Issuu on Google+

SARA

:

SPENCER


TABLE OF CONTENTS foundations

foundations + architectural drawing & drafting

- Three Major Themes - Thirty Unique Cubes

- Japanese Tea House

sketching

- One-Point Section Perspectives

commercial

- Marriott Renaissance Lobby

institutional

- Holistic Rehab Facility


foundations

THREE MAJOR THEMES

Theme: Light

Theme: Nature

Project I involved taking one hundred photos around Washington, DC. These images were studied and arranged into three major themes, nature, light and repetition. Next, each theme was created into a composition using majority of images taken. Two-dimensional design solutions were applied effectively to the elements and principles of design. Course Duration: 12 weeks Completed: Fall 2013

Theme: Repetition


THIRTY UNIQUE CUBES This project focused upon the exploration of one of the primary basic solids, the cube, and its countless possibilities to form space through materiality, solids and voids. The first part of the project the cube was studied through model making. Thirty unique 2” x 2” x 2” cubes were beautifully created, no cube being alike through rotation. The cubes were construction of bass wood, chip and museum board. Two and three dimensional design solutions were applied with the interaction of color with materials, textures, light, form and the impact on interior environments. Part A: 30 unique 2” x 2” x 2” cubes | bass wood, chip and museum board

Part B: Assembled final cube cluster

The second part of the project was based on how additive forms are created by relating or physically attracting one or more forms to create a new volume. Volumes can be added through spatial tension, edge-to-edge contact, face-to-face contact and interlocking. The thirty cubes were explored with grouping possibilities with multiple sketches considering materiality, shape, alignment, negative space, surface volume, edge and spatial tension. Finally, the cubes were assembled and attached. Sketches provided design possibilities for assembling the cubes. Again, two and three dimensional design solutions were effectively applied with the ability to evaluate and communicate theories of spatial definition and organization.

Part B: Assembled final cube cluster

Course Duration: 12 weeks Completed: Fall 2014


foundations + architectural drawing & drafting

JAPANESE TEA HOUSE

Japanese Tea House | Washington, DC Site Plan

The final project involved designing a formal Japanese Tea house following the ceremonial steps. Guests of the ceremony start by waiting outside of the tea house until the host is ready. Once greeted by host, they continue to walk across the path and enter through a small door, forcing guests to bow upon entry. Guests proceed down steps to be at level with the Earth when seated on Tatami mats of various sizes. Constitution Pond on the National Mall in Washington, DC was selected for the tea house location due to its axis with the Washington Monument. The positioning of the tea house with relation to the sun also allows natural light to flow throughout the space during the hours of the ceremony.

Japanese Tea House | Washington, DC Floor Plan

The drawings were hand drafted, scanned and positioned in Adobe Photoshop.

Course Duration: 12 weeks Completed: Fall 2013

Japanese Tea House | Washington, DC Reflected Ceiling Plan


Japanese Tea House | Washington, DC Southeast Elevation

Japanese Tea House | Washington, DC Northeast Elevation

Japanese Tea House | Washington, DC Northwest Elevation

Japanese Tea House | Washington, DC Isometric Drawing

Japanese Tea House | Washington, DC Final Model | Base Wood & Vellum

Japanese Tea House | Washington, DC Southwest Elevation


sketching

Union Station | Washington, DC 1.5 hour sketch | graphite pencils

Course Duration: 12 weeks Completed: Fall 2014

ONE-POINT SECTION PERSPECTIVES


GWU Eckles Library | Washington, DC 1.5 hour sketch | graphite pencils

National Building Museum | Washington, DC 1.5 hour sketch | graphite pencils & colored pencil rendering

The Corcoran Gallery of Art | Washington, DC 1 hour sketch | graphite pencils

National Gallery of Art | Washington, DC 1 hour sketch | graphite pencils


commercial

MARRIOTT RENAISSANCE LOBBY

Marriott Renaissance Hotel | Dupont Circle, Washington, DC Space Plan

During Commercial Studio, the opportunity arouse to work with Marriott Renaissance to update the lobby of the Dupont Circle Renaissance located in Washington, DC using conceptual design. Renaissance provided brand identities for the hotel. Designing for the millennial generation, but keeping other generations in mind, the space allows guests to discover more and navigate throughout the space.

Course Duration: 12 weeks Completed: Fall 2014

High-low mixes are done throughout the space with the use of materials, textures, patterns and colors. Each space is uniquely defined, but also complementing each other, by the use of high-low mix. The use of eye-catching products surprises and spikes curiosity in guests. The project perspectives were hand drafted and rendered in Adobe Photoshop.


Marriott Renaissance Hotel | Dupont Circle, Washington, DC Studio

Marriott Renaissance Hotel | Dupont Circle, Washington, DC Concierge

Marriott Renaissance Hotel | Dupont Circle, Washington, DC Discovery Table

Marriott Renaissance Hotel | Dupont Circle, Washington, DC Meeting Room

Marriott Renaissance Hotel | Dupont Circle, Washington, DC Bar


institutional

Process Work | Expansion Ink

grow

Site Analysis | Bainbridge Island, WA Ink | Markers

The main Institutional Studio assignment created the opportunity to design a mixed-use, large-scale interior project. A 25,000 SF free-standing Holistic Drug and Alcohol Facility was designed for young adults located on the Bainbridge Island in Seattle, Washington. The project was sensitive to its global context, while supporting the need of the client, users and also creating a bridge to the local community. Course Duration: 12 weeks Completed: Spring 2015

HOLISTIC REHAB FACILITY

Bainbridge Island was chosen for this location due to the new urban neighborhood, the Grow Community. The community will have access to Holistic Doctors, therapy sessions, juice bar and restaurant on the first and second floor of the facility with the third floor only available to the residents. The varying change in height vertically and the decreasing size in glass flooring on each level is used to express expansion. Natural materials were used throughout, such as reclaimed wood and concrete, and are blended with bold colored furniture.


Bubble & Circulation Plan | First Floor

First Floor | Floor Plan

Bubble & Circulation Plan | Second Floor

Second Floor | Floor Plan

Bubble & Circulation Plan | Third Floor

Third Floor | Floor Plan


Grow | Bainbridge Island, WA | First Floor| Reception

Grow | Bainbridge Island, WA | First Floor | Juice Bar

Grow | Bainbridge Island, WA | Building Section


Grow | Bainbridge Island, WA | Second Floor | Restaurant Dining Room

Grow | Bainbridge Island, WA | Third Floor | Resident Room


:

3000 Washington Blvd | Apt 227 | Arlington, VA 22201 sspencer410@gmail.com 989.415.9939 www.linkedin.com/in/saraspencer


Portfolio - Sara Spencer