Page 1

SASKIA.

digitaal werkboek // multi media deisgn


door Saskia Prakken

website saskiamathilde.wordpress.com

op de cover fotograaf - Anneke Jonker


Inhoud. 5

Inspiratiekanalen

31

Typografie in het wild

7

Drie portfolio’s

33

Vijf fonts

9

Personal DNA test

37

Mijn beeldmerk

39

Grid

43

Werkbezoek

45

Merkuitingen

11 Mindmap 13

Recensie lezing Ruud Boer

15

Personal Brands

17

Merkanalyse

27

Moodboards

29

Twee transmedia projecten

3


Inspiratie

Kanalen.

Wordpress - saskiamathilde.wordpress.com

Allereerst heb ik een Wordpress account aangemaakt. Hierop kan je mijn blog lezen. Ik heb voor Wordpress gekozen, omdat ik dit een erg fijne en makkelijke website vind om mee te werken. Ook kan ik de HTML-code aanpassen, waardoor het een stuk persoonlijker wordt.

Pinterest - www.pinterest.com/saskiaprakken

Op Pinterest deel ik al mijn inspiratie voor dit vak. Ik heb dit gekozen, omdat ik zo alle inspiratie bij elkaar heb op een platform. Ook kan ik mijn eigen werk hierop delen. Op Pinterest volg ik vooral veel Graphic Design borden.

Tumblr - honeyyytrees.tumblr.com

Mijn Tumblr account heb ik al een aantal jaar. Hierop deel ik, net zoals op Pinterest, al mijn inspiratie. Op Tumblr volg ik vooral fotografie blogs.

Eigen website - www.saskiaprakken.nl

Ook heb ik een eigen website. Deze ben ik momenteel aan het opbouwen. Hierop zal ik, als hij af is, al mijn werk delen: van fotografie tot schoolwerk.

5


Drie

Portfolios. Mark Zuckerberg

Door de film The Social Network kwam ik er achter wie de oprichter was van Facebook: Mark Zuckerberg. Deze film vond ik erg inspirerend. Toen Mark Zuckerberg op Harvard zat, heeft hij The Facebook aangemaakt, een website waar alleen Harvard studenten zich op konden aanmelden. Later kon iedereen boven de 13 jaar zich aanmelden. Ondanks dat het niet zijn bedoeling was om hier geld mee te verdienen, is hij nu miljardair. Mark Zuckerberg is dus bij “toeval” beroemd geworden. Hij maakt gebruik van Facebook, voor de rest is hij niet te vinden op het internet.

Nirrimi Alba

Nirrimi is een 19 jarig uit Australië. Zij is een blog begonnen om haar leven in foto’s te delen. Ze leidt een heel bijzonder leven en is erg jong, maar wel bewust, moeder geworden van een prachtig kindje. Ze reist de hele wereld over om shoots te doen. Door een vriendin ben ik op haar blog gekomen. Ze blogt vooral over haar leven met haar vriend en kind. Achter elke foto lijkt een verhaal te zitten, vanwege de belichting en uitdrukkingen van verschillende personen. Haar fotografiekunsten spreekt mij enorm aan. Ze heeft een Facebook-, Twitter- en Instagramaccount. Op Twitter is ze overigens niet heel erg actief. Je kan haar Twitter vooral volgen om te zien wat ze op haar andere social media plaatst. Ook doet ze niet veel met Facebook, hier worden alleen haar blogposts gepost. Met Instagram daarentegen doet ze juist erg veel. Ze post elke week verschillende foto’s.

David Hamilton

David Hamilton is een Britse fotograaf en regisseur. Ik vind Hamilton vooral erg inspirerend vanwege zijn fotografie. Op zijn 20e werkte hij voor Elle Magazine als graphic designer. Hij is bekend geworden door zijn foto’s van naakte meisjes. Hier zijn verschillende discussies over geweest in verband met pornografie. Zijn soft-focus en sprookjesachtige foto’s spreken mij heel erg aan. David Hamilton is niet actief op social media. Zijn foto’s worden overigens wel gedeeld via Tumblr en Pinterest.

7


Personal

DNA test. De uitslag van de DNA test is dat ik een Dynamic Director ben.

Dynamic

“Iemand die dynamisch is, heeft geen moeite met nieuwe mensen ontmoeten. Daardoor heb je een stel goede vrienden om je heen. Er zijn mensen die gezelschap vermoeiend vinden, maar interactie met anderen, op een feest of in een gesprek, geeft jou energie. Ook vind je het interessant om nieuwe dingen te leren en ben je nauwelijks bezig met wat anderen over jou denken. Ook heb je veel respect voor mensen die hun succes hebben verdiend en weinig geduld voor mensen die proberen om de regels van het harde werk van anderen te buigen.”

Director

“Als director combineer jij een ongewone openheid en passie voor schoonheid en stijl met vertrouwen. Een down-to-earth gevoel laat jou toe om je visie te realiseren. Ook ben je praktisch en besteed je aandacht aan details die anderen neigen te missen. Het hebben van mooie dingen in het leven geeft je plezier en voldoening, je hebt een scherp oog voor stijl. Ook heb je een sterk gevoel voor smaak ontwikkeld, je weet wat bij je past, in je huis, maar ook in het algemeen. Door te focussen op wat echt en concreet is, bereik je meer dan degenen die altijd met hun hoofd in de wolken zitten. Zelfs wanneer zich problemen voordoen, weet jij diep van binnen dat je deze uitdaging zult overwinnen. Wanneer routines te bekend worden, ga je je vervelen en ga je op zoek naar iets nieuws. Je staat open voor nieuwe vormen van ervaringen, je bent niet bang om risico’s te nemen voor iets nieuws.”

Conclusie

Ik ben het vrijwel eens met de uitslag van de DNA test. Ik ben inderdaad iemand die heel erg op details let en kan genieten van dingen die mooi zijn in het leven. Ook heb ik veel respect voor mensen die wat bereikt hebben, door goed hun best te doen. En ik houd zeker van een gezellig praatje. De test geeft aan dat ik een realist ben, maar ik heb zelf het idee dat ik meer een dromer ben. Ook heb ik liever een strakkere planning, maar als er iets spontaans op mijn pad komt, doe ik graag mee.

9


Mindmap. Hiernaast zie je mijn mindmap over de course Multimedia Design. Ik heb deze mindmap gemaakt door middel van de handleiding en Bubbl.us. In deze mindmap heb ik nagedacht over de course MMD. Wat hoort er bij de opleiding en wat is belangrijk?

11


Recensie lezing

Ruud Boer. Brand Design

Op een zaterdagmiddag heb ik de lezing van Ruud Boer gekeken op internet. Hierin werd de vraag “Wat is nou een goed merk?� besproken. Een merk is iets waar je eerst goed over moet nadenken, dit kan je niet zomaar op papier zetten. Je moet nadenken over wat je visie en missie is, voordat je een merk kunt opzetten. Je moet dus nadenken waar je eigenlijk voor wilt staan. Hij legde uit dat je uniek moet zijn om een goed merk te kunnen zijn. Je moet je dus kunnen onderscheiden van de rest. Maar je moet ook bij jezelf blijven. Als jij bijvoorbeeld je logo gaat veranderen, een heel nieuw design, dan zullen mensen het niet meer herkennen als jij. In zijn voorbeelden legde hij dit heel fijn uit. Wat ik het minst leuk vond aan de lezing was het einde. Je kon de vragen niet verstaan, na enkele minuten heb ik de video ook uitgezet. Ik heb er erg veel van geleerd. Vooral het deel over het uniek zijn vond ik erg interessant, waarin het voorbeeld over de Extacides voorkwam.

13


Personal

Brands. Op maandagochtend heb ik precies bijgehouden welke producten ik gebruik. Hieronder vind je de lijst:

Persoonlijke verzorging Zendium John Frieda Andrelon The Body Shop Nivea Tahiti DKNY OPI

Make up

Eten

Optimel Wasa Calve AH Basic

Electronia Apple Samsung Philips

MAC Cosmetics Rimmel L’oreal Paris Lucas’ Papaw Ointment

Programma’s

Kleding

Overig

H&M Cotton On Hunkemöller Zeeman New Look Egberts Lederwaren

Google Chrome Facebook Instagram Hema ABN Amro

15


Merk

Analyse. Mijn innerlijk

Over 5 à 10 jaar heb ik mijn HBO diploma binnen en heb ik een leuke baan. Wat weet ik nog niet precies, maar ik heb er in ieder geval plezier in. Ook ben ik druk bezig met het schrijven van mijn eerste boek. Over 10 jaar heb ik de wereld rond gereisd, alle plekken gezien die ik wilde zien samen met mijn vriend. Wij wonen inmiddels ook al samen en hebben ons eerste kindje. Ik ben gelukkig en erg blij met alle dingen die op mijn pad zijn gekomen. Het enige wat ik hier nog aan zou willen veranderen is dat ik graag nog een kindje zou willen. Ook wil ik graag trouwen. Mijn toekomstdroom is dat ik heel veel van de wereld heb gezien en een eigen bedrijf heb opgericht. Mijn missie is om veel geld te sparen en te verdienen om deze toekomstdroom te kunnen verwezenlijken. Ook moet ik goed mijn best doen om mijn HBO diploma te halen. De zes waarden die mij waardevol maken zijn: avontuurlijk, balans, betrokkenheid, plezier, prestatiegericht, zorgzaam, nieuwsgierig. Mijn credo is dan ook “Shine your light on the world and discover.” Ik heb geen merk waarmee ik mij identificeer. Mijn kernconcept is “betrokken en nieuwsgierig.”

17


Merk

Analyse. Mijn uiterlijk

Zien

De positieve kanten van mijn fysieke verschijning zijn dat ik klein, slank en gespierd ben. Een negatieve kant is dat ik blond ben, dit kan geassocieerd worden met dom zijn. De positieve kant van mijn uiterlijke verschijning is dat ik een stijl heb, er verzorgd uitzie en vrouwelijk ben. Mijn piercings kunnen een negatief punt zijn. Wat betreft mijn lichaamstaal heb ik een vriendelijk gezicht, maar een verkeerde houding. Ik laat vaak mijn schouders hangen, wat onzeker overkomt. Ik heb ook snel de neiging om veel aan mijn handen te plukken, vooral als ik zenuwachtig ben. Ik ben dus een klein blond meisje dat lang lijkt met een eigen vrouwelijke kledingstijl.

Horen

Ik heb een rustige warme stem, maar ik kan gehaast en binnensmonds gaan praten. Naast veel lachen en neuriĂŤn, hum ik ook. Dit doe ik overigens alleen als ik iets echt goed en duidelijk wil uitleggen. Anderen zullen mij zien als het meisje dat altijd lacht en snel praat.

Voelen

Ik heb gauw de neiging om mensen aan te raken als ik heel graag iets wil vertellen of als ik hard moet lachen. Dit vindt niet iedereen fijn. Ik probeer hier altijd goed op te letten. Mensen in mijn omgeving voelen zich vaak serieus genomen, vertrouwd en prettig als ze bij mij in de buurt zijn. Ik zal gauw geassocieerd worden met het meisje dat iedereen aanraakt, maar door wie men ook serieus wordt genomen.

Ruiken

Vriendinnen herkennen mij vaak door mijn parfum: Peace, Love & Juicy. Als ze bij mij thuis komen ruikt het vaak naar geurkaarsjes.

19


Merk

Analyse. Mijn uiterlijk

Taal

Landstaal: Nederlands Dialect: Ik spreek geen dialect. Accent: Ik heb een Twents accent en ik gebruik soms Twentse woorden, omdat Twents vaak wordt geassocieerd met boeren en nuchterheid. Stijl: Ik wil zo min mogelijk schelden, omdat dat zo hard en gemeen overkomt. Vakjargon: Ik ken nog vrij weinig termen, omdat ik nog maar net begonnen ben. Daardoor gebruik ik ze nog niet. Stopwoord(en): Die heb ik niet. Mijn lijfspreuk: Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Personen

Familie: Ik heb een hele goede band met mijn ouders en mijn broer. Wij zijn een heel hecht gezin. De rest van mijn familie zie ik niet zo veel. Kerkgenootschap: Ik ben niet gelovig. Politieke Partij: Ik vind de politiek erg interessant en ik volg het dan ook graag. Ik ben links. Werk: Momenteel heb ik geen werk, maar ik heb in een zorgcentrum gewerkt. Hier leerde ik veel over ouderen die veel meer met hun leven hadden willen doen. Hobbyclub(s): Ik doe momenteel aan yoga. Dit vind ik erg ontspannend. Ook zwem ik erg graag. Sportvereniging: Ik heb altijd gezwommen bij de Enschedese Watervrienden. Hier heb ik het erg naar mijn zin gehad. Het was een soort familie. Vrienden: Ik heb een aantal hele goede vrienden om mij heen. Echt een vriendengroep heb ik niet. Ik zweef er het liefst een beetje tussenin.

21


Merk

Analyse.

Mijn gedrag

Wat is je toekomstdroom?

Mijn toekomstdroom is om een eigen bedrijf te starten en de wereld rond te reizen.

Wat is je missie, wat zijn je doelen?

Mijn missie is om ervaringen op te doen. Dit wil ik bereiken door veel te gaan reizen, hiervoor moet ik dus een goede baan hebben om al deze reizen te kunnen betalen. Het bedrijf wil ik zelf gaan opzetten. Hiervoor moet ik nog vele dingen doen. Wie zijn je doelgroepen? Momenteel heb ik geen doelgroep. Ik weet namelijk niet wat voor een soort bedrijf ik zou willen starten. Wat wil je per doelgroep bereiken? Wat is per doelgroep je aanbod? Deze twee vragen kan ik vanwege bovenstaande reden nog niet beantwoorden.

23


Merk

Analyse. AUB check

Authentiek: hoe echt ben je?

Past je uiterlijk (uitstraling) bij je innerlijk (karakter)? Past je gedrag bij je innerlijk (karakter)? Past je gedrag bij je uiterlijk (uitstraling)? Sluiten je privé- en zakelijk leven op elkaar aan? Vinden anderen je betrouwbaar? Vind je dat je jezelf bent? Zit je lekker in je vel?

Uniek: hoe onderscheidend ben je?

Ben je je bewust van je eigen persoonlijkheid? Is verwarring met anderen zeldzaam? Heb je er een hekel aan om anderen ‘na te apen’? Ben je wel eens een inspiratiebron voor anderen? Word je op basis van je cv makkelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Als iemand anders goede sier maakt met jouw werk, treed je dan op om dit te corrigeren? Weet je wat er te zijner tijd over jou in je overlijdensbericht kan staan om jou te typeren?

JA JA JA JA JA JA JA JA NEE JA JA JA JA NEE

Bekend: hoe opgemerkt ben je?

Weet je hoogste baas hoe je heet? JA Weet je hoogste baas wat je doet? NEE Weten je buren hoe je heet en wat je doet? JA Weet je partner wat je toekomstdroom is? JA Krijg je zakelijk wel eens een spontaan compliment? JA Kunnen andere mensen het zich meestal herinneren JA als je ergens bent geweest? Krijg je minimaal één, liefst meerdere hits als je je eigen naam op Google intikt? JA

25


Mood

Boards.

27


Transmedia

Projecten. Ik hou van Holland

Ik hou van Holland is een programma dat wekelijks op televisie komt. In dit programma zijn er twee teams die tegen elkaar strijden. De teams bestaan uit bekende Nederlanders en worden geleid door Guus Meeuwis en Jeroen van Koningsbrugge. Hierbij wordt het publiek meegenomen in het spel. Ik hou van Holland maakt gebruik van meerdere transmedia kanalen. Allereerst maken zij gebruik van Twitter. Hierop posten zij wanneer het programma op televisie komt (een soort herinnering). Ook maken zij gebruik van een applicatie. In deze applicatie kan je de quiz spelen tegen je vrienden of een willekeurige tegenstander. Eigenlijk wordt hier hetzelfde spel gespeeld als in het televisieprogramma.

Dexter

Dexter is een populaire televisieserie. Nadat seizoen 5 was afgelopen is er een game ontwikkeld om de fans bezig te houden: Dexter the Game. In dit spel kan je crime scenes onderzoeken, Dexter helpen. Als beloning mag je alvast een preview kijken van het volgende seizoen.

29


Typografie

In het wild. FOTO’S

31


Vijf

Fonts. Little Days Alt Little Days Alt Uitleg Little Days Alt is een vrij sierlijk handschrift-achtig lettertype. Dit lettertype vind ik vooral erg mooi doordat het, ondanks het sierlijke, nog vrij strak is. De letters zijn allemaal duidelijk leesbaar. Dit lettertype is goed te gebruiken als titel, subkopjes en als platte tekst.

Znikomit Znikomit Uitleg Dit lettertype doet mij denken aan een typemachine. Het lettertype is heel strak en niet sierlijk. Ook is het een duidelijk lettertype doordat alle letters op gelijke hoogte zijn. Dit lettertype zou ik kunnen gebruiken als titel, tussenkopjes en als platte tekst.

Brain Flower Brain Flower Uitleg Ik vind Brain Flower een leuk en speels letterype. Het lettertype is vrij onduidelijk als tussenkopje en als platte tekst. Dit lettertype zou daardoor alleen als titel gebruikt kunnen worden.

33


Vijf

Fonts. KG Beneath your Beautiful chunck KG beneath your beautiful chunck Uitleg Dit lettertype lijkt vrij veel op Brain Flower alleen is hij wat strakker, maar vooralsnog erg speels. Dit lettertype zou je kunnen gebruiken voor titel en tussenkopjes. Voor de platte tekst moet je vrij veel moeite doen om dit goed te kunnen lezen.

Champagne & Limousines Champagne & Limousines Uitleg Dit lettertype vind ik erg vrouwelijk en duidelijk. Het is vrij strak en erg goed leesbaar. Dit lettertype zou je als titel, tussenkopjes en platte tekst kunnen gebruiken.

35


Mijn

Beeldmerk. Uitleg beeldmerk

Mijn beeldmerk is in de vorm van een fototoestel. Ik houd van het vastleggen van dingen die gebeuren. Gebeurtenissen van voor dat ik twaalf jaar ben kan ik mij vrijwel niet herinneren. Om toch herinneringen en gebeurtenissen vast te kunnen leggen en enigszins te kunnen onthouden, maak ik overal foto’s van. Elk speciaal moment wil ik vastleggen. Naast dat het een fototoestel is, is de lens (de cirkel) voor mij de wereld. Niet alleen wil ik de wereld vastleggen, maar ook de wereld ontdekken. Ik heb al veel dingen van de wereld kunnen zien, maar ik wil meer. Ook zie je de letter S en P, dit zijn mijn initialen: Saskia Prakken. Naast dat het beeldmerk erg simpel is met ronde hoeken, is het ook erg herkenbaar op verschillende afbeeldingen. Ook zou het passen bij verschillende achtergronden en verschillende kleuren kunnen hebben.

37


Origineel

Grid.

39


Namaak

Grid.

41


Werk

Bezoek. Pixar Expositie

Woensdag ben ik samen met mijn broer naar de Pixar Expositie in Amsterdam geweest. Deze expositie liet een tijdlijn zien over hoe Pixar is gegroeid tot zo’n groot bedrijf. Na de tijdlijn zag je verschillende schetsen van films, waaronder Monster & Co. Ik vond dit ontzettend leuk om te zien. Ook waren er kleibeelden gemaakt van de personages, hoe zij er precies uit zouden moeten te komen zien. Bij Toy Story werd ook per onderdeel bekeken wat de personages met dat deel konden doen (bijvoorbeeld de robot-achtigen). Naast de verschillende schetsen kon je ook op een film bekijken hoe het allemaal is gegaan. Verder was er een soort draaimolen die steeds harder ging draaien en verlichting die knipperde. In deze draaimolen zag je de personages van Toy Story. Bij elke personage zag je ongeveer 10 versies staan, allemaal in een verschillende positie. Doordat de draaimolen sneller ging draaien en het knipperen van het licht leek het of het beeld aan het bewegen was. Ik vond de expositie heel erg leuk. Wat ik overigens erg jammer vond was dat het niet duidelijk is geworden waarom ze voor een bepaalde personage hebben gekozen. Van sommige personages waren namelijk meerdere schetsen gemaakt.

Noorderlicht tentoonsteling

Donderdag ben ik met een aantal klasgenoten naar Noorderlicht in Groningen geweest. Vooral de locatie vond ik heel erg gaaf. De fotografie tentoonstelling was in een oude suikerfabriek. Het was wel een heel gezellig dagje, maar de tentoonstelling viel wat tegen. Er waren vrij weinig foto’s en niet bij elke foto stond beschreven waarom deze was gemaakt. De foto’s die er hingen waren overigens wel erg mooi. Ook de foto’s die een verhaal hadden waren erg inspirerend.

43


Merk

Uitingen. Om mijn merk te presenteren maak ik gebruik van verschillende mediakanalen. Allereerst ga ik gebruik maken van Facebook. Dit kanaal staat centraal in mijn merkuitingen. Op mijn Facebookpagina post ik linkjes naar mijn andere mediakanalen. Ik ga de lezers nieuwsgierig proberen te maken door stukjes van mijn teksten, gedeeltes van mijn filmpjes en interessante foto’s te plaatsen, waar ik een link aan vastzet. Hierdoor zullen bezoekers ook naar mijn blog en Pinterest account worden gestuurd. Op mijn blog post ik de complete filmpjes, diverse eigen foto’s, inspirerende teksten en persoonlijke verhalen. Deze beelden, foto’s en teksten zijn allemaal passend bij mijn credo: “Shine your light on the world and discover”. Hierdoor hoop ik mensen te inspireren. Op Pinterest zal ik vooral beelden pinnen die mij inspireren. Ook zal er een bord komen met mijn eigen foto’s.

45


SASKIA. SASKIA.

multimediadesign // digitaal werkboek

Digitaal werkboek  

Het eindresultaat

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you