Page 1

Thilala mei 2014

THILALA JAARGANG 40 AFGIFTEKANTOOR MECHELEN EGIDE WALSCHAERTSTRAAT 1 MAANDELIJKS, maand 2014 VERSCHIJNT NIET IN AUGUSTUS


Thila Coloma A34/29G Geerdegemstraat 80/82 2800 Mechelen www.thilacoloma.be site@thilacoloma.be

V.U. Astrid Bienstman, Werfheide 21, 1981 Hofstade

2


Mei

Voorwoord

In Mei leggen alle vogels een ei. Maar is dit wel zo? Of is dit één of ander volksgezegde dat zijn oorsprong vindt in één of ander Vlaams boerengat waar er ooit een vogel een ei legde voor een Mariabeeld en dit beeld spontaan begon met rode tranen plengen. Mijn excuses voor deze lange zin. Het is mijn première op het voorwoordperkament en dat brengt enige stress met zich mee. Maar terug naar onze eieren en onze vogels. Omdat die prangende vraag mij al jarenlang bezig houdt vond ik het eindelijk de tijd om dit wetenschappelijk te bevestigen of te ontkrachten. Dus schrijf ik hier vanuit mijn achtertuin in het Meizonnetje. Voor mij de volgende opstelling: Drie zelfgesjorde kooien, dus groepsleiding die balken zijn niet gestolen, enkel geleend voor het hogere doel. In die kooien drie aparte specimen van vogels. De kip, elegant in haar eenvoud. De sporadische fazant die ik heb weten strikken, en tot slot de pauw die ik over de heg van de buren heen uit hun tuin heb weten vissen. Mijn plan: deze vogels een maand lang niet uit het oog verliezen en zien of ze wel degelijk alle drie een ei leggen zoals de wijsheid beweert. De status sinds vandaag: Verrassend of niet, enkel de kip is er in geslaagd een ei te produceren. Nochtans, drie dagen geleden gebeurde er iets spannends met de fazant. De pauw was weer aan het pronken met zijn veren, en terwijl hij dat deed, begon de fazant opgewonden te fladderen en krasse geluiden te produceren. Ik dacht: nu komt het, nu gaat er uit het achtereind van die vogel een joekel van een ei vliegen. Of een kleintje, wie zal het zeggen? Ik niet want ik heb nog nooit een fazantenei gezien. Leggen fazanten wel eieren? Ik denk het wel want het is een vogel en anders zou deze hele operatie al nutteloos zijn aangezien dan niet alle vogels een ei zouden leggen. Moeilijke vragen zo tijdens een wetenschappelijke studie. Maar dus, de fazant die het niet meer leek te houden, bleek gewoon in een colère te zijn geschoten door het gepronk van de pauw. Baf, weg interessantste moment van de dag en eerlijk gezegd, van de hele maand voorlopig. Nu is nog maar de vraag hoe ik mijn experiment kan verderzetten wanneer zondag de scouts terug begint. Nu voor jullie panikeren kan ik jullie verzekeren: Ik ben nog steeds een scoutsleider en daarom heb ik de nodige voorzieningen aangebracht aan mijn experiment. Deze kooien heb ik namelijk voorzien van een flink stel wielen. Dus als u uw kind, broer of zus komt ophalen aan de scouts zondag en u denkt dat u verkeerd bent afgeslagen en per ongeluk in Planckendael bent, wees gerust. U bent gewoon getuige van het werk dat de volgende nobelprijs in de wacht zal slepen. En als u uiteraard eens komt kijken naar de kooien, omdat het ten slotte ook zo boeiend is, mag ik u wel vragen geen aandacht te schenken aan het gepronk van de pauw. Ik ben bang dat de fazant anders uit pure nijdigheid zijn kringspier dicht gaat houden en daardoor de hele toekomst van de Vlaamse gezegdes in het gedrang kan brengen.

3


Fiscale attesten

De fiscale attesten werden via mail doorgestuurd naar de ouders van leden (-12 jaar) die deze zomer mee gingen op kamp. Indien je geen attest ontving en toch eentje nodig hebt, laat dan even iets weten aan Wyoelda (hanne_verbruggen@hotmail.com)

Tekenwedstrijd etentje

Hoera hoera! Na lang beraad heeft de professionele jury beslist welke 3 tekeningen de mooiste waren op het etentje! En de winnaars zijn ……. tromgeroffel ….. : Janne van de Jongwelpen, Rinske & Paulien van Tictak 1 en Sarah Van Engeland van JV2 ! Proficiat! Zij mogen hun prijs vanaf 11 mei komen ophalen in de Fiskehutte.

Sportdag

Op 18 mei is het opnieuw sportdag! Naar jaarlijkse goede gewoonte geven we dan het beste van onszelf op de terreinen van de Nekker. We spreken af om 10u aan de atletiekpiste in perfect uniform! Om 17u is de sportdag hier ook gedaan. Fietsen mogen NIET binnen in de Nekker, deze zet je best vooraan in de fietsenstalling. Iedereen ouder dan 12 jaar moet ook zijn identiteitskaart meebrengen. We nemen allemaal een sportzak mee met daarin:

4

-

Sportkledij

-

Sportschoenen

-

Lunchpakket

-

Voldoende drank

-

Een 4-uurtje

-

Bij zonnig weer: pet en zonnecrème

-

Geld heb je NIET nodig


Melk op kamp

Joyvalle heeft opnieuw een actie opgezet voor jeugdbewegingen. Voor iedere 10 punten die je met je jeugdbeweging kan verzamelen, krijg je een liter melk gratis op kamp. Hiernaast vallen ook nog enkele prijzen te winnen voor de groepen met het hoogste aantal punten. Vorig jaar slaagden we erin om meer dan 1000 punten te verzamelen, en kregen we dus zo’n 100 liter gratis melk op kamp. De moeite waard dus om nog eens mee te doen, lijkt ons! De punten staan op de bussen melk van Joyvalle. Dus, onder het motto “melk is goed voor elk”: drink heel veel melk, knip de punten uit en breng ze binnen in de Fiskehutte ten laatste tijdens de vergadering van 25 mei of steek ze in de brievenbus bij Kangoeroe (Geerdegemstraat 44, Mechelen) t.e.m. 31 mei! Tc dankt u!

5


6


Uw advertentie

hier of op onze website?

Contacteer Wyoelda (Hanne Verbruggen) op 0496/06.71.00?

7


8


Hopper winkel Leuven: Diestevest 92 3000 Leuven di-woe-do: 14u-18u vrij-za: 10u-12u30 13u30-18u winkel.leuven@hopper.be

Verdeler Hopper winkel: Son Adegemstraat 102 2800 Mechelen ma-woe-do-vrij: 9u30-12u30 13u30-18u30  di-zo: gesloten son@proximedia.be

9


Kapoenen 1 Hoi daar scheetjes!! Wij hebben voor jullie weer een nieuwe maand met zotte avonturen in petto:

Op 4 mei is het geen scouts!

Bellen blazen in de maand mei is suuuuuuuper leuk!

Op 10 mei viert deze gekke jongen zijn verjaardag! Jeeeej!

10

Zaterdag 24/5 van 18u30-20u30 avondveragdering. Het bellenblaasspel! Al de ouders zijn om 20u00 welkom voor een infomoment omtrent het kamp in augustus.

9-11/5 Hoera we gaan op weekend! De weekendbrief heeft u reeds ontvangen via mail of op de laatste vergadering van april.

18/5 is het SPORTDAG in de Nekker! 10u0017u00, meer informatie vind je elders in deze thilala! Bellen blazen inde maand mei is suuuuuuper cool!

We komen steeds in perfect uniform. Indien je niet kan komen steeds verwittigen bij jullie leiding!

Bellen blazen in de maand mei is suuuuuuper hip!

Knuffeltjes van Nungu, Steenbok, Frugilego, Sika, Artamus, Pyrhulla en Kwikstaart


Kapoenen 2 Maand Mei: wat je moet weten als je bij kapoenen II zit. Thema 1: de vergaderingen

4 Mei:

een zondag zonder scouts, een niet-vergadering maar op klokslag 12:00 zal Sperwer verjaren. (m.a.w 5 mei)

Alle goede dingen bestaan uit drie delen denk dan maar aan de drie biggetjes, de drie musketiers, K3, de heilige drievuldigheid, de drie koningen en ga zo maar door! Dus vandaar ook deze 3 delige aka trilogie van een vergaderingsreeks. Woorden komen t ekort om te beschrijven wat er allemaal zal beleeft worden Aanwezig zijn is ten sterkste aangeraden!

11 Mei: Back to the future I (vrij vertaald: Terug naar de toekomst 1) beter bekend als het eerste deel van een waanzinnige trilogie. En ook het eerste deel van een reis doorheen de tijd. De leiding heeft wat gĂŤexperimenteerd met een nieuwe tijdmachine, maar er liep iets mis. Dus verzoeken wij de kapoenen ons te komen helpen.

18 Mei: Back to the future II(ook vrij vertaald: Terug naar de toekomst 2) Ook bekend als het tweede niet te ongelooflijk tot de verbeelding sprekende spel. Ook deel van dezelfde trilogie. NIET TE MISSEN!

24 Mei: Back to the future III(weer vrij vertaald: Terug naar de toekomst 3) avondvergadering!! (18u30 -20u) + infoavond kamp (20u-20u30) zie verder..

De leiding van kapoenen II bedoelt hier het laatste en derde deel van de trilogie. Alle spanning opgebouwd doorheen de vijfde maand van het jaar wordt met deze vergadering opgelost.

Thema 2: formaliteiten Aan alle ouders van kapoenen en kapoenen zelf Zaterdag 24 mei is er een infohalfuur waar jullie alles te weten kunnen komen over een scoutskamp bij Thila coloma. Laat ons zeggen een ware overlevingscursus. Met mooie plaatjes, anekdotes en de algemene info. Alle ouders zijn welkom! De info wordt gegeven om 8u, aansluitend op de avondvergadering. Met vriendelijke groet leiding kapoenen II

11


Jongwelpen

12


Welpen Liepievepe Wepelpepen Depezepe maapaand ipis depe thipilapalapa ipin copodepe taapaal gepeschrepevepen! Kupunnepen jupuliepie zepe opontcijpijfeperepen? 4 meipei Geepeen vepergapadeperiping! Depe leipeidiping mipist jupulliepie apal ď Œ 11 meipei Dipistripictsvepergapadeperiping! Wepe sprepekepen apaf opom 2 uupuur aapaan depe hoopoofdipingapang vapan hepet vrijpijbroepoekpapark opom mepet apallepe wepelepen vapan Mepechepelepen leupeuke spepelleptjepes tepe spepelepen! 18 meipei SPOPORTDAPAG! Haapaal jupulliepie spoportschoepoenepen maapaar bopovepen. Wepe spoportepen vapan 10uupuur topot 5 uupuur ipin depe nepekkeper! Meepeer ipinfopo epeldepers ipin depe thipilapalapa 24 meipei Apavopondvepergapadeperiping, APALLEPES OPOP WIEPIELTJEPES! Vapan 18upu30 totpot 20upu30 opop depe scoupouts. Brepeng jupulliepie oporipigipineepeeltstepe voepoertuipuig opop wiepieltjepes meepee! Voor de niet zo goede code-krakers alles nog eens op een rijtje: 4 mei Geen scouts. 11 mei Districtsvergadering, om 2 uur aan het vrijbroekpark. 18 mei Sportdag, van 10-17uur in de Nekker (meer info elders in de thilala). 24 mei Zaterdagavondvergadering: Alles op wieltjes. Van 18u30 tot 20u30 op de scouts, met je leukste voertuig op wieltjes. Dipikkepe zoepoenepen vapan jupulliepie apalleperliepieftepe leipeidiping Wipillepem, Maparteper, Meperlipin, Frapanjepepoopoot, Kapangoepoeroepoe epen Copolupumbapa

13


Seniorwelpen Menu Voor MEI Zo 04/05 Wij presenteren u logischerwijze geen viergangenmenu, dat is nogal kostelijk. Geen scouts!

Zo 11/05 Voorgerecht: Bruschetta met groene asperges! Zeker naar de scouts komen!

Zo 18/05 Hoofdgerecht: het hoogtepunt van deze maand is een heuse Sportdag!! De belangrijkste ingrediĂŤnten zijn: lachen, sporten, zweten, ...Maar voor een uitgebreid recept (meer info) zie elders in de thilala.

Za 24/05 Dessert: Save the best for last! Een leuk spel op een bedje van een warme, zomeravond, zorgt voor een heerlijk resultaat! (Avondvergadering: 18.30u-21u)

Uw chefs: Shoebill, PinguĂŻn, Collo, Stern, Taurinus!! (Een team om je vingers bij af te likken!)

14


Tictak 1 04/05: geen vergadering

11/05: smurfenvergadering Kom verkleed als smurf!

Perfect uniform! Verwittig als je niet kan komen!

Stevige linker van je leiding!

18/05: sportdag Meer info elders in de Thilala!

25/05: lekkerbekkenspel

15


Tictak 2 Mei 04/05: geen scouts 11/05: dropping. We spreken om 10u af op de scouts, we zijn terug op de scouts om 16u. Nodig: lunchpakket, veel water, eventueel regenjas of zonnecrème naargelang het weer.

18/05: Sportdag! 10u tot 17u, zie info elders in de thilala!

24/05: avondvergadering: 18u30 tot 20u30. Kom kijken en wordt verrast!

Stevige linker, jullie leiding ďƒ Kom steeds in perfect uniform en op tijd!

16


Jongverkenners 1 Mei 2 ,3,4 mei gaan we gezellig op kluis-weekend. Meer info volgt!

11 mei kom ik in perfect uniform naar de scouts.

18 mei laten we is zien aan de leiding dat wij beter zijn in sport. Sportdag ďƒ meer info in de Thilala.

24 mei doen we avondvergadering van 18:30 tot 21:00

Kleur de plaatjes mooi in en breng deze mee naar de vergadering, wie weet win jij de prijs!

Jullie geliefde leiding

17


Jongverkenners 2

18


Jongverkenners 3 JV3

Mei, alle vogels leggen een ei. Ei? Wat was er eerst het ei of de kip? Dat is zoals de vraag, waarom zijn de bananen krom? De zon? Ja maar zonnebloemen zijn ook niet krom? En die hebben toch ook iets met de zon te maken meen ik me te herinneren? Zon zon, bij zon denk ik aan zuidelijke landen en niet aan bananen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Jamaica,…. Wow Nieuw-Zeeland die kunnen goed rugby spelen, wie weet is dat wel leuk voor kamp als we allemaal een sixpack hebben en de Haka kunnen? ( subtiele hint, jullie moeten allemaal liefst de Haka kunnen tegen het kamp. Jullie vinden dezen bij YouTube: Haka Tutorial for MKIS kindergarten students) Dan zijn we pas baas JV3! Allé dan gaan we maar beginnen met trainen voor die sixpack he! Oke start 2 mei, direct zwaar fietsen en pas terug komen 4 mei (ja hoor een weekend, meer info vindt u bij het sterretje onderaan de pagina: jeuj!). De week erachter gaan we het dan rustig aandoen niet? Neen fout! Deze maand is er geen zondag zonder scouts! 11 mei gaan we zelfs het nog harder aanpakken (jeuj!!) met een ziiiiiiiiek spelletje. Aah wacht oke we zijn al stevig door gegaan deze maand, nu pauze dan? Neeeen! Gewoon wat rustiger? Neeeen! Harder? Jaaaaaa! Hoe hard? Super hard! Wat houd dat dan in? Wel niets minder dan onze jaarlijkse sportdag, info vinden jullie (hopelijk) ergens anders in de Thilala. En dan zijn we al bij de laatste zondag, oooooh… ja het zijn bijna examens, dus dan gaan we het rustig aandoen. We gaan in een lokaal kringspelletjes spelen en tot rustkomen door middel van meditatie. Aah nee wacht, zo is JV3 ni, wij gaan ons kei rot hard buiten in de modder of de zon amuseren! So be ready!!! * 2-3-4 mei Kluisweekend in “De Kluis” ( St.- Joris-Weert) We verzamelen om 19.00 op de scouts om formatie te doen om daarna met de fiets te vertrekken. Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat je fiets piekfijn in orde is. (net zoals je uniform altijd zou moeten zijn) Wat mee te nemen ( in rugzak of fietszakken aangezien de bagage mee op de fiets gaat ) - 20 euro slaapgrief ( slaapzak + matje ) - gamel + bestek - kledij om het weekend door te komen ( ps we slapen in een tent ) - tandenborstel + tandpasta identiteitskaart, kids-id of sis-kaart Voor vragen en afwezigheden kan u terecht bij Muriqui 0477/66.57.07 Bij de leuke dingetjes kan u bij de rest van de leiding terecht. Ja muriqui, takleider is zwaar he.

Groetjes van twee sixpacks en drie mooie poepjes

19


Verkenners 1 Stel je toch eens voor, je loopt elke dag hetzelfde rondje in de stad waar je naar verhuisd bent toen je nog klein was of beter nog waar je geboren bent. Je kent elke hoekje, je gaat linksaf bij de bakker, bij de ijsboer groet je het meisje achter de toonbank en ze wuift iedere dag vriendelijk terug. Wanneer je de ijsboer voorbij bent kom je op het minst mooie stuk, een aantal hoge statige panden, in de eerste zit een advocaat, in de tweede een notaris en in de derde zit een vereniging die geld op halen tegen een of andere ziekte waar je nog nooit van gehoord hebt. Na deze panden loop je door langs een stuk braakliggend terrein en vervolgens langs de parkeergarage, eigenlijk loop je dit stuk zonder op of om te kijken. Na de parkeergarage steek je de weg over, op de hoek is een kleine kroeg. Je bent er wel eens binnen geweest, maar de sfeer stond je niet aan en de glazen waren stoffig. Je loopt de winkelstraat in, hier is het levendig en gemoedelijk druk. Je hebt hier de winkels die je in elke stad vindt van dezelfde ketens en ook nog bijna in dezelfde volgorde. Omdat je iedereen hier kent, moet je regelmatig groeten en soms blijf je staan voor een praatje, niet te lang natuurlijk want je bent onderweg met een missie. Het is immers vrijdag en in het weekend valt er altijd wel wat te beleven. Halverwege de winkelstraat zijn de zaken het best vertegenwoordigd, en kan je eigenlijk kiezen waar je gaat. Maar er is best wel kwaliteitsverschil en ook de manier waarop ze gepresenteerd worden scheelt nog wel eens. Je loopt rustig verder tot het einde van de winkelstraat en houdt halt. Je steekt een glimmend stuk van twee euro in de muur en in ruil komt er een warme portie bitterballen uit de muur. De missie is volledig naar wens geslaagd en dezelfde route wordt in de omgekeerde richting aangevat. 4 mei Geen scouts. 11 mei Om 14u wordt je op de scouts verwacht. 18 mei Sportdag, van 10-17uur in de Nekker (meer info elders in de thilala).

20

25 mei Dropping, concrete info volgt later. Een stevige linker van Anoa, Buteo, Jaguar en Stokstaart!


Verkenners 2 Bende weuste en weustinnen, De paasklokken zijn terug gaan vliegen en een nieuwe maand is gearriveerd. Bij deze een korte samenvatting

4 Mei: trek jullie sokken maar hoog op en help thuis met de afwas 11 Mei: trek jullie sokken maar hoog op en kom naar de scouts 18: trek jullie sokken maar hoog op en sport mee (sportdag info elders Thilala) 25 Mei: Hemels spel dat de leiding niet heeft gemaakt

Atj, Bizzie, Klippie en Beigel

21


VT’S

Voo We zijn allen net de laatste rechte lijn naar het kamp ingegaan. Nog steeds h Aangezien wij in de paasvakantie zelf omver zijn geblazen door de schoonhe (Met dank aan Sarus’ fantastische paintskills!)

22


ortrekkers heel wat moet gedaan worden, maar we hebben er meer dan ooit zin in. eid van de omgeving, willen we deze jullie zeker niet ontzeggen.

23


Agenda:

HIP HIP HOARA!

16 mei: Groepsraad (leiding) 18 mei: Sportdag 3 (of 6) tot 13 augustus 2014: kamp

5: Franjepoot 14: Anhinga 5: Sperwer 15: Muriqui 7: Banteng 18: Anoa 10: Frugilego etiket

24

Thilala mei 2014  
Thilala mei 2014  

De thilala van mei 2014

Advertisement