Page 1

Straatnaam 2 Verklaard

Zeeuwse 5 meerminnen

handig snel en goedkoop

De GanzenPen Burgemeesters-log

Gratis huis-aan-huis magazine voor de gemeenten Goes en Kapelle

thema: reizen

Een reis door Zuid-Beveland 

Aan de Westerschelde

6

Scan de QR-code en volg ons op

autoruit stuk? Autotaalglas Zeeland 0113-251700

autotaalglas laat je niet barsten 0800-0828

Jaargang 3 • 25 juni 2012 • nummer 22

Zomertijd, vakantietijd, reizen, EK of… Na de lentekriebels van vorige maand, nu aandacht voor de zomer. Ook dit jaar is de zomer laat begonnen. Gelukkig hebben we een periode van mooi weer gehad in het voorjaar. Je ziet iedereen gewoon even opleven, net als dat in de natuur gebeurt met de bloemen en planten.

Het lijkt wel of de mensen alles weer zien zitten, je wordt hartelijker begroet en er wordt minder gemopperd als je in de rij of in de file staat. De gesteldheid en het humeur van de mens blijken dus afhankelijk van het weer. Jammer, dat we dát nu niet kunnen beïnvloeden. Graag zouden we op veel dingen invloed hebben, al zal de één altijd meer te zeggen hebben dan de ander.

9

7

Wat ik zelf graag zou veranderen is het consumentenvertrouwen. Als dat omhoog gaat, dan wordt het echt voor iedereen een stuk leuker. Er wordt meer gekocht, zodat het beter gaat met de bedrijven. Als het met de bedrijven goed gaat, gaat het ook goed met de medewerkers. Er komt meer geld binnen bij de staat, dus kunnen de lasten omlaag. Hierdoor wordt het besteedbaar inkomen hoger en kan er meer gekocht worden en begint de zojuist beschreven cyclus weer opnieuw. Dat is voor iedereen zo goed dat ons humeur veel minder afhankelijk wordt van het mooie weer. We gaan dus een

Houtzagerij De Piet

mooie tijd tegemoet met z’n allen. Raar verhaal? Nee hoor, het is gewoon zo. Terug naar de zomer. Velen gaan op vakantie, ver weg of dichtbij. Lekker onthaasten na een drukke periode of juist een periode van zorgen. Ieder mens moet ongeacht zijn vermeende sterkte, toch op z’n tijd een periode van rust hebben. Rust, het hoofd leeg maken, zodat er na de vakantie weer volop gewerkt kan worden aan het realiseren van nieuwe plannen. Ook staan er weer diverse evenementen op het programma zoals het EK en de Tour. Heel Nederland is in de ban van de komende voetbalwedstrijden, met de bijbehorende gadgets, EK-poules, oranje-cafés, acties en wat al niet meer. Ik ben benieuwd hoe lang Nederland zich staande zal houden. De naam van de Poule belooft in ieder geval niet veel goeds… Iedereen een goede vakantie toegewenst. Rust lekker uit, daar is de vakantie voor bedoeld. Voor de thuisblijvers: uw tijd komt nog wel. Denk maar zo: ik heb het nog tegoed. Ik hoop dat we een mooie zomer krijgen en dat u nadenkt over wat ik in de eerste alinea’s geschreven heb. Ik hoop dat u mijn advies ter harte neemt, dan hebben we als het goed is een prachtige langdurige nazomer!

JAN HOP WAARDEBON GRATIS APK

Timmerhout op maat

Deze waardebon is t/m 31-12-2012 in te wisselen voor een geheel gratis apk keuring (t.w.v. ruim € 50,–) bij autobedrijf Jan Hop, officieel merkdealer van Subaru, Jeep, Lancia, SsangYong, Chrysler, Dodge en Honda.

Stookhout op afroep

Deze bon is alleen geldig bij een APK keuring van een auto van bovenstaande merken. Maak online een werkplaatsafspraak op www.janhop.nl/apk en gebruik bij bevestigen de code APK2012-eD2QRZ

Pietweg 5 • 4471 NR Wolphaartdijk

T (0113) 71 55 13

Europees landbouwfonds voor de Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Natuurlijk kunt u ook telefonisch een afspraak maken: Jan Hop Goes 0113 250858 Jan Hop Roosendaal 0165 556236


2

De GanzenPen | 25 juni 2012 - nr. 22

Burgemeesters-log René Verhulst, de Burgemeester van Goes, meldt op de gemeentelijke site www.goes.nl saillante zaken of juist hele gewone zaken in Goes en op de Bevelanden. Reacties zijn welkom via de website www.goes.nl.

De GanzenPen is een uitgave van U&R Producties.

Vormgeving en druk: Bareman Grafische Bedrijven en U&R Producties ) (onderdeel van de Axelsestraat 156, 4537 AS Terneuzen 0115-613072

Eindredactie: Semper Scribo Tekst- en Redactiebureau, Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga, info@semperscribo.nl

Advertentie-acquisitie:

Drukkerij Bareman, 06-53400227 m.vanpamelen@tekstbeeld.nl Inlevering kopij vóór vrijdag 6 juli 2012. Volgende verschijningsdatum: maandag 30 juli 2012.

Bezorgklachten:

06-53400227 of info@tekstbeeld.nl © 2012 Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, kopie, film of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden.

www.ganzenpen.nl

Een weekje de Franse actualiteit volgen is Hollande. Hollande met Merkel, Hollande in Brussel, Hollande bij Obama, Hollande in Afghanistan. Hollande vooral niet in Frankrijk eigenlijk. De zender TF1 liet elke avond een nieuwe minister zien. Die van Cultuur, een vrouw bij het filmfestival in Cannes. Die van Justitie, een vrouw op een persconferentie. Wat lastig te volgen: dat rappe Frans, iets met toezicht op probleemscholen geloof ik. Een man is minis-

A anhang w agen s C ar av ans Ook reparaties aa n stacaravans op locatie!

CBG Caravans, gevestigd aan de Verrijn Stuartweg 21-29, is uw specialist op het gebied van onderhoud en reparatie aan caravans (BOVAG-gecertificeerd). We verzorgen o.a. diverse BOVAG- en FOCWA-keuringen. Naast onderhoud en reparatie kunt u bij ons ook terecht voor schadeherstel. Het onzichtbaar herstellen van deukjes in uw caravan volgens het ingenieuze Caravan Repair systeem. Verder leveren en monteren wij diverse merken caravanmovers:

POWR movers

Reich movers

SimPark movers

Truma movers

Dankzij jarenlange ervaring een product wat aan alle wensen van de kampeerder voldoet. Een mover met een geoptimaliseerd design, krachtige motoren en licht in gewicht.

Naast ingenieuze systemen voor camperfabrikanten nu ook producent van caravanmovers. Inmiddels een bekend verschijnsel op campings: de Reich Move Control. Alles origineel Duitse productie. Compact en licht in gewicht.

De SimPark mover is een Nederlands product en is vervaardigd van RVS. De SimPark mover maakt van iedere uitdaging een routineklus. Voor alle onderdelen wordt gebruik gemaakt van RVS en hoogwaardige afwerking om kwaliteit en duuzaamheid te waarborgen.

Het origineel onder de manoeuvreersystemen. Ongelooflijk krachtig en toch fijngevoelig manoeuvreert hij uw vrijetijdsvoertuig moeiteloos en veilig naar de meest ontoegankelijke plekjes. Bijkomend voordeel is dat u standaard verzekerd bent van een Europese dekking.

C.B.G. Aanhangwagens V.O.F. Verrijn Stuartweg 21-29, 4462 GE GOES T: 0113-323033, b.g.g. 0113-211682 www.cbgaanhangwagens.nl

COLOFON

CARROSSERIEBOUWBEDRIJF

ter van Werkgelegenheid en was bij stakers op een Unilevervestiging. Hij was al op communicatiecursus geweest denk ik, want hij had het over vertrouwen en vertrouwen. Daar wil ik zo naar toe met u. Verder items over Marine Le Pen op campagne voor de komende parlementsverkiezingen, folders en bloemen uitdelend op markten. Zeer populair zo te zien, want de socialistische kandidaat werd weggehoond. Misschien zat dat wat in het onderwerp, want de interviewer kreeg beschuldigingen naar zijn hoofd van die kandidaat. Dat nemen ze dan ook op en dat is wel leuk. Van Sarkozy niets meer, terwijl die met 3% verschil verloor van Hollande. Wel weer een gedeelte over de strijd om het leiderschap in de UMP. Het is ook overal hetzelfde. En ook nog te melden: een reportage over de Aalsmeerse bloemenveiling, de grootste van Europa. Een logistiek wonder. De rozen ‘s ochtends vroeg aangevoerd, staan aan het eind van de middag bij u op tafel in Marseille. Dat kon ik goed verstaan. Dat vertrouwen dan. Dat gaat niet zozeer om vertrouwen in de politiek, maar om het vertrouwen in de economie. De financiële crisis, de eurocrisis en nu de vastgoedcrisis hebben voor een vertrouwenscrisis gezorgd. De consument houdt de hand op de knip en dat merken we allemaal. En wat lees ik dan: het moet makkelijker worden mensen te ontslaan, hypotheekrente aanpakken of niet, spaargeld gaan belasten, kinderbijslag aanpakken, reiskosten belasten, etc. En dat allemaal om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, want dat is volgens De Volkskrant van zaterdag wat de kiezers het belangrijkste vinden. Maar aan welke kant moet je beginnen om het vertrouwen terug te krijgen? Hollande begon met 30% korting op de salarissen van bewindslieden en het afschaffen van de combinatiefuncties. Een Franse minister combineerde dat ambt meestal met een burgemeesterschap van een niet geringe gemeente zoals Nantes of Bordeaux. Nu kun je zeggen dat die 30% onder Sarkozy er was bijgekomen en dat de Franse politiek van nepotisme aan elkaar blijft hangen. Maar à la: het is een begin van Hollande in Frankrijk. Het was ruim twintig jaar geleden dat ik in de Provençe was. De Gorges du Verdon ziet er nog hetzelfde uit. Het Lac de St. Croix nog steeds hemelsblauw, alleen de lavendelvelden lijken groter geworden. Maar de mensen zijn vriendelijker en hulpvaardiger, groeten op straat en in tegenstelling tot de kust heeft een kop koffie de prijs van die in Goes en zijn er markten waar je allerlei heerlijke kaasjes kunt kopen. Het gezellige Franse landleven, om het met Rijk de Gooijer te zeggen, “dat is pas fijn”. Ligt dat allemaal aan Hollande of ben ik in twintig jaar veranderd?


nr. 22 - 25 juni 2012 | De GanzenPen

Verre reizen

…wij gaan een stap verder…

3

Wie reist, kent veel verhalen. Als je soms hoort wat mensen allemaal beleven wanneer ze hun thuis tijdelijk verruilen voor het vakantieadres. Elk oord of soort onderdak heeft zijn eigen charmes. Wat ze volgens mij allemaal gemeen hebben is dat je de eerste twee dagen moet wennen. In een appartement even de spulletjes zo neerzetten dat het een beetje van jezelf is. Op een hotelkamer wordt het vanzelf eigen wanneer de koffers zijn uitgepakt en je bij gebrek aan kastruimte een stoel als kleerhanger gebruikt. Met een caravan neem je je huis gewoon mee, maar dan moet je weer wennen aan de tijdelijke buren en aan het plaatsje waar je eigenlijk niet wilt staan.

Drukkerij BareM an

Axelsestraat 156 4537 AS Terneuzen t (0115) 61 30 72 f (0115) 61 48 86 W www.bareman.nl M info@bareman.nl

Rij Verstandig-Voordelig-Verantwoord voor ons milieu. Rij LPG en spaar Uw portemonnee. Complete probleemloze installatie (4 cilinder) rijklaar vanaf € 1.850,– inclusief BTW Professioneel totaal onderhoud aan LPG auto’s bij Uw Erkende Specialist. Tel. 0113-276760

Vakkundig onderhoud & reparatie:

Ad Akkermans Auto’s B.V.

Verkoop:

Fruitlaan 12-14 4462 EP Goes www.a-goes.nl Specialisme: Tel. 0113-276760

Onze interessantste reizen waren de reizen die volgden op een congresbezoek. Congressen worden meestal georganiseerd in mooie steden met veel geschiedenis zodat het aantrekkelijk is om op zo’n congres in te schrijven. Zo werd eens Israël bezocht ten tijde van de overdracht van Jericho aan de westelijke Jordaanoever, aan Arafat. De dagen ervoor kon je gewoon vrijelijk heen en weer reizen. Na de overdracht werd een visum verplicht. De animo om een tocht naar het noorden te maken was gekrompen van 80 tot 8 deelnemers zodat een klein busje volstond, met aan het stuur iemand van de, volgens mij, geheime dienst gezien de wapens onder de bestuurdersstoel. Dat de overdracht niet met ieders instemming ging, was te merken aan de stenengooiers die het op ons busje gemunt hadden, zodat er ineens flink gas werd gegeven. Mede door het landschap waanden we ons honderden jaren terug in de tijd. Dichter bij huis in Italië hebben we natuurlijk ook Rome bezocht, toen er nog niet in rijen van tien voor de Sint Pieter gewacht moest worden. Toen waren er namelijk nog geen poortjes waar de horde doorheen geloodsd werd, ter voorkoming van het meenemen van middelen om het mooie gebouw aan puin te knallen, met de aanwezige bezoekers zonder een gevaarlijke ceintuur.

POTTEN EN PLANTEN HEBBEN WIJ IN VELE MATEN EN KLEUREN. WIJ KUNNEN VOOR U, UW HUIS EN TUIN GEHEEL INRICHTEN MET DE POTTEN IN DE JUISTE SFEER MET BIJPASSENDE BIJZONDERE PLANTEN

Ik heb ook eens een kleine week verbleven in een zeer simpel onderkomen, zo’n twintig kilometer boven Rome. Het was een soort verbouwde boerderij die in zes appartementen was onderverdeeld. Het was zó terug naar de natuur dat wij de enige bewoners waren. In de verste verte niemand anders te zien. De laatste dag hebben we doorgebracht in de executive suite van een mooi hotel. In één dag alle ontberingen ingehaald. Heerlijk. Natuurlijk hebben we toen wel al het ouds bekeken en ontdekt hoe het vroeger moest zijn geweest. Zo langzamerhand hebben we vele grote steden bezocht en gezien hoe men vroeger leefde, inclusief de hedendaagse plaag van het in beslag nemen van onze eigendommen, zodat we na alles geblokkeerd te hebben tot de ontdekking kwamen dat we niet eens koffie konden betalen om van de schrik te bekomen.

Nieuwe Rijksweg 49 ‘s-Heer Arendskerke Tel: 0113 270960 www.terlucht.nl Open: ma. t/m vr. 9.00 uur tot 18.00uur zaterdag 9.00 uur tot 17.00 uur

Gezien de te verwachten omwenteling in september na de verkiezingen, staat bij ons Cuba op het programma. Het lijkt mij wel handig alvast te wennen aan die leefomstandigheden wanneer de grote roerganger, de gezellige vleestomaat, het hier voor het zeggen krijgt. Emmy ter Stege


4

De GanzenPen | 28 mei 2012 - nr. 21

Luchtdoop Vliegen is net zoiets als autorijden, maar dan anders en er zijn hele volksstammen die nooit aan vliegen toekomen. Vele jaren geleden was een retourtje Oostenrijk mijn ‘vliegdoop’. Niets bijzonders, doch al snel bleek dat reizen met een vliegtuig net even anders is dan reizen per bus of boot. Als de motor van de auto niet reageert op het gaspedaal, is dat iets minder spannend dan in de lucht. Een verkeerde naam op het vliegticket mag niet, even veranderen is vlugger gezegd dan gedaan. Wijzigen gaat niet. Nee, gewoon een nieuw ticket kopen en de computer kon zijn werk beginnen. Niet dus, ook op een vliegveld weigert

deze wel eens. Het ‘even wachten’ werd bijna een uur. Een rekenmachientje en een sleutelbos lieten vervolgens het controlepoortje flink piepen, en dit werd reeds bij de ‘derde’ passage opgelost (knap toch… of niet) door de douane.

ProTech Zeeland, de schoonheidsspecialist voor uw auto ProTech Zeeland is al jaren de specialist op het gebied van esthetiek van auto’s, boten, campers en andere voertuigen. Wanneer het interieur of het exterieur gereinigd en/of beschermd moet worden, bij ProTech Zeeland bent u aan het juiste adres. Bij ProTech Zeeland, in Goes, kunt u terecht met al uw vragen over de schoonheid van uw voertuig. Heeft u problemen met de lak, of glanst uw auto niet meer zoals hij deed toen u hem kocht, zit er een deukje in de wagen zonder dat er lakschade is opgetreden, groeit er mos op uw cabriokap of zou u uw auto wel eens goed willen laten wassen door professionals? Dan is het verstandig om contact op te nemen met ProTech Zeeland. Het team van professionals heeft op al uw vragen een passend antwoord. Naast het opnieuw laten leven van de lak van uw voertuig kunt u er ook met uw nieuwe auto terecht voor een ProTech duurzame lakbescherming. Door gebruik te maken van nanotechnologie worden lakporiën gedicht en wordt de

lak perfect glad. Hierdoor krijgen vuil, vogeluitwerpselen en weersinvloeden geen kans meer om de lak vroegtijdig te laten verouderen. Deze behandeling is ook mogelijk op gebruikte auto’s. Kijk voor meer informatie op de website van ProTech Zeeland. Mocht u liever zelf uw auto willen onderhouden, dan is het complete onderhoudsgamma van ProTech een mogelijkheid. Bezoek de webshop “www.protechshop.nl “ voor een overzicht van het gehele assortiment.

ProTech Zeeland Columbusweg 15 4462 HA Goes T: 0113 57 49 94 www.protechzeeland.nl info@protechzeeland.nl

Het tijdstip van vertrek was al aardig genaderd en ik had nog geen tijd gehad voor zenuwen (dat hoort toch, nietwaar). Opvallend was de bijzonder kleine ruimte voor de piloot en het vliegtuig zelf was/ is binnenin een betere uitvoering van een lijnbus. Al snel moest de gordel dichtgegespt worden en rolde het vliegtuig naar de startbaan (een vliegtuig rolt blijkbaar). Met enorme snelheid schiet de omgeving nu voorbij en enkele seconden later hoor je niks meer van het gebons over de startbaan, je vliegt dus. Op dat moment lijkt de snelheid te minderen en zakt het vliegtuig achteruit. Het zal toch niet… Blijkbaar hadden de meeste passagiers al vaker gevlogen, er breekt geen paniek uit, het is slechts een gevoel. Nauwelijks hiervan bekomen en genietend van het buitengewoon mooie uitzicht (heldere hemel – Brussel als lichtstad) worden de kranten uitgedeeld, de werking van het zuurstofmasker toegelicht en waar we het kunnen vinden, en komen de dames langs met het eten. Dat wordt knutselen, een soort salade, wijn, brood, kaas, boter, suiker, gebak, koffie, en dat alles verpakt op een dienblaadje waar we thuis nauwelijks twee koffie op kunnen presenteren. Amper een uur na de start een tussenlanding in Frankfurt. Douanecontrole ondergaan, een nieuw plaatsbewijs ophalen, en 1,5 uur wachten. Een ontzettend vriendelijke piloot deelt mee hoe hoog, hoe hard en in welke richting we gaan vliegen. Hij zegt dat het helder weer is en dat er op de plaats van bestemming 0 meter zicht is. Prettig vooruitzicht… Nauwelijks in de lucht en het tafereel van krant, zuurstof en eten herhaalt zich en ik maak voorzichtig kennis met mijn buurman. Het zicht bij aankomst blijft 0 meter en mijn buurman (die daar woont) knikt en zegt dat het daar vaak mistig is. De radar ter plaatse is zowat de beste in de wereld, hoewel er slechts 12 vliegtuigen per dag landen. Die man deed iets in bewerking van papier en kwam ook wel eens in Terneuzen. Ineens “rijden” we op een stuk Belgische kasseien, het vliegtuig begint behoorlijk te schudden en

te bibberen. Opnieuw blijft iedereen rustig zitten en heb ik weer wat bijgeleerd. De laatste 2 tot 3 km. zit het inderdaad potdicht. En jawel hoor, zonder enig probleem staan we op de grond en vijf minuten later lopen we door de douane. De terugreis gaat via Wenen, om sneller thuis te zijn. Het doet vreemd aan met een propellorvliegtuig te vliegen. Gezien de vluchttijd van een half uur krijgen we nu ‘slechts’ een drankje aangeboden. Wel weer de zuurstofuitleg enz. Mijn nieuwe Oostenrijkse buurman kende mij (?), maar was nog nooit in Nederland geweest en ik nog nooit in Azië waar hij vrij veel komt. Waarschijnlijk heb ik een HEMA-gezicht. Later op het vliegveld begint een Belg in het Duits, daarna in het Frans en vervolgens in het Nederlands tegen me te praten. We moeten weer wachten, er zitten wat schroefjes los aan of in het vliegtuig en het remlicht werkt blijkbaar niet. Een half uur wordt ruim twee uur en van de gedachte snelle terugreis komt niets meer. De tijd wordt doorgebracht met mastermind op stukjes papier en als de schroefjes weer vastgedraaid zijn, kunnen we vertrekken. Na eerst opnieuw weer menig pieptoontje bij de controle te hebben overwonnen, de aanloop verschrikkelijk lang blijkt, de kranten weer komen, de zuurstofmaskers toegelicht zijn, komt er weer eten. Na opnieuw enkele kasseiwegen te hebben getrotseerd naderen we Brussel sneller dan verwacht en na de landing tonen we voor de zoveelste keer onze pas. Maar wie let daar nog op, als je vier vluchten in een tijdsbestek van pak weg 30 uur achter de rug hebt. Een prestatie blijkbaar, want in de ontvangsthal staan honderden mensen te wachten en met de borst vooruit lopen we op de menigte af. Natuurlijk kwamen ze niet voor ons, maar om familie en kennissen te verwelkomen. Reizen per vliegtuig is vandaag de dag tenslotte een doodnormale zaak. Tot slot is de gammele lift naar de parkeergarage nog even gammel als bij het vertrek en ook de auto heeft nog dezelfde lastige kuren.

Jan Roose


Portret van J.P. Coen, gemaakt door Jacob Waben.

Ik zie hem nog voor me staan. Een grote man, zelfbewust en overtuigd van het eigen gelijk. Een man tegen wie je letterlijk en figuurlijk opzag. Wat kon hij mooi vertellen, mijn vroegere schoolmeester van de rooms-katholieke Mariusschool in Goes. Of het nu verhalen waren over dappere kruisridders die gehakt maakten van hun Islamitische tegenstanders of verhalen over de martelaren van Gorcum, altijd weer wist hij mij te boeien. Ook over de vele roemruchte figuren uit de vaderlandse geschiedenis raakte hij niet uitgepraat. Bonifatius, Floris V, Johan de Witt, Michiel de Ruyter, Johan van Oldenbarnevelt: over al deze personen had hij wel wat te vertellen. Omdat ons schoolgebouw in de J.P. Coenstraat stond, zal het geen toeval zijn Foto van standbeeld van J.P. Coen in de gevel van de Beurs van Berlage (Amsterdam)

geweest dat de meester uitgebreid inging op het leven en werk van deze voormalige gouverneur van de Verenigde Oostindische Compagnie. Uiteraard maakte hij Coen tot een ware held. Coen had doorzettingsvermogen en organisatietalent en dankzij zijn militaire genius wist hij de basis te leggen voor de macht van de V.O.C. in het latere Nederlands-Indië. Koste wat kost wilde hij een monopolie verwerven in de specerijenhandel in Indië en korte metten maakte hij met iedereen die hem daarbij in de weg stond. De verhalen die ik in de klas hoorde, leken in veel opzichten op de indianenboeken van Karl May die ik in dezelfde tijd verslond: spannend, eenvoudig en lekker ongenuanceerd. Tenslotte wist je dat het verhaal goed afliep. De blanke christenen wonnen en altijd weer beten hun gekleurde, barbaarse tegenstanders in het zand. Pas veel later kwam je erachter dat deze verhalen niet altijd strookten met de historische werkelijkheid. Sterker nog, vandaag zouden ze als ‘politiek incorrect’ worden gekwalificeerd.

nr. 22 - 25 juni 2012 | De GanzenPen

Ik moest aan dit alles denken, toen er vorig jaar uitgebreid werd gediscussieerd over het monumentale standbeeld van Coen in zijn geboorteplaats Hoorn. Er waren burgers die het meer dan het honderd jaar oude beeld wilden verwijderen uit protest tegen de vele misdrijven die Coen als gouverneur had begaan. Na langdurige discussies in de raad besloot het gemeentebestuur tot een typisch Nederlands compromis. Het beeld van Coen mocht blijven staan, maar het moest worden voorzien van de volgende tekst:

Jan Pieterszoon Coen (Hoorn 1587- Batavia 1629) Koopman, directeur-generaal en gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vormgever van het succesvolle handelsimperium van de VOC in Azië. Stichter van Batavia, het huidige Jakarta. Geroemd als krachtdadig en visionair bestuurder. Maar evenzeer bekritiseerd om zijn gewelddadige optreden bij het verwerven van handelsmonopolies in Indië. Voerde in 1621 een strafexpeditie uit tegen één van de Banda-eilanden, omdat de bewoners tegen het verbod van de VOC in nootmuskaat leverden aan de Engelsen. Duizenden Bandanezen lieten hierbij het leven, de overlevenden werden naar Batavia gedeporteerd. Coen kreeg aan het eind van de negentiende eeuw de status van nationale held,

5

compleet met standbeeld in zijn geboortestad. Een landelijk oprichtingscomité onder leiding van de Hoornse burgemeester Van Dedem zamelde hiervoor het geld in. Het bronzen beeld, een ontwerp van Ferdinand Leenhoff (1841-1914), leraar aan de Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam, werd in 1893 feestelijk onthuld. Onomstreden is het standbeeld niet. Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon. Zou iemand in Zeeland op het idee komen om ook bij het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen een tekstbord te plaatsen, waarin niet alleen gewezen wordt op de vele heldendaden van deze Zeeuwse admiraal, maar ook stil wordt gestaan bij het leed dat hij zijn tegenstanders heeft aangedaan? Of moeten we nog een stap verder gaan en een proces tegen hem beginnen? Ik zie het al voor me: De Ruyter in de beklaagdenbank, beschuldigd van misdrijven tegen de menselijkheid door nabestaanden van slachtoffers uit de Engels-Nederlandse zeeoorlogen. Wie meent dat dit idee te gek is voor woorden, moet maar eens naar Hoorn gaan. Daar loopt in het Westfries Museum op dit moment een proces tegen Coen. Ik ben benieuwd naar het vonnis. Albert L. Kort


6

De GanzenPen | 25 juni 2012 - nr. 22

Een reis door Zuid-Beveland

In de zomer van 1823 maakte de Nederlandse schrijver Jacob van Lennep met zijn vriend Dirk van Hogendorp een rondreis door heel Nederland. Op 22 augustus arriveerde hij in Tholen. Het veerbootje van Gorishoek bracht de twee mannen in Wemeldinge en een dag later kwamen ze aan in Goes. Wat hun reis zo bijzonder maakt, is dat ze er in een dagboek uitgebreid verslag van deden. Wie de aantekeningen van Van Lennep leest, wordt getroffen door de oprechtheid die eruit spreekt. Bovendien geeft zijn dagboek een aardige indruk van de vele problemen waarop reizigers in die tijd konden stuiten. In Goes werden ze rondgeleid door hun vriend, de advocaat Blaaubeen. Van Lennep noteert: “Nadat de vlooien ons een onaangename nacht bezorgd en wij ontbeten hadden, kwam ons Blaaubeen halen en leidde ons naar de kerk, alwaar wij eene predikatie hoorden van Ds. Oosterdijk (bedoeld is Van Oosterzee, AK) over Salomoo’s gezegde dat de wijsheid het beste is. Van Hogendorp, Blaaubeen en ik hadden werk ons van het schateren te onthouden, nooit heb ik zooveel onzin, pedanterie en malligheid gehoord. Uit de kerk gingen wij bij den rechter Van Deinsen, een allergekst en aartigst mensch bij wien wij madera dronken en een heerlijk uitzicht over de groote markt hadden welke met kramen gevuld was in wier midden 80 schutters bij gelegenheid van ‘s Konings jaardag paradeerden. Te 1 uur aten wij zeer slecht, wandelden vervolgens met Van Deinsen de stad uit en langs fraai een bosch naar eene buiten herberg of tuin waar wij Leuvensch bier dronken (…). Te ½ 7 stonden wij op na een goede nachtrust, daar wij een betere kamer en betere bedden hadden gekregen. Wij lieten ons goed in de herberg, van waar men het met een wagen

Pak je eigen toekomst aan, begin bij het ATC.

naar het veer zou zenden, ik deed mijne kiel alleen aan (het was smoorlijk heet) en wij wandelden de stad uit. Een fraaie weg, doch zeer naauw en met groote steenen bestraat, bracht ons over het dorp Cloetinge naar Capelle, waar wij ontbeten. Ontelbaar was het getal der boeren, die na zooveel dagen regen zich haasteden hun graan naar de schuren binnen te voeren. Van Capelle wandelden wij naar Biezelinge en Eversdijk langs een welbeplante zandweg met heerlijke bouw- en weilanden. Van Eversdijk dwaalden wij af, doch werden op een zeer aangenaam binnenpad door weilanden heen op den dijk teruggebracht, die met vier rijen olmen beplant was en ons spoedig binnen ‘s Gravenpolder bracht. Hier dronken wij bier, wandelden vervolgens verder het fraaie dorp uit en kwamen op een dijk beplant met hoog en schoon geboomte, waarop drie andere dijken even zwaar begroeid uitliepen aan wederszijden hadden wij groote vijvers, ontstaan uit de oude verstopte en verzandde rivier de Zwaake, aan wier overkant zich heerlijke boomen vertoonden en de aangenaamste gezichten opleverden. Aan den weg zagen wij hier en daar lindenboomen laag en klein, schoon reeds oud, meest voor wegwijzers dienende. Over het welgelegen en groote dorp Kwadendamme begaven wij ons langs een hoogen dijk waarvan men het uitzicht over korenvelden en water had, naar Nisse, waar wij uitrusteden. ¼ Uur van daar vonden wij het groote dorp Heinkenszand met hooge boomen omringd. In de herberg gezeten vielen wij door ‘t warme weer in slaap. Kort daarop trad een veldwachter binnen, sprak over ons met den kastelein en vroeg aan Van Hogendorp of hij een paspoort had. Deze antwoordde hem dat hij als Hollander in Zeeland geen paspoort behoefde en dus niet toonen zoude, waarop de ander ons toeduwde: ‘Nu dan zul je mee naar den burgemeester’. Van Hogendorp stond gereedelijk op. Wij volgden den vent naar een aardig buitenverblijf, waar Van

Schilderij ‘Het laantje van Middelharnis’ van Meindert Hobbema (1689)

‘In de herberg’ uit: Charles de Coster, Schetsen

uit Zeeland.

Hogendorp binnentrad en den vrederechter, die in een achterkamer zat, aansprak. Deze zeide hem dat er zoo iemand voor zou komen, doch Van Hogendorp, bemerkende dat de veldwachter ging spreken, trad weder toe, noemde zich en zijne kwaliteit, verhief de stem al luider en luider en eindigde met den veldwachter aan te klagen. De vrederechter had de verlegenheid op het gelaat geschilderd en beknorde den koddebeier, die zich zooveel mogelijk zocht te verontschuldigen. Daarop keerden wij in de herberg, waar later de veldwachter en voorts de vrederechter kwamen, die een praatje met ons maakten en den weg beduidden naar ‘t Sloe (…). Na eenige smoorheete dijken kwamen wij langs eene korte chaussée op het Sloe. Hier rusteden wij 1½ uur uit, zeer bezweet zijnde. Ons goed was er niet aangekomen, waarover wij ons beklaagden. Naar het veer gaande moesten wij nu nog een steenen pad van 20 minuten gaans en voorts 300 schreden door ‘t water loopen om de boot te genaken, daar het juist laag water was. Wij hadden dus 7 uren op het eiland gewandeld.” Albert L. Kort


nr. 22 - 25 juni 2012 | De GanzenPen

Zeeuwse meerminnen Op 7 juli is het weer de dag van het sprookje, maar wat is precies een sprookje? Het woord is afgeleid van ‘sproke’, wat gewoon een mondeling verteld verhaal betekent. De grens met begrippen als ‘legende’ en ‘sage’ is moeilijk te trekken. Fantasiewezens als kabouters en zeemeerminnen kom je zowel tegen in de folklore als in kunstsprookjes die achter de schrijftafel zijn verzonnen. Zeeland is voor zeemeerminnen natuurlijk een prima habitat. Aan vele Zeeuwse plaatsen hebben zich meerminverhalen gehecht, waarin deze wezens de ondergang aankondigen. We kennen zulke histories over Westenschouwen, Veere, Bath, Reimerswaal en Saaftinge – merendeels, maar niet uitsluitend verdronken plaatsen. De vissers van Westenschouwen waren lang geleden rijk en hoogmoedig. Op een dag vingen ze een zeemeermin, die luidkeels smeekte om weer vrijgelaten te worden omdat ze op het land niet kon leven. Maar de vissers voerden het ‘zeewyf’ triomfantelijk aan wal, terwijl haar echtgenoot hen in wanhoop achterna zwom. Al op de kade stierf de meermin. De door smart en woede verscheurde weduwnaar, die voor de wal machteloos baantjes had getrokken, wierp een handvol zand en wier in de haven en sprak: Schouwen, Schouwen, / ‘t sal je rouwen / dat je genomen eit m’n vrouwe! / ‘t Rieke Schouwen zal vergaen, / alleen de toren zal bluven staen! En inderdaad: de haven verzandde en de eens zo rijke vissers moesten als bedelaars over het eiland zwerven. Een literair bedoelde meerminfantasie bestaat ook over Zeelands bekendste verdronken stad Reimerswaal, waarvan de laatste bewoners in 1631 hun heil zochten in het nabije Tholen. Dit verhaal is geschreven door een zekere William J. ten Hoet en verscheen in 1881 in het destijds bekende tijdschrift Eigen Haard. Het heet ‘De Zeemeermin en de Verzonken stad’ en de verteltrant

7

Tegen contante betaling tegen hoogste dagkoers uw

OUD GOUD

Hutjens.indd 1

• legitimatie verplicht •

In de zestiende eeuw achtte men het bestaan van zeemeerminnen verre van onmogelijk, getuige deze afbeelding uit 1565.

Goes www.dewaaihoek.nl

der aardsche straten, pleinen, huizen, kerken en torens, door zeebewoners; meermannen en meerminnen gebouwd, voor eigen gebruik en liefhebberij’. Want in de verlaten ruimten bewoog zich immers geen menselijk leven meer… ‘slechts roggen, tarbotten en allerlei zeemonsters zwemmen met groote, glazige oogen, akelig spookachtig, de open deuren en vensters uit en in, en polypen strekken haar doodelijke zuigvangers uit daar, waar eenmaal de menschenborst zwoegde van liefde en leed, waar ouders en kinderen juichten en de bruid, den rozen- en leliënkrans in ’t haar, reikhalzend haren bruidegom verbeidde.’

Omslag van een aflevering van ‘Eigen Haard’ uit 1920.

is flink aangezet. De stad lag ‘diep in den schoot der zee begraven’, aldus Ten Hoet (zéér overdreven) en bij kalm, bewegingloos water kon je haar nog duidelijk op de bodem zien. Alsof ze niet door een ongeluk daar was terechtgekomen, ‘maar veel meer naar ’t patroon

Pas in een voetnoot verraadde de auteur dat het hier om Reimerswaal ging. Hij knoopte daar meteen een zelf verzonnen sage aan vast. Sommigen die de stad Reimerswaal op de bodem van de Oosterschelde hadden zien liggen met haar ongedeerde huizen, straten, kerken en torens beweerden dat zij ‘eenmaal weêr op zal rijzen, als haar bewoners worden opgeroepen tot den jongsten oordeelsdag.’ Jan J.B. Kuipers

Tel: 06 128 068 76 E-mail: info@huidinstituutmagnifique.nl Web: www.magnifique.vpweb.nl U kunt bij onze schoonheidssalon terecht voor: • Gelaatsbehandelingen • Acnebehandelingen • Lichaamsbehandelingen • Aromatherapie • Manicure

• Make-up • Kleuranalyse • Make-up Cursus (ook leuk als cadeau!) • Pedicure (ook aan huis) • Medische Pedicure

Ik hoop u te begroeten bij Schoonheidssalon Magnifique of bij u thuis.

Marloes van Beveren Oude Torenstraat 5 4401 EH Yerseke Erasmuspark Troelstralaan 152 4463 XZ Goes

29


8

Rij LPG en spaar Uw portemonnee. De GanzenPen | 25 juni 2012 - nr. 22

Prijsvraag: zoek en vind!

Complete probleemloze installatie (4 cilinder) rijklaar vanaf € 1.850,– inclusief BTW

Als u deze Professioneel uitdaging aanneemt, totaal onderhoud aan LPG auto’s bij Uw Erkende Specialist. maakt u kans op een leuke prijs! Tel. 0113-276760

Vakkundig onderhoud & reparatie:

Ad Akkermans Auto’s B.V.

Verkoop:

Wat is de bedoeling? Uit de

Fruitlaan 12-14 advertentie van welke vier 4462 EP Goes bedrijven komen de fragmenwww.a-goes.nl Specialisme: ten hiernaast? Tel. 0113-276760

alhandel Van Son

Uw oplossing kunt u vóór donderdag 5 juli 2012 e-mailen naar receptie@tekstbeeld.nl of opsturen naar:

tituutmagnifique.nl que.vpweb.nl

omotoren ot & metalen

HOP Oude Torenstraat 5 DEBON 4401 EH Yerseke S APK

13 tot 17.30 uur za van 8 tot 12 uur Marloes Beveren

12 in te wisselen voor een . ruim € 50,–) bij autobedrijf an g, Chrysler, Dodge en Honda.

Erasmuspark Troelstralaan 152 Goes n APK 4463 keuringXZ van een auto van

Drukkerij Bareman, Axelsestraat 156, 4537 AS Terneuzen In het volgende nummer (23) wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. Hem of haar wacht een leuke verrassing! Veel succes! De oplossing van de vorige puzzel was: Ambachtscentrum Goes, Orgelconcerten Goes, Heijnen-Stuij en FotoboekZeeland.nl. De winnaar van editie 21 is dhr. C. Schroevers uit Goes. Van harte gefeliciteerd!

praak op www.janhop.nl/apk de APK2012-eD2QRZ

Euphonia Goes door alle tijden heen

h een afspraak maken: Hop Roosendaal 0165 556236

125 jaar muziekvereniging

Het Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13 te Goes toont vanaf 24 juni t/m 21 oktober 2012 de nieuwe wisselexpositie ‘Euphonia Goes door alle tijden heen’, 125 jaar geschiedenis van een Goese muziekvereniging. De oudste muziekvereniging van de Gemeente Goes is jarig! 4 juli 2012 is het 125 jaar geleden dat deze muziekvereniging is opgericht. Reden voor het museum om een feestelijke tentoonstelling in te richten. Het museum is geopend maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Euphonia 125 jaar Goese muziekgeschiedenis. De tentoonstelling geeft zowel een overzicht van het verleden als het heden. Euphonia is springlevend. Muziekvereniging Euphonia heeft als fanfareorkest in november 2011 tijdens het KNMF-concertconcours een topprestatie geleverd. Het orkest werd vooral beoordeeld op de muzikaliteit en de individuele klasse van de muzikanten. Er zijn in die 125 jaar diverse voorwerpen bewaard gebleven. In de expositie zijn o.a. het oudste en jongste vaandel te zien, alsmede diverse medailles, fakkels, oude instrumenten en oude gedrukte bladmuziek van oud-dirigenten. Daarnaast is er ook

veel beeldmateriaal bewaard gebleven dat wordt getoond in een fototentoonstelling.

QR codes Verder kunnen bezoekers met hun mobiele telefoon (smartphone) de in de expositie getoonde QR-codes scannen om muziek van Euphonia te beluisteren. Zo wordt hun wandeling langs de expositie een feest van herkenning!

Jubileumboek Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan geeft Euphonia een boek uit waarin u alles kunt lezen over de geschiedenis van de vereniging. Euphonia Goes was aanvankelijk een harmonie en werd later een fanfare. Verder kan men lezen over de drumband die later de slagwerkgroep werd, de blaaskapel, de vele koperensembles, het jeugdorkest, de samenspelgroep en de blokfluitgroep. Iedereen die ooit deel uitmaakte van de vereniging tot en met eind 2011 kan zichzelf in het boek terugvinden. Het jubileumboek is vanaf 25 juni te koop in de museumwinkel ’De kleine Bazar’. Ook worden in het boek de andere huidige muziekverenigingen van de Gemeente Goes aan u voorgesteld. Er klinkt al meer dan 125 jaar muziek in de gemeente Goes.


Opnieuw gezinsuitbreiding. Deze keer is hij behoorlijk groot, heel erg zwart en heeft prachtige bruine ogen. Hij kan je heel trouwhartig aankijken en hoopt stiekem op wat lekkers. Hij draagt een hesje van Hulphond Nederland en luistert (bijna altijd) voorbeeldig. Niet voor niets, hij is goed opgeleid en bijna twee jaar getraind in een speciaal hiervoor geselecteerd gastgezin. Dochter heeft hem sinds een paar weken in huis en in het begin is dat behoorlijk wennen. En dat is wederzijds. Niet alleen moet zij aan de hond wennen, maar de hond ook aan haar en zijn nieuwe woonomgeving. Ze woont gelukkig erg gunstig om heerlijk te wandelen en heeft de zeedijk, de kreek en nog veel meer tot haar beschikking. De training wordt nu verder geïntensiveerd, gericht op onze dochter. Regelmatig krijgt ze feedback en leren ze allebei nieuwe dingen. Hoewel in het begin de epileptische aanvallen wat toenamen, hoopt ze natuurlijk dat deze op termijn zullen verminderen. Dat is ook de insteek.

Veel leuke en soms ook erg lieve reacties krijgt ze, terwijl ze ermee aan de wandel is. En ook hulp, want als ze onverhoopt valt (wat helaas al gebeurd is), zijn mensen zo attent om haar even thuis te brengen. En nee, wij als omstanders mogen hem absoluut niet aaien, geen oogcontact maken en er in principe niets tegen zeggen. Hij moet volledig gericht zijn op onze dochter. Lastig, want hij is niet alleen prachtig en maar ook heel erg lief. We hebben hem in onze familie al helemaal in ons hart gesloten. En ook de kleine Charlie (hond van zoon en schoondochter) uit Breda vindt het reuze interessant. Hij is nog wel wat enthousiast en vindt het lastig dat hij er niet onbekommerd mee mag spelen. Want zeg nu zelf, nog een viervoeter in de familie is wel leuk! Ze mogen wel even snuffelen en doen, maar daarna moet de hond van dochter weer in zijn rol van opletten en waakzaam zijn. Dat doet hij trouwens voortreffelijk. Ze is er elke dag een aantal keren mee buiten. Samen gaan ze boodschappen doen en naar de sportschool. Hij volgt al haar verrichtingen met veel belangstelling, maar blijft rustig liggen op het badlaken, dat ze speciaal voor hem meeneemt. Bijzonder om te zien. Meer en meer raken ze aan elkaar gewend en aan elkaar gehecht. Ook wij zijn al mee op stap geweest. Zijn eerste theaterbezoek met zus, broer en schoonzus in Breda verliep vlekkeloos. De rit in de auto is geen probleem. Hij komt uit het hoge noorden, dus is het autorijden wel gewend. Zelfs in mijn kleine autootje lukt het, dus m’n eerdere bezwaren (hond,

9

haren, vies) verdwijnen natuurlijk als sneeuw voor de zon. Laat de zomer maar komen, deze extra passagier is van harte welkom… Loes Goossen

Beleef het buitenleven bij MR Kunststoffen BV * Deze actie is niet geldig op offertes van 2011 Vraag naar de voorwaarden

Aan de Westerschelde

nr. 22 - 25 juni 2012 | De GanzenPen

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT: BUITENPRODUCTEN VAN VERANO. De buitenlevenproducten van Verano® zorgen voor een optimale beleving van tuin en terras. Showroom Halsteren | Canadaweg 6, 4661 PZ Halsteren | Tel. 0164 683425 www.mr-groep.nl | info@mr-groep.nl


10

De GanzenPen | 25 juni 2012 - nr. 22

Lekker Lezen Om maar met de deur in huis te vallen: Bonita Avenue is een boek dat leest als een tierelier. Dat wordt onderstreept door de 17e druk sinds september 2010.

® John Brouwer

Om kort te gaan: Sigerius wordt een beroemd wiskundige en ver-trekt naar Californië, samen met echtgenote (de buurvrouw) en stiefkinderen Joni en Janis. Ze beleven daar, op Bonita Avenue, de gelukkigste tijd van hun leven. Wilbert, het kind uit zijn eerste huwelijk, een stuk crapuul, is dan ver weg. Ook uit zijn gedachten.

Het verhaal heeft wat weg van een klassiek Grieks familie-drama, maar speelt in deze tijd. De Enschedese vuurwerkramp is de opmaat naar de ontrafe-ling van wat er zich werkelijk afspeelt in het gezin van Siem Sigerius, rector magnificus van de Tubantia University.

Terug in Twente studeert Joni aan de universiteit en ontmoet daar Aaron. Joni en Aaron: de twee andere hoofdrolspelers in deze thriller, want dat is dit boek ook.

De drie hoofdrolspelers worden tot op het bot gefileerd en te kijk gezet. Niets is wat het schijnt. Om de beurt komen ze aan het woord en vertellen hun deel van het verhaal, dikwijls met vele flashbacks die vakkundig door de auteur zijn ingeweven. Sigerius komt uit de arbeiders-klasse, maar schopt het uiteindelijk tot minister. In zijn jeugd een groot kampioen judo. Maar dan komt hij maanden in het gips. Zijn buur-vrouw brengt hem lectuur, waar-onder zeer moeilijke wiskunde-opgaven, die hij, met niet meer dan MULO, in één nacht even oplost, zelfs op meerdere manieren.

Zelf een boek schrijven of al geschreven? Productie eventueel per stuk en toch betaalbaar Kom eens praten over onze ongekende mogelijkheden Drukkerij Bareman produceert uw boek in professionele kwaliteit en in elke oplage

Dru kkE r i j B a r Ema n Axelsestraat 156, postbus 139, 4530 AC Terneuzen t (0115) 61 30 72 F (0115) 61 48 86 www.bareman.nl E info@bareman.nl

‘Wat weten we van elkaar?’ zegt Siem ergens en slaat daarmee de spijker op de kop, want Joni en Aaron leven een verborgen tweede leven. Samen hebben ze een pornosite. Aaron als fotograaf en de fraaie Joni als model. Ze worden er steenrijk mee. Ze kopen zelfs een peperduur miljoenenjacht, gelegen in de luxe jachthaven van Sainte Maxime aan de Middellandse Zee, tevens de locatie waar dit boek tot een gruwelijk einde komt. Als Wilbert na jaren vrijkomt uit de Scheveningse gevangenis, is dit voor Siem een obsessie. Hij is genomineerd als minister, maar wat moet je dan met een criminele zoon, een regelrechte moordenaar. Leg dat maar uit… Joni komt uiteindelijk terecht in de Amerikaanse porno-industrie, Aaron achterlatend in de zoveelste schizofrene aanval. Genoeg verklapt over dit boek, vol met sublieme taalvondsten. Alleen daarom is het al een genot om het te lezen. Minder geschikt voor teer-besnaarde zielen.

Bonita Avenue Auteur: Peter Buwalda Uitgever: De Bezige Bij 543 pagina’s Prijs: € 19,90 ISBN 9789023457299

verwen je voeten & gun jezelf de zorg van een pedicure

Nu ook IPL - lichtflits ontharing - vraag naar de mogelijkheden! - Corine Berman Drukkerij Bareman is een handelsnaam van Bareman Grafische Bedrijven bv en is onderdeel van de

- Van Maelstedestraat 17 - 4472 AS ’s Heer Hendrikskinderen - 0113 252640 - 06 29193075 - corineberman@kpnplanet.nl -


nr. 22 - 25 juni 2012 | De GanzenPen

Goese Metaalhandel Van Son

11

zaterdag 14 mei te Middelburg MIDDELBURGS

GROTE VEILINGHUIS KUNST- EN Verhage & Van Kleef zaterdag 14 mei te Middelburg ANTIEKVEILING

Van Doornestraat 1A 4462 EX Goes T 0113-212684 M 06-20442944

GROTE KUNST- EN ANTIEKVEILING gevraagd

met onder meer een grote collectie zeldzaam Zeeuws zilver

accu’s recycling kabels & elektromotoren non-ferro schroot & metalen

met onder meer een grote collectie zeldzaam Zeeuws zilver Schilderijen, bloedkoralen en granaten halscolliers, mutsspelden, hoofdijzers, Van der Valk Hotel der Valk Hotel Paukenweg 3 Middelburg goud-Van en zilverwerken, munten, armbanden, ringen, pepermuntdoosjes, Paukenweg 3 Middelburg broekstukken, of 20 gouden dop,zaterdag antieke tegels, Kijkdagen: vrijdagflacons 13 meimet vanzilver 15 tot uur en 14 meioude boekwerken, meubilair, glas en van kristal, porselein enz.uur voor onze veiling eind september. 9.30 tot 11.30 De veiling start zaterdag 14 mei om 14 uur Bel ons of u kunt ons een bezoek brengen op woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag van 13 u tot 17 u en op afspraak.

middelburgs VEILINGHUIS

Verhagemiddelburgs & Van Kleef

geopend: ma-vr 8 tot 12 uur en 13 tot 17.30 uur za 8 tot 12 uur

middelburgs VEILINGHUIS

Meer dan 40 jaar een betrouwbaar adres als Houtkaai 9 Verhage & Van Kleef Kunst- en antiekveilingen a.I. verhage Bv. NL - 4331 JR Middelburg directie: ruben van Kleef tel (+31) (0) 118 62 76 39 Houtkaai 9 gsm (+31) (0) 6 38 93 07 33 NL - 4331 JR Middelburg www.middelburgsveilinghuis.nl www.middelburgsveilinghuis.nl tel (+31) (0) 118 62 76 39 info@middelburgsveilinghuis.nl info@middelburgsveilinghuis.nl gsm (+31) (0) 6 38 93 07 33

Hoondert Rally Team presteert in ELE rally Afgelopen weekend is met een zeer sterk deelnemersveld de 48e ELE rally rondom Helmond en Eindhoven verreden. Coureur Adwin Hoondert uit Hoedekenskerke en navigator Ruud Koole uit Nisse hebben te midden van een ongekend sterk deelnemersveld een 2e plaats in groep N behaald en een 3e plaats in het Nationaal Rally Kampioensschap. Dit is een topprestatie gezien de omstandigheden waarin de rally verreden werd en de aanwezige concurrentie. De ELE rally wordt als een van de zwaarste rally’s van Nederland gezien. Dit jaar waren er negentien zware, uitdagende proeven in verschillende buitengebieden. Veel slingerwegen met diverse ondergronden zoals asfalt, gravel, klinker en mul zand. Ook was er een aantal zeer zware technische proeven

bij, zoals op het militaire terrein ‘de Strijpse kampen’ en het industrieterrein van Son. Een kleine fout wordt hier genadeloos afgestraft. De groep N klasse wordt vooral door Mitsubishi beheerst. Bijna alle wagens zijn van het type Evolution. De EVO X van Hoondert Rally Team is speciaal geprepareerd door van den Heuvel motorsport. Deze verzorgt ook de service op locatie en geeft advies over de bandenkeuze e.d. Na vier uitstekende prestaties op een rij staat de Zeeuwse equipe op een stevige derde plaats in het klassement voor het Nationaal Rally Kampioenschap. Een zeer bijzondere prestatie. Adwin Bij het artikel ’Frau Antje komt ook uit Zeeland’ is vorige maand per abuis de verkeerde foto geplaatst. Hiernaast ziet u Celine als Frau Antje op de receptie in Kleve (Duitsland). De vorige maand geplaatste foto betrof de receptie in Parijs.

Hoondert: “We rijden om te winnen, maar ik neem geen onverantwoorde risico’s. We hebben een zeer competitieve wagen, goede ondersteuning tijdens de rally en de samenwerking met navigator Ruud Koole is perfect” Hoondert Rally Team is na drie rally’s dus serieus op weg naar een podiumplaats. Rallyrijden blijft echter wel een mechanische sport. Het uiterste wordt gevraagd van mens en machine. In de rallywereld wordt inmiddels danig rekening gehouden met de Zeeuwse coureurs en worden ze op de voet gevolgd door RTL rallyreport.

Meer informatie over dit succesvolle team kunt u vinden op www.hoondertrallyteam.nl


12

Maak zelf de mooiste fotoproducten in een handomdraai

De GanzenPen | 25 juni 2012 - nr. 22

STAP 1 Software DOWNLOADEN, installeren en updaten voor de laatste producten. Windows-waarschuwingen kun je negeren, want de download is veilig.

spir a

STAP 2 Product, foto’s en indeling SELECTEREN Eventueel achtergronden, speciale kaders, effecten en teksten TOEVOEGEN, slepen, draaien… wat je maar wilt!

STAP 3

STAP 4

Opslaan en UPLOADEN

en even op de postbode wachten…

BESTELLEN

fotoalbums kalenders agenda’s

albin ding har d e kaf lay - f l t at

weekkalenders maandkalenders jaarkalenders familieplanners spec

iale w

ens e

n

• HET GROOTSTE GEMAK • GOEDE SERVICE • SNELLE LEVERING • FotoboekZeeland.nl is hét adres om snel, professioneel en goedkoop fotoboeken en kalenders te maken. Verras jezelf of familie en vrienden met een persoonlijk aandenken. Vandaag besteld, overmorgen in huis!*

Er worden voortdurend nieuwe producten toegevoegd. Kijk daarom regelmatig naar de beschikbare updates. Wij blijven ook onze software uitbreiden. FotoboekZeeland.nl heeft geen weder-verkopers. Je bestelt rechtstreeks bij de producent. Dit houdt de prijzen uiterst scherp. Er is veel materiaal standaard aanwezig om de pagina’s aantrekkelijk te maken, maar ook zelf kun je achtergronden, kaders, maskers, mooie effecten en andere afbeeldingen toevoegen om een persoonlijk album professioneel en aantrekkelijk te maken.

VOOR DE SNELSTE LEVERING KIES JE VOOR THUIS AFLEVEREN PER POST Vanaf het moment dat de betaling bij ons binnen is, wordt er binnen drie dagen geleverd. Ook kun je op verschillende adressen het product afhalen. Afhankelijk van het tijdstip van de bestelling, kan dat enkele dagen langer duren. HEB JE IDEEËN OF WENSEN? LAAT HET ONS WETEN! * Uw bestelling gaat in productie als de betaling binnen is. Bij bankoverschrijvingen kan dit soms enkele dagen duren.

GP-22