Page 1

Nu har vi uppgraderat

sundet

fira succén med oss!

Räkor med havsutsikt Alltid dagsfärskt, alltid laekkert

Nymald vardagslyx

Njut av förstklassigt kaffe med stort hjärta på nya Ristretto

Shopping med riktig GULDKANT Öppet dygnet runt alla dagar i veckan


V

årkänslor och värme - möt en helt ny upplevelse på sundet

Gästerna kan slå sig ner i en läcker kaffebar med cappuccino och espresso.

Goda räksmörgåsar tillagas av färjans kallskänkor.

Med siktet inställt på att förverkliga visionen om the best break in the world har Scandlines renoverat färjorna som trafikerar sundet mellan Helsingborg och Helsingör för 150 miljoner kronor. En målmedveten satsning som gör resan till ett mål i sig. Fartygsflottan har genomgått en rejäl ansiktslyftning. Inredningsdesignen är trendig på ett uppfriskande sätt. Det traditionellt marina temat i grått och blått har fått ge vika för moderna färger som orange och limegrönt. Gästerna kan slå sig ner i en läcker kaffebar med cappuccino och espresso på menyn, eller i caféet med en god räksmörgås tillagad av färjans kallskänkor. De två restaurangerna på Aurora och Hamlet har genomgått en total upprustning, likaså Aurora Waves bar och butikerna på alla fyra färjorna. Gästerna har tillgång till fri WiFi och för pendlarna finns en särskild lounge.

– Upplevelsen ombord är vårt unika signum, det som gör att många väljer Scandlines över sundet. Detta lyfter vi med vårt utarbetade koncept the best break, menar Henrik Rørbæk.

– Vi har kontinuerligt arbetat för att stärka vår roll som integrationsmotor lokalt, regionalt och även europeiskt. Den senaste stora satsningen gjordes 2009 då vi samordnade HH-Ferries och Scandlines trafik på Öresund, säger linjechef Henrik Rørbæk.

Kvaliteten styr Scandlines arbetar målmedvetet med att hålla en hög kvalitetsnivå, något som frontas tydligare i de nya färjorna.

Unikt signum Men Scandlines ambition sträcker sig längre än till att vara effektiva som transportmedel och integrationsmotor.

För att uppnå en standard som ger varje resenär den bästa pausen och upplevelsen ombord gjordes en stor undersökning. Resultatet bekräftade många idéer och tankar. Behoven bland gästerna ser lite olika ut beroende på anledningen till resan, och de förändringar som nu har gjorts tillgodoser önskemål från alla olika grupper.

– Det är viktigt att gästerna vet att de köper hembakat och hemlagat, att vi alltid väljer färska råvaror med omsorg och låter kvaliteten styra, säger Henrik Rørbæk och berättar att gästerna på färjan Hamlet kan skymta kallskänkornas och kockarnas


Njut av att vara på väg

Sundet har uppgraderats!

Nu har vi byggt om våra lounger och skapat en exklusiv oas för alla er pendlare. Tanken är att man ska ha det extra bra när man ofta är på väg tillsammans med Scandlines, oavsett när man kommer på dygnet. På plats finns gratis tidningar, rejäla storbildskärmar och nylagad mat till ett riktigt bra pris. Passa även på att utnyttja din rabatt och handla med dig några av de momsfria varorna som finns i loungen. Och skulle du behöva koppla upp dig på Internet är det inga problem - slå dig ner i någon av de exklusiva fåtöljerna och prova vårt gratis Wi-Fi, som finns på hela båten.

Kaffemys på sundet Nya Ristretto Coffee House är den självklara mötesplatsen för en mysig stund på sundet. Vi kallar det kvalitetskaffe, men man kan lika gärna tala om ett kaffe med hjärtat på rätta stället. Fairtrade, bryggt med kärlek och kunskap.

Med stor omsorg och tanke har vi lyckats skapa en plats att hämta andan på och kanske längta till. Våra pendlare ska helt enkelt ha det lite bättre än andra. Välkommen i gänget.

Mat lagad från grunden Restaurangerna på Scandlines trumfar med stans bästa utsikt och genuin matlagning från grunden. Förstklassiga råvaror, stilren inredning och en intim atmosfär som passar lika bra för kompisgänget som glada pensionärer.

Inredningsdesignen är trendig på ett uppfriskande sätt. Det traditionellt marina temat i grått och blått har fått ge vika för moderna färger som orange och limegrönt.

Hemlagat med passion Här får du snabb service och hemlagad mat som passar utmärkt när du är på väg. Slå dig ner i caféet och njut av en röd pölse eller den klassiska räkmackan. FoodXpress är båtens mittpunkt, alltid med havsutsikt och god stämning.

Alla smörgåsar, bullar och en hel del annat som serveras i det som nu heter FoodXpress, tillagas av våra kockar och kallskänkor.

Bättre shopping får du leta efter

Så långt det är möjligt arbetar Scandlines också med lokala företag som Zoégas.

Handla med hjärtat och känn dig nöjd när du kommer hem. Vi erbjuder dig ett utbud som lönar sig varje dag, men också särskilt utvalda produkter. Vi gillar prisvärd kvalitet som kan sätta lite guldkant på tillvaron.

Trycksaker

arbete som pågår i köket bakom caféet. Scandlines fortsätter också att utveckla samarbetet med lokala leverantörer, som exempelvis Zoégas. En stor satsning har också gjorts på shoppen. Med inspiration hämtad från flygplatser och shoppingcenter har alla färjor fått var sin ny shop fylld av lockande varor, långt under landpriser. Sortimentet byts ofta ut och många parfymer har sina premiärer på färjorna. Här kommer det att bjudas på en hel del demonstrationer av varumärken och andra happenings. Auroras renovering, som blev klar i slutet av mars, var den slutliga och Henrik Rørbæk är nöjd över att visionen nu förverkligats och att färjetrafiken på det unika sundet har uppdaterats för att passa dagens och morgondagens gäster. – Oavsett vem du är, när du åker och av vilken anledning du tar dig över sundet så ska du uppleva the best break ombord på Scandlines färjor.

Rösta och vinn ett fint pris på Facebook Vi firar att Aurora, Tycho Brahe, Mercandia IV och Hamlet har uppgraderats med helt ny inredning. Gör så här för att delta: 1. Gå in på Facebook och GILLA OSS (vi gillar ju dig). 2. Högst upp på sidan finns information om hur du går tillväga för att vara med i tävlingen. Enkelt är gott och priserna något alldeles särskilt. Välkommen ombord!

Vi kan erbjuda våra gäster the best break.

Text: Caroline Säfstrand 341

771

El vin

ka s grafis

- Alltid en avgång som passar -


! Det händer att lekfulla delfiner slår i vattnet runt de många segelbåtarna.

God energi och gott sällskap på

FoodXpress Oavsett om resan med färjan är en del av en längre tur eller en spontan utflykt, så hör det till att slå sig ner och äta en röd pölse eller en klassisk räkmacka. När du stiger ombord på Hamlet hamnar du mitt i det som är färjans hjärta. Här har du FoodXpress, Ristretto Coffee House och den välsorterade shoppen på ett och samma plan. Soffor, cafégrupper och trendiga barstolar i modern design och fräscha färger inbjuder till en vilsam paus. På FoodXpress kan det vara Karmen Pamic som tar emot och servar. Hon har arbetat på Scandlines sedan 1984, varav de senaste femton åren på Hamlet. – Jag trivs verkligen med mitt jobb, att få arbeta med människor och service på detta sätt är väldigt stimulerande. Dessutom är kundkontakten lite speciell här på färjorna, det finns en glad uppsluppenhet som jag tycker om. Snabbt och enkelt På FoodXpress ska du kunna handla snabbt och enkelt. En överfart tar 20 minuter och på den tiden vill många resenärer både hinna äta och shoppa. – Det finns fyra bemannade kassor på FoodXpress och den nya ombyggnaden har bidragit till ett ännu bättre flöde som minskar risken för köer, säger Karmen. FoodXpress är en själv-service cafeteria, de flesta produkter som erbjuds kan gästerna själv plocka och sedan betala i kassan. Många av dessa är förpackade och kan ätas när det passar dig bäst. Maten görs

ombord samma dag som den serveras och känns alltid fantastisk fräsch.

lära uppstickare i samband med ombyggnaden som implementerade nya tankar också i sortimentet.

– Vi tillagar, bakar och förpackar nästan allt själv i köket bakom caféet, berättar Karmen.

- Vår egen goda fruktsallad är riktigt populär. Vi varierar sortimentet efter säsong och utbudet förändras under dygnets timmar. På morgonen har vi ett komplett frukostutbud och under dagen och kvällen erbjuder vi enklare, varma rätter.

Egen fruktsallad är poppis För många är det ingen resa över sundet utan en röd pölse, en räkmacka eller ett äkta danskt wienerbröd. Men klassikerna har fått konkurrens av några popu-


Under sommaren kan det mycket väl gå åt 500-600 mackor på en dag.

Räkmacka á la Liselott

1. Ta en skiva ljust bröd och bred riktigt smör med lite sälta på.

2. Lägg på fräsch, krispig sallad.

3. Lägg sedan på en klick majonnäs.

Kallskänkan som lagar allt från glass till räkmackor I köket på färjan Hamlet lägger Liselott Ek sista handen på vackert upplagda och ljuvligt goda räkmackor. Hon är en av färjans tre kallskänkor och tillagar alla kalla rätter som säljs i caféet och serveras i restaurangen. Det kan vara mackor, förrätter, efterrätter och sallader. – Vi har ett rullande schema, vilket innebär att vi under vissa arbetspass tillagar rätter till restaurangen och under andra arbetspass lagar det som säljs i caféet, säger hon. När hon lagar rätter till restaurangen kan det handla om allt från sallader och förrätter till efterrätter och hemlagad glass. Även lunchbuffén och vissa kvällars temabuffé består delvis av kalla rätter som sill, lax, sallad och räkor. Till caféet gör hon en hel del smörgåsar som trekantsmackor med fyllning i flera lager och inte minst de för färjorna så karaktäristiska räksmörgåsarna – alltid tillagade med stor finess som tilltalar både gom och öga. Efter 25 år inom yrket kan hon sin sak. – Nu har vi visserligen mycket annat än räkmackan att erbjuda i det nya caféet, men den är fortfarande mångas favorit, berättar hon.

Under sommaren kan det mycket väl gå åt 500-600 mackor på en dag. Hur många mackor hon själv har gjort under årens lopp är omöjligt att räkna ut. Men tröttnar, det gör hon inte. Hon tycker om att laga och lägga upp mat så att det smakar gott och ser tilltalande ut. En annan nyckel till trivseln är arbetskamraterna och den härliga stämning som råder bland sallader och kastruller.

4. Toppa med ett rejält lager räkor. A och O för hela räksmörgåsen är att räkorna håller hög kvalitet.

5. Lägg en klick majonnäs på räkorna. Fyll på med jämnt skurna äggskivor.

6. Placera en citronskiva på toppen.

– Jag är säker på att detta i förlängningen också gynnar gästerna. Det är verkligen roligt att jobba och det är med den känslan i kroppen som varenda smörgås tillagas.

7. Avsluta med en dillkvist.


! Salthalten i Öresund varierar mellan olika platser och botten kantas av en ofattbar mängd gamla vrakskepp.

En kopp kaffe, tack Stäm möte med vännerna eller arbetskollegorna på ett trendigt fik mitt i sundet. Ristretto Coffee House är Scandlines nya läckra kaffeoaser med sorter som frappuccino, caffè latte och espresso på menyn.

På Ristretto njuter du inte bara av gott kaffe utan också av nybakade wienerbröd, croissanter och frestande kakor och tårtbitar. Även den klassiska räkmackan finns att köpa i Ristretton.

Svenskarna är, efter finländarna, världens mest kaffeälskande folk och dricker flera koppar om dagen – gärna en caffè latte med vackert hjärtmönster i skummet. Tekniken att skapa mönster i mjölken upptäcktes i Italien och anses av många italienare vara en kvalitetsstämpel som visar att hantverket bakom latten är gjord med omsorg och kärlek.

på menyn är frappuccino, som Ann-Sofie verkligen rekommenderar.

- Det finns lite olika metoder när det gäller att skapa lattemönster, själv brukar jag hälla espresso över den skummade mjölken och dra fram mönster med en metallsticka, berättar Ann-Sofie Theorin som arbetar på Ristretto Coffee House på Tycho Brahe.

Maler bönorna Ristretto använder sig enbart av Zoégas kaffebönor som mals på plats. Genom att mala bönorna själv frigör man aromen precis före bryggning, vilket ger både doft- och smakupplevelsen en annan dimension. Bönorna kommer från högvuxet kaffe, ju högre höjd bönorna växer på desto finare är kvaliteten. Lika stor betydelse för smaken har rostningen, det gäller att avbryta den i exakt rätt stund för att alla smakämnen ska komma till sin fulla rätt.

Från drinkpinne till mjölkskummare Hon var tidigare bartender på båten men arbetar sedan några månader tillbaka på Ristretto istället. - Jag har bytt drinkpinnar mot kaffekoppar och shaker mot mjölkskummare, men likheterna mellan yrkena är många, säger hon. Det finns en uppsjö drinkar att blanda, men det finns också många olika kaffesorter. Och precis som gästerna i baren, som vet exakt vilken drink de vill ha, så vet kaffeälskarna vilket kaffe de vill ha. - Vi som jobbar på Ristretto lär oss mycket om nya sorter bara genom att lyssna till gästernas kunskap och önskemål, säger Ann-Sofie Theorin. En kall kaffedrink Alla färjor har en egen Ristretto men den trendiga designen och kaffemenyn är densamma på alla fyra färjor. Efter några månader som kaffeblandare kan Ann-Sofie konstatera att caffè latte är populärast bland gästerna, men att även cappuccino och espresso hör till favoriterna. En lite mer ovanlig sort

Vad finns på kaffemenyn? Ristretto: Som en Espresso fast med mindre mängd vätska Espresso: Liten mängd, starkt koncentrerat kaffe. Cappuccino: Espresso med skummad mjölk. Caffè latte: Mörkrostat kaffe blandat med varm mjölk serverat i en stor kopp. Espresso Macchiato: Espresso med lite ångad mjölk på toppen. Caffè creme: Starkt kaffe gjort på hett vatten under högt tryck. Frappuccino: En kall dryck med espresso, is, mjölk, grädde och smaksättning.

- Det är en kall kaffedrink på espresso, is och mjölk som kan smaksättas med exempelvis vanilj och toppas med grädde och hazzelnötssirap, underbart till sommaren.

- Det är en hel vetenskap bakom en god kopp kaffe, men så är den ju en njutning som slår det mesta också, ler Ann-Sofie Theorin och välkomnar både gamla och nya gäster till färjornas nya mötesplats.


M

Vi

öts i baren

Utsikten från nyrenoverade Aurora Waves bar är det inte många som slår. Avrunda arbetsdagen med en after work eller ta med vännerna hit för en drink till helgen. Baren har genomgått en total ansiktslyftning och fräschats upp från golv till tak. Här kommer det att hända en hel del framöver, ambitionen är att tänka utanför boxen” och arrangera lite annorlunda happenings. På fredagarna bjuds det på Champagnekryss med ädla drycker och på lördagarna lockar kombinationen fotboll och barhäng. Stänk av både tradition och nytänkande har satt sina spår i den upprustade baren, och bartender Martina Lidborn är övertygad om att detta kommer att få både gamla och nya gäster att hitta hit.

Själv har hon arbetat som bartender på färjorna i tio år och kan inte se sig mätt på de vyer som ständigt passerar utanför Auroras panoramafönster.

- Det går inte att inte bli förälskad i denna alldeles unika mötesplats, säger hon.

- Det har liksom ingen betydelse om du är klädd i Armanikostym eller träskor.

- Det är en fantastisk miljö att arbeta i och en underbar plats att umgås på. För alla! Till Aurora Waves bar kommer arbetskamraterna, paren och vännerna. Äldre som yngre. Stamgäster och turister. Det, menar Martina, är charmen med det hela, att verkligen alla kan komma hit prata och mingla och njuta av livet en stund.

Kvalitet i hela ledet Kaffe är i dag världens näst största handelsråvara. Bara odlingarna, transporterna och produktionen sysselsätter över 100 miljoner människor. Zoégas har försett svenska kaffeälskare med mörkrostat kvalitetskaffe i över 125 år och har som målsättning att år 2015 mörkrosta samtliga kaffekaraktärer på hållbart odlade kaffebönor. För att nå detta mål kommer man arbeta tätt tillsammans med Nestlés samarbetspartners Rainforest Alliance, 4C (Common Code for Coffee Community), Fairtrade och KRAV. Källa: Zoégas


! Förr i tiden talade folk om tonfiskar i Öresund som vägde upp mot 250 kilo.

Hallå där Roger Rön, kock på Mercandia IV Vad är det bästa med att vara kock på Scandlines färja? ”Gemenskapen med alla som jobbar här, mötet med gäster från alla möjliga länder och så det unika i hela jobbsituationen det är inte alla som åker utomlands tio gånger om dagen.” Vilka typer av rätter bjuder ni på? ”På Mercandia IV, där jag jobbar just nu, serverar vi dagens lunch. Kvaliteten ska hålla samma nivå här som på de andra färjorna.” Vad kan man förvänta sig som gäst? ”Att allt tillagas på plats och med stor känsla för kvalitet i valet av färska råvaror, tillagning och upplägg.” Har upprustningen av färjan satt spår i luncherbjudandena på något sätt? ”Ja, tidigare erbjöd vi buffé men nu lägger vi upp maten på ett sätt som känns trevligt och proffsigt.” Vilka rätter ser du som klassiska luncher som ofta efterfrågas? ”Dansk fläskestek med rödkål, skysås och kokt potatis är en klassiker, liksom stekt spätta med hemmagjord remouladsås. Men vi har också lite trendigare rätter som pestobakad laxkotlett med vitvinssås och chilimarinerad kyckling med krämig pastagratäng.”

En självklar mötesplats på sundet De nyrenoverade restaurangerna och barerna på Scandlines färjor Aurora och Hamlet ska locka fler att upptäcka sundet som mötesplats. Här är alla välkomna att njuta av god mat och dryck med unik utsikt över vattnet och en fond som skiftar mellan Kronborgs slott och Dunkers kulturhus. - Aurora Waves är en modern maritim restaurang med utsikt över sundet och med en bred meny som bjuder in till både moderna och klassiska smakupplevelser, berättar Bob Påhlsson, Food & Beverage på Scandlines. Måndag till onsdag välkomnar restaurangen till speciella temaaftnar och den uppdukade söndagsbuffén ger en härlig avslutning på veckan. Barnen kan ta för sig av en lockande piratbuffé under helgen. På färjan Hamlet bjuds gästerna in till Waves Bistro med samma fantastiska utsikt över sundet och en modern meny som passar alla åldrar. Även här kommer speciella temakvällar att arrangeras, ena gången kan det vara en whiskyprovning, andra gången en tjejkväll. Torsdagar till lördagar serveras buffé i bistron och på söndagarna bjuds det på söndagsgott. - Efter maten kan du shoppa i den välfyllda butiken med bland annat de hetaste parfymmärkena till riktigt bra sjöpriser. Vill du stanna en stund till så väntar baren med goda drinkar, musik och utsikt genom panoramafönster, tillåter vädret så se solen gå ner från soldäcket, tipsar Bob Påhlsson.


PREMIÄR! Auroras Waves restaurang - bar

Aurora Invigningsmeny 319:-

PRE MIÄ R!

Laxcarpaccio med paprikahack och tunnbrödsknäcke Kalvytterfilé med potatiskaka, vårprimörer och dijonsås med smak av mango Blåbärsparfait med chokladchips Serveras dagligen på Aurora 27/3-4/4

Aurora Påskbuffé 239:-

Restaurangbesök med Den speciella miljön och upplevelsen i att åka fram och tillbaka på sundet är visserligen ett dragplåster i sig, men man får inte glömma bort den goda maten.

En bred meny är viktigt eftersom klientelet är blandat, hit kommer allt från barnfamiljer och par till kompisgäng och pensionärer. Ofta samlas flera generationer runt samma bord. - Vi har verkligen alla olika typer av människor bland våra gäster, det i sin tur ger en väldigt avslappnad och trevlig atmosfär. Alla kan komma som de är och vara sig själv. Menyn varierar efter säsong men innehåller alltid bra kött- och fiskrätter, allt från biff med grönpepparsås till halstrad havsgös med smörfrästa rödbetor. Bufféerna är något av färjornas signum. Vem har

Påskmeny 259:Currysillmousse serveras på kavring med fräsch sallad därefter Lammrack med råstekt vitlökspotatis och vårprimörer Serveras på Aurora: Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton

Aurora Waves La Primavera 195:Exempel på innehåll: Nässelsoppa, kokt lax med primörer, matjessilltårta, sallader, vårkyckling fläskfilé med pesto, brödbuffé mm. Dessert: Fruktfat Serveras på Aurora mån-tis fr o m 10/4 t o m 29/5

Hamlet Waves chef buffé 259:inte njutit av sommarens goda räkbuffé eller de mättande lunchbufféerna? Rose-Marie menar att gästerna som väljer att ta en tura på färjorna ska kunna förvänta sig trevlig service, god mat och korta väntetider. Teamkänslan mellan de som arbetar på färjan är A och O för att få det snabba tempot att fungera utan att tumma på kvalitet eller bemötande. - Genom att samarbeta, hjälpas åt och vara effektiv ser man till att arbetet flyter på i alla led, från kallskänka och kock till hovmästare och servitris. Då får gästen en trevlig helhetsupplevelse och väljer att komma tillbaka fler gånger, och det är alltid vår ambition, avslutar hon.

Kocken står i centrum och trancherar våra fantastiska kötträtter som flankstek, oxfilé, lammytterfilé, kalkon och fläskfilé. Till detta erbjuder vi en salladsbuffé som är ett fyrverkeri av färger och andra tillbehör som passar till de olika kötträtterna. Serveras på Hamlet tors-lörd från 16.30

Trycksaker

- Vi har ett framgångsrikt koncept med en meny som tilltalar olika sorters gäster. Både smårätter för de som bara tar en kort tura som ett break i vardagen, och à la carte med festlig touch för de som vill sitta länge och njuta och kanske fira något speciellt, säger RoseMarie som är servitris på Aurora.

Serveras på Aurora: Skärtorsdag, Långfedag, Påskafton, Påskdagen, Annandagspåsk

Hamlet Påskbuffé 239:Serveras på Hamlet: Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton, Påskdagen Se mer på www.scandlines.se/tura

NYHET Boka bord online på: www.scandlines.se/tura Vår restaurangbokning: 042-186130

- Alltid en avgång som passar -


Sätt

guldkant

Handla med hjärtat och känn dig nöjd när du kommer hem. Vi ger dig ett utbud som lönar sig varje dag, men erbjuder också särskilt utvalda produkter till bra pris. Nedan presenterar vi ett par fina klipp - missa inte heller de exklusiva dofterna från Gucci, Dolce Gabbana, Marc Jacobs och Paco Rabanne. Det kallar vi schysst shopping. Välkommen till oss, dygnet runt.

För

henne

Sheer Beauty har allt man kan önska sig av en exklusiv doft. Här finns både en känsla för naturlig skönhet och den avslappnade stämningen en sommarkväll. Röda bär, blommor och inslag av jasmin.

L’eau de Chloe är en lätt och uppfriskande doft som är full av vårkänslor. Citrustoner och rosenvatten ger en säregen karaktär med värme och elegans.

! Det är inte omöjligt att du får syn på en knölval eller tumlare från soldärck.

Escada Sexy Graffiti är inspirerad av det magiska ögonblicket med solen i ansiktet. En fruktig doft där smultron och hallon väcks till liv med grapefrukt och mint. Violer, vanilj och mysk. New York en sommardag.

www.sc

Up

35% p till bi än i lligare land

Se mera på

andline

Escada Rockin Rio är den definitiva semestercocktailen. En söt och frisk doft med inslag av kokos och ananas. Sandelträ och mysk avrundar. För tankarna till harmoniska stunder på stranden.

sshopp

ing.se

Elisabeth Arden Green tea Cherry blossom lockar fram en romantisk ådra med sina toner av körsbärsblommor och grönt te. Citrus och trä ger dig en sensuell parfym med stil.

DKNY Tart Key Lime är inspirerad av recepten till krämiga cup cakes. Med bergamot, ingefära och uppfriskande violtoner. Elegant och originell.

Escada Island Kiss är inspirerad av dagarna vid stranden i Karibiska havet. En modern och blommig doft med en blandning av tropiska frukter och orientaliska blommor. För tankarna till passion och lediga dagar.

Öppet t t run e n g y d agar! d a l l -A

DKNY Pink Macaroon börjar med underbara toner av nektarin och drar iväg med tydliga inslag av granatäpple. Vårkänslor och solstunder med stil.

- Alltid en avgång som passar -

!

Beyoncé Pulse är fylld av sångerskans favoritblomma - orkidén. Doften är energisk och symboliserar den kraft hon känner på scen. Originell och stilfull med en varm bas av trä och vanilj.

DKNY Creamy Meringue är en underbart fräsch doft med citronkräm och bergamot. I basen mysk och cederträ, fint balanserad för kvinnor i farten. Passar vid alla tillfällen.


Erbjudande 164 kr

Från

Foot Of Africa White, Red 300 cl

159 kr J Lo Love and Light är en lite lättare doft som andas glitter och fullständig balans. Den handlar lika mycket om ditt inre ljus som ditt yttre. Bubblande aprikostoner, röda vinbär och praliner.

Calvin Klein Eternity Summer för kvinnor är en originell och tidlös doft som för tankarna till det vackra i livet. Elegant och naturlig med toner av bland annat apelsinblomma och bergamot.

Stort utbud!

honom Calvin Klein Eternity Summer för män är det perfekta sällskapet under en promenad längs stranden. En dos sommar med inslag av melon, kamomill och cederträ. Förförande och stilfull.

Besök o ss på: a

www.sc

Trycksaker

För

Carlsberg Beer Hof Suitcase 24-p 33 cl, 5 %

David Beckham Sport är en modern doft med trätoner. Lika sofistikerad som harmonisk för den tankarna till dynamik och energi. Kraftfull med viol och äpple.

ndlines

shoppin

g.se

Shop Express – upp till 50% billigare än i land

Hugo Boss Sport är fylld till bredden av sköna toner som mandarin, citron och bergamot. I botten finns cederträ och mysk. Bär den när som helst för den där fräscha känslan.

Välkommen in i våra Shop Expressbutiker. Besök oss på www.scandlinesshopping.se och upptäck alla våra erbjudanden som verkligen lönar sig att handla ombord. Tips: Fyll i din shoppinglista hemifrån och ta med dig nästa resa så sparar du både tid och pengar! Vill du se vårens specialare läs även vår Best Buy-tidning.

Vi har alltid kampanjer!

- Alltid en avgång som passar -


Destination

Helsingör och Själland

Helsingör I mysiga Helsingör väntar kontinental shopping längs kullerstensgator. Njut av kransekager vid

kan du under sommaren uppleva sundets minsta val. Otroligt spännande! www.visitdenmark.com/

Gilleleje Själlands nordligaste fiskeläge med idylliska gator och vackra hus 2 mil norr om Helsingör. En barnvänlig sandstrand med brygga. Strosa omkring i ett 500 år gammalt mysigt fiskeläge. Båt+tåg 170:-/vuxen t/r. www.gilleleje.dk

ett cafébord på Möllers Café som är Danmarks äldsta, eller ta en iskall öl på en uteservering. Slå dig ned, titta på folk och njut av stämningen. www.helsingorcity.dk

Rudolph Tegner Museet

Madam Sprunks Restaurang

På Rudolph Tegner museet i Dronningmölle är bildhuggarens skulpturer av gips och marmor utställda både inom- och

Här finns en mysig uteservering som är värd ett besök. www.madamsprunck.dk Rådmand Davids Hus Flynderupgård Museet Flynderupgård Museum i Espergærde ligger vackert belägen mellan skog och odlade fält. Här hittar du både permanenta utställningar och en vacker trädgård som har återskapats så som den såg ut på 1920-talet. Njut av blommorna och den lilla romantiska sjön med installationer från 1800-talet. Varför inte låta barnen prova på Snickeriverkstaden eller besöka djuren – här finns något för alla! www.museerne.helsingor.dk/flynderupgård Øresundsakvariet Välkommen till Øresundsakvariet - Danmarks minsta men absolut mest charmerande saltvattensakvarium. Se mer än 150 arter från djurlivet i Öresund men också mer exotiska fiskar. En trevlig naturguide finns alltid tillgänglig vid akvariet. 20 % rabatt vid uppvisande av giltig Scandlinesbiljett. www.oresundsakvariet.ku.dk Kronborgs slot

nästan hela året. Bra avstånd för en cykeltur från Helsingborg. Båt+tåg 115:-/vuxen t/r, cykel 64:-/vuxen t/r www.hornbaek.dk

Passa på att äta gott i Helsingör. Rådmand Davids Hus ligger i en charmig gammal byggnad med mysig innergård. Klassisk dansk mat – ett riktigt smörrebröd har aldrig smakat bättre!

utomhus. www.rudolphtegner.dk/

Södra Själland

Kulturvaerftet Nyöppnat kulturcentrum med artister, dansföreställningar och nyskapande utställningar. Missa inte! www.kulturvaerftet.dk

Nordsjälland Här är det kungligt gott att vara! Ta bilen på båten och ge dig av på en mysig utflykt. Stanna till i Helsingör för att shoppa och strosa på gågatorna innan du styr norrut mot de pittoreska fiskelägena Hornbaek och Gilleleje. Det finns gott om slott och museer att besöka längs vägen.

Kronborg är ett slott beläget på en udde nordost om Helsingör. Slottet är ett av Nordeuropas främsta Renässansslott känt från

Arken Det moderna konstmuseet på stranden vid Ishöj strax söder om Köpenhamn. T.o.m. 1/7 pågår utställningen Färgens själ av ingen mindre än Drottning Margrethe II. www.arken.dk

Shakespeares Hamlet. Passa på att uppleva slottet som finns på UNESCOS världsarvslista. www.ses.dk Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg Ett rikstäckande museum med en unik samling föremål, fotografier och arkivmaterial som belyser den danska sjöfarten i världen från 1400-talet till nu. Museet är en oberoende institution, nationellt erkänt och drivs främst med medel från kultur-

Hornbaek

ministeriet. Museets beskyddare är HM Drottning Margrethe II. www.maritime-museum.dk/

Ett gammalt fiskeläge 12 km norr om Helsingör. Fantastisk strand med finkornig sand. Trevlig shopping - öppet söndagar

BonBonland Nöjespark med karuseller för barn i alla åldrar. Här finns också

Marsvinssafari i Øresund Öresundsakvariet i Helsingör upprepar förra årets succé med

4D-biografen ”Bon-Bio” som passar hela familjen. 20% rabatt vid uppvisande av giltig Scandlines biljett

”marsvinssafari” i Öresund. I akvariets stora uppblåsbara båt

www.bonbonland.dk - Alltid en avgång som passar -


! Sundets smalaste passage är 3 kilometer, och vyn mot Kronborgs slott i solnedgången är en av landets finaste. Arrangemang

CPH:PIX

Ishøj Vikingemarked Marknaden återfinns på stranden vid det kända konstmuseet Arken. Här bjuds man på kampshow, berättelser och uppvisningar med isländska hästar. Massor av handlare att besöka! www.vikingmagasin.dk/events/ishoej-vikingemarked.htm

Danmarks största filmfestival erbjuder något för alla smaker. PIX letar hela året efter de bästa och intressantaste filmerna som ska överraska och underhålla publiken. Pågår 12 - 29 april. www.cphpix.dk Tatueringsmässan Copenhagen Ink Festival arrangeras i den gamla tappningshallen Tap 1 på Carlsberg, 4 - 6 maj www.inkfest.dk

Efter kusten

Köpenhamns karneval Karnevalen är en årligt återkommande händelse med mer än hundratusen deltagare och hundratals band och musiker. Missa inte all denna dans och lycka på Köpenhamns vackra gator. I år kan du besöka karnevalen den 25 - 27 maj. www.copenhagencarnival.dk Distortion Copenhagen Distortion Streetlife & Night Life är en klubb- och gatufest som pågår 30 maj - 3 juni 2012 i Köpenhamn. Man har minst 100 000 besökare varje dag. www.cphdistortion.dk/

Kör söderut från Helsingör längs Strandvejen och njut av byarna. Första stopp blir kanske Skotterup Spiseri i Snekkersten, men Louisiana i Humlebaek är värt ett eget stopp. På andra sidan vägen ligger Humlebaek Gl Kro, med utmärkt mat. Och missa inte Bakken i Klampenborg - hur trevligt som helst både med och utan barn.

Ölfestival Danska Ölentusiaster är en organisation som startades 1998 för att sprida kunskap om kvalitetsöl. Deras festival är något utöver det vanliga för dig som är intresserad av öl. Går av stapeln på Tap1, 10-12 maj. www.ale.dk Jazzfestival i Helsingör

Louisiana Museum for Moderne Kunst

Under två dagar svänger Helsingör lika mycket som djupaste New Orleans. Musiken kommer att finnas överallt. Missa inte denna jazz- och bluesshow! Pågår 18-19 maj. www.helsingorcity.dk

Copenhagen Jazz Festival Copenhagen Jazz Festival anses vara en av de mest prestigefyllda jazzfestivalerna i Europa. I detta evenemang möts människor i alla åldrar på Köpenhamns torg, parker och caféer. En av årets riktiga höjdpunkter! Pågår 6 - 15 juli 2012. www.facebook.com/cphjazzfestival

Ett museum beläget i Humlebæk 10 km söder om Helsingør. Museet invigdes i augusti 1958 och här hittar du bildkonst, byggnadsarkitektur och landskapsarkitektur. Gå 4 vuxna och betala för 3 mot uppvisande av giltig Scandlines biljett. Pågående och kommande utställningar: 14/2-28/5 Avantgardens Kvinder 28/2-20/5 24/5 – 19/8

Yael Bartana PINK CAVIAR

Roskilde festival

Mer information om utställningar finns på www.louisiana.dk Karen Blixen Museet Museet ligger i Rungsted norr om Köpenhamn. Den kända författarinnan var under stora delar av sitt liv bosatt utomlands. Museet visar hur hon hade det i sitt hem och under åren i Afrika. www.karen-blixen.dk

Roskildefestivalen är Nordeuropas största kultur- och musikfes-

Copenhagen Marathon Köpenhamns maraton har anordnats en gång om året sedan 1980, och är en stor händelse både för publik och löpare. 2011 sprang mer än niotusen deltagare de 4,2 milen. I år går loppet 20 maj. www.copenhagenmarathon.dk Medeltidsfestival Upplev den gamla tidens hantverk och se riddare kämpa mot varandra i glödheta möten med svärd och brynjor. Lyssna på musik och upplev medeltidsstämningen. Välkommen till Valbyparken, 25 - 28 maj. www.kmm.dk

- Alltid en avgång som passar -

tival. Den har funnits sedan 1971 och drivs av en non-profit organisation, som består av 25 anställda och tusentals frivilliga. Bra musik från hela världen under fyra dagar. En oförglömlig upplevelse! Pågår 5–8 juli. I år står Bruce Springsteen på scenen. www.roskilde-festival.dk/ Smörrebrödställe Café Sorgenfri Restaurant - Köpenhamn Café Sorgenfri är en både klassisk och mysig restaurang som serverar danska smörrebröd med det där lilla extra. Caféet har funnits sedan 1797 och är känt för sin höga kvalitet. www.cafesorgenfri.dk/ Café Hyacinth – Helsingör Ett café med bra service och god mat där du kan äta både frukost och lite lyxigare smörrebröd senare under dagen. Prova gärna kaffet. www.cafehyacint.dk


! I Öresund finns allt från klippkust till djupa bottnar av finkornig sand.

Destination

Köpenhamn

med omnejd

Köpenhamn ligger drygt 4 mil från Helsingör och här väntar en av Europas storstäder. Res till den danska huvudstaden bekvämt med tåg och hamna mitt i händelsernas centrum. Kolla in vårens nyheter, ta en bit mat och njut av att bara vara ledig. Båt + tåg 190:-/vuxen t/r

Design Museum Danmark Botanisk Have

Museet grundades 1890 och är en av nordens centrala utställ-

Botaniska Have är Danmarks största samling av levande växter

ningsplatser för industriell design, konstindustri och konsthantverk. Också trädgården, som heter Grønnegården, är något utöver det vanliga. Missa inte! www.designmuseum.dk/

och den enda frö- och genbanken för vilda arter. En spännande och intressant upplevelse med mycket att se. www.botanik.snm.ku.dk/

Gammelstrand Döpt efter platsen det ligger på är Gammelstrand ett uppskattat galleri i hjärtat av Köpenhamn. Man har fem utställningar om året med fokus på dansk och internationell konst. www.glstrand.dk/ Experimentarium

Den lille Havfrue

Här är det inte bara tillåtet, utan i allra högsta grad meningen att du ska använda utställningarna. Sätt igång att prova på de många roliga experimenten och lär dig något under tiden. Intressant i alla väder och för alla åldrar. 20 % rabatt vid uppvisande av giltig Scandlines biljett. www.experimentarium.dk

Bronsstatyn på Langelinie i Köpenhamn är den mest fotograferade i världen. Gjord av Edvard Eriksen och färdigställd 1913.

Ny Carlsberg Glyptotek Härlig konst i rofylld miljö på ett museum som grundades av Carl Jacobsen. Här hittar du bland annat antik konst och en mängd skulpturer från Egypten, Italien och Grekland. Gratis inträde på söndagar. www.glyptoteket.dk

- Alltid en avgång som passar -


Hotell i Helsingör & Köpenhamn Tivoli Hotellet fr. 1049:-/pers Från Sky Bar på 12:e våningen har du utsikt över Öresund och staden. Hotellet har en trevlig japansk restaurang, och stor pool. De yngre gästerna har ett eget lekrum. Nära Tivoli.

Tycho Brahe Planetarium Du serveras en filmupplevelse i 3D på den berömda jätteskärmen (världens största filmformat). Följ med ner till den fantastiska miljön under havsytan, ute i rymden eller djupt inne i djungeln. 20 % rabatt vid uppvisande av giltig Scandlines biljett. www.tycho.dk Amalienborgs Slot Thorvaldsens Museum Se nästan samtliga av Bertel Thorvaldsens originalmodeller för de skulpturer han senare sålde över hela Europa. Även berömda skisser och målningar. Originellt och spännande! www.thorvaldsensmuseum.dk/

Den kungliga familjens residens och ett av de största byggnadsverken inom dansk rokokoarkitektur. Nu för tiden kan man besöka två av palatsen. Missa inte högvakten. Statens Museum for Kunst Ett museum där man visar dansk och europeisk konst från år 1500 och framåt. Känt för sina enastående utställningar. Underbar och mäktig upplevelse. www.smk.dk/ Kanalrundfart Se Köpenhamn från vattnet! En tur genom Köpenhamns gamla kanaler är en upplevelse som du inte bör missa. Med båt färdas du genom den gamla delen av staden och passerar många berömda sevärdheter. Sommartid kan man även välja på en tur som inkluderar live jazz med olika orkestrar. www.canaltours.dk Dansk Arkitektur Center

Zoologisk Have Zoologiska trädgården har öppet 365 dagar om året och bjuder in för en spännande stund tillsammans med livslevande tigrar, elefanter och giraffer. En storartad upplevelse man inte glömmer! www.zoo.dk/

En projektorganisation som arbetar med att utveckla och förmedla allt från intressant arkitektur och stadsutveckling till spännande landskapsutveckling. Utställningar, guidade turer och mer. Här finns något för alla! www.dac.dk/

Hotel Marienlyst fr. 824:-/ pers Förstklassigt hotell direkt vid stranden i närheten av Helsingør. Njut av ett litet badlandskap och en förnämlig restaurang med solterrass längs havet. Casino och stilfulla miljöer. 71 Nyhavn Hotel fr. 1099:-/ pers Ett mycket charmerande 4-stjärnigt hotell i Nyhavn. Modernt med hög komfort där man ännu kan se de gamla bjälkarna av trä från Pommern. Hög klass i hjärtat av Köpenhamn. Danland Gilleleje från 475:/pers i 2 nätter vid 6 pers. i samma stuga samt färjeresa med bil t/r. Ex. avser 13-15/4 Semesterby med naturskönt läge vid kusten utanför Gilleleje på Nordsjälland.

Admiral Hotel fr. 974:- /pers Hotellet ligger i ett kulturmärkt packhus byggt 1787. Oförglömlig atmosfär där dåtid och nutid flyter samman i rustik charm. Fin restaurang och internationell bar.

Skt Petri fr. 1124:-/pers Lyxigt hotell vid Ströget och gågatorna. Hotellet är prisbelönt för sin design och medlem av Design Hotels, vilket är unikt. Cocktail-lounge och förstklassig mat i Brasserie Petri.

Bakken Bakken är Danmarks äldsta nöjespark och en alldeles unik plats för den nöjeslystne. En blandning av hissnande attraktioner och trevligt hygge för både stora och små. Gratis inträde! www.bakken.dk/

DGI-Byens Hotel fr. 974:-/pers Hotellet ligger centralt och är lika smakfullt som enkelt inrett. Ligger nära Tivoli, shopping och Köpenhamns många kulturupplevelser. Träna och koppla av i Kurbadet. Bregneröd Kro fr. 899:-/pers Restaurang med traditionella luncher och förstklassig dansk/ fransk matlagning på kvällen. Ypperlig vinkällare och härlig trädgård med ett idylliskt läge mitt på Själland.

Tivoli Åk karusell till du storknar eller gå omkring och njut av stämningen. Spännande åkattraktioner för alla åldrar, och flera evenemang är gratis för den som betalat inträde. Tivoli öppnar den 12 april. www.tivoli.dk Rundetårn Missa inte denna unika arkitektur där du också får en otrolig utsikt över Köpenhamn. En slingrande gång vrider sig upp i tornet och det sägs att den ryske tsaren Peter den store red upp till toppen. www.rundetaarn.dk

Sauntehus Slot fr. 974:-/pers vid 2 pers i dubbelrum inkl. frukost och färjeresa med bil t/r. Ex. avser 11-12/5. Bo på ett hänförande slott i idylliska Saunte på Hornbæk, nära både skogen och Öresund. Swimmingpool, vinprovning och Danmarks äldsta fruktodling.

Prisex. ovan avser vid 2 pers i dubbelrum inkl. frukost 13-14/4 samt färjeresa med bil t/r om inget annan anges. Vi reserverar oss för slutförsäljning och prisändringar. Bokning båt & boende online www.scandlines.se eller ring 042-18 61 10.

Copenhagen Card - Köp det prisvärda kortet i Scandlines biljettförsäljning på Knutpunkten. Med Copenhagen Card får du: Fri entré till ca 60 museer och attraktioner. Nytt för i år är gratis inträde till Louisiana. Gratis transport med tåg, buss och Metro. Pris: vuxen SEK 295:- (24 timmar)


Prislista Helsingborg-Helsingör. Vi seglar var 15:e minut Personbiljett Vuxen T/R Barn 4-11 år T/R Cyklar medtages gratis

64:40:-

Erbjudanden just nu: Familjebiljett T/R Gäller 2 vuxna och 2-3 barn tom. 11 år dagligen 28/3-9/4 2012. Därefter lö-sö tom 31/5 2012.

128:-

Shoppingbiljett/personbiljett vuxen T/R Vi bjuder på resan om du handlar för minst 250:- ombord. Gäller dagligen 28/3-9/4 2012.

64:-

Båt+tåg-biljetter Vuxen inkl. tågresa till Köpenhamn/Kastrup T/R Ungdom 12-15 år T/R Barn under 12 år gratis på tåget, endast båtbiljett. Båt+tåg vuxen T/R Hornbaek Båt+tåg vuxen T/R Gilleleje Båt+tåg+inträde Louisiana Bilbiljetter 1-dagsbiljett Flerdagsbiljett Gäller med AutoBizz Smartavtal som alltid ger dig vårt bästa pris oavsett du reser över dagen eller stannar borta lite längre. Teckna avtal nu på www.scandlines.se eller ring 042-18 60 00.

190:130:40:115:170:240:fr. 144:-/väg fr. 220:-/väg

Kortresor & semester med bil 2012 Massor av reseförslag med hotell och lägenheter i Danmark, Tyskland och vidare söderut i Europa. Ladda ner vår resekatalog på www.scandlines.se eller hämta i terminalen i Knutpunkten. För mer info hotellpaket 042-18 61 10 Priserna i broschyren gäller tom 31/5 2012 om inget annat anges.

www.scandlines.se

addemotion.se - Foto: omslag: Joakim Karlsson insida: Lisa Wikstrand

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.scandlines.se för mer tips och idéer. Gilla oss på www.facebook.com/Scandlines.Helsingborg

Scandlines Best Break 2012  

Med siktet inställt på att förverkliga visionen om the best break in the world har Scandlines renoverat färjorna som trafikerar sundet mella...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you