Page 1

Novice

Januar 2010, št. 3

1

Interno glasilo družbe Saubermacher Slovenija d.o.o.

Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.


2

KAZALO UVODNE BESEDE

3

PREDGOVOR UPRAVE

3

ČETRTLETNI FINANČNI REZULTATI POSLOVANJA

4

SAUBERMACHER V PLENICAH – ZGODILO SE JE

4

SLOVESNO ODPRTJE PRENOVLJENE SORTIRNICE IN KOMPOSTARNE

5

ZAKLJUČEK IN HKRATI NOV ZAČETEK

7

SEJEM ECOMONDO

9

MEDNARODNO SREČANJE SAUBERMACHERJEVIH KADROVSKIH MENEDŽERJEV NA DUNAJU

10

CEPLJENJE PROTI VIRUSU KLASIČNE GRIPE

11

TUDI PRI NAS SMO BRALI – PRI KNAUSOVIH1

11

ORGANIZACIJA KONCERNA SAUBERMACHER AVSTRIJA

13

NOVICE IZ MATIČNEGA PODJETJA SDAG GRAZ

13

Hans Roth izbran za Avstrijca leta

13

Vabilo na Dan odprtih vrat

14

Oljni alarm v Langenwangnu in Mürzhofnu

14

Družba Saubermacher je prejela nagrado PR-Panther

18

VEČ KOT 70 LET ZNANJA IN IZKUŠENJ – NAŠI POSLOVNI PARTNERJI

15

KADROVSKA SLUŽBA – IZZIV ZA PODJETJE?

16

NI VEČ POTREBA VEDETI NITI NE PRAVICA VEDETI, AMPAK PRAVICA RAZUMETI

17

PREDBOŽIČNI SALZBURG

19

FEJ JIH BODI ŠTIRIPOGONCE

20

ZANIMIVOSTI IZ SVETA

22

VSE NAJBOLJŠE …

23

ŠALE

23

NAJSODELAVEC

24

KRIŽANKA

24


3

UVODNE BESEDE Za nami je najlepši čas v letu, čas, v katerem se spomnimo vseh svojih uspehov, se posvetimo svojim najdražjim in si zaželimo vse najlepše v prihodnjem letu. Pred nami je tretja številka naših Novic, praznično obarvana in seveda z najnovejšimi novičkami in novicami iz celotnega koncerna Saubermacher. Upam, da mi boste v letu 2010 pošiljali svoje prispevke in mi s tem pomagali ustvariti Novice, ki bodo zanimive za prav vsakega od zaposlenih v skupini Saubermacher Slovenije. Rada bi izkoristila priložnost ter vam in vašim družinam zaželela obilo sreče, zdravja in poslovnih uspehov v letu 2010. Prijetno branje,

urednica Tamara Horvat

PREDGOVOR UPRAVE Drage sodelavke, dragi sodelavci, Čeprav so božični prazniki in prehod v novo leto 2010 za nami, naj bo kljub temu tokratna uvodna beseda kot poslanica za leto, ki je pred nami. Dovolila sva si, da božično poslanico ljubljanskega nadškofa Alojza Urana zapiševa nekoliko drugače. Družino, ki je v Uranovi poslanici temelj razmišljanja, na nek način poistovetimo z našim podjetjem – ali nismo na nek način velika družina, od katere vsi pričakujemo, da nam bo dala varnost in vse to, kar potrebujemo, da uresničujemo smisel svojega življenja? Med drugim govori o tem, da postajajo oblike skupnega življenja privilegirane – izkoristimo ta privilegij. V službi, med svojimi sodelavci, preživimo večino svojega aktivnega dneva, zato ne pozabimo, ko hodimo eden mimo drugega – vsi smo ljudje, bitja, ki se razlikujemo

od drugih po tem, da čutimo, sočustvujemo in se imamo radi. Čas, v katerem živimo, gospodarstvu in uresničevanju podjetniških idej ni najbolj naklonjen, kakor tudi ni naklonjen nam in našim družinam. Pomembno je, da ne obupamo in da v težavah, ki nam stojijo na poti, najdemo priložnost, da postanemo še boljši in močnejši. Samo tako bo lahko vsak od nas negoval tisto, kar je smisel našega življenja – družino oz. prijateljstvo, spoštovanje in naklonjenost do sočloveka. Za nas je pomembno sedem korenin: družina kot izhodišče; ne le cene tudi vrednosti; domovina kot okvir, ki povezuje; stopiti izven meja; sprejeti novosti; osredotočenje na stranko in človek je na prvem mestu.

Rudolf Horvat, univ. dipl. prav.

mag. Mojca Letnik, univ. dipl. ekon.


4

REZULTATI POSLOVANJA ENAJSTIH MESECEV Skupina Saubermacher Slovenija je v prvih enajstih mesecih dosegla naslednjo višino prihodkov:

SAUBERMACHER V PLENICAH

ZGODILO SE JE

Septembra 2002 je bila svečana otvoritev novega Centra za ravnanje z odpadki Lenart, Sp. Porčič 4/a.

Realizacija prihodkov za podjetje Saubermacher Slovenija Obdobje Prihodki v tisoč EUR realizacija 2008 13.862 plan 2008 12.840 realizirano januar–november 2008 12.745 planirano januar–november 2009 14.483 doseženo januar–november 2009 15.752 planirano 2009 16.039 Podjetje SM-Slovenija je v prvih enajstih mesecih leta 2009 realiziralo prihodke v višini 15.752 tisoč EUR, kar je pribl. 24 odstotkov nad realizacijo v enakem obdobju leta 2008. Podjetje je v obdobju januar–november 2009 realiziralo prihodke v višini 109 odstotkov planiranih prihodkov.

Slovesnosti se je udeležil takratni minister za okolje in prostor, g. Janez Kopač, ki je skupaj z direktorjema in lastnikom tudi simbolično prerezal trak in tako predal center v uporabo svojemu namenu.

Realizacija prihodkov za skupino Saubermacher v Sloveniji Obdobje Prihodki v tisoč EUR realizacija 2008 26.194 plan 2008 24.269 realizirano januar–november 2008 23.918 planirano januar–november 2009 28.440 doseženo januar–november 2009 28.910 planirano 2009 31.288 Skupina SM-Slovenija je v prvih enajstih mesecih leta 2009 realizirala prihodke v višini 28.910 tisoč EUR, kar je za 21 odstotkov več od realizacije leta 2008. Skupina SMSlovenija je v obdobju januar–november 2009 realizirala prihodke v višini 102 odstotkov planiranih prihodkov.

Prisotni so bili številni ugledni gosti, predstavniki lokalnih skupnosti, poslovni partnerji, predstavniki povezanih družb SM v Sloveniji ter gosti iz tujine.

Dober "šef" ne "dela", on načrtuje, organizira, vodi in nadzira. - Philip KotlerDober "šef" ne "dela", on načrtuje, organizira, vodi in nadzira. Philip Kotler


5

SLOVESNO ODPRTJE PRENOVLJENE SORTIRNICE IN KOMPOSTARNE Vrhnika, 21. september 2009 Na Vrhniki je 30. septembra 2009 potekala slovesna otvoritev prenovljene sortirnice koristnih odpadkov in kompostarne oziroma Centra za ravnanje z odpadki. Zadnje tehnološke posodobitve smo si lahko ogledali šolarji, vsa lokalna skupnost in širša javnost. Po koreniti prenovi in modernizaciji je center okolju prijaznejši, vsi obiskovalci so se lahko prepričali, da je možno delovati v skladu s sloganom Centra za ravnanje z odpadki: Za življenja vredno okolje. Leta 2007 je družbo CRO Vrhnika d.o.o. kupila družba Saubermacher Slovenija d.o.o. in se ob nakupu zavezala, da bo modernizirala kompostarno ter sortirnico. V letu 2008 je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in dograditev kompostarne. Takoj za tem se je pričela modernizacija kompostarne, katere I. faza je bila končana v januarju 2009. Takrat je bilo pridobljeno tudi uporabno dovoljenje. Sledila je II. faza dograditve, to je pokritje naknadnega zorenja komposta I in II. S tem so se zmanjšale količine izcednih voda, ki so nastajale ob dežju s spiranjem komposta. Podjetje se lahko pohvali z najsodobnejšo kompostarno v tem delu Evrope. Istočasno je potekala modernizacija celotnega centra: • rekonstrukcija sortirnice, kjer se je proces stiskanja sortirane odpadne embalaže ločil od procesa sortiranja, • ureditev sortirne kabine in izboljšanje delovnih pogojev na sortirnici, • ravnanje in utrditev novih manipulativnih površin ter organizacija novih začasnih skladišč, • nova organizacija proizvodnje: ograditev centra z varovalno ograjo, ureditev novega začasnega vhoda in transportnih poti, ki bodo omogočale neovirano izgradnjo novega sodobnega centra. Skupaj z Občino Vrhnika je podjetje pristopilo k izdelavi podrobnega občinskega prostorskega načrta za področje Tojnic, ki bo osnova za pridobitev potrebnih dovoljenj za izgradnjo sodobnega centra za ravnanje z odpadki. Leta je v obliki idejne zasnove že izdelan, opredeljena je tudi tehnologija, po pričakovanjih naj bi bil zgrajen v letu 2012 in bi zaposloval 75 ljudi.

Za podjetje Saubermacher CRO Vrhnika in za vso skupino Saubermacher v Sloveniji je bil 30. september zelo pomemben dan, saj smo dočakali slovesno otvoritev prenovljene sortirne linije in kompostarne. Vreme je bilo prekrasno, ambient je bil odet v cvetočo preobleko. Slovesna otvoritev se je začela ob dvanajsti uri, s pijačo dobrodošlico in s pesmijo nas je Jadranka Juras popeljala v svet mavrice. Z uvodnimi besedami nas je pozdravil župan Vrhnike dr. Marjan Rihar.


6 Prav tako je vse navzoče pozdravil državni sekretar mag. Zoran Kus, nam iskreno čestital in izkazal svojo podporo. Iskrenim čestitkam se je pridružil tudi gospod Roth, ki je poudaril pomembnost skupinskega dela ter skrb za okolje. Na koncu je vse prisotne pozdravil še gospodar Centra za ravnanje z odpadki Vrhnika, gospod direktor Marko Kocjančič.

Brez pohval in zahval seveda ne gre. In tako sta se naša direktorja ga. Mojca Letnik in g. Rudolf Horvat zahvalila vsem, ki so kakorkoli doprinesli k izgradnji in prenovi sortirnice s kompostarno. Predvsem gospodu Zoranu Rodiču, ki se je od vsega začetka trudil za prenovo in izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki Vrhnika. Sledilo je častno odprtje sortirnice s simboličnim rezom velikega belega balona, iz katerega so se usule cvetne latice.

Kot upravitelj moraš vsakogar, ki ga brcneš, desetkrat potrepljati po rami. Zato moraš imeti malo podrejenih. Sicer boš imel premalo rok in preveč nog. Najboljši način, da ugotoviš, kaj motivira ljudi? Vprašaj jih! Philip Kotler

Sledil je kratek ogled centra in seveda, kot se za tak dogodek spodobi, pogostitev v šotoru, ki je potekala v prijetnem vzdušju. Odprtje prenovljene sortirnice in kompostarne smo nadgradili še z dnevom odprtih vrat za občane, katerim smo simbolično delili mačehe ter kompost. Tamara Horvat


7

ZAKLJUČEK IN HKRATI NOV ZAČETEK Ptuj, 4. december 2009 Kot vsako leto smo se tudi v tem prazničnem decembru zbrali, da se poslovimo od starega leta, skupaj poveselimo in nazdravimo novemu.

Običajno najprej pogledamo minulo leto in vidimo, kako delavni in uspešni smo bili. V kratkem nagovoru sta nas naša direktorica in direktor, ki nam vedno znova dajeta motivacijo in nas vodita v pravo smer, spomnila na naše dosežke. Prav tako je potrebno poudariti, da gredo kljub pretežno mlademu kadru čestitke našim jubilejcem, ki so zvesti našemu podjetju Saubermacher – iskrene čestitke!

Že tradicionalno je, da se vsako leto zberemo na drugi lokaciji, in letos smo se zbrali v Bowling centru Ptuj. Ob prihodu nas je dočakala pijača dobrodošlica, ki nam je vsem ogrela želodčke. Ob lahkotnem klepetu smo hitro pozabili vsakdanje skrbi in se prepustili prazničnemu vzdušju, za katerega je poskrbela ekipa bowling centra, in pozdravnim besedam naše direktorice Mojce Letnik in direktorja Rudija Horvata. Kot se za dobro večerjo spodobi, so nam postregli z juho, katere se naši lačni želodčki niso prav nič branili.

Razglasili smo tudi Najsodelavko, častni naziv si je letos prislužila ga. Majda Šmigoc. Po res kratkem uradnem delu smo se v imenu vseh zaposlenih zahvalili naši direktorici in direktorju. Sledilo je pol ure smeha, za katerega gre zahvala naši gostji Ani Mariji Mitič. Večer brez večerje ni ta pravi, saj vsi vemo, da če smo lačni, tudi pravega razpoloženja ni, tako nas je hitro premamil prijeten vonj hrane. Cel večer nam je pa polepšala glasba skupine Show Band Klobuk . Ti so poskrbeli, da nismo ostali praznih rok in nam pripeljali Božičke ter nas obdarili. Zabava se je ob glasbi in bowlanju zavlekla pozno v noč. Tamara Horvat

Vse, kar lahko dosežeš brez truda in dela, nima prave vrednosti. ADDISON


8

JUBILEJNE NAGRADE 2009 5 let: 1 x ZLATNIK DUNAJSKI FILHARMONIKI 1/10 unče Stergar Darko 19. 1. 2009 Simonič Alojz 6. 2. 2009 Kaučič Primož 28. 2. 2009 Šef Robi 21. 5. 2009 Ornik Mihaela 5. 7. 2009 Korošec Miloš 6. 7. 2009 Pečovnik Boris 18. 8. 2009 Vidnar Stojan 24. 8. 2009 Jurak Daniela 31. 8. 2009 Oman Barbara 19. 9. 2009 Marčič Robert 15. 12. 2009 Koletnik Sašo 31. 12. 2009 10 let: 3 x ZLATNIK DUNAJSKI FILHARMONIKI 1/10 unče Lipko Aleš 31. 3. 2009 Gomboc Darko 30. 9. 2009 Rakuša Darko 31. 10. 2009 Zadravec Matej 31. 12. 2009 Za deset let dela v podjetju prejmejo zaposleni tudi denarno nagrado v skladu s kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti. 15 let: 1 x ZLATNIK DUNAJSKI FILHARMONIKI 1/10 unče + 1 x ZLATNIK DUNAJSKI FILHARMONIKI 1/4 unče Letnik Janez 31. 1. 2009 Kos Ivan 31. 7. 2009


9

MEDNARODNI SAUBERMACHERJEV TURNIR V MALEM NOGOMETU V soboto, 14. novembra, je bil v Gnasu 8. mednarodni turnir v malem nogometu. Sodelovalo je 13 ekip iz petih držav, in sicer iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Češke in Bolgarije, ki so se znova pomerile med seboj. Že v uvodnih dvobojih se je pokazalo, da na igrišču ni šale, tako da so imeli sodniki kar precej dela. V zaključni fazi sta ostali ekipi, ki sta imeli enako število točk po odigranem rednem delu, ki se je končal z rezultatom 0 : 0 med Saubermacher Komunala in Rumpold Češka, zato je odločila razlika v golih. Ekipa Saubermacher Slovenija je zasedla sedmo mesto brez izgubljene tekme, eno tekmo so zmagali, kar pet tekem pa so odigrali neodločeno, tako da so v prvem krogu zasedli drugo mesto v skupini, kar jim je dalo možnost uvrstitve od četrtega do osmega mesta. Tim Saubermacher čestita našima ekipama za dober rezultat, kajti zelo velik uspeh je, da niso izgubili nobene tekme. Zvečer sta ekipe nagovorila predsednik uprave gospod Hans Roth in gospod župan Hans Stangl ter podelila nagrade. V finalnih dvobojih je naše ekipe pozdravil in spodbujal tudi gospod direktor, Rudolf Horvat univ. dipl. prav. Dogodek se je končal s pogostitvijo, prijetnim druženjem in željo, ki jo je izrazil eden naših sodelavcev, da bi bilo drugo leto še boljše. Dominik Mitov in Marjan Bohnec

SEJEM ECOMONDO Rimini od 28. do 31. oktobra Sejem Ecomondo v Riminiju se je odvijal od 28. do 31. oktobra 2009. Vsakoletni sejem je namenjen predstavitvi podjetij, ki na njem razstavljajo. Pri tem je poudarek na ekologiji in okolju. Na razstavnih prostorih v več kot osmih velikih halah se zvrsti vrsta domačih italijanskih in tujih razstavljavcev. Predstavljen je cel spekter ekologije: ravnanje z odpadki s prevozov, zbiranje, obdelava in predelava, odstranjevanje in druge vrste ravnanj. Poleg tega pa še cela paleta komunalne opreme za najrazličnejše dejavnosti kot npr. vozila, oprema za predelavo (mlini, balirke, sortirnice, najrazličnejše oblike posod za odpadke, od velikih do malih, in druga oprema na tem področju). Prav tako se obravnava voda in čiščenje le-te, zrak, tla, najrazličnejša sevanja ter instrumentacija za merjenje, spremljanje, čiščenje, sledenje in drugo.

Na posebnih razstavnih prostorih se predstavljajo tudi mediji ter primeri ozaveščanja in osveščanja s področja ekologije. Sejemska dogajanja spremljajo predavanja o najbolj izpostavljenih ter perečih temah s področja varovanja okolja, varstva pri delu, zaščitnih oprem, označevanja, nevarnih lastnosti in preprečevanja idr. Na sejmu smo bili prisotni v sklopu naše matične firme, kjer smo na razstavnem prostoru predstavljali delovanja celotnega podjetja. Razstavni prostor so obiskali najrazličnejši partnerji tako iz npr. Nemčije, Srbije, Bolgarije, Avstrije, Madžarske, Francije kot seveda tudi italijanski ter slovenski partnerji. Na razstavnem prostoru smo se razveselili našega lastnika g. Hansa Rotha, ki nas je vse prijetno presenetil z zgodnjim petkovim obiskom. Sejemski prostor je bil dobro obiskan, saj smo navezali stike s partnerji, s katerimi že navezujemo konkretnejše poslovne povezave in že konkretno poslovno sodelovanje.


10

V prihodnjem letu pričakujemo ponovno prisotnost na sejmu, saj nam je že ta doprinesel veliko razpoznavnost na italijanskem tržišču ter vnovične predstavite podjetja, njegove dejavnosti in širine ter dimenzij poslovanja podjetja s celotnim spektrom dejavnosti. Damijan Kravos

MEDNARODNO SREČANJE SAUBERMACHERJEVIH KADROVSKIH MENEDŽERJEV Dunaj, 8. oktober 2009 8. oktobra je na Saubermacherjevi lokaciji STO Dunaj, na Oberlaaerstraße, potekalo srečanje Saubermacherjevih kadrovskih menedžerjev. Zbrali so se kadroviki iz Romunije, Madžarske, Češke, Avstrije in seveda Slovenije. Po pozdravnem nagovoru mag. Markusa Petza, vodje kadrovske službe pri Saubermacherju, je sledil ogled in seznanitev z aktivnostmi, ki se izvajajo na lokaciji STO Dunaj, za kar je poskrbel g. Horeschi. Največji poudarek je bil na

zaposlenih, njihovih pogoji za delo, zadovoljstvu in sorodnih temah. V primerjavi z videnim je potrebno poudariti, da smo lahko v Sloveniji povsem zadovoljni z delovnimi in zaščitnimi sredstvi, prav tako kot tudi z delovnimi pogoji in delovnimi sredstvi, ki jih uporabljajo naši delavci pri svojem delu, saj so obremenitve na določenih delovnih mestih na tej lokaciji, kjer se zbirajo predvsem industrijski odpadki iz Dunaja, neprimerno večje kot na podobnih pri nas. Sestanek se je nadaljeval v delovni skupini, kjer se je razpravljalo o različnih temah: kadrovski strategiji za leto 2010 in načinu zbiranja kadrovskih podatkov na ravni koncerna, predstavljen je bil projekt Investor in People na primeru koncerna OMV, dogovorjeno pa je bilo tudi, da bo odslej vsak 2. četrtek v oktobru t. i. vodstveni dan, ko gredo uprave podjetij in vodstveni delavci med zaposlene in na ta dan skupaj opravljajo njihove delovne naloge. Ta poteka v Avstriji že več kot deset let. Srečanje se je odvijalo v prijetnem delovnem in ustvarjalnem duhu. Naslednje leto, aprila, bodo podoben projekt pripravili naši kolegi na Madžarskem. Aleš Lipko, spec. vodja kadrovske službe

Poleg ostalih prednosti, delo skrajšuje čas in podaljšuje življenje. DIDEROT


11

TUDI PRI NAS SMO BRALI – PRI KNAUSOVIH Že tradicionalno se vsako leto zberemo na bratvi pri Knausovih. Prav tako je bilo lepe sončne oktobrske nedelje tudi letos. Ko sem se pripeljala na Vanečo v Srčkovo kraljestvo – tako ljubkovalno kličemo našega sodelavca Franca –, je bila ekipa že v polnem pogonu. Vendar smo bili letos vsi prav prijetno presenečeni, saj niso sijale samo gorice, ampak je na vrhu hriba zrasla prava mala hišica, kateri so pri gradnji prav tako pomagale pridne roke sodelavcev iz Saubermacherja – v slogi je moč. Da ne bi bili lačni, so poskrbele pridne roke kuharic, ki so nam že ob prihodu napolnile želodčke s pravim domačim kruhom, namazanim z zaseko in s čebulo.

Pridnih rok ni manjkalo, zato smo hitro pobrali grozdje, ga sprešali in primerno pripravili za vrenje. Pridelali smo 950 litrov Saubermacher Srček vina, tako smo se prav veselili martinovega. Iz izkušenj smo vedeli, da bo vino TA PRAVO. Zahvala gre družini Knaus, ki nas vsako leto sprejme z odprtimi rokami ter nam s svojo gostoljubnostjo polepša jesenske dni. Poleg pridnih rok naših žensk so glavne kuharske vajeti držali moški.

Tamara Horvat

CEPLJENJE PROTI VIRUSU KLASIČNE GRIPE V začetku meseca novembra je bilo za zaposlene v podjetju Saubermacher Slovenija organizirano prostovoljno cepljenje proti virusu klasične gripe. Pohvalno je, da se je cepilo 70 odstotkov vseh zaposlenih.

Aleš Lipko, spec. vodja kadrovske službe


12

NAPOTKI ZA ZAŠČITO PRED GRIPO Edina možnost, da virus gripe vstopi v telo, so nosnice in usta/grlo. V globalni epidemiji te vrste se je skoraj nemogoče izogniti stiku z virusom H1N1, kljub vsej pazljivosti. Stik s H1N1 ni toliko problematičen, problematično je njegovo širjenje. Dokler ste še zdravi in nimate nikakršnih simptomov H1N1-infekcije, vam s ciljem preventive širjenja, blažitve simptomov in razvoja sekundarnih infekcij ponujamo nekaj zelo enostavnih korakov, ki niso dovolj poudarjeni v javnih medijih, a jih lahko uporabite, namesto da se osredotočite na to, kako priti do cepiva N95 ali tamifluja: 1. Pogosto pranje rok – obvezno, znano že vsem. 2. Uporabite pristop "Roke stran od obraza". Nadzorujte se in se čim manj dotikajte obraza z rokami (edino če nameravate jesti – pri čemer seveda uporabljate pribor – ali ko se umivate). Oklofutali pa se najbrž ne boste). 3. Dvakrat dnevno izpirajte grlo s slano vodo (ali pa z listerini, če ne zaupate soli). H1N1 potrebuje 2–3 dni, da se po iniciirani infekciji v grlu/nosni votlini razmnoži in pokaže karakteristične simptome. Enostavno izpiranje preprečuje širjenje. Na nek način ima izpiranje s slano vodo enak učinek na zdravo osebo, kot ga ima tamiflu na okuženo. Ne podcenjujte te enostavne, močne in poceni preventivne metode. 4. Najmanj enkrat dnevno čistite vaše nosnice s toplo slano vodo. Zelo dobri jogijski asani za čiščenje nosnih votlin sta Jala Neti ali Sutra Neti. Je pa močno izpihanje nosu in brisanje obeh nosnih votlin z vato, močno natopljeno v topli slani vodi, zelo učinkovito pri zniževanju virusnega širjenja tudi pri tistih, ki omenjenih asan ne obvladajo. 5. Okrepite svojo naravno odpornost s hrano, ki je bogata z vitaminom C, ki ga najdemo predvsem v citrusih in zelenjavi. Če imate dodatke v obliki tablet vitamina C, preverite, ali vsebujejo tudi cink, ki poveča absorpcijo vitamina v telo. 6. Pijte kar največ toplih napitkov (čaj, tudi kava ali drugo). Topli napitki imajo enak učinek kot izpiranje, vendar v nasprotni smeri. Razmnožene viruse odplaknejo iz grla v želodec, kjer le-ti ne morejo preživeti, se razmnoževati ali nam drugače škodovati.

PRISPEVKI ZA VAROVANJE OKOLJA ali OKOLJU PRIJAZNI PRISPEVKI Nekaj energetsko varčevalnih nasvetov

Raba pomivalnega stroja Pomivalni stroj da ali ne, ni več vprašanje, saj vedno pogosteje ugotavljamo, da velja za enega najbolj koristnih gospodinjskih aparatov. Primerjava med ročnim in strojnim pomivanjem posode kaže, da je poraba vode pri ročnem pomivanju lahko tudi do štirikrat večja kot pri pomivanju v sodobnem pomivalnem stroju. Strokovnjaki so izračunali, da z redno uporabo pomivalnega stroja prihranimo za dodatno banjo vode na teden, s tako privarčevano električno energijo lahko vse leto oskrbujemo še en gospodinjski aparat, v enem letu pa pridobimo tudi več kot 20 dodatnih prostih dni. In to ob brezhibno in higienično pomiti posodi. Stroj vključite v času nižje tarife električne energije. Nekateri modeli ponujajo funkcijo zakasnitve vklopa.

Toplota iz okolice je brezplačna. Toplotna črpalka je hladilni stroj, ki deluje v obratni smeri. Je ekološko najprijaznejši in energijsko najcenejši način segrevanja sanitarne vode in ogrevanja doma.

Raba hladilnika Če hladilnika dlje časa ne uporabljamo, na primer med dopustom, je bolje, da ga izključimo. Vrata pustimo rahlo odprta, da se izognemo plesni. Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem. Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz hladilnika vzamemo oziroma vanj položimo želena živila. Odmrznimo zamrznjeno hrano v hladilniku. Mraz, ki pri tem nastane, se ne ustvari s trošenjem energije. V hladilnik in zamrzovalnik spada le osušena in ohlajena hrana; sicer se hitreje tvori led. En sam milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije.

Izkoriščanje obnovljivih virov Z ukrepi učinkovite rabe energije, kot so ustrezna toplotna zaščita stavbe ali vgradnja energijsko varčnega stavbnega pohištva, preprečimo nepotrebne izgube energije v našem domu. Vsak dodatni centimeter kamene volne, steklene volne ali podobnega izolatorja močno prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub. Že nekaj centimetrov debela plast steklene volne izolira bolje kot debela stena iz navadnega betona. Zmanjšanje izgub skozi steklene površine dosegamo z večplastnimi stekli, med katerimi je zrak ali plin. Štefan

Največja nagrada za človekov trud ni tisto, kar bo zanj dobil, temveč tisto, kar bo postal. RUSKIN


13

Organizacija koncerna NOVICE IZ MATIČNEGA SAUBERMACHER AVSTRIJA PODJETJA SDAG GRAZ Po intenzivnih predpripravah in v spremstvu uglednega Consulters Contrasta je bila s 1. januarjem 2009 uvedena nova zmogljiva organizacijska struktura.

Artikel Journal Graz, oktober 2009

Nova organizacija sloni na treh temeljnih stebrih – na holdingu in na vodilnih družbah Avstrije in ostalih držav ter na servisu skupnih služb (Shared Service Centers). Narodnostno zelo različne skupine kupcev so tako medsebojno jasno ločene in s tem ciljno usmerjeno oskrbovane.

Avstrija ima veliko velikih imen – letos se jim je pridružil tudi g. Hans Roth. Časopisna družba Die Presse je na prireditvi Austria’09 počastila Avstrijke in Avstrijce, ki so v tekočem letu dosegli izredne dosežke na področjih kreativne industrije, raziskav, humanitarnega angažiranja, kulturnega menedžmenta in gospodarstva. Do vključno 9. oktobra so imeli bralci časopisa Die Presse v vseh petih kategorijah možnost izbrati svojega favorita in zanj oddati svoj glas. Na slavnostni gala prireditvi Austria’09 so bili na dan avstrijskega državnega praznika, 26. oktobra 2009, predstavljeni trije najboljši v svoji kategoriji. V kategoriji gospodarstvo je bil ustanovitelj koncerna Saubermacher in predsednik uprave g. Hans Roth izbran za Avstrijca leta. Hans Roth je nagrado prevzel skupaj s svojim sinom Hannesom in se zahvalil družini, predvsem soprogi Magret, svojim strankam ter sodelavkam in sodelavcem, brez katerih odlikovanje ne bi bilo mogoče.

Da bi bila nova organizacija kar se da ozko usmerjena, je nekaj odgovornih prevzelo dvojno funkcijo in so tako pristojni Organizacija koncerna NOVO tako za avstrijske kot tudi za holdinške zadeve.

Organizacija koncerna NOVO Po intenzivnih predpripravah in v spremstvu uglednega Consulters Contrast-a, je bila s 1.1.2009 uvedena nova zmogljiva organizacijska struktura. Po intenzivnih predpripravah in v spremstvu uglednega Consulters Contrast-a, je bila sTa 1.1.2009 uvedena nova zmogljiva struktura. nova organizacija sloni na trehorganizacijska temeljnih stebrih – na holdingu in na vodilnih družbah Avstrije ter ostalih držav, kakor tudi na servisu skupnih služb Shared Service Ta nova organizacija sloni na treh temeljnih stebrih – na holdinguso in na Centers (SSC). Zelo različne skupine kupcev po narodnosti takovodilnih jasno družbah Avstrije ter ostalih držav, tudi na servisu skupnih služb Shared Service medsebojno ločene in s tem ciljnokakor usmerjeno oskrbovane. Centers (SSC). Zelo različne skupine kupcev po narodnosti so tako jasno medsebojno ločene in s tem kar ciljno Da bi bila nova organizacija seusmerjeno da ozko, jeoskrbovane. nekaj odgovornih prevzelo dvojno funkcijo in so tako pristojni tako za avstrijske kot tudi za holdinške zadeve. Da bi bila nova organizacija kar se da ozko, je nekaj odgovornih prevzelo dvojno funkcijo so tako pristojni za avstrijske kot tudi za holdinške zadeve. Vam kotinsodelavcu ponuja tako ta nova struktura sledeče prednosti: Operativne enote podjetja kot npr. poslovne enote se razbremenijo in se lahko v Vamceloti kot sodelavcu ponuja ta nova struktura sledeče prednosti: koncentrirajo na dnevni posel in s tem na naše stranke. Operativne kot fleksibilnejše, npr. poslovne poti enotezaseposameznega razbremenijo sodelavca in se lahkoso v Posamezneenote enotepodjetja postanejo celoti koncentrirajo dnevni posel in s tem na naše stranke. enostavnejše in boljna neposredne. Posamezne enote postanejo fleksibilnejše, potimesta. za posameznega sodelavca so Operativne odločitve se sprejemajo hitro na licu enostavnejše in bolj neposredne. Operativne odločitve se sprejemajo hitro na licu mesta.

Kot sodelavcu vam ponuja nova struktura sledeče prednosti: • Operativne enote podjetja kot npr. poslovne enote se razbremenijo in se lahko v celoti koncentrirajo na dnevni posel in s tem na naše stranke. • Posamezne enote postanejo fleksibilnejše, poti za posameznega sodelavca so enostavnejše in bolj neposredne. • Operativne odločitve se sprejemajo hitro, na kraju samem. • Področje holdinga: Področje holdinga: Organigholdinga: ram vodstva koncerna Saubermacher Področje VD Roth, CEO Schmidt, CFO O rgan igram vod suprave, tVD vaDicker, koinCOO noperativno cerna SauVD b e rmfinance acher član prodaja član uprave, predsednik uprave izvajanje 1

VD Roth, CEO

1

VD Dicker, COO

predsednik uprave Revizija koncerna

Prok. Mag. Markus Petz, MBA

Revizija koncerna Kakovost/Varnost/Okolje

Prok. Mag. Markus Petz, MBA DI (FH) Udo Pfeiler (dvojna funkcija)

Kakovost/Varnost/Okolje Tehnologija in snovni tokovi

DI (FH) Udo Pfeiler (dvojna funkcija) Prok. DI Dr. Roland Pomberger2

Tehnologija in snovni tokovi Prok. DI Dr. Roland Pomberger

2

Bilanca koncerna & davki

Kompetenčni management

BilancaZakladništvo koncerna & davki

Prok. Mag. Gerhard Ziehenberger (dvojna funkcija)

Prok. Mag. Gerhard Ziehenberger Razvoj podjetja/Strategija (dvojna funkcija) Kurt Panek, MBA

2

Siegrid Knapp

Siegrid Knapp Mag. Markus Mauthner

Zakladništvo Management kadrov

Mag. Markus Mauthner Prok. Mag. Markus Petz, MBA

Marketing

Prok. Mag. Markus Petz, MBA Prok. Mag. Stefan Lorenzoni

Mag. Jutta Hackstock-Sabitzer Kurt Panek, MBA

Management Mag. Jutta Hackstock-Sabitzer prodaje in operativnega izvajanja

AT, CZ, HU, SI, RO, BG,

1

član uprave, finance

Marketing Razvoj podjetja/Strategija

Management SM Outsourcing prodaje in operativnega izvajanja

2 1

VD Schmidt, CFO

član uprave, prodaja in operativno Kompetenčni izvajanjemanagement

AT, CZ, HU, SI, RO, BG, Koordinacija strategije koncerna, strateški cilji SM Outsourcing Odgovornost za obstoječe pogodbe o predelavi ostaja pri Koordinacija strategije koncerna, strateški upravi podjetja oz. pri operativnih družbah,cilji oddelek tehnologija & snovni tokovi ima pri tem svetovalno funkcijo Odgovornost za obstoječe pogodbe o predelavi ostaja pri upravi podjetja oz. pri operativnih družbah, oddelek tehnologija & snovni tokovi ima pri tem svetovalno funkcijo

Management kadrov Kontroling koncerna

Kontroling koncerna Pravo

Prok. Mag. Stefan Lorenzoni Mag. Sandra Fuchsbichler

Pravo

Mag. Sandra Fuchsbichler Strateška nabava

& tehn. standardi

DI (FH) Thomas Reischl

Strateška nabava & tehn. standardi Servis skupnih služb DI (FH) Thomas Reischl Prok. Ernestine Ölweiner, Prok. Richard Stering

Hans Roth izbran za Avstrijca leta

Gospod Hans Roth s sinom Hannesom

Servis skupnih služb Prok. Ernestine Ölweiner,

Prok. Richard management Stering Poslovno-finančni

Področje uprave

AT, CZ, HU, SI, RO, BG, SM Outsourcing

Poslovno-finančni management

AT, CZ, HU, SI, RO, BG, SM Outsourcing

Levo: predsednik uprave VD Hans Roth, v sredini: član uprave, prodaja in operativno izvajanje VD Frank Dicker, desno: član uprave, finance: VD mag. Erhard Schmidt, MBA

Osnovna naloga članov uprave je zastopanje podjetja navzven. Nadalje narekujejo strateško smer in vodijo celoten koncern Saubermacher doma in v tujini.

Celotni kolektiv Saubermacherja prisrčno čestita g. Rothu za enkratno odlikovanje.


14 Renomirano podjetje za revizije in svetovanje Ernst & Young podeljuje vsako leto izjemnim osebnostim iz gospodarstva naziv Entrepreneur Of The Year Award. Več kot 300 gostov iz gospodarstva, politike in kulture je bilo povabljenih v Dunajski dvorec, kjer so prisostvovali slavnostni podelitvi na gala večeru. Naziv Entrepreneur Of The Year, ki ga podeljuje Ernst & Young, je svetovno najbolj ugledna nagrada za podjetja. Ta natečaj naredi vtis, saj pokaže in vzpodbuja enkratni način podjetniške aktivnosti ljudi, ki razpolagajo z velikimi potenciali in navdihujejo druge k daljnovidnosti, vodstveni moči in uspehu. Natečaj, ki poteka na regionalni, nacionalni in globalni ravni, se izvaja v 135 mestih in 50 državah. Hans Roth je z družbo Saubermacher Dienstleistungs AG prišel v finale in je bil odlikovan v kategoriji Storitve in trgovina. Skupna zmaga se je le za las izmuznila – čestitamo za odlično uvrstitev! Finalisti kategorije Storitve & trgovina: • mag. Aleksandra Izdebska, Damian Izdebski, DiTech GmbH • KR Hans Roth, Saubermacher Dienstleistungs AG

Hanspeter Plazovnik in Heinz Kapotschi

Oljni alarm v Langenwangnu in Mürzhofnu

Dne 3. 11. 2009 so delavce Saubermacherja iz Trofaiacha ob 6.30 poklicali na oljni alarm v Langenwangnu, kjer je iz vozila na počivališču izteklo 300 litrov dizelskega goriva. Komaj so uspešno zaključili čistilno akcijo, so jih ob 14.30 poklicali na drugo akcijo. Bager je ob manipulaciji s tovorom poškodoval hidravlično cev in olje je steklo do bližnje vodne površine ter se razlivalo po njej. Gasilci iz Mürzhofna, Kindberga in Kindbergdörfla so oljni madež takoj zajezili, sodelavci iz Trofaiacha pa so ga odsesali z vodne površine s pomočjo vozila – cisterne. S skupnimi močmi in hitrim posredovanjem smo spet preprečili večje onesnaženja okolja.

Hans Roth na podelitvi v Dunajskem dvorcu

Hans Roth: Počutim se zelo počaščenega in se zahvaljujem vsem, ki so podpirali mojo izbiro. Moj cilj je še v naslednjih letih nadaljevati rastočo rast Saubermacherja in še ojačati dolgoletno razvijajoči okoljski know-how, podvojiti število zaposlenih in kot močan, mednarodni partner pri odstranjevanju in predelavi odpadkov prispevati trajni prispevek k avstrijskemu gospodarstvu.

Družba Saubermacher je prejela nagrado PR-Panther

Saubermacher Dienstleistungs AG je za svojo "Saubermacher Klimaschutz Charta" prejela priznanje štajerski PR-Panther 2009. Slavnostna podelitev PR-Panther je letos potekala že drugič v prostorih Audimax Visoke strokovne šole Joanneum.

Dan odprtih vrat v podjetju Saubermacher Unterpremstätten Daniel Ulz, 16. oktober 2009 V petek, 23. oktobra, sta vodja enote Unterpremstätten, g. Heinz Kapotschi, in vodja naprav za predelavo, g. Hanspeter Plazovnik, vabila na dan odprtih vrat v podjetju Saubermacher Unterpremstätten. Priložnost obiska je izkoristilo veliko občanov, poslovnih partnerjev ter sodelavk in sodelavcev, saj so lahko pokukali v zakulisje podjetja, v katerem se vršijo razgradnja električnih in elektronskih odpadkov, prevzem in predelava tekočih nevarnih odpadkov iz obrti in industrije.

Na fotografiji z leve ga. Jutta Hackstock-Sabitzer (odgovorna za marketing) in čisto na desni g. Michael Überbacher (poslovodja za območje avstrijske Štajerske in Koroške)

Tega, da kdo resno misli, ni videti v velikih sklepih, ampak v drobnem vsakdanjem delu. Romano GUARDINI


15 Za predsednika uprave Saubermacher, g. Hansa Rotha, je šest smernic iz podnebne karte "majhen, skromen prispevek k varovanju podnebja, ki pa se mora začeti čisto na začetku". Mednarodno dejavno podjetje na področju odstranjevanja odpadkov želi več investirati v nove tehnologije in postopke za zmanjšanje emisij. Pri tem pa bi se naj povečala tudi učinkovitost varčevanja s surovinami. Z energijo naj bi varčevali na področju transporta, ogrevanja in oskrbe z električno energijo, želijo pa tudi dvigniti podnebno zavest vseh zaposlenih s pomočjo projektov in natečajev.

Več kot 70 let znanja in izkušenj

NAŠI POSLOVNI PARTNERJI Začetki proizvodnje zabojnikov za odpadke podjetja OTTO segajo v leto 1934. Z uveljavitvijo množične proizvodnje zabojnikov leta 1950 – najprej so bili kovinskih – pa se je OTTO dejavneje podal na trg odstranjevanja odpadkov. Kmalu po uvedbi plastike kot surovine v zgodnjih šestdesetih letih je OTTO leta 1965 na nemškem tržišču razvil in osnoval koncept dvokolesnih zabojnikov.

Razvoj in uvajanje inovativnih, zahtevnih, ekonomičnih in učinkovitih proizvodov ter storitev zahteva najvišje tehnološke standarde. Skupina OTTO je z leti temu ustrezno investirala v razvoj ter svoje proizvode, sisteme in procese prilagajala potrebam trga. Tej strategiji sledi tudi najnovejša, več kot šest milijonov evrov vredna investicija v nov stroj ter orodja za brizgalno vlivanje.

Zahvaljujoč uspehu tega proizvoda se je OTTO hitro razvil v enega vodilnih proizvajalcev zabojnikov za odpadke v Evropi. Leta 1982 so v obratovanje predali enega največjih strojev za brizgalno vlivanje plastike na svetu, sledilo pa je odprtje modernih proizvodnih obratov v Nemčiji (1992) in Franciji (1993). S šestimi proizvodnimi lokacijami v Evropi, ki pokrivajo vse tehnike proizvodnje, z več kot 70 leti znanja in izkušenj ter z gospodarsko prisotnostjo v skoraj vseh državah kontinenta velja OTTO danes za eno vodilnih podjetij v plastičnopredelovalni dejavnosti, s čimer je zanesljiv ter močan partner občinam, komunalnim podjetjem in industriji. Sistemi za zbiranje odpadkov so osrednji proizvodi podjetja ESE Industrie, s sedežem v Neuruppinu v Nemčiji, ki je eno od številnih podjetij Skupine OTTO. Paleta izdelkov pokriva celotno področje zabojnikov za odpadke in izstresal za vozila za odvoz odpadkov.

Skupina OTTO svojim partnerjem zagotavlja, da lahko skupaj z njo dosežejo najugodnejše investicijske in obratovalne stroške, za zadostitev današnjih in bodočih zahtev na področju ravnanja z odpadki.


16

KADROVSKA SLUŽBA – IZZIV ZA PODJETJE? Področje upravljanja s človeškimi viri je zelo zapleteno in pomembno. Neučinkovite, neenake ali nezakonite kadrovske politike, postopki in procesi, predstavljajo veliko tveganje za poslovni uspeh in ugled podjetja ter ustvarjajo negativno vzdušje med zaposlenimi. Pomembno je, da je delovanje kadrovske službe usklajeno s strategijo razvoja podjetja. Zavest, do so ljudje lahko največja strateška prednost podjetja, je najbolj donosno prepričanje, ne glede na okoliščine, v katerih se nahaja podjetje. V podjetju Saubermacher Slovenija se zavedamo konkurenčnega potenciala, ki se skriva v ljudeh. Področja, ki jih pokriva kadrovska služba v podjetju Izobraževanje Saubermacher Slovenija, so naslednja:

5. Postopki iskanja in selekcije novih zaposlenih

1. Skladnost kadrovskih postopkov in delovanj z • definiranje potreb po novih zaposlenih/zaposlitveni načrti zakonodajo • •

glede na Zakon o delovnih razmerjih glede na Kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti

2. Splošni akti družbe • • • •

Pravilnik o organizaciji in sistemizaciji Pravilnik o delovnih razmerjih Pravilnik o plačah, drugih prejemkih in povračilih stroškov delavcev v skladu s Kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti Pravilnik o nagrajevanju

3. Opisi delovnih mest • • •

za vsa delovna mesta v podjetju posodobljenost in skladnost s strategijo podjetja optimalnost števila opisov delovnih mest

4. Sistemi nagrajevanja • • • •

razredi, rangi in količniki fiksni in variabilni del nagrajevanja stimulacije bonusi

• • • • • •

metode iskanja novih zaposlenih dokumentiranje vlog; odgovori prosilcem zaposlitve intervjuji s kandidati za delovna mesta testiranja preverjanje referenc kandidatov selekcijski proces

6. Postopki zaposlovanja in pogodbe o zaposlitvah • •

skladnost postopkov z zakonodajo pogodbe o zaposlitvi

7. Zaposlovanje invalidov • •

izpolnjevanje kvote v skladu z zakonodajo izkoriščenost vzpodbud iz različnih proračunskih virov

8. Odpovedi in odpovedni postopki •

skladnost odpovedi z zakonodajo

9. Spremljanje delovne uspešnosti • • •

proces merjenja delovne uspešnosti analiza postopkov: postavljanje ciljev, letni razgovori ipd. sistem napredovanja

10. Zadovoljstvo zaposlenih •

• •

analize/raziskave zadovoljstva zaposlenih po področjih (zadovoljstvo z delovnim mestom, delodajalcem, naravo dela, nagrajevanjem, napredovanjem, odnosi, vodjem ipd.) intervali izvajanj merjenja zadovoljstva ukrepi, ki sledijo rezultatom raziskav

11. Fluktuacija/zadrževanje zaposlenih • • • •

število odhodov glede na obdobja analiza podatkov o odpovedih in novih zaposlitvah izhodni intervjuji sistemi zadrževanja zaposlenih

12. Komuniciranje Usposabljanje

informiranje zaposlenih (kanali širjenja, disperziranja informacij)

Delo vliva olje v svetilko življenja, mišljenje vžiga njen plamen. John BELLERS


17

NI VEČ POTREBA VEDETI NITI NE PRAVICA VEDETI, AMPAK PRAVICA RAZUMETI

Druženja

• • • • •

spletna stran podjetja in intranet glasilo podjetja organizacijska kultura; vrednote in norme program notranjega komuniciranja z zaposlenimi pretočnost informacij in identificiranje komunikacijskih »zamaškov«

13. Razvoj kadrov; izobraževanja in usposabljanja • • • • • • •

identifikacija razvojnih potreb izobraževalni načrti izbira ponudnikov izobraževanj, usposabljanj karierni načrti in razvojni načrti zaposlenih sistem za merjenje učinkovitosti izobraževanj sistem nasledstev sistem mentorstva/uvajanja

14. Informacijski sistem • • •

podprtost kadrovskih postopkov z informacijsko tehnologijo procesna učinkovitost kadrovske informacijske tehnologije zagotavljanje varnosti, dostop glede na raven avtorizacije

15. Splošni kadrovski postopki in področja • • • • • • •

nadurno delo bolniški dopusti delovni čas alkohol in droge nasilje, diskriminacija, mobing, spolno nadlegovanje zagotavljanje delovne discipline etična in moralna načela. Aleš Lipko, spec. vodja kadrovske službe

Denar je veliko, a sreča je več Z denarjem si lahko kupiš hišo, ne moreš pa kupiti doma. Z denarjem si lahko kupiš uro, ne moreš pa kupiti časa. Z denarjem si lahko kupiš zdravilo, ne moreš pa kupiti zdravja. Z denarjem si lahko kupiš telo, ne moreš pa kupiti duše. Z denarjem si lahko kupiš seks, ne moreš pa kupiti ljubezni. Kitajska modrost

Številne slovenske organizacije in podjetja imajo v času gospodarske in finančne krize in s tem tudi velikih sprememb poslovnih modelov skupen problem: kar po vrsti namreč odpovedujejo interne komunikacije z zaposlenimi. Izvirni greh je v dolgoletnem podcenjevanju sistemov notranjega komuniciranja, češ, komunikacije se itak zgodijo, zakaj bi se morali še posebej ukvarjati s sistemom in modeli? Vloga in poslanstvo internega komuniciranja sta se nepreklicno in nepovratno spremenila; v ospredju niso več mehanizmi distribucije in posredovanja informacij, ampak strateška vloga interpretacije sporočil (ne več potreba vedeti niti ne pravica vedeti, ampak pravica razumeti). Nujna je namreč razlaga pomenskega konteksta komunikacij in prevajanje informacij v pomene. Komuniciranje na ukaz, ki so mu zaupali vodje starega kova in s katerim se slepijo tudi mnogi današnji “novokomponirani” menedžerji, se preprosto ne obnese več. Enaka usoda čaka tudi terminator slog menedžmenta, ki temelji na negativni psihologiji motivacije zaposlenih, grožnjah in ki ljudi obravnava kot zamenljive rezervne dele velikega stroja, imenovanega Podjetje. Vodje, ki model izvajajo, preprosto ne razumejo, da so ljudje v prvi vrsti čustvena bitja in da ima vsak od nas skrit čustveni, psihološki transakcijski račun, na katerega je potrebno 365 dni na leto vlagati depozite, da bi potem, ko pride do posameznih večjih težav, lahko kaj z obrestmi dvigniti z njih. Zdaj nam je na voljo dragoceno in uporabno diagnostično in upravljavsko menedžersko orodje, t. i. tranzicijska krivulja sprememb. Namen obvladovanja te krivulje iz menedžerskih ved, sposojene iz zakladnice psihologije, je zagotoviti, da se ljudje čimprej preusmerijo iz preteklosti v prihodnost in postopoma preusmerijo od ogroženosti posameznika na razmislek o prihodnosti. Zavijanje vodstev v molk in nepripravljenost vodij za delitev informacij s sodelavci imata veliko obrazov, veliko razlag in motivov. V ozadju pa je pogosto iluzija, da razplet dogodkov sploh ne bo terjal potrebo po komuniciranju ali pa gre za naiven premislek, da je s komuniciranjem smiselno počakati, vsaj dokler stvari ne bodo jasnejše. Vodstva bi morala dojeti pogosto spregledano dejstvo: ni treba, da bi bile novice ljudem všeč, vse kar potrebujejo je le, da jih razumejo in da je bil pri tem vodja do njih iskren in pošten. Vse našteto pomeni, da se počasi bliža napovedovani čas za resne spremembe poslovnih modelov, ki bodo v segmentu ravnanja z zaposlenimi morali temeljiti na povsem drugih predpostavkah, saj bodo sicer tudi tisti, ki ostajajo, vse manj zavzeti (naredili bodo samo tisto, kar zares morajo, da “preživijo”). Izvirni greh težav pri strateškem preoblikovanju poslovnega podsistema, ki vključuje notranje komunikacije, pa je prav gotovo vztrajna in zakoreninjena uporaba reaktivnega modela internega komuniciranja. Nadomestiti ga bo morala


18 uporaba proaktivnega (nekateri ga imenujejo tudi okoljskega ali tržnega) modela internega komuniciranja. Slednji omogoča jasne prioritete komuniciranja, jasno ciljanost segmentov notranje javnosti, komunikacije je zmožno upravljati in ne prepuščati kaosu množice, skozi usklajevanje besed in dejanj se pritiska na vodstvo, model pa vzpostavlja in nedvoumno locira odgovornost za komuniciranje, pri čemer ne vliva lažnega upanja in optimizma, skratka rešuje probleme in ne poroča o dogodkih, ki so se že zgodili.

300, od tega je 40 voznikov. V celotni Off road zvezi Slovenije je v enajstih registriranih društvih preko tisoč članov in nekaj več kot 200 tekmovalcev oz. voznikov. Društvo je v lanskem letu organiziralo čistilno akcijo vidnega polja republiške ceste, priredili so nekaj testnih voženj, organizirali razna srečanja, priredili državno prvenstvo, ki je potekalo na motokros progi v Orehovi vasi ter Martinov nočni Off road, ki je bil tudi zaključek sezone. Ker je mnogim od vas Off road tekmovanje nepoznano, vam Aleš Lipko spec.,vodja kadrovske službe bi rada na kratko predstavila pravila tekmovanja. V Off road se tekmuje v treh kategorijah, soft, spretnostna in hard preizkušnja. Soft kategorija se razvršča v tri skupine, to so A, B in C. V skupini A so vozila, ki imajo najkrajšo medosno razdaljo (Suzuki, Lada Niva, Daihatsu Feroza itd.), v skupini B so vozila, ki imajo večjo medosno razdaljo (Nissan Patrol – kratki model, Jeep Wrangler, Mitsubishi Pajero – kratki model itd.), Velikokrat se moramo odločati, ali najeti posojilo ali ne. v skupini C pa so vozila z največjo medosno razdaljo (Nissan Preden si odgovorimo na to vprašanje, moramo točno vedeti, Patrol – dolgi model, Mitsubishi Pajero – dolgi model, Jeep zakaj potrebujemo denar in kam ga bomo naložili. Najboljša Grand Cherokee itd.). je tista zadolženost, ki prinaša dolgoročne koristi. To pomeni, Preizkušnja poteka med količki, ki so razmaknjeni maks. 2,20 da vrednost stvari, ki jo kupujemo z zadolžitvijo, pridobiva na m. Vozi se po čim bolj razgibanem in blatnem terenu. Proga je omejena s trakovi, tekmovalcu se meri čas. V primeru, če vrednosti s časom, ko dolg odplačujemo. Prikazan je izračun deležev dolgov v prihodkih, povzet po utrga trak, se dotakne količka ali ga povozi, pribijejo sekunde. www.credit.abaout.com. Najprej seštejemo dolgove, ki Spretnostna preizkušnja se izvaja v treh kategorijah, bencin jih odplačujemo vsak mesec, nato seštejemo vse prihodke do 2000 ccm, bencin nad 2000 ccm in dizel. Je verzija (plača, otroški dodatek, morebitni bonusi in podobno). Vsoto hitrostne preizkušnje, ki ne sme presegati 60 km/h. Vozi se dolgov delimo z vsoto prihodkov in jo pomnožimo s sto. Tako na čas, pribitki pa so enaki kot pri soft preizkušnji. Pri tej kategorije je obvezna uporaba zaščitnih čelad. dobimo delež dolgov v prihodkih. Hard preizkušnja se izvaja z vozili, ki so posebej prirejena za Če je delež: premagovanje najtežjih terenov. Vozila so opremljena z vitli, ki • 36 % ali manj – je to še vedno zdravo finančno stanje • od 37 % do 42 % – ni slabo, vendar bi bilo dobro začeti so lahko električni ali hidravlični. Večina vozil je opremljenih z 100-odstotnimi zaporami diferencialov, športnim vzmetenjem zmanjševati zadolženost in pnevmatikami, ki so primerne za težek teren in blato. • od 43 % do 49 % – stanje kaže bližanje finančnih težav • 50 % in več – dolgovi so previsoki, za njihovo zniževanje si priskrbite strokovno pomoč. Če torej ugotavljate, da ste zadolženi več kot 50 % in vam zaradi zadolženosti v prihodnosti ne kaže na večanje vaše vrednosti premoženja, morate ukrepati. Ne odlašajte, saj zadolženost vodi v stisko.

KRIZA JE ČAS, KO ZAČNEMO RAZMIŠLJATI O SPREMEMBAH

Aleš Lipko, spec., vodja kadrovske službe

PREDSTAVITEV DRUŠTVA JEEP CLUB POHORJE Društvo Jeep club Pohorje je bilo ustanovljeno leta 2000 in je registrirano v UE Maribor. Ob ustanovitvi je štelo 80 članov in 12 voznikov. Namen ustanovitve je bil poučevanje terenske vožnje, uporaba terencev za tekmovalne namene, medsebojna izmenjava izkušenj, organizacija izletov in strokovnih ekskurzij ter prirejanje državnih prvenstev z veliko mero druženja. Leta 2001 je bila ustanovljena Off road zveza Slovenije, predsedstvo je prevzel takratni predsednik Jeep club Pohorja, Konrad Vrhovšek, ki zvezo vodi še danes. Do leta 2009 se je število članov v društvu povečalo kar na

Sezona Off roada se prične vsako leto marca in poteka vse do septembra. To je kratek opis mojega, predvsem pa moževega hobija, če pa koga ta šport posebej veseli, se veselimo vsakega novega člana, lahko pa se nam pridruži tudi na kakšnem srečanju. Jasna Drozg


19

PREDBOŽIČNI SALZBURG Na kratko o zgodovini mesta Salzburg je imel cerkveno vlado, ki je bila odgovorna neposredno vladarju. Mestu so vladali nadškofi, ki so združevali tako posvetno kot cerkveno oblast. Leta 696 je po padcu Rima škof Rupert postavil mesto na novo. Videz današnjega mesta, ki ga obvladuje veličina baročnega središča, je nastal v 17. in 18. stoletju. Škofje so z gradnjo stavb edinstvene arhitekture dali mestu svoj značaj. Tudi danes več kot 100 cerkva, gradov in palač priča o neverjetni moči salzburških nadškofov. Utrdba na gori, v gori pa je garažna hiša.

Simpatično mesto V decembrskem prazničnem času se je prav prijetno sprehoditi po mestu in preprosto uživati. Lahko si ogledate Mozartovo rojstno hišo, ki se nahaja na Getreidegasse 9 v centru mesta. Danes je v hiši muzej, najbolj slavni eksponati pa so Mozartova violina iz otroštva, njegova koncertna violina, še nekateri drugi inštrumenti ter portreti članov družine. Mednarodna Mozartova fundacija je že leta 1880 v tej hiši uredila muzej. Zadnja leta je bil prenovljen in leto za letom privlači turiste.

Mozartu je posvečen tudi trg, ki se imenuje po njem. Na trgu kraljuje njegov kip, ki ga je septembra 1842 odkril Ludwig Schwanthaler v prisotnosti Mozartovih sinov. Skladateljeva vdova odkritja ni videla, saj je nekaj mesecev pred tem umrla. Kip naj bi odkrili že leto prej, vendar so pri izkopavanju našli rimske mozaične ploščice, zaradi česar se je postavitev zavlekla. V zimskem času je Mozartov kip slabše viden, saj na trgu postavijo veliko drsališče. Sem prihaja množica ljudi, tako da se med drsališčem, ljudmi in prodajalno jelk kip kar nekako izgubi.

Po nakupih Mestna vrata

Utrdba nad mestom Na gori nad mestom stoji utrdba. Do nje lahko pridemo s hitrim dvigalom. V goro pod utrdbo je izklesana ogromna garažna hiša, kar priča o dobri izkoriščenosti prostora. Hohensalzburg Fortress, utrdba, ki bdi nad mestom, je največja ohranjena utrdba v centralni Evropi. Leta 1077 so jo zgradili pod vodstvom nadškofa Gebharda, povečana je bila v 15. in 16. stoletju. Gradnja sega v čase, ko sta se papež in vladar pričkala, kdo lahko imenuje nadškofe. Med vojnami v 15. in 16. stoletju so se škofje zatekli v utrdbo, kasneje je služila kot vojaško oporišče in zapor. Nikoli pa je ni nihče osvojil.

Mozartov kip bdi nad drsališčem in stojnicami.

Praznično mesto vas lahko zapelje, da prinesete domov več, kot ste načrtovali. Lahko pa se v Salzburg preprosto odpravite kar po nakupih. Getreidestrasse je ulica, svetovno znana po izvirno oblikovanih železnih izveskih za imena trgovin. Tu se nahajajo kavarne, butiki z oblačili, pa tudi trgovinice s spominki, v katerih najdete knjige o Mozartu, majice, kravate, razglednice in pisarniški material z naslikano Mozartovo družino. Najboljši in najokusnejši spominek so Mozartove kroglice, ki jih je leta 1890 začel delati slaščičar Paul Fürst. Njegov pravnuk še danes izdeluje čokoladno umetnino. Mozartove čokoladne izdelke pa proizvajajo tudi drugi, izdelujejo Mozartove krožnike, torte, likerje itd. Še posebej v supermarketih se dobro

Ne maram ljudi, ki se ponašajo s tem, da trdo delajo. Če se jim njihovo delo zdi tako trdo, naj si poiščejo drugo. Veselje do dela je znamenje, da nam ustreza. Andre GIDE


20 cerkvami, kavarnami in starimi zgradbami dovolj majhen. Več časa pa nam vzame okušanje dobrot, ki jih mesto ponuja. Je pa Salzburg mešanica zgodovine in današnjega sveta, saj stari del mesta obkroža moderni del, poln čudovitih butikov, steklenih stavb in nebotičnikov ter nakupovalnih središč. Vir : Nomad magazin

FEJ JIH BODI, ŠTIRIPOGONCE (IN STARE KRIPE) O gigantskih džipih, ki premikajo tramvaje, o mestnem prometu in nevarnosti na cesti, o ekoloških conah in zelenih poznajo ponaredki kroglic, ki jih ne manjka, saj so originali in davkih, pa še o tem, koliko stane neonesnažen zrak in zakaj se ga v resnici ne da kupiti ponaredki na policah postavljeni skupaj. Nakupovanje v predprazničnem času

Iz Salzburga lahko prinesete tudi odlične kuharske knjige iz vzorno urejenih knjigarn. Še bolje pa je seveda že kaj narejenega pojesti. Telečji golaž, kuhana govedina s kremno špinačo, drobnjakova omaka, kruhova omaka s hrenom in pečenim krompirjem, sočna pečena gos, postrežena z rdečim zeljem in cmoki – avstrijsko-salzburška hrana v različnih variantah z dodatki piva ali zelišč. Za desert pa različni zavitki ter orehov ali lešnikov sufle s čokoladnim prelivom. Tudi izbira pijač je velika: pivo iz lokalnih pivovarn (ena najstarejših je začela obratovati leta 1492), mineralna voda iz doline Gastein ali pa črno in belo vino. Specialiteta iz regije pa je tudi jerebikovo žganje. Tudi kava je ena izmed mnogih specialitet. Kultura pitja kave se je v Salzburgu pojavila leta 1703, samo nekaj let po tistem, ko so Turki po porazu pustili kavo v tem delu. Lahko dobite mali ali veliki brauner s smetano, cappuccino, moccaccino ali pa razredčen espresso. Kavo lahko popijete v najstarejši kavarni v mestu Cafeju Tomaselli na Alter Marktu, imajo pa tudi najdaljši staž v strežbi kave v Avstriji. Tomaselliji so lastniki kavarne že od leta 1952. Da je kavarna res nekaj posebnega, priča dejstvo, da je nabito polna in da ljudje na kavo čakajo tudi v vrsti. Cafe Bazar na Schwarzstrasse je zbirališče igralcev, še posebej v času festivalov. Odprli so ga leta 1909, vodi pa ga Vera Tomaselli. Kreator Mozartovih kroglic je imel svojo kavarno na Brodgasse 13, danes pa jo vodi njegov pravnuk, ki je postavil tudi majhen muzej.

»Takšni so, Švicarji! Mastno služijo, si nabavijo velike avtomobile s črnimi šipami, potem pa vozijo po naših mestih, kot da so boga za jaj*** potegnili!« Sredi letošnjega februarja so v centru Milana mimoidoči govorili še kaj hujšega kot to. »V zapor bi jih bilo treba poslati, vse po vrsti, pa naj se tam vozijo s svojimi štiripogonci, če se lahko.« Jeza in obup sta se mešala s preklinjanjem in zrak v italijanski modni prestolnici je bil naelektren: prometna nesreča. Veliki črni Porsche Cayenne s švicarsko registracijo (v njem pa je sedel italijanski nogometni »skavt«, torej manager, ki odkriva nove nogometne talente) je prehitro pripeljal do prehoda za pešce, po katerem sta cesto ravno prečkala dva moška. Ker štiripogonec ni več utegnil pravočasno zavreti, je zapeljal na stran, od koder je ravno v tistem hipu vozil veliki mestni avtobus. Avtobus se je skušal umakniti štiripogoncu, a to ni bilo več možno, trčila sta in avtobus je odneslo na stran, od koder je ravno v tistem hipu pripeljal oranžni mestni tramvaj. Tresk. Posledice so bile grozljive. Tramvaj je iztiril in se zaril v avtobus kot nož v jabolko, življenje je izgubila potnica na sedežu za voznikom avtobusa, eno dekle na avtobusu je izgubilo nogo, več je bilo ranjenih. Začele so se dolge in burne razprave o varnosti na cesti, še posebej v mestih, predvsem pa so se pogovori vrteli okoli ene same osi – kakšen je smisel ogromnih (arogantnih!) štiripogoncev v centru mesta, kjer na ulicah ni nobenih skal in zahtevnega terena (za kar so menda v osnovi napravljeni štiripogonci), so pa tam pešci, študenti, šolarji, ki takemu avtomobilu ne sežejo niti do vrat, kaj šele do strehe, da ne govorimo o mestnih avtobusih in tramvajih, ki so narejeni zato, da bi bili točni in varni, ne pa, da bi jih lahko iz tira vrgel malo večji črni avtomobil. »Avto, ki premika tramvaje. Sliši se kot reklamni spot,« je v časopisu Corriere della Sera zapisal publicist Beppe Severgnini, in dodal: »Na ozki ulici v samem centru Milana sta danes trčila dva svetova: stari, tradicionalni, romantični, ki se po mestu vozi s tramvajem, in novi, moderni, nastopaški, ki se fura v oklepniku.«

Praznično okrašeno mesto

Stop za velikane, stare kripe ...

Na izlet Pred več kot 2500 leti je bilo blizu Salzburga v Dürrnbergu najdeno »belo zlato« – sol. Danes lahko obiskovalci mesta v Dürrnbergu podoživijo življenje tistega časa, izkopavanje soli, saj jih popeljejo v goro do slanega jezera. Ob obisku pa lahko seveda kupijo tudi »slane« spominke.

Ne pozabite na želodčke

Posledice trka se počasi, a zanesljivo kažejo v milanski Mesto si je treba ogledati peš, saj je stari del z ozkimi ulicami, administraciji. V uradu županje Letizie Moratti že pripravljajo

Želje, celo najnedolžnejše, imajo to slabost, da nas podrejajo drugim in nas delajo odvisne. Anatole France


21 zmanjšale po 15. aprilu, ko v mestu prenehajo z mestno kurjavo. Zanimivo je še to, da se višina takse zmanjša, če so v avtomobilu trije potniki ali več. Tako milanska administracija spodbuja prebivalce, da se več sodelavcev družno vozi v službo in iz nje.

... in avtomobile nasploh

Foto (Daniele Croci) – Ena od berlinskih garaž. Kdo komu kaže jezik? Bodo Nemci tudi v prihodnosti nori na velike avtomobile?

Za konec še Berlin, ki je okoljevarstveno takso vpeljal z začetkom letošnjega leta. Sistem vozilom podeli tri možne nalepke: zeleno, rumeno ali rdečo. Zelena pomeni avtomobile iz kategorije Euro 4, torej vsa moderna vozila na električni ali plinski pogon, pa tudi s hibridnimi motorji. Rumeno nalepko dobijo vozila brez filtra, a ne starejša od štirih let (torej po letu 2004), medtem ko dobijo rdečo nalepko vozila iz kategorije Euro 2 in Euro 1, pa še to s posebnim filtrom. Vozila, ki filtra nimajo vgrajenega, ne dobijo nobene nalepke. Slednjim je vstop v mesto prepovedan. Zanimivo je, da nalepke stanejo le 5 evrov za eno leto, služijo pa predvsem temu, da ljudje na svoje avtomobile namestijo čistilne filtre, ali da kupijo nov avtomobil. Kdor dokaže, da trenutno nima sredstev za nakup, avtomobil pa potrebuje za delo, dobi posebno dovolilnico za vhod v mesto, pod pogojem, da bo z državno pomočjo v roku treh let kupil novo prevozno sredstvo. K ukrepom spada še hitrostna omejitev 30 km/h po deseti uri ponoči in v strogem mestnem jedru. Pa še izjava berlinskega člana stranke zelenih, Winifrieda Hermanna, ki je sredi marca pozval vse državne poslance: »Vsi Evropejci se norčujejo iz Nemcev, češ da smo nori na avtomobile. Mi jim predavamo o varstvu okolja, naši politiki pa se po mestu vozijo z mercedezi. Stojmo za svojimi besedami: kolegice in kolegi, predlagam, da se v službo vozimo le še s kolesi.« Ali kakor je ugotovila županja Milana, Letizia Moratti: »Nova taksa Ecopass še ni prinesla želenih rezultatov. Dokler bodo nekateri Milančani zaslužili dovolj, da plačajo nalepko, lahko ceno dvigujemo do onemoglosti. A čistega zraka se ne da kupiti v stekleničkah.«

novi zakon, ki bo po zgledu tistega iz Londona močno omejil vstop v mesto z velikimi avtomobili in pick-upi. V Londonu namreč že od leta 2003 velja posebni prometni davek, ki ga morajo plačati vsi, ki želijo v britansko glavno mesto vstopiti z avtomobilom. Davek je od letošnjega februarja še posebej opremljen z »zaznamkom o velikih avtomobilih«. Dnevni vstop v mesto London z normalno velikim avtomobilom stane osem funtov (10,4 evra, prebivalci iz centra mesta imajo do 90 odstotkov popusta), medtem ko znaša cena za štiripogonce kar 25 funtov (32,5 evra), brez možnega popusta. Isto vsoto morajo plačati tudi lastniki avtomobilov, ki imajo letnico nastanka pred 2001, vsi avtomobili s trilitrskim motorjem (ali več) in vozila, ki proizvedejo več kot 220 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer. Na red in upoštevanje zakonov pazijo skrbno nameščene kamere, ki razberejo številko registrske tablice vsakega avtomobila, ki na vetrobranskem steklu nima eko-nalepke. Kazen znaša 120 funtov (156 evrov), če je plačana takoj, ali 180 funtov (234 evrov), če jo voznik poravna po enem tednu. Novi slovenski zakon Tudi v Milanu od 2. januarja letos velja nova taksa za vstop v mesto. Sistem Na podlagi vsega zapisanega zlahka milanskega »Ecopassa« je bolj zapleten ugotovimo, da je novi slovenski zakon, od londonskega in zahteva kar nekaj ki bo močneje obdavčil avtomobile, ki v znanja matematike. Avtomobili so Foto (Daniele Croci) – Vhod v ekološko cono zrak izpuščajo več ogljikovega dioksida, razdeljeni v pet kategorij (Euro 1, 2, 3, v Berlinu. Vstop je dovoljen le avtomobilom le posledica svetovnih trendov. 4 in Pre-Euro), vsaka od njih pa še na z nalepko. Promet in domača gospodinjstva so podkategorije dizelskih in bencinskih namreč poleg velikih industrij največji avtomobilov. Bistvo sistema je, da vstopa v mesto sploh ne onesnaževalec okolja. Velikanski dogovori v Köbenhavnu so dovoli vozilom iz kategorije Pre-Euro in Euro 1, medtem ko se izpridili, politični veljaki se niso dogovorili skoraj nič. Čaj je ostale kategorije plačujejo različne dnevne prispevke. Od torej, da spregovorijo posamezniki. Vsak od nas. Pred svojim 2 evrov za najbolj »čista« vozila, do 10 evrov za največje pragom – oz. garažo! onesnaževalce. Možni so tudi letni abonmaji za prebivalce Nataša Kramberger mesta, cene se gibljejo od 60 do 300 evrov. Prepoved ne velja ob sobotah in nedeljah, prav tako ne velja v času od 7.30 zvečer do 7.30 zjutraj. Prav tako se bodo nekatere omejitve


22

ZANIMIVOSTI IZ SVETA Enkrat v polno, desetkrat v prazno ali Katere so največje zmote največjih mislecev glede prihodnosti? • Vojne bodo postale ekonomsko nemogoče. Immanuel Kant, 1795

• Potniki se nikakor ne bodo mogli voziti z vlaki pri veliki hitrosti, saj na njih ne bi mogli dihati in bi umrli zaradi zadušitve. Dionysius Lardner, irski znanstvenik, 1823

• Telefon. To je fantastični izum, a kdo bi ga hotel kdajkoli uporabljati? Ameriški predsednik Rutheford B. Hayes Alexandru Grahamu Bellu, leta 1876

• Razvili smo nadomestek za morfij, ki ne povzroča odvisnosti. Poimenovali smo ga heroin. dr. Heinrich Dreser, vodja Bayerjevega laboratorija, 1898

• Leta 1990 bodo vse zakonske zveze prepojene s srečo zaradi zakona, ki bo na smrt obsodil vsakega moškega ali žensko, ki se bo nameraval poročiti, ne da bi prej temeljito preveril svoje fizične, psihične in finančne zmožnosti. John Habberton, ameriški futurolog,1890

• Moja domišljija ne dopušča mišljenja, da je mogoče s podmornico pluti pod vodo, ne da bi se posadka zadušila. H.G. Wells, 1902

• Nikakršne možnosti ni, da bi človek kdaj koli posegel po moči atoma. Robert Andrews Millikan, Nobelov nagrajenec za fiziko, 1923

• Preden bo človek pristal na luni, bo vaše pismo v le nekaj urah z vodeno raketo pripotovalo iz New Yorka v Avstralijo. Smo na pragu raketne pošte. Arthur Summerfield, vodja ameriške pošte, 1959

• Hiše bodo lahko letele. Prišel bo čas, ko se bo mogoče v zelo kratkem obdobju preseliti kamor koli drugam, če se nam bo zdelo, da potrebujemo spremembo okolja. Arhur C. Clarke, 1966

• Prepričan sem, da bodo na prehodu iz leta 1999 v leto 2000 ponoreli računalniki. Prepričan sem, da se bo New York spremenil v kaotični Bejrut, zato bom poskrbel, da nas z družino v tem času vsekakor ne bo v mestu. Ed Yourdon, eden največjih računalniških strokovnjakov, 1998

In za konec še ena pravilna, že prej omenjenega H.G.Wellsa, ki je leta 1902 napovedal razvoj interneta: "Prišel bo čas, ko bo imel sleherni študent dostop do mreže, ki bo povezovala vse konce sveta ter ponujala in shranjevala podatke vsega človeštva. Informacija bo dostopna v vsaki primerno opremljeni točki, se prikazala na zaslonu, tako da jo bo lahko vsak uporabnik proučil."

Preveč si želim, zato nočem ničesar. Erich Maria Remarque

Kdor omejuje svoje želje je bogat. Voltaire

PRISPEVKI ZA OSEBNOSTNI RAZVOJ Stvari, ki vam na teh ljudeh niso všeč, so prav tiste, ki jih sami počnete, ki bi jih radi počeli, ali v katere verjamete. Ne bi jih mogli priklicati, če ne bi na nek način dopolnjevale vašega življenja. Druge lahko spremenimo le na en način – tako, da najprej spremenimo sebe. Spremenite svoje vzorce in ugotovili boste, da so se tudi drugi spremenili. Obtoževanje nima smisla. Tako se le odpovemo svoji moči. Obdržite svojo moč. Brez moči se ne moremo spremeniti. Nemočna žrtev ne more videti izhoda. In kako ustvariti dobre odnose? Z lastnimi miselnimi vzorci, afirmacijami, ki jih mentalno ponavljaš večkrat na dan. Primer: Imam čudovite odnose z vsemi ljudmi… Imam čudovitega očeta/mamo…. Rad/a se imam… Življenje je čudovito… Ljubim se… Imam čudovito službo… in podobno. Počutim se odlično… Tudi če tako ne mislite, poskusite Življenje so odnosi. Odnose imamo z vsem. Odnosi, ki jih imate s stvarmi, s hrano, z vremenom, s prevozom in z ljudmi, odsevajo odnos, ki ga imate s seboj. Na odnos, ki ga imate s seboj, so močno vplivali odnosi, ki ste jih imeli v otroštvu z odraslimi okoli vas. Kot so se takrat odrasli vedli do vas, se zdaj večinoma vedete do sebe. To velja za pozitivne in negativne reakcije. Spomnite se besed, ki jih uporabljate, kadar se oštevate. Mar niso iste kot besede, ki so jih uporabljali vaši starši, kadar so vas oštevali? Katere besede so uporabljali, kadar so vas hvalili? Mogoče vas nikoli niso hvalili in zatorej ne veste, kako bi hvalili sebe, ali pa mislite, da v vas ni ničesar, kar bi bilo vredno pohvaliti. Ne grajam naših staršev, kajti vsi smo samo žrtve žrtev. Niso vas mogli naučiti nečesa, česar sami niso poznali. Vsak naš pomemben odnos je odsev odnosa, ki smo ga imeli z enim od naših staršev in dokler ne očistimo tega prvega odnosa, ne bomo svobodni, da bi v naših odnosih ustvarili točno to, kar hočemo. Odnosi so naša ogledala. Kar privabimo, vedno odseva naše lastnosti ali naša prepričanja o odnosih. To vedno drži, pa če gre za šefa, sodelavca, nekoga, ki smo ga zaposlili, prijatelja, ljubimca, čajte v moč misli. Misli so kot bumerang, če mislite slabo, se vam bo to pomnoženo vrnilo in če mislite dobro, prav tako. Zato ne mislite slabo, misli obračajte v pozitivne in videli boste, kako bo vaše življenje zacvetelo v ljubezni do sebe, do ljudi in do življenja. V svoje življenje boste privabili to, kar ste si od nekdaj želeli. Patricija Vir: povzeto po Louise L. Hay, Življenje je tvoje

Smejati se pogosto in veliko, si pridobiti spoštovanje pametnih ljudi in naklonjenost otrok, si prislužiti ugled pri poštenih kritikih in prenesti izdajo lažnih prijateljev. Ceniti lepoto, v drugih najti najboljše, zapustiti svet za trohico boljši – z zdravim otrokom, obdelano zaplato vrta ali popravljeno družbeno krivico; vedeti, da je bilo vsaj enemu bitju na svetu lažje zato, ker si ti živel. To pomeni uspeti. Ralph Waldo Emerson


23

VSE NAJBOLJŠE…

Smeh je pol zdravja! Čarovnik je bil zaposlen na luksuzni čezoceanski ladji. Njegov poklic je bil zabavati potnike na dolgih križarjenjih s svojimi magičnimi triki. Ker so se potniki zamenjali vsak teden, ni bilo nobene potrebe po tem, da bi se naučil kaj več kot 20 trikov. Problem pa je nastal, ko si je nekoč kapitan ladje kupil papagaja in ta je zelo rad opazoval čarovnika pri delu. Čez čas pa je bistri papagaj spregledal čarovnikove trike in mu je začel med predstavami uničevati nastop z medklici, kot so: "Karto je dal v rokav!", "To ni isti klobuk!" ali "Pod mizo ga je skril!". Čarovnika je to močno frustriralo, kajti njegove točke niso nič več navduševale občinstva, nič pa ni mogel zoper papagaja, ker je bil kapitanova last. Potem pa je neke noči ladjo zajelo hudo neurje in potopila se je. Naslednje jutro sta se na istemu kosu lesa znašla čarovnik in papagaj. Povsem sama sta bila sredi oceana in gledala sta se brez besed. Tudi drugi dan sta se opazovala v tišini. Enako tretji dan. In nato je četrtega dne papagaj porekel: "Stari, vdam se, priznam, dober si ... Kam si skril ladjo?"

Če nimaš tistega, kar si želiš, si želi to, kar imaš. Arabski pregovor

LETNIK KLOBUČAR LETNIK SIMONIČ KRAMBERGER ŠKAPER LAH ŠKERGET BOHNEC ZOREC TERGUŠEK KRAVOS DROZG VELUNŠEK TURK FIRBAS ŠMELC VAUPOTIČ ŠULEK TAŠNER STERGAR GAŠPARIČ KURNIK PINTARIČ ČRNČIČ ŠEF KRAJNC CESTNIK KRAMBERGER LETNIK ROJKO MLAKAR

JANEZ EGON MOJCA IVAN BOŠTJAN IGOR ROBERT DANILO MARJAN EMICA GORAZD DAMIJAN JASNA ŠPELA BORUT KLAVDIJA MARKO STANISLAV KRISTIJAN ALBIN DARKO JASNA JOŽE VIDA JOŽEF ROBI BRANKO MARIJANA ROBERT ROBERT ZDENKO SIMONA

3. 1. 3. 1. 5. 1. 5. 1. 7. 1. 8. 1. 8. 1. 11. 1. 14. 1. 16. 1. 17. 1. 19. 1. 26. 1. 27. 1. 2. 2. 5. 2. 19. 2. 21. 2. 23. 2. 28. 2. 1. 3. 13. 3. 16. 3. 16. 3. 19. 3. 20. 3. 21. 3. 22. 3. 24. 3. 30. 3. 31. 3. 31. 3.

Vsem zaposlenim ter poslovnim partnerjem podjetja Saubermacher Slovenija bi se rada v svojem in v imenu uprave podjetja zahvalila za uspešno in korektno sodelovanje. Prav tako bi rada vsem zaželela obilo poslovnih in osebnih uspehov v letu 2010. Slovenija

Novice Saubermacher Slovenija Interno glasilo družbe Saubermacher Slovenija d.o.o.

Uredniški odbor: Tamara Horvat, Mojca Letnik, Aleš Lipko Odgovorna urednica: Tamara Horvat / 041-668 065 Fotografije: Arhiv uredništva Oblikovanje in tisk: Štrakl d.o.o. E-naslov: t.horvat@saubermacher.si Naklada: 250 izvodov Januar 2010


Malo zabave za vaše možgane

24

Smeh je pol zdravja! Blondinki se odločita, da bosta to leto postavili naravno jelko namesto umetne. Odideta do bližnjega gozda in začneta iskati pravo jelko. Ko že tako nekaj časa hodita po gozdu, pravi ena: "Meni je dovolj, ne grem se več! Naslednjo jelko, ki jo vidiva, vzameva!" Druga reče: "Dobro, vzameva jo, četudi bo brez okraskov."

Ga prepoznate?

Rešitev - geslo križanke, ki ga dobite na oštevilčenih poljih, napišite na kupon in ga oddajte v škatle, ki jih boste našli na vseh lokacijah naše družbe SM-Slovenija (Lenart, M. Sobota in Kidričevo). Med reševalce s pravilno vpisanim geslom, bomo razdelili tri nagrade.

V prejšnji številki ste seveda na "smešni" fotografiji prepoznali Janeza Letnika.

KUPON KRIŽANKA

NAJ SODELAVEC

Geslo: ...........................................

Z vsako novo številko našega glasila, boste sodelavci imeli možnost, da izberete najzaslužnejšega, najprijaznega, najuspešnega, skratka po vašem mnenju najsodelavca meseca…

......................................................

Postopek je naslednji: 1. 2.

...................................................... ......................................................

3. 4.

IZREŽETE KUPON NA KUPON NAPIŠETE IME IN PRIIMEK SODELAVCA TER RAZLOG, ZAKAJ SI PRAV ON ZASLUŽI TA NAZIV. KUPON ODVRŽETE V SKRINJICO MED VSEMI KUPONI, KI BODO ODDDANI BOMO DOLOČILI NAŠEGA NAJ SODELAVCA NA PODLAGI, KDOR BO NAJVEČKRAT NOMINIRAN IN ZAKAJ NA KONCU LETA BOMO MED NOMINIRANCI IZBRALI NAJSODELAVCA LETA, KI BO PREJEL PRAKTIČNO NAGRADO

Pošiljatelj: ......................................................

5.

......................................................

ZA NAJ SODELAVCA PREDLAGAM:

......................................................

……………………………......................................................………..

Nagrado za pravilno rešeno križanko iz prve številke prejmejo: Robert Marčič, Borut Turk in Srečko Fric. Čestitke!

RAZLOG: ………………………………………....…………………………

Nagrado lahko prevzame pri g. Alešu Lipku, PE Lenart.

.......................................................................................................... V drugi številki ste izbrali za naj sodelavca Gomboc Darka.

Saubermacher Novice 01/2010  

Saubermacher Novice 01/2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you