Page 22

Detaljenes

dronning Klokken 0600 ringer vekkerklokka elleve måneder av året for Suzann «Tutta» Pettersen. Døgnet har rett og slett ikke nok timer for det norske golfesset, så hun utnytter hvert eneste minutt av hver eneste dag. Etter nærmere 15 år som profesjonell golfspiller er konkurranseinstinktet og dedikasjonen like sterk som da hun som seksåring oppdaget talentet og interessen for idretten. Pettersen er blant de mest kjente idrettsstjernene verden over. Siden hun ble profesjonell ved årtusenskiftet har hun ved flere anledninger vært nummer to på verdensrankingen og i 2007 vant hun den aller gjeveste og mest prestisjefylte turneringen for kvinnelige golfere, LPGA-major. I tillegg har hun vunnet hele ti turneringer på LPGA-touren. - For å nå verdenstoppen i golf er det aller viktigste å ha lysten. Du må virkelig ha lyst til gjøre det du gjør. Hver dag du står opp må du ha lyst til å bli bedre enn i går. Du må elske det og det må komme fra hjertet, forteller «Tutta» og peker på seg selv som sin største konkurrent. Eksklusiv invitasjon fra Det hvite hus Populariteten og interessen rundt golfstjernen er størst utenfor Norges grenser. Pettersen har bosatt seg i Florida og nylig fikk hun en henvendelse svært få nordmenn har fått før henne. - Den amerikanske ambassadøren i Norge er en ivrig golfentusiast. I fjor sendte han meg en henvendelse fra Det hvite hus, med invitasjon til å spille med president Barack Obama. Jeg ble veldig overrasket, og samtidig veldig beæret. Det hadde vært en unik opplevelse, sier Pettersen. Foreløpig har ikke golfrunden funnet sted, men så snart presidenten får anledning skal de møtes. Pettersen håper da å kunne lære bort ett triks eller to fra golfsporten, samtidig som hun selv også får anledning til å lære av Obama. - Jeg kan nok ikke sammenligne hverdagene våre, selv om det ikke nødvendigvis er så stor forskjell mellom idrett og arbeid. Det er mye av det samme som kreves og mye press, men akkurat i dette tilfellet er det nok ikke helt sammenlignbart, smiler «Tutta».

Refleksjon | 22

Tema: Presisjon og terping på detaljer er avgjørende om Suzann Pettersen skal slå sin argeste konkurrent – seg selv.

Må være komfortabel med langsiktige mål Konkurranseinstinkt og talent har alltid vært tilstede hos Pettersen. Begge egenskaper var viktige ingredienser for at jenta fra lille Norge skulle nå helt opp i en av verdens største idretter. Med to brødre som begge var sportsinteresserte ble Pettersen tidlig dratt med i ulike konkurranser og fikk skjerpet konkurranseinstinktet. Etter å ha vunnet flere turneringer i tenårene som bekreftet talentet, ble det full satsing på sporten. Mens jevnaldrende drømte om stjernene i Beverly Hills 90210, var Pettersens drøm å nå verdenstoppen. Den drømmen har vært realistisk fra første dag for Oslo-jenta. - Jeg er og har alltid vært en sportsidiot. Jeg hadde en drøm om å være blant de beste i verden, om å dominere verdenstoppen. Det målet har jeg fortsatt og det jobber jeg fortsatt mot, men det er ikke det som driver meg til daglig, understreker Pettersen. Hun fremhever sammenhengen mellom kortsiktige og langsiktige mål som avgjørende for å nå lengst mulig. - Det begynner med at man må se for seg hvor man vil ende opp og kjenne seg komfortabel med det. I hverdagen er det de kortsiktige målene som motiverer og gjør meg bedre. Energien henter jeg frem her og nå. Å kunne si til meg selv «dette klarte jeg» er en viktig drivkraft. - Å reagere når jeg ikke lykkes er også viktig. Jeg legger ned mye tid og blir skuffet når jeg ikke klarer å prestere. Da blir det også desto morsommere når jeg klarer å levere. Reaksjonene viser bare at man bryr seg.

Denne drivkraften mener Pettersen er lik i alle prestasjonsmiljøer. - Det er opp til hver enkelt å finne ut hva som gjør at man motiveres til å nå sine langsiktige mål. Men jeg tror mye er likt, uavhengig om man er toppleder i en bank eller om man spiller golf. Det er mange fellesnevnere mellom idrett og næringsliv. Veien til toppen er knallhard og du må være veldig dedikert. Du må ville, du må ha lyst og du må ha disiplin. Du må opp tidlig hver dag, for selv om ikke du trener, trener allikevel de andre. Inspirasjon og energi i omgivelsene En viktig inspirasjonskilde for Pettersen er menneskene hun har rundt seg. Selv om hun bedriver en individuell idrett, har verdensstjernen et stort støtteapparat. To tekniske trenere, en caddy, en mental trener og en manager, samt den norske Olympiatoppen som er eksperter på fysisk trening og ernæring. Alle står på pinne for å hjelpe Pettersen mot målet om å bli verdens nummer én. Størrelsen på støtteapparatet er av liten betydning for Pettersen. Det viktige er at hun har et team som gir henne rom til å kunne dedikere seg fullt og helt til trening og konkurranser. - Den aller viktigste oppgaven til de rundt meg er å sørge for at jeg får konsentrere meg om golf. De må gi meg energi og ha god kunnskap. Det er viktig for meg å ha et støtteapparat som filtrerer ut det som stjeler energi fra meg. - Det er jo en individuell idrett jeg driver med, hvor man virkelig er sin egen sjef. En

Magasinet Refleksjon 2/2013  
Magasinet Refleksjon 2/2013  

Magazine from SAS Institute Norway about leadership, strategy, business analytics and innovation

Advertisement