Page 1

De veelzijdigheid van de Elzas gevat in dertien prachtige wijnen van André Ostertag!

NU

40 , 1 €1

Het is maar weinig producenten gegeven om binnen één generatie de hoogste waardering op nationaal en mondiaal niveau te vergaren. De van nature bescheiden, maar echt briljante André Ostertag beweegt zich nu, na 30 jaar hard en compromisloos werken, met een zeker gemak binnen de wereld van de topwijnen. Het is boeiend om de groei en de carrière vanaf vrijwel de eerste oogst mee te mogen maken. Dit is het geval bij een fors aantal Sauter-producenten en daar zijn we blij mee en best een beetje trots op. Het succes heeft ook z’n schaduwkant: de toegewezen hoeveelheden nemen af en de prijzen stijgen. De astronomische prijzen die geboden worden voor wijnen van topbezittingen waarvan de reputatie zich over een aantal generaties uitstrekt, getuigen hiervan.

e otst gro r e l l fd! de a geproe n a v t ooi Een r ers ute n a v . Sa J Syl k Eri

André heeft echter een gezond gevoel voor de realiteit en laat z’n hoofd niet op hol brengen

Vieilles Vignes de Sylvaner 2012 Alsace AOP Bleek strogeel met een licht gouden glans. Rijpe expressie: floraal met een gelei van kruisbessen, kweepeer, venkel, witte peper - de vruchtenaroma’s domineren dit jaar - de mineraliteit komt later. Volmaakt versmolten aanzet. Romige textuur, strelend zacht mondcontact. Mondvullend en een totale harmonie. Discrete concentratie met een geweldige smaakintensiteit die met name in de finale prachtig tot uiting komt; de lengte is letterlijk eindeloos. Een van de allergrootste Sylvaners ooit geproefd. Sublieme eet-, aperitief-, meditatie- en plezierwijn! Zowel aan als buiten tafel optimaal inzetbaar.

ALCOHOL: 12,5 % BRUIK-/HOUDBAAR: 2013/2018 PRIJS: e 14,25

OOGST 2012-2011

door het fenomenale succes. Bovendien hecht hij zoveel belang aan onze samenwerking, dat hij zorgt voor billijke prijzen en eerlijke allocaties. Zijn prijzen blijven (hoe lang nog?) stukken lager dan die van de producenten uit dezelfde klas(se): *** Le guide des meilleurs vins de France. Het is een voorrecht om één maal per jaar naar het domein te reizen om alle op dat moment beschikbare wijnen gedetailleerd te proeven. In zijn aanwezigheid en royaal gebruik makend van de laatste informatie en zijn persoonlijke ervaringen. Hij is betrouwbaar en objectief; de informatie kan voor waar genoteerd worden en is nooit commercieel gekleurd. 2012 is het jaar met de kleinste opbrengst sinds het aantreden van André op het domein. Het oogsten is bewust uitgesteld om de juiste rijpheid te bereiken. Het is een relatief koel jaar met een lang groei- en rijpingsproces in de wijngaard. Dit komt de kwaliteit altijd ten goede, tenzij slecht weer voor en tijdens de oogst roet in het eten gooit. Dat was dit jaar gelukkig niet het geval. De wijnen zijn van een grote nauwkeurigheid. De kwaliteit is prachtig; precies tussen de grote jaren 2010 en 2011. De verhouding tussen het vaste materiaal (schil, pit en vruchtvlees) en het sap was dit jaar in het voordeel van het vaste materiaal. Uiteraard door de zeer kleine opbrengst is de concentratie ook in zijn ‘vins de fruit’ (2012) duidelijk waarneembaar. Tijdens het proeven hebben we volop genoten van deze wijnen, de euforische uitlatingen – met excuses– getuigen hiervan. Dit geldt voor beide oogstjaren, 2011 en 2012. Er is dus weer sprake van een schitterende collectie en het is zaak niet lang te wachten. De opbrengsten zijn soms bizar klein en we mogen hopen dat 2013 in dit opzicht genereuzer zal zijn.

Lees meer op onze blog: http://www.sauterwijnen.nl/blog Op de blog vindt u een prachtig weerwoord van André Ostertag op de acht meest gehoorde vooroordelen over de Elzas.


€1

NU

1,80

€1

NU

7,20

€1

Andr

NU

2,80

€1

NU

7,20

Pinot Blanc Barriques 2012 Alsace AOC

Pinot Gris Barriques 2011 Alsace AOC

Riesling Vignoble d’E 2011 Alsace AOC

Gewurztraminer Vignoble d’E 2012 Alsace AOC

Bleek strogeel met een prachtige gouden glans. Rijpe expressie (perzik, abrikoos), volop floraal, zeer fijne en passende houtpresentie. 5% nieuw hout. Het druivenkarakter is in geconcentreerde vorm goed present. Rijpe, licht zoete aanzet (5 gram restsuiker). Mondvullende materie met een zachte, zwoele en zeer aangename frisheid. Complexe finale, breed uitwaaierend met uiterst fijne bittertoon.

Krachtig strogeel. Het is een ongebotteld vatmonster en de wijn is zodoende nog vrij mat. Heel discrete en verfijnde houtinvloed in een rijke, boterige expressie, rijk aan exotische vruchten: lychee, ananas, meloen, bloemen/acacia-honing. Uitgesproken verleidelijk. Zeer genereuze, versmolten aanzet met een volromige textuur. Meteen de confrontatie met een fraai contrast door de verleidelijke zoetheid en de knappe en zeker voor een Pinot Gris verkwikkende frisheid. De balans is perfect. De verfijnde zoetheid is niet gerelateerd aan restsuiker (de wijn is op 2,8 gram na volkomen droog) maar aan de optimale rijpheid van de de druiven. Traag vloeiende materie met een zeer groot smaakoppervlak. In de finale ontdekken we spanning, reliëf en een grote lengte.

Rijke, strogele kleur met een gouden glans (zeker voor een Riesling). De verkwikking van de Riesling: zacht groen floraal, bladwerk, hooi, varens. Archetypische uitdrukking van de pure Riesling in deze fase met een lichte vorm van mineraliteit. Bloemen en stenen. De verkwikking is groot, de smaaksensatie en de concentratie ook. Een warm jaar met behoud van die verkwikkende Rieslingzuren. Heel goede balans, ondanks/dankzij 7,5 gram restsuiker. Heerlijke smaakrijkdom in de finale. Enorm hoog vin plaisirgehalte.

Blank strogeel met lichte gouden glans; vitale kleur. Verrukkelijke en 100% herkenbare ‘Gewurz-expressie’ zonder het gewichtige en overdadig gekruide van de klassieke Gewurztraminer. Bloesem van de vlierbes. Verfijnde zoetheid (50 gram restsuiker) vanaf het eerste mondcontact; het blijft evenwichtig en zelfs verkwikkend. Boterig en smaakrijk. Door het niet laten vergisten van alle suikers blijft deze wijn zo knap van evenwicht. De combinatie van veel alcohol en een zeer laag zuurgehalte werkt voor deze druif niet goed (te log, massief en te gepronoceerd). Vandaar de keuze van André voor deze knappe vinificatie met een subtiele zoete wijn als resultaat.

Zeer grote Pinot Blanc Barriques. Al dan niet nog een stap hoger in vergelijking met 2011, zeker in gastronomisch opzicht. Mogelijk vanwege de toegenomen hoeveelheid Auxerrois.

Dit is een zeer toegankelijke Riesling Vignoble d’Epfig. Ontspannend en zeer geschikt als meditatiewijn.

Superbe ontspannings- en meditatiewijn met zeer groot gastronomisch potentieel.

André Ostertag is een Pinot-Gris-specialist en zijn wijnen van deze druif zijn veel gevraagd, staan op veel goede wijnkaarten en zijn altijd het eerste uitverkocht.

ALCOHOL: 13,0 %

ALCOHOL: 14,0 %

ALCOHOL: 13,0 %

ALCOHOL: 12,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2013/2017

BRUIK-/HOUDBAAR: 2013/2021

BRUIK-/HOUDBAAR: 2013/2020

BRUIK-/HOUDBAAR: 2012/2017

PRIJS: e 14,75

PRIJS: e 21,50

PRIJS: e 16,00

PRIJS: e 21,50


ré Ostertag

“André Ostertag shows that you don’t have to be in Haut-Rhin to make great, distinctive wines.” Jancis Robinson

€2

NU

0,80

€2

NU

0,80

€2

NU

7,60

€2

NU

4,80

Riesling Fronholz 2011 Alsace AOC

Riesling Heissenberg 2011 Alsace AOC

Riesling Pinot Gris Muenchberg 2011 Fronholz 2011 Alsace Grand Cru AOC Alsace AOC

Bleek strogeel met een witgouden glans. Wat een boeket! Het Fronholz-terroir spat eruit en combineert goed met de roze pompelmoes, citrusvruchten (limoen), steen-aroma’s en de subtiel zilte tonen. Zoetheid, ziltheid, fijne bitterheid en smaakvolle zuren vormen hier de absoluut fascinerende contrasten. Maar deze contrasten bepalen tevens de impressie van indrukwekkende harmonie. Intense smaakkracht en lengte. Fronholz groeit in de wijngaard, in de fles, in het glas en in de mond!

Bleek strogeel met een witgouden glans – superbe kleur. Magnifieke Riesling-expressie met een extreem verfijnde bodeminvloed. “Jus de pierres” (het sap van stenen), witte peper. Florale invloeden. Rijke en toch licht gereserveerde aanzet satijnen textuur - alles van de grote Riesling. De afwezigheid van de appelzuren draagt bij tot de harmonie. Verrukkelijke smaakconcentratie en grote lengte. De wijn is rijk aan alcohol (14%), maar je bespeurt het niet. De mineraliteit is gepolijst. De bittertonen zijn uiterst subtiel en het effect van vuursteen blijft zeer lang na het afslikken van de wijn aanhouden.

Zeer bleek strogeel met de fonkeling van het witte goud en zilver. Wat meer gesloten dan de andere Rieslings van Ostertag, maar dit is wederom een echte Muenchberg. Diepste mineraliteit met de gekonfijte schil van de citrusvrucht, indruk van vers leer. De complexiteit en de ontoegankelijkheid van de Muenchberg. Het voorbeeld van bodeminvloed en mineraliteit; dit is voor de kenners. Zoete, versmolten maar ook gereserveerde aanzet. Eerder een verrukkelijk koele textuur van marmer. Opnieuw een monument met kantwerken verfijning, fenomenale smaakconcentratie en fascinerende bitterheid en lengte. Dit vereist wat meer geduld. Geduld dat zeer royaal gecompenseerd zal worden. Zeer grote wijn en terecht een van de hoogst gewaardeerde Grand Crus.

Dit is een grote Riesling met een tastbare materie en een briljant gedoseerde concentratie.

Grote terroir-Riesling: een aanrader voor de liefhebber / kenner.

Dit is een zeer grote wijn die na wat geduld door de kenners volop en intens genoten kan worden.

Fonkelend goud-geel; iets dynamischer t.o.v. Pinot Gris barriques. In de neus is dit verschil nog veel groter: mineraal, opvallend rokerig, oesters, zilte invloeden. Gaat werkelijk richting jodium. De variatie en de ontwikkeling in het glas fascineren. Dit heeft alles van een grote wijn - heerlijk voer voor de echte liefhebbers. Briljante en uiterst precieze materie met een prachtig contrast tussen de zoete concentratie en de monumentale, smaakrijke frisheid - de balans is perfect - de wijn bezit een gigantisch smaakoppervlak terwijl het geheel heel goed verteerbaar blijft. De finale is doordrongen van de bodeminvloed met een sterk aanwezige mineraliteit. Gigantische lengte en de nobele bitterheid van de grote wijn. Dinerwijn met zeer groot gastronomisch potentieel. Wat is de Fronholz toch goed en boeiend! Deze wijn heeft 7,9 gram restsuiker maar dit gaat verscholen achter het mineralige, positief rustieke karakter van de wijn.

ALCOHOL: 13,5 %

ALCOHOL: 14,0 %

ALCOHOL: 13,5 %

ALCOHOL: 13,0 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2014/2023

BRUIK-/HOUDBAAR: 2014/2025

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015/2026

BRUIK-/HOUDBAAR: 2014/2022

PRIJS: e 26,00

PRIJS: e 26,00

PRIJS: e 34,50

PRIJS: e 31,00


Allez, un dernier verre… Buvons, buvons de l’Alsace Que nos verres soient pleins D’un vin trembleur comme une flamme… Avant qu’ils ne se brisent Comme un éclat de rire

***

€2

NU

3,60

€3

NU

4,40

€2

NU

4,80

€3

NU

1,00

Pinot Gris Zellberg 2011 Alsace AOC

Pinot Gris A360P Pinot Noir Muenchberg 2011 Fronholz 2011 Alsace Grand Cru AOC Alsace AOC

Gewurztraminer Fronholz VT 2010 Alsace AOC

Licht mat, zeer krachtige strogele kleur met gouden glans en een wit gouden gloed. Prachtige druivenexpressie in de stijl van de grote, witte bourgognes maar dan met minder houtinvloed. Exotische vruchten. De vergelijking met een zeer goede meursault is pertinent. De helling is sterk vergelijkbaar -250 m hoogte- alleen hier zit er wat roze gres. Versmolten, fijnzoete aanzet. 8 gram restsuiker - goede balans, zachte, smaakvolle zuren. Het geheel zorgt voor een sensatie van discrete en verfijnde zoetheid binnen een droge wijn. Grootste finale en lengte. Dit is genieten!

Fonkelend witgoud. Prachtkleur. Licht bedwelmende, zoete houtinvloed. Goudkleurige, zeer rijpe druiven (zonder botrytis-effect). Ook hier het effect van een zeer grote, witte bourgogne - maar minder hazelnoten en groene amandelen. De diepte is duizelingwekkend. Relatief koele aanzet van een indrukwekkend rijpe materie die weliswaar een laag zuurgehalte bezit maar de grootste spanning biedt. De bodeminvloed is hier met afstand het grootst. De aanzet is het koelste van allemaal - licht zilte en tannineuze invloed - dit is het niveau van de grootste, witte wijnen.

Pinot Gris op het hoogste Grand Cru Niveau. Topwijn met een subliem meditatie-gehalte, naast al het gastronomische potentieel.

Hier wordt de liefhebber stil van. Hij/ zij luistert dan graag naar de wijn die zijn fascinerende verhaal zelf vertelt.

24 karaats goud. Absolute modelkleur. Ontroerend pure en volstrekt onweerstaanbare Gewurztraminer-expressie: verse, ambachtelijk boter, de bloesem van de vlierbes, roos, kweepeer, varen, vuursteen (dus de mineraliteit is weer aanwezig). Ongekende variatie en complexiteit. Fijne, volmaakt versmolten zoet-concentratie en een romige, maar niet dikke textuur. Men zou dan een fors gewicht en een zekere logheid verwachten, maar niets is minder waar. De elegantie, het verkwikkende, de ragfijne fris-zoete materie zuigt de proever de wijn in. Dit is een subtiele nectar die tevens het drinkplezier tot de grootste hoogte brengt. Het is onmogelijk om afscheid van deze wijn te nemen anders dan via een trage afdaling in het lichaam van de genieter.

ALCOHOL: 13,5 %

ALCOHOL: 13,5 %

ALCOHOL: 12,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2013/2020

BRUIK-/HOUDBAAR: 2014/2025

BRUIK-/HOUDBAAR: 2014/2019

PRIJS: e 29,50

PRIJS: e 43,00

PRIJS: e 31,00

Gloedvolle, zeer transparante kleur. Kenmerkend voor Pinot Noir. Discrete houtinvloed. Kenmerkende Pinotexpressie: cassis, zwarte kers en fijne pepertonen. Verfijnde aanzet met een satijnen textuur; elegante smaakconcentratie. De fijnheid en elegantie van de zuivere Pinot Noir zijn volop present. Veel smaakvariatie, de ragfijne materie vormt een dansend geheel. Smaakrijke finale. Zeer aparte Pinot en toch als zodanig heel goed herkenbaar. Echt en goed classicisme.

De vermelde prijzen zijn – tenzij nadrukkelijk anders vermeld – per fles van 0,75 l., inclusief BTW en geldig - zolang de voorraad strekt - tot en met 15 september 2013. Prijswijzigingen en druk-/zetfouten voorbehouden. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag, noch geheel, noch gedeeltelijk, worden overgenomen en/of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Sauter Wijnen te Maastricht. Deze special kwam tot stand met medewerking van Erik J. Sauter sr., Guido Quaden en Merijn Corsten. Vormgeving: Erik Sauter jr.

Delicate, dansende en volop inspirerende zoetheid. Dit is de volstrekt onweerstaanbare magie van de laat geoogste Fronholz-Gewurztraminer druiven. ALCOHOL: 11,0 % BRUIK-/HOUDBAAR: 2013/2025 PRIJS: e 38,75

specials_2013-08  

http://ftp.sauterwijnen.nl/pdf/specials_2013-08.pdf

specials_2013-08  

http://ftp.sauterwijnen.nl/pdf/specials_2013-08.pdf

Advertisement