Page 1


SKAGA ORIGINALS. by SIGVARD BERNADOTTE är ett fantastiskt exempel på tidlös design. Bågarna Max, Ariel och Siri ritades i original på 1960-talet, för Skaga av Sigvard Bernadotte. Nu år 2010 är de högaktuella i sin klassiskt enkla men ändå uttrycksfulla form.

3


Lanseringen av Skaga Originals by Sigvard Bernadotte är ytterligare ett steg i satsningen på att visa Skagas unika möjlighet att mixa det äkta genuina med nutida trender. Vi är såklart stolta och glada över vår designtradition. Det är den som gör att vi nu kan erbjuda, både er och våra gemensamma slutkunder, de fina bågarna av Sigvard Bernadotte.

Skaga Originals. by Sigvard Bernadotte är tre modeller designade för nästan femtio år sedan. Tro det eller ej - de är precis lika helrätt och högaktuella - år 2010. Kanske är det bl a därför Sigvard Bernadotte räknas som en av Sveriges främsta formgivare. För dem som vill bära glasögon ”bara för syns skull” är bågarna givetvis försedda med optiskt riktiga fönsterglas.

4

5


K ort om S I G V A R D B E R N A D O T T E Sigvard Oscar Fredrik Bernadotte föddes 7 juni 1907 på Drottningholms slott. Han föddes som Sveriges arvfurste och hertig av Uppland och var det andra barnet i äktenskapet mellan prins Gustav Adolf och hans hustru Margareta, prinsessa av Storbritannien och Irland. Sigvard var en framstående formgivare, illustratör och internationellt erkänd industridesigner och är förmodligen den formgivare som flest svenskar har kommit i kontakt med. Många är de som öppnat en konservburk med Röda Clara, kryddat maten med Santa Marias kryddburkar, hällt upp en stänkare ur Explorerflaskan och vispat ihop en sockerkakssmet i beredningsskålen Margrethe. Sigvards produktion rymmer allt från möbler och brödrostar till silver och lastmaskiner.

Det var de utsökta silverpjäserna som gjorde honom världsberömd och representerad på museer världen över, men det var bruksföremålen som låg honom närmast om hjärtat. Prins Sigvard var den förste i ätten som tog studenten och var utbildad på Konstakademien i Stockholm. Han började 1930 arbeta för Georg Jensen i Köpenhamn, ett samarbete som varade över ett halvt sekel. Under 30- och 40-talen var han även verksam i USA. Framför allt är han den formgivare som har gett begreppet industridesign ett innehåll. Förutom glas, mattor, möbler, glasögon, silver och kontorsmaskiner formgavs också truckar, spisar, kylskåp och telefoner. Han var verksam ända fram till sin bortgång 2002. Källa: KulturStan.se

Sigvard bär sin egendesignade båge Skaga Via

6

7


ISABELLE

CHA MON

ARIANE

ARIA

CH A R M

FO RT UN A

VIA

AS TO R

FLY

A RT

B책gar fr책n Skagas arkiv designade av Sigvard Bernadotte

R I GE L 8

VIDI

BE L L AT R I X

HELENE 9


Några smakprov från den fantastiska ”skattkammare” som Skagas arkiv utgör. Tidstypiska bilder, handgjorda skisser och omfattande dokumentation stärker äktheten och Skagas genuina glasögontradition. 10

Färgkartor och inspirationsmaterial bl a från 1961.

11


Skisser & Klipp 12

13


14

Modellbilder

15


2010

DES IG NHIS TO RIEN F O RTS ÄTTER. . .

17


Ariel 2427 Ariel har en lätt ”cateyeformad” front som ger ett lite elegant men kaxigt, kvinnligt uttryck. Tillsammans med de smala skalmarna som fäster högt upp på fronten, ligger bågen helt rätt i tiden.

18

19


Siri 2428 Med sin öppna, mjuka form och klassiskt rena linjer är Siri en båge som passar många ansiktsformer. Men - Siri tar definitivt för sig i all sin enkelhet.

20

21


Max 2371 Med sin raka överkant ger Max ett maskulint och kraftfullt uttryck trots att fronten är relativt tunn. ”Nyckelhålsformen” över näsan förstärker attityden och resultatet blir en båge full av karaktär.

22


w w w. s c a n d i n a v i a n e y e w e a r. s e

Skaga Originals by Sigvard Bernadotte  

Skaga Originals by Sigvard Bernadotte

Skaga Originals by Sigvard Bernadotte  

Skaga Originals by Sigvard Bernadotte

Advertisement