Page 1

Thilala

December THILALA JAARGANG 39 AFGIFTEKANTOOR MECHELEN EGIDE WALSCHAERTSTRAAT 1 MAANDELIJKS, DECEMBER 2013 VERSCHIJNT NIET IN AUGUSTUS


Thila Coloma A34/29G Geerdegemstraat 80/82 2800 Mechelen www.thilacoloma.be site@thilacoloma.be

V.U. Astrid Bienstman, Werfheide 21, 1981 Hofstade

2


Voorwoord Onlangs liep ik met een paar vriendinnen door het stad opzoek naar een cadeautje voor een vriendin haar verjaardag. Tussen het vrolijk babbelen heen zag ik opeens een bekend gezicht in de verte. We kwamen dichter en ze stak met een brede glimlach haar hand in de lucht om te zwaaien. Daarna volgde de duim, alsof ze me via de lucht wou vragen of alles okÊ met me was. Natuurlijk was dat het geval! Ik werd namelijk zojuist begroet door mijn favoriete leidster, ondertussen al een tijdje oud-leiding, toen ik welp was. Of was het jongwelp of seniorwerp? Ik wist het al niet meer. Wat ik wel nog wist, was dat ik haar altijd herinnerd had. Als kapoen keek ik op naar de kindjes van de welpentakken. Als welp kon ik vrijwel niet wachten om jongverkenner te worden en eenmaal dat telde ik spannend af binnen hoeveel jaar ik mijn totem zou krijgen. Het hoogtepunt van je scoutscarrière. Het moment waarop je jarenlang had gewacht. Als kleine kadee keek ik op naar de kinderen uit oudere takken. Zij gingen al op driedaagse, kookten zelf op kamp, gingen met fiets op belofteweekend en durfden op totemtocht gaan. Iets wat voor mij allemaal onmogelijk leek. Ze gedroegen zich dapper en stoer, deden dingen die ik nauwelijks kon geloven. Wanneer ik dan plots mijn eigen totem had, kon ik haast niet wachten VT te worden. Een eigen buitenlands kamp organiseren, samen een VT trui kiezen (nee niet geel, dat is lelijk), vuurfeest organiseren, enzovoort. Ook zou je als VT voor het eerst in leiding staan, je groot en tegelijkertijd klein voelen. Dat was iets wat enkel oudere mensen dan ik zouden kunnen. Ik niet.. Zo zie je maar, wees niet bang voor wat nog komen zal. Op een dag zal je enge schriktochten durven aangaan, zelf gekookt hebben voor je medeverkenners, op totemtocht geweest zijn en zelf leiding zijn. En dat is niet alles, de kinderen jonger dan jou zullen naar je opkijken. Ze zullen je dapper en stoer vinden. Ze zullen het knap vinden waar jij al staat en hoe je bent in de scouts. Zo kijk ook ik, leidster bij Thila Coloma, op naar mijn favoriete leidster, ondertussen al oud-leidster, die me vrolijk begroette en haar duim hoog in de lucht stak. Ik hoop later, net als haar, kindjes tegen te komen aan wie ik ooit leiding gaf, dromerig terugdenkend aan de mooie herinneringen en leuke tijd die ik toen had. Dat is waarvoor we het doen. Geniet van december!

3


Belofteweekend Het belofteweekend komt langzaam dichterbij, hieronder vinden jullie alvast wat meer praktische informatie. De inschrijving zou al in orde moeten zijn, moest dit nog niet het geval zijn: het strookje uit de Thilala van november geef je af in de Fiskehutte of bij Kwikstaart thuis (Lindestraat 106 bis, 2800 Mechelen) of je schrijft je in via de site en het bedrag van 30 euro stort je op BE51 9790 8786 8362 (met vermelding van naam + tak). Vertrek en aankomst: Voor KAP-JW-W-SW-TT-JV: Vertrek: vrijdag 27 december om 9u op de parking van het zwembad van Hofstade, uiteraard in perfect uniform. Na de formatie vertrekken we met de bus naar de Hoge Rielen. Aankomst: het weekend eindigt op zondag 29 december in de Hoge Rielen. De ouders worden om 14u aan de hoofdingang verwacht. Verder in deze Thilala kan u een plannetje vinden. Voor V en VT: Vertrek en aankomst: kom met je perfect-in-orde fiets naar de parking van het zwembad van Hofstade om 9u. Ook de terugweg gebeurt per fiets. De aankomst is voorzien rond 18u, maar is uiteraard afhankelijk van platte banden, slecht weer, … . Bagage: • Slaapzak + kussensloop OF hoes- en bovenlaken + kussensloop • Speelkledij, reservekledij en sportkledij • Kledij voor regenachtig en koud weer • Pyjama + knuffelbeer • Wasgerief, ondergoed en kousen • 2 keuken handdoeken • Pantoffels • Sportschoenen met witte zool ENKEL voor JV’s en TT • Lunchpakket + drank voor vrijdagmiddag • SIS-kaart (deze geef je direct af bij vertrek) Steek dit alles (MET naam) in een handige tas/rugzak, die je zelf kan dragen. Je uniform is meer dan ooit volledig in orde! Iedereen heeft ook alle juiste kentekens op zijn/haar trui of hemd!

4


Adres:Hoge Rielen, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

Vergeet je ook zeker niet in te schrijven en te betalen.

Dessertnamiddag De dessertnamiddag leverde ons dit jaar maar liefst 1941 euro op! We zouden daarom iedereen willen bedanken die erbij was! En een extra D-A-N-K-U gaat naar alle mensen die een dessertje gemaakt hebben of geholpen hebben tijdens de dessertnamiddag!

5


Papieren Thilala’s Wist je dat ‌ de Thilala ook steeds op de site te lezen is? Wij, als echte scouts, staan dichtbij de natuur en het overmatig gebruik van papier vinden wij dan ook een beetje zonde. Moest je beslissen de Thilala vanaf nu op internet te lezen en dus geen papieren versie meer te ontvangen mag je altijd een mailtje sturen naar Kangoeroe (lunalammar@gmail. com).

Verloren voorwerpen Zoek deze maand in de Fiskehutte nog eens naar de verloren kledingstukken van je zoon of dochter, want tegen het einde van de maand schenken wij de overgebleven kleren aan een goed doel!

6


Puzzel Verbind deze negen punten door: -

Vier rechte lijnen te trekken

-

Zonder je pen van het papier te halen

-

Zonder een punt meer dan één keer te raken

Tip: “outside the box”- denken

De oplossing kan je elders in deze Thilala terugvinden

7


Kleurplaat

8


Avondlied

WIST JE DAT… De originele versie van het avondlied “Cantique des Patrouilles” heet en in 1919 voor het eerst werd gezongen?

Oefen de juiste tekst in tegen Belofteweekend!

O Heer, d’avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om u te zingen in ‘t slapend woud ons avondlied. Wij danken u voor wat we ontvingen, en vragen, heer, verlaat ons niet! Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze beê Luist’rend fluist’ren kruinen mee en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vreê.

9


Wat past bij welk plaatje? Onlangs trok JV1 naar Mechelen-City om een leuk ‘1 tegen allen’ spel te spelen. Een opdracht was: trek een klasfoto, een voetbalfoto, een duckface-foto, een trouwfoto, een gangsterfoto, een zotte foto en een BFF-foto. Aan jullie om te raden wat bij welke foto hoort!

10


11


Uw advertentie hier? Contacteer Wyoelda (Hanne Verbruggen) op 0496/06.71.00? 12


13


 Hopper winkel Leuven: Diestevest 92 3000 Leuven di-woe-do: 14u-18u vrij-za: 10u-12u30 13u30-18u winkel.leuven@hopper.be

Verdeler Hopper winkel: Son Adegemstraat 102 2800 Mechelen ma-woe-do-vrij: 9u30-12u30 13u30-18u30  di-zo: gesloten son@proximedia.be

          

14


Kapoenen 1 Hé daar allerliefste Kapoenen! Na al weer een maand vol spel en plezier, staat er opnieuw eentje voor de deur en wat voor één! DECEMBER = sneeuwpret, de Sint, kerstmis,… én niet te vergeten ons jaarlijks BELOFTEWEEKEND!

1 december: tijd voor uren sneeuwpret of een lekker warm chocomelkske te drinken bij de open haard. Of voor zij die het nog niet hebben gedaan, een briefje schrijven voor de Sint! Geen scouts. 8 december: het grote winterslaapspel! “Huh, gaan we dan heel de vergadering slapen?” Maar één manier om dit uit te zoeken, en dat is allemaal komen!

15 december: “wie groot is wil klein zijn, wie klein is wil groot zijn” – spel! 21 december: Casinooo. Neem allemaal een gezelschapspelletje mee en kom chique verkleed!

27-28-29 december: Belofteweekend! (meer info zie elders deze thilala)

Avondvergaderingen zijn steeds van 18u30 tot 20u30!

We verwachten je steeds in perfect uniform. Verwittig bovendien als je niet kan komen! ;)

Knuffels en kusjes van jullie leiding:

Pyrhula

Frugilego

Kwikstaart

Artamus

Steenbok

Nungu

15

Sika


Kapoenen 2 Lieve …………,     Carriça  is  weer  ondeugend  geweest,  en  heeft  een  paar  woorden   gestolen!  Kunnen  jullie  ze  raden?     Zondag  1  ……….  is  het  geen  ………,  want  het  is  de  eerste  …………  van   de  maand!     Op  8  december  spelen  we  een  sint  en  ………-­‐spel!  Dit  wil  je  echt   niet  …………     Op  15  december  staan  we  weer  allemaal  paraat  om  een  ……….  spel   te  spelen  op  de  scouts,  met  de  ………..  te  ravotten,  je   scoutsvriendjes  en  -­‐vriendinnetjes  terug  te  ……..,  vuil  te  worden,  …     Voor  één  keertje  deze  ………  gaan  we  eens  naar  de  scouts  komen   op  een  zaterdag.  21  december  heeft  jullie  ……….  een  kerstfeestje   georganiseerd!  Jullie  worden  op  de  scouts  verwacht  om  half  7  ‘s   avonds  (tot  half  9)  in  jullie  mooiste  ………...  Vergeet  zeker  ook  niet   een  cadeautje  voor  een  andere  kapoen  (prijs:  tussen  de  3  en  5.…)   mee  te  nemen,  want  een  ………….  zonder  pakjes  is  zoals  leiding   zonder  …………!     Van  27  tot  29  december  gaan  we  met  z’n  allen  op  belofteweekend,   meer  info  elders  in  de  thilala.     Kusjes,      

16


Jongwelpen Hej daar kleine jongwelpen! Brrrrr december is alweer aangebroken, gelukkig heeft de leiding een maand vol spannends voor jullie in petto. Op 1 december houden we ons nog een beetje in en is het geen vergadering. Tijd om nog eens op bezoek te gaan bij de bomma en eindelijk eens aan die voorraad marsepein te beginnen lijkt mij ;) Mmm marsepein … Zaterdag 7 december doen we het districtsspel. Spannend é? Vinden wij ook! Leuk wordt in ieder geval, want we spelen een stadsspel met de welpen en de seniorwelpen van onze scouts en van alle andere scoutsen van Mechelen! We verzamelen hiervoor om 18:30 aan de post op de grote markt en we zijn terug om 21:00. Breng ook 1 euro mee.

zondag 15 december.

Maar het wordt nog beter met het legendarische eitjesspel! Kom, zie en keer misschien proper terug naar huis op

In december kan het grote Ho-ho-ho-kerstsmanspel uiteraard niet ontbreken. Zou hij echt komen als jullie braaf zijn? Ik heb het hem eens gevraagd en het schijnt dat zijn rendieren altijd al eens hebben willen grazen op de scoutsterreinen. Mis de vergadering van 22 december dus zeker niet! Tussen al de feestjes door gaan wij ook nog eens van 27 tot 29 december op belofteweekend. Dit wordt een afsluiter van formaat, want de jongwelpen doen hun belofte! Neem ook allemaal een cadeautje mee van 3 à 5 euro, waar zowel jongens als meisjes blij mee zullen zijn. ( meer info over het belofteweekend staat elders in de thilala) Dikke knuffels van jullie leiding: Guanaco, Rubecula, Ciconia, Bergbever, Spreeuw en Giraffe!

17


Welpen DECEMBER 2013 JAARGANG 39

Het Welpenmaandblad MAANDLIJKSE BLAD VOOR WELPEN VAN SCOUTS THILA COLOMA BUREEL: GEERDEGEMSTRAAT 80-82, 2800 MECHELEN

Zondag 1 december

Pastoor in discotheek?

begint de weerkundige winter, op deze dag is er geen vergadering. Kleed jullie vanaf nu maar warm aan met muts en sjaal!

Zondag 22 december spelen we het grote steek-van-de-weekin-de-bibliotheek-want-de-pastoor-gaf-een-preek-in-dediscotheek spel. Meer verduidelijking geeft de welpenleiding nog niet vrij.

District

Foto’s welpenleiding onthuld:

Dijle

District D. doet het weer! Op zaterdag 7 december is er één grote vergadering voor alle Mechelse welpen. Jullie worden verwacht om 18.30u aan de Post op de Grote Markt, de vergadering eindigt om 21u. Iedereen neemt hiervoor 1 euro mee. Let op: ’s anderendaags, op zondag 8 december is er dus geen vergadering!

BELOFTEWEEKEND Enkele dagen voor het nieuwe jaar, op 27, 28 en 29 december trekken de scouts van Thila Coloma naar de Hoge Rielen voor het jaarlijks belofteweekend. Be prepared!

Journalisten breken uit

18

Op zondag 15 december worden jullie allen omgedoopt tot reporters en journalisten. Welk nieuws haalt de krant: Janne (foto) die gaat zingen voor Sint Maarten? Zwarte Piet die bijna van een dak gleed? Of eerder de nieuwe roddel van de maand?

Bericht aan alle ouders! Willen jullie alsjeblieft op tijd verwittigen als jouw welp niet kan komen?

- Mechelen Blogt, Jan Smets EINDREDACTIE: KANGOEROE, COLUMBA, FRANJEPOOT, MERLIN, MARTER, WILLEM


Seniorwelpen Deze maand is het kerstmis! Op 1 december blijven jullie thuis. Denk al maar eens na over cadeautjes!

Helaba makker! 't Is eerst nog aan mij he! ZATERDAG 7 DECEMBER is het districtsvergadering. afspraak om 18H30 ad Post (Grote Markt). Vergadering eindigt om 21H. Kostprijs: 1 EURO

Let op: zondag erna is het dus geen vergadering

ik heb hier effectief niets te zoeken ( zondag 15 december: verjaag de paashaas spel)

zaterdag 21 december: avondvergadering! Afspraak om 18h30 op de scouts. Om 20h30 is de pret gedaan. belofteweekend: eindelijk!! yess!! leukste weekend van het jaar volgens Taurinus. Info elders in deze Thilala. >> Kus & knuf van Shoeballz, Pin Pingubi-mc, Cokkeloco, Star-N, N, TauTau <<

19


Tictak 1

Zondag 8 december: We spelen het

Grote Sinterklaasspel!

Tictak 1

Zondag 15 december: Het bos! Vandaag staat alles in thema van “het bos”. Verkleed komen als boom is toegestaan!

Bonobo- BwindiFodi- MarkhoorSitta- TragopaanTuimelaar

Belofteweekend 27-2829 december….

Meer informatie vind je elders in deze thilala!

20

Zaterdag 21 december: Avondvergadering van 18u30 tot 20u30. Het is al bijna Kerstmis, daarom houden wij een kerstfeestje! Breng 4euro mee.


Verwittig tijdig als je niet kan komen en kom steeds in perfect uniform.

27-28-29 december : belofteweekend ď&#x192; info vind je elders in de thilala

21 december : zaterdagavondvergadering van 18u30 tot 20u30 ď&#x192; neem allemaal je lievelingssnoepjes mee

15 december : het grote-parapluspel ď&#x192; Neem allen een PARAPLU mee

8 december: Sinterklaas vertrekt terug naar Spanje

Tictak 2

21


Jongverkenners 1 Beste JV1’ers De maand december voorspelt veel goeds, dat hebben wij in onze glazen bol gezien. Het wordt lekker fris zodat we gezellig bijeen gaan kruipen om het warm te krijgen, en om jullie de eerste frisse zwoele wind van deze nieuwe maand te sparen, laten we jullie deze zondag thuis. Zo kan je zelf kiezen of je al klaar voor bent of niet. Jammer genoeg gaat dat niet voor de week erna, dan gaan we eens zien of de examens veel frustratie meebrengen of niet? Want deze worden zaterdagavond zeven december om 18:30u verwacht op de scouts, en dan zorgt jullie hartverwarmende leiding ervoor dat die tegen 21:00u ‘s avonds er allemaal uit is. Zodat jullie terug thuis kunnen gaan nagenieten van de heerlijke komst van de heilige Sint. Exact één week later werd er een jongen geboren, deze jongen was anders dan de anderen, ze wisten niet wat het was tot hij naar de school moest, wat bleek, die speciale jongen kon namelijk beter op een bal trappen dan dat hij binnen de lijntjes moest kleuren, hij kon beter dansen dan lezen en beter zingen dan wiskundeoefeningen maken, jawel, je kon het raden dit wonderkind is Amazilia en omdat hij jarig is gaan we zaterdag 14 december van 19:30u tot 21:00u doen wat hij wil. En om te vieren dat de vakantie begonnen is gaan we zaterdag van 19:30u tot 21:00u lekker in ons korte broek buiten spelen en laten zien dat we hard zijn, hard genoeg om een belofteweekend van de JV1 mee te maken, meer info volgt nog, maar wees gewaarschuwd deze 3 dagen vreten wij al jullie energie op zodat je naar huis vertrekt en als de ouders dan vragen hoe wast? dat gij alleen nog maar met een hese stem kunt zegge: “’t was super maar waar zijn die frietjes?”

Het kluisweekend is dit jaar van 2, 3 en 4 mei, plaats dit zeker in je agenda, je zal het je beklagen als je dit niet deed. Jullie lieftallige leiding Anhinga dat is die jongen die zo, ja alle, euhm ,ja ,die jongen he . Amazilia dat is die met zijn zotte verhalen die nooit of te nooit maar echt nooit een einde hebben. (Dat is ook diegene die zijn Thilala moet laten nalezen voor hij die publiceert omdat hij beter alles kan dan schrijven). Beo dat is dat raar zot ding dat hoe dan ook altijd vrolijk is, zelfs als het sneeuwt, Halloow ! Kikker dat is sowieso de meest gezellige mens dat er bestaat in Steenokkerzeel . Wyoelda is het meisje dat altijd doorheeft dat je iets gaat proberen, zelfs als je het echt stiekem doet.

22


Jongverkenners 2 December 1 december geen vergadering? Cool, dan kunnen Anna en ik snoep eten!

Ja, want op de scouts mag da blijkbaar ni!

Zaterdagavond 7 december actieve spellekes om de examenstress van ons af te schudden? Ik kom zeker, want ik loop kei graag in â&#x20AC;&#x2122;t donker!

Are you talking to me? Bon, ik kom zeker en vast de 14de, want welk spel het ook is, ik win toch! (True story)

Yes! Zaterdag 21 december is het vuurvergadering! Ik kom sowieso, want ik ben er zeker van dat ik daar achteraf een ziek verhaal over kan vertellen!

Haha, gekke Toon! Ik ben Bert en ik zie er zo gelukkig uit omdat we van 27 tot 29 december op belofteweekend gaan! Joepie!

Avondvergaderingen van 18.30u tot 21u - meer info over het belofteweekend elders in deze Thilala - kom steeds met de fiets en in perfect uniform + verwittig als je niet kan komen! - Veel succes met de examens!! - XOXO SOCSG

23


Jongverkenners 3 EXAMEN VAN DECEMBER Naam: Klas: Datum: Vak: Scouts Leerkracht: M. Ondeugende- R. Bruisende- I. Zorgelozeâ&#x20AC;&#x201C;N. Joligeâ&#x20AC;&#x201C;S. Fiere Score: Vraag 1) Wie is de leukste leidingsploeg?

Vraag 2) Wat is de tofste groep om in te zitten?

Vraag 3) Meerkeuzen, omcirkel het juiste antwoord:

24

1. Om welk uur beginnen en eindigen de vergaderingen in december? a. 09.00-10.00? b. 18.30-21.00? c. Gho wanneer we willen 2. Wat doen we 1 december? a. Nachtzwemmen in de vaart b. Met zen allen bij Sifke sjaals maken voor het koude weer c. Niets, het is de eerste zondag 3. Wanneer doen we volgend weekend vergadering? a. Zaterdag b. Zondag c. Maandag (hint zie vraag 1) 4. Wat doen we 14/12? a. Niets, we zijn lui b. Iets kei cool om de examen stress weg te werken c. Thuis blijven, we zijn lui 5. Wat doen we 21/12? a. Verrassing b. Surprise c. Wie zal het zeggen?

Vraag 4) bonus: moet ik altijd met de fiets komen op avondvergaderingen? Hint het is een twee letter woord.


Verkenners 1 Snoozen: wie  het  heeft  uitgevonden  weet  ik  niet  maar  ik  ben  hem  of  haar  eeuwig   dankbaar.  Het  besef  dat  je  nog  even  kunt  blijven  liggen  is  echt  'geweldig'.    We   houden  ons  natuurlijk  voor  de  gek  omdat  het  moment  van  opstaan  toch  echt  gaat   komen.  Soms  zijn  5  minuten  genoeg  om  te  snoozen.    Een  kwartier  deel  ik  op  in  3   stukken  van  5  minuten  snooze.    Zo  kun  je  drie  keer  voelen  hoe  het  is  nog  heel   even  te  kunnen  blijven  liggen  op  het  warmste  plekje  in  huis.  

Spring jij  uit  je  bed  als  je  wakker  wordt?  En  ben  je  direct  klaar  voor  een   nieuwe  dag?  Onderzoek    toont  aan  dat  meer  dan  de  helft  van  de  Europeanen   moe,  traag  en  knorrig  is  bij  het  wakker  worden.  Ook  Belgen  zijn  in  de   ochtend  niet  op  hun  allerbest.   We  kennen  het  hoogste  aantal  ‘snoozers'  van  Europa  en  een  derde  heeft  30   minuten  of  meer  nodig  om  echt  wakker  te  worden.   Anja  Hommes,  werkzaam  bij  Philips:  "Uit  het  onderzoek  blijkt  echter  dat  de   ochtend  voor  de  meerderheid  van  de  Belgen  elke  dag  weer  een  strijd  is.  En  dat  is   jammer,  want  ‘ochtendmensen'  hebben  op  meer  dan  de  helft  van  de  Belgen  een   positief  effect.  Bovendien  geeft  lekker  wakker  worden  je  de  hele  dag  een  goed  gevoel   en  meer  energie."   Toch  voelen  we  ook  mee  met  knorrige  mensen,  voor  wie  uit  bed  komen  een   dagelijkse  strijd  is:  40%  van  de  Belgen  heeft  sympathie  voor  ze  en  25%  steunt  ze   actief.  

België blinkt  uit  met  het  grootste  aantal  ‘snoozers'  van  Europa:  bijna  de  helft   (44%)  typeert  zichzelf  als  ‘snoozer'  en  wil  dus  graag  nog  een  paar  minuutjes   extra  slaap  bij  het  afgaan  van  de  wekker.  Vooral  vrouwen  (69%)  en  jongeren   onder  de  24  jaar  (86%)  ‘snoozen'  tijdens  de  doordeweekse  ochtenden.  Over  het   algemeen  doen  we  er  in  België  maximaal  een  kwartier  over  om  alert  en  wakker  te   zijn  (71%).  Jongeren  hebben  daar  echter  meer  moeite  mee:  bijna  de  helft  heeft   meer  dan  30  minuten  nodig  om  echt  wakker  te  worden.  

De donkere  dagen  van  de  winter:  Tweederde  van  de  Belgen  ervaart  een  negatief   effect  van  de  donkere  dagen  op  hun  humeur  (en  vooral  in  de  ochtend):  vrouwen   nog  meer  dan  mannen.  En  daar  moet  iets  aan  gebeuren.  Daarom  weer  een  maand   vol  scoutsplezier  met  bangelijke  activiteiten  en  een  weekend  om  U  tegen  te   zeggen.    

Zondag  1  december:  geen  scouts   Zaterdag  7,  14  en  21  december:  avondvergadering  van  18u30  tot   21u30   27-­29  december:  belofteweekend  (meer  info  vind  u  elders)       Natte  lekjes  van  enkele  knappe  binken!    

25


Verkenners 2 Deze historie begint op een zomerse ochtend in 1978, nog vóór zonsopgang. Het is stil in het kleine dorp aan de kust, bijna iedereen slaapt nog. Op het strand ligt een motorboot, en bij die boot staan Jan en zijn buurmeisje Mieke... Muisstil en steeds om zich heen turend of niemand hen ziet. Achter het raam van een van de vakantiehuisjes beweegt een gordijn. Jan en Mieke zien het niet, ze zijn te druk bezig. Ze duwen het bootje het water op en starten de motor... "Stil! Straks horen ze ons nog." Na de eerste paar 100 meter met roeispanen te hebben afgelegd, start!!en ze de motor opnieuw en varen ze langzaam de wijde zee op. Achter hun wordt het dorpje steeds kleiner. In dat dorpje gaat plotseling een deur krakend een stukje open. Het is de deur van het huisje waarin enkele momenten geleden iemand vanachter het raam naar de twee kinderen keek. Een in een zwarte mantel gehulde persoon glipt door de ontstane spleet en sluit de deur weer achter zich. Hij, of zij, kijkt snel om zich heen. Ervan overtuigd dat niemand hem gezien heeft, verdwijnt de persoon door het lange gras. !De kinderen varen weer een paar minuten in stilte verder. Het enige geluid dat ze horen is het brommen van de motor en het geklots van het water tegen het bootje. Dan schiet er een schim onder het bootje door. Iets botst zacht tegen de zijkant en doet het bootje schommelen. Julia verliest haar evenwicht en valt om. Paolo klemt beide handen stevig om het roer, waardoor het bootje een paar gevaarlijke slingers maakt. "Wat. wat was dat?" "Dat was het verschrikkelijke zeemonster." "Geloof jij daar in?" Maar dan ziet ze iets op hun bootje afschieten. Vlak onder het wateroppervlak zwemt een langwerpig, zwart iets pijlsnel op hen af. Iedereen dood. EINDE

26

01/12: geen vergadering 07/12: avondvergadering / 18u30 à 21u30 14/12: avondvergadering / 18u30 à 21u30 21/12: fiesta / 16u à 20u 27-29/12: belofteweekend


VT’S “Die ochtend werden ze allen vroeg wakker, een vaag gespannen gevoel kriebelde in hun buik toen ze schoorvoetend uit hun tenten kwamen gekropen. Het zou nog wel even duren voordat de zon op kwam, dus moesten ze zich klaarmaken in de gitzwarte nacht, bij het fletse schijnsel van hun zaklamp. De enkelingen die bij de eerste roep reeds waren opgestaan hadden het geluk zich tegoed te kunnen doen aan een pot hete koffie die voor hen gezet op een provisorisch vuurtje. De anderen kregen de aanmanende opdracht zich te haasten, het moment om te vertrekken was reeds aangekomen. Zo trokken ze op weg, in alle stilte om ‘de anderen’ niet wakker te maken. In een langgerekte rij stapten ze achter elkaar aan. De persoon voor hen konden ze nog maar net onderscheiden van de bomen naast hen, menigmaal dreigde er zo iemand van de weg te raken, met onverwacht oponthoud en het nodige gegiechel tot gevolg. Het tempo zat er stevig in. Zo ging het ondertussen al drie dagen. Het doel ervan was voor sommigen tot op dit punt nog niet erg duidelijk, maar klagen deed niemand, het zou hen wel snel gaan dagen. Tot ze enkele uren later de top van de berg bereikten en zich met een zucht neerzetten, blij dat ze toch nog net op tijd waren om de wondermooie zonsopgang aan de horizon mee te maken. Het was reeds een tijd geleden dat ze hun huis en familie hadden verlaten, maar geen van hen had zich dat tot nu toe beklaagd. Deze groep was hier hun familie en ze hadden dan ook alles met deze familie gedeeld tot op dat punt. De vrolijke momenten aan het kampvuur, de slapeloze nachten door het gesnurk van een beer in de buurt of samen wassen in de ijskoude rivier. Deze tochten waren slechts een onderdeel van de grote trek, zoals sommigen het wel eens durfden verwoorden. Minstens even vaak hadden ze wel de tijd om rustig hun ontbijt te nuttigen en de slaap uit hun ogen te wassen met water uit het uitgestrekte bergmeer met een frisse dennengeur die zich vermengde de geur van het spek dat begon te bakken in de pan.” Het zou zowaar een lyrische beschrijving kunnen zijn van een verblijf in de Alpen, uit een dagboek van een nostalgische VT, ware het niet dat kamp nog voor ons staat en bovenstaand stukje tekst louter een teaser is om jullie er allemaal nog meer zin in te doen krijgen. Bij mij is dit alvast gelukt. Meer woorden gaan ik er dan ook niet aan vuil maken, laat het verlangen naar al dat leuks en moois jullie brein nu maar overnemen. Hoe veel zin we er ook in hebben, zo ver is het echter nog niet, voordat we op kamp vertrekken hebben we wel nog enkele maanden met ‘normale’ activiteiten voor de boeg. Zo ook komende maand (december). Hierin hebben we tweemaal een avondvergadering (op 7 en 14 december). Telkens van 18.30 tot 21.30u. De week erna (op 22 december) houden we een heus kerstdiner. Locatie, uur, dresscode, etc volgt van zodra we dit jullie kunnen geven. En daarna sluiten we de maand, en ook het jaar ineens af met het belofteweekend waarvan je de nodige info elders in dit boekje kan vinden. Ziezo, ik heb mijn blad weer volgezwanst gekregen, dikke duim aan mezelf! Groeten!

27


AGENDA: 28-29-30 december: belofteweekend 29-30 maart: Etentje 3 (of 6) tot 13 augustus 2014: kamp Vergeet niet om deze leiding 3 dikke kussen te geven deze maand!

3e: Attagis 9e : Pinguïn 14e: Amazilia 26e: Saïga 28e: Guereza én Beagle én Artamus

etiket

28

Thilala December 2013  
Thilala December 2013  

De thilala van december 2013

Advertisement