Page 1

Saton Optiek • najaar 2012

MAGAZINE

No. 013 persoonlijk Oogzorgplan Pagina

07

INTERVIEW MET EDWIN VAN DER SAR Pagina

22

SATON OPTIEK IS ER VOOR iedereen


51 design awards 51 design awards


Mogen wij een nachtzichtmeting bij u doen? Scherper zien zowel ’s nachts als overdag. ZEISS brillenglazen met i.ScriptionŽ technologie.

www.beternachtzicht.nl Toonaangevend in precisie-optiek sinds 1846.


VOORWOORD 23

Voor u ligt een geheel vernieuwde versie van ons vertrouwde So Saton magazine. Om u nog beter te informeren, hebben we dit keer gekozen voor een geheel andere opzet. Méér informatie over veel voorkomende sterkte-afwijkingen van uw ogen, méér informatie over onze bijzondere oogmetingen en gezondheidscontroles van uw ogen, méér informatie over brillenglazen en uiteindelijk ook mooie suggesties voor een nieuw montuur met prachtige betaalbare voorbeelden uit de nieuwe najaarscollectie. Helder en duidelijk want dat willen we graag zijn. Bij Saton Optiek weet u altijd precies waar u aan toe bent en kunt u rekenen op de beste oogzorg door gediplomeerde en deskundige medewerkers die graag de tijd nemen om u van dienst te zijn. Bij ons bent u welkom met al uw vragen en de koffie staat altijd klaar. Extra aandacht dit keer voor de “moderne leesbril”. We maken allemaal steeds vaker gebruik van computers en belasten onze ogen in deze drukke tijd maximaal. Vaak is het verstandig juist achter uw beeldscherm een speciale computerbril te dragen waarmee u op exact de juiste afstand –beeldscherm en toetsenbord- haarscherp kunt zien zonder extra inspanning. Dat voorkomt vermoeidheid aan het eind van de dag en soms zelfs hoofdpijn of nekklachten. Onze ervaren optometristen en opticiens geven u graag uitleg over de nieuwe brillenglazen die speciaal voor gebruik achter de computer ontwikkeld zijn. Bovendien hebben we een mooie aanbieding voor u. Als u dit najaar een bril met computerglazen aanschaft, krijgt u van ons één van de twee glazen cadeau! Als slagroom op de taart nog een exclusief interview met Edwin van der Sar over zijn carrière, hardlopen, zijn Stichting en het belang van goed zien en tijdige oogcontroles.

uitgelicht Dit najaar bij aanschaf van een computerbril het tweede glas gratis! kijk op pagina 11 voor meer informatie

colofon CONCEPT Not Just Vision Design Formlab | mixedmediadesigners www.formlab.nl IN OPDRACHT VAN Saton Optiek Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt door middel van druk, kopie, microfilm of welke ander wijze dan ook zonder vooraf gaande schiftelijke toestemming van de uitgever.

Veel leesplezier en graag tot spoedig ziens in één van onze winkels! Kees Saton

magazine

05


Langer plezier van uw brillenglazen Hi-Vision LongLife is een coatingslaag die zijn naam eer aan doet. Deze krasvaste laag voor kunststof brillenglazen is nagenoeg zo hard als glas, en harder dan alle andere coatings*. De kans op krasjes op uw brillenglazen wordt tot een minimum beperkt en het glas filtert hinderlijke schitteringen overdag en ‘s nachts. Hi-Vision LongLife biedt u extra comfort bij het werken met een beeldscherm of tijdens het rijden in het donker. Bovendien hechten water, vet, vuil en stof zich minder snel aan het glas.

www.hoya.nl

* Bayer-test met 1.67 onspiegelde glazen door Colts-laboratoria, 2009

Dankzij ’s werelds hardste coating


oogzorg

VAN OOGTEST TOT

PERSOONLIJK oogzorgplan Bij alle winkels van Saton Optiek bent u altijd welkom om uw ogen te laten testen. Wilt u weten of u, met of zonder bril, nog steeds goed en scherp ziet of bent u er niet helemaal zeker meer van dat de sterkte van uw brillenglazen of contactlenzen nog optimaal is? Loop dan gewoon even binnen voor een snelle oogtest. Met behulp van de nieuwste apparatuur screenen wij uw ogen én uw brillenglazen. Binnen een paar minuten kunnen onze ervaren en goed opgeleide medewerkers vaststellen of de sterkte nog in orde is. Natuurlijk meten we gelijk ook even de oogdruk. Voor ons een kleine moeite en voor u wel zo vertrouwd. Bij twijfel over de resultaten of bij klachten adviseren we een meer uitgebreide oogmeting. Onze oogtest bieden wij u graag als service aan.

Onze uitgebreide oogmeting meTgezondheidscheck Bent u toe aan een nieuwe bril of contactlenzen of geeft de oogtest aanleiding tot een vervolgonderzoek, dan is het tijd voor onze uitgebreide oogmeting. Dankzij geavanceerde instrumenten en onze gediplomeerde en deskundige opticiens, contactlensspecialisten en optometristen, zijn wij in staat de benodigde sterkte voor uw brillenglazen of contactlenzen uiterst nauwkeurig vast te stellen. Maar dat is nog niet alles. Met behulp van een bijzondere camera kunnen wij een digitale foto van de binnenzijde van uw ogen maken. Mede aan de hand van deze foto beoordeelt één van onze optometristen de gezondheid van uw ogen. Zo’n preventieve controle heeft veel voordelen omdat veel oogziekten op latere leeftijd sluipend en onopgemerkt beginnen. Een tijdige diagnose kan veel problemen voorkomen. Aan de hand van alle gegevens die wij tijdens onze oogmeting verzamelen, maken wij samen met u een Persoonlijk Oogzorgplan. Bij aanschaf van een nieuwe bril inclusief glazen of een paar contactlenzen, zijn de kosten voor dit uitgebreide onderzoek geheel voor onze rekening.

magazine

07


de meest voorkomende

STERKTE AFWIJKINGEN VAN UW OGEN OP EEN

rij

Uw ogen werken net zo als een fotocamera of een projector. Om een scherp beeld te krijgen is het belangrijk dat de ooglens het beeld exact op het netvlies achter in uw oog projecteert. Als dat niet het geval is, ontstaat een onscherp of wazig beeld dat met contactlenzen of brillenglazen gecorrigeerd kan worden.

01. magazine

08

Myopie of

Bijziendheid

Wanneer u in de verte niet scherp ziet noemen we dat met een mooi woord “myopie” of bijziendheid. De lens projecteert het beeld niet op uw netvlies maar er vóór. Lezen van dichtbij is geen probleem zolang de ooglens flexibel is en zich, net als de lens van een camera, scherp stelt op het voorwerp dat u waarneemt.


oogzorg

Hypermetropie of

Verziendheid

Bij hypermetropie of verziendheid projecteert uw ooglens het beeld niet vóór maar juist achter uw netvlies. U merkt dat doordat u dichtbij niet goed ziet. Uw lens probeert dat te corrigeren door scherp te stellen maar dat is heel vermoeiend. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeide ogen en spanning. Alles op afstand ziet u echter wel scherp.

03.

Presbyopie of

02.

Leeftijdsverziendheid

Met dit probleem krijgen we op een gegeven moment allemaal te maken. Uw ooglenzen zijn flexibel en kunnen zich, net als de lens van een camera, scherp stellen. Op oudere leeftijd gaat deze flexibiliteit echter verloren. Dat merkt u vanzelf als u de krant steeds verder weg moet houden om te kunnen lezen of als de letters op de menukaart in een restaurant en de cijfers op de prijskaartjes in de supermarkt echt te klein worden. Meestal is dat zo tussen het 40ste en 45ste levensjaar. In het begin merkt u het vooral als u moe bent en wanneer het schemerig is. Wanneer u daarvoor nooit een bril of contactlenzen nodig gehad heeft, is de oplossing een leesbril. Draagt u al een bril of contactlenzen dan bent u aan een ander type brillenglas of aan andere contactlenzen toe.

Astigmatisme of een Cylinder” Nog zo’n moeilijk woord dat in ons vak vaak gebruikt wordt. U heeft een “cylinder” nodig. De uitleg is redelijk eenvoudig. Uw ogen lijken meer op rugbyballen dan op voetballen. Ze zijn niet rond maar meer ellipsvormig. Bijna iedereen heeft dus een “cylinder” of astigmatisme. In sommige gevallen moet dat gecorrigeerd worden met brillenglazen of contactlenzen. Wanneer de cylinder in combinatie met verziendheid of bijziendheid voorkomt, is correctie voor ons een kleine moeite. De “cylinder” wordt in uw brillenglazen of contactlenzen ingeslepen waardoor u weer haarscherp ziet.

04. magazine

09


Brillenglazen, contactlenzen EN ANDERE oplossingen Sterkte-afwijkingen van het oog worden al sinds de Middeleeuwen met brillenglazen gecorrigeerd. Gelukkig is de kwaliteit van de glazen in de loop der jaren sterk verbeterd. Bij Saton Optiek hebben we voor iedere sterkte-afwijking meerdere oplossingen. Na de uitgebreide oogmeting bespreken we graag met u wat de mogelijkheden zijn. Gebaseerd op onze metingen en uw wensen, mag u van ons een deskundig advies verwachten.

Multifocale BRillenglazen of contactlenzen Sinds de komst van de multifocale brillenglazen is de klassieke “halve” leesbril een beetje uit het straatbeeld verdwenen. Steeds meer mensen kiezen voor brillenglazen of contactlenzen waarmee ze zowel veraf als dichtbij scherp kunnen zien. Zo’n nieuw brillenglas kan nodig zijn wanneer u altijd al een bril heeft gedragen en langzamerhand merkt dat u problemen krijgt met lezen. Een multifocaal glas kan echter ook zonder vertesterkte gemaakt worden en is dus ook geschikt voor mensen die nog nooit een bril gedragen hebben maar wel aan een leesbril toe zijn. Zeker in deze tijd waar brillen zo populair zijn, kiezen die steeds vaker voor een echte bril in plaats van een “halve” leesbril. Het voordeel is dat de bril niet steeds op en af gezet maar gewoon de hele dag gedragen kan worden. Toch maken moderne leesbrillen in onze winkel een heuse comeback. Voor steeds meer mensen vormen ze een onmisbare aanvulling op hun multifocale bril voor alledag.

magazine

10

Bij aanschaf van een computerbril twee glazen voor de prijs van één.


oplossingen

Voor het eerst een leesbril Wie nooit een bril gedragen heeft en merkt dat het lezen moeilijker gaat, koopt niet zelden eerst een goedkoop leesbrilletje bij de drogist of het warenhuis. Zo’n brilletje is eigenlijk een soort vergrootglas maar kan best even van pas komen. Ideaal is het niet al is het alleen maar omdat geen twee ogen gelijk zijn en u meestal voor het ene oog een andere sterkte nodig heeft dan voor het andere. Het is verstandig om niet te lang met zo’n goedkoop brilletje rond te lopen maar uiteindelijk toch een goede oogmeting te laten doen. Op basis daarvan kunt u dan beslissen wat voor u de beste oplossing is.

De Computerbril Vroeger lazen we alleen de krant of een boek. Tegenwoordig lezen we ook op het beeldscherm van onze computer, op een tablet of op onze mobiele telefoon. Niet zo gek dat onze brillenglazenfabrikanten glazen ontwikkeld hebben die juist daarvoor heel geschikt zijn. De afstand tot een beeldscherm is meestal anders dan die tot een boek of krant en ook de houding van hoofd en nek zijn anders. Niet zelden ontwikkelen mensen nekklachten en klagen over vermoeide ogen wanneer ze vaak achter hun beeldscherm zitten. Een juiste, moderne computerbril, afgestemd op uw dagelijkse bezigheden is dé oplossing.

Andere oplossingen voor uw kijkproblemen Om u ook te adviseren op het gebied van ooglaserbehandelingen is Saton Optiek aangesloten bij de landelijke Eyescan organisatie. Vooronderzoek en controles achteraf kunnen door onze eigen, speciaal daarvoor opgeleide optometristen, uitgevoerd worden. De uiteindelijke laserbehandeling wordt in de Eyescan kliniek in Utrecht uitgevoerd. Ook voor een eerste onderzoek, een advies of een second opinion bent u natuurlijk altijd welkom. Juist omdat wij u zowel een laserbehandeling als de beste brillenglazen of de nieuwste contactlenzen kunnen aanbieden, mag u van ons een eerlijk en objectief advies verwachten. Wel zo prettig want het gaat tenslotte wel om uw ogen!

magazine

11


SATON OPTIEK IS ER VOOR iedereen

magazine

12


voor iedereen

magazine

13


magazine

14


voor iedereen

Stijlvol Klassiek en een beetje gedurfd

kleurrijk montuur in een opvallende vorm met een

01. Bijzondere kleur en mooi model van CHANEL

â‚Ź 250,00 01.

02. Origineel ontwerp van de jonge Amerikaanse designer JASON WU 02.

â‚Ź 285,00 magazine

15


magazine

16


voor iedereen

SPORTIEF& DYNAMISCH en geschikt voor

IEDER MOMENT van de dag

01. Lichtgewicht metaal in een fraaie kleurcombinatie van

FAÇONNABLE

€ 266,00 01.

02. Nog zo’n verderlicht exemplaar van de Engelse ontwerper

PAUL SMITH 02.

€ 260,00 magazine

17


magazine

18


voor iedereen

stijlvol bij een pak maar ook

PERFECT CASUAL jeans bij een

01. Rechtstreeks uit New York van mode-ontwerper

PHILLIP LIM

€ 225,00

01.

02. Zwart van buiten, gevlamd bruin van binnen voor een stijlvol montuur van TOM FORD 02.

€ 241,00 magazine

19


magazine

20


voor iedereen

ook op

OUDERE LEEFTIJD kunt u voor contactlenzen kiezen ER ZIJN NU OOK CONTACTLENZEN WAARMEE U zowel

VERAF als dichtbij haarscherp ziet

magazine

21


Edwin van der Sar

Affiniteit met hardlopen

over zijn voetbalcarrière,

Edwin, hoe is je affiniteit met hardlopen ontstaan ? ,, Het plan om ooit een marathon te lopen kwam zeven jaar geleden bovendrijven, toen ik nog voor Fulham keepte. Een vriend van me liep al marathons en richtte zich op die van Parijs. 'Wacht nou een jaartje, zei ik tegen hem, dan loop ik met je mee'. Het heeft iets langer geduurd dan dat jaartje, maar we hebben het nu toch gezamenlijk gedaan.'' Als we vragen naar zijn New York City Marathon ervaringen, herinnert Edwin zich zijn zere benen de dag erna en zegt hij met een lach “ik ben nog nooit zoveel gepasseerd.'' De voormalige doelman van Oranje voltooide de 42 kilometer en 195 meter in een tijd van 4 uur, 19 minuten en 16 seconden. Een paar maanden na zijn afscheid als prof blijkt het ambitieniveau nog niet ingezakt: ,,Ik ging eigenlijk uit van een schema van rond de 4.12. Maar goed, je kunt niet alles hebben.'' De ervaring temidden van de andere 14.000 deelnemers was er in ieder geval een om nooit meer te vergeten. Ik heb al veel meegemaakt en gezien in mijn carrière maar deze marathon behoort zeker tot één van de meest memorabele momenten. Lopen tussen al die duizenden mensen, in die sfeer en onderlinge verbondenheid, de aanmoedigingen langs de kant, 'Go Edwin, Go!', de stad, de skyline van Manhattan, de lastige bruggen met vals plat...ik heb er nauwelijks woorden voor om alles te beschrijven.

Zijn passie voor hardlopen En zijn foundation Liefst 22 seizoenen stond hij onder de lat. Hij zag generaties voetballers komen en gaan. Speelde in elf edities van de Champions League, werd kampioen in de eredivisie en de Engelse Premier League. Edwin maakte zeven grote toernooien mee en is recordinternational van het Nederlands elftal. Zijn carrière eindigde op veertigjarige leeftijd met zijn 950ste en laatste officiële wedstrijd: de finale van de Champions League FC Barcelona Manchester United. "Er zijn vervelendere wedstrijden om je carrière mee af te sluiten", is het nuchtere commentaar van de man, geboren in Voorhout, die luistert naar de simpele bijnaam 'Sar'.

Van der Sar-moment Edwin van der Sar was niet alleen de nummer 1 op het veld maar ook daarbuiten. In zijn eigen beleving kreeg hij écht erkenning met het stoppen van penalty’s. Voor Manchester United, waar hij in 2005 naartoe was verkast, maakte hij de beslissende redding in de strafschoppenserie tegen Chelsea, in de eindstrijd van de Champions League. Een kroon op zijn werk. Zijn 'Van Breukelenmoment', zoals hij het zelf noemt. Eind Augustus 2011 krijgt hij een memorabel afscheid in een uitverkochte Arena. Een afscheid dat past bij een fantastische carrière op het veld. Edwin van der Sar, de beste doelman die Nederland ooit voortbracht. Maar stilstand is achteruitgang, ook voor Edwin van der Sar. Een maand later, eind september 2011, staat hij samen met zijn vriend Victor aan de start van de Saton Optiek Halve Marathon van Katwijk. Dit ter voorbereiding op de moeder aller marathons in New York.

magazine

22

Edwin van der Sar Foundation Een extra motivatie om de New York City Marathon te lopen was aandacht vragen voor zijn eigen Foundation. Onder het motto ‘never ever give up’ zet de Edwin van der Sar Foundation zich in voor mensen met een hersenbeschadiging. De Edwin van der Sar Foundation is in 2011 opgericht door Edwin en Annemarie van der Sar. Zij hebben heel bewust gekozen voor het doel van hun stichting. Het gezin heeft zelf ervaren hoe ingrijpend de invloed van een hersenbeschadiging kan zijn. Edwin legt uit: “Met de focus op sport- en beweegprojecten streven wij naar optimale zorg en revalidatie. De Foundation werkt daarbij samen met o.a. patiëntenverenigingen, medici, ziekenhuizen, revalidatiecentra en het bedrijfsleven. Veel mensen leven nog dagelijks met de gevolgen van een (niet aangeboren) hersenbeschadiging. Initiatieven voor deze doelgroep kunnen financiële ondersteuning aanvragen bij het Stimuleringsfonds.


interview Het belang van goed zien Goed functionerende hersenen en goed zien zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarin vinden de Edwin van der Sar Foundation en het Persoonlijke Oogzorgplan van Saton Optiek een gezamenlijk doel. Het belang van goed zien komt dagelijks tot uiting in verkeer en werksituaties maar zeker ook in de sport. Al vroeg in zijn voetbalcarrière ontdekte Edwin dat hij over een goed paar ogen beschikte. Als kind deed hij spelletjes met zijn vrienden wie het eerst het nummer van de bus kon zien. Edwin won meestal en legde daarmee de basis om afstanden en snelheid in het spel en dieptes t.o.v. de bal goed te kunnen inschatten. “Voor een doelman is het van belang in een split second de snelheid, het draai-effect, invloed van de wind en de stuit van de bal in te kunnen schatten. In 1994 had de technische staf het idee met zonnecontactlenzen te gaan spelen. Ik heb daar niet aan mee gedaan. Ook een pet was aan mij niet besteed. Ik wilde mijn blikveld zo groot mogelijk houden en hield dan liever een hand voor mijn ogen. Gelukkig wordt hier bij het bouwen van stadions tegenwoordig wel rekening mee gehouden. Vroeger in Stadion de Meer werd je nogal eens verblind door de oude verlichting die op 16 meter hoogte hing en was je het zicht op de bal regelmatig even kwijt. Tegenwoordig zijn de verlichtingstechnieken veel beter geworden.” aldus Edwin. Dat niet iedereen op het veld even goed kon zien, was binnen het team ook geen geheim. Edwin heeft dit bij diverse collegae gemerkt. Sommige spelers speelden met contactlenzen, een enkele had speciale irisprint contactlenzen. Edgar Davids werd bekend met zijn beschermende bril.

Hardlopen met Sportbril Tijdens het hardlopen draagt Edwin wel graag een beschermende bril. Hij blijft daarbij trouw aan zijn merk Adidas. “Een zonnebril geeft mijn ogen rust en beschermt mij behalve tegen de zon ook tegen stof, wind, beestjes en druppels. Het helpt mij me te concentreren en geeft mij privacy tijdens het lopen. In samenwerking met Saton Optiek test Edwin de nieuwste hardloopbril van Adidas; de ultralichte Adizero. Deze hardloopbril is ontworpen voor topprestaties en onderscheidt zich door een actieve uitstraling, gecombineerd met uitstekende functionele eigenschappen. Een breed gamma robuuste, krasbestendige LST-filters zorgt voor een zicht met verhoogd contrast in alle lichtomstandigheden en 100 % bescherming tegen uv-stralen. Dankzij de gripvaste neuspads en individueel aanpasbare pootjes blijft de Adizero zelfs tijdens

een zware training of wedstrijd op zijn plaats. De geïntegreerde transpiratieblocker beschermt de ogen tegen zweet. Het randloze ontwerp biedt een breed gezichtsveld, waardoor Edwin altijd een perfect zicht heeft op de baan en de concurrentie. Het nieuwe ClimaCool-systeem staat garant voor optimale ventilatie en voorkomt dat de bril beslaat, zelfs tijdens de zware onderdelen van de wedstrijd die gepaard gaan met veel transpiratie. Voor brildragende hardlopers kan de Adizero uitgerust worden met glazen op sterkte.

Zorg voor mijn ogen Edwin deelt de mening van Saton Optiek dat het verstandig is je ogen regelmatig te laten controleren. Eens in de 2 jaar komt hij langs voor het Saton Optiek Wellness Oogzonderzoek .

Saton Optiek Halve van Katwijk Op de vraag waarom Edwin vindt dat lopers mee moeten doen met de Halve van Katwijk reageert hij bijna verwonderd; “de uitdaging en de zware beproeving geven je een voldaan gevoel” Natuurlijk denk je op het strand bij 18 kilometer, waar ben ik in vredesnaam mee bezig, maar tegelijk is het zo prachtig om met elkaar door de prachtige natuur van bos, duinen en het strand te rennen dat je zulke gedachten snel verdringt. Eenmaal door de finish maakt de laatste twijfel plaats voor voldoening, dus gewoon meedoen. Iedereen !

New York City Marathon 2012 Op 4 november as. loopt Edwin van der Sar de marathon van New York! Ook daar wil hij aandacht vragen voor zijn eigen Foundation. ‘Dit jaar gaat ook Annemarie de uitdaging aan door mee te doen met de NYRR Dash to the Finish Line. Deze run van 5 kilometer, over hetzelfde parcours, valt dan misschien qua afstand in het niet bij de marathon, maar voor Annemarie is het een zeer belangrijke overwinning in haar revalidatieproces.’

Volg Edwin in zijn trainingschema en de marathon via: www.edwinvandersarfoundation.org/ facebook.com/edwinvandersarfoundation @vdsar1970

magazine

23


u bent altijd welkom bij één van onze winkels

saton oegstgeest

AMSTERDAM

LEIDERDORP

LEIDEN

1ste van der Helststraat 3a

Winkelhof 43

Lange Mare 118

T +31(0)20 5788500

T +31(0)71 5412521

T +31(0)71 5131010

amsterdam@satonoptiek.nl

leiderdorp@satonoptiek.nl

leiden@satonoptiek.nl

KATWIJK

Oegstgeest

Princestraat 38

Terweeweg 52

T +31(0)71 4014763

T +31(0)71 5652090

katwijk@satonoptiek.nl

oegstgeest@satonoptiek.nl

www.satonoptiek.nl

SO Magazine  

Voor u ligt een geheel vernieuwde versie van ons vertrouwde So Saton magazine. Om u nog beter te informeren, hebben we dit keer gekozen voor...

SO Magazine  

Voor u ligt een geheel vernieuwde versie van ons vertrouwde So Saton magazine. Om u nog beter te informeren, hebben we dit keer gekozen voor...

Advertisement