Page 1

LøkkAS TIDENDE

Onsdag 14. juni 2018 KULTUR

Gratis Norsktrening skaper stort engasjement

Røde Kors-tilbudet engasjerer innvandrere i alle aldre. SIDE 2

Nr 97

l

164.ÅRGANG l LØSSALG KR.25.00

HELSE

Løkka+: Seniorers nye møteplass

Et nytt helsefremmende tilbud skal få opp seniorers aktivitetsnivå. SIDE 4

MAT&DRIKKE

Satser stort på smoothie

Smoothiebaren SmoothieXchange har åpnet i nytt lokale på Thorvald Meyers gate. SIDE 8

Røde Kors-tilbudet engasjerer innvandrere i alle aldre.

Dobbeltfeiring for Jan (80) På nasjonaldagen fylte Jan Skarstrøm 80 år på Engelsborg eldresenter. For første gang på flere år ble Engelsborg holdt åpent på 17. mai – med kakesalg, korps og direkte TV. SIDE 6-7


2  

NYHETER                                                                                                             

    ONSDAG 14. JUNI    

     

   LØKKAS TIDENDE

AMBISIØS: Josef Moradi er en av mange deltagere på Norsktrening. Han drømmer om å studere teknologi. FOTO: 854939

Norsktrening skaper stort engasjement

Hver mandag møter afghanske Josef Moradi (23) opp på Norsktrening. Målet hans er å studere IT i Oslo. Røde Kors-tilbudet engasjerer innvandrere og flyktninger i alle aldre.

KULTUR 854939 854939@lokkalokalblad.no

F

or fire år siden opprettet Oslo Røde Kors et lavterskel-tilbud for innvandrere som ønsket å bli bedre i norsk. I samarbeid med Deichmanske bibliotek utarbeidet foreningen en såkalt Norsktrening. Per dags dato er det stor pågang for å delta på denne treningen. Noen ganger kommer det så mange at gruppelederne må avvise folk i døren. Derfor møter mange opp en time i forkant. Norsktreningen holdes som regel i biblioteklokalene på Grünerløkka, men grunnet oppussing på biblioteket er tilbudet midlertidig flyttet til Torggata 51 i et lite rødt hus.

Mandag kveld står ni engasjerte deltagere i solsteiken på Torggata. De skal snart bli delt inn i norskferdigheter på tre nivåer. Josef Moradi (23) og Muthanna Altaha (71) er blant dem som møter opp regelmessig. De deltar begge på nivå 3.

Vil studere IT

23-årige Josef kom til Norge fra Afghanistan for omtrent tre år siden. Gjennom en nær venn fant han Norsktreningen på biblioteket. Josef stortrives og skryter varmt av tilbudet. - Jeg har lært mange nye ord og uttrykk, og blitt kjent med mange andre deltagere. Ellers liker jeg at det er gratis, sier Josef. Han ønsker å bo i Norge og drømmer om å studere informasjonsteknologi. - Jeg er veldig glad i teknologi og vil studere IT, men først vil jeg lære språket godt, forklarer han.

Gode venner og hygge

71 år gamle Muthanna Altaha har

arabisk bakgrunn og har bodd i Norge i 19 år. Han har vært fast deltager på Norsktreningen i to år. - Jeg trives veldig godt, både sosialt og faglig. Det er hyggelig å møte folk fra andre land som Polen, Nepal og Russland, sier han. Før Muthanna pensjonerte seg jobbet han som lege i Nord-Norge. På jobben pratet han stort sett engelsk, og gikk derfor på flere norskkurs i både Tromsø og Oslo. Nå er han deltager på Norsktreningen på Grünerløkka fordi det alltid er mer å lære og erfare.

gruppelederne i dag. Hun fant tilbudet på internett og tenkte det var midt i blinken for henne. - Jeg er glad i mennesker og sosial av natur. Derfor ville jeg engasjere meg som frivillig her, sier Ljøsne. Hun kommer til språktreningen rett etter skolen en gang i uken. Det har hun gjort i ett halvt år og ønsker å fortsette å være frivillig de neste årene. - Om to år begynner jeg forhåpentligvis på sykepleiestudiet. Da tenker jeg å flytte, men det er det en stund til, sier hun.

Engasjerte frivillige

Sosial møteplass

Norsktreningen organiseres av såkalte gruppeledere som sørger for at alt går som det skal. I tillegg til å dele ut deltagerne i nivå så deler de ut materiale, kjeks og kaffe til alle. Men selve treningen er det norsktrenerne som driver. Det gjør de gjennom spill og materiell. Alle som organiserer og driver Norsktreningen er frivillige. 16 år gamle Anna Ljøsne er en av

Eda Ramok-Sollien (34) er koordinator for Norsktreningen. Hun kom til Norge for fire år siden og har en Bachelor i Business Administration fra Tyrkia. Interessen for språk og humanitært arbeid gjorde at hun begynte å jobbe hos Røde Kors. - Språk er grunnleggende som kommunikasjonsmiddel. Det har mye å si for sosial deltakelse og trivsel, mener Sollien.

Hun spesifiserer at de ikke driver med undervisning eller opplæring. Tilbudet er et supplement til det offentlige og hensikten er å skape en sosial møteplass hvor innvandrere og flyktninger kan bli bedre i norsk. Sollien forteller at arbeidet med Norsktreningen har gitt henne mye erfaringsmessig og sosialt utbytte. - Det å ha kontakt med mennesker fra så mange ulike deler av verden gjør at jeg lærer mer om andres erfaringer og kulturer, samtidig som jeg forstår viktigheten av jobben min, sier hun Med Norsktreningen har Røde Kors et overordnet mål om å sørge for at migranter har nødvendige språk- og sosiale ferdigheter til å kunne delta i samfunnet. - Målet vårt innebærer at deltagerne våre en dag tilegner seg nok språkkunnskaper til at de ikke føler behov for oss lenger, sier Sollien.


3  

NYHETER                                                                                                             

    ONSDAG 14. JUNI    

     

  LØKKAS TIDENDE

ENGASJERTE FRIVILLIGE: Anna Ljøsne (16) og Aline Håkestad (29) er frivillige på Norsktrening en gang i uken. FOTO: 854939

KOORDINATOR: Eda Ramok-Sollien har bodd i Norge i fire år og er koordinator for Norsktrening hos Røde Kors. FOTO: 854939


4  

NYHETER                                                                                                             

    ONSDAG 14. JUNI    

     

  LØKKAS TIDENDE

ITALIENSKOPPLÆRING: Else Holth (i midten) underviser seniorer i italiensk ukentlig hos Løkka+. FOTO: 854939

Løkka+: Seniorenes nye møteplass

Grünerløkka har fått et helt nytt helsefremmende tilbud. Målgruppen er eldre, og målet er å få opp aktivtetsnivået. HELSE 854939 854939@lokkalokalblad.no

E

lse Holth (68) blar opp i en perm med italienske verb og adjektiv. I et lite rom med fem stoler og et rundt bord skal hun snart undervise seniorer i italiensk. Else er en tidligere filolog. Etter at hun pensjonerte seg ønsket hun fremdeles å jobbe med språk og litteratur. Derfor passet det utmerket å være språklærer for en liten gruppe hos Løkka+. - Vi møtes hver onsdag og holder på minst en time. Oppmøtet varierer veldig, men det er noen som møter fast hver uke, sier Else.

Kunstner lærer italiensk

Kari Rolfsen (80) er blant de som ukentlig er tilstede for å lære italiensk. Kari er både en maler og billedhugger som har mottatt ærespris for sine kunstverk. Hun har tidligere studert kunst i Italia og ønsker å finpusse på språkkunnskapene. Foran seg har hun grundige notater med stikkord og hjelpepiler. - Det er mye mer verb enn jeg trodde, men jeg prøver å lære så mye jeg kan. Det hjelper å se italienske filmer. Jeg synes språket er veldig vakkert. De snakker så tydelig og pent, mener Kari. Løkka+ åpnet offisielt 7. mars og er fremdeles ganske nytt. Det tilbys blant annet gruppetrening, veiledning i hverdagsteknologi og kurs innen kosthold. Tilbudene er særlig prioritert bydelens seniorer som er 60+. Løkka+ er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkens Bymisjon og bydel Grünerløkka.

Et mellomsikte

Ideen om møteplassen har sin bakgrunn i Helsestasjon for eldre som Marianne Weberg og Eva Salte

jobbet på i to år. De åpnet Løkka+ fordi de følte behov for møteplasser for eldre hvor de kunne omgås med andre aldersgrupper og hvor de fritt kunne velge mellom ulike treningstilbud. Marianne og Eva så nemlig at det var manglende tilbud for de “unge eldre” som ønsket å være i aktivitet. Man trengte et mellomsikte, noe mellom knebøy og sirkeltrening. - Nå har vi tre seniorsentre i bydelen, men folk mellom 60 og 80 år vil ikke gå dit fordi de synes det er egnet for altfor gamle. Så da er det mange som etterlyser ett sted å møtes med mer aktivitet. Et sted man gjør mer enn sitte og drikke kaffe og spise vafler, sier Eva.

Ingen eksperter

Primærmålgruppen er de eldre som bor i bydelen og hovedmålet med stedet er at det skal være selvdrevet på et vis. Man ønsker at folk som for eksempel er gode i teknologi skal lære det bort til folk som er mindre gode i teknologi. Samtidig vil man skape et samhold, samarbeid og nettverk utfra det. Det er altså ikke behov for å hente inn eksperter og forskere. - Vi har hatt en del småprosjekter her, blant annet et lite prosjekt med tre ungdommer fra videregående skole som var veiledere for seniorer tre til fire ganger. Det var ganske vellykket, forteller Eva. Marianne og Eva har en ganske variert hverdag. De har ofte møter med kontaktpersoner og frivillige i bydelen. Det går også en del tid i å søke prosjektmidler fra ulike departementer som Helseetaten og Extrastiftelsen. - I begynnelsen brukte vi mye tid på å pusse opp lokalene. Vegger ble revet og møblene ble erstattet. Nå handler det om å nå målet, å få opp aktivitetsnivået her, og jobbe enda mer med frivillighet og teknologiveiledning, sier Marianne.

NOTATER: Kari Rolfsen tar hjemmeleksene på alvor og forsøker å lære så mye italiensk hun kan. FOTO: 854939


5  

NYHETER                                                                                                             

    ONSDAG 14. JUNI    

     

  LØKKAS TIDENDE

ENGASJERTE LEDERE: Marianne er ansatt i Kirkens Bymisjon i bydel Grünerløkka. Sammen med Eva åpnet hun helsestasjonen Løkka+ tidligere i år. FOTO: 854939


Dobbeltfeiring for Ja

6  

NYHETER                                                                                                             

    ONSDAG 14. JUNI    

     

  LØKKAS TIDENDE

På nasjonaldagen fylte Jan Skarstrøm 80 år på Engelsborg eldresenter. For første gang på flere år ble Engelsborg holdt åpent på 17. mai - med kakesalg, korps og direkte TV. HOVEDSAK 854939 854939@lokkalokalblad.no

E

tter litt duskregn skinner dagens første solstråler inn gjennom glassdørene på Engelsborg eldresenter. På den store lysbildeskjermen marsjerer barnetoget ned til Henrik Ibsens gate etter å ha passert slottet. Noen ivrige øyne følger nøye med. Gråhårede kvinner og menn ikledd finstasen sitter og småprater rundt bordene foran lerretet. Stemningen er behagelig lavmælt. En ung jente går i forkle med “frivillig”-button på. Hun skjenker cola i glasset til Jan som fyller 80 år i dag.

Flyttet inn etter sykdom

Jan flyttet inn i en omsorgsbolig hos Engelsborg i høst 2016. Det gjorde han sammen med Aslaug som han møtte for tjuetre år siden. De valgte å flytte etter at Aslaug ble syk og etter at det det stadig ble vanskeligere å være alene hjemme. Jan skryter av eldresenteret og variasjonen av tilbud de har. Senteret er drevet av kirkens bymisjon og er for alle over 60 år. Det ligger sentralt i Grünerløkka, på Helgesens gate. Jan benytter seg av treningstilbud som svømming og styrketrening ukentlig mens Aslaug stortrives på dagsenteret i Sofienberghjemmet. Sofienberghjemmet eller “det åpne sykehjemmet” ligger i samme bygg. - Det er veldig greit med litt trening på dagsenteret. Vi pleier å ha fysioterapi eller mosjonstrening. Det opplever jeg som sunt og aktivt, sier Aslaug.

Blir rørt av musikkorps

Jan og Aslaug setter stor pris på 17. mai-feiringen hos Engelsborg. Det er første gang de feirer nasjonaldagen i fellesskap med andre. - Det er litt annet enn å se TV hjemme. Ved å være her får vi opplevd nasjonaldagen på en mer deltagende måte. Jeg liker veldig godt å se og høre korpset. I byen er det nok litt for mange folk og for mye som skjer. Men 17. mai er nok i utgangspunktet barnas dag. Høydepunktet er barnetoget, synes Jan.

Lyden av et marsjerende musikkorps nærmer seg. Jan og Aslaug støtter seg til rullatorene og går ut glassdøra. Fargerike bunad, skolebarn, klarinetter og drilljenter fyller gatene. Jan blir blank i øynene. - Han blir alltid så rørt av korpset, sier Aslaug og smiler mildt.

Givende å være frivillig

Etter at de siste restene av trompetlyd og latter har forsvunnet ned gaten, rusler Jan og Aslaug tilbake inn i senteret. Kafeen i hjørnet holder åpent i ukedagene og selger både frokost og middag. I dag er det både sjokolade- og eplekaker i disken for en rimelig penge. Kassemannen Ole Andreas Hansen (73) er frivillig hos Engelsborg en gang i uken. Etter at han sluttet i sin faste jobb som ingeniør hadde han mye tid til overs som ha ville bruke på noe nyttig. Han ønsket å bidra med noe sosialt og hyggelig og da passet jobben som frivillig på eldresenteret perfekt. - Å være frivillig er absolutt givende. Det er mange ensomme i den eldre generasjonen som trenger noen å prate med, sier Ole. Ole er leder for Forum for menn som er en sosial gruppe for menn over 60 år. De møtes hver tirsdag for samtaler, diskusjoner og felles aktiviteter. Det er ingen møteplikt og det er frivillig hvor mye du ønsker å delta.

For få menn

I dag på 17. mai er det stort sett eldre kvinner som er tilstede og det er dermed en manglende kjønnsbalanse. Ole mener det er uheldig at få menn benytter seg av de sosiale tilbudene hos Engelsborg. - Det er stort sett damer som strikker og prater mens de drikker kaffe. Det er litt mer tabubelagt for menn å prate om personlige problemer og sårbare ting. Det er derfor Forum for menn er et viktig tilskudd her på Engelsborg. Likevel tror jeg ikke at det vil være et problem for den neste eldre generasjonen. Det er allerede mindre fy-fy å snakke om ensomhet og følelser hos menn, mener Ole.

ENGASJERTE LEDERE: Marianne er ansatt i Kirkens Bymisjon i bydel Grünerløkka. Samme


an på eldresenteret 7  

NYHETER                                                                                                             

en med Eva åpnet hun helsestasjonen Løkka+ tidligere i år. FOTO: 854939

    ONSDAG 14. JUNI    

     

   LØKKAS TIDENDE


8  

NYHETER                                                                                                             

Satser stort på Smoothie

Forrige uke åpnet smoothiebaren SmoothieXchange i nytt lokale på Thorvald Meyers gate 44. Ansatte Tonje og Anna stortrives i det som skal være kjedens romsligste lokale. MAT&DRIKKE

    ONSDAG 14. JUNI    

     

  LØKKAS TIDENDE

NYTT LOKALE: Fredag åpnet smoothiebaren på Thorvald Meyers gate 44. FOTO:854939

854939 854939@lokkalokalblad.no

T

onje Ramstad (28) og Anna Johnson (32) står bak kassa i den nyåpnede smoothiebaren på Løkka. De jobber i ledelsen og har begge erfaring som butikksjefer i SmoothieXchange på Byporten og Frogner. Ramstad forteller at de har vært på utkikk etter lokaler på Løkka tidligere og når de fikk plass ved eiendomsmeglerkjeden Ihus var det midt i blinken. - Dette er drømmelokalet! Her på Løkka er det mye mangfold og mange veganere som nyter godt av smoothiene våre. Butikken ligger sentralt og folk er mye ute i forhold til andre steder i byen, særlig nå som det er sommer, mener Ramstad. Tidligere har butikkjeden holdt til som disk på ulike kjøpesentre i både Oslo, Bergen og Kristiansand. – Det er deilig med frisk luft og solskinn gjennom store glassdører. Man føler seg mindre innestengt. I tillegg er det bord og sitteplasser. Det er veldig mye hyggeligere, sier Ramstad.

Meglernaboer

Drømmelokalet fikk de når Ihus ga fra seg halve lokalet. Det vil si at meglerne skal holde til bak en glassvegg som skal settes opp i dag. - Det er bare positivt. Etter møteslutt kan meglerne komme bort for forfriskninger mens boligkjøpere kan få seg noe drikke på vei til megleren. Begge parter har utbytte av det, sier Johnson.

DRØMMELOKALE: Tonje Ramstad er storfornøyd med de nye lokalene på Grünerløkka. FOTO: 854939

Sommer = Smoothie

Sola skinner inn gjennom glassdørene på Thorvald Meyers gate. Kunder i blomstrete kjoler og shorts ser undrende på menyen bak disken. Har dere noen favoritter? - Acai energy er min favoritt, svarer Ramstad raskt. - Og kanskje Lean green. - Definitivt Lean green. Den er frisk og smaker litt som en mojito, sier Johnson og trekker på smilebåndet.

Lunch i farta

Hannah Lockhorst (24) er en av kundene på den nyåpnede smoothiebaren. Hun bor i nærheten og er glad for at SmoothieXchange har valgt å åpne i et stort lokale på Grünerløkka. Har dere noen favoritter? - Før var det litt lenger å gå, men nå kan jeg bare ta favorittlunchen på vei hjem, sier hun. Lockhorts favorittsmoothie er Acai Energy. Hun mener det er en ganske god lunch til en rimelig pris. - Jeg ville ikke ha kjøpt en jordbærsmoothie her for sånt kan jeg lage hjemme, men Acaismoothiene her er både gode og sunne, synes Lockhorst.

FORNØYD KUNDE: Hannah er glad for ny SmoothieXchange på Grünerløkka. FOTO: 854939

Løkkas tidende av 854939  

854939

Løkkas tidende av 854939  

854939

Advertisement