Page 1

LUXEKENNERS

Luxe

KENNERS

T E K ST TA M A R A GIJ R AT H | FOTOGR A F I E M ICH I E L L AU R E NS

Wat is luxe? Voor de een is het iets van buitenaardse proporties, met een prijskaartje waar de nullen vanaf rollen. Voor de ander is het iets fijns en kleins als de perfecte espresso op een terras in de late middagzon. LXRY stelt de vraag aan vijf kenners van het luxeleven. 50


Hella de Jonge kunstenaar “Het is luxe om als kunstenaar te kunnen maken wat je in je hoofd hebt. Qua tijd en qua materialen. Mijn nieuwe boek heet Spring en ik heb de tijd kunnen nemen om een nieuw verhaal op te schrijven. Vrolijk kunnen dansen met mijn kleinkinderen, dat zijn die bijzondere momenten die mij gelukkig maken. Vooral de luxe die je beleeft, niet normaal vinden. Dat we de mogelijkheid gehad hebben de oorspronkelijke kelder om te bouwen tot een piepklein zwembadje. Daar elke dag oefeningen kunnen doen om mooi oud te worden. Zou ik iedereen gunnen. We houden van kunst en dat te kunnen kopen. Vooral van kunstenaars die we kennen. Daardoor geven wij hen ook weer de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Om te springen door het leven.�

51


San Fu Maltha filmproducent “Ik ben een workaholic, maar toch voel ik me vrij, ben ik uiteindelijk de enige die bepaalt wat ik doe. Dat is op zich al een grote luxe. Ik heb de vrijheid om zelf mijn keuzes te maken. Luxe heeft naar mijn idee niets met geld te maken. Het is het gevoel hebben dat je leeft, en voor mij impliceert dat in staat te zijn mijn dromen te realiseren en in vrijheid te leven. Tijdens het maken van de film Süskind heb ik me dat eens te meer gerealiseerd. Op de muur van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam staan alle namen van de mensen die in de oorlog vanaf die plek zijn weggevoerd. Het beklemde me. Hele buurten zijn leeggehaald, hele families vermoord. Vrijheid is het allergrootste goed, het allergrootste recht van de mens en dus de grootste vorm van luxe.”

52


LUXEKENNERS

Sylvana Simons presentator “Ik vind een bezoek aan een spa het toppunt van luxe. De ontspanning. De rust. Een heerlijke massage. Ja, dat vind ik eigenlijk het fijnst. Het moment waarop je niets meer hoeft te doen, je geen zorgen hoeft te maken. De mogelijkheid om je te ontspannen en je tegelijk op te laden. Jarenlang vond ik het ook een echte luxe om een oppas te kunnen regelen voor mijn kinderen, zodat ik even wat tijd had voor mezelf. En iemand die mijn huis schoon hield, zodat ik dat zelf niet hoefde te doen. In het buitenland bezoek ik het liefst zo vaak mogelijk een spa. De mooiste die ik ooit bezocht, was in hotel The Langham in Sjanghai. Alles klopte. In Nederland ga ik zeker één keer per week voor een heerlijke massage naar Dr. Feelgood in Amsterdam. Het haalt je uit de dagelijkse routine. Een goede massage is hemels. Echte luxe.”

53


LUXEKENNERS

Annet van Egmond beeldhouwer, installatiekunstenaar, ontwerper “Luxe? Dat is out of the box denken. Inspiratie op kunnen doen in de natuur, orde ontdekken in de chaos. Prachtige Afrikaanse takken waren mijn inspiratie voor onze ‘Hollywood Collection’. Mezelf vrijmaken, rust vinden, maar ook nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe ideeën opdoen. En dat alles om mezelf te laten inspireren. De kans te krijgen om mijn horizon te verbreden, mezelf te blijven ontwikkelen. Soms komt de inspiratie uit jezelf, soms is het een zoektocht. Luxe momenten zijn dichtbij, het is echter de kunst om je dat telkens weer te realiseren. Inmiddels kan ik het me permitteren om mooie reizen te maken, verre bestemmingen te bezoeken. Maar in een droom stappen, vervlogen tijden terughalen, emoties delen en me omringen met de natuur, een lange boswandeling maken: dat is zo luxe!”

54


Rik Felderhof presentator, uitgever “Stilte betekent voor mij een bron van bezieling, berusting en balans. Stilte om je heen creëren is een luxe. Onder een palmboom zitten met mijn honden om me heen vind ik fijn. Met een goed boek erbij. Maar echt genieten van het leven en de dingen die ik had bereikt, was tot op heden moeilijk. Tot op heden, want nu, eindelijk, kan ik genieten van mijn succes. Dat ervaar ik als ware luxe. Nu pas, na jaren werken, gaat het ergens over. Ik ben de uitgever en bewerker van het boek De Vliegenvanger van Ravelli, nationaal en internationaal een enorm succes. Inmiddels wordt het vertaald en zijn de filmrechten verkocht. En ik kan ervan genieten, ik ben er trots op – en dat gevoel is luxe. Ik krijg waardering voor iets nieuws, iets dat ik vanaf nul heb opgebouwd. Of Ravelli echt bestaat? Jazeker! Maar niemand gelooft mij…”

55

050 055 luxekenners