Page 1

vader en moeder geboekstaafd.

De dirigent 

De hemel 3 bestaat niet 

zodra ze trouwden en kinderen kregen. Nu onvoorstelbaar. Kerken die elke zondag vol zaten. De worsteling om te willen geloven en niet toe te geven aan de grote twijfels die men ervaart. De onmacht die je als vader voelt als de kinderen hun eigen weg gaan en dat niet doen Straatnaam conform je verwachtingen.

Tel. 0113-276760

Vakkundig onderhoud & repa

Ad Akkermans Verkoop:

Auto’s B.V.

De GanzenPen 4 Verklaard

Ze heeft daarvoor, jaren aan een stuk, haar vader geïnterviewd. Voor de ouderen zal het allemaal Gratis huis-aan-huis magazine voor de gemeenten Goeszeer enherkenbaar Kapelle zijn. De tijd van vlak voor en na de oorlog. De toenmalige enorme woningnood in de grote steden. De grote gezinnen (de pil bestond nog niet) en een totaal andere sociale

5

Specialisme:

www.a-goes.nl

De invoering van de vrije zaterdag. De snel toenemende welvaart (de salarissen verdubbelden soms in slechts enkele jaren).

Geen seks voor het huwelijk was toen voor velen een vast Jaargang 3 van • 30 januari nummer Of dit2012 er ook •mee te maken17 had dat gegeven, ook voor de ouders Jannetjes moeder later zeer depresJannetje. Dat die regel dikwijls sief werd, is niet goed te zeggen, allerlei narigheid en stress (een begrip dat men toen nog niet kende) maar vast staat dat het voor de vader en de kinderen, veel verdriet opleverde, namen de mensen op de opleverde. Zoveel zelfs dat de koop toe.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen…

Een opvoeder uit Wilhelminadorp 7

De roep van…

8

Scan de QR-code en volg ons op

autoruit stuk? Autotaalglas Zeeland 0113-251700

autotaalglas laat je niet barsten 0800-0828

Alle tellers staan weer op nul. We moeten er weer allemaal tegenaan dit nieuwe jaar. Plannen en voornemens hebben we vrijwel allemaal. Het is goed je een doel te stellen bij het begin van een nieuwe periode. Dat kan privé, zakelijk of op een ander terrein. Een goede doelstelling is SMART: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdgebonden. Vooral het woord ‘ambitieus’ spreekt mij aan. We hebben mensen nodig die ambitieus zijn. Daar zitten we met z’n allen op te wachten. Niet afwachten tot er wat gebeurt, maar zelf het initiatief nemen. Eind 2011 hoorden we vooral mensen uit de bouwsector hun zorg uitspreken over het komende jaar. Natuurlijk is een nieuw jaar spannend, maar begin met een doelstelling die voldoet aan deze vijf kernwoorden. In dit geval is het woord ‘Realistisch’ belangrijk. Als je je doelstelling zo bepaalt, dan kan 2012 voor iedereen een succesvol jaar worden. Gelukkig zijn er ook veel ondernemers (ook in de bouw) die positief vooruit kijken. Ik hoorde iemand zeggen: ’Als dit crisis is, mag deze van mij tien jaar duren.’ Er zijn nog steeds bedrijven die een goede orderportefeuille hebben. Waarom ik dit schrijf? Er wordt veelal negatief geschreven en we worden allen beïnvloed door de berichtgeving die tot ons komt. Laat u er niet door verleiden en ga gewoon aan de slag om uw doelstellingen te realiseren.

Berichtgeving, schreef ik zojuist. Op nieuwjaarsdag hoorde ik het eerste journaal. We zouden een rustige jaarwisseling gehad hebben. Gelijk daarna vertelde men hoeveel mensen er opgepakt waren, dat er mensen ernstig gewond waren geraakt en dat er wat incidenten hier en daar hadden plaatsgevonden. Later in de week stond in de kranten dat er voor duizenden euro’s schade is ontstaan door vuurwerk of vandalisme. Veelal moet dit door de gemeentes (dus door onszelf) betaald worden. Hoezo, een rustige jaarwisseling? ’t Is maar hoe je het bekijkt.

Vanaf deze plaats wil ik iedereen het allerbeste toewensen voor het komende jaar. Gezondheid, liefde, respect en wijsheid toegewenst voor u en de mensen rondom u. Dit alles hebben we nodig om met elkaar te leven en om onze doelstellingen te realiseren. Ronald van der Hart

Suiker zonder calorieën

Houtzagerij De Piet

• • • •

Sukrin

100% natuurlijk Smaakt als suiker Ook voor diabetici Bij koolhydraatarm dieet

Timmerhout op maat

Sukrin

Stookhout op afroep Pietweg 5 • 4471 NR Wolphaartdijk

T (0113) 71 55 13

Europees landbouwfonds voor de Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

van € 9,95

www.dewaaihoek.nl Hoek Gasthuisstraat/Oostwal

vóór € 8,95 bij inlevering van deze coupon


2

De GanzenPen | 30 januari 2012 - nr. 17

Burgemeesters-log René Verhulst, de Burgemeester van Goes, meldt op de gemeentelijke site www.goes.nl saillante zaken of juist hele gewone zaken in Goes en op de Bevelanden. Reacties zijn welkom via de website www.goes.nl.

Een rustige jaarwisseling heet het dan. Of vinden we het langzamerhand normaal worden dat je her en der wat vuurwerk door de brievenbus gooit en eens een bushokje opblaast? Wat dat betreft geef ik burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gelijk. Het kan ook te hard zijn met die knallen. Door de luchtdrukverplaatsing gaan er autoalarmen af en erger, vliegen de ruiten er uit. Voor veel geld moet er overal geluidsreductie plaatsvinden, denk eens aan ARBOmaatregelen, decibelmeters en geluidsschermen. Oud en nieuw is dan geen vrijbrief om dat zware, vaak illegale vuurwerk, naar huizen en mensen te smijten. En vergeet niet wat er voor dit feest op de been gebracht wordt aan politie en hulpdiensten. Wat dat betreft ben ik het eens met het PZCcommentaar dat we toe zijn aan een veiliger vuurwerkcultuur. In diezelfde PZC van 2 januari wordt nog veel verder gekeken dan het volgende oud en nieuw. De provincie vindt dat de kering moet blijven, lezen we. Wordt die dan binnenkort afgebroken of zo? Ik dacht al aan nieuwe werkgelegenheid maar het gaat over de situatie over 100 jaar, dan zou de kering door de zeespiegelstijging geen functie meer hebben. Mocht ik nou eens helemaal geen onderwerp hebben voor dit log dan ga ik een keer de zeespiegelstijging behandelen. Want die smeltende ijsberg neemt nu ook plaats in. Onze druk bezochte nieuwjaarsreceptie werd gecombineerd met een prijsuitreiking. Namens het college reikte ik de MVO-prijs uit. De verkiezing was georganiseerd door COS Zeeland en het ging over, zoals gezegd, maatschappelijk verantwoord ondernemen; duurzaamheid. De jury onder leiding van Wilfried de Smet had vooral gekeken naar de drie P’s: people, profit en planet. De drie finalisten waren Dubourgraaf met Robert de Bourgraaf, Meubel- en Rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer met Herman Brouwer en Cleanmaster Biolux van Björn Terlingen. De eerste plaats ging naar Cleanmaster, een familiebedrijf dat al jarenlang duurzame producten op de markt brengt. Jammer voor Herman Brouwer, hij had graag met de prijs zijn 25-jarig jubileum luister bijgezet. Ach, als Goes hebben we ook ervaring met 2e plaatsen. Mijn speech ging over legitimiteit en duurzaamheid. elangrijkste vaststelling is dat je niet alleen van burgers moet vragen dat ze de overheid vertrouwen, maar dat de overheid de bewoners ook moet vertrouwen. En dat het bij duurzaamheid niet alleen gaat om productieprocessen en milieuvriendelijke zaken, maar dat er ook een sociale dimensie aan zit. Een betere kwaliteit van relaties tussen mensen onderling. Dat zou pas een knallend begin zijn. Voor de fijnproevers onder u, de gehele toespraak staat op de website www.goes.nl.

Hoge stookkosten? Schimmel? Condens? Tocht? GevelCare maakt infrarood opnames van uw woning om warmtelekken en vochtplekken zichtbaar te maken. GevelCare voert de BlowerDoor test uit om de luchtdichtheid van uw woning te bepalen en ongewenste luchtlekkages op te sporen. Bel: 0627823125

info@gevelcare.nl

Stichting Embrace helpt en ondersteunt de daklozen in Boedapest en omstreken. Wij doen dit door transporten met kleding en andere goederen en geld in te zamelen door acties om alle hulp te kunnen blijven realiseren.

de juiste plaats terecht komen. Er wordt regelmatig overlegd waaraan de meeste behoefte is, zodat we gericht kunnen inzamelen. Waarom juist deze doelgroep? De armoede en de zeer kleine kans om er ooit uit te komen, heeft ons enorm geraakt. De sociale hulp die wij hier in Nederland hebben en alle mogelijke vormen van intergratie projecten zijn daar een totaal onbekend fenomeen. Geboren als dakloze is negen van de tien keer ook sterven als een dakloze.

De hulp die wij bieden gebeurt op basis van relatie. We leveren zelf de goederen af of doen dit via contactpersonen in Boedapest. Zo zijn wij ervan verzekerd dat de spullen op

www.gevelcare.nl

Voor meer informatie kunt u kijken op www.stichtingembrace.nl Uw hulp is hard nodig om dit werk voort te zetten! Giften kunt u overmaken op 5310625 t.n.v. Stichting Embrace Stichting Embrace (Michel en Janet van Boxtel) Prinsesbeatrixweg 6 4424 AC Wemeldinge end_of_the_skype_highlighting info@stichtingembrace.nl

Luxe en soms aparte vakantiehuizen mét privé zwembad in Zuidwest Frankrijk (Dordogne en Lot) te huur van particuliere eigenaren! Tegen inlevering van deze advertentie krijgt u bij boeking een gratis etentje in het forellen restaurant De Gouffre du Blagour!

www.francevilla.nl COLOFON

De GanzenPen is een uitgave van U&R Producties.

Vormgeving en druk: Bareman Grafische Bedrijven en U&R Producties ) (onderdeel van de Axelsestraat 156, 4537 AS Terneuzen 0115-613072

Eindredactie: Semper Scribo Tekst- en Redactiebureau, Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga, info@semperscribo.nl

Advertentie-acquisitie:

Drukkerij Bareman, 06-53338404 Aanleveren advertenties: s.andeweg@tekstbeeld.nl Inlevering kopij vóór vrijdag 3 februari 2012. Volgende verschijningsdatum: maandag 27 februari 2012.

Bezorgklachten:

06-53338404 of info@tekstbeeld.nl © 2012 Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, kopie, film of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden.


nr. 17 - 30 januari 2012 | De GanzenPen

Vakkundig onderhoud & reparatie:

• •

Aan alle merken auto’s en (Britse) klassiekers Tevens APK en restauratie.

Verkoop:

• •

Nieuwe auto’s en occasions. Bemiddeling bij aan- en verkoop auto’s.

Specialisme:

• LPG inbouw en diagnose (ook kookgas). •Tel. 0113-276760 Originele Rover & MG onderdelen en accessoires. Vakkundig onderhoud & reparatie:

Ad Akkermans Auto’s B.V.

zaterdag 14 mei te Middelburg MIDDELBURGS

GROTE VEILINGHUIS KUNST- EN Verhage & Van Kleef zaterdag 14 mei te Middelburg ANTIEKVEILING GROTE KUNST- EN ANTIEKVEILING GEVRAAGD

met onder meer een grote collectie zeldzaam Zeeuws zilver

met onder meer een grote collectie zeldzaam Zeeuws zilver

Van der Valk Hotel Voor onze volgende veiling in maart: der Valk Hotel Paukenweg 3 Middelburg PaukenwegVan 3 Middelburg

Kunst, antiek en design-artikelen uit de jaren ‘50-, ’60 en ‘ 70 Miller, etc.)

Kijkdagen: vrijdag 13 mei van 15 tot 20 uur en zaterdag 14 mei (Artifort, PasToe, Knoll, Arne van 9.30 tot 11.30 uurJacobsen, Eames, De veiling start zaterdag 14 mei om 14 uur

middelburgs Wilt u de hoogste opbrengst? VEILINGHUIS Bel ons of u kunt ons een bezoek brengen op woensdag-, donderdag- en

zaterdagmiddag van 13 u tot 17 u en op afspraak. Verhage & Van Kleef middelburgs

middelburgs VEILINGHUIS

Meer dan 40 jaar een betrouwbaar adres als Houtkaai 9A.I. Verhage Verhage & Van Kleef Kunst- en Antiekveilingen BV. NL - 4331 JR Middelburg Directie: Ruben van Kleef tel (+31) (0) 118 62 76 39 Houtkaai 9 gsm (+31) (0) 6 38 93 07 33 NL - 4331 JR Middelburg www.middelburgsveilinghuis.nl www.middelburgsveilinghuis.nl tel (+31) (0) 118 62 76 39 info@middelburgsveilinghuis.nl info@middelburgsveilinghuis.nl gsm (+31) (0) 6 38 93 07 33

Verkoop:

Fruitlaan 12-14 4462 EP Goes www.a-goes.nl Specialisme: Tel. 0113-276760

De dirigent Hebt u ook het Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen gevolgd? Altijd weer een belevenis. Ik weet niet precies waarom ik het altijd zo bijzonder vind, misschien door de indrukken van de nacht ervoor met het geknal en geproost, of vanwege het feit dat het jaar nog zo maagdelijk is. Het licht lijkt zo helder en dan die vrolijke klanken van de musici die er vol energie tegenaan gaan. Het publiek draagt er ook aan bij: dat gaat zeer smaakvol gekleed zoals dat in Wenen altijd het geval is. En de dirigent – ik heb iets met dirigenten. Als kind woonde ik eens een concert bij in de Doelen in Rotterdam onder leiding van dirigent Eduard van Beinum en was meteen onder de indruk van het wezen “dirigent”. Zo’n man staat voor het orkest, kijkt de orkestleden oplettend aan en zet de eerste noten in. Bij de repetities vond ik hem ook zo verwonderlijk. Iedereen doet zijn uiterste best en dan tikt de dirigent af: “Nee, dat is niet goed, even opnieuw beginnen!” En dat de hele partituur lang! Niemand stribbelt tegen of zegt “Ja, maar…” Buitenlandse musici zijn goed vertegenwoordigd bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, misschien vandaar. Nederlanders willen graag onderhandelen als hun iets wordt opgedragen. Ik zie het al gebeuren dat er iemand met de dirigent in discussie gaat.

camera. Deze vloog als een vogeltje rond om ook de mooie plafondschilderingen, muurdecoraties en bloemversieringen in beeld te brengen. Er werd nu eens een shot van de spelers en de dirigent genomen, dan weer van de elegant geklede toehoorders. Maar steeds als de camera een opname van de dirigent maakte, werd mijn aandacht van de muziek afgeleid. ’t Is gek, dit had ik bij voorgaande dirigenten nooit: iedere keer als de dirigent in beeld kwam, zag ik iets wat niet klopte. Via radio 4 wordt Mariss Jansons geroemd als dirigent. Nou ja, ik zal er mijn hoofd niet over breken en maak er verder geen neus van. Het concert bestond uit prachtige Straussmuziek: heerlijk om het jaar mee in te gaan.

Emmy ter Stege

Na afloop reageert het publiek altijd enthousiast, dus die doet al wel mee. Bij het concert op de eerste januari in Wenen waren de televisieopnamen indrukwekkend mooi gemaakt door een zwevende

www.totaalbouwzeeland.nl

RVS balustrades en leuningen

Schuifwandkasten op maat

Ecomatch waterontharders

Showroom op afspraak Scottweg 1.08 Goes (inpandig bij Venestra) Ronald van der Hart, 06-81101097

Totaalbouw Zeeland is een samenwerkingsverband van een aantal gerenommeerde Zeeuwse bedrijven met elk hun eigen expertise. Door de samenwerking met deze bedrijven kunnen we een totaalpakket leveren, wat als voordeel heeft dat er voor het gehele traject maar één aanspreekpunt is. Meer op > www.totaalbouwzeeland.nl

Bezoek onze stand op Contacta 2011 en de Zeeuwse Gezinsbeurs in Goes

3


4

De GanzenPen | 30 januari 2012 - nr. 17

Lasbedrijf Minderhoud V.O.F. Voor al uw Las, Constructie, Knip & Zetwerk in Staal, RVS, Aluminium en Industrieel onderhoud

Kaneelpolderdijk 8 4434 NM Kwadendamme Tel. 0113-649475 Mob. 06-51814721

De goedkoopste verzekeringen voor uw huis, uw auto en uzelf. tel: 0113 23 18 95.

e-mail: info@verzekershop.nl

www.lasbedrijf-minderhoud.nl

Lekker Lezen Jannetje Koelewijn heeft, niets verbloemend en toch met groot respect, de geschiedenis van haar vader en moeder geboekstaafd.

Ze heeft daarvoor, jaren aan een stuk, haar vader geïnterviewd. Voor de ouderen zal het allemaal zeer herkenbaar zijn. De tijd van vlak voor en na de oorlog. De toenmalige enorme woningnood in de grote steden. De grote gezinnen (de pil bestond nog niet) en een totaal andere sociale

ouders ieder apart gingen wonen. Scheiden van tafel en bed noemden ze dat. Later wordt de moeder zachtjesaan dement, wat soms hilarische taferelen oplevert. De vader bezoekt haar trouw en dan hebben ze het samen dikwijls nog heel gezellig. De vader houdt zielsveel van haar. Niets is goed genoeg voor haar, laat hij in alles merken. In Parijs mag ze de mooiste haute couture uitzoeken. Tijdens de vele gesprekken met Jannetje komt regelmatig zijn twijfel boven of ze wel echt van hem hield.

omgeving waarin men veel meer met elkaar optrok. De tijd dat vrouwen ontslagen werden zodra ze trouwden en kinderen kregen. Nu onvoorstelbaar. Kerken die elke zondag vol zaten. De worsteling om te willen geloven en niet toe te geven aan de grote twijfels die men ervaart. De onmacht die je als vader voelt als de kinderen hun eigen weg gaan en dat niet doen conform je verwachtingen. De invoering van de vrije zaterdag. De snel toenemende welvaart (de salarissen verdubbelden soms in slechts enkele jaren). Geen seks voor het huwelijk was toen voor velen een vast gegeven, ook voor de ouders van Jannetje. Dat die regel dikwijls allerlei narigheid en stress (een begrip dat men toen nog niet kende) opleverde, namen de mensen op de koop toe.

® John Brouwer

Voor de jongeren die wel eens willen weten in welke tijd hun ouders zijn opgegroeid, is dit boek een prachtig tijdsbeeld. Of dit er ook mee te maken had dat Jannetjes moeder later zeer depressief werd, is niet goed te zeggen, maar vast staat dat het voor de vader en de kinderen, veel verdriet opleverde. Zoveel zelfs dat de

De hemel bestaat niet Auteur: Jannetje Koelewijn Uitgever: Atlas 288 pagina’s Prijs: € 19,95 ISBN 9789045019673

www.fotoboekzeeland.nl verwen je voeten & gun jezelf de zorg van een pedicure

Van der Hooft Uitvaartzorg

Schoorkenszandweg 8b 4431 NC ‘s-Gravenpolder 0113 311517 www.vanderhooftuitvaartzorg.nl

Uw vertrouwen waard voor een persoonlijke begeleiding

Nu ook IPL - lichtflits ontharing - vraag naar de mogelijkheden! - Corine Berman - Van Maelstedestraat 17 - 4472 AS ’s Heer Hendrikskinderen - 0113 252640 - 06 29193075 - corineberman@kpnplanet.nl -

aannemingsbedrijf Van Sabben B.V. Civiel-, Cultuurtechnischen recreatieve werken Onze nieuwste ervaring van de laatste jaren aanleg van z.g. eb en vloed paarden bakken tegen een betaalbare prijs

Tel: 0113 563551 / 0653226987


nr. 17 - 30 januari 2012 | De GanzenPen

Straten en scholen zijn naar hem vernoemd. In de Amsterdamse Jordaan is zelfs een museum aan hem gewijd en in Kloetinge kennen we sinds kort de Theo Thijssenlaan. Terecht, want Thijssen (1879-1943) was een markant en veelzijdig persoon en het is dan ook geen toeval dat het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland uitgebreid op zijn leven en werk ingaat. Thijssen was onderwijzer, schrijver, vakbondsbestuurder en (sociaal-democratisch) politicus.

Net als zijn beroemde romanheld ‘Kees de jongen’, groeide Thijssen op in de Jordaan, waar zijn vader een schoenwinkel had. Al vroeg verloor hij zijn vader. Omdat er brood op de plank moest komen, begon zijn moeder een kruidenierszaak en bakkerij in de Pijp, toen een betrekkelijk nieuwe arbeidersbuurt. Van 1894 tot 1898 bezocht Thijssen de Rijkskweekschool (de ‘Bak’) te Haarlem.

Hij kreeg een beurs, omdat hij tot de “zeer goede maar minvermogende leerlingen” behoorde. Hier werd hij hoofdredacteur van het studentenblad ‘Baknieuws’, dat onder zijn leiding al spoedig uitgroeide tot een landelijke periodiek. In het bezit van een onderwijsakte keerde Thijssen in 1898 terug naar Amsterdam en kreeg hij zijn eerste betrekking op een school in AmsterdamOost. In dat stadsdeel vond hij zijn volgende onderwijsbanen. Het langst - zestien jaar - werkte hij op een zogenaamde ‘kosteloze’ openbare school, bedoeld voor kinderen uit arbeidersgezinnen. De school vormde het decor voor zijn in 1926 verschenen roman De gelukkige klas. Thijssen ontpopte zich als een geboren onderwijzer, die zijn lessen buitengewoon serieus nam en die in zijn avonduren de tijd vond om te schrijven. Samen met Piet Bol, een vriend van de kweekschool, redigeerde hij het blad De Nieuwe School. Tijdschrift voor Practische Paedagogiek. Wie een blik werpt in dit tijdschrift, wordt verrast door de actualiteit van de onderwerpen. Bol en Thijssen ijverden voor meer waardering en maximale zelfstandigheid voor de ‘gewone’ leerkracht. Die werd in hun ogen ernstig bedreigd door schoolhoofden en inspecteurs, voor wie vernieuwing van het onderwijs een doel op zich leek. Ook allerlei generaliserende boeken over onderwijs en opvoeding waren volgens hen rampzalig voor de kwaliteit van het onderwijs.

jack anthonisse

5

Binnen de klas was de leraar volgens Thijssen en Bol de grootste pedagogische autoriteit. Hij kende beter dan wie ook het karakter en de sociale omstandigheden van zijn leerlingen. Thijssen: “De paedagogiek wordt bepaald door het gemiddelde van de klasse en de persoonlijkheid van de onderwijzer. De onderwijzer met sterke individueele eigenaardigheden heeft dus aan de normaal-psychologische paedagogiek niets. De man moet werken bij intuïtie, d.w.z. het juiste weten te treffen, doordat hij de kinderen beoordeelt naar z’n eigen individualiteit - en doordat de ervaring in de klasse hem zegt, wanneer hij mistast”. Sceptisch toonde Thijssen zich over het Montessori- en Daltononderwijs. Wat die onderwijshervormers als vernieuwing presenteerden, namelijk aandacht voor het individuele kind, bracht iedere leerkracht al lang in praktijk. Bovendien zag Thijssen het traditionele, klassikale onderwijs als een belangrijk middel tot socialisatie van de leerling. Even weinig waardering had Thijssen voor de carrièrebeluste docent: de persoon die alleen maar bezig was om zo snel mogelijk een plaats in de schoolleiding te krijgen om op die manier verlost te zijn van lastige klassen. Zo iemand was de krampachtig optredende, zich als een badmeester met watervrees gedragende leraar Barend Wels, de titelfiguur van Thijssens eerste roman. Een boek dat in 1908 uitkwam, maar dat ruim een eeuw later weinig aan actualiteitswaarde heeft verloren. Dit laatste geldt overigens voor meer van Thijssens boeken en ideeën. Albert L. Kort


6

De GanzenPen | 30 januari 2012 - nr. 17

badkamermontage | interieurafwerking | keukenmontage Kom kennismaken met ons vernieuwde grand café, op vertoon van deze advertentie ontvangt u 10% korting op uw totaal rekening van lunch of diner in januari

ZEELAND

Vroonlandseweg 136 | Kapelle | Tel. 0113 341282 info@pb-montage.nl | www.pb-montage.nl

Grand café hotel Terminus Stationsplein 1 Goes

Spetterend 2012 Als we de financiële berichtgeving moeten geloven staat het water ons in 2012 aan de lippen. Dan rijst natuurlijk de vraag: moeten we water bij de wijn doen, pappen en nathouden, of gooien we het roer volledig om en springen we in het diepe? Ik besloot het laatste te doen... letterlijk! Rumoerige kinderen, regiseurs in spe en verloren stukken wintermode van 2011 vinden allemaal hun plaats op het koude zand terwijl felgekleurde bikini’s en te strakke speedo’s zich in staat van opperste paraatheid brengen. Geroutineerde bezoekers zijn direct te onderscheiden van de dagjesmensen. Het vergeten van teenslippers – zo’n beginnersfout. Omringd door hijgende, klappertandende en trillende mensen krijg ik voor een crisisbedrag van 2 euro een bibberworkout waar geen tell-selltrilplaat tegen op kan! Nog voor het startsein goed en wel gegeven is, rent de joelende mensenmassa richting de waterlijn. Hoewel ik wordt meegevoerd in het gezamelijke enthousiasme lijken mijn stappen met de minuut trager en strammer te worden. Waarom deed ik dit ook al weer?

hout • aluminium • kunststof kozijnen • ramen • deuren dakkapellen • serres • terrasoverkappingen www.montagebedrijfhak.nl Tel 0113-562264 Mob 06-18743265

nu ook:

KLUSSENBEDRIJF

ROLLUIKEN

BOONE

Steenweg 32 4423 AM Schore 06-53612621 Timmer-, onderhouds- en dakwerkzaamheden Tevens steigerverhuur

Terwijl ik voel dat de kerstversnaperingen en familiediners van links naar rechts schuddebuiken, word ik me er pijnlijk van bewust dat ik mijn goede voornemens van 2011 ernstig heb verwaarloosd. Heel veel tijd om hierover na te denken krijg ik echter niet door de directe brain freeze die het koude water teweegbrengt... Als waggelende ijslollie vind ik uiteindelijk de weg terug naar mijn handoek, althans, dat denk ik tenminste. De werkelijkheid is echter dat een nog nader te indetificeren medemens, die klaarblijkelijk harder nodig had dan ik. Gelukkig blijkt delen de nieuwe trend van 2012 te zijn en binnen luttele seconden sta ik dan ook te stuntelen met een stiekem toch best klein geleend stukje badstof. Terwijl ik me tegoed doe aan de tweedehands warmte van mijn afgedragen joggingsbroek zie ik de crisis ineens een stuk minder somber in. Blijkbaar zijn er altijd wel mensen te vinden die elkaar een hand(doek) toesteken als dat nodig is. De zandkorrels en zoutkristallen uiteindelijk op de koop toenemend loop ik tevreden, vol trots en zeer zelfvoldaan, naar mijn auto. Iedereen zou in 2012 een frisse start moeten en/of kunnen maken! Nu maar hopen dat mijn baas dat ook vindt als ik over een week met hevige longontsteking ziek thuis op de bank zit... Gelukkig Nieuwjaar! 

Anouk

Dé specialist in installatietechniek en veiligheid Heijnen-Stuij is specialist in: • Klimaatsystemen • Inspectie en beheer van elektrotechnische installaties • Verlichtinginstallaties • Bedrijfsinstallaties • Datasystemen • Thermografische inspectie • Zonneboilers, zonnepanelen, zonnespiegels • Gebouwbeheerssystemen • Beveiligingsinstallaties. Heijnen-Stuij levert al meer 50 jaar prestigieuze totaalpakketten is specialist in:dan • Klimaatsystemen • Inspectie en voor industrie en utiliteit op hetinstallaties gebied van techniek, veiligheid en beheer van elektrotechnische • Verlichtinginstallaties installatie en beschikt• over een 24 uurs storingsdienst. inspectie • Bedrijfsinstallaties Datasystemen • Thermografische • Zonneboilers, zonnepanelen, zonnespiegels • Gebouwbeheerssystemen • Beveiligingsinstallaties. Heijnen-Stuij levertop al het meer dan 50 jaar prestigieuze totaalpakketten Een echte noviteit gebied van klimaatsystemen is de voor industrie en utiliteit op het Wij gebied van techniek, veiligheid energie-efficiënte pelletkachel. nodigen u van harte uit om en installatie en beschikt over een 24Contacta uurs storingsdienst. de pelletkachel te bekijken op de in Goes, stand 188.

Dé specialist in installatietechniek en veiligheid

Een echte noviteit op het gebied van klimaatsystemen is de energie-efficiënte pelletkachel. Wij nodigen u van harte uit om de pelletkachel te bekijken op de Contacta in Goes, stand 188. Steenbergen, Kapelle/Goes, Roosendaal Kapelle/Goes Steenbergen Prins Reinierstraat 18, 4651 RZ Steenbergen, T 0167Roosendaal - 54 47 44 heijnen-stuij.nl Vroonlandseweg 130 Herelsestraat 121 Prins Reinierstraat 18 4421 BX Kapelle

4651 RZ Steenbergen

4726 AD Heerle

T: 0113 - 343 073 T: 0165 - 304 530 T: 0167 - 544 744 Steenbergen, Kapelle/Goes, Roosendaal Prins Reinierstraat Steenbergen, 54 47- 44 F: 0113 - 340 921 18, 4651 304 790 F: RZ 0167 - 544 747 T 0167F:-0165 heijnen-stuij.nl


nr. 17 - 30 januari 2012 | De GanzenPen

- Maak van de nood een deugd! -

7

0113-316822

DE NOOD VERHUUR.nl

Verhuur van: minikranen, shovels, rupsdumpers, hogedrukreinigers en heftrucks. Kan eventueel op locatie bezorgd worden. Informeer naar onze scherpe tarieven: 06-420 141 90 Ook verhuur van kraan met sloophamer en wortelzaag voor het rooien van bomen

- www.denoodverhuur.nl - info@denoodverhuur.nl -

Webdevelopment - onderhoud en beheer Binnendijk 2-118 Wemeldinge www.jswebdesign.nl T: 0113-622169 M: 06-24692411 E: info@jswebdesign.nl

U kunt bij ons terecht voor: - Websites-Intranet - Webshops - On-line relatiebeheer - Online marketing

Een opvoeder uit Wilhelminadorp en zijn kleindochter

Januari is de maand van het nieuwe begin, maar het is ook de maand waarin Jacob Stamperius stierf. Het gebeurde in Zeist, ver van zijn geboorteplaats Wilhelminadorp, die destijds nog tot de gemeente Katttendijke behoorde. Het jaar was 1936, en Stamperius had de mooie leeftijd van 78 bereikt (hij werd geboren in 1858). Kinderboekenschrijver en onderwijsman Stamperius had op 70-jarige leeftijd 73 jeugdboeken op zijn naam staan. Naast historische verhalen en onderwijskundig werk zoals reken-, lees- en geschiedenisleerboekjes, waren er nogal wat werken die zich op en aan de Zeeuwse wateren afspeelden, onder andere Het veerhuis aan de Oosterschelde (1888), Drie jongens op een schip (1903) en Tuschen de roode en zwarte tonnen (1932). Ook De sasmeester en zijn pleegzoon (1889) en Frans Naerebout (1890) zijn Zeeuwse verhalen; het laatste behandelt het leven en de loopbaan van de in Vlissingen gestationeerde loods en mensenredder Frans Naerebout, die zijn leven in 1818 zou eindigen als armoedig sluismeester aan het Goese Sas. Zowel in Het veerhuis aan de Oosterschelde als in De sasmeester en zijn pleegzoon vernamen de jonge lezers van alles over de Zeeuwse omgang met en de strijd tegen het water: over dijkvallen en dijkdoorbraken, het dichten van dijkgaten, aanslibbing, de werking van sluizen enzovoort. In zijn geboorteplaats Wilhelminadorp is in 1983 de nieuwe Stamperiusschool naar deze productieve schrijver en onderwijsman genoemd. De openingshandeling werd verricht door Stamperius’ kleindochter Hannemieke Stamperius. Niet de eerste de beste nakomeling: onder het pseudoniem Hannes Meinkema publiceerde de in 1943 geboren Hannemieke onder meer feministisch getinte romans. Zij adopteerde in de jaren tachtig een Braziliaans meisje, waarmee ze de eerste alleenstaande vrouw in Nederland werd die een geadopteerd kind had. Officieel werd die toestand pas, toen ze in 1995 een proefproces tegen de adoptiewet won. Een strijdbaar type. Ook grootvader Jacob stelde zich gematigd progressief Administratie en Belastingzaken Jozé van Hoorn Beestenmarkt 15 4461 CS Goes ✆ 0113-622097 06-15655310 vanhoorn@zeelandnet.nl www.jvanhoorn.nl

Wij verzorgen:

• Belastingadvies • Financiële- en salarisadministraties • Belastingaangiften OB, IB, VPB, Erfbelasting • Jaarrekening, ondernemersplan

Wij zijn flexibel ingesteld en daarom ook buiten kantooruren bereikbaar

op in allerlei kwesties. Op 76-jarige leeftijd, in 1934, sprak hij zich nog uit voor de spellingshervorming waarvan het in cultureel en letterkundig Nederland destijds gonsde. Wél bepleitte hij een redelijke overgangstermijn, met het oog op het belang van de uitgevers. Het tekent de gematigdheid van deze, destijds bekende en gerespecteerde Nederlander. Jacob was modern en humaan, maar behoedzaam en gesteld op de traditionele waarden. Een Zeeuwse titel van Stamperius: Naast veel eer en respectvolle ‘De ondergang van Reimerswaal’. aandacht kwam er dan ook al tijdens zijn leven kritiek op Jacobs werk. De felste kritiek stamt van de bekende schrijfster Nienke van Hichtum, vooral bekend van Afke’s Tiental (1902) en vanwege haar huwelijk met de socialistische leider Troelstra. In het tijdschrift De Vrouw, jaargang 1901, fileerde zij Stamperius’ verhaaltje ‘Hoe een heer zijn meid afleerde, om te vergeten, het zout op tafel te zetten’. Hierin wordt het dienstmeisje Kaatje nogal op haar nummer gezet, en smakelijk uitgelachen door een deftig gezelschap. Voor het doorbreken van traditionele rolpatronen moest je nog niet bij de bezadigde Jacob Stamperius zijn. Wel bij zijn kleindochter Hannemieke, die in het rijk der ideeën eerder een nakomeling is van Nienke van Hichtum dan van haar eigen grootvader. Hoewel ook Nienke van Hichtum het in het dagelijks leven nog niet zonder dienstmeisje kon stellen. Jan J.B. Kuipers

Kapster Janny Janny van Dalen Dijkwelseweg 13 4421 PN Kapelle 06 14 24 83 23


8

De GanzenPen | 30 januari 2012 - nr. 17

De roep van…

Wilhelminadorp

In deze serie maakt stadsomroeper Marco van Avermaete uit Philippine steeds een roep over één van de kernen in de gemeenten Goes en Kapelle. Op alfabetische volgorde zullen zij allen aan bod komen. Hij wordt hierbij terzijde gestaan door zijn collega’s van de EVSDON (Eerste Vereniging van Stad- en DorpsOmroepers Nederland).

Hoort, hoort en zegt het voort

Uurwerk & Fijntechniek

Tegen contante betaling tegen Uurwerk & Fijntechniek • Uurwerkrevisie & restauratie hoogste dagkoers uw • Uurwerkrevisie & restauratie • Nieuwbouw van uurwerken OUD GOUD • Nieuwbouw van uurwerken • legitimatie verplicht • Tandwielfabricage ••Tandwielfabricage ••Fijnmechanieken Fijnmechanieken Hutjens.indd 1

A.P. Walhout ‘s-Gravenstraat 42 A.P. Walhout ‘s-Gravenpolder ‘s-Gravenstraat Tel. 0113-311339

42

www.uurwerkmakerij.nl ‘s-Gravenpolder

Reparatie & Restauratie alleen na tel. afspraak.

Tel. 0113-311339

www.uurwerkmakerij.nl

Reparatie & Restauratie alleen na tel. afspraak.

Ambachtscentrum Goes

Boeren burgers en buitenlui, In 1809 besloot Lodewijk Napoleon een polder in te dijken En deze met zijn naam te verrijken Zo is de Lodewijkspolder ontstaan Maar die naam had geen lang bestaan. Reeds in 1815 besloot men deze tot de Wilhelminapolder te hernoemen Om zo de echtgenote van Koning Willem 1 te roemen Uit die tijd stamt ook het gelijknamige akkerbouwbedrijf Met voldoende aandacht voor milieu en consument; dat staat buiten kijf. Het bedrijf beslaat ruim 1700 hectare waarvan zelfs een paar voor mossel percelen En produceert aardappelen, bieten, graan, uien en ook mosselen tot genoegen van velen. Op het bedrijf is een heel stelsel van wandel- en fietspaden Er is prachtige natuur dus een tochtje is zeker aan te raden. In 2009 werd de Wilhelminapolder 200; dat was een bijzonder jaar Met veel activiteiten; zelfs de grootste graancirkel ter wereld, gemaakt door een kunstenaar. De omgeving van Wilhelminadorp is mooi, rustig en groen Ook de Gemeente Goes gaat daar voorlopig niets aan doen, Want hoewel men zocht naar uitbreidingsgebieden voor bedrijven Besloot men onlangs toch hiervoor de omgeving Wilhelminadorp niet in te lijven, En terecht want is lekker genieten van de natuur, wandelen en fietsen uw streven Bezoek dan zeker de Wilhelminapolder om dit te beleven.

Zegt het voort, zegt het voort

Een foto uit de jaren ’30: Landarbeid in den Wilhelminapolder, iets, dat wegens de crisis, zelfs in onze Zeeuwsche gewesten, steeds zeldzamer wordt. Waar vroeger in onze polders heele groepen arbeiders in dezen tijd aan het werk waren, ziet men tegenwoordig nog slechts sporadisch landarbeid verrichten.

Kattendijksedijk 27 4463 AL Goes tel. 0113-214102 Open: woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur Toegang gratis

Demonstraties Verkoop Adviezen Materialen Workshops Kinderfeestjes Doedagen Musea

w w w . a m b a c h t s c e n t r u m g o e s . n l

29


nr. 17 - 30 januari 2012 | De GanzenPen

R e s tau r at ie van

a rt e de l tem po Raadhuisstraat 3

4458 AH ‘s-Heer Arendskerke

uur w e r k e n

Bart van der Werff

b a r ome t e rs

+31 (0)113 56 85 03

nauti s c h e - e n w e ten s c h a p p e l i j k e i nstr ume n t e n

info@artedeltempo.nl www.artedeltempo.nl welkom na afspraak

9

Zoekt u naar een oplossing of verlichting van uw klachten? Heeft u wel eens aan de acupunctuur gedacht? Zijn uw klachten fysiek of emotioneel: acupunctuur kan een goede aanvulling worden op de

behandeling die men reeds ondergaat. Niet alleen de symptomen worden behandeld, maar er wordt ook getracht een mogelijke oorzaak

daarvan te vinden. Door de bron van het probleem aan te pakken, treedt vermindering van de klachten op of ze verdwijnen helemaal.

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u meer informatie, kijk dan eens verder op de website www.acupointzeeland.nl of neem contact op via acupoint@acupointzeeland.nl of 06-10515635

Het Ceresbeeld

Het is een onopvallend beeld in Goes, een beeld waarvan de meeste Goesenaren de naam wel kennen, maar niet weten wat of wie het voorstelt. Toen ik als kleine jongen een keer met mijn moeder langs de stadsvest liep, zou ik tegen haar hebben gezegd: “Kijk, dat lijk jij wel, als je uit bad komt.”

Als kleuter had ik er uiteraard geen idee van dat het beeld de Romeinse godin Ceres voorstelt, laat staan wat een godin uit de klassieke oudheid in Goes had te zoeken. Wat ik tot voor kort evenmin wist, was dat de plaatsing van het beeld zo veel voeten in de aarde heeft gehad. Het Ceresbeeld werd in 1954 aan de Dam geplaatst en was een geschenk van de Goese burgerij aan het bestuur van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij (ZLM) om de innige samenwerking tussen de stad en de landbouw tot uitdrukking te brengen. Tenslotte was de landbouw voor Goes de kurk waarop de plaatselijke economie dreef. In de woorden van de toenmalige burgemeester Ten Cate: “Dit monument zal steeds het cachet van Goes als landbouwcentrum onder ogen brengen.” De beeldhouwer, de Veerse kunstenaar Philip ten Klooster (1909-1969), was geen onbekende in de kunstenaarswereld en over opdrachten had hij niet te klagen. Zo had hij onmiddellijk na de oorlog werk gemaakt voor een Amsterdamse architect en had hij opdrachten uitgevoerd voor het bekende restaurant Het Gouden Hoofd in Den Haag en voor de Rijksgebouwendienst in Oostburg. Zijn eerste grote opdracht was het omvangrijke beeldhouwwerk aan de nieuwbouw van het Middelburgse stadhuis: consoles, wapenreliëfs en gevelstenen. In 1952 werd zijn beeld van Frans Naerebout aan het Bellamypark in Vlissingen onthuld. Het was dan ook geen wonder dat de keuze op hem viel en de kunstenaar zou het vertrouwen niet beschamen: zowel het bestuur van de ZLM als het comité dat het beeld namens de gemeente Goes aan de ZLM

schonk, waren tevreden over het kunstwerk. Dit gold echter niet voor alle leden van de Goese gemeenteraad, van wie sommigen geen enkele moeite deden om hun woede over de gang van zaken onder stoelen of banken te steken. In de raadsvergadering van juli 1954, een maand na de onthulling van het beeld, werd de burgemeester dan ook het vuur aan de schenen gelegd. Wat was de reden, zo vroeg de PvdA verontwaardigd, dat de gemeenteraad niet op de hoogte was gebracht van het cadeau dat Goes aan de ZLM had gegeven? Waarom moest er zo nodig een kunstwerk worden aangeboden? En wie moest er opdraaien voor de kosten? De ZLM of de gemeente, dat wil zeggen de belastingbetaler? Was het college van burgemeester en wethouders nog bestand tegen deze kritiek, moeilijker lag het met de kritiek die uit streng gereformeerde kringen afkomstig was. SGP-raadslid De Bat vond het Ceresbeeld eerder een “schandbeeld” dan een standbeeld en vond het “om godsdienstige redenen ongepast dat hier een godin van de landbouw werd vereerd.” Niet dat hij als gereformeerd politicus principiële bezwaren tegen beelden had, het was alleen dat hij het standbeeld van een naakte vrouw “onzedelijk” vond. Nee, dan het beeld van Michiel de Ruyter aan de Boulevard in Vlissingen, dat was in zijn ogen minder zedenkwetsend dan het Ceresbeeld. Naar dat beeld – een fatsoenlijk geklede zeeheld die het protestantse vaderland in de Gouden Eeuw verdedigde – kon de burger zonder enige schroom kijken. Sterker nog, zo iemand was een lichtend voorbeeld voor de jeugd. De Bat moet hebben beseft dat hij een roepende in de woestijn was en dat hij een achterhoedegevecht voerde. Het beeld stond er en staat er – ruim een halve eeuw later – nog steeds. Het is een gezichtbepalend monument waar niemand zich verder nog druk om maakt.

Slechts een enkele keer komt het Ceresbeeld nog in het nieuws, bijvoorbeeld bij een van de weinige ludieke acties die in het verleden in Goes zijn gevoerd. Zo legden in 1982 twintig vrouwen van de werkgroep ‘Vrouwen voor vrede’ bloemen bij het beeld. “Wij willen aan Ceres, godin van de landbouw, deze bloemen aanbieden, omdat het haar schuld niet is dat er zoveel mensen van de honger omkomen”, verklaarde Els Scheele, woordvoerster van de Goese werkgroep.

Twee jaar later, in 1984, besloot de Bevelandse afdeling van de Nederlandse jeugdbond voor natuurstudie het beeld in te pakken om het te beschermen tegen de zure regen. Wat een beeld niet allemaal teweeg kan brengen.

Albert L. Kort


10

De GanzenPen | 30 januari 2012 - nr. 17

Vrijdag de dertiende De dertiende dag van deze maand viel op een vrijdag. Zo’n vrijdag de 13e bleek enkele jaren geleden voor een prachtige herdershond inderdaad een ongeluksdag te zijn. Een heerlijk voorjaarszonnetje had hem er waarschijnlijk toe verleid om zonder zijn baasje een ommetje te gaan maken. Genietend van zijn vrijheid was hij echter nietsvermoedend een (normaal afgesloten) terrein opgelopen. Hier houden ze blijkbaar niet van pottenkijkers, vandaar dat het toegangshek doorgaans ook dicht is. Mogelijk dat ook het mooie weer er de oorzaak van was dat het hek openstond, i.v.m. de frisse lucht waarschijnlijk. Dit werd echter onze statige dravende viervoeter noodlottig.

heren niets anders over dan nogmaals het hoofdbureau om raad te vragen, zo’n klus los je tenslotte niet zomaar even op uit de losse pols.

Het na enen op zijn post terugkerend personeel van het naburige bedrijf met uitzicht op het terrein, zag het dier heen en weer rennen op zoek naar een uitweg. Nieuwsgierigheid/ leedvermaak/sensatie of wat dan ook hield de mensen aan het raam gekluisterd en het werk werd het werk gelaten. Het was best interessant om te zien of en hoe onze viervoeter een uitweg zou vinden. Ook de drie mensen die in de loods op het bewuste terrein liepen, keken naar de hond, maar het hek weer openzetten, ho maar. Nee, nee, veel handiger was het de politie te bellen, je weet maar nooit met zo’n beest.

Nauwelijks bekomen van dit spektakel dient de aandacht zich weer volledig te richten op het slot van de jacht op (intussen) onze vriend de hond. Een lelijke eend (dit is een autootje) met twee personen komt aangereden. Er wordt gevraagd of ze het terrein op mogen. De twee agenten laten duidelijk zien dat ze wel degelijk eigen initiatief durven te nemen en verlenen vrije doorgang. Na ongeveer vijf minuten hebben ze het hek open. Ja, ja, het lijkt wel op een deur open doen, maar het is een ijzeren hek, en dat is heel wat anders. Afijn, zonder verdere hulp van buitenaf is het hen toch gelukt, bravo.

En ja hoor, er verscheen zowaar een patrouilleauto. Vanuit de auto werd de situatie op waarde getaxeerd en men vond het blijkbaar verstandiger om bij het hoofdbureau om raad te vragen. Zo’n bijzonder probleem kun je niet zomaar 1-2-3 oplossen. Dat bleek ook wel, want niet veel later verscheen er een politiebus waaruit gewapend met stok en vanglus twee dappere agenten tevoorschijn kwamen. Hieruit kon je opmaken dat er flink was nagedacht over de te volgen strategie. Samen met de nog steeds aanwezige drie mensen werd de jacht geopend. Een kostelijk gezicht, dat wel, vijf man achter een hond, denkend dat het dier recht in zo’n lus komt lopen. Aan de manoeuvres was goed te zien dat ze niet bang waren, maar voor alle zekerheid toch de ‘blijf uit de buurt’-tactiek toepasten. Vruchteloze bewegingen dus. Er bleef voor de

Pauze voor een deel van de kijkers en tijd om koffie te halen. Helaas, de mensen die hiermee belast werden, misten een ander stuk amusement. Een personenauto stopt, een man stapt uit en doet de motorkap open. Panne dus, ha, ha. Verbazing alom als deze persoon op de gril gaat zitten, zijn benen binnenboord trekt en zo lijkt te gaan ‘monteren’. Op dat moment gaat de auto echter rijden, monteur half onder de motorkap en de motorkap nog omhoog. Een scène uit een slapstick film kon niet beter bedacht zijn.

Nauwelijks op het terrein stappen de twee mensen uit de lelijke eend op de hond af en na wat vreugderondjes van de hond komt die rustig op hen aflopen en laat zich aanlijnen. Een vriendelijk woord is nooit weg, nietwaar? Einde voorstelling. Intussen was de middag al aardig opgeschoten en betekende e.e.a. totaal ruim 60 werkeloze uren voor het bedrijf van de bewuste toeschouwers. Op zich dus een dure grap maar wel een gezellige onderbreking van de dagelijkse perikelen en een leuke start van het weekend. We zullen maar denken, het was vrijdag, bovendien middag en de 13e! Jan Roose

Prijsvraag: zoek en vind! Uw installateur voor:

Als u deze uitdaging aanneemt, maakt u kans op een leuke prijs! • keukens

Wat is de bedoeling? Uit de advertentie van welke vier bedrijven komen de fragmenten hiernaast?

• badkamers

Uurwerk & Fijntechniek Uw oplossing kunt u vóór donderdag 9 februari 2012

• laminaat leggen

e-mailen naar receptie@tekstbeeld.nl of opsturen naar:

• tegelwerk

Drukkerij Bareman, Axelsestraat 156, 4537 AS Terneuzen

• installatiewerk

In het volgende nummer (18) wordt de prijswinnaar bekend

Uurwerk & Fijntechniek • Uurwerkrevisie & restauratie Uurwerkrevisie & restauratie • Nieuwbouw van uurwerken gemaakt. wacht een leuke verrassing! verwen je voeten & gun jezelf de zorg van Hem eenof haar pedicure Bram Jacobse

• gas, water, elektra en cv

• Velux dakramen

• begeleiding/hulp bij uw klus

06-51933052 Veel succes!

De oplossing van de vorige puzzel was: Adamo, Mediq, Trumanlaan 8 Vervaet-Van Weele en Dingemanse Fotografie. 4463 WS Goes Tel. 0113-222333 De winnaar van De GanzenPen nummer 16 is F. van der Fax. 0113-229233 Zande uit Schore. Van harte gefeliciteerd! jk-montage@hetnet.nl

Nieuwbouw van uurwerken • in overleg bijna


nr. 17 - 30 januari 2012 | De GanzenPen

Braaf Ook voor uw bedrijfs- en promotiekleding

Uw installateur voor: • keukens • badkamers • laminaat leggen

D-M-Fruit V.O.F.

• tegelwerk • installatiewerk • gas, water, elektra en cv • Velux dakramen • begeleiding/hulp bij uw klus

Zwaakseweg 7, 4424 NE Wemeldinge Johan 06-23755160 – Arno 06-22426879

• in overleg bijna alles mogelijk!

Bram Jacobse 06-51933052

Trumanlaan 8 4463 WS Goes Tel. 0113-222333 Fax. 0113-229233 jk-montage@hetnet.nl SEI-erkend

Bestel nu uw schuifwanden online! www.kastenstudiozeeland.nl

Schoonmaakbedrijf Raoul Betaalbaar, Snel en Schoon de Gasperistraat 22 4461 KK Goes tel: 0113 323 099 mobiel: 0640 210 020 www.schoonmaakbedrijfraoul.com info@schoonmaakbedrijfraoul.com

Raoul Panday

n o u

11

n o u

door Magda Danckaert

Braaf mocht je vroeger wel zijn, nu niet meer. Het woordje ‘braaf’ heeft een andere betekenis gekregen. ‘Braaf’ betekende vroeger: zoet, lief, meegaand, plichtsbewust, makkelijk. Nu is ‘braaf’ oubollig en achterhaald: té zoet, té lief, té meegaand. Braaf moet je maar niet meer zijn. Je hond wel, die mag nog braaf zijn, dat is zelfs handig, dat wordt nog gewaardeerd, je krijgt er geen problemen mee. Honden gaan naar school en leren daar braaf te zijn. Dat betekent dat ze luisteren naar hun baasje, dat ze rustig kunnen blijven zitten als dat gevraagd wordt (als dat zo uitkomt voor het baasje dus), dat ze niet te pas en te onpas aan het blaffen gaan, dat ze mooi in de buurt van hun baasje blijven. Toen ik zaterdag bij de groenteboer was, was een van de klanten vergezeld van een hond. De klant wou even rustig rondkijken en wees de hond aan waar die ondertussen mocht zitten. De hond deed precies wat het baasje wou en ging braaf op het aangewezen plekje zitten. Het was gewoon vertederend om te zien hoe rustig en lief het beestje daar zat. Er kwamen heel wat complimentjes: ‘Zo! Die is braaf! Wat luistert hij mooi!’ Het baasje vertelde dat de ten toon gespreide discipline aangeleerd werd in de hondenschool, waar hond en baas regelmatig een bezoek brengen. Vroeger waren er geen hondenscholen. Nu steeds meer mensen een hond nemen komt het wel goed uit dat honden braaf leren zijn en dat ze daarvoor naar school kunnen. Ook het baasje is er zoet mee, de bezoeken aan de hondenschool lijken mij een aangename vrijetijdsbesteding voor de hondenliefhebber. Je houdt er niet alleen een brave hond aan over maar ook veel contacten met andere hondenbezitters. Ik denk dat er heel wat hondenwijsheid wordt uitgewisseld. Maar hoe zit het eigenlijk met kinderen? Die zijn niet meer zo braaf (hoewel ze steeds langer naar school gaan). Niemand beschouwt het nog als een compliment als wordt gezegd dat je zo’n braaf kind hebt. Braaf zijn is niet meer in, braaf is te braaf, is saai, te zoetjes, te soft. Kinderen moeten wat durven, initiatieven nemen, een grote mond opzetten, niet te volgzaam zijn, ergens tegenin durven gaan, voor zichzelf opkomen. ’Die is niet op zijn mondje gevallen!’ ‘Die weet wat hij wil!’ ‘Daar heb je niet van terug!’ Ouders kijken trots bij dit soort opmerkingen over hun kroost. Maar zeg nooit: ‘Wat is dat een braaf kind!’ Moeder zal meteen in de tegenaanval gaan: ‘Zo braaf is hij ook weer niet hoor! Dat lijkt alleen maar zo, ik weet wel beter! Kom thuis maar eens kijken!’ Moeder krijgt direct bijval van de omstanders: ‘Er mag ook wel wat pit in zitten! Laat ze maar van zich afbijten!’ Iedereen doet omstandig zijn best om je uit de droom te helpen dat je hier een braaf kind bezig hebt gezien. (Je zou maar echt een braaf kind hebben, daar kan je niet meer mee op straat komen!) Wanneer is braaf uit de mode geraakt? Was het toch niet makkelijk als je erop aankon dat kinderen ongeveer deden wat van hen werd verwacht? Wie echt geen braaf kind wil kan natuurlijk een hond nemen en zo toch nog wat gezag uitstralen. Een hond lijkt mij een perfect alternatief voor het brave kind van vroeger. Misschien dat daarom steeds meer mensen een hond nemen? Al heeft het woordje ‘braaf’ afgedaan bij onze kinderen, laat het toch vooral nog heel lang een hondenwoord blijven want als zelfs onze honden niet meer naar ons luisteren…


12

Maak zelf de mooiste fotoproducten in een handomdraai

De GanzenPen | 30 januari 2012 - nr. 17

STAP 1 Software DOWNLOADEN, installeren en updaten voor de laatste producten. Windows-waarschuwingen kun je negeren, want de download is veilig.

spir a

STAP 2 Product, foto’s en indeling SELECTEREN Eventueel achtergronden, speciale kaders, effecten en teksten TOEVOEGEN, slepen, draaien… wat je maar wilt!

STAP 3

STAP 4

Opslaan en UPLOADEN

en even op de postbode wachten…

BESTELLEN

fotoalbums kalenders agenda’s

albin ding har d e kaf t s cr ap book s

weekkalenders maandkalenders jaarkalenders familieplanners agen

da’s

• GROOTSTE GEMAK • LAAGSTE-PRIJS-GARANTIE • SNELSTE LEVERING • FotoboekZeeland.nl is hét adres om snel, professioneel en goedkoop fotoboeken en kalenders te maken. Verras jezelf of familie en vrienden met een persoonlijk aandenken. Vandaag besteld, overmorgen in huis!* Er worden voortdurend nieuwe producten toegevoegd. Kijk daarom regelmatig naar de beschikbare updates. Wij blijven ook onze software uitbreiden. FotoboekZeeland.nl heeft geen weder-verkopers. Je bestelt rechtstreeks bij de producent. Dit houdt de prijzen uiterst scherp. Vind je een goedkopere aanbieder (acties uitgezonderd), dan passen wij onze prijs aan. Er is veel materiaal standaard aanwezig om de pagina’s aantrekkelijk te maken, maar ook zelf kun je achtergronden, kaders, maskers, mooie effecten en andere afbeeldingen toevoegen om een persoonlijk album professioneel en aantrekkelijk te maken.

VOOR DE SNELSTE LEVERING KIES JE VOOR THUIS AFLEVEREN PER POST Vanaf het moment dat de betaling bij ons binnen is, wordt er binnen drie dagen geleverd. Ook kun je op verschillende adressen het product afhalen. Afhankelijk van het tijdstip van de bestelling, kan dat enkele dagen langer duren. HEB JE IDEEËN OF WENSEN? LAAT HET ONS WETEN! * Uw bestelling gaat in productie als de betaling binnen is. Bij bankoverschrijvingen kan dit soms enkele dagen duren.

GP-17