Page 1

Sarpsborg bibliotek

Aktiviteter og arrangementer høsten 2018


Forord

Biblioteket – ditt og mitt Høst og vinter står for døren, og vi trekker mer innendørs. Foran oss ligger både hverdager og helg, alminnelige hendelser og spesielle anledninger. På biblioteket er du hjertelig velkommen, for å være alene eller sammen med andre. Du kan låne bøker, få inspirasjon, bli opplyst, lære noe nytt. Vi har aviser fra hele landet. Vi abonnerer også på hundrevis av forskjellige tidsskrifter og blader, trykte og digitale, på mange ulike språk. Vi ønsker å gi opplevelser og inspirasjon til dere som bruker biblioteket. Derfor er programmet mangfoldig og innholdsrikt. Det blir arrangementer for unge og for eldre, for litteraturinteresserte, for historieinteresserte. Det blir forestillinger, høytlesing, og lesetips fra bibliotekansatte. I sommer har hundrevis av barn lest tusenvis av bøker, mens de har fulgt med på den digitale lesekampanjen sommerles.no. Det har vært en stor suksess. Mange barn har gått fra å lese for å vinne premier, til å oppdage at lesing er en fantastisk givende aktivitet. Et av de første arrangementene i høst er lesefesten på Torvet lørdag 18. august. Det skal bli veldig stas å feire alle de flinke, ivrige leserne her i kommunen. Så, hipp hurra for alle lesende bokelskere! Jeg håper vi ses på ett eller flere av bibliotekets arrangementer denne høsten. Bruk biblioteket. Det er ditt! Hilsen Anette Kure, biblioteksjef


Hva skjer - høsten 2018

Når

Hva

Hvor

August 11. 18.

Bok & kaffe Avslutningsfest Sommerles

Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg torg

September 1. 3. 8. 10. 12. 20.

Nasjonal bibliotekdag Konsert Bok & kaffe Barneforestilling Bokbad Digital festival

Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Skjeberg bibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Skjeberg bibliotek

Oktober 1.-6. 6. 8. 17. 31.

Høstferien på biblioteket Bok & kaffe Verdensdagen for psykisk helse Slektshistorie Hallovenn

Alle bibliotekene Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Skjeberg bibliotek I sentrum/hovedbiblioteket

November 3. 5. –9. 6. 10. 12.–13.

Bok & kaffe Poesifrokost Sarp historica Biblioteklørdag Nordisk litteraturuke

Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Alle bibliotekene

Desember 1. 11. 12. 14.

Bok & kaffe Sarp historica Barneforestilling Grøtfest

Sarpsborg hovedbibliotek Sarpsborg hovedbibliotek Tune bibliotek Skjeberg bibliotek

Det tas forbehold om programendringer

Billetter kan hentes hos


AUGUST

Sommerlesfest

Lør

18. Sommerlesfest

Illustrasjon: Snuti

I løpet av sommeren har barn i alderen 6 til 13 år lest bøker og registrert det de har lest på nettsiden sommerles.no. Lørdag 18. august arrangeres Sarpsborgmarken. Biblioteket inviterer sommerleserne til fest på torget. Det blir utdeling av premier fra scenen, og alle påmeldte får is.Husk å melde barna på til sarpbib@sarpsborg.com innen 17. august!

*11.30 *Sarpsborg torg *Gratis


AUGUST - DESEMBER

Bok & kaffe

Lør

Bok & kaffe

Foto: pixabay

Bibliotekansatte ønsker deg velkommen til en uformell bokprat på hovedbiblioteket fem lørdager utover høsten. Vi snakker om et lite utvalg av våre bok- eller filmfavoritter, og inviterer samtidig til samtale om det som blir presentert. Det serveres kaffe og noe å bite i underveis. Velkommen til bok og kaffe!

*Sarpsborg hovedbibliotek *Gratis

13.00 - 13.30 * 11. august 13.00 - 13.30 * 8. september 13.00 - 13.30 * 6. oktober 13.00 - 13.30 * 3. november 13.00 - 13.30 * 1. desember


SEPTEMBER

Nasjonal bibliotekdag

Lør

1. Nasjonal bibliotekdag

Foto: privat

Boka ”Det norske biblioteket” av fotograf Jo Straube og Frode Grytten ble tildelt prisen ”Årets vakreste bok” i 2017, og boka har fått stor oppmerksomhet som et innlegg i debatten om bibliotekets rolle i det norske samfunnet, og som en vakker, noen ganger melankolsk, dokumentasjon av landets folkebibliotek. På nasjonal bibliotekdag kommer Jo Straube til Sarpsborg for å snakke om arbeidet sitt med boka, og om sitt møte med bibliotek i Norge.

Purregebyr-amnesti på Nasjonal bibliotekdag!

*16.00 *Sarpsborg hovedbibliotek Hent gratisbillett på http://ticketco.no

*Gratis *Marsipankake


SEPTEMBER

Tidevann -

Man

Heidi Gjermundsen Broch og Terje Norum

3. Konsert

Foto: Østfold kulturutvikling

Inger Hagerup er en av Norges mest kjente poeter. Organist Terje Norum har satt melodier til et utvalg av Hagerups dikt. Sangene framføres av sanger og skuespiller Heidi Gjermundsen Broch. Hun formidler på fremragende vis både det dype og det enkle i tekstene til akkompagnement av Terje Norum.

*19.00 *Sarpsborg hovedbibliotek *Gratis

Hent gratisbillett på http://ticketco.no


SEPTEMBER

Bestevenn på boks Camilla Billett

Man.

10. Barneforestilling

Foto: privat

Møt illustratør Camilla Billett. Hun tegner og forteller fra boka "Bestevenn på boks» skrevet av Hanne Buch: Bestevenn på boks handler om Helene og hennes bestevenninne, Anja, som ikke lenger vil leke med dukker. Derfor bestemmer Helene seg for å bytte henne ut. Helene kjøper seg en ny bestevenn. Det er bare det at den nye bestevennen har en liten defekt.

Tegneverksted med illustratøren etter lesestunden. Passer for barn fra 5-10 år

*18.00 *Skjeberg bibliotek *Gratis Hent gratisbillett på http://ticketco.no


SEPTEMBER

Bokbad

Ons.

Heidi Linde og Elisabeth K. Johansen

12. Bokbad

Foto: Heidi Linde: Jo Michael, Gyldendal

Forfatter Heidi Linde bokbades av Elisabeth Kjensli Johansen fra Nes bibliotek. Linde debuterte som barnebokforfatter i 1998, og i 2002 kom hennes første roman for voksne, «Under bordet». I de senere årene har hun fått svært gode anmeldelser for sine romaner, blant annet for «Nu, jævlar» og «Norsk sokkel». I fjor høst kom hun med romanen «Talte dager», som også fikk god kritikk.

*19.00 *Sarpsborg hovedbibliotek *Gratis Hent gratisbillett på http://ticketco.no


SEPTEMBER

Digital festival

Tors.

Tema: Digital kunnskap for alle

20. Digital festival

Foto: Hentet fra Seniornett Norge

Digital festival er tidligere kjent som Seniorsurf. Årets tema er: Digital kunnskap for alle. Skjeberg bibliotek deltar med både kunnskap og aktiviteter. Du finner mer informasjon på vår portal www.sarpsborg.com/bibliotek

Arrangementet er en del av et større arrangement i samarbeid med Frivilligsentralen Øst og Seniornett.

*Skjeberg bibliotek *Gratis.


OKTOBER

Høstferien på biblioteket

Uke

- Med høytlesning og tegneverksted

40 Høstferien

Barnebibliotekarene inviterer til høytlesning for barn i alderen 6 til 9 år, og det vil også bli anledning til å delta på tegneverksted flere dager i løpet av ferien. Konkurranser og premier! SFO-grupper kan henvende seg til biblioteket for å avtale dag og tid for lesestund. Følg med på våre nettsider og oppslag i bibliotekene for tidspunkt.

* Sarpsborg hovedbibliotek * Skjeberg bibliotek * Tune bibliotek


OKTOBER - NOVEMBER

KiSs Bibliotekbesøk

KiSs - Bibliotekbesøk

KiSs er navnet på den lokale kulturelle skolesekken i Sarpsborg kommune. Sarpsborg bibliotek har KiSs-tilbud til alle på 3. trinn.

Klassene besøker sin nærmeste bibliotekavdeling og blir ønsket velkommen som bibliotekbrukere. Vi snakker om bibliotek og bøker, leser høyt, og klassen får en bokgave med til skolen sin. Gjennom KiSs framhever vi leseglede og læring og setter barnas nysgjerrighet og fantasi i sentrum.

* Sarpsborg hovedbibliotek * Skjeberg bibliotek * Tune bibliotek


OKTOBER Verdensdagen for psykisk helse

Man.

8.

Raushet

Foto: Aschehoug

Trond Henriksen ga ut boka ”Ingen murer er for høye : mitt liv med dop, kriminalitet og politikk” i 2016. Etter flere tilbakefall og mange år i fengsel er han nå rusfri og har blitt en profilert samfunnsdebattant i sin hjemby. Henriksen jobber i Kirkens bymisjon og hans engasjement blir lagt merke til.

Temaet for verdensdagen for psykisk helse er Raushet.

*19:00 *Sarpsborg hovedbibliotek Hent gratisbillett på http://ticketco.no

*Gratis *Enkel servering


OKTOBER

Hvem tror du at du er?

Ons.

17. Slektshistorie

Foto: Sogneprest Iver O. Widerøe i Skjeberg med familie (1893)

Ønsket om å kjenne opphavet sitt er noe de fleste mennesker kjenner på før eller siden. Var oldemor tjenestepike, en dydig prestedatter eller var hun kokkepike i Sarpsborg som fikk barn utenfor ekteskap? Historiker og slektsforsker Svein Skahjem tar oss med på et streiftog gjennom Østfolds historie 100 – 150 år tilbake i tid, med fokus på enkeltmenneskers skjebne. Du får et lite innblikk i slektsforskernes metoder og en dypere forståelse av hverdagen til fortidens mennesker. Bildet er hentet fra Sarpsborg kommunes fotoarkiv.

*19:00 *Skjeberg bibliotek Hent gratisbillett på http://ticketco.no

*Enkel servering


NOVEMBER

Sarpoetica til frokost

5.-9. Poesi & frokost

Foto: pixabay

Hver morgen i Litteraturuka leser sarpinger dikt for oss mens vi serverer frokost. Vi har invitert kjente menn i Sarpsborg til å lese dikt. Noen leser dikt de selv har lyst til å dele, mens andre har fått hjelp av oss til å finne noe spennende. Tekstene kan være alt fra hiphop via debutanter til klassikere. Detaljert program kommer på våre nettsider.

Del av Litteraturuka 2018

*08.15-08.45 *Sarpsborg hovedbibliotek *Frokostservering *Gratis


NOVEMBER Arbeideren og litteraturen

Tir.

6. Sarp historica

Foto: Morten Nilsen, Sarpsborg kommune

Møt historiker Trond Svandal. Han er til daglig ansatt ved IKA Østfold, og vil denne kvelden holde foredrag om ”arbeideren og litteraturen” ut ifra gammelt arkivmateriale. Under Litteraturuka vises også en utstilling av gamle «arbeiderfotografier» på Sarpsborg hovedbibliotek. Utstillingen er satt sammen av Kristin B. Steinnes Del av Litteraturuka 2018

*19.00 *Sarpsborg hovedbibliotek Hent gratisbillett på http://ticketco.no

*Gratis *Enkel servering


NOVEMBER

Barneforestilling - Bukkene Bruse vender tilbake

Lør

10. Barneforestilling

Foto: Østfold kulturutvikling

En leken teaterforestilling for barn som stimulerer til språkutvikling og fantasi. Ved bruk av hånddukker, klarinetter og et snev av popkultur bringer skuespillerne Monica Hjelle og Knut Henriksen denne eventyrlige fortellingen om de tre Bukkene Bruse til live. Basert på boka Bukkene Bruse vender tilbake av Bjørn F. Rørvik. Del av Litteraturuka 2018

*12.00 *Sarpsborg hovedbibliotek *Gratis Hent gratisbillett på http://ticketco.no


NOVEMBER Jan Kristoffer Dale - Forfattersamtale

Lør.

10. Forfattersamtale

Foto: Lisa Gustavsen, Halden litteraturforening

Jan Kristoffer Dale i samtale om sin novellesamling "Arbeidsnever". Boka ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris 2016 og Sørlandets litteraturpris 2017. Jan Kristoffer Dale (f. 1984) er oppvokst i Froland, og bor i dag i Grimstad. Han har jobbet på bryggeri og er tidligere student ved Skrivekunstakademiet i Bergen. – Jeg får ofte høre at boken min handler om arbeiderklassen, men egentlig skriver jeg om de som er under arbeiderklassen, de som ikke har noe tilhørighet eller fellesskap med noen. Kom og hør Dales gripende historier. Del av Litteraturuka 2018 *13.30 *Sarpsborg hovedbibliotek *Enkel servering *Gratis Hent gratisbillett på http://ticketco.no


NOVEMBER Roskva Koritzinsky - Forfattersamtale

Lør.

10. Forfattersamtale

Foto: Håkon Borg (2017)

Roskva Koritzinsky (f. 1989) debuterte i 2013, med novellesamlingen ”Her inne et sted”. For denne boka ble hun nominert til Tarjei Vesaas debutantpris og hedret med Aschehougs debutantpris. I 2016 ble Koritzinsky valgt ut av NORLA til første pulje av yngre forfattere til å representere Norge og ny norsk litteratur på internasjonale bokmesser og seminarer. ”Jeg har ennå ikke sett verden” (2017) er Roskva Koritzinskys andre novellesamling, og den har blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2018. Under litteraturuka samtaler hun med biblioteksjef, Anette Kure. Del av Litteraturuka 2018 *15.00 *Sarpsborg hovedbibliotek Hent gratisbillett på http://ticketco.no

*Gratis *Enkel servering


NOVEMBER

Nordisk litteraturuke - Morgengry

12.-13.

Nordisk litteraturuke

Foto: Foreningen Norden

Hvert år markeres Nordisk litteraturuke med et spesielt tema. I år er det «Helter i Norden». Biblioteket inviterer utvalgte 1. klasser på besøk og vi leser fra boka ”Håndbok for superhelter” av Elias og Agnes Våhlund. Boka handler om superhelten Røde Maske.

Sarpsborg hovedbibliotek * 12. november Skjeberg bibliotek * 13.november Tune bibliotek * 13.november *Enkel servering


NOVEMBER

Nordisk litteraturuke

Man.

12.

- Skumringstime

Nordisk litteraturuke

Foto: Foreningen Norden

Presis kl. 19:00 denne kvelden slukkes det elektriske lyset på bibliotekene i Norden, og det leses høyt fra samme bok. Temaet for Nordisk litteraturuke er «Helter i Norden». Bibliotekpersonalet vil lese fra boka ”Islandske konger” av Einar Már Guðmundsson. Høytlesingsstunden passer for ungdom og voksne.

*19.00 *Sarpsborg hovedbibliotek *Enkel servering *Gratis


DESEMBER Da trollene holdt julelag

Tirs.

11. Julesagn

Julekort fra Hvaler Kystmuseums samlinger

I gamle dager var troen på nisser, troll og underjordiske sterk og levende. Man måtte holde seg inne med de overnaturlige, ellers kunne de hevne seg stygt. Enkelte årstider, som i julen, var man ekstra utsatt. Lokale sagn forteller både om voldelige nisseslagsmål og om trollpakk som skremte vettet av gårdsfolket i juletida. Merkelige hendelser ble overlevert muntlig fra generasjon til generasjon, og etter hvert også skrevet ned. Folklorist Irene Almkvist Ellefsen og formidler Britt Øvre henter fram noen skjulte skatter fra Østfolds varierte muntlige kulturarv og fortellertradisjon. Advarsel! Fortellingene passer best for ”barn” mellom 10 og 80 år!

*19.00* Sarpsborg hovedbibliotek Hent gratisbillett på http://ticketco.no

*Enkel servering *Gratis


DESEMBER - Gulian og Gulbrand Fortellerstund og tegneverksted

Ons.

12. Fortellerstund

Foto: privat

Ingebjørg Hokholt forteller og viser fram bildene sine fra boka ”Gulian og Gulbrand”. Gulian er en smånisse som er usynlig for menneskene. Han er en nysgjerrig liten nisse som tar seg en tur ut i den store verden utenfor hula der han bor. På utflukten møter han både mennesker og dyr. Etter fortellerstunden, som passer for barn fra ca 5-8 år, blir det verksted hvor barna kan male og tegne. Varighet ca 1 time.

*18.00 *Tune bibliotek *Gratis Hent gratisbillett på http://ticketco.no


DESEMBER

Grøtfest

Fre.

14.

Grøtfest Det nærmer seg jul, og Skjeberg bibliotek inviterer barnehagebarn til grøtfest. Grøtfesten har blitt en tradisjon, hvor vi leser og synger, og etterpå blir det selvfølgelig også servert grøt, saft og pepperkaker. Kanskje kommer nissen og spiller trekkspill for oss i år også.

Påmelding på telefon 69 11 64 78.

*10.30 *Skjeberg bibliotek *Gratis.


Lesesirkler Biblioteket skaffer bøker til lesesirkler og gir lyst til å være med i en lesesirkel, kan du ta kontakt med Skjeberg bibliotek.

Advokatvakten Hver onsdag mellom kl. 17.00 og kl. 19.00 kan

Generell informasjon

råd og tips til temaer og forfatterskap. Har du

du få inntil 15 minutter gratis, juridisk rådgiving på hovedbiblioteket. Du kan bestille time ved å ringe 69116070.

Språkkafè Sarpsborg hovedbibliotek tirsdager kl.11-13

(oppstart 21.08.)

Skjeberg bibliotek torsdager kl.12.30-14 (oppstart 30.08.) Språkkafè er et møtested for de som ønsker å øve seg i norsk muntlig sammen med frivillige norsktalende fra Sarpsborg frivilligsentral og Sarpsborg Øst frivilligsentral.


Leseutfordring Instagram

Julekalender Hver dag i desember legger vi ut en ny oppgave/rebus på vår instagram-konto. Premier trekkes både underveis og til slutt, så her gjelder det å være med hele veien til jul. Følg vår instagram-konto @sarpbib


Biblioteket deltar også på: Hovedbiblioteket er en av postene i Hallovenn

Diverse

31. oktober i samarbeid med iSarpsborg.

Biblioteket på besøk? Ønsker dere besøk av en ansatt fra biblioteket som kan snakke om bøker eller bibliotek? Eller ønsker dere å ha et møte hos oss i biblioteket istedenfor? Ta kontakt så lager vi en avtale!

Litteraturuka 5. - 10. november Fullstendig program på www.litteraturuka.com


Visste du at du kan bruke bibliotekkortet ditt til:

Aviser

Bøker

Filmer

og: Meråpent fra 07.00-22.00 på Sarpsborg hovedbibliotek Følg oss på: Les mer her: www.sarpsborg.com/bibliotek

Sarpsborg bibliotek: Program høst 2018  
Sarpsborg bibliotek: Program høst 2018  
Advertisement