__MAIN_TEXT__

Page 1

Persoonlijk

De Natuurlijke Werkflow Ontmaskerd V-Style 7

| 2014

| Intuïtie

Sinds enige jaren vindt een verschuiving plaats van sec het inzetten van ratio in het werk, naar een samenwerking tussen ratio en gevoel. Een ontwikkeling die op haar plek lijkt te vallen, als je je bedenkt dat de wetenschap al heeft aangetoond dat de verwerkingscapaciteit van ons onbewuste tweehonderdduizend maal (!) groter is dan die van het bewuste¹. Tijd om te kijken hoe deze samenwerking in de praktijk uitpakt. Want zorgt deze verbinding voor een natuurlijke flow in het werk? Geeft intuïtie een verdieping in ons marketing- en communicatiewerk en een persoonlijke onderscheidende kracht? In dit artikel twee ervaringsverhalen.

5 INTUÏTIE VOLGENS SARAH WONG,

BELEVING

WWW.SARAHWONG.COM

Sarah geeft ruimte. Ruimte om diegene die op de foto gaat, te laten besluiten hoe deze het liefst op de foto zou willen. Daarmee creëert ze een persoonlijke beleving die laat zien hoe bijzonder mooi en krachtig iemand kan zijn door puur zichzelf te zijn. Zo fotografeerde ze voor een fotoboek over patiëntjes kinderen in een kinderziekenhuis. Sarah: “Een meisje moest door haar ziekte haar been laten amputeren. Toen ze op de foto ging, wilde ze dat heel graag nog eens in haar turnoutfit doen. Dat hebben we gedaan.” Op de cover van het boek zie je haar been zo geplaatst op de barre (houten leuning voor oefeningen) dat je haast niet ziet dat het onderbeen ontbreekt.

Voor Sarah Wong, fotografe uit Amsterdam is intuïtie gekoppeld aan bezieling en verbinding. Al op jonge leeftijd zocht ‘Saartje’ naar de identiteit van de ziel. Niet vanuit een bepaalde religie, maar vanuit een compassievolle verbinding met haar zelf en alles om haar heen. Ze groeide op tussen de paarden en met artistieke ouders was het niet vreemd dat zij uiteindelijk ging studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na haar studie startte zij haar carrière in de fotografie en mocht werken met onder andere de Dalai Lama, Andrea Bocelli en The New York Times. Haar doel is om tijdens het fotograferen een beleving mee te geven waarmee de gefotografeerde een moment van geluk kan ervaren. Dit doel is recentelijk naar een nieuw niveau getild met de oprichting van TheHappyLab, waar ze haar fotografische beleving combineert met natuurlijke leiderschapstrainingen.

INNERLIJK GELUK

Het geven van ruimte is verbonden aan het hebben van ruimte in jezelf. Om die reden beoefent Sarah dan ook dagelijks yoga bij Johan Noorloos, één van Nederlands


bekendste yoga-instructeurs, in Amsterdam. Dit brengt haar beweging, een flow. En met die flow verdwijnen blokkades en ontstaat er ruimte. Zij versterkt deze flow door dagelijks te mediteren, puur en biologisch te eten en geen alcohol te gebruiken. “Intuïtie is een soort reis die mij leidt naar een diepe stilte, naar een ruimte waar ik heel nederig word en zowel kwetsbaar als sterk ben. Die stilte maakt dat de gecreëerde ruis afbrokkelt“, vertelt Sarah. PUURHEID EN AUTHENTICITEIT

Meerdere keren per week kijkt Sarah in de ogen van een compassievol leider: haar paard. Die leert haar de teugels in handen te nemen, te resoneren met wat niet zichtbaar is en

te werken vanuit haar hart door onvoorwaardelijk gedrag te tonen. Het is vooral de zelfcompassie die ze mist bij veel leiders in het huidige zakenleven. Met The HappyLab wil zij hier verandering in brengen door een brug te slaan naar het bedrijfsleven. “TheHappyLab verzorgde in opdracht van Tex Gunning, CEO van TNT Express, een succesvolle belevingssessie met paarden voor de board van TNT Express. Leiders komen hierdoor bij hun ‘echte’ kracht, want alles begint vanuit puurheid en authenticiteit.” In de ogen van Sarah een ware creatie van duurzaam geluk. 1

Bron: Boek 'Het slimme onbewuste' van Ap Dijksterhuis, hoogleraar

psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen.


Persoonlijk

READINGOPLEIDING

SASKIA BAARDMAN,

Uiteindelijk kwam Saskia bij Carla terecht waar ze nu de opleiding tot reader volgt. “Een reading geven, betekent dat je zonder negatief of positief oordeel energie van mensen waarneemt. Die energie toont zich in beelden, kleuren en soms fysieke sensaties. Als reader vertaal je deze naar woorden. Je leest waar iemand staat in zijn ontwikkeling en waar die zich naartoe beweegt. En je duidt je waarnemingen, zodat de 'readee' met nieuwe inzichten naar huis gaat.”

WWW.RAAKMETWOORDEN.NL

Lees meer op: tekstschrijverutrecht.nl/inzichtkaarten

In haar werk als tekstschrijver heeft intuïtie ook een belangrijke plek ingenomen. “Bij het schrijven pas ik intuïtie toe door de energie van de opdrachtgever te vertalen in woordgebruik en stijl, zodat hij zich herkent. En in workshops gebruik ik het schrijven om de intuïtie aan te spreken van de deelnemers. Geweldige ontdekkingen vaak!” Sinds twee jaar schrijft ze ook inzichtkaarten, een soort mini-reading op papier. Mensen bewaren die kaarten als steuntje in de rug. Het volgen van haar intuïtie ervaart ze als een verhelderend proces. “Heerlijk om te doen en heilzaam!”.

Intuïtie

Gun jezelf of een ander een hart onder de riem met een unieke inzicht- en inspiratiekaart op maat! Normaal vanaf € 10,95. Speciaal voor lezers van deze V-Style € 9,50. Mail saskia@raakmetwoorden.nl o.v.v. 'VMC Inzichtkaart' als je hiervan gebruik wilt maken.

HEILZAAM

|

AANBIEDING INZICHT- EN INSPIRATIEKAART

Saskia heeft daarin gemerkt hoeveel informatie er beschikbaar is buiten je hoofd om. “Zo gaf ik een keer een reading aan een vrouw waarin een beeld verscheen van een huis met een vlag erop. Zij vroeg welke vlag dat was. ’De Duitse vlag, want je hebt Duitse voorouders‘, zei ik zonder nadenken en zonder de kleuren van de vlag te 'bekijken'. Zij vertelde dat het klopte.” Nu begrijpt Saskia waarom ze geen aantekeningen hoeft te maken. De informatie die ze krijgt, slaat ze op, filtert ze en vult ze aan met wat ze ergens al weet. Op de juiste momenten kan ze het ophalen en op haar manier overbrengen, eventueel aangevuld met kennis die in haar hoofd zit. De ander kan het op eigen wijze verder (innerlijk) onderzoeken.

2014

Saskia kreeg vroeger in haar omgeving het beeld van ratio als summum voorgeschoteld en daardoor durfde ze lange tijd niet op haar 'afwijkende' ingevingen te vertrouwen. Maar lichamelijke problemen staken op den duur de kop op en via fysiotherapie kwam ze bij haptonomie om haar lijf weer te leren voelen. Vervolgens wilde ze meer. “Ervaringsgerichte opleidingen hielpen me bij mezelf te komen. Ik ging de altijd al aanwezige fluisterstem weer horen en begon ernaar te luisteren als ik voor een dilemma stond. Spannend soms, maar wel bevrijdend. “

INFORMATIEBRON

|

“Tijdens de opleidingen kun je beter geen aantekeningen maken”, zegt Carla van Hartskamp, eigenaresse van Intuïtieve Opleidingen in Utrecht tegen haar cursist Saskia Baardman. Documentatie komt er ook niet aan te pas. Dus vroeg Saskia zich hardop af: “Maar hoe ga ik alles onthouden dan?” Carla: "Door de wijsheid van je intuïtie te leren aanspreken en daarop te vertrouwen." Makkelijker gezegd, dan gedaan.

V-Style 7

INTUÏTIE VOLGENS VMC-LID

7


Kijk op pagina 24 voor een stappenplan om de gecreëerde ruis weg te halen. Saskia deelt haar complete ervaringsverhaal op www.vmc.nl/vstyle7.

HERKEN, VERKEN EN VOED JE INTUÏTIE Tips en inzichten van Carla van Hartskamp (intuitieveopleidingen.nl) om je intuïtie te herkennen, verkennen of te voeden: • Durf regelmatig alleen en stil te zijn, en ontmoet jezelf. Zo kom je bij jouw eigen informatie. • Je kunt moeilijk bij jouw informatie of intuïtie komen als je je kwaliteiten aan de kant schuift of 'moet' schuiven. • Neem waar wanneer je ergens enthousiast over wordt. Ga dat vervolgens verder onderzoeken. • In het bedrijfsleven zijn veel - onbewuste - gedragscodes. Die spelen vaak in op hoe je overkomt in plaats van op wie je werkelijk bent. Als je je bewust wordt van wie je bent, dan kun je tot nieuwe beslissingen komen. Je intuïtie toont zich op verschillende manieren en momenten, zoals het gevoel dat 'het klopt', een innerlijke zucht dat alles samenvalt, een geluksgevoel. Hoe werkt het bij jou?

TEKST Nathalie Stekelenburg en Saskia Baardman

Zowel Sarah's als Saskia’s verhaal laat zien hoe vanuit het aanspreken van hun intuïtie de verbinding met zichzelf en anderen ontstaat. Op deze manier weten zij op natuurlijke wijze wat nodig is om hun communicatiewerk verdieping en een onderscheidende waarde te geven. Met als resultaat: een vloeiende samenwerking en pure, unieke content die passende doelgroepen aantrekt. Intuïtie creëert daarmee een natuurlijke flow en kracht die ons marketing- en communicatiewerk in de (nabije) toekomst naar een hoger plan kan tillen.

Profile for Saskia Baardman

Vstyle7 artikel De natuurlijke werkflow ontmaskerd  

Artikel in V-Style 7, vakglossy van het netwerk voor vrouwen in marketing en communicatie (VMC). Geeft intuïtie een verdieping in marketing...

Vstyle7 artikel De natuurlijke werkflow ontmaskerd  

Artikel in V-Style 7, vakglossy van het netwerk voor vrouwen in marketing en communicatie (VMC). Geeft intuïtie een verdieping in marketing...

Advertisement