Page 19

SATAKUNNAN YRITTÄJÄ 8/2015

19

MAIJU JUNKO

19

meen ja selvittää todellisen tarpeen. Usein käymme paikan päällä, perehdymme tilanteeseen juurta jaksaen. Juttelemme tilaajan kanssa, käymme tuotantoa läpi, teemme luonnoksia ja pyrimme etsimään asiakkaalle parhaan mahdollisen ratkaisun, Karttunen listaa. Miesten mukaan näkökulma out of box voi tuoda täysin uuden ratkaisun. Ulkopuolinen katsoo prosessia toisin silmin ja näkee jotkin asiat selvemmin.

Jigit ja koulutus

Niko Moilanen ja Juha Karttunen testasivat KUKA-hitsausrobottia ja mittatilausjigejä, joihin mahtuu kymmeniä hitsattavia liukuovielementtejä kerrallaan.

Robotti heti tuottamaan! Porilainen Ferob Oy hanskaa hitsausrobotiikan. Yrityksen johtoajatus on tarjota kaikki palvelut samasta talosta. Näin tilaaja saa investoinnistaan täyden hyödyn ja robotti alkaa tuottaa heti. Punaisena lankana on myös tuotteen koko elinkaaren aikainen palvelu.

N

iko Moilanen, 37, ja Juha Karttunen, 44, porilaisesta Ferob Oy:stä tekevät robotiikan käytön mahdollisimman helpoksi yrittäjälle: saman katon alta saa kaiken aina suunnittelusta hitsaukseen, jigi- eli työkalurakennuksesta koulutukseen. Myös huolto- ja korjausasioissa yksi puhelinsoitto riittää. Hätätapa-

uksessa Ferobin mies hyppää vaikka operaattorin pallille!

Rautaa ja ratkaisuja Liiketoimintamalli piirtyi toimivaksi ideaksi käytännön työssä. Miehillä on pitkä työhistoria robotiikkateollisuudessa. Yhteisprojektit ehtivät vieraan palveluksessa ylittää sadan rajan.

– Kummallakin oli selkeitä visiota siitä, miten asiat voisi tehdä uudella, tehokkaalla tavalla. Asiakkaan palveleminen alusta loppuun ei mielestämme ollut parhaalla mahdollisella tasolla, Niko Moilanen kertaa. Yhteiset visiot konkretisoituivat yhteiseksi yritykseksi 2011. Miesten mukaan vastaavanlaisia, kokonaisvaltaisia

hitsausrobotiikan osaajayrityksiä ei Suomessa liiemmin ole. – Käytännön työssä huomasimme, että asiakkaat joutuivat ostamaan robotiikkaan liittyviä palveluita monelta eri toimijalta. Kustannukset kasvoivat ja ennen kaikkea aikaa kului odotteluun. Kaikki tietävät, kuinka kallista laitteen seisottaminen toimimattomana on, muistuttaa Juha Karttunen. Ferob ei myy pelkkää rautaa, vaan kokonaisuutta: ammattitaitoa, yhteistyötä ja ongelmanratkaisua. – Haluamme jo tarjousvaiheessa päästä asian yti-

Robotin hankkimista ei kannata pitää uhkana työntekijäpuolellakaan. – Jotta työt pysyisivät Suomessa, jotakin on tehtävä. Robotiikalla saadaan tuottavuutta ja kustannustehokkuutta. Kehitystä ei kuitenkaan kannata pelätä työntekijäpuolellakaan: on todettu, että yrityksissä, jotka ovat panostaneet robotiikkaan, työpaikat ovat jopa lisääntyneet kasvaneen tuotannon takia, Moilanen muistuttaa. Asiakaskunnassa on paljon vanhoja tuttuja: Metso, Sampo Rosenlew, Neorem Magnets, Tactic Games Oy. Myös uusasiakashankinta on tuottanut tulosta ja toimintasektori laajentunut. Koulutukseen panostaminen on yksi yrityksen tärkeistä tukijaloista. – Kun hitsausrobotin operaattori yrityksessä vaihtuu, hoidamme tarvittaessa uuden koulutuksen. Teemme yhteistyötä myös alueen koulutuslaitosten, kuten Winnovan kanssa. Robotti on merkittävä hankinta ja jokainen tyhjillään seisova hetki on turha. Tuotanto pitää saada pystyyn mahdollisimman pian

ja laite tuottamaan. – Siksi kannattaa muistaa hitsausrobotti-investointia tehtäessä varata itse robotin lisäksi budjettiin kymmenisen prosenttia työkaluihin, koulutukseen ja muihin tuotannon käynnistämisen vaatimiin kuluihin. Robotti ohjelmoidaan tekemään sarjatyö nopeasti ja tarkasti, mutta ilman räätälöityjä työkaluja eli jigejä homma ei pelitä. Ferobissa valmistetaan mittatilausjigit juuri yrittäjän tarpeisiin. – Yksi syy tarkkaan pohjatyöhömme on, ettei yrittäjän tarvitse hankkia yhtään turhaa rautaa eikä yhtään turhaa softaa.

Uusia ja käytettyjä Ferob on rakentanut yritystä maltillisesti ja pitkäjänteisesti pitkälti tulorahoituksella. Laiteyhteistyö saksalaisen KUKA-robottivalmistajan kanssa on osoittautunut hedelmälliseksi. Yritys välittää myös muiden valmistajien käytettyjä robotteja. – Meillä on verkostoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja etsimme mielellään pk-yrityskentän tarpeisiin sopivimmat robottiratkaisut. Usein käytetty robotti on hyvä alku. Pääasiallinen työnjako on, että Niko hoitaa softapuolen ja tarjouslaskennan, Juha viihtyy paremmin kentällä. Parhaat ratkaisut kuitenkin löytyvät yhteistyöllä. Solid Works 3D –suunnitteluohjelma on kovassa käytössä. – Yksi työn hienoimmista puolista on löytää parhaat vaihtoehdot ja rakentaa toimivin ratkaisu yrittäjän tarpeisiin.

maiju junko maiju.junko@ satakunnanyrittaja.fi

ERIKOISKULJETUKSET Maanrakennuskoneiden ja teollisuuden kuljetukset sekä haalaukset asiakkaan toiveiden mukaisesti.

www.ruoppaussuominen.fi 0400 784992

Profile for Satakunnan Yrittäjät

Satakunnan Yrittäjä 8/2015  

Satakunnan Yrittäjä 8/2015  

Advertisement