Page 10

TEKSTI JOUNI VORNANEN | KUVAT TRINH GIA KHUONG

Syömällä ja suudelmalla terrorismia vastaan Aisti-tapahtumassa juhlistettiin kulttuureja ruoan, muodin, musiikin ja tanssin avulla. Savonian opiskelijoista kansainvälinen projekti­ ryhmä. Tapahtumassa juhlistettiin kulttuureja ruoan, muodin, musiikin ja tanssin avulla. – Vieraat pääsivät maistamaan useita ruokalajeja kolmestatoista eri maasta. Mikä parasta, maita edus­ tivat kunkin maan omat kansalaiset. Heidän kauttaan vieraat saivat tutustua eri kulttuureihin lähemmin.

Pakistanin ruokapiste äänestettiin tapahtuman parhaaksi. Annum Fiaz (kesk.) ja Saman Zahid (oik.) olivat valmistaneet tandoorikanaa, chana chaatia, kheeriä ja rooh afzaa. Kuvasta puuttuu yksi valmistaja, Mehwish Anwer.

P

ariisin terrori-iskut järkyttivät maailmaa viime marraskuussa. Niissä kuoli 132 ihmistä ja 352 uhria toimitettiin sairaalaan. Valtaosa oli ranskalaisia nuoria, mutta loukkaantuneita oli ainakin neljästätoista eri maasta.

Vapaan ruokailu- ja tutustumisosion jälkeen teema jatkui esityksillä. Perinteistä ja modernia muotia yhdistelevä muotinäytös vei vieraat ympäri maailmaa. Esiintymässä oli muusikoita Hong Kongista, Espanjasta ja Venäjältä sekä Kuopion historiallisten tanssien ryhmä. Kettunen kuvaili tunnelmaa käsin kosketeltavaksi. – Lähes nelituntinen tapahtuma keräsi Kuopion Kulttuuriareenan täyteen, kävijöitä oli yli 250. Vieraat saivat varmasti kokea jotain uutta, ja jokainen näytti poistuvan hymyssä suin. Myös meille järjestäjille jäi tapahtumasta erittäin hyvä maku, vaikka emme ehtineetkään maistelemaan ruokia.

Tapahtuma järkytti nuoria myös täällä Pohjolassa. Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelija Konsta Kettunen kertoo, mistä sai alkunsa Aisti – A Cultural Kiss -tapahtuma. Idea lähti vietnamilai­selta restonomiopiskelijalta, Hong Ngoc Daolta, joka saapui syksyllä Savoniaan suorittamaan tutkintonsa loppuun.

Savonian tki-asiantuntija Jari Niemelän taustoittaa Aisti-tapahtumaa. Lähtökohtana oli opiskelijalähtöisyys alusta loppuun. Henkilökunnan tehtävänä oli ohjata ja raamittaa tekemistä vaiheittain.

– Pariisin terrori-iskuista syvästi järkyttyneenä, hän koki tarpeelliseksi, että esiin tuotaisiin enemmän ymmärrystä edistävää sekä elämää rikastuttavaa kulttuurien välistä kohtaamista. Hänellä oli halu tuoda ihmisiä lähemmäksi toisiaan ja voittaa paha hyvällä.

– Eri ruokakulttuurin, musiikin ja erilaisten esityksien yhteen saattaminen onnistui loistavasti. Todella onnistunut tapahtuma oli rentojen ja miellyttävien ihmisten kanssa saatu yhteinen kokemus ja välittö­ myys. Ruokien, juomien ja kulttuurielämyksien yhdistelmä koskettivat luontevasti.

Kettusen mukaan oli luontevaa aloittaa läheltä, Kuopiosta. Idean ympärille koottiin innostuneista

Savonian koulutusvastuupäällikkö Jari Lindén on samoilla linjoilla, mutta hän painottaa enemmän

10   2   /   2 0 1 6   Savonian Sanomat

OPISKELIJALÄHTÖISESTI

Profile for Savonia UAS

Savonian sanomat 2/2016  

Savonia-ammattikorkeakoulun sidosryhmälehden, Savonian Sanomien, numero 2/2016

Savonian sanomat 2/2016  

Savonia-ammattikorkeakoulun sidosryhmälehden, Savonian Sanomien, numero 2/2016

Profile for savonia