Page 1

Sarina Adelle Da Costa Gomez portfolio of selected works

2013


Sarina Adelle Da Costa Gomez date of birth 28.05.1987.

Curacao, N etherlands Antilles _

EDUCATION

RECENT ACCOMPLISHMENTS

Architectural Association School Design

and

of

Architecture

Make Prospective M.Arch _ Class

2014

of

Rotterdamse Academie van Bouwkunst _ 2011-2012 current address

76 East Street Bridport DT6 3LL, Dorset U nited Kingdom

Atelier Grootstedelijk Woonhuis . U rban Dwelling Atelier Tectonics and Structure . Recreational Pavilion

University

of

Pennsylvania . Penn Design

B.A. I ntensive Major

in

Architecture _ Class

of

2010

Winners of ‘Beauty Award’ in the Kengo Kuma Lab Dhillon Marty community Week at the U niversity of Tokyo. I n collaboration with architect Takato Tamagami, Ye Zhang, Shintaro Saeki Japan _ 11.2013 First to complete the installation of the Design and Make AA School of Architecture 2013 Project Review exhibition. I n collaboration with Stephanie Cramer and Kawit Ko-U domvit London _ 06.2013 Finalists

sarina . dcgomez@gmail.com

+M. 07765918886

Nationality Dutch

online

SKILLS AND COMPETENCIES

building experience.

Model, Set

and

Prototype Building.

LANGUAGES _ Fluent English. Fluent Dutch. Fluent Spanish. Fluent Papiamentu. Conversational French.

Arquideas COB Madrid Competition submission .

Xanthopulu and Rebeca Aguilera

DIGITAL _ AutoCAD. Autodesk REVIT. Sketch UP. Rhinoceros 4.0 [including basic Grasshopper]. Artlantis Rendering. Adobe CS4 I n Design_Photoshop_I llustrator. Microsoft Office. CRAFT _ On-site

in the

ideas

In

collaboration

with

I rini

_ 03.2012

The M ultikering Katwijk Project images I worked on for Dp6 architectuurstudio were featured in the Zoet&Zout Water en de N ederlanders publication and exhibition in the Kunsthal in Rotterdam . The project was also nominated for the Schreuders Award earlier in 2011 Rotterdam _ 02.2012


EMPLOYMENT HISTORY DP6

architectuurstudio bv.

junior designer

Delft, Netherlands 08.2010-08.2012

_

Rich Interiors

Curacao, Netherlands Antilles Freelance 3D I mage Designer _ 11.2012 An

General Tasks 3D Construction and Renderings of Models and Mass studies. 2D CAD base drawings. I nterior D esign primarily for Schools and Community Centres. Graphic Program Analyses. Presentation I mages and Photography.

intensive short project involving the marketing images for the

major retail boulevard development

BLVD Curacao. The 3D-model

and final product are visible in local and digital media publications .

Reference Richard Van Ginkel. Principal Architect

and

Founder.

creative@richinteriors . biz

References Chris De Weijer. Principal Architect-Director. deweijer@dp6.nl Richelle De Jong. Principal Architect-Director. dejong@dp6.nl

C Concept Design Design Intern _

The Hague, Netherlands 06.2010-08.2010

Bohorquez Architekten Curacao, Netherlands Antilles Freelance 3D I mage Designer _ Personal Assistant to Principal _ I was asked to participate in the H otel Design Bid, where I was

11.2012 01.2008-08.2008

collaboration to pitch for a local responsible for the renderings and

graphic representation of the project, based on my my previous work

General Tasks

as a personal assistant.

3D Construction and Renderings of Models and Mass studies. 2D CAD base drawings. Extensive Photoshop and I llustrator Graphics. Presentation and Publication Set-up. Dutch-English Translation for Correspondence. Upon

completion of the internship

I

have also recruited

and prepped most of the applicants from the

Pennsylvania

University

to date.

Reference Matthew Vander Borgh. Principal Architect-Director. matthew@cconceptdesign .com

of

Reference David Bohorquez. Principal Architect

and

Founder.

bohorquezarchitecten@gmail.com

Freelance Digital Designer

11.2012-current

Projects Architectural 3D Representational work and renderings.G raphic Design of Logo, N ewsletter and general Branding for Clothing Company, Juice Bar, Sports Consultancy Firm and Property Development Company. Please Contact

me for additional

References.


academic work for

DESIGN

Architectural Association School

of

and

MAKE M.Arch

Architecture 2012-2014


Hooke Park, United Kingdom _ 01.2013-current ACADEMIC _ Design Buiild Collaboration supervision and reference

M. Self

_

martin.self@aaschool.ac.uk


SL3

STUDENT LODGE 3 _ DESIGN & BUILD The Architectural Association School of Architecture M.Arch Design & Make programme is a 16-month design-build masters course based in Hooke Park, Dorset. Tasked with the design and construction of Student Lodge 3, our team built a timber-framed structure, integrating recycled local materials, salvaged, and up cycled objects through full scale prototyping and anticipated occupation studies. The 60m2 is scheduled for completion early 2014. Living and working at Hooke Park means we have come to know this place and its unique patterns of daily occupation; being able to design something and build it completely attune to its surroundings and enjoying the rare privilege to be able to adapt directly to findings on site and amend accordingly. This was an intensely collaborative process, resulting in a much stronger understanding of the realistic material qualities, behaviour and potential of what we design, strengthening my belief that architects should know how to wield their pens as well as their hammers with equal care and force, in [re]creating what once was and in anticipating what is to come.


SL3


2450

1860

880

880


SL3

STUDENT LODGE 3 _ ANALYSES As the designing and making of this project proceeded reciprocally, so did the assessment of our site and ambitions. Our approach to site has always been interactive. As part of my thesis interest in occupation evaluation, I conducted several experiments with visitors on site throughout the building process. Mapping the changes in occupant behaviour as the space takes shape is as interesting as what that behaviour entails once the building is ‘complete’. Furthermore, I was personally responsible for the sourcing and procurement of materials and coordinating the logistics of our material approach. Student Lodge 3 is defined by its materiality and the choices the team has made to pursue the low cost objective with regards to that materiality, meant that the building was constantly being [re]designed with re-use and recombination in mind. For our group documentation I compiled a comprehensive graphic itemized breakdown of our building, in some respect, quantifying our design decisions.


DECIDUOUS TREE #2

VIEW INTO FOREST DECIDUOUS TREE #1


THE MINIMAL SHELTER

VIEW INTO FOREST DECIDUOUS TREE #1

DWELL SLEEP

DWELL SLEEP

THE MINIMAL SHELTER

DWELL SLEEP

North

Hooke Park, United Kingdom _ 09.2012-12.2012 ACADEMIC _ Design Buiild Collaboration supervision and reference

C. Brentnall

_

DWELL SLEEP

charley@cbrentnall.force9.co.ukac.uk

The brief demanded a shelter that could accommodate the team for 24 hours, creating temporary space and environmental control. Along the southernmost boundaries of Hooke Park, runs a recreational trail overlooking a unique area of the forest: close enough to a clearing to enjoy sunlight coming in throughout the day, yet far enough into the woods to be protected from direct winds. Three stacked platforms were subtly raised from one another, separating the sleeping areas, allowing enough room for three people to interact temporarily. The inherent branching of the plan creates points of social convergence as well as semi-private alcoves for sleeping. A double-layer waterproof, insulating, translucent envelope surrounds the living space; protecting it from the elements, keeping warmth inside, and providing diffuse natural light. As part of the Design & Make language and process, several elements were prototyped and adjusted according to our findings for the final design. The pre-fabrication process occurred in the main workshop over the course of two weeks. Distance, climate and economy of materials all played a part in our decision to use a lightweight structure and an even more lightweight enveloping membrane. Among many other ambitions was the wish to create contrast; contrast between the dark forest and a light ephemeral structure to be spotted from far away. A beacon.


academic work for the

ROTTERDAMSE ACADEMIE VAN BOUWKUNST September 2011 - May 2012


COB MADRID


Madrid, Spain _ 02.2012 ACADEMIC _ 1st year Collaboration Irini Xanthopulu & Rebeca Aguilera


COB MADRID

the Ideal

Collaborative Workspace

Flexible and dynamic. Integrated and creative. Open and inspired. Warm and comfortable. We wanted to see the word “work” as one that encompasses all of the above notions, turning it into a perfect environment: de ideal collaborative workspace. The stresses in contemporary society may never fully disappear, but we can provide an environment with the ability to reduce them; giving daily activities a friendlier dimension. Madrid offers an immense spectrum of inspiration to create the ideal workspace and we have tried to take full advantage of its architectural and natural wealth as a city, as well as a society, in our design. Our first priority was the optimal use of all available resources; our cubes are oriented on the sun, shade is provided by our proposed construction, and we’ve introduced new green areas between the dynamic city buildings. A direct representation of the speed and continuous movement of “work” is translated in the corresponding movement of our spaces. The transition from city into built space occurs through a public-private environment filled with trees and filtered light, turning our site into a city in the park, as opposed to a park in the city. The same can be said of the transition from one unit into another as this happens by passing through different green platforms, allowing for continuous contact with nature at all heights above ground. We wanted to explore the multiplicities of a cube with variations on its qualities and transformed them into cases filled with moving plates of glass, wood or solar panels, accordingly. Stairs and lifts are located in the towers as well as throughout the cubes for easier vertical connections along the different work- and recreation hubs. The rails gave us a change to revisit materials and to adapt them to our needs. We used reclaimed [tram]rails as load-bearing construction as well as a tie back into the functionality of the project as they served our need for movement.


Rotterdam, Netherlands _ ACADEMIC _ supervision and references

T. Kupers J. Schipper J. Visschers

04.2012 1st year Individual _

theo.kupers@gmail.com js@jsa-rotterdam.nl j.visschers@hr.nl


F.07

F.07 GOUVERNEDWARSSTRAAT Show me a man’s bookcase and I will show you the window through which he views the world. A central core of bookshelves grows through the staircases, serving in positions of privacy, systems through which light will wander, filter and play, as their contents will allow the mind to wander and play. As the rooms fold around this central core, the various voids allow for a constant overflow of communication between family members and space. Location F.07 on the Gouvernedwarsstraat borders one of the forgotten gems in the center of Rotterdam. Recognizing the importance of its connection to Wijkpark Oude Westen in the language of the public and the private is imperative, as it necessitates the distribution of programmed living space as well as circulation and fenestration. Designed for a writer and his family, F.07 balances carefully between the ever-moving city and quiet contemplation. For more work at the RAVB, please refer to http://www.ravb.nl/users/sarinadcg


F.07


academic work for I ntensive

University

of

Major

in

Architecture

Pennsylvania - PennDesign 2006-2010


Philadelphia, United States _ 9.2009-12.2009 ACADEMIC _ 4th year Individual Professors R. Wesley r.wesley@design.upenn.edu D. Leatherbarrow supervising

P3_ philadelphia public pools From a parking lot to a public pool, this project was a combination of urban landscaping, material study and building design. The task was to create a recreational meeting juncture between a residential and a commercial area, a public and a private area, and a natural and built area. An additional twist to the assignment was the introduction of a natural – biotop – filtering system for the pools, one that would require double the square meters in pond surface area and level changes between each adjacent pool. Our final challenge was the 4+ meter drop from the northern to the southern end of the site. After choosing one primary material we would study and photograph its possibilities in one existing built work and draw inspiration from our findings. We were also expected to draw on our lectures on landscape and the meaning of ecology from the point of view of different architects and architectural movements. In the configuration I designed, I attempted to harmonize the pools with the surrounding urban grid and resolve the drop in the site by employing a series of plateaus that would not only negotiate the levelchanges but also facilitate the pond terracing and delineate different areas within the whole. Finally, by allowing sufficient open, un-programmed space on the premises as well as in the building I tried to ensure flexibility in the adoption of these areas during the north-SoUth SeCtion times when the pools are in use, as well as in the winter when other activities will likely take place.

1st Floor

2nd Floor

P 3rd Floor

3

PH ILADE LPH IA PU floorPlanS anD eye-level vieWS


P3


Philadelphia, United States _ 01.2010-03.2010 ACADEMIC _ 4th year collaboration Professors R. Wesley r.wesley@design.upenn.edu D. Leatherbarrow supervising

10 RITTENHOUSE Located in the center of town along the northern edge of Rittenhouse Park, 10 Rittenhouse square looks out over one of the areas with the highest pedestrian traffic in the city. In conjunction with our theory-lectures on sun, shadows and perception, this assignment called for a polyvalent façade design for what would become a combined commercial and residential use building. In a class-wide collaborative effort, the adjacent buildings were surveyed, drafted, and built to scale, and any information or historical references were shared freely amongst the various teams of 2 or 3 members. As the façade faces directly South, the design demanded appropriate sun-shading and material considerations. By implementing varying barriers within the limits of the first 6 meters of the façade, we managed to create buffer zones which we then finished with double-paned glass windows and hovering canopies of varying lengths. Finally, in an effort to honor the polyvalent qualities of our design we researched locally growing vines and seasonal flowers that would clad part the columns between the balconies of the buffer zones. As part of our assessment was also based on the teamwork and collaboration between the two partners, many of the design-aspects of this project were not a direct result of one person’s efforts. Therefore, even though it was primarily my responsibility to draft and 3d-model the final design, I also made a significant contribution in the preliminary design phases, research on reference projects and viable vegetation, and the processing of the technical calculations.


10 RITTENHOUSE


Philadelphia, United States _ 3.2010-05.2010 ACADEMIC _ 4th year collaboration supervising

S. Kim R. Wesley

the

Professors simonkim@design.upenn.edu r.wesley@design.upenn.edu

SARINONI PROJECT

Driven by the intricacies of gears and hinges in assigned household objects –an eyelash curler and a can- opener— this project evolved from an independent kinetic photonsensitive prototype to a design statement for a mechatronic building. Just as the scissoring arms of the prototype were driven by a central rod connected to a series of gears, such the rooms of the culinary institute would rotate around the central operating stairshaft. The building unwinds into its open, accessible position, the stairway unfurls, the shuttered sun-shading pivots, and the rooms align in such a way that both access and transition spaces are created to the restaurant, the classrooms and the community kitchens. The mechanics of the driver are resolved in varying floorthicknesses and shutters of different lengths. As a partnered final project we were expected to document and build manual and mechanic prototypes of our combination-mechanism, build digitally animated models of the mechanism as well as the moving structure in Grasshopper, record weekly proposals and developments on our blog, program the space inside the institute, research cladding possibilities, and build a scale model of our final proposal. The work was distributed relatively evenly, with most of the designing, physical building and drawing done together, and as I composed the digital models for animation and rendering, Oni Lloyd performed research and documented our findings.


SARINONI


proffesional work for

DP6 ARCHITECTUURSTUDIO September 2010 - May 2012


V&A MUSEUM COMPETITION Submission for entrance redesign _ 02.2011 reference_ R. Alewijnse _ alewijnse@dp6.nl

STRANDWACHTERSKANTOOR NESSELANDE competition entry_ 05.2012 reference_ R. Alewijnse _ alewijnse@dp6.nl

MULTIKERING KATWIJK AAN ZEE _ 2010-current reference_ K. Tresselt _ tresselt@dp6.nl redevelopment proposal


KANAALWEG 2B renovation and conversion _ reference _

03.2011 C.VanLeest_vanleest@dp6.nl

DP6 ARCHITECTUURSTUDIO Whether the days were strung together by back-to-back fast-paced competition submissions, or countless -more considered- interior configurations, there was always a new challenge to be met at DP6. At any given moment I was responsible for diagramming the program into analysis images, or plan layouts, constructing the 3D model of the site, the building, and the interior design, and rendering and graphically enhancing the final images of the proposed works: Translating the principals’ vision into digital form, as well as written work in Dutch and/or English. In the last few months before my departure to the Architectural Association, I was also involved in the preparation of the technical drawings through REVIT for Stedelijk College Eindhoven (scheduled for completion in 2014). The projects depicted here are a small selection of the works I produced for DP6 over the course of my two-year employment. For more work, please refer to www.dp6.nl


GHC_CAH DESIGN SUBMIISSION _ 02.2011 C. Deweijer _ deweijer@dp6.nl

competition proposal reference_

SINT NICOLAAS LYCEUM academic interior _ 2010-2011 reference _ I. van Binsbergen

STC WAALHAVEN COLLEGE academic interior _ 2011 reference_ J. Van der AA


ROC FRIESE POORT competition submission _ reference _

07.2012 R. Dejong _ dejong@dp6.nl


freelance imaging work for

Rich Interiors Curacao August 2012


THE BOULEVARD _ Curacao promotional images of exhisting design_ reference_

09.2012

R. van Ginkel _ creative@richinteriors.biz


freelance imaging and design consulting work for

FRESHMAN LEAF

September 2012 -

current


VILLA M. concept images reference

_

proposal development 09.2013-current T. Kemp_

tarikkemp@mac.com


ADDITIONAL INFORMATION

more information on the

DESIGN AND MAKE

designandmake.aaschool.ac.uk

programme

follow the progress of aadm14.blogspot.co.uk

STUDENT LODGE 3


INSPIRATION www.pinterest.com/sarina28

PUBLICATIONS issuu.com/sarina_dcg

CONNECTIONS uk. linkedin.com/in/sarinadcg

CONTACT sarina. dcgomez@gmail.com

Sarina Adelle Da Costa Gomez _ Portfolio 2013  
Sarina Adelle Da Costa Gomez _ Portfolio 2013  
Advertisement