Page 1

magazine van Saxion

januari 2014 www.sax.nu

#4

Naar Achorman 2 met SAX Sla snel om!

6 Interview

Wilma: ‘Mijn tumor beheerst niet mijn leven’

22 Achtergrond Postbode met hbo-diploma

36 International

Studying the Dutch system from within

Allang geen taboe meer

‘Na de eerste tatoeage ging het snel’


WIN MET SAX

ten

aar VIP-k

ANCHORMAN 2: THE LEGEND CONTINUES Anchorman: The Legend of Ron Burgundy was de eerste film over de komische nieuwslezers Ron Burgundy en Veronica Corningstone. In de jaren zeventig ging het goed met ze, maar nu zit het nieuwsteam van

Channel 4 aan de grond. Dan wordt er in New York een 24-uurs-nieuwszender opgezet dat hen in dienst neemt. Wil jij naar de nieuwe Anchorman-film? Stuur je naam

en contactgegevens voor 29 januari naar sax@saxion.nl o.v.v. Wolff Cinestar. De winnaar krijgt twee kaartjes voor een vertoning van de film plus een drankje en een snackje bij Wolff Cinestar in Enschede.


inhoud

magazine van saxion

Inhoud

Colofon SAX is een redactioneel onafhankelijke uitgave van Saxion. SAX wordt gratis verspreid onder bijna 27.000 studenten en 2.600 medewerkers van Saxion in de vestigingen Deventer, Enschede, Apeldoorn en Hengelo. SAX verschijnt negen keer per jaar. Het dagelijks nieuws over Saxion en het hoger onderwijs lees je op www.sax.nu. Je vindt SAX ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media) Redactiesecretariaat Postbus 501, 7400 AM Deventer Handelskade 75, kamer A2.09 0570-603003 Abonnementen/toezending communicatie@saxion.nl

4 Warming up

Hier is dat feestje, kort nieuws en opinie

6 Interview

Wilma: ‘Mijn tumor beheerst niet mijn leven’

10 Food

Eetdagboek van een student

12 Belicht

Alles over de bitcoin

6

13 Column Anne 14 Tatoeages

Hoofdredactie Thijs Klaverstijn, Wendy van Til 053-5376098, 053-5376862 sax@saxion.nl

Vijf studenten over hun lichaamsversiering

18 Opinie

Eindredactie Désirée van Hattum 0570-601966 info@vanhattumtekst.nl

Nederland kampioen Engelstalig onderwijs

19 Stage

Aan dit nummer werkten mee Elke Agten, Anne Berentsen, Jasper Brester, Richard Hoekstra, Lilia Iosilevich, Marco Krijnsen, Yvonne van de Meent, Ricco van Nierop, Inke Schaap, Nicolien Oldeman, Willem Korenromp en Thijs Tomassen. Fotografie Tessa Wiegerinck (cover), Toma Tudor, Auke Pluim, Jasper van Overbeek Vormgeving Sanna Terpstra, Marije van der Veen, Twin Media bv Drukwerk MediaCenter Rotterdam Advertenties Bureau van Vliet Postbus 20, 2040 AA Zandvoort 023-5714745 Volgende Sax 18 februari Beeldmateriaal en teksten mogen alleen met toestemming van de redactie door derden worden gereproduceerd.

3

Skydiven en dolfijnen spotten in Nieuw-Zeeland

20 Ingezoomd

22 34

22 Achtergrond

Postbode met hbo-diploma

25 Column Inke 26 Forum 28 Passie & ambitie 29 Oud-student

Arjan Steketee, eigenaar ontwerpbureau

30 Interview

Koninginnen van de catwalk

33 Medelingen 34 Cool stuff

OV-Chip Checker, Foutmijn en kalmerende zeekoeien

36 International pages Rode onderwerpen: op de cover


4

warming up

magazine van saxion opinie

+-

Plus Min

Soms kan je beter je woorden inslikken, maar student Dominique Verzeilberg deed er goed aan haar mond open te doen. Ze startte een petitie omdat ze zich niet kon vinden in het nieuwe beleid van haar academie FEM omtrent de publicatie van toetscijfers. Driehonderd studenten steunden haar en de academie besloot de maatregel aan te passen. Great succes!

Dat minister Bussemaker geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer voor haar hervormingen, was al heel lang duidelijk. Waarom dan toch tot het allerlaatste moment wachten met het uitstellen van de bezuiniging op de ov-kaart en de invoering van het leenstelsel? Zo creëert ze voor studenten alleen maar meer onduidelijkheid over een onderwerp dat om te beginnen al onduidelijk is.

in beeld

Hier is dat feestje!

Wat: Old Fashioned New Year’s Party Waar: Café Burgerweeshuis Wanneer: 7 januari 2014 Wie: Iedereen die zin had! Waarom: Het feestje was een studieopdracht van een groepje studenten van de opleiding Hoger Hotel Onderwijs.

poll sax.nu

Zou jij bereid zijn extra collegegeld te betalen voor deelname aan een Honours Programme van Saxion?

9%

Ja

Nee

86% Geen mening

5%


FOTO AUKE PLUIM EEN OVERZICHT VAN HET BELANGRIJKSTE NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEKEN ZOALS GEPUBLICEERD OP ONZE NIEUWSSITE SAX.NU

Kort nieuws KOSS nog steeds geen officieel bestuur De Koepel Overleg Studenten Saxion heeft al maanden een nieuw bestuur, maar de bestuursleden zijn nog niet officieel benoemd. Oorzaak: er is nog geen Algemene Ledenvergadering geweest waar ze door hun leden, de studieverenigingen, worden geaccepteerd als bestuur. Deze vergadering is onder andere steeds uitgesteld vanwege “een moeilijke start� van het nieuwe bestuur.

Lee Vu langer in onzekerheid De Vietnamese student Lee Vu weet nog steeds niet waar hij aan toe is. De VS vraagt om zijn uitlevering omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij internetfraude. Via de rechter kreeg Lee het voor elkaar die uitlevering uit te stellen tot na zijn studie, maar Justitie ging in beroep.

Villa Serphos is klaar De villa in Enschede tegenover het hoofdgebouw is klaar. Na een lange renovatieperiode staat er een in luxe pand met veel mooie oude elementen. Villa Serphos gaat dienst doen als vergader-, ontmoetings- en presentatieruimte.

Onvrede over huisvesting Internationale studenten klagen over hun huisvesting op Facebook. Ze vinden onder meer de huurprijs te hoog. Daarom ging het International Office in gesprek met de studenten.

666

5

lees meer op sax.nu

Het duivelsgetal, maar ook het aantal Saxion-studenten met een eigen onderneming.

voorwoord

thijs en wendy

Onder je niveau De Nederlander is optimistisch over de economie. Dat onderzocht het Sociaal Cultureel Planbureau. Zes op de tien Nederlanders verwacht dat hun situatie in 2014 hetzelfde blijft (het is maar wat je optimistisch noemt), of zelfs vooruit gaat. Bij SAX hebben we toch een ander beeld. De meeste medewerkers peinzen er niet over om een andere baan te zoeken. Vaak door een gebrek aan vertrouwen in de arbeidsmarkt. Saxion is de afgelopen jaren een stabiele werkgever gebleken, en de meesten prijzen zich daar gelukkig mee in deze economisch slechte tijd. Met iets meer vertrouwen zouden sommigen misschien wel een andere uitdaging zoeken, maar dat blijkt nu toch te spannend. De hypotheek moet immers betaald en de kinderen gevoed. We spreken ook regelmatig studenten. Op enkele uitzonderingen na (studenten Podotherapie hebben momenteel praktisch een baangarantie) is het voor veel studenten lastig om een baan te vinden die aansluit bij de studie. Mensen moeten steeds langer doorwerken, dus is er minder behoefte aan nieuw, vers bloed van onderaf. Wat doe je dan als jonge ambitieuze professional? Dan ga je dus onder je niveau aan de slag. Voorbeelden zijn er te over. We deden begin december een oproepje de deur uit en kregen al snel veel reacties van studenten die als postbode, vakkenvuller of in de thuiszorg werken. Ze zitten niet bij de pakken neer, maar maken het beste van de situatie. Wel willen ze graag een geschiktere functie. Wij geven die pas afgestudeerden zoals Frank Lenferink (pagina 23), die nu in de keuken van een ziekenhuis werkt, in 2014 de kans om zich in SAX te profileren. Aan het eind van het jaar hopen we dan een aantal succesverhalen te delen. Misschien dat dat helpt om het vertrouwen onder studenten iets op te krikken.

Thijs Klaverstijn en Wendy van Til Hoofdredacteuren SAX


6

interview

wilma westenberg

magazine van saxion

on heb i x a S ‘Op het s k j i l e ik nauw ngestaard aa gevoel orden’ te w

Wilma’s website over Wilma

Wilma Westenberg (19) is derdejaars studente Commerciële Economie. Ze is net klaar met haar stage bij ECP in Leidschendam. Wilma woont samen met Koen in de buurt van Den Haag. Wilma heeft een zichtbare tumor in haar wang, maar staat desondanks erg positief in het leven. Op wilmawestenberg. nl vertelt ze over haar leven en haar ziekte. Ze begon hiermee in de eerste klas van de middelbare school. Met haar website won ze de Gouden @penstaart 2010 en werd ze genomineerd voor Jongere van het Jaar 2012. Ook vertelde ze over haar ziekte in het programma ‘Wat zou jij doen?’ (2012) en op TEDxYouth in Amsterdam (2012).


7

TEKST WENDY VAN TIL FOTO’S TESSA WIEGERINCK

Wilma Westenberg

‘Ik laat mijn tumor mijn leven niet beheersen’ Wie Wilma Westenberg, studente Commerciële Economie, tegenkomt ziet het meteen: haar linkerwang is bol. In haar wang, hals en nek schuilt een tumor. Artsen weten er geen raad mee. Ondanks haar ziekte staat Wilma haar mannetje en kijkt ze uit naar de toekomst.

Vertel eens over je linkerwang, wat gaat daar precies achter schuil? “Ik heb een goedaardige tumor in mijn wang. De artsen weten niet precies wat het is. Na veel onderzoeken weten we nu dat het weefsel uit lipoom [een goedaardig gezwel van vetweefselcellen, red.] en lymfangioom [een goedaardige tumor die in de lymfevaten ontstaat, red.] bestaat. Mijn ziektebeeld past echter niet bij verschillende syndromen waar de artsen aan dachten, want dan zou ik onder meer een leerachterstand hebben en dat is gelukkig niet het geval. Omdat de tumor zo actief was, zei de dokter dat we blij moesten zijn met elke dag dat ik leefde. Maar nu, dertien jaar later, ben ik er nog steeds. Voor zover bekend ben ik de enige ter wereld met dit verschijnsel in deze mate.”

Hoe lang heb je deze tumor al? “Ik ben ermee geboren. Als baby zagen ze al dat ik een dikke wang had, maar dat komt wel vaker voor bij baby’s. Bij mij ging het niet weg. Ze hebben het weefsel sindsdien twee keer weggehaald: toen ik negen maanden en toen ik tweeënhalf jaar was. Maar steeds kwam het terug. En het bleef groeien. Tijdens een van mijn operaties werd er ook een tumor achter mijn oog ontdekt, maar daar kon men niet bij. Eerst zat hij alleen in mijn wang en mijn lip, maar nu zit hij ook in mijn hals en nek. Mijn linkerkaak zag er heel anders uit dan mijn rechterkaak. In 2006 heb ik een kaakoperatie gehad.” Wat gebeurt er nu? “Op dit moment even helemaal niets. De tumor groeit al twee jaar niet meer.

Waarom weten we niet, maar hopelijk blijft dat nog even zo. Ik moet nog een kaakoperatie ondergaan, maar die stel ik het liefst zo lang mogelijk uit. Als het weefsel wordt verstoord, zou het ineens actief kunnen worden of in een kwaadaardig gezwel kunnen veranderen. Dat wil ik natuurlijk niet. Het kan al gebeuren als ik een bal in mijn gezicht krijg, dus een operatie is helemaal een groot risico. Naast een kaakoperatie zal ik ook nog andere operaties moeten ondergaan in de toekomst, maar daar wil ik me niet te druk over maken. Dat zien we dan wel weer. Elke keer dat ik een arts of specialist bezoek, wordt er iets anders gezegd, dus er is toch niets concreets over te melden. Ik krijg in elk geval elk jaar een MRI-scan om te kijken hoe het ervoor staat.”


8

interview

wilma westenberg

magazine van saxion

een ‘Hé wat heb jij dikke wang!’

Het klinkt allemaal vrij heftig. “Ja, dat zal wel en dat is het natuurlijk ook. Voor mij is het inmiddels normaal geworden. Natuurlijk is het wel apart als je hoofd in 3D is nagemaakt om door artsen te kunnen worden bestudeerd. Ook is het raar om te horen dat je de enige ter wereld bent met dit ziektebeeld. Daarnaast hebben al die operaties een flinke impact gehad. Zo is mijn speekselklier verwijderd omdat dit de symptomen zou verminderen. Niet dus. Ook is mijn lip deels verlamd omdat de zenuw hiervan door de tumor liep en tijdens een operatie flink is beschadigd. Eerst had ik er helemaal geen gevoel meer in, maar nu gelukkig wel weer. Daarnaast moest ik rekening houden met totale gezichtsverlamming, maar dat is gelukkig ook niet gebeurd.” Op je website schrijf je dat artsen zeiden dat je blij moest zijn met elke

dag die je nog had. Hoe ga je daar mee om? “Hoe moet je reageren? Geen idee. Vroeger uitte ik het vaak in boosheid. Nu weet ik het om te zetten in goede dingen en laat ik mij door niets meer uit het veld slaan. Ik motiveer en inspireer graag mensen en zet mij daar ook voor in. Zo was ik bijvoorbeeld spreker tijdens TEDxYouth Amsterdam en She Speaks.” Je hebt natuurlijk geen alledaags gezicht. Krijg je daar wel eens opmerkingen over? “Ja, helaas wel. Meestal hoor ik dingen als: Ben je bij de tandarts geweest? In mijn pubertijd kon ik er heel slecht tegen. Vooral als wildvreemden in de stad me aanstaarden of als moeders hun kinderen niet corrigeerden terwijl die mij aangaapten. Nu negeer ik het meestal, tenzij het iemand is waar ik meer dan

eenmalig contact mee heb. Mijn klasgenoten heb ik het bijvoorbeeld meteen tijdens de introductie verteld.” Heb je last van je ziekte tijdens het studeren? “Ik heb mijn havo op het Roessingh gedaan. Dat is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Sommige mensen hadden daarom twijfels of ik wel in het reguliere hbo-onderwijs kon instromen. Maar dat lukt prima, vind ik zelf. Bij Saxion heb ik een aparte regeling: voor mijn tentamens mag ik een laptop gebruiken omdat lang achter elkaar schrijven gewoon niet gaat. Ik ben verder een gewone student. Extra tijd voor een toets heb ik niet, dat heb ik ook niet nodig. Ik zit in het bestuur van studievereniging IManage, loop fulltime stage in Leidschendam en hoop mijn studie volgend jaar af te ronden.”


9 umor t e d ‘Als stoord r e v t d wor groeien n a a g kan hij anderen’ of ver

Medisch studieobject

Belemmert de tumor je op andere momenten? “Ja soms wel. Vanwege mijn ziekte kan ik niet zomaar een baantje nemen. Ik heb periodes waarin ik veel flauwval, bloedneuzen krijg en moe ben. Als ik een hele dag in het pretpark ben, zit ik in een rolstoel omdat zo’n dag vermoeiend is. Officieel weten ze niet of de symptomen met mijn tumor te maken hebben, maar ze vermoeden van wel. Daarnaast vind ik het soms eng om het bepaalde mensen te vertellen. Bijvoorbeeld toen ik het Koen, nu mijn vriend, moest vertellen. We ontmoetten elkaar via internet en zijn inmiddels vijf jaar samen. In het begin liet ik via de webcam mijn wang niet zien omdat ik niet wist of hij het zou accepteren. Toen ik hem zou ontmoeten moest ik alles vertellen. Gelukkig reageerde hij positief.” Op je website wilmawestenberg.nl staat alles over jouw leven. Ook over

je vriend en zijn reactie op jouw ziekte. Dat is wel heel persoonlijk. Vind je het niet moeilijk om dit zo openbaar te delen? “Soms wel. Toen ik op de middelbare school zat, en nu soms ook nog, kreeg ik vragen over mijn wang. De website leek me een goede manier om één keer duidelijk mijn verhaal te vertellen, waarna alle vragen op zouden houden. Want dan kon ik verwijzen naar mijn website. Op Saxion heb ik nauwelijks het gevoel aangestaard te worden.” Rare vraag misschien, maar heeft je tumor ook nog iets positiefs gebracht? “Dankzij mijn website won ik in 2010 de Gouden @penstaart, een prijs voor de beste kindersite van Nederland. Daardoor werd ik gevraagd zitting te nemen in de DigiRaad, een groep jongeren van twaalf tot achttien die advies geven over veilig

De uitkomsten van de onderzoeken naar de tumor van Wilma worden naar artsen over de hele wereld gestuurd. Inmiddels zijn er verslagen gestuurd naar de Verenigde Staten, Duitsland, Taiwan, Marokko, Italië, Griekenland, België, Israël, Australië, Frankrijk en Nederland. Ook worden er internationale lezingen over Wilma’s aandoening gehouden. Wilma wil echter geen proefkonijn zijn. Op haar website schrijft ze: “Op dat gebied ben ik best wel eigenwijs. Mijn operatie in 2006 zou eigenlijk gefilmd worden, maar daar was ik tegen. Andere dokters leren maar van iemand anders.” Artsen nodigden haar uit naar hun land te komen om haar en haar ziekte te kunnen bestuderen.

internet voor jongeren. Ik ben daarvoor in 2012 zelfs naar Roemenië geweest om ook daar advies te geven over veilig internet voor jongeren. In februari won ik de Youth Achievement Award in Brussel. Verder ben ik via mijn website gevraagd voor allerlei gave projecten, zoals de 21 Learners van Kennisnet en ben ik twee keer in gesprek geweest met Z.M. koning Willem-Alexander.”


10

kennis

eetdagboek

Eetdagboek van een student

Wat stop je allemaal in je lichaam? Gezond eten is enorm hip. Er bestaan echter nogal wat meningen over wat wel en wat niet gezond is. Studente Personeel & Arbeid Silke Essens (23) legde haar eetpatroon voor aan docente Ria Lohuis van de Academie Gezondheidszorg.

magazine van saxion


11

TEKST ELKE AGTEN ILLUSTRATIE ISTOCKPHOTO

Superfoods

I

k ben niet echt een snoeper”, zegt Silke. “Op de plaats waar ik nu stage loop staat wel vaak een pot snoep op het bureau en ja, dat is wel verleidelijk. Maar normaal gesproken valt het erg mee. ’s Morgens eet ik altijd twee bruine boterhammen, belegd met margarine en 30+ jongbelegen kaas. Tussen de middag lunch ik vaak met een maaltijdsalade en een stuk fruit, meestal iets van een banaan of kiwi. Om het tot het avondeten vol te houden eet ik tussendoor vaak nog een of twee bruine boterhammen met kaas of bijvoorbeeld een liga. Wat ik als avondeten eet is heel wisselend. De ene keer maak ik een stamppot, de andere keer is het aardappelen, groente, vlees. Sowieso zijn het wel vaak maaltijden met veel groente. Ik eet zo’n vier à vijf keer per week vlees. Van vis hou ik niet zo, dus dat staat eigenlijk nooit op het menu. Ik kook wel veel uit pakjes, dat kan denk ik beter. Verder eet ik zo’n twee tot drie keer per week iets als vruchtenyoghurt na het eten. In het weekend hou ik het wat simpeler. Dan volstaat een kom soep met een broodje of soms haal ik iets van de snackbar. Ook neem ik wat vaker een tussendoortje als chips en eet ik twee of drie gekookte eieren. Doordeweek drink ik alleen maar thee en water, ik denk wel zo’n vijftien glazen per dag. Af en toe neem ik tussendoor voor de smaak een glas melk of een cola. In het weekend komen uiteraard nog de nodige wijntjes voorbij.”

Niet elke dag vlees “Gezonde voeding is belangrijk om je goed te blijven voelen. Het eetpatroon van Silke komt aardig overeen met de aanbevolen hoeveelheden gebaseerd op de voedingsnormen van de Gezondheidsraad”, zegt Ria. “Silke gebruikt weinig melk en melkproducten, maar compenseert dat enigszins met een hogere kaasconsumptie. Een nadeel van kaas is het hoge zoutgehalte. Omdat ze veel kaas eet en voornamelijk uit pakjes kookt, is haar zoutgebruik waarschijnlijk aan de hoge kant. Silkes suikergebruik is goed. Ook de hoeveelheden alcohol, frisdrank en snacks passen binnen een gezond voedingspatroon. Dat ze niet elke dag vlees eet, is positief. Aanbevolen wordt om drie tot vier keer per week vlees te eten en de andere dagen vis, ei of een vegetarische vleesvervanger.”

Meer variëren “Qua brooddbeleg is het beter om wat meer te variëren. Dat geldt ook voor fruit. Door fruit op brood te doen komt ze eerder aan de twee stuks fruit per dag. Ze zou wat meer melk en melkproducten kunnen gebruiken, vooral als ze wat minder kaas zou gaan eten. Vlees kan af en toe beter worden vervangen door een stuk vis en dan vooral de vettere soorten als makreel, haring of zalm. Uiteraard is het gezonder om pakjes te vervangen door verse ingrediënten.”

Aanbevolen wordt om drie tot vier keer per week vlees te eten en de andere dagen vis, ei of een vegetarische vleesvervanger.

Gewoon gezond is al hip, maar superfoods zijn extra hip! Maar wat is superfood nu precies? Ria: “Met superfoods worden voedingsmiddelen bedoeld die naar verhouding meer voedingsstoffen bevatten dan vergelijkbare voedingsmiddelen. Bekende superfoods zijn gojibessen (oorspronkelijk uit Azië) en incabessen (uit Zuid Amerika). Ook veel groenten, noten en andere producten zijn te scharen onder de superfoods. Een gezonde voeding bestaat echter niet alleen uit groenten en fruit. Ook granen en dierlijke producten leveren een belangrijke bijdrage aan een evenwichtige voeding. En als er dan helemaal geen dierlijke producten zoals eieren en melk worden gebruikt, bestaat kans op vitaminetekorten. Een gezonde voeding is een gevarieerde voeding waarin naast superfoods ook plaats is voor andere voedingsmiddelen.”

E-nummers

‘E-nummers’ hebben vaak een negatieve connotatie. Maar wat zijn E-nummers nu precies en is de toevoeging van E-nummers aan voedingsmiddelen echt zo slecht als we denken? Ria: “E-nummers zijn additieven of hulpstoffen. Additieven worden om verschillende redenen aan ons eten toegevoegd. Zo zijn er additieven die voedsel van een mooie kleur voorzien, die de houdbaarheid verlengen of die voor een goede structuur zorgen. E-nummers zijn toxicologisch onderzocht en voor elk additief is een veilige dosis bepaald. In principe is het gebruik van additieven goed, maar er zijn kanttekeningen te plaatsen. Sommige mensen zijn allergisch of overgevoelig voor bepaalde additieven. Als er harde bewijzen zijn dat een bepaald additief echt schadelijk is, zal de stof verboden worden. Wat niet is onderzocht is wat de langetermijneffecten zijn van veelvuldig gebruik van voedsel met meerdere additieven. Daarom wordt ook vanuit de voedingswetenschap geadviseerd veel gebruik te maken van verse producten en beperkt gebruik van kant-en-klaar-voedsel.”


12

belicht

In Belicht laten deskundigen van Saxion hun licht schijnen over een actuele kwestie.

magazine van saxion

Bitcoin: de code is het betaalmiddel De bitcoin is een virtuele munt. Hoewel de bitcoin op steeds meer plaatsen als betaalmiddel wordt geaccepteerd, hebben veel mensen en organisaties nog hun bedenkingen. Als een van de eersten in Nederland bouwde student Werktuigbouwkunde Maurice Koopman (samen met zijn huisgenoot) een automaat waarmee je bitcoins kunt aanschaffen.

D

e bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Met deze nieuwe valuta kan op websites en soms zelfs in winkels worden afgerekend. Maurice Koopman: “Bitcoin is een peer-to-peer-betaalsysteem dat gebruik maakt van encryptie. Ook torrent-netwerken maken gebruik van peer-to-peer en soms encryptie. Je deelt of geeft bestanden – in het geval van bitcoins geld – met of aan een ander zonder tussenkomst van een derde partij. Om de veiligheid van de transactie te waarborgen, wordt gebruikgemaakt van encryptie, zoals dat ook bij internetbankieren gebeurt. De regels ofwel ‘bankafspraken’ worden

bepaald aan de hand van wiskundige formules. De regels zijn vastgelegd in een code.”

Unieke code

Het geld dat op je bitcoinbankrekening staat is niet om te zetten naar iets fysieks. Koopman: “Als je bitcoins koopt, krijg je geen munt, maar een uniek stukje code dat alleen jij kunt uitgeven. De bitcoin is alleen van jou en jij bent de enige die hem kunt uitgeven. Het voordeel van bitcoins ten opzichte van gewoon muntgeld is dat een overheid er geen beslag op kan leggen. Je bent onafhankelijk van een bank want er is geen tussenpartij bij betalingen.”

‘Met de eerste bitcoins werden pizza’s gekocht’

Maar er zitten ook nadelen aan deze vorm van betaling. De Nederlandsche Bank en de overheid kijken er dan ook erg kritisch naar. Zo zijn er bitcointradingcenters gehackt. “De situatie is vergelijkbaar met die van goud. Als alles op één plek staat, is het de moeite waard om het daar proberen te stelen. Voor een hacker is een tradingcenter dus erg interessant”, zegt Koopman. Dat geldt niet voor de bitcoins die je zelf in bezit hebt. Koopman: “Daar kunnen ze niet gemakkelijk bij. De code van de bitcoin wordt opgeslagen in een klein tekstbestandje, ook wel ‘wallet’ genoemd. Dat tekstbestand is beveiligd met een wachtwoord dat je voor elke betaling nodig hebt. Het is zoiets als de pincode van je bankpas. Je moet je wachtwoorden dan ook nooit met iemand delen, anders maak je het de hacker wel gemakkelijk. Wat je wel met anderen kunt delen is je wallet-adres. Dat is, zeg maar, je bankrekeningnummer. Dan kunnen mensen er bitcoins op storten.”

Waardestijging De laatste tijd is de bitcoin in waarde gestegen. De werktuigbouwkundestudent denkt dat dat komt door alle me-


13

TEKST WENDY VAN TIL

column

p één o s e l l ‘Als a is het , t a a t plek s d om r a a w ite de moe r proberen a het da len’ te ste

dia-aandacht. “De bitcoin is onderhevig aan de vrijemarktwerking. De waarde is zo groot als mensen er zelf aan toekennen.” Toch is de bitcoin niet nieuw. De digitale munt bestaat al vijf jaar. “De bitcoin werd eerst alleen gebruikt door nerds”, weet Koopman. “De eerste bitcoins zijn ‘gemined’ door mensen die iets nieuws wilden proberen en er niet zozeer geld mee wilden verdienen. Grappig feit: voor de eerste 10.000 bitcoins werden pizza’s gekocht. Omdat dat leuk was...” Het zogenaamde ‘minen’ van bitcoins, waarbij je computer een ingewikkeld algoritme oplost om de bitcoins te ‘delven’, is voor de meeste mensen erg ingewikkeld. Online kopen is ook al niet makkelijk. Betalen we in de toekomst allemaal met bitcoins? Koopman is er sceptisch over: “De bitcoin heeft veel potentieel, maar de versie die we nu kennen is nog maar de eerste, de pioniersversie. Meestal verdwijnt deze weer om plaats te maken voor nieuwere versies. Bovendien is het niet eerlijk begonnen. De eerste ‘miners’ van bitcoins hebben inmiddels een grote voorsprong. Het is een vereiste voor valuta dat het ‘spel’ eerlijk begint. Ik verwacht dat er nieuwere versies van bitcoins komen.”

anne

Crohnisch ziek In het rapport ‘studeren met een functiebeperking’ valt te lezen dat drie op de tien studenten in het hoger onderwijs last hebben van een functiebeperking. Dat gaat van dyslexie tot gebonden zijn aan een rolstoel. Ongeveer vijf procent van alle hbo-studenten kampt net als ik met een chronische ziekte. Best gek als je vervolgens in je eigen kring gaat zoeken. De mensen die iets hebben wat het studeren bemoeilijkt, zijn zeker niet meer op één hand te tellen. Ik mis geen lichaamsdelen, ik kan nog lopen en als ik functioneer, functioneer ik goed. “Oh, dus je hebt buikpijn? Niet zeuren, gewoon doorgaan.” Dat krijg ik nog wel eens te horen. Ik denk dat de meeste mensen te weinig kennis hebben van de ziekte van Crohn om goed te kunnen oordelen. Mijn advies: oordeel dan ook niet! Een botsing tussen mijn stuitje en een trapleuning resulteerde in een operatie en maandenlang bloedonderzoeken, MRI’s en controles. Na dik drie maanden mocht ik eindelijk beginnen aan een zware prednisonkuur en nog zwaardere pilletjes die ik helemaal niet kon verdragen. In oktober, een half jaar later dus, begon ik eindelijk aan het medicijn dat mij minimaal de komende vijf jaar moet helpen. Ideaal: ik hoef maar één keer in de twee maanden naar het ziekenhuis om mijn infuus te krijgen. Dat is alles aan medicijnen. Vier uur lang lig ik daar met een kamergenoot die ook chronisch ziek is. Je krijgt koffie en thee van de gek genoeg altijd vrolijke zusters en je mag bezoek ontvangen. Heel fijn als vriendjelief van je kamergenote vervolgens bij haar in bed klimt om samen romantisch een filmpje te gaan kijken... Wat een gezelligheid. De klachten van de ziekte zelf zijn best goed te handelen, maar helaas komt er meer bij kijken. Ik doe alles op de helft van m’n energie en met een immuunsysteem als dat van mij moet ik, zodra de R in de maand zit en iedereen spontaan griep krijgt, mezelf opsluiten in m’n kamer. Twee weken zit ik al thuis met allerlei kwaaltjes omdat ik fungeer als een menselijke magneet. Resultaat: van de 27 schoolweken sinds het begin van mijn ziekte heb ik er negen ziek thuisgezeten. Zomervakantie dus niet meegerekend. Negen weken! Dat is bijna een volledig kwartiel! Moet je nagaan wat je allemaal mist! Argh! Grmbl! Bij deze mijn welgemeende excuses aan iedereen die last heeft van het feit dat ik ziek ben. Ofzo.

Anne Berentsen is tweedejaarsstudent Media, Informatie en Communicatie


14

lifestyle

tatoeages

magazine van saxion

RSMA

TJEERD WIE

MARK GEURDS

MANUELA HOEK

SHARON DUURSMA

DIDIER DECLERCQ


15

TEKST THIJS KLAVERSTIJN FOTO’S TESSA WIEGERINCK

Niet meer alleen voor zeebonken Tatoeages zag je vroeger alleen bij stoere zeebonken en harige bikers. Maar het taboe is verdwenen. Een tattooartist wordt in sommige kringen zelfs als een kunstenaar beschouwd. Tatoeages zijn mainstream geworden.

Manuela Hoek (23) Eerstejaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening “Ik heb tatoeages van jongs af aan al mooi gevonden. Als klein meisje keek ik mensen die een tattoo hadden op straat na. Mijn vader tekende daarom vroeger wel eens een aapje op mijn hand. Dat is jouw tatoeage, zei hij dan. Ik heb mijn tatoeage laten zetten toen ik twintig was. De tattoo-artist was erg blij met mij, want ik gaf hem veel vrijheid. Ik wilde iets moois met bloemen, veel kleur en geen lijnen. Er is dus geen zwarte inkt gebruikt. Verder mocht hij zich uitleven op het ontwerp. De tatoeage loopt van mijn heup over mijn ribben tot op mijn schou-

rtist a o o t t mij, ‘De ta t e m j i g bl was er k gaf hem want i ijheid’ veel vr derblad. In totaal heeft er twintig uur werk in gezeten, verspreid over vier sessies van vijf uur. Of het pijn deed? Nee, bij de eerste sessie viel ik zelfs in slaap.”

Didier Declercq (27) Derdejaars Media, Informatie & Communicatie “Mijn eerste tatoeage heb ik laten zetten op mijn eenentwintigste: de tekst ‘King of Sorrow’ aan de binnenkant van mijn linkerarm. Dat is een nummer van Sade. Van mijn ouders mocht het al toen ik zestien was en dat wilde ik ook heel graag, maar het heeft lang geduurd voordat ik wist wat ik wilde. Na mijn eerste tatoeage is het sneller gegaan. Rechts op mijn schouder staat de Ameri-

kaanse zwarte atleet Tommie Smith. Tijdens de Spelen in Mexico in 1968 maakte hij een politiek statement tegen de rassenhaat in zijn land. Daaronder staat de tekst ‘Loving mom & dad always’. Ik begrijp dat niet iedereen een tatoeage zou nemen voor zijn vader en moeder, maar voor mij voelde het goed. En voor hen was het ook een leuke verrassing, ze wisten niet wat ze zagen toen ik thuiskwam.”

Tjeerd Wiersma (20) Tweedejaars Toegepaste Psychologie “Het is een kleine tatoeage, binnen een kwartiertje was ie gezet. Ik had gelijk iets


16

lifestyle

tatoeages

magazine van saxion

n’ slaat o e l e m a h C ‘‘ omdat op mezelf ben r ik tien kee binnen verhuisd illende h c s r e v r vie dorpen’

age op ‘De tatoe telbeen is u e l s n ij m inatie van b m o c n e e letje en l o r o t o f een ten’ muziekno

innenkant ‘Aan de b inkerarm van mijn l ekst staat de t w’’ orro ‘King of S

iets ‘Ik wilde t moois me veel bloemen, een kleur en g lijnen’


17 en ‘Ik ben e alblack met fan en zit in ook zelf een band’

Mark Geurds (23) Industrieel Product Ontwerpen van: zet er meteen nog maar een. Het klopt dus wel wat mensen altijd zeggen: als je eenmaal je eerste tattoo hebt, wil je er al snel meer. Ik ben er nog niet helemaal uit wat mijn volgende tatoeage moet worden, misschien iets op mijn borst met het familiewapen. Een tattoo moet voor mij wel betekenis hebben. Het woord ‘Chameleon’ slaat op mezelf. Ik ben in totaal tien keer verhuisd binnen vier verschillende dorpen. De laatste keer was toen ik op kamers ging in Deventer. Voor mij betekent het dat ik me altijd weet aan te passen maar tegelijkertijd ook mezelf blijf.”

“De tatoeage op mijn rechterarm spreekt eigenlijk voor zich. Ik ben een black metal-fan en zit ook zelf in een band. Ik ben de drummer van Desolate Fields. We zijn nog niet zo lang bezig, maar hebben in december een gaaf optreden gehad bij De Nul in Hengelo. Mijn tweede tatoeage is het logo van de IJslandse band Sólstafir. De tatoeëerder mocht die gewoon uit de losse hand zetten. Nee, dat was geen probleem voor me. Ik vertrouw hem dat hij het goed doet.”

dus wel t p o l k t e “H en altijd wat mens eenmaal e j s l a : n zegge oo hebt, t t a t e t s r je ee ” snel meer l a r e e j wil

Sharon Duursma (21) Vierdejaars Kunst & Techniek “Op mijn linkerpols staat een herinnering aan mijn werk voor de organisatie To Write Love On Her Arms. Ik ken de organisatie ongeveer sinds mijn zestiende, toen ik zelf veel last had van mijn spierziekte en niet zo veel kon. En ik wist onmiddellijk dat ik een keer iets voor ze wilde doen. In 2011 heb ik dat gedaan met het project ‘The Smile Raiser’. Ik maakte op festivals foto’s van bezoekers en bands. De foto’s konden ze krijgen in ruil voor een kleine donatie. De tatoeage op mijn sleutelbeen is een combinatie van een fotorolletje en muzieknoten. Concertfotografie is waar ik goed in ben en wat ik de rest van mijn leven wil doen. De muzieknoten zijn van een stukje uit het nummer ‘Never Too Late’ van Three Days Grace. Dat nummer speelde ik altijd op mijn gitaar toen ik nog kon spelen.”


18

opinie

yvonne van de meent

magazine van saxion

Duitsland gidsland

O

mdat twee leden de Nederlandse taal niet machtig zijn, vergadert de universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in het Engels. Het is nog een experiment, maar in 2018 wil de Rotterdamse universiteit volledig tweetalig zijn. Het ligt dus niet in de verwachting dat het Nederlands terugkeert als vergadertaal. Bij de Haagse Hotelschool nemen receptionistes (meestal Nederlandse studentes) al jaren de telefoon op met: ‘Hotelschool The Hague’. Op de Engelstalige website van die hogeschool zoek je tevergeefs naar het rood-wit-blauwe vlaggetje: de hogeschool heeft geen Nederlandstalige site. Dat heeft Maastricht University wel, maar de Limburgers staan weer bekend om de Engelstali-

wil In 2018 us sm de Era volledig siteit r e v i n U lig zijn a t e e w t

ge brieven die zij naar de Haagse Hoftoren sturen. Wat niet door alle OCW-bewindslieden op prijs wordt gesteld. Het zijn een paar voorbeelden uit een reeks van taalabsurditeiten in het Nederlandse hoger onderwijs die ontstaan doordat veel bestuurders denken dat internationalisering en Engelstalig onderwijs synoniem zijn. Engels moet, anders trek je geen internationale studenten en als je geen internationale studenten trekt ben je een sneue provinciaal. Die angst om provinciaals te zijn heeft Nederland tot kampioen Engelstalig onderwijs gemaakt. Er is geen land in Europa dat meer Engelstalige opleidingen aanbiedt. Behalve Engeland natuurlijk. Uit een inventarisatie die het Institute of International Education afgelopen najaar publiceerde, blijkt dat er in Nederland maar liefst 946 Engelstalige masteropleidingen zijn. Duitsland heeft er slechts 733 terwijl het land bijna vijf keer zoveel inwoners heeft. Dan zal Duitsland wel veel minder buitenlandse studenten trekken, hoor ik u al denken. Mis. Duitsland is na Engeland het populairste studieland van Europa. Vorig jaar steeg het aantal internationale studenten er naar 266.000. Een nieuw record. Met 200 Engelstalige masteropleidingen meer, haalt Nederland maar

58.500 internationale studenten binnen. Bijna vijf keer zo weinig. Universiteiten en hogescholen in Duitsland gaan ervan uit dat hun (master)opleidingen zo aantrekkelijk zijn dat buitenlandse studenten er best Duits voor willen leren. Zeker als afgestudeerden daardoor ook goede carrièrekansen hebben in Duitsland. Dat werkt. Nederland zou iets van dat zelfbewustzijn kunnen overnemen, want zeventig procent van de internationale studenten wil na het afstuderen graag hier blijven. Maar om kans te maken op een baan in Nederland, moet men de taal beheersen. Geen probleem. Veel buitenlandse afgestudeerden geven nu al aan dat ze graag Nederlands hadden geleerd als ze er de gelegenheid voor hadden gekregen. Er is een online cursus Nederlands als tweede taal in de maak. Maar een taalcursus is niet genoeg. Een vreemde taal leer je alleen als je hem dagelijks gebruikt. Dus laten we ophouden met dat portsierlijke vergaderen in het Engels en de telefoon gewoon weer in het Nederlands opnemen. Dat zou voor ons allemaal een verademing zijn. YVONNE VAN DE MEENT IS ONDERZOEKSJOURNALIST, GESPECIALISEERD IN ONDERWIJS


stage

TEKST THIJS KLAVERSTIJN

19

Kiwi’s, sokken en extreme dingen Wat me het n meest bevalt zij de mensen. Ze zijn allemaal erg aardig

1

Wat doe je precies in Nieuw-Zeeland?  Ik loop stage bij een bedrijf dat in supermarkten panty’s en sokken verkoopt onder de naam Step Out. Op dit moment zijn zij de nummer twee in Nieuw-Zeeland. Ik help bij de marketing en financiën. Door omstandigheden is het helaas bijna alleen maar marketing geworden. Het meest ben ik dus bezig met marketing, maar omdat het een klein bedrijf is, zie ik eigenlijk alle kanten van het bedrijf.

2

Waarom heb je voor Nieuw-Zeeland gekozen?  Ik wilde graag een buitenlandse stage om mijn Engels te verbeteren. Eerst kwam ik bij stages op Malta terecht, maar dat is toch een erg klein eiland. Daarom kwam ik bij Nieuw-Zeeland uit, een land dat nog wel westers is, maar ook veel extreme dingen heeft en veel verschillende natuurgebieden. Uiteindelijk heb ik voor Nieuw-Zeeland gekozen vanwege de dingen die ik in Nederland nooit zou kunnen doen, zoals skydiven, surfen, raften, luge riden

(soort van rodelen) en vulkanen beklimmen.

3

Is het een beetje mooi wonen voor een student?  Hier in Auckland woon ik in een studentenflat. Ik heb een kamer met twee andere meisjes, een Finse en een Kiwi. De keuken, woonkamer en badkamer delen we, maar ik heb wel een eigen slaapkamer. De flat ligt centraal. Binnen een paar minuten ben ik op Queenstreet, te vergelijken met de Amsterdamse Kalverstraat.

4

Wat bevalt je het meest aan het land?  Wat me denk ik het meest bevalt zijn de mensen. Ze zijn allemaal erg aardig. Overal waar je komt vragen ze meteen hoe het met je is. Maar ook zijn ze erg beleefd en bedanken ze je voor werkelijk alles. Mijn mooiste ervaring? Dat is lastig! Van de extreme dingen was het skydiven het mooist. Bay of Islands vind ik het mooiste stuk natuur. Daar ben ik samen met mijn ouders geweest, die voor anderhalve week op bezoek waren. Ik heb ook een dolfijnencruise gemaakt, maar ben ook naar het meest noordelijke punt van Nieuw-Zeeland geweest, Cape Reigna, waar de Tasmanzee en de Pacific Oceaan elkaar kruisen.”

Laura Greftenhuis Leeftijd 20 Opleiding Bedrijfskunde MER Stageplaats Producent panty’s en sokken Stageland Nieuw-Zeeland


20

ingezoomd

Henk kan doodgaan Sinds korte tijd heeft de academie Gezondheidszorg een pop waarmee scenario’s nagebootst kunnen worden. Een human patiënt simulator, genaamd Henk. Situaties variëren van een gezonde patiënt die rustig ademhaalt waarbij studenten basale onderzoeken als luisteren naar de ademhaling kunnen doen, maar ook situaties waarbij de patiënt onder algehele anesthesie gebracht moet worden. De bedoeling is dat studenten leren adequaat te handelen en leren juiste medicatie te geven. De pop praat, zweet, bloed en kan ook overlijden.

magazine van saxion


TEKST WENDY VAN TIL FOTO TOMA TUDOR

21


22

achtergrond

crisis

magazine van saxion

Wie net is afgestudeerd, moet flexibel zijn en geduld hebben

Postbode met een hbo-diploma Vakkenvullen in de supermarkt. Glazen spoelen in de kroeg. Post bezorgen. Steeds meer pas afgestudeerde hbo’ers doen, om toch iets omhanden te hebben, werk onder hun niveau. ‘Soms moet je een stap terugdoen om vooruit te komen.’

N

ederland mag officieel uit de recessie zijn, veel jongeren hebben daar nog niets van gemerkt. De vooruitzichten wat betreft werk blijven nog zeker tot 2018 matig, is de verwachting. Vooral jonge hoogopgeleiden hebben het moeilijk. De werkloosheid binnen deze groep is in twee jaar tijd verdubbeld. En heb je als pas afgestudeerde wel werk, dan is dat vaak onder je opleidingsniveau, tegen een lager salaris en op tijdelijke basis. In Overijssel ligt de werkloosheid van hbo-afgestudeerden nu op ruim tien procent. Dat is boven het landelijk gemiddelde. De technische sector lijkt nog het minst last te hebben van de crisis. Wie bijvoorbeeld een hbo-diploma werktuigbouwkunde of civiele techniek op zak heeft, zit nog steeds gebeiteld. Maar ook hier gaat

een Zelfs it er aan z mbo-b iet in n soms het minder, blijkt uit recent onderzoek onder alumni van Saxion. Tweederde van de technische alumni lichting 2011/2012 heeft werk, terwijl dat twee jaar eerder nog ruim driekwart was.

Crime Science en Bouwkunde “De situatie is moeilijker dan een paar jaar geleden”, beaamt senior intercedente Jolanda ter Elst van de Randstad-vestiging in Saxion Enschede. Het uitzendbureau heeft een aparte afdeling voor young professionals, afgestudeerde hbo’ers en wo’ers met maximaal drie jaar werkervaring. In de database zitten nauwelijks ICT’ers,

werktuigbouwkundigen en andere technische hbo’ers. Wél veel afgestudeerden van de opleidingen Recht, P&O, Bouwkunde, Commerciële Economie en Crime Science. “Voor Bouwkunde en Crime Science hebben we nauwelijks passende vacatures. Ik wijs afgestudeerden er op dat ze misschien ook ander werk kunnen doen. Als ze daar niet voor openstaan, respecteer ik dat. Maar ik kan dan weinig voor hen doen.” Steeds vaker kan Ter Elst werkzoekende hbo’ers niet meer bieden dan een tijdelijke baan onder hun niveau. “In z’n algemeenheid is er een grote bereidheid om dat te doen. Alles beter dan thuiszitten. Er is ook een groep die zich afvraagt of een mbo-functie wel goed voor hun cv is. Maar als je die kans krijgt, laat je wel een visitekaartje achter bij een bedrijf. Je weet nooit wat dat oplevert. Het kan zomaar zijn dat er bij diezelfde werkgever later


23

TEKST MARCO KRIJNSEN FOTO JASPER VAN OVERBEEK

verhaal student

Eén vacature, duizend reacties Afgelopen zomer ben je afgestudeerd. Hoe ging het daarna? “Beroerd. Ik heb ruim veertig sollicitaties de deur uitgedaan. Ik ben nog niet één keer uitgenodigd voor een gesprek. Op één vacature kwamen zelfs duizend reacties binnen!” Waar zit het op vast? “Ik krijg telkens te horen dat ik geen werkervaring heb. Bovendien hebben de werkgevers in mijn sector het moeilijk. Je zou denken dat juist nu veel mensen behoefte hebben aan reïntegratie en loopbaanbegeleiding, maar er wordt flink bezuinigd. Ook gebeurt steeds meer online, zoals bij het UWV. Daar hebben ze dus minder coaches nodig. Een ander probleem is dat iedereen blijft zitten waar-ie zit en dat de vut niet meer bestaat. Er is nauwelijks doorstroming op de arbeidsmarkt.” Hoe doen je oud-studiegenoten het? “Ik sprak er laatst een aantal. Bijna iedereen loopt tegen hetzelfde probleem aan. Een enkeling werkt twee dagen in de week op tijdelijke basis.” Wat doe je nu? “Ik werk vijftien uur per week in de keuken van Kookplein. Daar worden maaltijden bereid voor een

een beter passende vacature vrijkomt. Dan zit je wel mooi op de eerste rij.”

Liever een mbo’er Over dat laatste kan Ivette Leferink meepraten. Ze rondde in 2011 haar opleiding HRM bij Saxion af en merkte hoe moeilijk het was om een baan op haar niveau te vinden. “Ik heb in die tijd tientallen keren gesolliciteerd, ook wel gesprekken gehad, maar ik kreeg vaak te horen dat ik ervaring miste. Toen heb ik het geprobeerd op functies op mbo-niveau, maar ook dat was lastig. Sommige werkgevers gaven aan liever een mbo’er voor de lange termijn te willen hebben. Ze waren bang dat ik als hbo’er weer snel zou vertrekken.” Ivette kon wel aan de slag als tijdelijke hulpkracht bij PostNL. ’s Ochtends post sorteren, ’s middags rondbrengen. Dat deed ze enkele maanden. Vervolgens

Frank Lenferink (26) uit Heino Opleiding Personeel en Arbeid, hoofdstroom Loopbaanbegeleiding en Arbeidsintegratie (Saxion Deventer) Huidige situatie Tijdelijk werk in de keuken van een ziekenhuis Droombaan (studie) loopbaanadviseur


24

achtergrond

crisis

magazine van saxion

ziekenhuis en zorginstellingen in Zwolle. Ik sta achter de lopende band, doe de afwas en rij maaltijden rond. Maar in januari is ook dat voorbij. Er wordt flink bezuinigd. Dertig mensen gaan eruit.” Wat voor impact heeft de situatie op jou persoonlijk? “Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Heino. Met die situatie zijn we allemaal niet zo blij. Het zorgt voor spanning. Het liefst had ik al lang op mezelf gewoond, maar dat zit er gewoon niet in.” Hoe ziet je toekomst eruit? “Ik blijf solliciteren en doe alles om werk te krijgen, wat het ook is. Ik wil niet de hele dag stil zitten. Misschien ga ik voor mezelf beginnen, als reïntegratiecoach of als studieloopbaanadviseur.” Hier is je kans om jezelf te pitchen. De vloer is voor jou… “Ik ben Frank en ik hoop op korte termijn een uitdagende en leuke baan te vinden waarbij ik de kennis die ik heb opgedaan bij mijn opleiding kan toepassen in de praktijk. Als leider bij de scouting vind ik het leuk om met jongeren te werken en ze te begeleiden. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een baan/functie als loopbaanadviseur of decaan bij een onderwijsinstelling. Ik ben enthousiast, vrolijk, proactief, flexibel en leergierig en sta te popelen om aan het werk te gaan bij een organisatie waar ik me verder kan ontwikkelen tot een volwaardig beroepsbeoefenaar. Wacht als organisatie niet langer en neem een jonge en enthousiaste medewerker aan!”

‘Soms is werk belangrijker dan je salaris en moet oen een stap terugd om vooruit te komen’

SAX BLIJFT IN 2014 CHECKEN OF HET EINDE VAN DE CRISIS IN ZICHT IS VOOR HBO’ERS. WIL JIJ JE ERVARINGEN MET ONS DELEN OF KEN JE IEMAND DIE DAT WIL DOEN? MAIL DAN NAAR: SAX@SAXION.NL.

ging ze bij Defensie personeelsdossiers digitaliseren om daarna terug te keren bij PostNL als HR-assistent. Het was een baan op mbo-niveau, al werd de functie later uitgebreid met taken als opleidingscoördinator. Toen vanwege een reorganisatie het contract niet werd verlengd, kwam Saxion in beeld. In mei begon Ivette als uitzendkracht. Inmiddels heeft ze een tijdelijk contract als medewerker Academiebureau bij de Academie Bestuur, Recht & Ruimte in Enschede.


25 column inke

Kroeg

Twitter werkt Jonge werkzoekenden gebruiken LinkedIn om dichter bij een baan te komen. Maar van Twitter maken ze nauwelijks gebruik, constateert intercedente Jolanda ter Elst van Randstad. Terwijl dat het sociale medium bij uitstek is om je kansen op werk te vergroten. “Veel jongeren denken dat Twitter vooral voor privégebruik is. Maar als je je account zakelijk inzet, kan je dat echt verder brengen. Twitter werkt veel sneller dan LinkedIn. Als je interessante bedrijven of organisaties volgt, komen er gegarandeerd interessante vacatures voorbij. Ook een account als @053vacatures kan iets opleveren.”

“Mijn ervaring is dat het makkelijker solliciteren is vanuit een baan dan vanuit huis, ook al is die baan onder je niveau. Soms is werk belangrijker dan salaris en moet je een stap terugdoen om vooruit te komen. Je merkt dat werkgevers het waarderen dat je werkt. Uiteindelijk ben ik daarvoor beloond. Als ik bij PostNL geen post had rondgebracht, was ik daar nooit HR-assistent en opleidingscoördinator geworden en had ik misschien nu niet bij Saxion gewerkt.”

Man hé, wat veel goede voornemens ratelen over mijn timeline! Ik ga zélf meer actie voeren voor belangrijke zaken (echt waar, grove schendingen van ons universele recht op gezondheid) in plaats van tegen anderen te zeuren dat ze dat moeten doen. En ik vond het tot nu toe ‘all of you always first everywhere no matter whattime’ en 2014 wordt zó me-time, popjes, echt, vetharde me-time. Ik ga me-time reïnventen, mark my words. Ik was vandaag college aan het geven over ‘tel alleen de zonnige uren’, over glazen die halfleeg lijken maar halfvol zijn en uit de zaal klonk de stem van zo’n bijdehante, eh autonoom denkende, student die bromde ‘hmm, dat klinkt wel erg negatief’. Ik staarde in de koplampen van de auto die op volle snelheid op mij, bambi, af reed maar hernam me en probeerde er nog iets van te maken. Dat mislukte grandioos. Pauzerend in de lift kwam ik tot de me-time conclusie: te veel ‘jullie allemaal altijd’ maakt dat ik denk aan lege glazen en die zijn nooit goed. Ik ga dus het nieuwe jaar in met denken aan alles waar ik blij van word.

De kroeg. De kroeg is zoiets. En het gaat me niet om de nimmer lege glazen. Om de grenzen die na verloop van tijd overschreden worden. Nee, echt niet. Het gaat me om het licht, de geur, de mensen, de tijd van de dag, de ‘we gaan het LEUK hebben’-mentaliteit, de ‘schenk nog eens in, kastelein-gedachte’. Het is koud, het is vroeg donker, het was vroeg dag vanochtend. En je komt binnen en bent warm, licht, alles om je heen is ingericht om je dat gezellige gevoel te geven. Er is een knorrige barman waar je om moet lachen of er is er een die schreeuwt dat ‘je echt wat harder moet praten, lieffie, zo ken ik je niet horen’. Soms moet je even wachten tot je gezelschap er is en dan zit je en dan kijk je hoe iedereen binnen warm wordt. Of iedereen is er al en jij komt binnen en ze weten wat je wilt drinken en dan zijn er bitterballen, goede en slechte gesprekken, een hand op je been, vreemde mensen die naar je lachen. En het kunnen grand cafés zijn of kleine kroegen, ze zijn leuk in hun eigen soort. Laatst had ik zo’n perfecte kroegavond: het was koud, het mistte, kleumend kwam ik binnen, hij zat daar, ogen mooier dan mooi en de zon kwam veel te vroeg op.

Inke Schaap is docent bij de academie Gezondheidszorg.


26

forum

In Forum geven studenten en medewerkers hun mening over een dilemma, vraagstuk of actuele gebeurtenis.

magazine van saxion

Alumnibeleid Twee tegenstrijdige ontwikkelingen. Saxion stopt met de alumniwebsite, die in mei 2014 uit de lucht wordt gehaald. Aan de andere kant is er momenteel een alumnivereniging in oprichting voor de opleiding Technische Commerciële Textielkunde, die later misschien ook voor andere opleidingen open wordt gesteld. Heb jij behoefte om na de je studie contact te onderhouden met je jaargenoten?

n jaar e e p o ‘Ik lo ichte z p o n te achter nlijke e g i e n j van mi noten.’ klasge

William Jansen Derdejaars Human Information Design en Strategy “Ik loop een jaar achter ten opzichte van mijn eigenlijke klasgenoten. Die zijn nu dus allemaal bezig met hun minor en ik merk nu al dat ik ze mis. Straks met het afstuderen zal dat hetzelfde verhaal zijn. Dus ja, ik zou wel contact willen onderhouden met mijn jaargenoten. HIDS is een kleine opleiding en we hebben een hechte klas. In de eerste twee jaar hadden we soms gezamenlijk les met studenten die een associate degree volgden. Ook met enkele van hen heb ik nu nog contact. Een netwerk is zonder meer belangrijk, daarom zou ik ook wel geïnteresseerd zijn in een alumnivereniging, zodat je ook als professional met elkaar in contact blijft.”


27

TEKST THIJS KLAVERSTIJN FOTOGRAFIE WENDY VAN TIL

Christine Lohmann Tweedejaars Commerciële Economie “Er zijn mensen met wie ik veel omga, hen blijf ik straks ook nog zien. Ik vind het wel een goed idee om periodiek, bijvoorbeeld elke vijf jaar, af te spreken met studiegenoten. Ik ben wel nieuwsgierig waar iedereen straks terecht komt. Het zou goed zijn als de academie of opleiding daar een rol in speelt, omdat het dan serieuzer genomen wordt en sneller gaat. Ik denk dan aan een nieuwsbrief en af en toe een netwerkbijeenkomst. Als een alumnus die taak op zich neemt is het te vrijblijvend. Als er een alumnivereniging is, zou ik daar dan lid van worden? Ja, dat denk ik wel.”

Bibi Moes Vierdejaars Technische Commerciële Textielkunde “Ik ben zo verbonden met de mensen bij studievereniging LiNK dat ik met hen zeker contact wil houden. Met mijn studiegenoten niet, denk ik nu. Ik heb een andere band met hen. LiNK kent een bredere groep qua kennis en creativiteit, waar ik in de toekomst meer aan heb dan als ik contact zou houden met alleen een textielgroep. Ik weet ook nog niet of ik wel in de textielwereld ga werken. Ik zou niet weten of mijn academie, de academie Creatieve Technologie, iets doet met alumni. De studievereniging wel, die kent een besloten LinkedIn-groep. Dat vind ik een goede, laagdrempelige vorm om contact te houden. Een netwerkborrel op zijn tijd is prima.”

Boaz Booij Tweedejaars Human Information Design en Strategy “Met een deel van mijn jaargenoten blijf ik ook na de studie contact houden, met een ander deel niet. Maar dan heb ik het over contact op een vriendschappelijke basis. Zakelijk gezien is het heel interessant om elkaar te blijven zien. Ook echt fysiek, ik netwerk graag met een borrel in de hand, in plaats van alleen digitaal via bijvoorbeeld LinkedIn. Binnen deze branche zit je al zoveel achter een beeldscherm, dat het leuk is om mensen soms in levende lijve te zien. Een Saxion-brede alumnivereniging zie ik niet zitten. Wat moet ik bijvoorbeeld met iemand die Toegepaste Psychologie studeerde? Er mag wel een Saxion-breed beleid komen, dat dan door de academies of opleidingen wordt uitgevoerd.”


28

oud-student

TEKST THIJS TOMASSEN

kunde-Industriële Product Ontwikkeling kon ik echt mijn ding doen. Een supertijd. Daarvoor had ik al enige tijd gewerkt, ik was wat ouder, 26, maar dat was misschien juist een voordeel. Noem me maar een laatbloeier. Soms waren we tot diep in de nacht aan het ontwerpen. Het was een van de eerste kopleidingen. We konden lekker pionieren.” Je hebt sinds tien jaar een eigen bureau, Motio, een designstudio met passie voor alles wat mensen of goederen, met of zonder wielen, beweegt. Wat doen jullie precies? “Wij zijn een fris en innovatief ontwerpbureau dat vanaf de allereerste schets betrokken is bij Studie Technische het ontwerpen en uitwerken van Natuurkunde en de producten en onderdelen op het ‘kopleiding’ Werkgebied van mobiliteit. Dan moet je tuigbouwkundebijvoorbeeld denken aan speciale Industriële Product voertuigen, zoals vrachtwagens Ontwikkeling met bijzondere laad- en losfuncLeeftijd 42 ties, interieurs en exterieurs voor Afgestudeerd bussen, speciale aanhangwagens 1998 Werkt bij en landbouwvoertuigen. En ik heb Eigenaar designeen nieuwtje: in juli lanceer ik studio Motio samen met een partner een extreem lichtgewicht elektrisch stadsvoertuig: de Zzapper. Die hebben we in eigen beheer bedacht en verder uitontwikkeld, niet vanuit Motio. Het is een voertuig dat gebaseerd is op fietstechnologie en twee mensen overdekt kan vervoeren. Heel gaaf.”

Arjan Steketee

‘Vakantie moet ik mezelf echt opleggen’ In je studententijd vonden docenten dat je waanzinnig goed kon schetsen en ontwerpen. Waar komt die creativiteit vandaan? “Als kind tekende ik al veel. Ik heb nog wat schriften uit die tijd bewaard. In de kantlijn zijn heel veel autootjes getekend. Leuk om te zien. Ik bouwde ook veel met

lego. Op een gegeven moment durfde ik als jochie de stap naar 3D-tekenen te maken. Mijn werk viel toen al zo in de smaak dat mensen tekeningen van mij kochten. Ik was pas negen jaar oud. Geweldig natuurlijk. Sindsdien wist ik: dit is wat ik wil. En dat bleek ook tijdens mijn studies. Zeker in het jaar Werktuigbouw-

Hoe bevalt het bestaan als ondernemer? “Toen ik net begon had ik niets te verliezen. Het was weliswaar een sprong in het diepe, maar ik was nog jong. Nu vind ik het mooi dat ik ondernemer ben in iets wat ik goed kan. Het is een druk bestaan en het blijft lastig om dat te scheiden van mijn privésituatie. Vakantie moet ik mezelf echt opleggen. Een tip voor studenten die later ook op eigen benen willen staan? Durf iets nieuws te ontwikkelen. Maar vooral: weet waar je goed in bent. En ga daarmee aan de slag.” n


passie & ambitie

TEKST RICHARD HOEKSTRA FOTO AUKE PLUIM

29

Naam Michael van der Wees Leeftijd 39 Studie HBO Archeologie Passie Archeologie

‘Ik doe nu waar ik als kind van droomde’

1

Hoe is deze passie ontstaan?  “Als jongetje van zes jaar droomde ik er al van archeoloog te worden. Inmiddels heb ik mijn jeugddroom waargemaakt. Dat zie ik als een privilege, dat je iets doet waar je als kind van droomt.”

2

Je werkt momenteel aan een mooi project…  “Ik produceer ijzer uit ijzeroer, ook wel roest genoemd. Ik gebruik dit materiaal om bepaalde voorwerpen uit het verleden na te maken, voor het bouwen van een oven bijvoorbeeld. Er is natuurlijk verschil met de prehistorie. Destijds was twee jaar voorbereidingstijd nodig. Ik heb genoeg aan twee weken voor alle voorbereidingen. In 2010 heb ik een sessie gedaan in mijn eigen tuin. In totaal heb ik nu dertien van deze sessies gedaan. In opgravingen vind je uiteindelijk maar één procent terug van ijzeroerproductie.”

3

Wat maakt een archeoloog tot een goede archeoloog?  “Het moet ethisch verantwoord zijn wat je doet. Alles wat je vindt in een bepaald gebied speelt een rol in het verhaal over dat gebied. Je kunt maar één keer opgraven, dus alles wat je vindt, is belangrijk. Talent speelt ook een rol. Je moet

passie hebben voor wat je doet. Persoonlijk vind ik het belangrijk een verhaal te kunnen vertellen, om geïnteresseerden enthousiast te maken voor het vak. Je moet ze de mogelijkheid geven mee te kijken en vragen te stellen. Het creëren van draagvlak zie ik als een belangrijke taak voor een archeoloog.”

4

Wat is het hoogste wat een archeoloog kan bereiken?  “Mijn doel is al gehaald. Ik heb mijn jeugddroom waargemaakt. Nu is het belang-

‘Het maakt mij niet uit waar ik mijn werk doe, als ik er maar plezier aan beleef’

rijk om mijn diploma te halen en te doen waar ik gelukkig van wordt, namelijk archeologie.”

5

Wat is je persoonlijke droom als archeoloog?  “Ik hoop de pensioengerechtigde leeftijd te halen in dit vak. Het maakt mij niet uit waar ik mijn werk doe, als ik er maar plezier aan beleef. Daarvoor hoef ik geen piramides in Egypte te onderzoeken. In Deventer is ook veel te vinden. Deventer is wat mij betreft net zo spannend als Egypte.” n


30

interview

modellenwerk

Laureen Woolderink (20), Marian 2) ter Weele (21) en Talisa Wolters (2

magazine van saxion

Koninginnen van de catwalk


31

TEKST WILLEM KORENROMP FOTO’S TOMA TUDOR

Menig vrouw droomt er van. Een carrière als die van Doutzen Kroes. Als model poseren voor de camera, in de mooiste creaties. Saxionstudenten Laureen Woolderink (20), Marian ter Weele (21) en Talisa Wolters (22) hebben hun eerste stappen in de modellenwereld gezet. Zij vertellen over hun ervaringen.

Jullie zijn alle drie model. Waar werken jullie zoal voor? Laureen: “Ik sta voor Vredestein veel op beurzen, als hostess. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Ook heb ik geregeld fotoshoots voor het schoenmerk Boots & Woods, sta ik op bruidsbeurzen en loop ik modeshows.” Marian: “Voor mij is de modellenwereld redelijk nieuw. Het enige wat ik tot dusver heb gedaan is de Boerinnenkalender en de verkiezing Hof van Twente-model. Ik hoop dat dit een stap naar meer is.” Talisa: “Ik heb al zo veel leuke opdrachten mogen doen dat ik mij nu meer op mijn studie wil richten. Wel heb ik dit jaar voor de tweede keer meegedaan aan een missverkiezing. Tegen alle verwachting in heb ik die gewonnen, waardoor ik mocht meedoen aan de verkiezing Miss Grand International in Thailand. Een ongelooflijke ervaring.”

‘Als het te bloot is geef ik ’ dat gewoon aan

Vaak hoor je dat modellen op straat of tijdens het uitgaan worden ontdekt. Hoe is dat bij jullie gegaan? Marian: “Ik leerde tijdens Hof van Twente-model een meisje kennen dat vorig jaar op de Boerinnenkalender had gestaan. Dat leek haar ook iets voor mij. Ik heb me opgegeven en werd uitgekozen.” Laureen: “Eigenlijk is het bij mij via Hyves begonnen. Een fotograaf uit Wierden zag daar vakantiefoto’s van mij en heeft vervolgens een shoot met me gehouden. Door die foto’s wilden ook veel andere fotografen mij shooten en werd ik steeds vaker gevraagd door bureaus.” Talisa: “Tijdens een stage bij RTV Oost is mijn modellencarrière echt op gang gekomen. Daar leerde ik veel mensen uit het wereldje kennen, onder meer Kim

Kötter. Via haar ben ik in aanraking gekomen met missverkiezingen.” Wat trekt jullie in het werk als model? Laureen: “Ik vind vooral de fotoshoots leuk. Soms zitten er foto’s tussen waarvan je achteraf denkt: huh, ben ik dat?! Daarnaast kom je op veel verschillende plaatsen en leer je bijzondere mensen kennen. Tijdens de bruidsbeurzen krijg ik bovendien de mooiste jurken aan. Ik denk dat veel meisjes daarvan dromen.” Talisa: “Het verdient ook beter dan werken in de supermarkt, daar kan ik eerlijk over zijn. Maar het leren kennen van andere mensen is voor mij de hoofdreden. En je wordt uitgenodigd voor leuke feestjes.” Met opdrachten in het buitenland zie je bovendien ook nog wat van de wereld… Laureen: “Ik heb leuke tripjes gemaakt: een bruidsbeurs in Parijs, een autoshow in Genève, verschillende beurzen in Duitsland, een cocktailbruidsbeurs in Madrid. ’s Avonds ben je vrij, dan ga je de stad in. Je komt op plekken waar je anders nooit komt.” Talisa: “Ik doe eigenlijk alleen Nederland, België en Duitsland. Wel ben ik onlangs uitgenodigd voor een job in Las Vegas, maar toen kon ik niet. Die had ik wel graag mee willen pikken.” Hoe gaat het in zijn werk, worden jullie gevraagd voor een klus of benaderen jullie zelf opdrachtgevers? Laureen: “Ik word vaak gevraagd via mensen die ik ken en via bureaus waarvoor ik werk.”


32

interview

modellenwerk

Talisa: “Ik heb zelf een vrij groot netwerk en wacht meestal niet tot ik gevraagd word. Anders zit ik bijvoorbeeld een week zonder werk. De zaken moeten wel doorgaan.” Marian: “Ik sta nog aan het begin van mijn modellencarrière, dus bij mij is het anders. Ik ben nog druk met het geven van interviews na de Boerinnenkalender. Op dit moment is dat voor mij genoeg, zeker omdat ik ook nog stage loop.” In sommige gevallen lijkt het spannend werk. Helemaal wanneer je, zoals bij zo’n Boerinnenkalender, vrij schaars gekleed op de foto staat. Marian: “Gelukkig mag je bij de Boerinnenkalender zelf aangeven hoe ver je wilt gaan en welke kleren je draagt. Daardoor valt het mee.” Laureen: “Shoots in bikini of lingerie zijn niets voor mij. Als het te bloot is geef ik dat gewoon aan. Vaak heeft de opdrachtgever daar respect voor.” Talisa: “Dingen die te bloot zijn mag ik niet doen vanwege mijn contract bij de missverkiezingen. Ja, tijdens missverkiezingen loop je ook een badpakkenronde, maar dat is iets anders dan sexy poseren. Overigens heb ik vorig jaar wel meegewerkt aan de Boerinnenkalender, maar dat was voor het goede doel. Het team dat die foto’s heeft gemaakt, stelt je heel

kken ‘Je komt op ple waar je anders nooit komt’

erg op je gemak. Wel zijn de reacties na zo’n shoot spannend. Niet iedereen kan altijd alles mooi vinden wat je doet, maar dit is prima. Je moet sterk in je schoenen staan en altijd een woordje terug hebben.” Dat de modellenwereld hard is, zie je ook in programma’s als Holland’s Next Top Model. Talisa: “Volgens mij is dat voor een groot deel jaloezie. Bepaalde meiden die meedoen aan het programma zijn gewoon jaloers op elkaar, klaar.” Laureen: “Ik heb daar geen last van. De modellen die ik leer kennen zijn juist superleuk en gunnen elkaar allemaal van alles. Dat haat en nijd valt dus mee. Gelukkig, want daar hou ik echt niet van.” Veel modellen zijn graatmager. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Talisa: “Je kunt zeggen dat het niet goed is, maar vaak is het voor een model mooier wanneer ze slank is. De modellen die je in bladen ziet, zijn overigens niet altijd zo dun als ze er uitzien. Vaker gaat het bij een model om het totaalpakket. Als je net iets te brede heupen hebt, maar verder lang en slang bent en een leuk gezicht hebt, dan word je er als model echt wel uitgepikt.”

magazine van saxion

Wat doen jullie om er goed uit te blijven zien? Marian: “Ik rij paard en doe aan kickboksen. De twee weken voordat ik gefotografeerd werd voor de Boerinnenkalender ben ik echter niet geweest. Ik was bang dat ik blauwe plekken zou krijgen. Maar ik ben niet van plan om vanwege het modellenwerk te stoppen met paardrijden of kickboksen. Daarvoor vind ik die sporten te leuk.” Laureen: “Ik eet gezond en sport veel, ben tevreden met mijn lichaam. Natuurlijk eet ik ook weleens chips. Gewoon omdat ik het lekker vind. Er is mij ook nog nooit gezegd dat ik moet afvallen voor een shoot.” Talisa: “Ik zou voor het geld ook echt niet gaan afvallen. Als ik daardoor een opdracht van een paar honderd euro misloop? Er komen daarna wel weer andere opdrachten.” Wat hopen jullie nog te bereiken als model? Laureen: “Het lijkt me leuk om op de cover van een lifestyle-blad te staan. Daarnaast hoop ik nog veel leuke opdrachten te krijgen, zowel in binnen- als buitenland. Veel reizen maken en leuke mensen leren kennen.” Marian: “Ik hoop dat het voor mij niet bij de Boerinnenkalender blijft, maar dat het een beetje gaat lopen. Dan zie ik wel of het me bevalt. Voor mij is het dus afwachten.” Talisa: “Ik heb tijdens de missverkiezingen veel mooie meiden leren kennen en andere landen gezien. Dat zou ik graag meer willen doen. Maar eerst doe ik het even kalm aan en richt ik me op het afronden van mijn studie.”


mededelingen

DEZE PAGINA VALT BUITEN DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID VAN SAX.

33

Vergroot je studiesucces! Wil jij proeven aan studiesucces? Dat kan! De afdeling Studentvoorzieningen is per 1 januari verder gegaan als het Studiesuccescentrum. En daarom heb je nu de mogelijkheid om gratis workshops te volgen. Proeven aan succes Je kunt gratis deelnemen aan zeven verschillende workshops. Een greep uit het aanbod: Connect to your Talent!, Je lerende brein, Taalamuses, Fit by Fitness en Je uitstelgedrag. Ga naar saxion.nl/studiesucces en meld je aan! Wees snel, want de workshops vinden van maandag 13 t/m vrijdag 17 januari plaats. Succesvol studeren Wil jij meer weten over succesvol studeren? Ga dan ook naar saxion.nl/studiesucces. Hier vind je allerlei informatie over trainingen, begeleiding op maat van een decaan of psycholoog, effectief studeren, persoonlijke groei, taal, sport, cultuur, en studie en loopbaan. Je studieloopbaanbegeleider is altijd je eerste aanspreekpunt bij vragen rondom je studie(voortgang). Daarnaast biedt het Studiesuccescentrum extra coaching en begeleiding om het maximale uit je studie te halen!

saxion.nl/studiesucces

Studieloopbaanbegeleiding De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) buigt zich regelmatig over het onderwerp studieloopbaanbegeleiding (SLB). Het is een thema dat ook bij landelijke studentenorganisaties veel aandacht krijgt. Want wat is nou goede studieloopbaanbegeleiding? Daarover verschillen de meningen. Wie moet het initiatief nemen bij studieloopbaanbegeleiding? De student of de begeleider? Studieloopbaanbegeleiding is meer dan alleen een standaardformulier dat af en toe moet worden ingevuld. Studieloopbaanbegeleiding is ook niet voor iedereen hetzelfde: de ene student heeft meer begeleiding nodig dan de andere. Sommige studenten zien hun SLB’er tijdens hun opleiding maar drie keer en vinden dat prima. Belangrijk is dat als een student aangeeft steun nodig te hebben

hij die ook krijgt. Maar net zo belangrijk is dat als een studieloopbaanbegeleider ziet dat bepaalde zaken niet goed gaan, hij hier op tijd op inspeelt. In het eerste jaar neemt de begeleider het initiatief, daarna wordt verwacht dat de student het initiatief neemt. Veel studenten zijn daarvan onvoldoende op de hoogte. SLB is gericht op begeleiding van de student tijdens de hele studieloopbaan en start dus al bij de intake. Ik had zelf het geluk een hele goede SLB’er te treffen die mij ervan bewust maakte dat de studie die ik had gekozen niet zo geschikt voor mij was. Daardoor kon ik op tijd switchen naar een andere studie. Ik ben dus blij dat er tegenwoordig een intake wordt gedaan. Het kan studenten behoeden voor het maken van een verkeerde keuze. Dat bespaart tijd en geld. Daarnaast wordt tijdens het intakegesprek de basis gelegd voor een goed contact en een goede motivatie.

Komend jaar komt er 70 FTE bij aan docenten. Niet alleen zal dit leiden tot een verlaging van de werkdruk bij docenten, het zal ook bijdragen aan meer tijd voor studieloopbaanbegeleiding. Je studieloopbaanbegeleider kan net dat steuntje in de rug zijn dat je nodig hebt. Je kunt met hem over persoonlijke knelpunten praten, hij kan je advies geven over hoe je moet studeren of je in een richting duwen die beter bij je past. Schroom daarom niet om aan de bel te trekken als je begeleiding nodig hebt. Bespreek ook zaken waarvan je vindt dat ze niet goed gaan binnen Saxion. Samen bereik je meer dan alleen.

Jon Eshuis Student-lid Centrale medezeggenschapsraad


34

trends cool stuff

magazine van saxion

bizar

Fiverr.com Jezelf insmeren met chocoladesaus terwijl je Happy Birthday zingt en daar $5 voor krijgen. Of voor $5 een video bestellen waarin je vriend of vriendin toegezongen wordt door een zwetende man in Spandex-kleding. Het kan allemaal. Fiverr is een online marktplaats waar je diensten kunt aanbieden en kopen voor $5. Zo kun je korte voice-overs laten inspreken, stukken tekst laten vertalen of zelf geld verdienen door audioopnamen om te zetten in tekst. Het is verbazingwekkend wat je op Fiverr voor slechts $5 voor elkaar kunt krijgen. Zo ook deze foto’s van Cassie The Fox en dit wulpse meisje die voor $5 helemaal gek zijn op SAX! www.fiverr.com

app

Lift De eerste goede voornemens zul je inmiddels al wel weer hebben laten varen. Treurig zit je vanuit de bus te kijken naar die fietsers die wel de moeite hebben genomen iets aan lichaamsbeweging te doen. Ook die pizza van gisteravond zit je nog steeds dwars, zowel fysiek als mentaal. En terwijl je het cellofaantje van je nieuwe pakje sigaretten verwijdert denk je: wat ben ik een slappe zak. Gelukkig is het nog niet te laat en kun je nu opnieuw beginnen met de Lift-app. Lift houdt je goede voornemens bij en motiveert je om vol te houden. Je kunt je doelen duidelijk ingeven en je voortgang per doel bijhouden. Vervolgens zal de app je helpen herinneren aan je voornemens door je er op aan te spreken wanneer het fout gaat. Lift is gratis beschikbaar voor Android en iOS.


35

TEKST JASPER BRESTER, RICCO VAN NIEROP

handig

Calming Manatee Toetsweken en andere deadlines zijn natuurlijk extreem stressvol. Tot diep in de nacht zit je te blokken als een gek om al die belangrijke informatie – die je na je toets nooit meer nodig gaat hebben – in je hersenpan te stampen. Net als je denkt dat je het allemaal niet meer gaat redden, is het fijn om even een motiverend schouderklopje te krijgen om door te kunnen gaan. Op Calming Manatee is altijd een zeekoe beschikbaar om je van een complimentje of wat motivatie te voorzien. http://calmingmanatee.com

humor

De Foutmijn Als je denkt dat het niet veel erger kan dan Zanger Rinus of Manita moet je eens kijken op De Foutmijn. De pareltjes uit de vaderlandse volksbuurten worden hier verzameld. Oscar-waardige videoclips met daarin Grammy-waardige zangers en zangeressen worden opgedolven uit de diepste krochten van het internet en hier op een voetstuk geplaatst. Denk hierbij aan juweeltjes als Sinas en Spekkies door Boanita of De jongen met de mondharmonica door Hugo Peeters. Genieten doe je op www.foutmijn.nl of www.facebook.com/defoutmijn

app

OV-Chip Checker Weer een tientje kwijt omdat je vergeten bent uit te checken? Of een trein gemist omdat je je saldo weer moest opladen? Met de OV-Chip Checker app overkomt deze onzin je niet meer. De app houdt bij of je ingecheckt bent of niet, of je saldo toereikend is en je kunt altijd de gegevens van je vorige reizen terugkijken. Nadeel is wel dat je de Plusversie nodig hebt voor de notificaties, maar voor slechts € 1,29 heb je die er 7,75 keer uit als de app je één keer herinnert uit te checken. De app is beschikbaar voor Android in de Play-store. Voor iOS kun je bij OV-Chipstatus terecht in de iTunes-store, alleen kost hij dan € 0,89.

Winterse bloklijst Het intervalprincipe December is toch echt over, de boeken roepen weer. Om je te helpen concentreren op je studie is er gelukkig muziek. De één zweert bij instrumentale trance, de ander draait lange klassieke stukken. Er zijn er zelfs die enkel kunnen studeren met trashmetal op hun oren. SAX stelde een playlist samen volgens het interval-principe geleend uit de sport (denk aan hardlopen). We wisselen telkens vier stemmige songs af met een dansliedje, waarbij het de bedoeling is dat je niet stil blijft zitten. Want wie kan zich nu uren achter elkaar concentreren? Studeer daarom met de mooiste wintersongs van onder andere London Grammar, Agnes Obel, Ellie Goulding, Lily Allen, Kris Berry, Stromae, RY X en Lorde. En schuif bij elk vijfde liedje je boeken aan de kant en dans op Prinsenkind, Pharrell, Solange, Town of Saints en Fatboy Slim. Eet tussendoor wat en herhaal dit tot alle info in je kop is gestampt. Eat, Study, Rave, Repeat.

Beluister de playlist: http://bit.ly/saxmedia


36

international

magazine van saxion

‘The differe nce between the students is the level of basic kno wledge’


37

TEXT WENDY VAN TIL PHOTO TOMA TUDOR

Dawei Zhu

Studying the Dutch educational system from within Dawei Zhu is a visiting scholar from the Nanjing Institute of Technology (NJIT) in China. Currently he studies how students get taught at the academy Life Science, Engineering and Design (LED) at Saxion. Why? To improve his skills and to improve the cooperation and relationship between both universities.

Y

ou could mistake him for a teacher, because when you look at Zhu - nicely dressed in a suit, sitting at a desk in one of the teacher’s offices at LED in Enschede – he stands out from the crowd. He is, however, not a teacher, but a scholar from one of Saxion’s partner schools in China. Zhu is at Saxion to learn about the Dutch education system. He will be staying for six months in total and three have already passed. Zhu doesn’t mind being here for this long, even though it is his first visit to the country. “I like the Netherlands. I think Dutch people are friendly and the country offers freedom, democracy and nice weather.” His visit is not all fun and games and getting to know the country. Zhu is at Saxion to learn. “Besides studying the Dutch education system, I want to improve my skills about my subjects through joining lessons, projects, internships and graduation projects of Saxion University.” At home he teaches, too. The vast majority of his subjects are about computer software and sometimes he teaches Java, Chinese language, communication theory and digital graph processing. At Saxion, he doesn’t teach. “I do, however, make

suggestions to students or teachers sometimes about how to do a project. But these are always international classes. I do not understand Dutch, so I don’t join Dutch lessons.”

Practice versus theory During his observations, Zhu has learnt about differences between Dutch and Chinese education, as could, of course, be expected. “I found that Saxion emphasizes practical abilities. There is a lot of teaching students how to learn. It is different from my school back home, even though it is also an institute for applied sciences and has a lot of internships, projects and graduation assignments. At NJIT, students are trained to grasp the skill for finding a good job and do some scientific research. China and the Chinese job market are big. There are many people trying to find jobs, and if students want to find a good job, they have to have a high skill level.” Dutch teachers also teach their students how to write a CV, how to do presentations, design electrical circuits and so on. Another thing Zhu experienced is that Chinese students have less difficulty with the projects. “The difference between the students is the level of basic knowledge.

An example is the coffee machine project at LED. Chinese students find it easier than Dutch students, because their level of knowledge is higher. It is possible that this is due to the knowledge Chinese students gain at senior middle school. Saxion students are smart, but younger and have to study hard to get the same skills.” What does Zhu think is better: the Dutch or Chinese way of educating? He thinks something can be said for both ways and has no real answer. “I think the Dutch way of teaching is nice. It will help students to find a better job and will improve the students’ competitive abilities in the job market. I feel that students could do much better, though, if they had higher skill levels.”

More to be exchanged Zhu feels that universities can learn a great deal more by studying one another’s ways of teaching and, in a broader perspective, by comparing one another’s national education systems. “I hope that the partnership between the two universities, Saxion and NJIT, continues for many years. There is much more knowledge and experience to be shared, so we need to keep on studying each other.”


38

international

magazine van saxion

platform

Students founded SAXShare in Enschede Kevin Ilardi and Novia Evi Fikriyah, both international students of Business Engineering, had been looking for a place to work on weekends for some time. They founded SAXShare, a platform where students in Enschede can meet to work and share knowledge and culture.

B

oth students experienced at Delft University what an ‘incubator’ is. It’s a project where techno-starters get support on a physical level (conference rooms and working spaces) and non-physical level (guidance, training and network). “We wanted to see if we could start something similar at Saxion”, says Illardi. “And now we have.” The Business Engineering students are happy that their project is launched this January. “We want to get interesting people for talks, but we also want to brainstorm, pitch business ideas, do role-playing games, work together as well

as organize cultural and musical events”, says an enthusiastic Ilardi. “We want to create a new dynamic environment by creating sharing events frequently.” The plan of SAXShare is to ask the visitors of the events what they want and then organize it. On the Facebook-page the founders say ‘You want to meet the manager of Polaroid, the CEO of Vredestein or get feedback on your startup project or build your own product with makers from Fablab Enschede? We will work on that.” The first event, an official opening of SAXShare, will be on January 18th. It will take place at the university café called ‘De Generaal’. All events are in English.

app

Recordium Taking notes during a lecture? It belongs to the past. With the recordium, you can record classes, interviews, concerts… You would say a normal smartphone can do this already. However, the app makes it possible to add markers to specific time frames and add photos or other frames… For iPhone and iPad. Free of charge.


TEXT LILIA IOSILIVICH, WENDY VAN TIL, NICOLIEN OLDEMAN PHOTO’S TOMA TUDOR

Binod Schrestha and his band Changa Binod Shrestha (27) is a fourth-year student at MIM academy at Saxion Deventer and a talented singer. He just released a music album with his band CHANGA. How can a music career be pursued? Binod shares his experience. What inspired your passion for music? I cannot say this with certainty. I have actually been singing for as long as I can remember. My introduction to a stage was when I was 15. When I was 20, I was performing at local pubs in my country almost every other night, doing English mainstream covers. Who supports you the most with your music career? My parents have always supported me in my musical decisions. My father also shares a passion for singing, therefore, he has always encouraged me to take lessons and develop myself in this area. He is also an official fan at this moment (laughing). How did you get in the current band? The current band I am involved in is called CHANGA. We are five Nepalese musicians living here in the Netherlands. It started with my guitarist and me talking numerous times about how we wanted to develop ourselves as musicians and start writing our own music. That’s’ why we decided to write original songs and in this process, we came across our other band members and formed CHANGA. You recently released an album. Can you tell us more about it? Our first album is a collection of various genres. I guess we are still trying to find the right place for our collective influences. For now, it is “Folk town reggae”

style. We are very optimistic about making more songs fitting that specific genre, as this type of music seems to be getting pretty popular back home. How does this album influence your music career so far? Well, singing original songs is a fresh start. I have enjoyed it till now and loved performing our own songs. And that is how it will continue. I do not necessarily

interview

39

pursue a career in music as I enjoy what I am doing right now with my studies. Besides my International Business Management career, music will always be a part of my life and I will continue writing and singing songs. How proud are you of the album? Proud is a big word. I personally feel my best works are yet to come. But considering the time and resources we have, I must say I am very satisfied with the outcome. Where do you see yourself five years from now? A typical situation would be running my own company and playing a gig with my band about once a week. But a well-paid job would not be bad.

been y l l a u act I have for as long singing mber e m e r an as I c


Meer dan een magazine!

Check Sax.nu voor dagelijks nieuws oad l n w o D pp a e z n o roid d n A r Voo ne o h P i en

SAX zit ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media) Volg of ‘like’ ons en blijf makkelijk op de hoogte

SAX januari 2014  
SAX januari 2014  

SAX is het hogeschoolmagazine van Saxion, voor studenten en medewerkers van de hogeschool.

Advertisement