Issuu on Google+


community terrace tower

Thesis 2012-2013 ARCH 485-486: Nancy cheng

My Idea for this building was to create a condensed small micro community within the building, with the surrounding buildings providing the other functions. I chose the PSU site because the site has an adequate mode of public transportation, an educational facility and businesses, with potential to create a lively community. I believe that by condensing the daily activities into a small area, I can introduce a new style of living that is efficient (decreasing travel time, and etc.) I believe that this building can become a precedent and an advocate for a condensed small micro community that is efficient and for an even better public transportation system.

NORTH CORNER PERSPECTIVE

model picture


RACTIONS D

PSU ADMINISTRAT VE

PARK NG STRUCTURE

HEALTH CARE

PSU PERFORM NG ARTS

OFFICES

RETA L

The building site is located diagonally between two attractions: Ira Keller Fountain and the urban plaza. Thus, the building was designed to connect the two attractions, and act as a secondary attraction with retail on the bottom floors. The building form is created from the idea of various attractions spiraling down. Each of the garden roof terraces providing a different funcresidents; establish a sense of commu-

CONNECTING /VARIOUS ATTRACTIONS MECHANICAL ROOM

GROCERY STORE

CAFE

LOADING DOCK

TRUCK AREA

PARKING

GROUND FLOOR PLAN

RESTAURANT

RESTAURANT MAIL ROOM

APARTMENT ENTRANCE CAFE

CAFE

RESTAURANT

FIRST FLOOR PLAN

ART STORE

N


The program for the bottom floors consists of a grocery store, restaurants, cafĂŠs, and an art store. These functions are provided in the building to provide students, office workers, and residents a place to meet with other people and to assist in their daily needs. The grocery store will serves the residents in the PSU area as well as Southwest hills and south waterfront area. The restaurants provide a nice alternative to the food carts and fast food restaurants in the area. The art store serves the art students at PSU as well as hobbies of the nearby residents.

The second floor and above consists of residential units ranging from studio apartment to 4 bedroom apartments. The building consists of student apartments to the south and regular apartments to the North. The idea is that the students can work there way to the North apartments; reflecting their progression.

COMMUNITY GARDEN

CRAFT ROOM STUDY ROOM

MEETING ROOM

NORTH ENTRY PERSPECTIVE

DOG PARK MEETING ROOM

SECOND FLOOR PLAN

COURTYARD PERSPECTIVE

STUDY ROOM

STUDY ROOM

THIRD FLOOR PLAN

MULTI PURPOSE ROOM

GYM

PLAY GROUND

SOUTH ENTRY PERSPECTIVE

FOURTH FLOOR PLAN

FIFTH FLOOR PLAN


PERSONAL BACKYARD

MEDITATIVE GARDEN SUN ROOM

PLAYGROUND

PERFORMING GARDEN

SEVENTH FLOOR PLAN

SIXTH FLOOR PLAN

8-9 FLOOR PLAN

BALL FIELD

BBQ PATIO

10-11 FLOOR PLAN

12-17 FLOOR PLAN

BBQ PATIO PERSPECTIVE


T

O

N

N W

O

N

T N

O

The sustainable features of this building are the garden roof terraces, PV panels, and chilled water beam system. The garden roofs add nature to the city and also function as a filter for collecting rainwater. The rainwater is stored below the building along with the heat exchanger, the dedicated chiller, and water pump. The stored water is used to heat and cool the building through the chilled water beam system. The solar energy collected by the PV panels on the roof help offset the energy needed SUSTAINABILITY DIAGRAM to operate the chilled water beam system.

COLUMNS BEAMS JO ST CROSS BRACING

STRUCTURAL PLAN

DO

U

O

The structure for the building consists of 20’x20’ column grid system and 10’x20’ column grid system. The fire egresses, elevators, and cross bracing embedded in the wall provide shear for the building. Attached to the columns are castellated beams with HVAC passing through the cutout in the beam. Above the beams are the metal decking with a concrete slab STRUCTURAL AXON DIAGRAM above and the floor finish


Condominium

Winter 2012 ARCH 484: Otto Poticha

The condominium was designed for UO retired faculty, who would like to live close to campus, where they can access the University’s amenities and interact with the campus community. The building is located in a convenient location, on the corner of 15th Avenue and Walnut St in Eugene Oregon. 15th Avenue is a street that connects the neighborhood to the University. Walnut St extends to the bus stop and main road to the North. There is a grocery store, some restaurants, and Matt court arena NW of the site. The two concepts for the building are congregating in the center and dispersing out, as well as, spiraling down to the neighborhood.

CONGREGATE DISPERSE DIAGRAM

SPIRALING DOWN BUILDING HEIGHT

Building Height 1-3 story 3-5 story 5-7 story

The idea of spiraling down was derived from the surrounding building heights. To the north are future development sites and a new condominium to the NW corner. Adjacently, to the West and South are Apartment and Condominium buildings that are above two stories high. To the south of 15th Avenue are single-family homes ranging from one story to two stories.

Building Height 1-2 story 2.5 - 3 story 4+ story Future development

BUILDING HEIGHT DIAGRAM

franklin blvd

F

Y ER

E

walnut st

orchard st 15th ave

roperty house apt/condo commercial

EXTERIOR PERSPECTIVE

BUILDING USE DIAGRAM


To provide maximum solar access to all units, the units are divided into four towers. There are eight different unit designs to accommodate the different preferences of the residents. The unit size range from 750 square foot to 1200 square foot.

15th avenue

UNIT B

UNIT B

unit G

Unit C

UNIT A

5TH FLOOR PLAN UNIT B

UNIT B

6TH FLOOR PLAN

UNIT B UNIT B

Unit C

UNIT A

unit G

Unit C

UNIT A

unit G

UNIT A

Unit D

Hobby Room

Unit E

Walnut St

Mail Room

Unit D

Unit F

UNIT A

Unit C unit G

Meeting Room

Unit E

UNIT A

Unit F Unit F

UNIT A

2ND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

SECTION PERSPECTIVE

UNIT A

3RD FLOOR PLAN

4TH FLOOR PLAN

Unit C


Unit A Plan 7am - 6pm

All units were designed with an open floor plan to maximize the use of the space. Bookcases and entertainment centers create privacy for the bedroom, as well as, provide multiple functions to the space. Unit B was designed for those who want stationary furniture. The kitchen acts as the focal point for all spaces. The spaces are defined by the concave and convex of the walls. The bookcase acts as a divider for the space, as well as, a desk to create a study space. The limited enclosing walls create a a fluid flow between the spaces Unit B - Plan and a spacious perception.

UNIT A PLAN 6PM - 10PM

Unit A was designed to be flexible. The entertainment center moves from kitchen to living room, allowing residents to watch TV in both spaces. The back of the entertainment center is a Murphy bed. While the bed is stored, the space can be used as an exercise room or study. When the weather is nice, the living space can be turned into an outdoor patio. UNIT A PLAN 10PM - 7AM

UNIT A SECTION PERSPECTIVE

Unit B section Perspective

Unit C was designed with a moving bookcase and entertainment center. The bookcase becomes a desk, allowing the residents to work in all rooms. The entertainment center also allows the residents to enjoy multimedia in all spaces.

Unit C section Perspective

Unit C Plan


Unit E Plan

Unit E section Perspective

Unit E was designed for those who would like stationary furniture. The lively functions are concentrated on the southeast side of the unit, and the private functions on the northwest side. The private functions are divided by the entertainment center. The lively spaces, the kitchen, dining, and living are all connected together to allow interaction of the residents from all three spaces.

Unit F was designed with moveable bookshelves. The bookshelves act as a divider between the living space and the bedroom. When a larger space is needed, the bookshelves can be moved to create one large space. The living and kitchen are connected to provide interaction among the residents in both spaces.

Unit G Plan

Unit G section perspective

UNIT D - SECTION PERSPECTIVE Unit D was designed for those who would like to live in a house like unit. The unit is split into two levels; the first floor dedicated to the lively functions, and the second floor to the private functions.

Unit F Plan

Unit F section PERSPECTIVE

Unit D - First floor Plan

Unit D - SECOND floor Plan


Design-bridge

2010 - 2012 ARCH 484 and student group

The local non-profit, Sexual Assault Support Services (S.A.S.S) asked design-bridge to redesign their rotting patio. S.A.S.S wanted a universal patio that connected to the ground, which was 40 inches below the sliding glass doors

original patio photo

framing plan

Photos by Amber Swanson


Photo by Amber Swanson


PLAY HOUSE COMPETITION PROJECT

roof patio perspective

SeconD floor perspective

exterior perspective

x-ray perspective

bottom floor perspectivE



Rsatoh Work Sample