Page 1

Thilala Februari 2014

THILALA JAARGANG 39 AFGIFTEKANTOOR MECHELEN EGIDE WALSCHAERTSTRAAT 1 MAANDELIJKS, Februari 2014 VERSCHIJNT NIET IN AUGUSTUS


Thila Coloma A34/29G Geerdegemstraat 80/82 2800 Mechelen www.thilacoloma.be site@thilacoloma.be

V.U. Astrid Bienstman, Werfheide 21, 1981 Hofstade

2


Voorwoord Een voorwoord schrijven voor februari, begin er maar eens aan. Januari? Eenvoudig, ik typ hier gewoon het een na het andere goeie voornemen en klaar is kees. Maar februari? Dat is een ander paar mouwen. Over die voornemens gesproken: in februari zijn deze al lang verbroken. (persoonlijk gezien natuurlijk, ik hoop dat iedereen die mijn oh zo mooie tekst leest nog bezig is met zijn wekelijkse loopje in het park en nog altijd de vuilbakken buiten zet. Want ja dat had u belooft aan u vrouw.) We moeten hier geen doekjes om winden. We moeten ons lot aanvaarden, het heft in eigen handen nemen, Onze moed bij elkaar rapen, het kat op het koord laten komen en de aap uit de mouw. (vul mij gerust aan: spreekwoorden zijn er nooit te veel) Wat ik bedoel heeft u wel door: ik hou inderdaad van spreekwoorden maar daar ben ik natuurlijk niet veel mee in deze tijden van zuchten en zwoegen voor het schrijven van dit voorwoord. Al slaag ik er wel goed in: ik hou u momenteel al een halve pagina aan de praat, en neem ik u nog eens beet ook. Nee nee, ik neem u natuurlijk niet in de maling. Ik hou jullie natuurlijk niet aan het lijntje. Ik zie jullie natuurlijk graag. Ja dit geef ik zonder blozen en zonder schroom toe, hiervoor zou ik niet eens door de grond zakken van schaamte. En waarom? Omdat jullie mijn publiek zijn, mijn vluchtige schare fans die de moeite hebben gedaan om dit te lezen. Door jullie beleef ik mijn eigen korte momentje van roem en glorie. En natuurlijk weet ik ook wel dat ik dit serieus overschat en dat ik er geen gouden uil voor ga krijgen. Maar toch bedankt… Van de ene scouts tot de andere. Want daar draai het natuurlijk om, Dit verwacht u waarschijnlijk niet maar dat is de kern van deze boodschap, dat u, ik en al de andere mensen die dit hopelijk lezen een band hebben. Nu denkt u waarschijnlijk: “ ik ken die mens niet eens?!” Goh ja hier heeft u gelijk in. Maar ooit komt de dag dat wij naast elkaar staan wanneer u uwe kleine komt halen na een denderende vergadering en u die openbaring krijgt en denkt “ja inderdaad, dit kan wel kloppen, deze persoon heeft mij een hele pagina lang kunnen boeien met de grootste maar gemeende zever die ik ooit heb gehoord” En dat allemaal omdat u bent gekomen, op die ene zondagnammidag. Om u te amuseren op de scouts!

3


Het etentje Het komt stilaan dichterbij! Niet alleen een nieuwe lente vergezeld van warmere temperaturen, maar ook een nieuw familie-etentje voorzien van diverse culinaire hoogstandjes staan op het programma voor maart.

29 en 30 maart zijn dit jaar de dagen waarop leiding en kookploeg hun krachten zullen bundelen om uw familie, uw vrienden en uiteraard ook uzelf heerlijke gerechten van de bovenste plank voor te schotelen! Naar goede gewoonte zal het etentje doorgaan in zaal “De Posthoorn�. Om alles vlot te laten verlopen is het ook dit jaar nodig dat je tijdig laat weten voor hoeveel personen we jouw tafel moeten dekken en wat deze personen willen eten. Schrijf je bij voorkeur in via mail (etent-

je@thilacoloma.be) of via het inschrijvingsformulier op www.thilacoloma.be. Je kan ook de uitnodiging invullen die meegegeven werd bij dit boekje en op onze site staat. Gelieve deze ten laatste 15 maart te bezorgen in de Fiskehutte of aan Guereza (Muizenstraat 164, Hofstade) of Kangoeroe (Geerdegemstraat 44, Mechelen).

Heb je geen uitnodiging ontvangen? Heb je nog andere vragen over het etentje? Dan kan je steeds in de Fiskehutte of bij Guereza terecht voor of na de scouts, of via etentje@thilacoloma.be.

Beloftes leiding Ieder jaar op belofteweekend zijn er ook enkele leid(st)ers die hun belofte doen. Dit jaar waren dit Artamus, Beagle, Bizon en Kangoeroe. Proficiat!

4


Artamus Het zinnetje Scouting gewoon doen! klinkt jullie allen ongetwijfeld bekend in de oren. Hoewel dit niet het thema van dit jaar, maar wel van afgelopen scoutsjaar vormt zijn het vooral deze drie woorden die mij aan het denken hebben gezet. Belofte? Gewoon doen! Nog steeds zie ik mezelf tussen jullie zitten als kapoen, welp of wat dan ook, starend naar die toch al wel oude leiding en wat ze allemaal te beloven hebben. Kort na het belofteweekend las ik al die mooie beloftes in de thilala, stuk voor stuk uniek, en vroeg ik me af hoe het met mijn eigen engagement gesteld was. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat ik altijd mijn vrolijke en fladderende zelf ben gebleven, denk ik oprecht ‘het kan altijd beter’. Vandaar deze belofte, gewoon omdat ik er wil staan en me des te meer volledig wil uitleven. Dit niet voor mezelf, maar voor jullie TC, kinders, medeleiding, kookploeg,… omdat jullie er altijd voor mij zijn geweest. Scouting is heel wat meer dan wat zondagvergaderingskes, het is uw leven. Als kleine meid begon ik mijn scoutscarrière bij de jongwelpen. Ja hoor, ik was het nieuwke van de groep. Ik moet toegeven dat ik de eerste keer daar op de terreinen van TC me allesbehalve op men gemak voelde. In mijn ogen werd ik gedropt bij een bende zotten die dan ook nog eens een totem bleken te hebben. Tot mijn verbazing werd ik echter onmiddellijk als volwaardig lid opgenomen in de groep en op die manier ook meteen in de grote familie van TC. Ik keek op naar de grotere jongverkenners en verkenners en hield mezelf voor in de scouts te blijven tot ik die mysterieuze totem zou krijgen. Dat leek me de kers op de taart na jarenlang onnozel doen. Nu besef ik echter dat iedere belofte, zelfs iedere driedaagse, ieder kamp, gewoonweg elke herinnering eentje is om in te kaderen en te koesteren. Ondertussen heb ik al 6 jaar mijn totem en besef ik dat ik de eindstreep nog lang niet heb bereikt. Die lijkt immers onbereikbaar. Zo is het elke zondag weer heerlijk thuiskomen na een namiddag vol spel en plezier. Als het spel weer eens megagoed is aangeslagen of ik een troosteloze

5


kapoen toch weer kon doen lachen, ben ik eerlijk gezegd de gelukkigste vogel ooit. Ik wil me dan ook blijvend inzetten zodat ik op mijn manier een steentje kan bijdragen aan deze ongelooflijke bende. Zo zal ik er alles aan doen om de leidster te worden die ik droomde te kunnen zijn. Maar ook daar stopt het volgens mij niet. Kijk maar eens rond, ongetwijfeld zie je hier kookploeg, SOS’ers, misschien zelfs wortel. Dat is voor mij het grootste bewijs dat scouting je niet loslaat. En wat mij betreft zijn jullie, allerliefste TC, ook nog lang niet van mij af.

Beagle ‘Hopelijk is er ondertiteling bij’, zullen sommigen al denken. Wel, voor deze ene keer zal ik mijn woorden en zinnen zo verstaanbaar mogelijk maken. Want Eindelijk, hier sta ik dan. Mijn belofte als leiding. Het is proberen te beschrijven hoe belangrijk de scouts vindt en waarom ik hier voor jullie sta. Als klein manneke keek ikzelf altijd uit om hier te staan en iedereen met de zo mooi mogelijke zinnen te ontroeren of met grappige anekdotes te laten lachen. Het is moeilijk om al mijn 16 jaren bij TC te omschrijven, maar wanneer ik aan al deze scoutsjaren denk schieten woorden als, waaaauw, weuttel, knol en weust meteen binnen. Er is natuurlijk maar 1 weust die overal en ergens ‘ons moe’ bij betrekt. Het is een klein voorbeeld waarop ik mezelf betrap dat ik altijd op de scouts mezelf kan blijven. Toch één van de belangrijkste punten waar ik aandacht aan hecht. Het is in de groep jezelf kunnen zijn en toch kunnen samenwerken met een team waarvan je de meeste al jaren kent en anderen net ontmoet.

6


Het is juist dit dat ons zo groot en sterk maakt. De sociale omgang, dat is voor mij vooral scouts. Maar ook in de kleine dingen ontdek ik TC Het gelach nadat er iemand de modderput doorwoeld op kamp. Het geroep en geschreeuw van een nachtspel of de stilte na het avondlied. De nieuwe totems die elk jaar moeilijk te onthouden zijn en de avondvergaderingen waarbij we de regen ‘care vo zot’. Het zijn momenten waarbij ik denk, ‘Dees, awel dees is nu TC se’. En hier ben ik fier op. Stilstaan bij deze momenten doet me vooral beseffen dat anderen hier ook deel van uitmaken. Anderen die het plaatje compleet maken en waarvoor ik alleen maar MERCI kan zeggen. Het is aan mij om jullie te bedanken voor de persoon die hier staat. Voor de zot die het meest onverstaanbaar klinkt van heel TC voor de hond die vinnig door het bos loopt. Daarom mercie TC, mercie aan ulle allemaal! Uwen Beigel

7


Bizon September 1995, de maand waarin er voor het eerst een DVD uitkomt en eBay opgericht wordt. Maar belangrijker, in die maand staat een kleine verlegen jongen voor het eerst op de terreinen van TC. En nu, ettelijke jaren later, sta ik hier voor jullie, zij het niet meer zo klein en niet meer zo verlegen.

Wie ik nu ben, heb ik grotendeels te danken aan jullie. Voor de ouderen onder jullie kan dat misschien persoonlijk opgevat worden. Voor de rest is het als deel van TC of scouting in het algemeen. Door de jaren heen heb ik veel bijgeleerd en grenzen verlegd, soms zelfs zonder het te beseffen.

Na een tijd heb je zoveel van scouting gekregen dat het tijd is om terug te geven. Als leiding kan je dat tijdens werkvergaderingen, kampterreinzoektochten of het etentje om er maar enkele te noemen. Maar het belangrijkste blijft de zondag tussen 2 en 6. Een jongwelp die een paar uur vroeger nog overtuigd moest worden door zijn ouders om de koude met een korte broek te trotseren, met een grote glimlach naar huis sturen, daar doe je het voor. Of ouders die je na het kamp komen bedanken voor het toffe kamp, waar hun JV o zo enhousiast over vertelt. En verkenners mogen proberen het te ontkennen maar ze blijven kinderen die je met onnozeliteiten kan entertainen. Al kan de nodige serieux op de juiste momenten ook wonderen doen.

Met deze kennis en herinneringen in het achterhoofd, beloof ik met dezelfde inzet verder te doen. En hopelijk is er binnen een paar jaar een andere kleine verlegen kapoen die met evenveel overtuiging hier zijn belofte komt doen.

8


Kangoeroe Beste leden, leiding en groepsleiding, Al 15 jaar heb ik mogen genieten van de scoutsformule. Mijn 12 jaar als manneke waren cocktails van avontuur, gelach en veel gezwans. Nu nog beschouw ik mijn toenmalige leiding als de helden mijn kindertijd. Ieder jaar heeft dingen in mij achtergelaten of het nu de schriktochten waren bij de welpen of het overlevingsweekend bij de verkenners, allemaal hebben ze bijgedragen tot de persoon die ik vandaag ben, scouting is doorgesijpeld in mijn hele leven. Zelf sta ik nu al voor het derde jaar in leiding. 3 jaar lang heb ik al genoten van de glimlachskes van mijn mannekes, of het nu welpen waren die van de leiding wonnen met een heus grasgevecht of jongverkenners die ondanks een zinkend vlot toch sfeerscheppende liedjes bleven zingen om, al dan niet als laatste, toch aan land aan te komen. Van al de momenten die ik heb beleefd met de mannen heb ik genoten en daarom sta ik hier. Voor mij is mijn belofte de uitgelezen kans om jullie allemaal te vertellen wat leiding geven, scouting en vooral Thila Coloma voor mij betekenen. Want wat wij tezamen doen en verwezenlijken en wie we tezamen zijn, daar doe ik het voor. Voor mij zijn jullie allemaal, de personen waar ik scouting mee beleef, de drijfveren van mijn engagement. Thila Coloma is voor mij een bron van mijn persoonlijkheid, ik kan eerlijk toegeven dat ik in deze scouts geworden ben wie ik ben, ik ben mezelf hier tegengekomen en heb mezelf hier beter leren kennen. Ik heb hier moppen gemaakt en gelachen met de moppen van een ander, ik heb af en toe gehuild, maar duizend keer meer genoten. Met jullie ben ik groot en “volwassen” geworden. Scouts gaat verder dan liedjes verzinnen om toch met enthousiasme die marsepein te verkopen, dan koken op een vuurke, douchen in de regen, kampliedjesmedley’s zingen op 3-daagse of kakken op nen hudo. Scouting geeft kansen, kansen om jezelf, elkaar en de wereld te ontdekken. Mensen worden hier gestimuleerd om ‘hun eigen plan te trekken’. Maar bij al dat getuimel en gestrompel door de wereld is er altijd de groep die je hebt bij Thila Coloma. Ge bent nooit of te nimmer alleen. Ge valt

9


nooit alleen en ge staat nooit alleen rechtop. Dat is voor mij het allermooiste aan scouting, aan Thila Coloma. Mijn beste vrienden heb ik hier gevonden, de schoonste momenten heb ik met jullie beleefd, de zotste avonturen waren die met jullie. Jullie vullen mijn hart, TC vult mijn hart. Wat ik jullie wil beloven is niet dat ik iedere takraad de sappigste roddels zal vertellen of dat ik iedere zondag even actief zal zijn als onze Welpen. Ook zal ik niet beloven dat iedere mop die ik maak er eentje zal zijn om je mee strijk mee te lachen, nog evenmin zal ik nooit vergeten een mailtje te beantwoorden. Perfectie is namelijk een illusie. Maar ik wil jullie wel beloven dat ik voor deze scouts zal knokken. En bovenal dat ik hier met goesting zal staan. Met enthousiasme wil ik de scoutsmicrobe, het virus en de passie doorgeven aan de Welpen, de Jongverkenners en alle takken die nog mogen volgen. Voor Thila Coloma wil ik tot het uiterste gaan, want niets in de wereld kan tegemoet komen aan wat de thilanen mij al hebben gegeven.

10


Indianenweekend van kapoenen 2.

Het was nogal een zoekwerk van die leiding om een slaapplaats te vinden in een indianenstam. Maar opperhoofd " arendsoog" heeft zijn tipi's aangeboden aan de kapoenen. Geweldig toch. En het was nogal een weekend. De kapoenen moesten eerst een 1 tegen allen spel spelen om zich in het echte indianenleven te storten. Het verkleden en schminken kwam hier natuurlijk ook bij kijken.

Daarna kregen ze nog een knutselmoment aangeboden om een echte totempaal te maken en zelfs een toverstaf van de medicijnman.

Op vrijdagavond werden we uitgenodigd om mee op " fakkeltocht " te gaan. We stapten naar een open veldje, waar we een echt indianenverhaal te horen kregen over ma誰s.

Daarna onze warme slaapzak in en dromen over het volgend weekend.

11


12


13


Hopper winkel Leuven: Diestevest 92 3000 Leuven di-woe-do: 14u-18u vrij-za: 10u-12u30 13u30-18u winkel.leuven@hopper.be

Verdeler Hopper winkel: Son Adegemstraat 102 2800 Mechelen ma-woe-do-vrij: 9u30-12u30 13u30-18u30  di-zo: gesloten son@proximedia.be

Uw advertentie

hier of op onze website?

Contacteer Wyoelda (Hanne Verbruggen) op 0496/06.71.00? 1 4


Kapoenen 1 FEBRUARI 2 Februari: Onze leiding nog langer missen. Geen scouts vandaag!

9 Februari: Gaan we ons voorbereiden op Valentijn (14/02). Wel op een echte scoutsmanier!

11 Februari: Pyrhula is jarig! Niet vergeten om allemaal een cadeautje op te sturen!

23 Februari wordt de perfecte afsluiter van de maand. Vandaag worden jullie echte soldaten, kom verkleed en wees klaar voor de strijd.

16 Februari: Gaan we op zoek naar de schat van Toetanchamon!

Zonnige groetjes van jullie zalige leiding Pyru, Nungu, Kwiku, Frugu, Steenbu, Siku, Artamu

15


Kapoenen 2 Beste

kapoenen;

We hebben een probleem! De leiding heeft zo hard gestudeerd, dat ze niet meer weten wat ze op welke vergadering gaan doen. Kunnen jullie hen helpen? Verbind de data's met de juiste vergadering.       Februari            •  

  Februari          •         Februari              •     Tip:  kom  verkleed  

Februari                •   Tip:  Kapoenen  2  zijn  de   beste,  we  gaan  jullie   missen.  

•    Wat  is  een  Yeti,  hoe   ziet  hij  er  uit,....   Al  deze  antwoorden   komt  je  te  weten  in   het     "  Waar  is  Yeti  -­‐  spel"    

•    Vandaag  wil  de  leiding  is  gaan  kijken  of   jw,w,sw,  jv,  v  of  zelfs  vt  even  leuk  zijn  als   kapoenen.     Daarom  schudden  we  de  leiding  eens  door   elkaar  en  steken  we  ze  in  een  andere  tak.   Takwissel    

•    Jullie  mogen  thuis  blijven  en  samen  met   familie  en/of  vrienden  buiten  spelen.  Want   buiten  overal  bovenal  luid  het  jaarthema.     •    We  moeten  de  leiding  nu  wel  eens  echt   wakker  schudden.  Dit  lukt  het  beste  met  een   legervergadering.  Kom  verkleed  als  soldaat   naar  de  scouts.  

Vergeet niet te verwittigen als je niet kan komen.

De leiding is nog in het bezit van een blauw/grijs gestreepte pyjama trui en grijze pyjamabroek ( maat 104); blauwe T-shirt met lange mouwen (

16

maat 152) en twee witte keukenhanddoeken ( 1 met roze strepen en kers, 1 met i love afwas opgeschreven). Komt het je bekend voor, laat banteng iets weten .


Jongwelpen er   sten  we itru  is  om nd  te   u   t ijk da aa Om dzakel ige  m e  2   en   d noo gewel ijven  w  bouw r     l n een ven,  b uis  e er  wee h   bele uari  t op  om gen!   e r   feb racht  te  vli n k we   maal  i e hel

 

oon ew l g t e za is h en je in i r e ua om lli n ebr , k r ju ne 9 f ering voo e kun t iets p O gad t we ! W t he ver n wa bben en da zie to he zegg g is! pet lie al eldi jul l gew hee

we t   an    ga ar  me en   i r   rua ap  ma t  bed   eb 6  f n!  St en  ui at   rdere 1   Op aatse ie  be aan  w e  ve d   sch ie  goe ar  al gen,     jull in  ma fenin  nog! r e beg tcho t  late e str  volg o inf

Om d gaa at afw t een jullie isseling s t getr bij ee offe le een sc n i leid eurd ju ander ding o hone z p i a e wel ng! W llie krij tak st 23 feb ak is i a Spa afwach e dat z gen da an, ma ruari n nne al z ijn, ook a ar niet nd i ten! moe nder s he t nie e ten j ul l t? ie

Groetjes van de jullie mega geweldige leiding! Giraffe, Bergbever, Ciconia, Spreeuw, Guanaco, Rubecula

17


Och gasten, als ik mij niet vergis spelen we de 9de het waar-zijn-degele-sokken-van-Willem-en-hoedroogt-Marter-zijn-haar-zonderhaardroger-spel, speciaal spelleke hoor! Echt te maf voor woorden!

Welpen

18


Seniorwelpen FEBRUARI 2 FEBRUARI: Vandaag is het GEEN vergadering

9 FEBRUARI: Vandaag spelen we het doeeens-lekker-zot spel!

16 FEBRUARI: VERRASSINGSVERGADERING: Kom en zie!

23 FEBRUARI: Vandaag is het Leidingswissel! (Voor één keertje krijgen jullie andere leiding)

Dikke knuffels van jullie leiding Shoebill, Stern, Taurinus, Collo, Pinguïn

19


Tictak 1

20


Tictak 2 Februari

02/02: Eerste zondag van de maand, de leiding is aan het bekomen van hun examens. Geen scouts

09/02: Gesplitste vergadering! 14/02: San Valentino Fiesta! ďƒ Tictakfeestje! Dit is geen scoutsactiviteit Info elders in de thilala

16/02: Springkastelen-plezier! Vandaag gaan we springen van 10 tot 13u in sporthal Iham. Neem allemaal 2,5 euro mee. Adres: Bautersemstraat 59 Mechelen (achter het station van Mechelen) 26/02: Leidingswissel! Vandaag krijgen jullie eenmalig andere leiding. ďƒ JOEPIE!! (De leiding houdt een oogje in het zeil)

Groetjes van jullie lieve leiding! Verwittig steeds als je niet kan komen en kom in perfect uniform!

21


Jongverkenners 1

22


Jongverkenners 2

23


Jongverkenners 3 JV Gegroet ginder, Na een aardig aantal avondvergaderingen, introduceren we in de maand februari terug onze goede ouderwetse vergaderingen op zondag van 14u tot 18u. 2 feb: doe gerust of je thuis bent, nen dah conferènche 9 feb: hoho deze is niet te missen, Het zwien deur de vinster angn' 16 feb: hashtagspel, 'k en der hoeste i 23 feb: Deze zondag wordt het hele leiding team gewirward & krijgen jullie van een vers ploegje een zondagnamiddag voorgeschoteld! Raraa, wie zal er vandaag bij jullie staan? e bewoare je

Kom altijd in perfect uniform & met de fiets Joeee, de leute ĂŠ

24 Je leiding xoxo


V1 Verkenners 1 Februari, de maand van de voornamelijk- op-commerciële-doeleinden- georiënteerde Valentijnsdag. De dag waarop bepaalde scholen voor hun leerlingen de mogelijkheid voorzien om rozen of goedkoop gefabriceerde kaartjes naar elkaar te sturen. “Hoh wauw, ik heb al drie rozen gekregen deze voormiddag!” . Boeit niet. Bek houden. De dag waarop echtgenoten die, door het huwelijksleven mentaal gedepriveerd, hun hardverdiende maandloon (of god verbiedt, meerdere maandlonen) spenderen aan een peperduur juweeltje voor hun vrouwelijke wederhelft, in de hoop er die avond beloond voor te worden. Na “greys anatomy” uiteraard, vijf-TV für alles! De dag, al zal het eerder slechts een avond zijn, waarop all-the-single-ladies die de kans op het vinden van de ideale man bij iedere tik van hun biologische klok zien slinken, obsessief en verbazingwekkend snel een ietwat zoute 1kilo-kopen—1kilo-gratis-pot häagendazs-ijs naar binnen werken. Ietwat zout? Hun vele tranen kunnen onmogelijk naast die immense pot vallen natuurlijk. Een dag waarop er meer rood in de winkelstraten te zien is dan in één van de zoveelste betogingen van de socialistische vakbonden. Socialisten, breek me daar de mond niet over open. Maar ik wijk af. Valentijn. Kortom een dag waarop alles even anders moet omdat het,.., moet? Stof tot nadenken alleszins, iets waarmee jullie die lege ruimte tussen elke zondag van de maand kunnen vullen.

02/02/2014: Geen vergadering 09/02: Een niet zo gewone, gewone vergadering, insjallah. 16/02: Mr en Ms. X spel 23/02: Takwissel: een miserabele poging van andere leiding om het zo uitmuntend als ons te doen.

Een vettige knipoog: Snokstaart, Iknowa, Busdeo und Ja-uschaar.

25


Verkenners 2

26


Someone Old Someone New Someone Borrowed or maybe Blue We know nothing! SBS

23/2/14

9/2/14 The road to leadership It never ceases to amaze me the courage of VT's

16/2/14 Being a VT is not easy. Come and play!

VT’S

27


Agenda: 21/02: Groepsraad (leiding) 22/02: Werkvergadering (leiding) 02/03: Kampvoorbereiding (leiding) 29-30/03: Etentje 3 (of 6) tot 13 augustus 2014: kamp

Hip Hip Hoera! 7: Bonobo 11: Pyrhula 12: Inca 21: Jaguar

etiket

28

Thilala februari  

de thilala van februari 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you