Page 1

Enraonem d’Educació Digital? Guia de testimonis i reflexions sobre la transformació digital de la vida familiar

Ajuntament de Sabadell

1


Edita: Ajuntament de Sabadell Amb la participaciรณ de: SecondNews i Raimon Torres Tornel

2


Presentació En un món globalitzat, definit per la facilitat amb què una persona pot trobarse amb una altra, on no existeix pràcticament cap informació a la qual no es pugui tenir accés i on qualsevol individu és localitzable i contactable amb dos moviments d’un dit... resulta que en aquest mateix món no sempre som capaços de relacionar-nos tal com voldríem, tal com ens agradaria. Les formes de comunicació han canviat molt, ara són més ràpides i eficients, però les arrels de les dificultats educatives i de les relacions humanes segueixen sent les de sempre. Què és adequat per a la meva família? I per a la vostra? La guia que teniu a les mans, o en pantalla, neix gràcies a la sinceritat, l’espontaneïtat i la col·laboració de moltes mares i pares de Sabadell. Durant els primers mesos de 2017 ens hi vam reunir, en tallers d’educació digital de tres sessions, per posar en comú les derivades del repte que suposa la digitalització dels menors a casa. L’única premissa d’aquestes trobades va ser la següent: que cadascú enraonés d’allò que més el preocupa, d’allò que viu en primera persona quant al rol de la tecnologia i Internet en la transformació de la vida diària familiar. D’aquesta manera hem intentat realitzar un treball que vingui de les persones i no tant de la teoria. La recerca i el conjunt dels estudis necessitaran temps per posar-hi dades però, mentrestant, nosaltres hem volgut recollir les inquietuds i les angoixes més palpables que els adults afronten en gestionar els límits de les noves tecnologies....tant els dels fills com els dels mateixos pares. Quines dificultats hi esteu trobant? Com ho heu entomat fins ara? Quins coneixements teniu de les TIC? Quina importància hi doneu, vosaltres i els vostres fills i filles? Sou un bon model? Senten pressió social? Com hi lluiten? Els ajudeu? Estirar del fil d’aquests dubtes, i parlar-ne, ens emmiralla davant d’un model de vida social i familiar que potser alguns pares i mares voldríeu replantejar. Després d’haver recollit el testimoni d’algunes famílies dels diferents barris de Sabadell, la guia Enraonem d’educació digital? és el retorn que l’Ajuntament vol fer i compartir amb tots i cadascun dels pares i mares de la ciutat. A través d’una estètica simulada que segur que se us farà familiar, negre sobre blanc hi sabreu trobar, cadascú, el vostre propi dubte sobre com avançar cap a un model familiar més humà. Joan Berlanga Regidor d’Educació Ajuntament de Sabadell 3


La pressió social i el paper dels centres Pares i mares de Sabadell

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

És que si no¿Que hi juguen tal a? casa nostra, hi jugaran a casa d’un amic 15:23

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Què volen dir els likes? ¿Que tal ?Per a què els volen?

15:40

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

S’hi arriben¿Que a fer grups tal ?dels amics, de tota la classe i de tot el grup sencer

15:52

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Planificaven¿Que molestar tal algú ? i el vaig obligar a abandonar el grup però no ho vaig explicar al professorat

15:57

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Després els¿Que demanen tal que ? busquin informació a Google i els pengen els deures a l’aula virtual

16:03

Escriu aquí 4


No és fàcil decidir com i quan han d’utilitzar la tecnologia, els dispositius i Internet mentre existeixi un entorn que no pren decisions sobre aquesta qüestió. Els nostres fills i filles passen la majoria del dia en societat, que per a ells vol dir a l’escola, i no volen sentir-se marginats o ser els únics que no tenen mòbil...i aquesta pressió social no es pot frenar, tal com alguns de vosaltres heu expressat. El problema va més enllà dels videojocs, evidentment. Quan la nostra filla s’enfada perquè no li hem fet un like a una foto de l’Instagram o al Facebook, alguns de vosaltres dubteu de si esteu fent alguna cosa malament i d’altres simplement no enteneu de què va la pel·lícula...I llavors és quan un bon dia us adoneu que existeix un grup de WhatsApp de tot el curs. La intuïció us diu que allò no pot ser bo, que són massa missatges i massa persones no adultes sense cap mena de control a dins d’una pantalla de mòbil...I tot i així, no és fàcil obligar els nostres fills a marxar d’un grup on és tothom. Això fins que les coses es torcen i hi veiem indicis d’assetjament escolar, que per cert es manifesta cada vegada més digitalment. Un de vosaltres ho va detectar i va actuar-hi en conseqüència, però l’escola no ho va saber mai... Com és que no els ho vas explicar? Quin paper ha de tenir l’escola en la comunicació digital dels alumnes i dels pares i mares dels centres? Mentre intentem respondre-ho, mentre intentem ajudar els mestres i els professors que viuen el fenomen en primera persona i cada dia, multiplicadament, resulta que mentrestant els nostres fills necessiten Internet per lliurar els exercicis que la senyu els ha posat per a dilluns vinent. És raonable en aparença, gairebé lògic, però encara ho fa tot plegat una mica més difícil.

5


Criteris comuns i actitud coherent Mares i pares de Sabadell

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Com li puc ¿Que prohibirtal la Play ? si després arriba el pare i tots dos hi juguen plegats 16:10

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Jo vaig aguantant ¿Quefins talque ? em torno boig

16:17

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Amb quin dret li regulo ¿Que tal ?el mòbil si jo el miro tot el dia i hi estic enganxada?

16:28

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Jo encara vaig ambtal el TomTom ¿Que ?

16:40

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Som pares ¿Que d’un nen talde?tres anys i volem saber el que ens trobarem en el futur

Escriu aquí 6

16:57


Una de vosaltres ho va expressar tal com raja: “Quan surti d’aquí em sentirà!”. L’emoticona corresponent per il·lustrar-ne el to seria la d’una cara enfadadíssima, que així és com estava la dona d’aquest pare que quan arriba a casa també vol encendre la videoconsola. Si els adults no ens posem d’acord en unes mínimes pautes per educar digitalment els nostres fills, la feina que pugui fer un de vosaltres quedarà tapada per l’actitud de l’altre i només farem que despistar els nanos, que al final no sabran ni quanta estona ni en quins moments poden o no jugar a la Play. Com més anivellats i més d’acord estiguin el pare i la mare en les pautes que voleu donar als fills, més fàcil serà de gestionar tot plegat, tant per a vosaltres com per a ells. Seria bo que us interesseu a entendre la tecnologia que utilitzen per poder marcar-hi uns límits acordats entre vosaltres, perquè si no anireu massa perduts i no podreu superar l’anomenada escletxa digital. I molt important: no us oblideu que ells no tenen els mateixos drets que vosaltres! Una cosa és admetre que teniu dependència del mòbil (i us convindria posar-hi remei, sí) però això no pot ser una excusa per no fer de pares i decidir, vosaltres, quin ús n’han de fer ells. O si n’han de tenir. En vau parlar amb calma, d’això, abans de comprar-li el mòbil? Tenim poc temps i tenim sensació d’encara menys temps. Trobeu-ne, de temps, per arribar a acords entre tots dos, mare i pare, sobre com voleu gestionar la digitalització imparable dels nostres fills, a quin ritme i amb quins valors voleu que es produeixi. El que us trobareu en el futur també depèn de com actueu en el present.

7


Dues últimes preguntes sobre els temes tractats, vinga Pares i mares de Sabadell

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Si dominen¿Que el mòbil...vol tal ? dir que poden gestionar la situació ells tot sols?

15:53

Podríem dir que passats els 5 anys la necessitat de comunicar-nos i relacionar-nos amb el món augmenta exponencialment. Però com tota habilitat, ningú no neix sabent-ne. Encara que és una habilitat quasi instintiva, això no significa que tant els petits com els adolescents en tinguin un domini absolut. Totes les persones tenim aspectes agressius en la nostra personalitat, tal i com també en tenim d’amor. Dins d’un grup, físic o virtual, tots aquests aspectes s’activen: les ganes d’agradar, l’enveja, l’amor, l’odi, la por, la diferència, la similitud... totes aquestes emocions són el mar de fons i el motor de la major part de les converses. En el cas de les TIC, són converses asíncrones i descontextualitzades, sense expressió verbal, gest ni to. Sense la confiança prèvia de base d’una relació sòlida, els silencis poden ser tan llargs com dies o curts com segons... Què fa la ment d’un menor –i d’un adult- amb tots aquests dubtes? Els resol amb la imaginació. Si els adults tendim als malentesos al WhatsApp, què els pot passar als petits i adolescents? Hi imaginen el to, el missatge entre línies, l’interès de l’altre en funció de la rapidesa i els caràcters de la resposta... Els acaben imaginant perquè el neguit és la font més gran d’angoixa per a qualsevol persona. Els heu d’acompanyar en l’ús, no perquè no sàpiguen fer anar el dispositiu sinó perquè encara estan aprenent a tolerar i expressar tot aquest mar de sentiments que sovint generen temor i soledat.

Escriu aquí 8


Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Els hem de¿Que posar normes? tal ? Quantes?

16:04

Totes aquelles coses que no s’expliquen, que no queden clares o que poden tenir més d’una interpretació són la primera font de confusió en una família i, en el cas que ens ocupa, l’ús de les TIC, encara més. Les normes de joc les hi poseu els pares, que sou jugadors i àrbitre alhora; els fills, només jugadors. Què es pot fer amb el mòbil? Quan es pot usar? On l’han de dur? I a on poden dur-lo? Cada quan voleu revisar-los el dispositiu? Qui n’és el propietari? Hores de joc a la setmana? I el cap de setmana? El poden tenir a taula mentre sopeu? Es pot usar per interrompre una conversa amb vosaltres? I amb els altres? Se’l poden quedar a l’habitació quan se’n van a dormir? Com més específics pugueu ser en tot això, fent que quedi explícit per a tothom, més clar i fàcil us serà mesurar l’ús que en fan, la necessitat que hi tenen i el contingut que hi consumeixen. Totes aquestes preguntes, i moltes més que us pugueu fer, seran el marc de normes i límits. I la coherència és el que sustenta l’acceptació de les normes. No és una qüestió de posar-ne moltes o poques sinó de saber escollir les idònies per als vostres fills i fer que es compleixin, encara que això pugui suposar més d’un mal de cap per a vosaltres. Les normes són una protecció per al seu benestar i no pas un càstig sense fonament, però això només ho entendreu vosaltres. De moment.

9


La manca d’alternatives davant la dependència Pares i mares de Sabadell

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Els meus fills no queden ¿Que tal ? per anar al parc: es connecten online per jugar a la Play

16:59

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Quan li dius¿Que que jatal n’hi?ha prou, sempre et demana un últim missatge per contestar

17:12

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

És una extensió deltal seu?cos ¿Que

17:28

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

A l’hora de ¿Que sopar ho talapaguem ? tot

19.49

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

A mi de vegades, ja em va bé que ¿Quesincerament, tal ? es distregui amb la tauleta

17:10

Escriu aquí 10


La tecnologia digital i la connectivitat són atractives per naturalesa i enlluernen petits i grans, així que no ens hauria de sorprendre que tot tendeixi cap aquí. Sobretot, també, si la societat de consum ens transmet el missatge diari que sense l´últim dispositiu que acaba de sortir al mercat nosaltres no serem ningú. Un pare recordava que aquesta és la forma que avui tenen els nens i nenes de socialitzar-se en dia: converses de xat en què en realitat, deia, “no s’hi diuen res, simplement s’envien emoticones”. I davant d’aquesta allau d’opcions que brillen amb la llum pròpia de la pantalla, quines alternatives els oferim els pares? Que n’és de còmode, de vegades, deixar que s’hi connectin una estona, oi? El problema ve després, quan l’estona s’allarga i ja fa anys que ens costa aixecar la vista del dispositiu i sortir per la porta de casa, per exemple, a fer qualsevol activitat que ens exigeixi mobilitat sense mòbil. Tots volem respondre aquell últim missatge, cap de nosaltres no vol desaparèixer del món i que ens oblidin... És una sensació digital que els menors viuen de forma molt amplificada. En la mesura que puguem ser originals a l’hora de pensar activitats sense dispositius, de mica en mica els ajudarem a sortir d’una rutina que potser s’ha convertit en massa digital. Caldrà ser estrictes en certs moments, encara que sigui difícil... Una mare parlava dels crits i els cops a la tauleta dels seus fills. Se’n diu frustració i no es venç en un dia, però amb paciència i amb calma els ajudareu a millorar i estar més contents i tranquils. Fins i tot agrairan que, en els àpats compartits al vespre o els caps de setmana, els mòbils no sonin i desapareguin de la vista. Vosaltres també, segur.

11


L’anomenada escletxa digital Mares i pares de Sabadell

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Ells en saben més que ¿Que tal ?jo

18:00

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Com puc controlar ¿Que el talque ? visita i la navegació del meu fill a través d’un software o d’una app?

18:13

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Diu que té 300 amics ¿Que tala?Facebook...

18:32

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

És que jo no¿Que sé jugar talamb ? els meus fills

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

La meva filla mira molts ¿Que tal ? tutorials de manualitats a YouTube

18:52

Escriu aquí 12

18:44


Molts dels pares i mares heu admès que els vostres fills en saben més que vosaltres, quan es tracta de tecnologia i de dispositius amb connexió a Internet...és normal! Ells hi han nascut, crescut i conviscut, així que és un llenguatge que tenen molt més après i integrat... Però no perdem de vista que els adults som nosaltres! Si volem educar-los en un ús adient i constructiu de les noves tecnologies, serà important que les coneguem. Si busquem “eines de control parental” al cercador de Google ens apareixerà informació i recursos de tota mena orientats a controlar l’activitat dels nostres fills i filles a Internet. Sí, vau dir “controlar”, en el sentit de tenir informació sobre quines pàgines visiten o amb qui parlen, per exemple. Amb paciència i seguint els passos d’algunes guies, com per exemple la Guia per a la implantació d’un control parental del Cesicat, aprendreu a instal·lar aquestes eines vosaltres mateixos. També és necessari entendre el seu llenguatge i, de vegades, desactivar-lo. De moment, contacte i amic no apareixen com a sinònims al diccionari així que valdria la pena recordar-los que vagin en compte a l’hora de relacionar-se amb persones que només han conegut a través d’Internet. No les han conegut mai, doncs. I una altra cosa: aproximeu-vos una miqueta al seu món digital, a les aplicacions que utilitzen i als jocs que fan servir. Que us n’ensenyin si cal: feu-hi aquest esforç ja que només així podreu entrar en aquest món, entendre’l i fer-hi de pares, també. Veureu que ni molt menys tot és dolent o perillós, al contrari.

13


Dues últimes preguntes sobre els temes tractats, vinga Mares i pares de Sabadell

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Passem poc¿Que tempstal junts. ? Temps de qualitat, m’explico?

17:03

Penseu en vosaltres, pares i mares, com la resistència, perquè la relació i vincle que tingueu amb els vostres fills serà el primer referent, i el més important, que ells tindran per comprendre els altres i les seves futures relacions. I no perquè us imitin, sinó perquè els estareu exemplificant el significat d’una relació d’amor i d’estima. Les TIC són un conjunt de maquinària per consumir informació social, però on queda la qualitat d’allò que anomenem social? En un món on tot és caduc i volàtil, més que mai ens cal viure, experimentar, consolidar i, sobretot, compartir l’experiència que hi ha coses perdurables. La relació amb i entre els pares i mares n’és un dels exemples més importants: hi caben l’empipament i els crits, el perdó i la reconciliació, les rialles i els somrís, els somnis i les decepcions, la il·lusió i l’eufòria, la tristesa i l’enyor... Estimar implica conviure amb les nostres emocions i les dels altres. Podria ser que el problema de les TIC no fos tan el sobreús que se’n fa sinó tot aquest material humà que els menors deixen de rebre i percebre en interactuar amb una pantalla? Pot ser que la pantalla hi estigui fent...de pantalla? No és el mateix aprendre els colors tot sol, mitjançant la millor i la més segura i educativa de les aplicacions, que fer-ho a través de l’escalf i la perseverança d’un Pare o una Mare. En majúscules, sí. A banda d’ensenyar-los els colors, en aquell moment els estareu enviant un missatge molt més potent, 100% desdigitalitzat: “Sóc aquí”.

Escriu aquí 14


Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Pot ser que¿Que correguéssim tal ? massa a comprar-li l’smartphone...?

16:11

Els donem un mòbil per poder localitzar-los a tothora o els hem comprat una màquina recreativa per a què s’hi distreguin? Cada família ha de trobar les pròpies pautes, ningú coneix els vostres fills millor que vosaltres mateixos. Quin grau de responsabilitat els estem traspassant? El poden assumir? Quina part de coresponsabilitat tenim els pares i mares en aquestes decisions? Avui en dia l’expressió “el món a les teves mans” se’ls ha fet gairebé real, a cop de clic. Quan els exigim que ens truquin per saber que han arribat bé, pot ser que els estiguem fent partícips d’un propi neguit que no sabem tolerar? Si creiem que els pot passar alguna cosa, no deu voler dir que encara necessiten d’anar-hi acompanyats? Madurar és assumir riscos i els pares ens hem de preguntar: com volem viure’ls, els dels nostres fills? És difícil demanarli a un adolescent que estigui sempre disponible per a nosaltres, a través d’un dispositiu, però que en canvi no ho estigui per als altres. Qui els ensenyarà el criteri per saber quan es convenient un WhatsApp, una trucada o una trobada? Com aprendran a destriar la informació fiable de la que no ho és i a limitar l’estona d’ús d’un dispositiu? En aquest sentit, i sense cap mena de dubte, els millors aliats són els mestres i professors dels vostres fills, que us haurien de poder donar una visió molt real de l’ús que en fan i de l’actitud associada quan vosaltres no hi sou.

15


Límits i intimitat Pares i mares de Sabadell

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

S’hi va instal·lar l’Instagram ¿Que tal ? sense que jo me n’adonés

19:00

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Quina és l’edat correcta ¿Que tal ?per tenir un mòbil?

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Em costa trobar la tal distància equilibrada ¿Que ? amb la meva filla

19:25

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Com puc saber les tal hores ¿Que ? que han de passar-hi?

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Jo, al meu fill, li vaig ¿Que talfer?signar un contracte

19:48

Escriu aquí 16

19:47

19:15


Molts de vosaltres us vau queixar que els fills us agafen el mòbil, però en realitat si ho fan és perquè els ho heu permès. Llavors, no us heu d’estranyar si us hi apareixen aplicacions noves que no teníeu baixades, o si han marcat com a llegit un mail que vosaltres no havíeu arribat a obrir... problemes i més problemes, que és el que sol succeir quan els adults no marquen els límits amb prou claredat. Actualment, un mòbil o una tauleta no són únicament un ordinador de valor econòmic important sinó que formen part de la privacitat d’una persona, en el sentit que hi tenim molta informació personal i professional...És convenient que permeteu als vostres fills agafar-lo quan vulguin i utilitzar-lo com a joguina? La pregunta del milió no té resposta, però alguns de vosaltres vau admetre que el vostres fills no tenen l’edat per tenir mòbil...però que igualment els en vau comprar. La recomanació seria fer-ho només si esteu segurs que són prou madurs per utilitzar-lo amb seny, i sobretot ferho quan vosaltres decidiu. Un cop presa aquesta decisió, la marxa enrere és molt més difícil perquè un smartphone és fàcil de donar i difícil d’enretirar. Més que no pas en hores, l’estona de mòbil va en relació amb allò que és saludable i convenient per als fills. No és el mateix un adult que un nen, evidentment, però no perdeu de vista que aquests dispositius creen addicció ràpidament, vosaltres també ho sabeu i els nanos són encara més vulnerables. Cada pare i mare trobaran la seva pròpia manera de marcar les pautes d’ús i els límits de temps de la tecnologia, però només si s’esforcen a buscar-les.

17


Els perills que ens amoïnen Mares i pares de Sabadell

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Els youtubers que fan de jocs ¿Que tal tutorials ? diuen moltes paraulotes

19:53

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Ells no s’adonen dels ¿Que talperills ? de les xarxes com el Facebook o l’Instagram 20:00

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Jo no li deixo penjar ¿Que talqualsevol ? cosa

20:13

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

No sé què vam buscar ¿Que tal ?al Google i ens van aparèixer pàgines porno

20:15

Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

Tinc por que es facital violent ¿Que ? per culpa dels jocs a què juga

Escriu aquí 18

20:22


La navegació i Internet tenen moltes coses bones, però també és cert que hi ha una sèrie de riscos que neguitegen tots els pares i mares i és lògic que hi tinguem por. Des d’aspectes que podrien semblar més inofensius, com l’ús i un mal aprenentatge del llenguatge, fins a actes delictius de tota mena que veiem a les notícies i que es van perpetrar digitalment, alguns de vosaltres heu dit per activa i per passiva que no us agrada que parlin amb estranys, per exemple. Per això en alguna ocasió els heu mirat el mòbil d’amagat, segons explicàveu. Depenent de l’edat i de la confiança que hi tingueu us diríem que és un acte reflex que pot tenir tot el sentit del món. Si fa cent anys tots els nens i les nenes haguessin anat amb una càmera fotogràfica pel carrer amb l’opció de fer fotos indiscriminadament, i publicar-les el dia següent al diari, què ens hauria semblat? Una mare recordava una veritat que no hauríem d’oblidar, i és que no es pot publicar qualsevol cosa a Internet. I potser hi afegiríem: com menys coses hi publiquin, millor que millor. Si la coincidència de paraules en una cerca a Google pot retornar un resultat inapropiat que un menor no hauria de veure–webs i imatges pornogràfiques, com alguns heu dit–, no creieu que els vostres fills no haurien d’estar remenant el vostre WhatsApp, per exemple? De la mateixa manera, ens hem preguntat si hi ha videojocs amb continguts gens adients per a infants... Vau mirar-ne l’etiqueta PEGI abans de comprar-l’hi, per exemple? Això us ajudarà a saber per a quina edat és cada videojoc.

19


Dues últimes preguntes sobre els temes tractats, vinga Pares i mares de Sabadell

Una mare sabadellenca

¡Holaaaaaa¡

Què pot arribar a passar ¿Que tal ? si li traiem el mòbil? 19:21

Una de les grans preguntes que ens fem tots és: “Com podem saber si es tracta d’una addicció?”. No entrarem en un debat científic i/o tècnic perquè no és ben bé el que ens interessa. És més addicte qui utilitza el dispositiu una hora cada dia o qui l’utilitza 4 hores seguides, només els dissabtes? Depèn. Ser mare i pare comporta, a part d’una gran felicitat, molta preocupació, neguit i incertesa. Això de vegades ens fa buscar respostes a fora i crear pautes concretes però, si no ens trobem davant d’una situació d’alerta, els cinc sentits i la valentia haurien de ser suficients per afrontar aquests moments. Amb el que tots podem estar d’acord és que fins a l’addicció hi ha un procés i, segurament, ens interessa enraonar sobre què veieu, com a pares i mares, durant aquest procés. En aquest sentit, existeixen pistes per intentar esbrinar si l’ús que fan dels dispositius TIC els és perjudicial: les reaccions emocionals. Les reaccions emocionals ens mostren com estan vivint interiorment l’ús del dispositiu. Què passa quan no el tenen? Què passa quan deixa de funcionar de cop? Què passa quan estan perdent o guanyant? El comparteixen amb els altres? Només volen jugar-hi sols? Sembla que estan absents? Guieu-vos per la vostra intuïció: en cas que la intensitat de la reacció emocional vagi d’acord amb la gravetat del problema, tranquils. Si no és així, llavors significa que us necessiten, encara que la seva manera de demanar-vos-ho es manifesti de forma contrària.

Escriu aquí 20


Un pare sabadellenc

¡Holaaaaaa¡

La meva intenció ¿Queno talés?espiar-lo. M’he de sentir culpable?

16:24

En el debat sobre l’ús de les TIC, al final hi ha tres paraules que sempre sobresurten: públic, privat i confiança. Les dues primeres van de la mà, i se sintetitzen en allò que també coneixem com a intimitat. Més que mai els petits i els adolescents necessiten aprendre què significa, però com els ho transmetem? El primer camí a recórrer té a veure amb una funció pedagògica i consisteix a poder-los explicar, amb paraules que entenguin i amb exemples in situ, quin impacte tenen les seves publicacions en els altres, què és exactament el que els estan mostrant, quina necessitat o motivació hi ha darrera de tot plegat. El segon és el de l’experiència; si els teus fills no viuen experiències íntimes amb tu... com, quan i a través de qui entendran i aprendran el que és la intimitat? Algunes coses només tenen valor quan es queden entre dues persones i la relació pares-fills hauria de ser el punt de partida d’aquest aprenentatge. Com a pares, us passa que us sentiu com a obligats a confiar en els vostres fills i a pensar que fan un bon ús de les TIC? La confiança en aquestes edats té més a veure amb creure que seran capaços de canviar i millorar, a través de la vostra ajuda. No us deixeu emmanillar ni us quedeu passius per culpa d’una interpretació adulta del significat de confiança, aplicada erròniament als menors. En aquestes edats, confiar-hi no significa apartar-ne la mirada: n’observem l’actitud i els hàbits, precisament, per ajudar-los quan calgui.

21


Suport addicional

10 Recursos

Què podem fer si està patint assetjament o és ciberassetjador? Departament d’Ensenyament

Programa sobre ciberassetjament escolar i Eines de control parental Internet Segura For Kids iS4k

Consells de navegació segura i Fotografies i vídeos Mossos d’Esquadra

Cuidado con la Webcam Pantallas Amigas

Guia de Privacitat i Seguretat a Internet Oficina de Seguridad del Internauta

Què és el robatori d’identitat i com evitar-lo? Centre Internet Segura

Senyals d’alerta sobre tecnoaddiccions SobrePantalles.net.

Consells bàsics per fomentar un ús saludable dels videojocs Universitat Ramon Llull

Recull d’eines de control parental Safer Internet Programme, de la Comissió Europea

Guia per a la implantació d’un control parental i Consells de bloqueig CESICAT

5 Termes

Ciberassetjament Maltractament psicològic i abusiu perpetrat online

Grooming Fer-se passar per un menor perseguint un xantatge sexual infantil

Phishing Robatori i ús fraudulent de dades personals online

Sexting Enviar selfies o autofotos eròtiques a un contacte amb qui confiàvem

Control parental Eines per controlar i fer més segura la navegació del menor

22


Apoyo adicional

10 Recursos

¿Qué podemos hacer si está sufriendo acoso o es ciberacosador? Departament d’Ensenyament

Programa sobre ciberacoso escolar y Herramientas de control parental Internet Segura For Kids iS4k

Consejos de navegación segura y Fotografías y vídeos Mossos d’Esquadra

Cuidado con la Webcam Pantallas Amigas

Guía de Privacidad y Seguridad en Internet Oficina de Seguridad del Internauta

¿Qué es el robo de identidad y como evitarlo? Centre Internet Segura

Señales de alerta sobre tecnoaddicciones SobrePantalles.net.

Consejos básicos para fomentar un uso saludable de los videojuegos Universitat Ramon Llull

Compendio de herramientas de control parental Safer Internet Programme, de la Comissió Europea

Guía para la implantación de un control parental y Consejos de bloqueo CESICAT

5 Términos

Ciberacoso Maltrato psicológico y abusivo perpetrado online

Grooming Hacerse pasar por un menor persiguiendo un chantaje sexual infantil

Phishing Robo y uso fraudulento de datos personales online

Sexting Enviar selfies o autofotos eróticas a un contacto con quien confiábamos

Control parental Herramientas para controlar y hacer más segura la navegación del menor


Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Mi intención no estal espiar-le.¿ Me ¿Que ? tengo que sentir culpable?

16:24

En el debate sobre el uso de las TIC, al final hay tres palabras que siempre sobresalen: público, privado y confianza. Las dos primeras van de la mano, y se sintetizan en lo que también conocemos como intimidad. Más que nunca los pequeños y los adolescentes necesitan aprender qué significa, ¿pero cómo se lo transmitimos? El primer camino a recorrer tiene que ver con una función pedagógica y consiste en poderles explicar, con palabras que entiendan y con ejemplos in situ, qué impacto tienen sus publicaciones en los otros, qué es exactamente lo que están mostrando, qué necesidad o motivación hay detrás de todo ello. El segundo es el de la experiencia; si tus hijos no viven experiencias íntimas contigo... ¿cómo, cuándo y a través de quién entenderán y aprenderán lo que es la intimidad? Algunas cosas sólo tienen valor cuando se quedan entre dos personas y la relación padres-hijos debería ser el punto de partida de este aprendizaje. Como madres y padres, ¿os pasa que os sentís como obligados a confiar en vuestros hijos y a pensar que dan un buen uso a las TIC? La confianza en estas edades tiene más que ver con creer que serán capaces de cambiar y mejorar, a través de vuestra ayuda. No os quedéis inmóviles ni pasivos por culpa de una interpretación adulta del significado de confianza, aplicada erróneamente a los menores. En estas edades, confiar no significa apartar la mirada: observamos su actitud y sus hábitos, precisamente, para ayudarles cuando sea necesario.

21


Dos últimas preguntas sobre los temas tratados, vamos Padres y madres de Sabadell

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Qué puede llegar tal a suceder si ¿Que ? le quitamos el móvil?

19:21

Una de las grandes preguntas que nos hacemos todos es: “¿Cómo podemos saber si se trata de una adicción?”. No entraremos en un debate científico y/o técnico porque no es exactamente lo que nos interesa. ¿Es más adicto el que utiliza el dispositivo una hora cada día o el que lo utiliza 4 horas seguidas, sólo los sábados? Pues depende. Ser madre y padre comporta, aparte de una gran felicidad, mucha preocupación, intranquilidad e incertidumbre. Esto a veces nos lleva a buscar respuestas fuera y crear pautas concretas pero, si no nos encontramos ante una situación de alerta, los cinco sentidos y la valentía tendrían que bastarnos para afrontar estos momentos. Con lo que todos podemos estar de acuerdo es que hasta la adicción hay un proceso y, seguramente, nos interesa hablar de lo que veis, como padres y madres, durante ese proceso. En este sentido, existen pistas para intentar averiguar si el uso que dan a los dispositivos TIC les es perjudicial: las reacciones emocionales. Las reacciones emocionales nos dicen cómo están viviendo interiormente el uso del dispositivo. ¿Qué pasa cuando no lo tienen? ¿Qué pasa cuando deja de funcionar de repente? ¿Qué pasa cuando están perdiendo o ganando? ¿Lo pueden compartir con los otros? ¿Únicamente quieren jugar solos? ¿Parece que están ausentes? Guiaos por vuestra intuición: si la intensidad de la reacción emocional va de acuerdo con la gravedad del problema, tranquilos.

Escribir mensaje 20


La navegación e Internet tienen muchas cosas buenas, pero también es cierto que hay una serie de riesgos que inquietan a todos los padres y madres y es lógico que tengamos miedo. Desde aspectos que podrían parecer más inofensivos, como el uso y un mal aprendizaje del lenguaje, hasta actos delictivos de todo tipo que vemos en las noticias y que se perpetraron digitalmente, algunos de vosotros habéis dicho por activa y por pasiva que no os gusta que hablen con extraños, por ejemplo. Por eso en alguna ocasión les habéis mirado el móvil a escondidas, según explicabais. Dependiendo de la edad y de la confianza que tengáis os diríamos que se trata de un acto reflejo que puede tener todo el sentido del mundo. Si cien años atrás niños y niñas hubiesen andado con una cámara fotográfica por la calle con la que hacer fotos indiscriminadamente, y publicarlas al día siguiente en el periódico, ¿qué nos habría parecido? Una madre recordaba una verdad que no tendríamos que olvidar, y es que no se puede publicar cualquier cosa en Internet. Y quizás añadiríamos: cuanto menos cosas publiquen, aún mejor. Si la coincidencia de palabras en una búsqueda en Google puede devolver un resultado inapropiado que un menor no tendría que ver –webs e imágenes pornográficas, como algunos habéis dicho–, no creéis que vuestros hijos no tendrían que meterse dentro de vuestro WhatsApp, ¿por ejemplo? Asimismo, nos hemos preguntado si hay videojuegos con contenidos nada adecuados para niños... ¿Mirasteis la etiqueta PEGI antes de comprárselo, por ejemplo? Eso os ayudará a saber para qué edad es cada videojuego.

19


Los peligros que nos preocupan Madres y padres de Sabadell

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Los youtubers que tal hacen ¿Que ? tutoriales de juegos dicen muchas palabrotas

19:53

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Ellos no se dan cuenta ¿Que tal de ? los peligros de las redes como Facebook o Instagram 20:00

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Yo no le dejo colgartal cualquier ¿Que ? cosa

20:13

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

No sé qué buscábamos ¿Que tal ?en Google y nos aparecieron páginas porno

20:15

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Tengo miedo de que ¿Que talse?convierta en violento por culpa de los juegos a los que juega

20:22

Escribir mensaje 18


Muchos de vosotros os quejasteis de que los hijos os cogen el móvil, pero en realidad si lo hacen es porque se lo habéis permitido. Entonces, no os tenéis que extrañar si os aparecen aplicaciones nuevas que no teníais bajadas, o si os han marcado como leído un mail que vosotros no habíais llegado a abrir... problemas y más problemas, que es lo que suele suceder cuando los adultos no marcan los límites con suficiente claridad. Actualmente, un móvil o una tablet no son únicamente un ordenador de valor económico importante sino que forman parte de la privacidad de una persona, en el sentido que en él guardamos mucha información personal y profesional... ¿Es conveniente que permitáis a vuestros hijos cogerlo cuando quieran y utilizarlo como juguete? La pregunta del millón no tiene respuesta, pero algunos de vosotros admitisteis que vuestros hijos no tienen la edad para tener móvil... aunque igualmente se lo comprasteis. La recomendación sería hacerlo sólo si estáis seguros que son bastante maduros para utilizarlo con cabeza, y sobre todo hacerlo cuando vosotros decidáis. Una vez tomada esta decisión, dar marcha atrás es mucho más difícil porque un smartphone es fácil de dar y difícil de quitar. Más que en horas, el tiempo de móvil se mide según lo saludable y conveniente que sea para los hijos. No es lo mismo un adulto que un niño, evidentemente, pero no perdáis de vista que estos dispositivos crean adicción rápidamente, vosotros también lo sabéis y los chavales son aún más vulnerables. Cada padre y madre encontrarán su propia manera de marcar las pautas de uso y los límites de tiempo de la tecnología, pero sólo si se esfuerzan en buscarlas.

17


Límites e intimidad Padres y madres de Sabadell

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Se instaló Instagram ¿Que talsin? que yo me enterase

19:00

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Cuál es la edad correcta ¿Que tal ? para tener un móvil?

19:15

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Me cuesta encontrar ¿Que talla?distancia equilibrada con mi hija

19:25

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Cómo puedo saber ¿Que tallas? horas que pueden utilizarlo? 19:47

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Yo, a mi hijo, le hicetal firmar ¿Que ? un contrato

19:48

Escribir mensaje 16


Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Puede ser¿Que que nostal precipitásemos ? al comprarle el smartphone...?

16:11

¿Les damos un móvil para poder localizarles siempre o les hemos comprado una máquina recreativa para que se distraigan? Cada familia debe encontrar sus propias pautas, nadie conoce a vuestros hijos mejor que vosotros. ¿Qué grado de responsabilidad les estamos traspasando? ¿Lo pueden asumir? ¿Qué parte de corresponsabilidad tenemos los padres y madres en estas decisiones? Hoy en día la expresión “el mundo en tus manos” se les ha hecho prácticamente real, a tan sólo un clic. Cuando les exigimos que nos llamen para saber que han llegado bien, ¿puede ser que les estemos haciendo partícipes de una propia incertidumbre que no sabemos tolerar? Si creemos que les puede pasar algo, ¿no querrá decir que todavía necesitan ir acompañados? Madurar es asumir riesgos y los padres nos tenemos que preguntar: ¿cómo queremos vivir los de nuestros hijos? Es difícil pedirle a un adolescente que esté siempre disponible para nosotros, a través de un dispositivo, pero que en cambio no lo esté para el resto del mundo. ¿Quién les enseñará el criterio para saber cuándo es conveniente un WhatsApp, una llamada o un encuentro? ¿Cómo aprenderán a discernir la información fiable de la que no lo es y a limitar el tiempo de uso de un dispositivo? En este sentido, y sin ningún tipo de duda, los mejores aliados son los maestros y profesores de vuestros hijos, que os tendrían que poder dar una visión muy real del uso que hacen y de la actitud asociada a las TIC cuando vosotros no estáis.

15


Dos últimas preguntas sobre los temas tratados, vamos Madres y padres de Sabadell

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Pasamos poco tiempos ¿Que tal ?juntos. Tiempo de calidad, ¿me explico?

17:03

Pensad en vosotros, padre y madre, como la resistencia, porque la relación y vínculo que tengáis con vuestros hijos será el primer referente, y el más importante, que ellos tendrán para comprender a los otros y sus futuras relaciones. Y no porque os imiten, sino porque les estaréis ejemplificando el significado de una relación de amor y de afecto. Las TIC son un conjunto de maquinaria para consumir información social, ¿pero dónde queda la calidad de lo que denominamos social? En un mundo donde todo es caduco y volátil, más que nunca necesitamos vivir, experimentar, consolidar y, sobre todo, compartir la experiencia de que hay cosas perdurables. La relación con y entre los padres y madres es uno de los ejemplos más importantes: en ella caben el enfado y los gritos, el perdón y la reconciliación, las risas y las sonrisas, los sueños y las decepciones, la ilusión y la euforia, la tristeza y la añoranza... Querer implica convivir con nuestras emociones y las de los otros. ¿Podría ser que el problema de las TIC no fuera tanto su sobreuso sino todo este material humano que los menores dejan de recibir y percibir al interactuar con una pantalla? ¿Puede ser que la pantalla esté haciendo...de pantalla? No es lo mismo aprender los colores estando solo, mediante la mejor y la más segura y educativa de las aplicaciones, que hacerlo a través del calor y la perseverancia de un Padre o una Madre. En mayúsculas, sí. Además de enseñarles los colores, en aquel momento les estaréis mandando un mensaje mucho más potente, 100% desdigitalizado: “Estoy aquí”.

Escribir mensaje 14


Muchos de los padres y madres habéis admitido que vuestros hijos saben más que vosotros, cuando se trata de tecnología y de dispositivos con conexión a Internet... ¡es normal! Ellos han nacido, crecido y convivido con ello, así que es un lenguaje que tienen mucho más aprendido e integrado... ¡Pero no perdamos de vista que los adultos somos nosotros! Si queremos educarles en un uso adecuado y constructivo de las nuevas tecnologías, será importante que las conozcamos. Si buscamos ”herramientas de control parental” en el buscador de Google nos aparecerá información y recursos de todo tipo orientados a controlar la actividad de nuestros hijos e hijas en Internet. Sí, dijisteis “controlar”, en el sentido de tener información sobre qué páginas visitan o con quién hablan, por ejemplo. Con paciencia y siguiendo los pasos de algunas guías, como por ejemplo la Guía para la implantación de un control parental del Cesicat, vais a aprender a instalar estas herramientas vosotros mismos. También es necesario entender su lenguaje y, a veces, desactivarlo. De momento, contacto y amigo no aparecen como sinónimos en el diccionario así que valdría la pena recordarles que vayan con cuidado a la hora de relacionarse con personas que sólo han conocido a través de Internet. No les han conocido nunca, en realidad. Y otra cosa: aproximaos un poquito a su mundo digital, a las aplicaciones que utilizan y a los juegos que usan. Que os enseñen si es preciso: haced este esfuerzo ya que sólo así podréis entrar en ese mundo, entenderlo y hacer de padres en él, también. Veréis que ni mucho menos todo es malo o peligroso, al contrario.

13


La llamada brecha digital Padres y madres de Sabadell

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡ Ellos saben¿Que más que talyo? 18:00

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Cómo puedo controlar ¿Que tal ?lo que mira y la navegación de mi hijo a través de un software o de una app?

18:13

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Dice que tiene 300tal amigos ¿Que ? en Facebook...

18:32

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Es que yo no sé jugar ¿Que tal con ? mis hijos

18:44

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Mi hija mira¿Que muchos taltutoriales ? de manualidades en YouTube

18:52

Escribir mensaje 12


La tecnología digital y la conectividad son atractivas por naturaleza y deslumbran a pequeños y mayores, así que no nos debería sorprender que todo tienda hacia aquí. Sobre todo, también, si la sociedad de consumo nos transmite el mensaje diario que sin el último dispositivo que acaba de salir al mercado nosotros no seremos nadie. Un padre recordaba que ésta es la forma que tienen los niños y niñas de socializarse hoy en día: conversaciones de chat donde en realidad, decía, “no se dicen nada, simplemente se envían emoticonos”. Y ante este alud de opciones que brillan con la luz propia de la pantalla, ¿qué alternativas les ofrecemos los padres? Es tan cómodo, a veces, dejar que se conecten un rato, ¿cierto? El problema viene después, cuando ese rato se alarga y ya hace años que nos cuesta levantar la vista del dispositivo y salir por la puerta de casa, por ejemplo, para hacer cualquier actividad que nos exija movilidad sin móvil. Todos queremos contestar ese último mensaje, ninguno de nosotros quiere desaparecer del mundo y que nos olviden... Es una sensación digital que los menores viven de forma muy amplificada. En la medida que podamos ser originales a la hora de pensar actividades sin dispositivos, poco a poco les ayudaremos a salir de una rutina que quizás se ha convertido en demasiado digital. Habrá que ser estrictos en ciertos momentos, aunque sea difícil... Una madre hablaba de gritos y golpes a la tablet de sus hijos. Se llama frustración y no se vence en un día, pero con paciencia y con calma les ayudaréis a mejorar y a estar más contentos y tranquilos. Incluso agradecerán que, en las comidas compartidas por la noche o en fin de semana, los móviles no suenen y desaparezcan de la vista. Vosotros también, seguro.

11


La falta de alternativas ante la dependencia Madres y padres de Sabadell

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Mis hijos no¿Que quedan talpara ? ir al parque: se conectan online para jugar a la Play

16:59

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Cuando le dices que ¿Que talya?basta, siempre te pide un último mensaje por contestar

17:12

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Es una extensión ¿Quedetalsu?cuerpo

17:28

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

A la hora de¿Que cenar tal lo apagamos ? todo

19.49

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

A mí a veces, sinceramente, ¿Que tal ? ya me va bien que se distraiga con la tablet

17:10

Escribir mensaje 10


Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Les tenemos que tal poner ¿Que ? normas? ¿Cuántas?

16:04

Todo lo que no se explica, lo que no queda claro o lo que puede tener más de una interpretación es la primera fuente de confusión en una familia y, en el caso que nos ocupa, el uso de las TIC, todavía más. Las normas de juego se las ponéis los padres, que sois jugadores y árbitro a la vez; los hijos, sólo jugadores. ¿Qué se puede hacer con el móvil? ¿Cuándo se puede usar? ¿Dónde lo tienen que llevar? Y a dónde pueden llevarlo? ¿Cada cuando queréis revisarles el dispositivo? ¿ Quién es su propietario? ¿Horas de juego a la semana? ¿Y el fin de semana? ¿Lo pueden tener en la mesa mientras cenáis? ¿Se puede usar para interrumpir una conversación con vosotros? ¿Y con los otros? ¿Se lo pueden quedar en la habitación cuando se van a la calma? Cuanto más específicos podáis ser en todo esto, haciendo que quede explícito para todo el mundo, más claro y fácil os será medir el uso que le dan, la necesidad que tienen y el contenido que consumen. Todas estas preguntas, y muchas más que os podáis hacer, serán el marco de normas y límites. Y es la coherencia lo que sustenta la aceptación de las normas. No es una cuestión de poner muchas o pocas sino de saber escoger las idóneas para vuestros hijos y hacer que se cumplan, aunque esto pueda suponer más de un dolor de cabeza para vosotros. Las normas son una protección para su bienestar y no un castigo sin fundamento, pero esto sólo lo entenderéis vosotros. De momento.

9


Dos últimas preguntas sobre los temas tratados, vamos Padres y madres de Sabadell

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Si dominan¿Que el móvil...¿quiere decir que pueden tal ? gestionar la situación ellos solos?

15:53

Podríamos decir que pasados los 5 años la necesidad de comunicarnos y relacionarnos con el mundo aumenta exponencialmente. Pero como cualquier habilidad, nadie la conocer al nacer. Aunque es una habilidad casi instintiva, esto no significa que tanto los pequeños como los adolescentes tengan un dominio absoluto. Todas las personas tenemos aspectos agresivos en nuestra personalidad, tal y como también tenemos de amor. Dentro de un grupo, físico o virtual, todos estos aspectos se activan: las ganas de gustar, la envidia, el amor, el odio, el miedo, la diferencia, la similitud... todas estas emociones son el mar de fondo y el motor de la mayor parte de las conversaciones. En el caso de las TIC, son conversaciones asíncronas y descontextualitzadas, sin expresión verbal, gesto ni tono. Sin la confianza previa de base de una relación sólida, los silencios pueden ser tan largos como días o cortos como segundos... ¿Qué hace la mente de un menor –y de un adulto- con todas estas dudas? Las resuelve con la imaginación. Si los adultos tendemos a los malentendidos en WhatsApp, ¿qué les puede pasar a los pequeños y adolescentes? Imaginan el tono, el mensaje entre líneas, el interés del otro en función de la rapidez y los caracteres de la respuesta... Los acaban imaginando porque la inquietud es la fuente más grande de angustia para cualquier persona. Les tenéis que acompañar en el uso, no porque no sepan utilizar el dispositivo sino porque todavía están aprendiendo a tolerar y expresar todo este mar de sentimientos que a menudo generan miedo y soledad.

Escribir mensaje 8


Una de vosotros lo expresó sin tapujos: “¡Cuando salga de aquí me va a oír!”. El emoticono correspondiente para ilustrar el tono sería el de una cara enfadadísima, pues así es como estaba la mujer de este padre que cuando llega a casa también quiere encender la videoconsola. Si los adultos no nos ponemos de acuerdo en unas mínimas pautas para educar digitalmente a nuestros hijos, el trabajo que pueda hacer un de vosotros quedará tapado por la actitud del otro y terminaremos por despistar a los chavales, que al final no sabrán ni cuánto rato ni en qué momentos pueden o no jugar a la Play. Cuanto más nivelados y más de acuerdo estén el padre y la madre en las pautas que queréis dar a los hijos, más fácil será de gestionar la situación, tanto para vosotros como para ellos. Sería bueno que os intereséis en entender la tecnología que utilizan para poder marcar unos límites acordados entre vosotros, porque si no vais a ir muy perdidos y no podréis superar la llamada brecha digital. Y muy importante: ¡no os olvidéis de que ellos no tienen los mismos derechos que vosotros! Una cosa es admitir que tenéis dependencia del móvil (y os convendría ponerle remedio, sí) pero esto no puede ser una excusa para no ejercer de padres y decidir, vosotros, qué uso tienen que darle ellos. O si deben tener móvil. ¿Lo hablasteis con calma, esto, antes de comprárselo? Tenemos poco tiempo y tenemos sensación de todavía menos tiempo. Encontrad tiempo para llegar a acuerdos entre los dos, madre y padre, sobre cómo querríais gestionar la digitalización imparable de nuestros hijos, a qué ritmo y con qué valores queréis que se produzca. Lo que os encontraréis en el futuro también depende de cómo actuáis en el presente.

7


Criterios comunes y actitud coherente Madres y padres de Sabadell

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Cómo le puedo ¿Queprohibir tal ? la Play si después llega el padre y juegan los dos juntos? 16:10

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Yo voy aguantando hasta ¿Que tal ? que me vuelvo loco

16:17

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Con qué derecho le regulo el móvil si yo lo miro todo ¿Que tal ? el día y estoy enganchada?

16:28

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡ Yo todavía voy contal el TomTom ¿Que ?

16:40

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Somos padres de un ¿Que talniño ? de tres años y queremos saber lo que nos encontraremos en el futuro

16:57

Escribir mensaje 6


No es fácil decidir cómo y cuándo tienen que utilizar la tecnología, los dispositivos e Internet mientras exista un entorno que no toma decisiones sobre esta cuestión. Nuestros hijos e hijas pasan la mayor parte del día en sociedad, que para ellos quiere decir en la escuela, y no quieren sentirse marginados o ser los únicos que no tienen móvil... y esta presión social no se puede frenar, tal y como algunos de vosotros habéis expresado. El problema va más allá de los videojuegos, evidentemente. Cuando nuestra hija se enfada porque no le hemos puesto un like en una foto de Instagram o Facebook, algunos de vosotros dudáis de si estáis haciendo algo mal y otros simplemente no entendéis de qué va la película... Y entonces es cuando un buen día os dais cuenta que existe un grupo de WhatsApp de todo el curso. La intuición os dice que eso no puede ser bueno, se trata de demasiados mensajes y demasiadas personas no adultas sin ningún tipo de control dentro de una pantalla de móvil... Y aún así, no es fácil obligar a nuestros hijos a irse de un grupo donde está todo el mundo. Esto hasta que las cosas se tuercen y vemos indicios de acoso escolar, que por cierto se manifiesta cada vez más digitalmente. Uno de vosotros lo detectó y actuó en consecuencia, pero el colegio nunca lo supo... ¿Cómo es que no se lo explicaste? ¿Qué papel debe tener la escuela en la comunicación digital de los alumnos y de los padres y madres de los centros? Mientras intentamos responderlo y ayudar a los maestros y los profesores que viven el fenómeno en primera persona y cada día, multiplicadamente, resulta que mientras tanto nuestros hijos necesitan Internet para entregar los ejercicios que la señu les ha puesto para el próximo lunes. Parece razonable, casi lógico, pero lo convierte todo en aún más difícil.

5


La presión social y el papel de los centros Padres y madres de Sabadell

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Es que si no juegan en nuestra casa, ¿Que tal ? jugarán en casa de un amigo 15:23

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

¿Qué quieren decirtal los ?likes? ¿Para qué los ¿Que quieren?

15:40

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Se llegan a ¿Que hacer grupos tal ? de amigos, de toda la clase y de todo el curso entero

15:52

Una madre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Planificaban¿Que molestar tal a? alguien y le obligué a abandonar el grupo pero no lo conté al profesorado

15:57

Un padre sabadellense

¡Holaaaaaa¡

Después les¿Que piden tal que?busquen información en Google y les cuelgan los deberes en el aula virtual

16:03

Escribir mensaje 4


Presentación En un mundo globalizado, definido por la facilidad con la que una persona puede encontrarse con otra, donde no existe prácticamente ninguna información a la que no se pueda tener acceso y donde cualquier individuo está localizable y contactable mediante dos movimientos de un dedo... resulta que en este mundo no siempre somos capaces de relacionarnos tal y como querríamos, tal y como nos gustaría. Las formas de comunicación han cambiado mucho, ahora son más rápidas y eficientes, pero las raíces de las dificultades educativas y las relaciones humanas siguen siendo las de siempre. ¿Qué es adecuado para mi familia? ¿Y para la vuestra? La guía que tenéis en las manos, o en pantalla, nace gracias a la sinceridad, la espontaneidad y la colaboración de muchas madres y padres de Sabadell. Durante los primeros meses de 2017 nos reunimos, en talleres de educación digital de tres sesiones, para poner en común las derivadas del reto que supone la digitalización de los menores en el hogar. La única premisa de estos encuentros fue la siguiente: que cada cuál conversara de lo que más le preocupa, de lo que vive en primera persona en cuanto al papel de la tecnología e Internet en la transformación de la vida diaria familiar. De este modo hemos intentado realizar un trabajo que venga de las personas y no tanto de la teoría. La investigación y los estudios necesitarán tiempo para aportar datos pero, mientras tanto, nosotros hemos querido recoger las inquietudes y las angustias más palpables que los adultos afrontan al gestionar los límites de las nuevas tecnologías... tanto los de los hijos como los de los propios padres. ¿Qué dificultades encontráis? ¿Cómo lo habéis llevado hasta ahora? ¿Qué conocimientos tenéis de las TIC? ¿Qué importancia les dais, vosotros y vuestros hijos e hijas? ¿Sois un modelo bueno? ¿Sienten presión social? ¿Cómo la combaten? ¿Les ayudáis? Profundizar en estas dudas, y hablar sobre el tema, nos pone ante el espejo de un modelo de vida social y familiar que quizás algunos padres y madres querríais replantear. Después de haber recogido el testimonio de algunas familias de los diferentes barrios de Sabadell, la guía ¿Conversamos sobre Educación Digital? es el retorno que el Ayuntamiento quiere hacer y compartir con todos y cada uno de los padres y madres de la ciudad. A través de una estética simulada que seguro que se os va a hacer familiar, negro sobre blanco sabréis encontrar, cada cuál, vuestra propia duda sobre cómo avanzar hacia un modelo familiar más humano. Joan Berlanga Regidor d’Educació Ajuntament de Sabadell

3


Edita: Ajuntament de Sabadell Con la participaciรณn de: SecondNews y Raimon Torres Tornel

2


¿Conversamos sobre Educación Digital? Guía de testimonios y reflexiones sobre la transformación digital de la vida familiar

Ajuntament de Sabadell

Profile for Educació. Ajuntament de Sabadell

Enraonem d'Educació Digital?  

Guia de testimonis i reflexions sobre la transformació digital de la vida familiar

Enraonem d'Educació Digital?  

Guia de testimonis i reflexions sobre la transformació digital de la vida familiar

Advertisement