Issuu on Google+

FOLIO

CITY OF PERTH ‘WHAT IF…?’ PROJECT

WELLINGTON SQUARE

URBD8803 URBAN STRATEGIES STUDIO MARTINA SARVASOVA


FOLIO CONTENT:

01_’What If…?’ Wellington square introduction

03_design process

02_Assignment 1 site analysis

04_Assignment 2 design strategy

05_Assignment 3 detail study


The City of Perth has launched a project to generate ideas to remedy a number of problematic sites in the city. To do this they have assembled a selection of practicing Architects, Landscape Architects and Urban Designers amongst which this list of project will be distributed to seek fresh design responses. As well as informing the planning work of the City of Perth, these schemes will be presented in a public exhibition to generate interest and debate. Although this is essentially a speculative exercise, there is the potential for proposals of particular merit to be taken up by the City of Perth as future projects.

Studio group contributed additional concepts to this process. As it is unencumbered by commercial concerns, the studio group was free to question, critique and speculate. First and foremost the studio group was expected to critique the brief provided, and

01_’What If…?’ Wellington square introduction

to ask whether the problems of the sites are problems at all. In this respect the studio aimed to provide a degree of rigor to the design process which avoided reactionary design solutions. Chosen site have been identified as having real „problem‟ or „weakness‟, however none of them are of active project status. The „What If…‟ project is of a speculative nature, motivated by the search for new ideas to stimulate debate in professional and public circles. This sets a particular context for the work that must capture the academic, professional and public imagination.

PROJECT AIMS: •To present outcomes that are of importance to the public, on sites significant to the future of the city •To generate public interest from the project in the planning of the city •To promote design excellence and the benefits of design investigations

PROJECT OBJECTIVES: •The What If…program will explore significant design opportunities for strategic sites in the City of Perth

•The exhibition and promotion of the ideas will raise public debate on the design of the city •Actual project outcomes should be guided and informed by the process

/introduction taken from the unit brief/ Urban Strategies Studio/

PERSONAL STATEMENT: This project of Wellington Square was created as a response to the brief of What If…City of Perth project. The author, Martina Sarvasova was working on the proposal independently and without additional help or inputs, consulting the whole work process with the unit coordinators Matt Stack and Julian Bolleter. This folio should work as a guide throughout the whole design process and work and explain how the whole proposal was created, what are the principles and how the author understood and worked with the issues of the site. All the pictures were generated by the author or come from author`s private albums if not referred differently. Materials provided by the CoP were used for analysis, and map layouts for further designs.


01_WELLINGTON SQUARE INTRODUCTION

EXISTING CONDITIONS aerial view of the area

PROJECT BRIEF: The square is considerable size and remains largely underutilized. This project should consider options that can consolidate the public recreational and community use of the reserve and how it best can serve the surrounding neighborhood. Wellington Square is a park located in East Perth, surrounded by four major streets, Wellington Street in the south border, Hill Street on the west, Wittenoom Street on North and Bennett Street on the East. Its size is 7.9 Ha, 440 in the widest diameter. This park was originally a swampland. It was drained and established as a public reserve in the 1830's, providing an ideal open space to train and exercise horses stabled in the area. In 1898 two cricket pitches were installed and the ground was cleared to make a cricket field. It was formally named in honor of the Duke of Wellington, the British Prime Minister when the Swan River Colony was founded. Among locals though, it became popularly known as 'The Rec.'. The park is still very much a recreation ground today. The Perth Cricket Association, as well as the schools in the inner city, makes use of the facility all year round. Recently, the park holds various events e.g. music festivals, concerts and sport events. It is actively used by residents from surrounding area, mainly for sport activities such as soccer and cricket, place for walking and leisure time and gathering of indigenous people to be mentioned as well. Despite its huge size and good location, the use of space is not sufficient in terms of outdoor and leisure activities. The area is ecologically sterile and is disconnected from the „green chainâ€&#x; of POS in Perth. More than a place for gathering, the site works as a pass thru area and does not encourage people to spend more of the time in the park. This may be because of the lack of activity in the park and poor service, generally, park is underutilized and does not offer any choice for residents or visitors except its considerably huge size and enough green space.

HISTORICAL PICTURES Hay Street and Wellington Street

EXISTING CONDITIONS crossing path in the middle of the park and central area looking south (arrows)


02_SITE ANALYSIS

EXISTING LAND USE Developing areas, residential buildings, government offices, services

KEY IMAGE


02_SITE ANALYSIS

The main issue of the site was identified as a lack of activity and emptiness. This issue may be caused by insufficient population density in the surrounding area. For analysis part, data form Australian bureau of statistics were used and the population of area of postal code 6004, where Wellington Square is located, were transformed into diagrams. To raise population density, new housing opportunities and change of land use has to be proposed in this area. Along with population density, population and age structure needs to be transformed as well. Bringing more families, young people and middle class residents would be essential. Means, those changes in the surrounding area of Wellington Square are the first step of success in the design process. POPULATION STRUCTURE AGE STRUCTURE INCOME Indigenous population 51 50 to 59 (+439 persons) Lowest group 1,061 Australian born 2,258 35 to 49 (+396 persons) Medium lowest 859 Overseas born 2,745 25 to 34 (+403 persons) Medium highest 968 Australian citizens 3,452 18 to 24 (+282 persons) Highest group 1,777 Australian citizens aged 18+ 3,210 Institutional population 1,771 PUBLIC SPACE USE Pedestrians / Royal Street/ most 12.00-2.00 P.M. less 4.00-5.00 P.M. /Hay Street/ most 10.00-11.00 A.M.+12.-1.00 P.M.+5.00-6.00 P.M. Stationery activity /Royal Street/ 12.30 A.M. cafĂŠ+ standing /Hay Street/ 12.30 A.M. cafĂŠ+ benches+ secondary seating

POPULATION DENSITY Existing situation and experimental model of new population density


03_DESIGN PROCCESS

KEY IMAGE MODIFICATION Providing activities for various groups of people should bring the community together and make the area more interesting, livable and friendly

Few key design aims were established during the design process: •Providing housing and raise the population density in the park surrounding area (identified as 400 meters walking distance from the park edge) •Connection of Wellington Square with other public open and green spaces using improved streetscape (tree alleys, pots, green walls, better streetscape) •Softening the edge of the park •Sprawl of the green into the city organism and of built form into the park (in sequences) •Use different heights in the park (terrain modulation, structures etc.) •Use different surfaces to diverse the park area •Providing ecological sustainability using native flora and water harvesting •Community involvement Within the process of work, these aims transformed into brief design goals: •Environmental sustainability by using native flora and fauna usage •Infrastructure development- more pedestrian friendly areas and streetscape improvements •social and cultural infrastructure for all social groups, support non government organization •raise population density by intensification of urban fabric in both, vertical and horizontal way • connect wellington square with other POS and green spaces within the city centre using improved streetscape pattern • soften the edge of existing park • integrate green and public spaces into the urban fabric using principle “city eating the park, green sprawling into the city” •Use various surfaces and structures that can modify per every event and activity

PLACE FOR PEOPLE


03_DESIGN PROCCESS SECOND DESIGN APPROACH dry cracked soil structure- dividing into many separate spaces FIRST DESIGN APPROACH “city eating the park, green sprawling into the city” 4 phases in 40 years PROVING SKETCHES AND DIAGRAMS

This proposal ruins the integrity and identification of the park, unnecessarily builds in the park.

This approach is more of a design exercise than a real urban strategy and makes the proposal not usable in the reality.


03_DESIGN PROCCESS

FOLLIES THIRD DESIGN APPROACH very formal built structure around the park with grid of follies- pavilions The weakness of this approach is lack of consideration of existing built structure around the park area. This makes the project hardly applicable for any real use in the future. In that case, the new urban fabric was considered and valuable blocks and building were chosen to remain, empty areas to be developed and unsuitable blocks and buildings redeveloped.

PEDESTRIANS

TRAFFIC

URBAN FABRIC

FIRST EXPERIMENTAL RENDERS 3D model was created as a proof of space dimension, shade analysis etc.


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL

The proposed design is focusing on providing various spaces for a quality free time activities within the park area, not to exclude the area in the urban fabric (e.g. inner block yards and spaces) to become one complete and established system. To develop the area in terms of environmental sustainability by supporting the use of native flora , establish room for non government organizations, reduce homelessness providing temporary solutions Infrastructure development, providing urban design framework , establishing social and cultural infrastructure , public art incentives and streetscape improvements , city park developments (exercise equipment/lighting/playgrounds/signage)and providing opportunities for youth activities . The main issue of the site was identified as emptiness and lack of activity. Seeing the area through the eyes of different social groups, providing opportunities for these groups, the problem may be solved easily. That is why the proposal counts on many different activities spread in formal grid through the park and surrounding area. The formal shape of these “follies� is a cube (size 10 x 10 x 7 m in most cases). These cubes serves as pavilions, structures, meeting points, kiosks or simply empty places for own exploration. They are holding services such as outdoor stage, street art gallery, shops, cafes, organic food restaurants, environmental centre, city farm branch, pub, night club, viewing tower, community centre, and soup kitchen. Some of them are placed in the middle of empty area; some of them are part of built form in urban fabric. Some of them are worked in the terrain. They may have solid, transparent surfaces or being only frames (structures).


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL AERIAL VIEWS

FOLLIES

TREES

PEDESTRIANS

GREEN SURFACE

TRAFFIC

URBAN FABRIC

TERRAIN DETAILS


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL SECTION VIEWS

Streets in touch with the eastern border of the park have the tendency to raise in elevation with the biggest difference of 10 meters. This elevation difference provides interesting views of the park for the visitors coming from the top of these streets and that was one of the reason of positioning of the follies on these view axes. Otherwise, existing terrain is not very dramatic. New proposal has two dramatic terrain modulation, the green slope and amphitheatre.

WITTENOOM STREET

WICKHAM STREET

BRONTE STREET


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL STREET VIEWS

C O M P O S I T I O N O F

REFERENCES

INTERESTING AND INTERACTING FACADES

VIEW AXES

RESIDENTIAL HOUSING CURYCH, SWITZERLAND

CAIXA FORUM MADRID, SPAIN

RESIDENTIAL HOUSING CURYCH, SWITZERLAND

RESIDENTIAL HOUSING CURYCH, SWITZERLAND

T H E S P A C E

RESIDENTIAL HOUSING CURYCH, SWITZERLAND

BLOCK INNER YARDS

IMPROVED STREETSCAPE

STREET MADRID, SPAIN

PARK MFO CURYCH, SWITZERLAND

RESIDENTIAL HOUSING CURYCH, SWITZERLAND

STREET BERGEN, NORWAY


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL FOLLIES

REFERENCES

POS MADRID, SPAIN

POS OSLO, NORWAY

POS OSLO, NORWAY

POS BERGEN, NORWAY

POS MUNICH, GERMANY

POS MADRID, SPAIN

OERLIKER PARK CURYCH, SWITZERLAND

They may have different surface, function, position and play different role in the urban space. Follies, or cubical pavilions serve as a public space integrated in the urban fabric outside and inside the park. They may be solid, transparent, frame or surface only. Standing in the middle of the empty space or be integrated in the built form. They are places of imagination, gates to events, shelters in rainy or hot days...the work for people, they serve the community...and they are FUN!


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL PERSPECTIVE VIEWS

01 MAIN BOULEVARD WITH ROW OF UNITS BUILT IN SLOPE

01

02

03

02 MPHITHEATRE WITH ONE OF THE PAVILLIONS

03 STREET VIEW OF WELLINGTON STREET


04_DESIGN STRATEGY PROPOSAL PERSPECTIVE VIEWS

05 04

04 BACK OF THE UNITS ON THE BOULEVARD WITH GREEN SLOPE ON THE ROOFS

05 SOUTHERN END OF THE SLOPE WITH RETAINING WALLS SEALED WITH CORTEN STEEL


05_DETAIL STUDY ACTIVITY DIAGRAM-DESIGN PRINCIPLES

To compose the promenade as a theatre scene was the main design principle. Even though the shape of the space is a „stripe „ or rectangular, the activities are composed in a circular motion. Every journey begins and ends at one of the entrances. The walk thru the space should be an exploration, individual journey that provides various services, activities and support the creativity and imagination.

LANDSCAPE SKYLINE vs. STRAIGHT STREET URBAN LINE


05_DETAIL STUDY


05_DETAIL STUDY TERRAIN

FLAT GRASS AREA FOR OPEN AIR EVENTS

DIAGRAM OF POSSIBLE LOCATION FOR OTHER TERRAIN MODULATIONS The slope begins at the foot of the paving and continues to the rooftops of the boulevard units. This space serves as natural open green amphitheatre. Retaining walls that are holding the terrain along the crossing paths are sealed with Corten steel, or serve as a climbing wall or street art wall. Those that are facing north are made from glass so more sunlight can be absorbed.

Sunlight in the units is provided by series of skylights placed on the green rooftops. These skylights may work as decorative, sculpture and seating objects as well. GREEN MUSEUM IN SAN FRANCISCO RENZO PIANO (internet)


05_DETAIL STUDY

PAVING DETAIL 01

Extended paving across the road 2 m wide path on the park border Different surface of the diagonal paths

PAVING DETAIL 02


05_DETAIL STUDY


05_DETAIL STUDY


05_DETAIL STUDY


05_DETAIL STUDY REFERENCES

M A T E R I A L S A N D

MFO PARK, CURYCH, SWITZERLAND

CORTEN RETAINING WALLS BARCELONA, SPAIN (internet) PAVING DETAIL MALBUN, SWITZERLAND

S U R F A C E S VERTICAL CONSTRUCTIONS SANKT GALLEN, SWITZERLAND

OERLIKER PARK CURYCH, SWITZERLAND

OLYMPISCHE PARK MUNICH, GERMANY

MISSION MILL WINERY, KELOWNA (internet)


05_DETAIL STUDY AERIAL VIEW


05_DETAIL STUDY STREET VIEWS

OPEN MUSIC STAGE AT THE PROMENADE Walls serve as an open air gallery, podium is suitable for outdoor cafe, music events, performances or exhibitions...


05_DETAIL STUDY STREET VIEWS

CITY FARM EXTENSION The area is accessible from the back as well, city farm or community garden, everyone is welcome to be part of it


05_DETAIL STUDY STREET VIEWS

ONE OF THE ENTRANCES Shady area in front of the info centre with seatings and cafe


Australian Urban Strategies Studio Work