Page 1

Icônes du

Sud-Ouest

€7

NU

,50

€8

NU

,50

FAMILLE LAPLACE & CHÂTEAU DU CÈDRE Voor teveel wijnliefhebbers nog te weinig bekend en erger, ondergewaardeerd. Het is even geleden, maar vroeger overvleugelden deze wijnen die van Bordeaux; ze werden meer gewaardeerd en hoger geprijsd. Dit tot groot ongenoegen van de Bordelais die als heersers over wateren en haven een machtig wapen in handen hadden. Een machtig wapen om de handel en het transport van de gevreesde Cahors- en Madiran-wijnen onmogelijk te maken. Dit is gelukt door extreme tolheffing en willekeurige blokkering van de waterwegen. De uitbraak van de druifluis (phylloxéra vastatrix) einde negentiende eeuw bezegelde het droevige lot van de lokale producenten en van hun zo gewaardeerde wijnen. De bordeaux-guillotine deed z’n werk zo effectief dat productie en handel geen bedreiging meer voor de machtige Bordeaux-handelaren vormden. Het fenomenale kwaliteitsniveau dat nu weer sinds enkele decennia bereikt wordt, heeft hiermee te maken. De doorzetters zijn vanuit de diepste putten met noeste arbeid en het koesteren van eigen rassen langzaam, heel langzaam omhoog geklommen. Ze zijn buitengewoon strijdvaardig uit het onrechtvaardige conflict gekomen en dit komt op indrukwekkende wijze in de wijnen tot uitdrukking. Terwijl de Bordelais konden rusten op hun classificatie van 1855 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs, was het in de Sud-Ouest echt ploeteren geblazen. De moedigste onder hen bleven erin geloven en ze hebben gelijk gekregen, maar vraag niet ten koste van wat. Zij bleven de lessen van hun wijngaard en de grillen van het klimaat ernstig nemen. Steeds meer zorg besteden aan de wijnstok en de voedende bodem. Met toenemend respect voor de natuur, maar ook met een begripvolle blik richting wijnliefhebber. De rustieke tannines worden deskundig gepolijst en getemd met behoud van het onderscheidende karakter. De concentratie is hier nergens geforceerd. Voor de rijping wordt er gebruik gemaakt van Frans eiken van topkwaliteit en deze krachtige wijnen kunnen de houtinvloed opvallend veel beter verwerken dan de wijnen van meer beroemde wijngebieden. Een knappe ontwikkeling van de van oorsprong zo krachtig gestructureerde wijnen zorgt voor meer toegankelijkheid met behoud van die kenmerkende structuur en de uitzonderlijke bewaar- en ontwikkelingscapaciteiten.

Famille Laplace | Aydie l’Origine 2010 Madiran a.c. 70% Tannat, 30% Cabernet-Franc en Cabernet-Sauvignon. Vitaal en transparant kersrood. Zeer fraaie kleur, minder massief. Echt aantrekkelijke en goed rijpe expressie van zwarte vruchten, roostertonen, houtteer en gedroogde, zwarte pruimen. Er is sprake van een goede combinatie van degelijk classicisme en een geslaagde poging tot onmiddellijke verleiding. Royaal, goed versmolten aanzet en een fluwelen textuur. Strelend zacht, tactiel mondcontact in de aanzetfase. Knap uitgebalanceerde materie met een verleidelijke sappigheid, een levendige smaakintensiteit en goed gepolijste tannines. Het onderscheidende Madiran-karakter blijft aardig behouden maar het rustieke, ontoegankelijke van de vroegere wijnen is met succes weggemasseerd. De wijn is opnieuw beschaafder en toegankelijker geworden en het pleziergehalte is opnieuw fors toegenomen. Toegankelijke karakterwijn voor een vriendenprijs (peu couteux, mais très gouteux!). ALCOHOL: 14,0% BRUIK-/HOUDBAAR: 2012/2020

e 7,95

Cèdre Héritage | Malbec 2010 Cahors a.c. 95% Malbec en 5% Merlot. Massief zwartrood – de zwarte spiegel (opaque en totaal ondoorzichtig). Krachtige en zeer solide expressie met fijne roostertonen en discrete houtinvloed: gekneusde druiven, zwarte kersen, bosbessen, zwarte pruimen, geroosterde kastanjes, havanna tabak, tonkaboon. Versmolten geheel en een fluwelen textuur met een geweldig aangenaam en volumineus mondcontact. Krokant/sappige en vlezige materie met een verrukkelijke, rijpe frisheid. Heerlijke vruchtenintensiteit en zachte tannines. Dit is een super-Malbec die de beste Argentijnen in verlegenheid brengt. Want: vergelijkbare opulentie, betere frisheid en minder alcohol. Gegarandeerde succeswijn met een briljante kwaliteit/prijs/plezier-verhouding! Dergelijke karakterwijnen voor deze prijs zijn zeldzaam. ALCOHOL: 13,5% BRUIK-/HOUDBAAR: 2012/2018

WWW.SAUTERWIJNEN.NL

e 8,95


Famille Laplace (Madiran)

Ze passen wel bij elkaar, die twee

François & Jean-Luc Laplace

Laplace en Verhaegh Als je door je collega-concurrenten gewaardeerd en zelfs op handen gedragen wordt is dat een goed teken en een garantie voor bijzondere kwaliteit. Kwaliteit en reputatie leveren immers een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van de hele streek. Alle producenten profiteren hiervan, vandaar de waardering voor de koplopers. De familie Laplace heeft dit op een zeer ontroerende wijze mogen ervaren. Toen het familiebezit Château d’Aydie tot op de grond toe afbrandde werd door de collega wijnboeren spontaan een fonds in het leven geroepen. Niet zo maar een aardige geste, maar een consequente bijdrage aan de wederopbouw van het familiebezit! Een techniek, waarvan het vroegere, zo vijandige Bordeaux de laatste jaren enorm veel baat heeft en ongebreideld toepast, is binnen de familie Laplace ontwikkeld: de zeer fijn gedoseerde zuurstofinbreng tijdens de rijping van de rode wijnen. Deze “micro-bullage” is in de kelders van Bordeaux al de nodige jaren een verplicht nummer en helpt de tannines te polymeriseren (versmelten) waardoor ze stukken zachter worden.

[

[

WIJ, VAN SAUTER WIJNEN, VECHTEN AL MEER DAN 40 JAAR VOOR HET UITDRAGEN VAN DE KWALITEITEN VAN DE GOEDE WIJNEN UIT DE ZUID-WEST-HOEK VAN FRANKRIJK. WAAROM? OMDAT HET STUK VOOR STUK WIJNEN BETREFT VAN EEN HOGE, INTRINSIEKE KWALITEIT, MET VEEL KARAKTER EN EEN ONGEKEND BEWAAR- EN ONTWIKKELINGSPOTENTIEEL. TENSLOTTE: DE PRIJZEN ZIJN EVEN EERLIJK EN REDELIJK ALS DE WIJNEN PUUR EN DE WIJNMAKERS INTEGER EN BESCHEIDEN ZIJN.

De Laplaces zijn niet alleen buitengewoon gemotiveerde en deskundige wijnmakers, maar ook echte wijnliefhebbers die als geen ander begrijpen dat plezier (veel) en prijs (vriendelijk) bij elkaar horen. Er is natuurlijk een economische noodzaak om wijnen voor de markt in voldoende aantallen te produceren en dan moet je echt goed zijn en aantrekkelijke prijzen hanteren. Maar ze maken ook wijnen voor hun eigen genoegen en behoefte. Madiran is het land van de rode karakterwijn, maar het feest is voor hen pas compleet als er ook wit en, voor na de maaltijd, kostelijk zoet beschikbaar is. We kunnen er kort over zijn: de Odé d’Aydie 2010 Pacherenc du Vic-Bilh a.c. is subliem en echt sympathiek geprijsd in relatie tot de hoge kwaliteit, maar moeilijk uit te spreken en te onthouden. Dus de witte Odé (odee) is al voldoende. Er wordt helaas maar zeer weinig van geproduceerd. Aanvankelijk slechts voor gebruik uitsluitend binnen de eigen kring.

Famille Laplace | Odé d’Aydie 2010 Pacherenc du Vic Bilh a.c. 66% Petit Manseng en 34% Gros Manseng. Fraaie, egale, even licht als massief gouden kleur. Heerlijke en ook krachtige expressie met rijpe citrustonen (de schil van de limoen), cassis en aroma’s van de zeer goed doorgerijpte Sauvignon-druiven-wijn. Friszoete en discrete houtomlijsting. Hier wordt de perfectie op het gebied van grote witte wijnen steeds meer bereikt. Versmolten aanzet en een romige textuur. Verrukkelijk mondcontact! Rijke, mondvullende materie met een prachtig spel tussen het alcoholgehalte, de smaakvolle hoogwaardige zuren en de subtiele bitterheid die de grote witte wijn kenmerkt en de tannines vervangt. Smaakkracht, spanning en harmonie gaan hier voortreffelijk samen. Niet verwonderlijk dat de lokale sterrenkoks gek zijn op en met deze wijn, die voor hen een ware uitdaging vormt. Een geheel eigen karakter, maar vrijwel alle goede eigenschappen van de grote witte wijnen met beroemde namen (en bijbehorende hoge prijzen). ALCOHOL: 12,0% BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2018

e 12,95

Famille Laplace | Odé d’Aydie 2009 Madiran a.c. 70% Tannat, 30% Cabernet-Franc en Cabernet-Sauvignon. Het intense zwartrode van de goede madiran (opaque). Buitengewoon vitale en solide terroir-expressie met opvallend frisse houttonen, ceder, bosbessen, pruimen, kastanje-hout, zwarte bessen, kersen en eucalyptus. Versmolten aanzet en een satijnen textuur. De vitaliteit van het boeket komt al meteen in de smaakvolle wijnzuren tot uitdrukking. Krachtig, maar fraai gepolijste materie en zachte tannines. De frisheid werkt fascinerend en zit op het niveau van de grote Italiaanse wijnen. Contrastrijke en echt smaakintensieve finale met een indrukwekkende lengte. M.a.w. het galmt lang na. Prachtig materiaal voor doorgewinterde liefhebbers/kenners die een hekel hebben aan gladde, commerciële perfectie.

ALCOHOL: 13,0% BRUIK-/HOUDBAAR: 2012/2024

e 12,50


Château du Cèdre (Cahors)

iconische wijnfamilies van het zuidwesten van Frankrijk:

he, Madiran en Cahors, Tannat en Malbec.

€1

NU

€1

6,9 5

NU

4,9 5

Château d’Aydie 2008 Madiran a.c.

Château du Cèdre 2008 Cahors a.c.

Famille Laplace Maydie 2009 (0,5 l.) Madiran AOP Vin de Liqueur

100% Tannat.

100% Malbec.

100% Tannat.

Massief zwartrood, opaque (ofwel de zwarte spiegel). Superkleur. Verrukelijke expressie met volop cederhout, zwarte pruimen, laurier en houtteer. Vinositeit! De wijn ademt een sterke vitaliteit. Versmolten aanzet, een satijnen textuur en het tactiele mondcontact van de zeer krachtig gestructureerde, grote wijn. Enorm contrastrijke materie met zowel de zoete rijpheid als de uitgesproken viriele tannines van het hoogste niveau.

Massief zwartrood met paarse schakering 100% opaque. Rijke en gevarieerde expressie: gekneusde druiven, vruchten op sap, zwarte pruimen, cederhout, havanna tabak, een volbloed Malbec. Versmolten en een zachte, bijna fluwelen textuur. De materie is vlezig, sappig met een formidabele vruchtenintensiteit. De wijn bezit een geweldige, niet agressieve frisheid en zachte tannines. Sappig, krokant, opwekkend. Alcohol zit perfect in het geheel versmolten en is als zodanig nauwelijks waarneembaar.

De zwarte spiegel. Fenomenale kleurconcentratie zoals die van de zeer goede, vroeg gebottelde Vintage Port. Zeer vitale, fijnkruidige en praktisch houtvrije expressie met een verrukkelijke concentratie aan zwarte bessen, dadels, houtteer, myrtilles. Fris-zoete en krokante aanzet. De textuur is hecht en fluwelig. De frisse zuren bieden het perfecte tegenspel aan het natuurlijke zoet en de structuur vindt een optimaal evenwicht door de aanwezigheid van forse tannat-tannines. Spannende zoetheid en volop contrast. De alcohol zit optimaal versmolten in dit verrassend originele materiaal.

De ideale wijn om de geschiedenis te ‘blokkeren’ bij de geboorte van een (klein)kind. De wijn zal kunnen dienen bij de 18e, 21e verjaardag of bij gelegenheid van het huwelijk als hij of zij binnen 30 jaar na de geboorte besluit te trouwen...

ALCOHOL: 14,0% BRUIK-/HOUDBAAR: 2015/2029

e 19,00

Zo goed als de beste Argentijnse Malbecs maar dan veel lichtvoetiger, frisser, beter verteerbaar. De prijs is ook bijzonder lichtvoetig!

ALCOHOL: 13,5% BRUIK-/HOUDBAAR: 2012/2019

e 16,75

**

Pascal & Jean-Marc Verhaeghe

Dit is werkelijk heel erg tot sensationeel goed! Elke liefhebber van jonge Vintage-Port zal hiervan echt genieten. ALCOHOL: 17,0% BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2025

[

e 17,75

[

DE VERRUKKELIJK ZOETE MAYDIE IS EEN PERSOONLIJKE “UITVINDING” VAN FRANÇOIS LAPLACE. ZELF LIEFHEBBER VAN DE FIJNSTE PORT VOELDE HIJ AAN DAT DE TANNAT-DRUIF WEL EENS EEN ECHTE RIVAAL VOOR DE TOURIGA NACIONAL VAN DE DOURO-STREEK ZOU KUNNEN ZIJN. HIJ GING AAN HET WERK, KEURDE HERHAALDE MALEN Z’N EERSTE POGINGEN AF EN NU ZIT ER IETS IN DAT EIGENZINNIGE MAYDIE-FLESJE DAT HET ONTDEKKEN MEER DAN WAARD IS: SENSATIONEEL LEKKER EN SPANNEND.


Bij aankoop van 6 flessen van Le Cèdre of GC betaalt u slechts 5 flessen. Zo betaalt u bij aankoop van 6 flessen slechts e 22,50 voor Le Cèdre en e 52,82 voor GC.

€2

NU

7,0 0

€6

3,3 8

Château du Cèdre Le Cèdre 2011 Cahors a.c. 90% Malbec, 5% Merlot en 5% Tannat. 40 jaar oude stokken. De wijngaarden worden op ecologische wijze bewerkt. Opnieuw een diepe, spectaculaire kleurconcentratie; zwart paarsrood – gloedvol en vitaal. Wat een belofte! Nobele en tegelijkertijd uiterst solide expressie met discrete houttonen: ceder, zoethout, laurier. Een ware vruchtenweelde met verfijnde kruidige accenten: zwarte kersen, rozenblad, zwarte pruimen, bittere chocolade, kruidnagel, kaneel en anijs in de mondaroma’s (finale). Genereuze, volmaakt versmolten aanzet en een textuur van fluweel. Het tactiele mondcontact (van de grote wijn) met een vlezige en ook romige materie. Grote en krachtige structuur met toch volop ruimte voor verrassende finesses. Met absolute meesterhand worden de tannines elk jaar nog meer gepolijst en daardoor zachter. De balans is dit jaar wel uitzonderlijk goed, dankzij de ingetogen zuren en de verfijning van de tannines (zoethout). Superbe finale met subtiele anijstonen: fascinerende karakterwijn met een toegenomen mate van toegankelijkheid en zachtheid. De Verhaeghes zijn de meest begaafde dompteurs van de “woeste” Malbec en bereiken met deze jaargang de hoogste, mondiale standaard. Ten zeerste aanbevolen! ALCOHOL: 13,5% BRUIK-/HOUDBAAR: 2014/2030

NU

e 36,00

De tamelijk extreme cult wijn van de gebroeders Verhaeghe, GC 2011, een monument, verschaft ook intens plezier naast z’n kenmerkende structuur en uitzonderlijke bewaar- en ontwikkelingscapaciteiten. Zoveel dat we de proeffles (wijn nog op vat!) langzaam, gedurende enkele dagen die volgden op de proefsessie, helemaal opgedronken hebben! Eenzelfde lot was le Cèdre 2011 beschoren, want eerlijk gezegd, die twee hebben veel gemeen, behalve de prijs dan. De oogst 2011 wordt door de Verhaeghes gewaardeerd op het niveau van het topjaar 1990. Dit is te danken aan het schitterende najaar waardoor perfect rijpe en kerngezonde druiven onder idyllische Indian-summer omstandigheden konden worden binnen gehaald. Twee wijnen van deze heel goede oogst worden nu “en primeur” aangeboden met de traditionele, zeer forse primeurkorting van 25%! Maar dit is nog niet alles. De gebroeders Verhaeghe hebben ons in de gelegenheid gesteld om u per 6 bestelde flessen Le Cèdre of GC er één cadeau te doen ... U kunt echter ook Verhaeghe-wijnen verwerven voor beduidend lagere prijzen: Cèdre Héritage 2010 Cahors a.c. (€ 8,95) en de Chateau du Cèdre 2008 Cahors a.c. (€ 15,50).

WWW.SAUTERWIJNEN.NL

Wijngaard Château du Cèdre

Château du Cèdre GC 2011 Cahors a.c. 90% Malbec, 5% Merlot, 5% Tannat. 50 jaar oude stokken. De wijngaarden worden op ecologische wijze bewerkt.De zwarte spiegel, massief zwartrood met de schakering paars – nog intenser dan cuvée le Cèdre! Nobele en krachtige expressie met fijne houttonen: ceder, zoethout, laurier. Een ware vruchtenweelde van zwarte kersen, rozenblad, zwarte pruimen en bittere chocolade. Heel goed vergelijkbaar met de top van Bandol, ook hier tonen van eucalyptus en jodium. De houtpresentie is niet groter dan bij le Cèdre, wel wat nobeler. Genereuze, perfect versmolten aanzet en een textuur van fluweel met een zijden touch. Opulente, verrukkelijk zoetrijpe materie met een modelbalans en een prachtige frisheid. Er is hier sprake van een verbluffende concentratie van fijnheid en van een meesterlijk gepolijste kracht. Rijke, breed en vooral lang uitwaaierende finale met een gigantische smaakvoortzetting. Le Cèdre lijkt moeilijk te overtreffen maar dat is hier toch echt het geval. Wat begonnen is als een experimentele cultwijn is nu uitgegroeid tot een monument van concentratie en verfijning, op het niveau van de 100 beste wijnen van de wereld.

ALCOHOL: 13,5% BRUIK-/HOUDBAAR: 2016/2035

e 84,50

Lees meer op onze blog: http://www.sauterwijnen.nl/blog Op de blog kunt u een uitgebreid profiel van beide wijnmakers terug vinden. De vermelde prijzen zijn – tenzij nadrukkelijk anders vermeld – per fles van 0,75 l., inclusief BTW en geldig - zolang de voorraad strekt - tot en met 9 december 2012. Prijswijzigingen en druk-/zetfouten voorbehouden. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag, noch geheel, noch gedeeltelijk, worden overgenomen en/of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Sauter Wijnen te Maastricht. Deze special kwam tot stand met medewerking van Erik J. Sauter sr., Guido Quaden, Ralph Habets en Merijn Corsten. Vormgeving: Erik Sauter jr. Fotografie: Etienne Van Sloun.

specials_2012-11  

http://ftp.sauterwijnen.nl/pdf/specials_2012-11.pdf

Advertisement