Page 36

Moderni mustikkakukko

toi menestystä kokki-kisassa TEKSTI JOUNI VORNANEN | KUVAT IGCAT

ilman oli tarkoitus kuvailla suomalaista syksyn metsämaisemaa, jolloin maassa on vielä viimeisiä vihreitä ja jo ensimmäisiä lumen sävyjä. Pentikin kivilautaselta annos näytti jopa hieman tunturimaisemalta. Polso korostaa, että hän kutsui kisassa annosta nimellään ”mustikkakukko on mennyt metsään”. Eli tarkoitus oli siirtää perinteinen mustikkakukko moderniin suomalaiseen metsämaisemaan.

Kuvassa presidentti Dr Diane Dodd (vas.), hopeamitalisti Josi Polso ja lehtori Seija Mäki.

E

sanjassa, Sant Pol de Marissa järjestettiin Nuori kokki – kilpailu marraskuun alussa (European Young Chef Award). Kuopiosta kilpailuun osallistui Savonian-ammattikorkeakoulun kolmannen vuosikurssin restonomiopiskelija Josi Polso. Nuori kuopiolainen nappasi kisassa hopeaa. Kilpailussa finalistit esittelivät innovatiiviset versionsa oman alueensa perinteisistä annoksista. Polso oli valinnut perinteiseksi annokseksi mustikkakukon, josta hän valmisti tuomaristolle oman modernin tuotteensa. Lahjakkaalla ja motivoituneella Polsolla oli tavoitteena tulla takaisin Kuopion European Young Chef – kilpailun voittajana. Tällä kertaa voiton korjasi irlantilainen, naiskokki Aislig Rock. Kolmannen sijan vei Slovonian Filip Matjaz.

3 6 1 / 2 0 1 8 Savonian Sanomat

Polso valitsi kilpailuannokseksi mustikkakukon, koska halusi valmistaa perinteistä jälkiruokaa Savosta. Polso ajatteli, ettei moni tekisi jälkiruokaa, joten sillä olisi helppo erottua joukosta. – Mustikoilla on myös omassa perheessäni aina ollut iso rooli ja niitä on syöty paljon. Kisassa käyttämäni mustikat olivatkin isäni ja äitini keräämiä. Moderni mustikkakukko sisälsi ruisleivällä maustettua mustikkajäätelöä, piimävaahtoa, karamellisoitua ruisleipämurua, mustikkageeliä, marinoituja mustikoita, ruiskeksiä, basilika-kuusenkerkkäöljyä, pikkelöityä kuusenkerkkää ja friteerattua basilikaa. – Annokseni ulkonäkö ja makumaa-

Savonian ruokapalvelujen lehtori Seija Mäki oli kilpailussa Polson tukena ja ohjaajana. Mäen mielestä Polso tunnetaan Savoniassa erittäin taitavana, innovatiivisena ja päämäärätietoisena ruoanvalmistajana. Alkuperäisessä ruuassa olevat makuelämykset ja makumuistot on koettava ruoan uudistetussakin versiossa. – Etelä- ja Keski-Euroopassa suomalaisia metsämarjoja arvostetaan paljon, sillä meidän marjoissamme on aivan erilainen hieno maku ja aromi verrattuna heidän marjoihinsa.

MUSTIKKA JA RUIS SUPERFOODEJA Mäki valottaa kilpailun etenemistä. Ensimmäisenä päivänä kukin kilpailija valmisti alueensa perinteisen ruoan. Tässä vaiheessa kilpailijoiden täytyi perustella valintansa. Polsi perusteli ratkaisuaan mustikan ja rukiin terveellisyydellä, myös monipuolisuudella ruoanlaitossa. Ne ovat suomalaisia superfoodeja. – Annosten valmistamiseen oli varattu 2,5 tuntia aikaa. Kaikki piti val-

Profile for Savonia UAS

Savonian sanomat 1 2018  

Savonia Ammattikorkeakoulun uutislehti

Savonian sanomat 1 2018  

Savonia Ammattikorkeakoulun uutislehti

Profile for savonia