Page 1

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Συμβουλές για γονείς. Εισηγήτρια: Βασιλοπούλου Βίκη Μέλος της ομάδας ανάπτυξης και διαχείρισης του Sarantaporo.gr


Τι είναι το Διαδίκτυο Το διαδίκτυο (Internet), είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο. Οι υπολογιστές συνδέονται μεταξύ τους με τηλεφωνικές και άλλες γραμμές. Είναι δηλαδή ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές, το οποίο εκτείνεται σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια χρήστες, ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο.


ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΙΔΙΑ 

Για τα παιδιά το Internet αποτελεί μοναδικό και αναπόσπαστο τρόπο της καθημερινής ζωής.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το internet σε διάφορους χώρους.

Το Internet αποτελεί πλέον πολύ σημαντικό εργαλείο για επικοινωνία, πληροφόρηση, διασκέδαση και αγορές και συμμετέχει στην ένταξη των παιδιών στη σημερινή κοινωνία. Για τα παιδιά σήμερα είναι σχεδόν απαραίτητο να είναι χρήστες των υπολογιστών και του Internet, καθώς και να έχουν γνώση αυτών.


ΜΟΝΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ? Το Διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά και τους νέους απίθανες ευκαιρίες να ανακαλύπτουν, να συνδέονται και να δημιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χρήση του Διαδικτύου ενέχει και κινδύνους. Για παράδειγμα, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν κόσμο που συμμετέχουν και οι ενήλικοι και περιέχει υλικό ακατάλληλο για τα παιδιά. Πώς θα πρέπει να γονείς να ενισχύουν τα παιδιά τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους αυτούς; Δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση - οι κίνδυνοι ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το πόσο εξοικειωμένο είναι με τον υπολογιστή.


Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο   

να μιλούν με τους φίλους τους να κάνουν σχέδια με την παρέα τους (π.χ. πού θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο) να παίξουν παιχνίδια ομαδικά ή ατομικά

Αλλά και  για να βρουν ιδέες (για εργασίες, για ρούχα, για μόδα ή άλλους τομείς)  για να κάνουν νέους φίλους  για να φλερτάρουν  να κάνουν φάρσες  να πουν πράγματα που δεν μπορούν να πουν κατά πρόσωπο


Διαδίκτυο - Κίνδυνοι


Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο (1/2) 

Τα παιδιά μπορεί να εμπιστεύονται το Internet και να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς. Ασφάλεια: όταν είναι online, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε ιούς Ανάρμοστο περιεχόμενο: μπορεί να περιλαμβάνει πορνογραφία, διαφημιστικό υλικό, βία, κ.λ.π.


Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο (2/2) 

Online απάτες: οι απατεώνες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία του ατόμου που εξαπατούν – ενδιαφέρονται μόνο για αυτά που θα αποκομίσουν. Ψυχολογικά προβλήματα: τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στο Internet και να αποκτήσουν προβλήματα όσο αφορά την κοινωνικότητά τους με άλλους ανθρώπους είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι. Ηλεκτρονικό έγκλημα: τα παιδιά μπορεί να εμπλακούν σε παράνομες online ενέργειες. Συνήθως δεν γνωρίζουν τα νομικά, ηθικά και δεοντολογικά θέματα.


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (1/2)   

Τα περισσότερα παιδιά έχουν επισκεφτεί ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο ή ιστοσελίδα τυχερών παιχνιδιών Το 80% των παιδιών επικοινωνούν με αγνώστους σε χώρους συνομιλίας στο διαδίκτυο Το 75% των παιδιών επηρεάζονται από τις διαφημίσεις που βλέπουν στο Internet και μπαίνουν στον πειρασμό να χρεώσουν τις πιστωτικές κάρτες των γονέων τους Το 50% των γονέων παραδέχεται ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για το διαδίκτυο από τους ίδιους. Το 52% των γονέων δεν έχει ιδέα τι μπορεί να κάνει ένα παιδί στο internet


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (2/2) 

Ο κύριος λόγος χρήσης του διαδικτύου είναι η ψυχαγωγία (παιχνίδια, κατέβασμα μουσικής, φωτογραφιών κλπ.). Επίσης χρησιμοποιείται για αναζήτηση πληροφοριών για τα μαθήματα (68%) και για αποστολή/ λήψη e-mail (44%). Το 42% συμμετέχει σε websites κοινωνικής δικτύωσης (όπως πχ. τα facebook, my space, hi5).


ΠΑΙΔΙΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ (1/2) Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά εξαρτώνται και από: •

Την ηλικία των παιδιών

Το φύλο

Τον τόπο χρήσης του Διαδικτύου

Το οικογενειακό περιβάλλον


ΠΑΙΔΙΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ (2/2) •

Μικρότερα παιδιά =>ευκολότερη επαφή με διαδικτυακούς κινδύνους

Μικρή ηλικία έναρξης ενασχόλησης με το Internet ευκολότερη επαφή με διαδικτυακούς κινδύνους

Αγόρια (πορνογραφικό ή βίαιο υλικό, συνάντηση με διαδικτυακή επαφή, αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων)

VS κορίτσια (επικοινωνία με αγνώστους, λήψη ανεπιθύμητου σεξουαλικού υλικού, πιέσεις για απόκάλυψη προσωπικών στοιχείων)

Η χρήση του ίντερνετ στο σπίτι περιορίζει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κινδύνων


Ποια τα σημάδια κινδύνου για τα παιδιά; 

 

Περνάει μεγάλο διάστημα μπροστά στον υπολογιστή. Ελαχιστοποιεί το παράθυρο στην οθόνη κάθε φορά που πλησιάζετε. Περνά αρκετό χρόνο μόνο του online. Υπερβολική χρήση των chat rooms και του instant messaging. Υπερβολική χρήση άλλης τεχνολογίας.


ΠΑΙΔΙΑ 5-11 ετών 

Τα προεφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος ραγδαίων αλλαγών στη ζωή των παιδιών. Αν και στην ηλικία αυτή τα παιδιά εξαρτώνται από την οικογένειά τους, αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία. Τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών αρχίζουν, επίσης, να ενδιαφέρονται για τον κόσμο γύρω τους, ενώ οι σχέσεις με τους φίλους γίνονται πιο σημαντικές.


Τι κάνουν τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών στο Internet ? Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας χρησιμοποιούν το Internet για αναζητάνε πληροφορίες σχετικά με σχολικές εργασίες. Μεταφορτώνουν, επίσης, μουσικά κομμάτια, χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και ψηφίζουν για την αγαπημένη τους διασημότητα σε τοποθεσίες θαυμαστών. Ο τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους που προτιμούν είναι τα άμεσα μηνύματα.


ΠΑΙΔΙΑ 11-17 ετών Συχνά οι νεότεροι έφηβοι περνούν περιόδους χαμηλής αυτοεκτίμησης, αναζητούν την αποδοχή από φίλους και είναι λιγότερο πρόθυμοι να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των γονέων. Οι μεγαλύτεροι έφηβοι χρειάζονται τόσο την αναγνώριση στην ομάδα όσο και την ανεξαρτησία. Οι έφηβοι είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες αλλά δεν διαθέτουν την πείρα της ζωής ώστε να κρίνουν την εγκυρότητά τους.


Τι κάνουν οι έφηβοι στο Internet? Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λήψη μουσικής, χρησιμοποιούν προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (IM), ηλ. ταχυδρομείο και παίζουν παιχνίδια στο internet. Επίσης χρησιμοποιούν αρκετά τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν πληροφορίες στο Internet. Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν επισκεφθεί κανάλια συνομιλίας και ενδεχομένως να έχουν συμμετάσχει σε ιδιωτικές συνομιλίες ή συνομιλίες ενηλίκων. Τα αγόρια αυτής της ηλικιακής ομάδας συνήθως προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια αναζητώντας τοποθεσίες με αηδιαστικό χιούμορ, αίμα, τζόγο ή σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα κορίτσια πιθανότερα να συνομιλούν στο Internet και, συνεπώς, είναι περισσότερο επιρρεπή σε αποπλανήσεις


Συμβουλές ασφάλειας (1/2) 1. Το Διαδίκτυο είναι κυρίως μια κοινωνία ανθρώπων και κρύβει τους ίδιους κινδύνους που κρύβει κάθε κοινωνία, ιδιαίτερα όταν διευκολύνεται στο έπακρο ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους. 2. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες. 3. Η κοινοποίηση των προσωπικών στοιχείων του χρήστη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφία, κωδικοί πρόσβασης, αριθμός πιστωτικών καρτών, e-mail κ.λπ.) είναι καλό να αποφεύγεται. 4. Η τοποθέτηση του υπολογιστή (εάν είναι δυνατόν) σε κοινόχρηστο χώρο και όχι αποκλειστικά στο παιδικό δωμάτιο ενθαρρύνει τη χρήση του Διαδικτύου σε οικογενειακό περιβάλλον και βοηθά στην επίβλεψη των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτονται τα παιδιά.


Συμβουλές ασφάλειας (2/2)

5. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρύνονται να μιλάνε για αυτούς με τους οποίους επικοινωνούν, ανταλλάσσουν μηνύματα και να ενημερώνουν εάν ποτέ γίνονται θύματα απειλών, εκφοβισμού ή παρενόχλησης οποιασδήποτε μορφής. 6. Η χρήση του υπολογιστή ως μέσου απασχόλησης του παιδιού χωρίς την παρουσία ενηλίκου είναι καλό να αποφεύγεται. Ο υπολογιστής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ηλεκτρονική babysitter !!! 7. Η δημιουργία ενός συνόλου από κανόνες χρήσης του Η/Υ αποδεκτών από όλους και η ανάρτηση τους σε εμφανές σημείο δίπλα στον υπολογιστή συντελεί στην προστασία όλων των χρηστών.


SOS Υποστηρίζω Αν έχεις συναντήσει σελίδες στο Διαδίκτυο που σε σόκαραν ή σε έκαναν να νιώσεις άβολα… Αν υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να σε προσβάλουν και να σε γελοιοποιήσουν μέσω Διαδικτύου… Ή αν πολύ απλά θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον για μια δυσάρεστη διαδικτυακή εμπειρία σου… Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στα τηλέφωνα: 800 11 800 15 , 800 11 800 15

(9:00-15:00)

και στο email: help@saferinternet.gr μπορείς ανώνυμα και χωρίς χρέωση να ζητήσεις πληροφορίες και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την ζωή σου στους εικονικούς κόσμους.


ΤΕΛΟΣ

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!!

Εισηγήτρια: Βασιλοπούλου Βίκη Καθηγήτρια Πληροφορικης, Msc Πληροφορική & Διοίκηση Μέλος της ομάδας ανάπτυξης και διαχείρισης του Sarantaporo.gr

Παρουσίαση: Βασικοί κανόνες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο - Συμβουλές για γονείς  

Δείτε την παρουσίαση από την ημερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που έλαβε χώρα στις 26 Δεκ 2010 στο Παντελοπούλειο Πνευτικό Κέντρο Σαραν...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you