Page 1

anno 1904

Château de Beaucastel enPerrin & Fils 2008

Het jaar met een droomevenwicht en een concentratie gelijk aan de grootste jaren. François kan z’n persoonlijke voorkeur voor 2008 en 2006, boven de in de hemel geprezen jaren als 2007 en 2009, niet verbergen. François legt uit waarom: “Plezier zonder frisheid bestaat niet en plezier heeft voorrang tegenover structuur en groot(s)heid. Er gaat niets boven intens en ongedwongen genieten.” François werd flink op de proef gesteld vanaf september 2008: “Na een moeilijke start met een regenachtige zomer, werden de omstandigheden toch nog ideaal. We waren eerst bang dat er nog meer regen zou komen, maar vanaf augustus werd het eindelijk warmer. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om te wachten met plukken. Dit was een moeilijke keuze, maar het bleek gelukkig de juiste te zijn. En dat hebben we vooral te danken aan de krachtige Mistral in september die als een föhn alles droog heeft geblazen.”

Vintage 2008 “Een koel voorjaar en een door lage temperaturen getekende en regenachtige zomer werden opgevolgd door een warme periode vanaf 15 augustus. Dit mooie (magnifieke!) weer is gebleven tot eind oktober. De wind heeft de druiven geconcentreerd. Door de bloeistoornissen, vanwege regenachtig weer tijdens de bloesem, was er al sprake van een zeer kleine opbrengst; minder dan de helft van een normale oogst. De productie van de rode Beaucastel is bijvoorbeeld dit jaar slechts 60.000 flessen (normale productie 200.000 flessen).”

candidate for one of the top wines of the vintage!

92-94/100

Château de Beaucastel 2008 Châteauneuf du Pape a.c. 30% Grenache, 30% Mourvèdre, 10% Syrah, 10% Counoise en 20% als assemblage van alle resterende rassen inclusief 4% wit!. 2014-2028. Dit is meer de zwarte spiegel met een enorme kleurconcentratie. Ook hier waren de druiven pas op 11 oktober binnen. Hechte, serieuze en extreem pure expressie zonder sprekende houtpresentie. Contrastrijk met zowel vijgen als frisse vruchten en bessentonen, maar ook cederhout. Dit is nog slechts de prilste fase in de boeketvorming, maar de belofte is er. Prachtig versmolten en zoetrijp in de aanzet. Een textuur van fluweel. Deze wijn ontstijgt het jaar met een droomevenwicht en een concentratie gelijk aan de grootste jaren. De rijpheid brengt geen zwaarte met zich mee. Het zijn de frisse jaren die de grootste Beaucastels voortbrengen en de trage, over een lange periode uitgesmeerde rijping in de wijngaard heeft gezorgd voor prachtige, smaakvolle tannines en een indrukwekkende lengte.

69,90

€ 52,43


Château de Beaucastel & Coudoulet de Beaucastel Châteauneuf du Pape is vanaf de tweede wereldoorlog een van de referenties geworden op het gebied van de Franse topwijnen. Een paar grote namen hebben hiervoor gezorgd. De persoonlijkheid met de meeste verdienste is de helaas veel te vroeg overleden Jacques Perrin: doorzetter, visionair en bio-dynamist van het eerste uur. Door zijn erfenis te koesteren in toen nog heel barre tijden met lage prijzen heeft hij gezaaid voor zijn nageslacht. Het geheel was oorspronkelijk 100 hectaren groot. 100 hectaren met de herkomstbenaming Châteauneuf du Pape! Kort na de oorlog is er door een infrastructurele herindeling en de aanleg van een weg, een gedeelte van dit machtige bezit geamputeerd en door de overheid gedeclasseerd tot Côtes du Rhône. Er zijn 70 hectaren met de o.a.c. Châteauneuf du Pape overgebleven en drie generaties Perrin hebben inmiddels bijgedragen tot het ontstaan van een wijnmonument. Alle toegestane, respectievelijk aanbevolen, autochtone rassen staan aangeplant. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De opbrengst per hectare blijft gelimiteerd tot 30 hl. en vaak is dat beduidend minder. In 2008 loopt deze terug tot de helft. De bodem ligt bedekt met een indrukwekkende laag rolkeien met hun volstrekt unieke, thermische functie. Een ploegmes van 80 cm. is na een dag ploegen gereduceerd tot een ouderwets scheermes. De wijngaarden worden op organische wijze bewerkt en binnenkort volgt de status van biologische dynamische cultuur voor vrijwel alle, eigen wijngaarden Het ras Mourvèdre, ook bekend van de wijnen uit de Bandol (Domaine Tempier) speelt hier met 30% een even grote rol als de Grenache voor de rode wijnen. Andere belangrijke rassen zijn: Syrah (10%), Muscardin (5%), Cinsault (5%), Counois (5%) en Vaccarèse (5%). Voor wit zijn het Grenache Blanc, Roussanne, Clairette, Picpoul en Viognier die de basis vormen van de wijnen. Het bijzondere van hun vinificatietechniek (rood) is de door Jacques Perrin ontwikkelde en geperfectioneerde, korte verwarming van de druiven na het ontstelen. Een heel natuurlijke stap om het oxydatiegevaar te weren zonder een beroep te hoeven doen op het gebruik van S02 (zwavel). Daarna volgt een 100% traditionele vinificatie met een rijping op grote, eikenhouten foeders en een botteling zonder filteren .

Coudoulet de Beaucastel 2008 Côtes du Rhône a.c.

Coudoulet de Beaucastel 2008 Côtes du Rhône a.c.

30% Viognier, 30% Bourboulenc, 30% Marsanne, 10% Clairette

30% Grenache, 30% Mourvèdre, 20% Syrah, 20% Cinsault.

2010-2016. Zeer rijke en klassieke (hoogwaardige Bourgogne) expressie met hazelnoten en fijne gistsporeninvloeden (invloed van batonnage). Brede, optimaal versmolten aanzet en een roomzachte textuur met een superbe mondcontact. Zachte en lieflijke materie in een rijke en krachtige structuur (22 hl/ha.) met een grootse finale en een uitzonderlijke lengte.

2011-2018. Nog rijker, intenser en zwarter van kleur (17 hl/ha!). Het late oogsten (pas op 7 oktober waren de Coudoulet-druiven binnen) verklaart de aantrekkelijke, licht geroosterde aroma’s, het gekonfijte van de vruchtentonen, het ceder- en sandelhout en laurier. De geur van de roos bewijst de klasse en de complexiteit. De rode vruchtjes de vitaliteit en de peperige tonen de oorsprong. Niet alleen rijk en enorm gevarieerd, deze wijn biedt een ongekende verkwikkende frisheid en spanning met een niet te evenaren vin-plaisir-gehalte.

93/100

93/100

23,50

€ 17,63

Château de Beaucastel 2008 Châteauneuf-du-Pape a.c.

2011-2020. 75% vergist in tanks en 25% op eikenhouten vaten (hiervan 20% nieuw). Wat op hout geboren is, blijft op hout tot aan de botteling. Hetzelfde geldt voor de in tanks ontstane wijn. De Malolactische gisting wordt geblokkeerd. Het resultaat is een schitterende Rhône-Beaucastel expressie (wijngaardperzik) zonder overrijping. Noordelijk van stijl (Hermitage van Chave). Verrukkelijke elegantie en tedere rijpheid in een volmaakt versmolten materie met een zachte frisheid. Alcohol lijkt afwezig. De lengte is zonder einde. Dit jaar bereikt de witte Beaucastel een ongekend hoog niveau van perfectie en volmaaktheid.

Veel, zoniet alles wat opgaat voor (de grote) Beaucastel, geldt ook voor Coudoulet de Beaucastel. Echter, er is op het domein en binnen haar klantenkring behoefte aan wijn die wat eerder toegankelijk en schappelijk geprijsd is. De basis hiervoor vormen de wijngaarden die destijds door de infrastructurele amputatie buiten de appellation Châteauneuf du Pape gevallen zijn. De vinificatietechniek is hetzelfde, de inweektijden wat korter en de oogstdatum valt eerder. Dit om het vruchtenkarakter te optimaliseren en een te forse concentratie in relatie tot het beoogde type wijn te voorkomen. Veel liefhebbers schaffen beide wijnen aan. Om te genieten (van de Coudoulet) in afwachting van de optimale ontwikkeling van de Beaucastel. De gemiddelde prijs wordt daardoor ook een stuk lager. Vaker bereikt Coudoulet na enkele jaren flesontwikkeling een niveau, dat kenners en liefhebbers zich afvragen of de grote broer daar nog wel over heen kan. Meestal verschaft de tijd dan het antwoord.

Les autres Crus de la famille Perrin De familie Perrin heeft in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in andere wijngaarden en in andere appellations. Vinsobres, vanwege de hoge ligging en het noordelijke klimaat (top voor de Syrah-druiven) en recent Gigondas genieten daarbij hun voorkeur. Eigen wijngaarden en door hen bewerkte en op lange termijn gehuurde (fermage) wijngaarden, aangevuld met Perrin-technieken en geëquipeerde, superbe vinificatie-installaties maken Beaucastelkwaliteit binnen een bescheidenere herkomstbenaming mogelijk en waar. Maar veel wijnliefhebbers hebben intussen hun wijnen voor alle dag ontdekt. Authentiek Frans, zonder streven de mondiale standaard te imiteren. Onder de naam Perrin Côtes du Lubéron en Perrin Côtes du Ventoux bieden ze zowel een witte als een rode wijn aan om onbeperkt, zorgeloos en ongecompliceerd van te genieten voor een kleine prijs.

69,90

€ 52,43

€ 14,44

Château de Beaucastel 2008 ‘Roussanne Vieilles Vignes’ Châteauneuf-du-Pape a.c.

80% Roussanne, 15% Grenache blanc en 5% verdeeld over Picardan, Clairette en Bourboulenc

93/100

De wijnen van Château de Beaucastel bieden een fascinerende complexiteit en een enorm ontwikkelings- en bewaarpotentieel. Ze worden gerekend tot het hoogst bereikbare op wijngebied en in een adem genoemd met wijnen als Petrus, Latour of Romanée Conti. Dergelijke roem gaat gepaard met hogere prijzen, al vormen deze nog slechts een fractie van de geciteerde referenties!

19,25

100% Roussanne

93/100

2013-2025>30. 15 dagen later geoogst dan de Roussanne die gebruikt is voor de andere witte Beaucastel. De onderdelen rijpen zoals ze geboren zijn; dus 50% vergist en rijpt verder op hout, het andere gedeelte op tank. Dit alles zonder oversteken, maar wel met het regelmatig oproeren van de fijne gistsporen. In vergelijk met de andere witte Beaucastel is er hier sprake van een rijpere, meer gekonfijte tot geroosterde expressie (abrikoos, acaciahoning). De uiterste grens van rijping wordt bewust opgezocht en de kracht is er naar (natuurlijke hyperconcentratie) de Beaucastel Blanc. Dit is de cuvée die door de lange jaren heen op de meest wonderbaarlijke en moeilijk te verklaren wijze en herhaald reductie en oxydatie afwisselt. In de oxydatieve fase lijkt de wijn dan verloren om enkele jaren later in volle glorie terug te keren. Alleen voor liefhebbers/ kenners die dit grillige gedrag accepteren en appreciëren.

112,00

€ 84,00

Perrin & Fils 2008 Vinsobres a.c. ‘Les Cornuds’

Perrin & Fils 2008 Gigondas a.c. ‘La Gille‘

50% Grenache, 50% Syrah.

80% Grenache, 20% Syrah

2011-2018. Het intense rood van de zwarte kers. Prachtige expressie met goed waarneembare bodeminvloed (kalk en krijt), zwarte bessen en witte peper. Versmolten met een zijden textuur maar ook een zekere, koele reserve. Verkwikkende frisheid en het fascinerende van de noordelijke, erg kostbare Rhône wijnen. Deze druiven groeien op een hoogte van 450 meter. Ter informatie: 150 meter hoogte komt overeen met het klimaat van wijngebieden die 100 kilometer noordelijker liggen.

2012-2022. Buiten Châteauneuf vormen Vinsobres en Gigondas de twee oogappel appellaties van de familie Perrin. La Gille is prachtig pioenroosrood. Nobele en subtiele gekruide en peperige expressie. Versmolten met een verrukkelijk mondcontact in de aanzetfase. Maar al snel ontwikkelt de wijn zich in de mond en dan wordt het geheel virieler en complexer. Dit is/wordt een heel grote wijn.

88-91/100

87-89/100

12,90

€ 9,68

23,50

€ 17,63

Château de Beaucastel en Perrin & Fils 2008  

Het jaar met een droomevenwicht en een concentratie gelijk aan de grootste jaren.

Château de Beaucastel en Perrin & Fils 2008  

Het jaar met een droomevenwicht en een concentratie gelijk aan de grootste jaren.

Advertisement