__MAIN_TEXT__

Page 1

interior architecture and design portfolio 2019


Curriculum vitae PERSONAL INFORMATION

EDUCATION

Date of Birth: 17.03.1989 Nationality: Bulgarian

# Master of Science in Interior Design Politecnico di Milano School of Design 01.10. 2015 - 20.04.2017 Milano, Italy # Bachelor Degree of Interior Architecture Hanze University Academy Minerva 01.09. 2008 - 07.07.2012 Groningen, The Netherlands * Academy Minerva Spatial Design Award for graduation project: Grainfield # Study exchange Ecole Speciale d`Architecture 01.02.2011 - 25.06.2011 Paris, France


WORK EXPERIENCE

AWARDS

# Studio Francesco Rota Milano, Italy 10.02.2016 - present Interior Architect

# Academy Minerva Spatial Design Award Project: Grainfield Groningen, The Netherlands 2012

Architecture, Fair stands, Furniture, Residential and Hospitality Design

# North Design Award - 1st prize (Noorderlijke Ontwerpprijs) Project: Dining Chair 01 Groningen, The Netherlands 2010

# GFAB Architects Bali, Indonesia 09.2014 - 08 2015 Interior Architect, Hospitality, Residential and Commercial Design # El Equipo Creativo Barcelona, Spain 04.03.2013 - 01.03.2014 Junior Designer Design for Gastronomic Spaces, Commercial Design and Branding #Arquitectura Interior, Barcelona, Spain 03.09.2012 - 03.03.2013 Design assistant / 3D Visuals Residential, Commercial Design # OPERA Amsterdam Amsterdam, The Netherlands 03.07.2011 - 03.12.2011 Design Intern Exhibition design, Communication design

SKILLS # Languages - Bulgarian (mother tongue) - English: FCE, ACE, TOEFL - Italian - Spanish - Dutch # Software - ArchiCad - AutoCad - VectorWorks - Solidworks - Cinema 4D, 3D Max - SketchUp - Adobe Creative Suite

PERSONAL HEROES Rem Koolhaas, Oscar Niemeyer, Carlo Scarpa, Luis Barragan Odile Decq


01

the light that attracts us: nocturnal animals Collaboration: ZeroCollective (Aleksandra Ivanova, Egle Skuodaite, Savina Radeva) Year: 2019 ‘The Light That Attracts Us:Nocturnal animals’ is an installation particularly tailored to the atmosphere of the location - a tribute to Bar Bah, to Isola and to Milano. Inspired by the unique cultural mix of Isola’s nightlife the trio created a piece using neon lights to attract the ‘nocturnal’ clients of the venue. The illuminated art looks like distorted chaos when you see it from the street but it all resolves into a perfect 3D image when you reach the intended vantage point - the front door of Bar Bah. The interaction between the Isola neighbourhood and Bar Bah is highlighted by the collection of reflective panels that constitute part of the installation. The slightly distorted images of Isola’s cityscape, photographed by the designers themselves, are printed on 3mm Dibond panels and finished with dichroic film. This part of the installation seeks to evoke the world of comic books and superheroes to enhance the urban character of venue.

/ 04


/ 05


/ 06


/ 07


/ 08


/ 09


02 runaway

Studio: Francesco Rota Year: 2018 / in execution The new concept store in zona Isola, Milano, puts together three different activities under one roof - sports store, restaurant bar and a yoga gym, all for the healthy lifestyle. The interior interprets this idea of purity, movement and healthy living . The materials adopted are all honest natural finishes - elm tree timbers, natural colour poured resin floor, exposed bricks. Big architectonic elements are protagonists in the interior design - massive central showcase counter and big common table, where everyone eats together.

/ 010


shop

storage

bar

restrooms

/ 011


/ 012


/ 013


03

the essence of villa arconati Integration of cultural heritage sites as active participants of contemporary society through interior interventions Thesis research and project proposal Prof. Peter Arthur Di Sabatino. Politecnico di Milano 2018 In collaboration with Elena Mustakova

/ 014


/ 015


Through careful studies of existing projects of conservation and re-adaptation of cultural heritage buildings, we addressed the problems related to preservation, decay, and reuse of cultural heritage sites.Our investigation was based on the search of links amongst traditions, transformation, and change. We adopted the concept of Genius Loci, the spirit of a place.

Villa Arconati

agriculture

As the site of our project proposal, we had selected Villa Arconati at Castellazzo di Bollate, a seventeenth-century Lombard ‘villa of delight’. The villa belonged to the powerful noble family Arconati which they used as a residence and summer escape from Milano during the famous period of ‘villeggiatura’. Villa Arconati offered an ideal location for this study as it presents various typologies of spaces with different levels of preservation and formality - the historic villa, the surrounding gardens, service buildings and the borgo.

wellness

flower farm essential oil production

wine production and consumption

food production and consumption

spa

the scent of the villa

the feeling of the villa

the taste of the villa

the energy of the villa

As essential elements for the villa we selected the water, the food, the wine and the flowers. Under the premises of protection, we introduced a program for the entire territory of the villa and the surrounding grounds, incorporating those four elements in order to give a new ray of light to the site and integrated once again as an active participant in the social life of nowadays. We engaged in a design intervention in a number of selected spaces preserving their authenticity, their spirit, and introducing new sustainable design features, in order to make them apt for contemporary use.

fragrance wine food water

/ 016

Individually we worked on separate spaces applying the program and the concept of preservation and sustainability. In the building of Limonaia and Ghiacciaia, a new fragrance lab was introduced that revived the idea of a greenhouse, engaging actively the exterior, and at the same time developed a commercial space of fragrance mixing where workshops are held and a fragrance boutique.


SERVICE ENTRANCE

PUBLIC ENTRANCE

INFORMATION AREA / MEETING PLACE

conference and briefing *summer

BAR

lounge

PUBLIC ENTRANCE

THE ‘NOSE’

expertese

FRAGRANCE LIBRARY

storage and samples

PERFUME WORKSHOPS

BOUTIQUE

experiments and education

test and purchase

greenhouse *winter CIRCULATION FRAGRANCE LAB

/ 017


/ 018


/ 019


04

salone del mobile - lapalma Studio: Francesco Rota Client: Lapalma Location: Milano, Italy 2018 Studio Francesco Rota presented Lapalma’s Comfort Zone at Salone del Mobile 2018, the result of an extensive research on the ever more closer relationship between contract and home spaces. The architecture of the stand is representative of this acute awarness of changing of behaviours. It is ballanced between the application of distinctively industrial materials such as the perforated metal sheets and the softness of the woods and the warm greys.

/ 020


/ 021


/ 022


/ 023


05

drive through bertoni’s life Collaboration: Cheng Hu, Danli Yu, Zhao Zhang, Dicle Aslan Interior Design Studio - Davide Spallazo, Politecnico di Milano 2016 A proposal for an exhibition dedicated to Flaminio Bertoni, the designer of the famous Citroen DS, at Volandia Transportation Museum in Malpensa. By rebuilding 4 scenarios of the life of Flaminio Bertoni, the exhibition simultaneously becomes a narrative that leads not only chronologically but as well through the different creative stages of the design process. Through various interactive installations the visitor is not only involved with the objects on display but sets on a 360 adventure.


/ 025


/ 026


/ 027


06

powerbike Collaboration: Dicle Aslan, Inez Nijs, Hang Ji, Simone Luijben Interior Design Studio - Giovanna Piccinno, Politecnico di Milano 2015 Exploring the impact of the shared economy phenomenon nowadays, this project aimed at enhancing the spatial quality of transportation services provided by mobile applications. The spatial representation of the shared bike app strives simultaneously to revive a socially inactive square in the North of London, the Hornsey Town Hall square. The Energy Bikes installation is designed to use the current infrastructure of the drop-off bike station of the established network to produce energy even while the bikes are not being used. This outdoor biking gym would produce enough power to support a juice bar located in the Hornsey Town Hall’s foyer, where the users could have a free drink after a work-out. Investigating in both types of energies - physical, being lost and regained, and mechanical, being produced and consumed, the Energy Bike installation becomes a metaphor and a 24h installation that speaks of self-awareness.

/ 028


/ 029


/ 030


DRO P-O STAT FF ENER ION GY G ENER ATIO N-1

0m

BUS STOP

ENER GY E X

POSU

RE- 2

0m

TRESPASSING - 4 m FOYER + JIUCE BAR ENTRANCE

2

0

2

4

6

ENERGY OPTIMISATION - 12 m

8M

Spaces with great historic value

plan

section

/ 031


/ 032


/ 033


07

ritz carlton residences Studio: GFAB Architects, Bali Location: Phuket, Thailand, 2015 Based on a tiny picturesque peninsula in the South of Phuket, Cape Mayavee offers incredible views towards the ocean. The luxurious complex of Ritz Carlton villas is hanging over the slopes to provide five star treatment to its guests and amazing experience.The structures are mimicking the reflection of light in the ocean surrounding the location from 3 sides, by creating layers of slabs in between which the spaces are nestling. The architecture design is integrated within the surroundings, providing massive planters, to support the eroding soil of the hill and serve as visual separation where privacy is needed.

/ 034


Ground Floor

-1 Floor

LEGEND 1. Living 2. Dining 3. Lounge (pre-dining) 4. Garden 5. Lift CGI by Gamaliel Panggabean

6. Corridor 7. Master Ensuite 8. Jacuzzi 9. Ensuite

/ 035


Dining Room Powder Room Kitchen BOH / Maids quarters Living Room Vertical Circulation

Storage Guest Bedroom Master Bedroom

Utility Room Guest Bedroom

The clients request for massive cantilevered slabs helps the architectural design to unfold and develop over the steep hill. The structure consists of two levels, vertically connected through a staircase and an elevator. The high-ceiling vast spaces are orientated ultimately towards the ocean while the infinity pool eliminates the boundary. The entrance leads the visitor through layers of transparency creating a narrative towards the unveiling of the amazing view. All common spaces are situated on the ground floor while the master bedroom and the guest bedrooms are given more privacy on the -1 level.

/ 036


CGI by Gamaliel Panggabean

/ 037


08 srikandi

Studio : GFAB Architects, Bali Location : Keramas, Bali, Indonesia 2014 - 2015 Srikandi is luxurious health retreat located on the East shores of Bali in Keramas. Dedicated to art of Muay Thai, the complex will host 3 private villas for rent with a view towards mount Agung, one large villa looking over to the beach, a public sports gym where masters of Muay Thai will occasionally give lessons, yoga space, juice bar and a spa. The architecture aims to overcome the limitations of the narrow plot in combination with the complex program by introducing cantilevered roof gardens, large open spaces and circular voids. Looking through layers of greenery natural materials such as Palimanan stone, timber louvers and rattan speak about the honesty of the construction.

/ 038


CGI by Gamaliel Panggabean

/ 039


/ 040


The interior concept of the space, as well as furniture, is inspired by the dynamics of fighting movements and stances typical for Muay Thai. The spirit of Srikandi, a Balinese female warrior, is present in the angularity and restlessness of the indoor finishes and furniture designs, while Thai wisdom and peacefulness is emitted through the details and the exhibited artefacts in the wall niches. Those geometric patterns set the direction of the concept for the interior spaces. The lighting installations, floor and wall finishes, timber cladding and even furniture pieces, designed particularly for that project, adopted the idea of angularity to express the dynamics of a fight. As a reminder of the origin of Muay Thai several of the Thai royal colours (purple, baby blue, orange, pink) are introduced in the selection of fabrics and the niches in the walls in which samurai swords or Balinese fighting masks are exhibited.

/ 041


09 wu

Studio: GFAB Architects, Bali Location: Canggu, Bali Indonesia, 2015 Wu Xing - the five elements, a traditional Chinese philosophy that says balance in universe is achieved upon the relation of the five elements - Wood, Fire, Earth, Metal, and Water. The design of the luxurious five star villa in Canggu, Bali lays upon these five pillars The five elements concept unfolds in the space through the specific use of materials and colour palettes. The elements of Earth, Wood and Metal provide comfort and security and therefore a combination of the three is the base for the design of the 4 private apartments and 2 duplex flats. Water is a fluid and moving element therefore it belongs to the entrance of the building, walkways, staircase and library. Fire is the element of the burning energy of cooking and eating - conceptually represented in the restaurant and bar.

/ 042


CGI by Gamaliel Panggabean

/ 043


/ 044


CGI by Gamaliel Panggabean

/ 045


/ 046


CGI by Gamaliel Panggabean

/ 047


10

one ocean club

Studio : El Equipo Creativo, Barcelona Client: Marina Port Vell, Salamanca Group Location : Marina Port Vell, Barcelona, Spain 2014 Barcelona´s port - Marina Port Vell was transformed. A significant investment in the infrastructure and services was aimed at positioning the marina as one of the leading superyacht detinations in the world. A high-class restaurant equipped with lounge terrace, greenhouse terrace and a cocktail bar is to offer incredible experience to its visitors. The design proposal of El Equipo Creativo tries to re-create a Mediterranean feeling into the space- warm, soft, romantic. The aim of the design is to enhance the views and to surround the customer with the specific landscape qualities of its location. By using glossy lacquered surfaces in the ceiling of the restaurant, the calm water in the port is recalled and the hull of ships. This way the perception of the space is amplified by bringing the exterior landscape inside.

/ 048


1. Entrance 2. Kitchen 3. Food Exposition 4. Restaurant 5. Greenhouse 6. Powder Rooms 7. Terrace Lounge 8. Cocktail Bar 9. Cocktail Terrace

2

1 3

9

8

6

4

5

7

/ 049


/ 050


/ 051


/ 052


11

crew lounge

Studio : El Equipo Creativo, Barcelona Client: Marina Port Vell, Salamanca Group Location : Marina Port Vell, Barcelona, Spain 2014 Crew Lounge is a project, part of the major development initiative of Barcelona’s most visited port-Marina. It is a space provided for the crew members and personnel of the cruise ships docked in the port. The lounge is an informal ``living room`` which provides quiet corners to read an skype, lively screen space to watch sports and play games, as well as broad terrace with a bbq to enjoy the sun in the summer. Because of its proximity to the sea, the conceptual language of the project is expressively beach-like: colourful towels, lifeguard high chairs, hammocks and surfboard tables.

/ 054


/ 056


12

grainfield Bachelor Graduation Thesis . Academy Minerva Spatial Design Award Professors: Laura Favata, Klaas-Pieter Lindeman, Saskia Mars Academy Minerva 2012

Grainfield Project is a commentary on the current residential trend in The Netherlands, where houses are physically separated from each other preventing any sort of accidezntal interaction between neighbours. The grain silo factory EMG, where once all the grain from the area was gathered, is part of a wide industrial zone on the Eemskanaal in Groningen. Providing a new residential alternative, the program of the project is to stimulate community life. The same way the grain was gathered previously, the new purpose of the building would be to gather people instead. .

/ 058


In the way circulation is introduced in the building of the EMG Silo factory, the old existing system of the silos plays a crucial role. The gradation of privacy as well as the distribution within the building follows the original path of the grain when it was being imported and stored at the factory decades ago. The mass of grains is kept together as one volume in the highest part of both wings of the building and later gradually separated and led through different channels before finally distributed to retailers. Likewise the circulation in Grainfiled leads you through the highest floor in order to introduce more and more private space as you are moving slowly to the basement of the building. The private apartments constitute of a private food preparation & storage island in a common kitchen on the 1st floor, a living room on ground floor, entered though a common corridor, and a bedrooms area situated on basement level which is only accessible through a private staircase within the apartment. With a great deal of respect to the monumentality of the building the new housing units are negotiating their own space inside. Introduction of the residential units inside the old factory involved partly removing the old silo system that ran through the building. Instead of that the old structures are preserved as much as possible and exposed to reveal their complexity.

/ 060


/ 061


1st Floor

Ground Floor

Basement

/ 062


/ 063


13

dining chair 01

Groningen 2010 - 2011 Collaboration: Jochem Klok Designed in the spirit of Willem Gispen for the North Dutch Design Awards, Dining Chair 01 strives to provide an ultimate experience of comfort. The construction, easy to manufacture and assemble, stands out with its genuine simplicity. Because of its shape and the natural flexibility of metal, the chair bends reacting to the body shape so that the person sitting on it maintains a comfortable posture. The rubber spacers that separate the seating from the frame not only provide a floating effect but also add flexibility that allows the back leaning to move organically with the body. The unique simple frame of DC01 has the industrial formality of Gispen’s designs but it has a secret playful side as well. It can change its ‘outfits’ .The different options for the seating come separately and are easily screwed and unscrewed. DC01 can easily follow the customer’s mood and necessities offering a variety of options – bended plywood, leather or textile.

/ 064


/ 065


/ 066


/ 067


Thank you for your time! Address: via Carli 24 Milano 20161, Italy Email: info@savinaradeva.com Website: https://savinaradeva.com Phone Number +39 340 823 9375

Profile for Savina Radeva

Savina Radeva - Portfolio 2019  

Savina Radeva - Portfolio 2019  

Advertisement