Page 1

2 0 1 2 -

Zomerklokje juni 2013

2 0 1 3

N I E U W S B R I E F 56

Kleuteroptreden ”Tien om te zien”

Na heel wat guur lenteweer hadden we geluk. De zon was van de partij! Onze kleuters zorgden voor een fantastisch optreden. Hun enthousiasme liet het kwik nog wat meer stijgen. Ouders, grootouders en sympathisanten konden volop genieten. De lagere schoolkinderen konden zich uitleven op de kinderfuif. Aan allen die meehielpen. Dank!

Kom naar de verwelkomingsdag schooljaar 2013-2014 op donderdag 29 augustus van 14 tot 18.30 uur en maak kennis met je nieuwe leerkracht en ontdek wat het nieuwe schooljaar jou en je klasgenootjes te bieden heeft JAARTHEMA 2013-2014 Een jaarthema is een handig instrument om allerhande activiteiten aan op te hangen. We herinneren ons recent nog het thema ‘op reis’. Het afgelopen schooljaar werkten we iets meer logistiek aan een leukere speelplaats. Dat resulteerde in leuke springspelletjes op de rustige speelplaats en gezellige babbelbanken. Ook op de kleuterspeelplaats kwam er allerlei leuks bij. Deze inspanning willen we ook de komende jaren aanhouden want zoals we ervaarden: spelende kinderen zijn brave kinderen! Volgend schooljaar werken we een heel jaar rond het thema BOEKEN. Wat er allemaal op het programma staat wordt nu nog druk voorbereid. Ook het schoolfeest op zaterdag 10 mei 2014 draait rond dit thema. Na het schitterende schoolfeest dat dit jaar door de kleuterafdeling werd verzorgd zijn we volgend jaar weer toe aan een editie die door de leerlingen van de lagere school wordt voorbereid.

DANK JE WEL, GERDA Bijna 25 jaar heeft ze het wel en wee meegemaakt in de Stedelijke Basisschool 1 maar op het einde van dit schooljaar mag poetsvrouw Gerda gaan genieten van haar pensioen. Gerda werkte 26 jaar in allerlei stadsdiensten. “De tijden zijn fel veranderd maar ik heb altijd van mijn job genoten.” Bedankt Gerda voor wat je al die jaren voor het personeel en voor de leerlingen hebt gedaan!


KLEUTERSPORTDAG Op dinsdag 14 mei ging de hele lagere school op schoolreis. Hét moment bij uitstek dus om voor de kleuters een sportdag te organiseren. Zo veranderde de hele school voor een dagje in een sportschool. Overal waren er leuke spelletjes en activiteiten voorzien. Wat dacht je van stoelendans en zumba in de eetzaal, fietsen op de rustige speelplaats, een ballenparcours in de hal en een heuse omloop in de turnzaal van meester Luc? Daarnaast konden de kinderen ook eendjes vissen, met een reuzenbal spelen, en natuurlijk… niet te vergeten… heerlijk relaxen tijdens de relaxatiespelletjes in de opvang. Ja hoor, het was een leuke dag om niet te vergeten!

THUISDAG VOOR DE PEUTERS

De peuters bleven thuis terwijl de kleuters op schoolreis vertrokken. Er werd heel veel buiten gespeeld, gefietst en gesmuld van de zelfgemaakte croque monsieurs. Het was een supergezellige dag!

ENTHOUSIASTE KLEUTERS IN PLOPSALAND Het pretpark Plopsaland is voor onze kleuters een vertrouwde plek. Dit jaar hadden we geluk. Er waren zo goed als geen wachtrijen in het park en ook het weer viel mee. Dank aan alle ouders die hielpen om van deze dag een onvergetelijk moment te maken.

meer foto’s op onze website

www.sbs1.be Liam Windels uit 1° klB


portret Dit jaar zien we opvallend veel speciale fietsen op onze school. Bakfietsen kennen we al een tijdje maar het vervoermiddel waarmee de familie Vercruysse de speelplaats oprijdt, zorgt toch voor verbaasde blikken. De ligfiets in combinatie met twee fietskarretjes noemen ze hun treintje.

Met de trein naar school Mart uit het 3de kleuter C en Gust uit het 2de kleuter C hebben wel de perfecte en leukste ride naar school. Papa en mama Vercruysse zweren namelijk zoveel mogelijk de auto af en brengen hun kleuters met een hele speciale fiets naar school. Papa Jeroen: “We hebben wel een auto maar die gebruiken we enkel voor heel verre verplaatsingen. Voor het schoolwerk-vervoer gebruiken we de ligfietsen en het treintje, voor de boodschappen een bakfiets. “We fietsen niet uit bekommernis voor het milieu, noch wegens de dure brandstof of omdat we geen rijbewijs hebben. We fietsen gewoon uit onvrede met de files, het openbaar vervoer maar ook wel een beetje omdat het gewoon heel leuk is.

En dat we besparen, is natuurlijk mooi meegenomen”, vult mama Eveline aan. “Het begon allemaal in 2010. Toen veranderde ik van werk. Voor dertig kilometer naar Waregem was ik ruim een uur onderweg met het openbaar vervoer. Ik werd er gek van”, vertelt Jeroen. “Met de ligfiets ben ik vandaag nog altijd een uur onderweg, op jaarbasis goed voor 13.000 kilometer woonwerkverkeer, maar ik ben wel heel wat meer ontspannen. Als ik ‘s avonds thuis kom, ben ik relaxed, aangenamer voor mezelf en voor de kinderen.” Eveline heeft niet alleen positieve ervaringen met het fietsen. “Ik werd ooit aangereden in de Brugsesteenweg door een auto die een parking verliet. Het

PAPIER VERSUS DIGITAAL In het vorig Schoolklokje vond u een kleine enquête. We wilden graag weten of u voortaan een papieren klokje of een digitale versie via de site verkiest. 43 ouders deden de moeite om deze enquête in te vullen. 20 gezinnen verkiezen nog een papieren Schoolklokje. De kleine helft zoals we dat zeggen. Voorlopig krijgt elk gezin nog een Schoolklokje op papier maar de roep om papier te sparen wordt steeds luider en allicht kunnen we daar in de toekomst niet meer onderuit.

heeft een eind geduurd voor ik weer op de fiets durfde. We hebben geleerd dat je als fietser heel defensief moet rijden. We dragen allemaal een helm en een fluohesje of opvallende kledij maar zelfs dat is niet altijd voldoende. Jeroen werd ooit aangereden op zijn bakfiets terwijl je toch niet naast dat gevaarte kunt kijken.” “Er zijn de laatste jaren veel te weinig campagnes geweest rond fietsveiligheid. Met alle respect voor wegenwerkers of motorrijders maar fietsers blijven toch de zwakste schakel. Pak met een actieplan de fietspaden aan en begin bij de wegen waar schoolgaande jeugd voorbijkomt”, aldus nog Jeroen Vercruysse. (Foto Stefaan Beel)

OUDERRAAD ZOEKT NIEUWE MEDEWERKERS De ouderraad is volop op zoek naar nieuwe leden. Heel wat ouders die momenteel de drijvende kracht zijn achter de vele activiteiten, verlaten eind juni de ouderraad voor de simpele reden dat ook hun kinderen onze school verlaten. De huidige generatie ouderraadleden, en dat zijn meteen ook de oprichters van De Brug, zijn nu op zoek naar opvolgers die het succes van onze ouderraad willen verderzetten. Kandidaten mogen zich altijd aanmelden op het secretariaat of via nancy@sbs1.be. Wil je eerst wat informatie? Sla dan een babbeltje met de huidige leden op de sangria-avond op donderdag 27 juni vanaf 16 uur.


ZEEKLAS Op dinsdag 10 september vertrekt het zesde leerjaar op zeeklas naar Lombardsijde. Dat doen ze traditioneel met de fiets. Een hele ervaring en de huidige vijfdes mogen nu al gaan trainen voor dit karwei! Verder vullen we deze vierdaagse zeeklas met sport en spel op het programma, gaan we vissen, koken en smullen met de garnaalvissers te paard en staat er een daguitstap naar Noord-Frankrijk op het programma.

Lees onze twitterberichtjes…

@SBS1Roeselare En vind ons op facebook via

Stedelijke Basisschool 1

BEESTIG LEUKE BOERDERIJKLAS Het tweede leerjaar ging dit trimester op boerderijklas naar Beauvoorde. Drie dagen lang verkenden ze het plattelandsleven. We konden alles meevolgen op hun klasblog. Nieuwsgierig? Kijk dan even op http://tweedeleerjaarsbs1.wordpress.com/

Dit willen onze zesdeklassers later worden… Uit klas 6a: Jolien Bostoen kinderverzorgster, Guess Braekeveld burgerlijk ingenieur, Tim Bruynooghe voetballer, Maidy Clarijs kleuterjuf, Hayley Deckmyn verpleegster, Mathis De Deygere skateboardverkoper, Stan Degrande burgerlijk ingenieur, Charlotte Dermaux chirurg, Lies Devisch dokter, Jilles Dewancker muzikant, Nikki Germonprez onderwijzeres, Eline Gonnissen hockeyspeelster, Michelle Gouwy kleuterjuf, Wout Huyghebaert zwemmer, Robbe Laruywe ingenieur, Kjell Maekelberg vertaler-tolk, Gabriëlle Notredame orthodontist, Luna Pattyn politieagente te paard, Tom Rousseau mecanicien, Chanel Spriet schoonheidsspecialiste, Manasse Szydlowski striptekenaar, Amélie Van Gelder verpleegster, Yaron Vanhooren architect, Camille Verhoest dansjuffrouw, Ward Vinckier drukker. Uit klas 6b: Charlotte Beeuwsaert mode-ontwerpster, Thibaut Beeuwsaert bouwbedrijf overnemen, Fleur Brulez hondentrainster, Emiel Davidts boomkweker, Manon Debaets kok, Amber Decostere schoonheidsspecialiste, Lucas Deruyck wetenschapper, Kobe Despeghel game-ontwerper, Marie Gheysen architect, Mathijs Keirsschieter programmeur, Alessio Lambelin dierenverzorger, Ernest Marichal sportleraar, Gill Moyaert garagist, Mauro Neirynck onderwijzer, Emmerson Roose ingenieur, Cas Schollaert ICT, Pauline Sinnesael dierenarts, Arno Vanbesien geheim agent, Senne Vancoillie garagist, Justine Vanden Borre apotheek, Amelie Vandevijvere leerkracht dictie, Kelly Vanhecke bakker, Olivia Vantomme architect, Justine Verbouw apotheek, Marie-Eline Verbrugge actrice, Louise Vermeersch dierenverzorging, Paulina Rowecka psychologe.

een greep uit de AGENDA 2013-2014 Do 27/06: Sangria-avond ouderraad vanaf 16 uur Do 29/08: Verwelkomingsdag van 14 tot 18.30 uur Ma 2/09: start nieuwe schooljaar Ma 2/09: instap nieuwe peuters Di 10/09: infoavond eerste leerjaar Di 10/09 - vr 14/09: zeeklas 6de leerjaar Wo 18/09: vergadering ouderraad De Brug ma 21/09: pedagogische studiedag—geen school Do 24/09: selectief oudercontact Za 26/10 - zo 3/11: herfstvakantie Ma 11/11: wapenstilstand - vrijaf Vr 06/12—13/12: examens derde graad Do 19/12: oudercontacten

Za 21/12—zo 05/01: kerstvakantie Di 14/01: infoavond eerste leerjaar Wo 12/02: pedagogische studiedag—geen school Vr 14/02: gezond ontbijt op school Zo 16/02: Valentijnontbijt op school—ouderraad De Brug Za 01/03-zo 09/03: krokusvakantie Do 13/03-14/03: bosklas eerste leerjaar Wo 19/03: vergadering ouderraad De Brug Do 03/04: selectief oudercontact Za 05/04-paasmaandag 22/04: paasvakantie Za 10/05: schoolfeest Za 17-zo 18/05: vormsel Do 29/05: lentefeest—eerste communie

[Title will be auto-generated]  

http://www.stedelijkebasisschool1.be/website/images/pdf/klokjejuni13.pdf