Page 1

PER NOMÉS

1’99 € NÚM. 3 11 D’ABRIL DEL 2013 2,14€ A CANÀRIES

GAUDEIX DE BARCELONA I GAUDEIX DE LA PRIMAVERA AMB LES PULSERES QUE REGALEM AQUESTA SETMANA!

CARLA LORA, SARA BARBA, JOSÉ NARANJO


2


PÀGINES

EL LECTOR PARLA .......................................................................... 4 CREUS QUE CONEIXES BÉ LA CIUTAT DE BARCELONA? .......... 6 ENTREVISTA A UN CENTRE D’ATENCIÓ AL PÚBLIC.................... 32 LET’S GO TO THE BARCELONA .................................................... 34 EL SOROLL A LA CIUTAT MODERNA ........................................... 36 BARCELONA SOSTENIBLE.............................................................. 40 PASSATEMPS ................................................................................... 42 HORÓSCOPS .................................................................................. 43

3


VOLEM LA GENT GRAN AMB AJUDA Mai ens posem a pensar què farem, què serem, com serem, què voldrem... quan siguem gran, i, per això, voldria que reflexionéssim un moment en tota la gent gran que està sola, la gent que no té família i no pot cuidar-se sol. Mentre feia una reflexió d’aquesta realitat, se’m va acudir de demanar que l’ajuntament del barri organitzés grups de voluntaris per ajudar la gent gran. Si creéssim aquesta ajuda per a les persones grans, seríem més solidaris entre tots, aconseguiríem un barri millor i aprendríem a ser persones millors. A més, ajudaríem aquestes persones perquè hi ha algunes que ho necessiten. És més, quan nosaltres siguem grans, si estem sols, ens agradaria una mica d’ajuda. Amb tot això vull dir que estaria bé que es presentés molta gent per ajudar a fer realitat aquesta proposta. Carla Lora.

4


ELS AVIS HO NECESSITEN. Avui en dia, la gent gran del barri, no se sent estimada per les persones. La gent gran necessita molta ajuda i necessita que estiguin per ells. Aquesta carta és per proposar la creació d’una residència per cuidar-los. Però cal cuidar-los bé, han de prendre els seus medicaments, han de fer les seves necessitats, els han d’ajudar a vestir-se... Cuidar la gent gran és una responsabilitat molt gran que ha d’assumir tota la societat. Els avis tindran un lloc on sentir-se estimats, com si fossin a casa, amb el seu lloc on podran jugar, parlar, prendre cafès amb els altres. Siusplau penseu en aquesta proposta que us he fet, però, sobretot, penseu en la gent gran. Sara Barba

UN AJUT PER A TOTHOM Voldria fer una reflexió al voltant dels centres esportius del nostre barri i del seu ús. Li presento aquesta carta perquè els centres esportius dels nostres barris tinguin beques especialitzades per a persones amb risc d’exclusió social, perquè totes les persones tenen dret a poder gaudir de la bellesa de l’esport, però òbviament hi ha gent que no ho pot pagar i, per tant, no poden gaudir d’una activitat amb un preu tan alt, i per això m’agradaria que es plantegés una beca en la qual les persones menys afavorides poguessin gaudir d’aquests serveis. José Naranjo 5


Com esteu lectors? Potser vius a la ciutat de Barcelona i creus que la coneixes a tort i dret oi? Doncs potser si, però el més segur és que no; i si no hi vius doncs, és molt probable que no en tinguis ni idea. Doncs en aquest article podràs saber més sobre Barcelona: la seva història, què és i moltes coses més. No esperis que t’expliquin aquest article i posa’t a llegir-lo.

LOCALITZACIÓ Barcelona és una ciutat del continent europeu i està situada en un país del sud d’Europa, Espanya. Barcelona, està al nord de la Península Ibèrica. Espanya està dividia en comunitats autònomes, i les comunitats autònomes en províncies. Barcelona està situada a la comunitat autònoma de Catalunya, i a la província de Barcelona. Barcelona està situada en una plana de la Depressió Litoral i al nord té la serralada Litoral. Barcelona és una ciutat molt rica en turisme i és una de les ciutats més importants d’Europa. El nord de la ciutat de Barcelona limita amb el riu Besòs, al sud amb el riu Llobregat, un territori format per un petit delta, a l’oest amb la serra de Collserola, que forma part de la Serralada Litoral i a l’est amb el Mar Mediterrani. Barcelona té una superfície de 101,9 km².

Localització de Barcelona respecte a comunitats autònomes, províncies i comarques

6


HABITANTS L'àrea metropolitana de Barcelona, inclosa en la Regió urbana de Barcelona, compta amb 5.029.181 habitants (2011), sent així la sisena ciutat de major població de la Unió Europea. Barcelona vista des de l’aire

CLIMA Barcelona té un clima mediterrani. El clima a Barcelona és agradable la major part de l'any. No obstant això, tindràs el millor clima de maig a finals de juliol. Setembre també és un bon mes. Agost pot tenir temperatures altes durant el dia (algunes vegades arriba als 34 ° C), així que si t'agraden les saunes, ¡aleshores aquesta és l'època de l'any per a tu!

.

El clima a l'octubre i novembre continua sent agradable, però comença a ser una mica més fresc (21 ° C baixant fins 15 ° C).

Climograma de Barcelona de 2012

No veuràs un sol radiant tots els dies, així que has d'estar preparat per dies en què s'espera una mica de pluja 7


TRANSPORT I VIES DE COMUNICACIÓ Barcelona, és una ciutat que té bastant transport i té moltes vies de comunicació. Està ben comunicada amb l’exterior i el seu aeroport (amb dues terminals) és un dels aeroports amb més moviment. Les principals vies de comunicació que creuen Barcelona són la Diagonal, que creua tota la ciutat d’est a oest, la Gran Via, que la travessa de nord a sud i la Meridiana; i totes es troben a la plaça de les Glòries.

Av. Meridiana vista des del Passeig Fabra i Puig

Les principals vies de comunicació que envolten Barcelona són la Ronda de Dalt i la Ronda del Litoral, que permeten entrar i sortir de la ciutat sense haver de travessar-la i permeten comunicar-la amb les principals autopistes d’entrada sortida de Catalunya.

Gran Via

Avingudes principals que creuen Barcelona, hi es troben a la plaça de les Glories 8


IMPORTÀNCIA POLÍTICA Barcelona és la segona ciutat d’Espanya amb més importància i l’onzena d’Europa. Barcelona és políticament la capital de la comunitat Autònoma de Catalunya, de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès.

Barcelona

Barcelona en relació a comunitats autònomes i províncies d’Espanya

Barcelona

Ubicació de Barcelona en relació a les comarques de la província de Barcelona 9


ORGANITZACIÓ ADMINISTRATIVA DE LA CIUTAT Barcelona, administrativament està organitzada en 10 districtes (són una divisió territorial de la ciutat que permet descentralitzar el seu govern). Cada districte té assignat un nom i un número. A més, cada districte té la SEU del districte on els ciutadans fan les gestions més properes. Els districtes s’han fet en funció de raons històriques. El primer districte és el casc antic de la ciutat.

Districtes de Barcelona

SEU del districte de Nou Barris

Cada districte està dividit en barris. Barcelona té 73 barris i 2 zones d’interès especial, que són la muntanya de Montjuïc i la zona Franca.

Barris i districtes de Barcelona

10


HISTÒRIA URBANÍSTICA DE LA CIUTAT PREHISTÓRIA Barcelona ha estat molt habitada des de la prehistòria. Els deltes proporcionaven molts animals i vegetals. A les muntanyes s’establien coves i refugis.

BARCINO: CIUTAT ROMANA La primera ciutat important que apareix és Barcino (ciutat romana) estructurada igual que les altres ciutats romanes. Estava construïda a sobre del mont Tàber. Era una ciutat emmurallada amb dos carrers principals, un fòrum, i el temple d’August. Barcino era una ciutat petita, hi havia domus(cases de la gent rica), la gent normal vivia en insulaes, encara que molta gent feia vida al carrer.

Mapa de la ciutat de Barcino dintre de la ciutat medieval i l’actual de Barcelona

11 Dibuix d’una domus romana


CIUTAT MEDIEVAL Cap al 1300, la ciutat es va fer més gran i es van engrandir les muralles. Era la capital de la Corona d’Aragó. Es van construir nous edificis (Santa Maria del Mar, la Catedral...). Els carrers estaven organitzats per oficis. Eren carrers estrets, sense llum, sense clavegueram, sense aigua corrent (s’havia d’anar a buscar a les fonts), els carrers estaven sense asfaltar, no hi havia serveis d’escombraries. El carrer més important era el carrer Montcada. Carrer Montcada a l’actualitat

Cap al 1400 la ciutat medieval va créixer i es van fet noves muralles que van per l’actual Ronda de Sant Antoni, el Paral·lel i acaben a les Drassanes. I el Raval es comença a urbanitzar, però molt territori de dins segueixen sent camps. Al 1500, creixen els edificis, però la ciutat i la muralla no canvia. Al 1697, es van anar fortificant les muralles.

Barcelona al 1698

12


EDAT MODERNA. S. XVII I XVIII El canvi urbanístic més important es va produir després de l’any 1714 a conseqüència de la guerra de Successió, quan la ciutat va ser bombardejada. Es va construir la fortalesa de la Ciutadella i es van enderrocar totes les vivendes que hi havia al Born antic. També és va construir el barri de la Barceloneta per re-allotjar els habitants de la zona del Born, encara que molta gent, va marxar.

CIUTAT INDUSTRIAL. S XIX La ciutat segueix emmurallada. Es comencen a construir fàbriques dintre del recinte emmurallat. Cada vegada la ciutat és més inhabitable, per la contaminació de les fàbriques. Es necessita enderrocar les muralles i urbanitzar tot el pla i es fa el projecte Cerdà per edificar tot l’Eixample (carrers amples, bona construcció, pensant en els cotxes) Després de construir l’Eixample es farà l’annexió dels municipis que envoltaven la ciutat de Barcelona (s. XIX). Aquest és un canvi dels més importants d’aquest segle.

Barcelona al segle XIX

13


EXPOSICIONS UNIVERSALS. S XX L’altre gran canvi urbanístic de la ciutat es produeix després de la guerra civil, i va ser per la gran arribada de gent que ve a Barcelona de diferents punts d’Espanya, però no hi ha suficients habitatges. Comença el barraquisme. Es comença a construir barraques a totes les zones de muntanya i a la platja, i són auto construïdes.

Barraques a la ciutat de Barcelona

L’última gran intervenció urbanística va ser cap al 1992, amb la realització dels Jocs Olímpics, i per aquest motiu es van fer grans obres de millora a la ciutat (construcció de barris nous, les rondes...) es van millorar molt les condicions d’altres barris.

ACTUALMENT Actualment la ciutat de Barcelona, està molt habitada, no hi ha problemes greus de construcció amb serveis de transport i de comunicacions bastant correctes i ha desaparegut el barraquisme.

Panoràmica de Barcelona feta des de el parc del Putxet al crepuscle 14


LA CIUTAT Ja hem vist, com és Barcelona, el seu clima, característiques, transport i vies de comunicació, etc. Però, per poder fer funcionar la ciutat, és necessari que hi hagi diverses activitats econòmiques. I en aquest apartat les explicarem, funció a funció, perquè creiem necessari que sàpigues què fa funcionar cada part de la ciutat.

FUNCIÓ POLÍTICA-ADMINISTRATIVA Aquesta funció correspon a ciutats que són capital d’alguna divisió administrativa, com la capital de l’estat, de la comunitat autònoma, de província, d’organismes internacionals... i també correspon a ciutats que concentren els serveis necessaris per a l’exercici de poder. En aquestes àrees es concentren els serveis propis de l’administració pública. Barcelona políticament és la capital de Catalunya, de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès, és per això que a Barcelona hi ha les institucions d’autogovern més importants de Catalunya que són el Parlament de Catalunya, que està situat al Parc de la Ciutadella, s/n; i la Generalitat, que està situada a la Plaça de Sant Jaume, 4. També hi ha la principal institució de la província de Barcelona que és la Diputació de Barcelona, que està situada a la Rambla de Catalunya, 126. També hi ha la seu de les delegacions del govern de l’estat espanyol, i per últim hi ha la seu de govern de Barcelona que és l’Ajuntament, que està situat a la Pl. Sant Jaume, 1.

Façana del Parlament de Catalunya

Façana de l’Ajuntament de Barcelona

Façana de la Diputació de Barcelona

Façana de la Generalitat de Barcelona 15


FUNCIÓ INDUSTRIAL És una activitat econòmica que consisteix a produir béns de consum, és a dir, el que necessitem per a viure i el que consumim. A Barcelona, com a la majoria de ciutats accidentals, actualment és una funció clarament residual, perquè l’elevat preu del sòl i els problemes mediambientals han fet que les indústries tradicionals es concentrin en polígons industrials. Només resta una petita activitat industrial que està concentrada actualment a la part de la Zona Franca i fàbriques de la Nissan, on hi ha indústries de transformació d’aliments; i l’altre lloc on també hi ha polígons és al polígon Pedrosa on hi ha petits tallers industrials.

Fàbrica de la Nissan de la Zona Franca de Barcelona

Polígon de la Zona Franca a l’actualitat

16


FUNCIÓ RESIDENCIAL La funció residencial és la funció principal de la ciutat. És una funció característica de la ciutat des de l’antiguitat i està relacionada amb les àrees que corresponen als habitatges. Aquesta funció ocupa la major part del sòl urbà i presenta realitats molt diverses en funció dels diferents nivells de renda de la població. A Barcelona, podem trobar diferents tipus de barris antics per exemple el districte de la Ciutat Vella, el barri del Raval, el barri Gòtic, la Barceloneta... En aquests barris es concentra molta immigració i en moltes zones hi ha població marginal (gent que viu als carrers, etc.) Els habitatges d’aquests barris són molt antics, de pocs metres quadrats, alguns amb molt males condicions, carrers estrets, sense ventilació, sense entrades de sol, carrers on és difícil la circulació.

Exemple de barri antic, mostrant la condició dels carrers al barri del Raval

Exemple de barri antic, mostrant la mala condició dels habitatges del barri del Raval a l’actualitat

Molts d’aquests barris han patit una degradació, encara que a Barcelona, des de més o menys a l’any 1992, l’Ajuntament, ha fet moltes actuacions de renovació. A la zona del Gòtic (zona antiga que millor s’ha conservat) podem trobar antics habitatges remodelats on viu gent amb un poder adquisitiu alt fins i tot hi ha cases que, a dins, tenen una piscina.

17


Un altre tipus de barri és l’Eixample, que és la zona nova que es fa al segle XIX per ampliar la ciutat. Són barris que tenen habitatges de bona qualitat, els carrers són amples i ben urbanitzats, amb tots els serveis que es necessiten. Hi habita gent de classe mitjana alta, gent amb un poder adquisitiu alt.

Organització dels carrers del barri de l’Eixample

Mostra dels carrers de l’Eixample al Passeig de Gràcia

Un altre tipus de barri de Barcelona són les zones residencials, que són els millors barris de la ciutat com Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi... Són barris molt rics i zones molt bé urbanitzades, els habitatges on viu la gent són torres unifamiliars o pisos molt grans. La gent que hi viu es gent amb un gran poder adquisitiu.

Exemple de casa del barri de Pedralbes

Exemple de casa al barri de Pedralbes

18


I l’últim tipus de barri de Barcelona son les zones suburbials. Són zones poc planificades, d’edificacions senzilles algunes massificades. Alguns barris suburbials són el Carmel, Ciutat Meridiana, Prosperitat... El barri de Montbau, en canvi, és una zona suburbial, però organitzada i amb jardins, places, etc. En aquests barris habita gent treballadora.

Exemple de barri suburbial: Ciutat Meridiana Exemple dels carrers de les zones suburbials del barri de la ciutat Meridiana

Exemple d’un pis del barri de Montbau

Plaça del barri de Montbau

Aquesta funció comporta la presencia d’equipaments i infraestructures per a assegurar el benestar i el funcionament de la societat urbana: centres educatius, centres d’atenció, sanitària, mercats, transport, etc.

19


FUNCIÓ COMERCIAL És l’activitat de compra i venda de mercaderies. És una funció característica de la ciutat des de l’antiguitat i ha estat una de les funcions més importants de la ciutat. A Barcelona les àrees comercials es distribueixen per tot l’espai urbà, si bé el centre és el lloc preferit per al comerç especialitzat i la instal·lació de grans magatzems i botigues exclusives. Podem diferenciar entre els dos tipus de comerç: el comerç a l’engròs i el comerç al detall. -

El comerç a l’engròs són els majoristes que venen als petits comercials, per exemple, un noi que té una peixateria no pesca ell el peix, sinó que el va a comprar a Mercabarna. - El comerç al detall, que és la venda directa al consumidor. El comerç a l’engròs es concentra en dos llocs de la ciutat, el port de Barcelona i Mercabarna. El port de Barcelona és un dels més importants de la Mediterrània on arriben productes de tot el món i des del port es reparteixen a tota Espanya i Europa. Hi ha la terminal de contenidors, de cotxes...

Port Vell

Terminal de contenidors

Terminal de cotxes

20


l Mercabarna és el mercat a l’engròs de productes frescos, està situat a la Zona Franca de Barcelona, al costat del Port. Serveix als petits comerciants. Està dividit en diferents mercats: - El mercat del peix - El mercat de la flor - El mercat de la carn - El mercat de les fruites i les hortalisses Hi ha moltes empreses polivalents que venen tot el que està tractat.

Mercabarna Barcelona

Escorxador del mercat de carn del Mercabarna

Mercat central de peix del Mercabarna

Mercat de la flor del Mercabarna

21


El comerç al detall està distribuït en diferents eixos comercials repartits per tota la ciutat. On es concentra més comerç és al casc antic (tota Ciutat Vella). El carrer principal del comerç al detall és el Portal de l’Angel. En la zona del Gòtic trobem botigues artesanes. Al Passeig de Gràcia trobem grans botigues de luxe. Hi ha dos carrers totalment comercials que són el carrer Creu Coberta i el carrer Gran de Gràcia. Encara que aquests són els carrers més importants i on més comerç hi ha, cada districte té més o menys la seva zona comercial.

Eixos comercials de Barcelona

Avui dia, a Barcelona i a tot el món, molt del comerç al detall també es concentra en grans centres comercials (La Maquinista, Diagonal Mar, Heron City, Maremagnum...) Una altra activitat comercial de Barcelona es realitza als mercats, els més històrics són la Boqueria i St. Caterina, encara que cada districte o barri té el seu propi mercat.

22 Centre comercial La Maquinista Mercat de la Boqueria


FUNCIÓ FINANCERA La funció financera concentra totes les activitats econòmiques que van relacionades amb els negocis d’alta tecnologia, la premsa, la banca, la investigació, etc. El barri del 22@, és el barri de negocis per excel·lència on es concentren les empreses de tot tipus. Encara que també hi ha diferents zones de concentració d’empreses de negocis com el World Trade Center, la torre Mapfre, la torre Agbar que avui dia està paralitzada, i els negocis bancaris que estan distribuïts per la ciutat (la Caixa, Banc d’Espanya,...) La seu dels principals bancs és a Plaça Catalunya o a l’Eixample i part de la Diagonal.

Districte del 22@ Aquest centre de negocis està situat al front marítim i a pocs minuts del centre de Barcelona, i disposa de 40.000 m² d'oficines de lloguer i d'un Centre de congressos, convencions i reunions amb 20 sales diferents.

Es veuen els grans edificis de bancs a Plaça Catalunya

World Trade Center de Barcelona 23


FUNCIÓ CULTURAL Aquesta funció està lligada als més diversos interessos culturals: museus, festivals, congressos. La funció cultural es concentra en àrees de la ciutat que tenen importants centres de transmissió cultural, com per exemple les universitats, museus, biblioteques, centres culturals, auditoris, parcs científics, edificis religiosos... UNIVERSITATS Barcelona acull nombroses universitats, tant privades com a públiques: -

Universitats públiques: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat de Barcelona (UB), Universitat Pompeu Fabra (UPF) Universitats privades: Geneva Business School, Universitat Ramon Llull (URL) Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

Universitat Pompeu Fabra a la Ciutadella

Universitat Internacional de Catalunya

MUSEUS Barcelona té un gran nombre de museus que engloben totes les èpoques històriques i temàtiques molt diferents. -

MUSEUS D’HISTÒRIA: Museu d’Història de Barcelona, Museu Nacional d’Història de Catalunya.

Museu d’Història de Barcelona

24


-

MUSEUS D’ART: Museu Nacional d’Art de Catalunya (que museu més important d’art de Catalunya En aquest museu art des de la prehistòria fins al segle XX), Museu Contemporani de Barcelona, Museu Picasso, Fundació Caixa Fòrum i Museu del Modernisme.

és el hi ha d'Art Miró,

Museu Nacional d’Art de Catalunya

-

MUSEUS DE CIÈNCIA I TÈCNICA: Cosmocaixa i Museu de Ciències Naturals.

Museu Blau de Ciències Naturals

-

TEMÀTIQUES DIFERENTS: Museu del Barça, Museu de Xocolata, Museu de la Cera

Museu de Xocolata de Barcelona 25


TEATRES Barcelona ofereix una gran varietat de teatres. A Barcelona tenim 3 auditoris que té un programa de música tot l’any: el Liceu (teatre d’òpera), l’Auditori (es propaguen molts tipus de músiques simfòniques) i el Palau de la Música. Altres teatres són: el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, i altres...

Teatre Liceu de Barcelona

Teatre Nacional de Catalunya

CINES Barcelona ofereix una gran varietat de cines. Avui dia, quasi tots els cines els trobem en els comercials, però encara en queden alguns que no com per exemple la Filmoteca Nacional de Catalunya, el Lauren d’Horta i el Lauren de Gràcia.

H

Filmoteca Nacional de Catalunya

Cine de la Maquinista

Ha desaparegut el cine de barri.

26


BIBLIOTEQUES Avui dia trobem biblioteques a quasi tots els barris de la ciutat que tenen una gran activitat social. Però a Barcelona hi ha una de les biblioteques més importants d’Espanya que és la biblioteca Nacional de Catalunya

Façana de la Biblioteca Nacional de Catalunya

Façana de la Biblioteca Juan Marsé del barri del Carmel

27


FUNCIÓ TURÍSTICA Correspon a les ciutats que són focus d’atracció turística per diferents motius (entorn natural, patrimoni cultural i artístic, etc.) aquesta funció implica la presència d’una àmplia gamma de serveis i infraestructures: hotels, restaurants, etc. Es tracta d’una funció que les ciutats intenten fonamentar ja sigui explotant el patrimoni artístic i cultural i l’entorn natural o bé organitzant esdeveniments culturals, científics econòmics per atreure el màxim número possible de turistes. Les zones d’oci es concentren en àrees de la ciutat que tenen importants centres d’espectacles, esports, platges, paisatges naturals i oci en general. Barcelona és una de les destinacions turístiques més importants d’Europa i l’activitat turística està molt diversificada. Hi ha tres tipus de turisme: - Turisme cultural - Turisme d’oci - Turisme de negocis TURISME CULTURAL La funció cultural està completament lligat a la riquesa urbanística i històrica de la ciutat. Barcelona té un gran nombre d’edificis que són patrimoni de la humanitat per la UNESCO, aquests edificis són d’estil modernista i molts turistes vénen per conèixer aquest estil arquitectònic com: la Sagrada Família, el Parc Güell, la casa Milà, la casa Batlló, la casa Vicens, l’Hospital de Sant Pau, el Palau de la Música... D’altra banda tenim tot el patrimoni històric de la ciutat romana Barcino i tota la Ciutat Medieval, que es concreta a la Ciutat Vella, com el temple d’August, l’Església de Santa Maria del Mar, l’Església del Pi, la Catedral, les Drassanes, el Palau Reial...

28 Sagrada Família

Església Santa Maria del Mar

Casa Batlló


TURISME D’OCI Barcelona té un punt d’atracció, que són les platges urbanes. A l’ última renovació urbanística (JJOO 1992) es va urbanitzar tot el litoral de la platja. També tenim parcs urbans com la Ciutadella, el Laberint, i parcs temàtics, com el Tibidabo. També tenim l’aquàrium, el zoo, el Barça (museu i Camp Nou). Per a tota aquesta oferta turística, fa falta que hi hagi una gran infraestructura: hotelera i de restauració. Últimament s’han construït hotels de gran qualitat, o s’han reconvertit edificis antics en hotels. L’oferta hotelera és molt diversificada i de moltes estrelles, com el Vela, Milton, Princess, la Casa Fuster... Però també podem trobar ofertes més barates d’hostals, hotels més econòmics i també molta oferta d’apartaments, pisos de lloguer, etc... Tenim una gran oferta de restauració que està concentrada al casc Antic, amb restaurants molt bons, amb estrelles Michelin, com el restaurant Lasarte que té tres estrelles.

Menjador del restaurant Lasarte

Hotel Vela Barcelona

Taula del menjador del restaurant Lasarte

Parc del Tibidabo

29


TURISME DE NEGOCIS Està completament lligat amb les fires i exposicions de la ciutat, i això fa que el turisme augmenti moltíssim. TURISME DE CREUERS Cada vegada és més important a Barcelona, ja que tenim un port molt important, i és una zona on s’inicia el creuer i és destí de molts d’altres que vénen del Mar Mediterrani.

Creuer al port de Barcelona

30


BOCANORD NOMBRE DEL CENTRO Bocanord

DIRECCIÓN C/ Agudells 3745 08032 Barcelona

COMO ACCEDER Metro Línia 5 El Carmel (accessos adaptats ) Autobús: 10, 39, 19, 86, 87 Nocturn: N4

1- ¿Cuál es el horario de atención al público? El horario de atención al público es de 15:00 a 23:00 2- ¿Qué servicios ofrecéis al público? ¿Qué se hace en este centro? Se le ofrece todo tipo de actividades ya que es un espacio cultural para jóvenes. En este centro se hacen muchos talleres de diferentes actividades, conciertos, etc. 3- ¿Qué personas lo atienden y cuál es su función? Lo atienden dos informadores, que son los que informan a la gente, y tres dinamizadores que se encargan de programar los talleres i las actividades. 4- ¿Se hacen actividades especiales? Sí, muchas actividades para adolescentes, conciertos, talleres… 5- ¿Qué clase de gente viene aquí? ¿La mayoría de gente, cuántos años tiene? Aquí vienen jóvenes de 14 a 30 años. La mayoría de gente tiene 25 años. 6- ¿Hace cuánto está abierto el centro? El centro está abierto hace 15 años. 7- ¿Cómo ha evolucionado? Antes se hacía lo mismo, pero ahora hay más actividades y talleres. 8- ¿Qué os impulsó a abrir este centro? Es un proyecto del ayuntamiento para los jóvenes. 9- ¿Tenéis perspectivas de futuro? Sí, mientras haya jóvenes, seguiremos evolucionando y pensando actividades. 32


THE PARK GÜELL Hello, Montse I want to tell you about the Park Güell, it was fantastic! It’s a modernist garden built by the architect Antoni Gaudí. It was built in 1914, but the Park was opened the year 1926. I love this park. Who is Antoni Gaudí? He was a Catalan architect. The most famous building that he made was the “Sagrada Família”. I really like this park because it has beautiful sculptures, the most famous was the Drac Irisat. The Park opens at 8 o’clock and closes at 21 hours. Now the entrance is free for all the people, but in the future, the tourists will pay. Antoni Gaudí is a fantastic person. See you soon: Sara

34


AT A TRAVEL AGENCY Person: Hello. Can I help you? Finnick: Yes, You can help me. I want to go Barcelona. P: Well, when do you go there? F: Eh… In summer. 25,26,27 and 28 August. P: OK… You can go by plane, at 25th morning. One day flying and at 25th in the morning you’re in Barcelona. That’s OK? F: Yes, it’s OK. Can you recommend me a hotel? P: Well, there’s an hotel called Vela, that’s really OK. F: Thanks. How much does it cost? P: Eeeeeeh… the travel with the hotel… 1075€. F: What? That’s very expensive! P: What do you want to do in London? F: I want to visit Sagrada Família and to go to the Parc Güell. P: That’s really OK. DO you accept the offer? F: I’m not sure that… P: If you accept now, I can discount 78 €. F: Well, I accept. Thanks P: For nothing.

35


No és només soroll, és la teva salut En aquest article volem que us fixeu en les condicions de vida en què viviu. Perquè encara que no ho sapigueu, potser i el més probable és que viviu en uns carrers que pateixen alteració de soroll, ja que el 67% dels nostres carrers superen els 85 dB durant el dia i la nostra oïda tolera un màxim de nivell de soroll de 78 dB. Si dia a dia, vas patint aquest excés de soroll, et pot acabar alterant alguns aparells i sistemes.

Alguns aparells i sistemes que et pot alterar l’excés de soroll són l’aparell auditiu que els seus símptomes més típics són la disminució de l’audició i la sordesa; el sistema cardiovascular, que provoca taquicàrdia, risc coronari i hipertensió arterial; el sistema endocrí, que provoca un augment de la secreció d’adrenalina i alteracions de la hipòfisi; el sistema nerviós, que provoca estrès, tics, insomni, agressivitat, dificultats de concentració i rendiment i fatiga; l’aparell digestiu, que provoca dispèpsies gàstriques i espasmes intestinals; i per últim el sistema excretor que provoca la hipersudoració. Ara potser ja saps alguns “trucs” per als exàmens finals! Estigues en un lloc tancat, sense soroll, perquè això et pot provocar estrès, i no anirà gens bé. I com això un munt de coses més. Segurament, que molts dels símptomes que he citat abans no saps què signifiquen, a la taula 1 de la pàgina següent pots consultar alguns símptomes que no coneixies. També trobaràs la figura 1 del cos humà amb els símptomes descrits a la taula per tal que sàpigues a quin òrgan afecta cada símptoma. En aquesta taula podràs veure els criteris de so. Les condicions bones i les dolentes, així podràs saber si vius en un barri que pateix alteracions de soroll o no.

36


TAULA 1 Símptoma

Definició

Taquicàrdia

La taquicàrdia és el increment de les pulsacions. Es considera taquicàrdia quan el cor va a més de 100 batecs per minut. No és una malaltia greu però s’ha de controlar.

Hipertensió arterial

La hipertensió arterial és una malaltia crònica que es detecta quan la pressió arterial està per sobre del 140/90 mmHg. Aquests valors corresponen a la pressió sistòlica(alta) i la pressió asistòlica(baixa) . La hipertensió és una malaltia crònica i per això s’ha de controlar cada any.

Augment de la secreció d’adrenalina

L’augment de la secreció d’adrenalina és una hormona fabricada per càpsules suprarenals. És segregada en situacions d’estrés o nerviosisme i provoca l’excitació que alhora origina hipertensió sanguínia.

Dispèpsia gàstrica

El terme dispèpsia comprèn tot trastorn de la secreció, motilitat o sensibilitat gàstriques que pertorbin la digestió; designa qualsevol alteració funcional associada a l’aparell digestiu.

Perforació del timpà

Perforació del timpà, el timpà és una membrana elàstica molt petita que mesura aproximadament entre el 8-10mm de diàmetre. La perforació del timpà és deguda una infecció de l’oïda, soroll molt fort, canvis ràpids en la pressió de l’aire. La perforació del timpà pot ser arreglada per una cirurgia reparadora

Augment del peristaltisme

El peristaltisme o peristalsi és una contracció radial simètrica dels músculs que es propaga en una onada cap a la part posterior d'un tub muscular i provoca diarrees.

Augment de la sudoració

És un increment de l’activitat de les glàndules sudorífiques per il·lacions d’estrès.

37


TAQUICÀRDIA PERFORACIÓ DEL TIMPÀ

COR

TIMPÀ Timpà normal Timpà trencat

AUGMENT DEL PERISTALTISME TUB DIGESTIU

AUGMENT DE LA SECRECIÓ D’ADRENALINA RONYONS

Ronyó esquerre

Ronyó dret

DISPÈPSIA GÀSTRICA ESTÓMAC

HIPERTENSIÓ ARTERIAL

Esòfag

ARTÈRIA CUBITAL Estómac

AUGMENT DE LA SUDORACIÓ GLANDULA SUDORÍPARA

FIGURA 1 38


Ei lectors! A continuació, et proposem una activitat per veure si t’has assabentat sobre el que has llegit. Com ja t’hem dit, l’excés de soroll causa algunes malalties, i en aquesta activitat et proposem que localitzis aquestes malalties al cos humà, i els òrgans als que afecta. __________ _____

___

_______ ____ ____________

___________

_______ __ __ ________ _’_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

_________ ________

___________ ________

_______ __ __ _________

Les paraules i les imatges que has de identificar son: 1- Perforació del timpà 2- Taquicàrdia 3- Augment del peristaltisme 4- Augment de la sudoració 5Dispèpsia gàstrica 6- Augment de la secreció adrenalina i 7-Hipertensió arterial.

RECOMANACIÓ Has vist que interessant la informació sobre l’oïda? Ara per acabar et donarem uns consells per poder millorar aquest problema o perquè a tu no t’afecti tant, t’aconsellem que quan estiguis a casa teva veient la televisió o escoltant la ràdio no la posis tan alta ja que us perjudica l’oïda, si estàs escoltant musica amb els auriculars. 39


EL TRANSPORT A BARCELONA A Barcelona hi ha molts vehicles. Però són sostenibles ? A Barcelona hi ha transport públic i privat, i transports sostenibles i no sostenibles. A continuació us mostraré els transports que hi ha a Barcelona i l’energia que gasten. El transport públic: Metro: El metro és un mitjà de transport que pertany al TMB. Utilitza energia elèctrica per funcionar. El tren gasta molta energia, encara que el metro també gasta molta electricitat amb els cartells publicitaris, les màquines expenedores, les màquines de fitxar i les de venta de bitllets. Autobús: L’autobús també pertany al TMB. Utilitza el gas natural, el gasoil i d’altres energies. L’autobús gasta menys electricitat que el metro, però deixa anar CO2 a l’atmosfera. Gasta menys però contamina més. Taxi: El taxi és un mitjà de transport que funciona com un cotxe particular. Pot utilitzar energia elèctrica, gasoil, gasolina o pot ser híbrid què és aquell que disposa d’un motor elèctric i un altre de gasoil. Per tant el taxi és més sostenible que l’autobús. Tramvia: El tramvia forma part del TMB també. Aquest funciona amb energia elèctrica, però, al ser a l’aire lliure no necessita tanta llum artificial per il·luminar la instal·lació. En conclusió, el tramvia és el segon transport públic més sostenible. 40


Bicing: El Bicing és un servei en que s’ofereix bicicletes als qui en són socis. És el més sostenible, però també gasta energia, per al sistema que manté les bicicletes fixades a la seva parada. Per tant, podem dir que és el més sostenible però igualment gasta energia. Transport privat:

Una parada del Bicing

Cotxe elèctric

Cotxe: és un transport particular. N’hi ha que utilitzen gasolina o gasoil, no són gaire sostenibles, però també hi ha d’elèctrics, que aquests sí són sostenibles, perquè com que funcionen amb bateria es poden carregar. Bicicleta: és un transport particular, no contamina, perquè funciona amb pedals i no són gens dolentes per al medi ambient. N’hi ha algunes que porten llums però l’energia gastada és mínima. Autocar: és un transport particular, no gaire sostenible perquè utilitza combustible o gas natural, i també té una bateria per a fer funcionar els llums. Tot i així pot transportar moltes més persones que un cotxe. Moto: és un transport particular, que utilitza gasoil per a funcionar. N’hi ha que són motocicletes, i són unes motos amb pedals, que quan se’ls acaba la gasolina poden anar amb pedal

41


42


Revista credito de sintesis buena  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you