger på ruten RødbyPuttgarden får udskiftet thrusterne, der både styrer og driver skibet fremad. De nye thrustere sikrer et mere homogent flow gennem vandet og giver mindre støj og vibration i vandet, og dermed nedsættes miljøpåvirkningen i vandet betragteligt. Mindre undervandsstøj og færre vibrationer giver dyrelivet i Femern Bælt bedre betingelser – det gælder blandt andet for marsvin. Desuden medfører den mere homogene vandgennemstrømning, at luftforurenende udslip, herunder CO 2, reduceres. Den samlede investering i nye thustere er på 100 millioner DKK.

Projektstatus M/F Schleswig-Holstein Nye thrustere Q4 2019 M/F Deutschland Nye thrustere Q1 2020 M/F Prins Richard Nye thrustere 2021 M/F Prinsesse Benedikte Nye thrustere 2021

Push-thruster erstattes med hightech pull-thruster Alle 4 færger har 4 thrustere hver, der styrer og driver skibet fremad. På de tidligere push-thrustere sad propellerdrevet bagest, så vandet først skulle forbi thrusteren, inden det nåede til selve propellerdrevet. Vi skifter nu til hightech pull-thrustere, hvor propellen sidder forrest på thrusteren, så der opnås et mere homogent flow gennem vandet.

15


Hybridfærger på Gedser-Rostock I 2016 åbnede der sig også på ruten GedserRostock en ny verden. Med indsættelsen af vores moderne hybridfærger M/F Berlin og M/F Copenhagen styrker vi ruten yderligere med forbedret logistik og fordoblet kapacitet i forhold til vores tidligere færger på ruten.

Fakta om hybridfærgerne M/F Berlin og M/F Copenhagen • • • •

Integreret hvid skorsten Viser et moderne koncept med minimalt brændstofforbrug Passagerdæk Stort åbent passagerdæk

Længde: 169,5 m, bredde: 25,4 m, hastighed: 21 kn 1.300 passagerer, 460 biler eller 96 lastbiler Investering: 1 mia. DKK per færge Sammenlignet med de tidligere færger på ruten kan brændstofforbruget reduceres med 2/3 per overfart per bil

Energibesparelse Omfattende brug af energibesparende løsninger som f.eks. LEDbelysning og frekvensstyringer

Havudsigt Store vinduer langs hele den ene skibsside giver en fantastisk havudsigt

Lavenergi Lavenergi varme-, ventilations-, og klimaanlæg anvendes i hele Panoramarestaurant skibet Havudsigt til alle sider Kileform Fremhæver fart og modernitet

400 m² Modern Onboardshop

Last To bildæk med hver 6/8 vognbaner

16

Fremdrift Optimeret fremdriftssystem bestående af propeller og to 360 graders thrustere, der anvendes ved havnemanøvre

Optimeret undervandsskrog Skibets skrogdesign er optimeret til ruten GedserRostock ved hjælp af CFD (Computional Fluid Dynamics) beregninger, og modelforsøg i prøvebassin

Hybridsystem Systemet oplader overskydende strøm fra skibets elproduktion, når skibets forbrug er lavere end produktionen, og leverer strøm til skibets elnet, når forbruget er større end skibets produktion

Bulb Stævnen reducerer skibets modstand igennem vandet med op til 10% og derved reduceres energiforbruget


Rotorsejl på M/F Copenhagen

Siden 2013 har Scandlines investeret mere end 2,3 milliarder kroner i at bygge nye hybridfærger og ombygge konventionelle færger til hybridfærger, der kombinerer traditionel dieseldrift med elektrisk batteridrift. Ved at installere et rotorsejl fra det finske firma Norsepower Oy Ltd, der udnytter vinden til fremdrift, reducerer rederiet hybridfærgens CO2-udledning yderligere.

Fakta om rotorsejl • Rotorsejlet er en moderne version af Flettner-rotoren – en høj cylinder, der roterer om sin egen vertikale aksel ved hjælp af en elmotor. Teknologien er baseret på Magnus-effekten: en trykforskel der opstår, når vinden møder rotorsejlet og derved presser skibet fremad. • Et rotorsejl fungerer optimalt, når vinden kommer vinkelret på sejlet. Ruten mellem Gedser i nord og Rostock i syd er nærmest vinkelret på den fremherskende vind fra vest. Scandlines har derfor gunstige betingelser på denne rute for brug af rotorsejl. • Simuleringer af færgernes aktuelle trafikmønster og af vindforholdene indikerer en reducering af CO2-udledningen på 4-5 procent. • Næste skridt er at installere rotorsejl på M/F Copenhagen. Færgen blev gjort klar til sejlet i efteråret 2019, og selve sejlet blev installeret i maj 2020.

17


Zero Emission I dag Hybridfærger

Dieselgenerator

Batteripakke

Nuværende fokus

Om nogle få år

Lavere elforbrug per overfart

Emissionsfrie færger

Dieselgenerator

Batteripakke

Opladning i havn

3-4 batteripakker

Opladning i havn

 1 ESS* om bord  Kombination af traditionel dieseldrift og elektrisk batteridrift  Konstant strømforsyning ved varierende strømbehov via lagret energi fra ESS*  Delvis belasting og tomgang reduceres og miljøet skånes

 Investeringer i energieffektivisering for at nedsætte elforbruget per overfart  Allerede mindre justeringer fører til store energibesparelser  Hybridfærgerne forberedes trin for trin  Sikring af tilstrækkelig strømforsyning i havnene

*) Et ESS består af batteripakke og tilhørende kontrolsystem

18

 3-4 ESS* om bord  ESS* genoplades i havn via en ladestation i land Rødby-Puttgarden: Færgen skal kunne sejle 100% batteridrevet på hele overfarten.

Gedser-Rostock: På grund af rutens længde og det højere energibehov er det nødvendigt med en supplerende teknologi for at kunne tilbagelægge hele ruten på ren batteridrift. En mulig løsning kunne være en hybridfærge, der kombinerer brint- og batteridrift.


Zero Emission

Fra hybridfærger til emissionsfrie færger Vores mål: emissionsfrie færger på Rødby-Puttgarden. Vi tager ”én sømil ad gangen“ og investerer i de nyeste miljøteknologier, som fører til en grønnere fremtid. Vores dygtige eksperter har høstet store erfaringer med vores grønne løsninger i de seneste år, og ved at omstille størstedelen af vores flåde til hybridfærger er det første skridt i vores grønne strategi afsluttet med succes. Nu sætter vi kursen mod vores mål: emissionsfrie færger om nogle få år. Vores nuværende fokus er rettet mod at reducere elforbruget per overfart mest muligt. Med 35.000 afgange årligt alene på ruten Rødby-Puttgarden kan vi med små justeringer opnå store energibesparelser. Samtidigt arbejder vi på at sikre tilstrækkelig strømforsyning i havnene. Således forbereder vi vores færger trin for trin til ren batteridrift inden for få år.

19


Verdens største hybridflåde M/F Berlin Rute Type Byggeår Tonnage Værft Hjemstedshavn Flag Motorer

Gedser-Rostock RoPax 2016 22.319 FAYARD A/S, Danmark Rostock Tysk 4 stk. MaK, type 9M32CCR 1 stk. MAN Energy Storage System 1 stk. Siemens 1.500 kWh Røggasrenser SOx closed-loop-scrubber 4 x 4.500 kW KW 19.500 Længde 169,5 m Bredde inkl. fender 25,4 m Højeste servicefart 21 kn Kapacitet 460 personbiler eller 96 lastbiler Passagerkapacitet 1.300 Billede: Siemens

M/F Copenhagen Gedser-Rostock RoPax 2016 22.319 FAYARD A/S, Danmark Gedser Dansk 4 stk. MaK, type 9M32CCR 1 stk. MAN Energy Storage System 1 stk. Siemens 1.500 kWh SOx closed-loop-scrubber Røggasrenser 4 x 4.500 kW 30 x 5 m (hxd) Rotorsejl 19.500 KW 169,5 m Længde 25,4 m Bredde inkl. fender 21 kn Højeste servicefart 460 personbiler eller 96 lastbiler Kapacitet 1.300 Passagerkapacitet Rute Type Byggeår Tonnage Værft Hjemstedshavn Flag Motorer

20


Verdens største hybridflåde

M/F Prinsesse Benedikte Rødby-Puttgarden RoPax 1997 / 2003 2013 14.822 Ørskov Staalskibsværft, Danmark Rødby Hjemstedshavn Dansk Flag 2 stk. MaK, type 8M32 Motorer 1 stk. MAN, type 8L32/44CR 1 stk. MAN, type 6L32/44CR Energy Storage System1 stk. Siemens 1.600 kWh SOx closed-loop-scrubber Røggasrenser 1 x 4.500 kW 17.440 KW 142 m Længde 25,4 m Bredde inkl. fender 18,5 kn Højeste servicefart 364 personbiler eller 60 lastbiler Kapacitet 1.140 Passagerkapacitet Rute Type Byggeår Ombygget til hybrid Tonnage Værft

M/F Prins Richard Rødby-Puttgarden RoPax 1997 / 2003 2014 14.822 Ørskov Staalskibsværft, Danmark Rødby Hjemstedshavn Dansk Flag 3 stk. MaK, Type 8M32 Motorer 1 stk. MaK, Type 9M32CCR Energy Storage System1 stk. Siemens 1.600 kWh SOx closed-loop-scrubber Røggasrenser 1 x 4.500 kW 17.440 KW 142 m Længde 25,4 m Bredde inkl. fender 18,5 kn Højeste servicefart 364 personbiler eller 60 lastbiler Kapacitet 1.140 Passagerkapacitet Rute Type Byggeår Ombygget til hybrid Tonnage Værft

21


Verdens største hybridflåde M/F Deutschland Rødby-Puttgarden RoPax 1997 / 2003 2014 15.187 Van der Giessen de Noord, Holland Puttgarden Hjemstedshavn Tysk Flag 2 stk. MaK, type 8M32 Motorer 1 stk. MaK, type 9M32CCR 1 stk. MaK, type 6M32 Energy Storage System1 stk. Siemens 1.600 kWh SOx closed-loop-scrubber Røggasrenser Kapacitet 1 x 4.500 kW 15.840 KW 142 m Længde 25,4 m Bredde inkl. fender 18,5 kn Højeste servicefart 364 personbiler eller 60 lastbiler Kapacitet 1.200 Personkapacitet Rute Type Byggeår Ombygget til hybrid Tonnage Værft

M/F Schleswig-Holstein Rute Type Byggeår Ombygget til hybrid Tonnage Værft

Rødby-Puttgarden RoPax 1997 / 2003 2014 15.187 Van der Giessen de Noord, Holland Hjemstedshavn Puttgarden Flag Tysk Motorer 1 stk. MaK, type 9M32E 2 stk. MaK, type 8M32 1 stk. MaK, type 6M32 Energy Storage System1 stk. Siemens 2.600 kWh Røggasrenser SOx closed-loop-scrubber Kapacitet 1 x 3.500 kW KW 15.840 Længde 142 m Bredde inkl. fender 25,4 m Højeste servicefart 18,5 kn Kapacitet 364 personbiler eller 60 lastbiler Personkapacitet 1.200

22


Fragtfærge

Ud over de seks hybridfærger har Scandlines også fragtfærgen M/F Kronprins Frederik, som understøtter ruten Rødby-Puttgarden med transport af lastbiler og farligt gods. Derved frigøres kapacitet på vores hybridfærger til fordel for både bil- og fragtkunder. Færgen fungerer desuden som afløserfærge på Gedser-Rostock ruten.

M/F Kronprins Frederik Rute Type Byggeår Tonnage Værft Hjemstedshavn Flag Motorer KW Længde Bredde inkl. fender Højeste servicefart Kapacitet lastbiler Passagerkapacitet

Rødby-Puttgarden RoPax 1981 / 1998 / 2004 16.071 Nakskov Skibsværft, Danmark Rostock Tysk 4 stk. MaK, type 8M32C 2 stk. MaK, type 6M32C 22.000 152 m 23,7 m 21 kn 40 133

23


Scandlines’ havne Scandlines ejer havneområderne i Rødby, Gedser og Puttgarden. I Rostock lejer Scandlines sig ind på havneområdet. I Rostock ligger også Scandlines’ ene BorderShop - den anden ligger i Puttgarden.

Rødby Havn Bygninger Under tag m² Land m² Færgelejer

60 10.922 421.990 4

Bygninger Under tag m² Land m² Færgelejer

38 8.077 134.481 3

Bygninger Under tag m² Land m² Færgelejer BorderShops

27 28.380 401.705 4 1

Gedser Havn

Puttgarden Havn

Havnen i Puttgarden er med 6 mio. passagerer årligt blandt Tysklands vigtigste og travleste færgehavne.

24


Catering, shopping & SMILE Kunden er altid i fokus hos Scandlines. Caféer, restauranter og gode indkøbsmuligheder om bord samt fordelsprogrammet SMILE bidrager til at give kunden en god, maritim oplevelse og dermed opnå større kundetilfredshed.

Catering De fleste Scandlines’ passagerer benytter overfarten til at få et måltid mad eller en kop kaffe. Derfor har vi både café med kvalitetskaffe, cafeteria med smørrebrød og klassikere som schnitzel og pommes frites samt restaurant med varieret buffet og flot udsigt på alle vores passagerfærger.

Shopping

I vores Onboard shop på færgerne fører vi over 4.000 forskellige varemærker med alt fra danske designklassikere til kosmetik, slik og spiritus.

SMILE SMILE er Scandlines’ fordelsprogram og sikrer medlemmerne de bedste tilbud fra Scandlines. Desuden giver programmet mulighed for at optjene og bruge point på onlinekøb af færgebilletter samt på shopping om bord og i BorderShops. SMILE har over 700.000 medlemmer.

25


BorderShops Scandlines ejer og driver BorderShops i havnene i Puttgarden og Rostock. De to BorderShops har et unikt ”taste, look and feel“-miljø. Det vil sige, at man som kunde ikke bare kan se og røre, men også smage på varerne. Hver dag afholdes mange prøvesmagninger i Scandlines‘ BorderShops. Derudover inviterer BorderShoppen i Puttgarden med jævne mellemrum til særlige arrangementer som Whisky&Rom Festival, hvor Scandlines skænker op af de eksklusive gyldne dråber. Kundeservice prioriteres højt - bl.a. har kunderne mulighed for at forudbestille deres varer via internettet og afhente dem pakket og klar i BorderShoppen. Kunderne har også mulighed for at købe en billig shopping billet til grænsehandel i Tyskland. BorderShop Puttgarden

BorderShop Rostock

BorderShop Puttgarden åbnede i 2001 og er med sine over 6.000 m² og over 1.000.000 kunder om året én af verdens største grænsehandelsbutikker – og samtidig verdens eneste flydende grænsehandelsbutik. Her findes et bredt sortiment inden for øl, sodavand, konfekture, vin og whisky. Der er mere end 600 slags whisky på hylderne. Inden for vinsortimentet er der mere end 900 forskellige varianter at vælge imellem og kyndige vineksperter, bl.a. uddannede sommerlierer, hjælper kunderne med alt, der vedrører vinens verden. Ud over professionel rådgivning er der selvfølgelig også mulighed for at smage mange vine inden køb.

BorderShop Rostock er på grund af sin centrale beliggenhed og direkte forbindelse nemt tilgængelig for færgerejsende. På baggrund af succesen med BorderShoppen i Puttgarden tilbyder også BorderShoppen i Rostock, som har eksisteret siden 2011, et stort udvalg af internationale og regionale kvalitetsprodukter, som er populære blandt skandinavere.

26


Logo

Trekanten i logoet symboliserer Scandlines‘ tre primære markeder. Den røde farve symboliserer Danmark, den gule Tyskland og den blå Sverige.

27


Pressekontakt Anette Ustrup Svendsen Head of Corporate Communications anette.ustrup.svendsen@scandlines.com +45 26 777 000 https://twitter.com/UstrupSvendsen http://www.scandlines.dk/presse