Page 1

NOVEMBER OKTOBER

THILALA MAART 2012

THILALA JAARGANG 37 NUMMER 6 AFGIFTEKANTOOR MECHELEN EGIDE WALSCHAERTSTRAAT 1 MAANDELIJKS, MAART 2012 VERSCHIJNT NIET IN AUGUSTUS


Thila Coloma

A34/29G Geerdegemstraat 80/82 2800 Mechelen www.thilacoloma.be Thilacoloma@scoutsnet.be

2

V.U. Pieter Steyaert, Mechelsesteenweg 329, 2860 SKW


Half twee, enthousiaste leiding legt de laatste hand aan de spelvoorbereidingen terwijl er aan de fietsenrekken al enkele groepjes luidruchtige tieners met veel handgebaren hun weekendervaringen uitwisselen. Kwart voor twee, ouders met kleine koters aan de hand verschijnen in steeds grotere getallen. Welpen krijgen nog een dikke afscheidszoen van mama/papa terwijl ze al half op weg zijn naar hun vriendjes. Twee uur, over het hele terrein zijn fluitjes te horen die aangeven dat 4 uur vol plezier, entertainment, mopjes, vrienden, modder, modder en – niet te vergeten – modder in het verschiet ligt. Vijf na twee, enkele verkenners komen haastig aangefietst, springen al dan niet elegant van hun fiets – die zorgvuldig maar met de nodige nonchalance neergesmeten wordt – en trekken nog snel een sprintje om ongezien binnen te sluipen in de formatie. Het alziend oog van de leiding ontgaat niets, al snel zijn de telaatkomers aan hun armspieren aan het werken. Tien na twee, over het hele terrein staan kuddes scoutjes aandachtig te luisteren naar de speluitleg van de leiding. Elf na twee, terwijl enkele jongens met stokken schermen en meisjes elkaars botinnen bekritiseren blijft de leiding volharden in het uitleggen van de spelregels. Half drie, de aanhouder wint, eens de regels gekend zijn is het op de terreinen van Thila Coloma één en al actie. Drie uur, terwijl een jongwelp zijn leiding probeert te overtuigen van de onwaarschijnlijke kracht van mieren - die wel vijftig keer hun eigen gewicht kunnen dragen - is een klein kapoentje haar hoofd aan het breken over wat het favoriete eten van een roze eenhoorn zou zijn. Vier uur, de kannen water worden bovengehaald om de dorst te lessen. Jongverkenners komen in trosjes samen om in ware scoutsstijl plannen te maken om de leiding een extra douche te geven. Jong en verkennend als ze zijn verkiezen ze één iemand die de zware taak op zich zal nemen om het alziend oog van de leiding te misleiden. Vijf na vier, enkele jongverkenners lopen met natte uniformen over het terrein, blijkt dat de leiding zich toch niet zomaar laat misleiden. Kwart voor vijf, de ouders die voor de fyskehutte verzamelen, dromend van hun tijd in de scouts, zijn het signaal dat de pret er voor de jongere takken bijna opzit. Vijf uur, de fluitjes klinken weer, terwijl de verkenners rustig doorspelen klinken er over het hele terrein luide kreten uit dappere kapoenen- en welpen- en tic-tak-mondjes. Zes uur, ditmaal zijn de kreten afkomstig van de (jong)verkenners en vt’s. Minstens even luid maar daarom nog niet even dapper. Zeven uur, tijdens het eten van haar mosseltjes bedenkt een kapoentje zich dat roze eenhoorns ook wel graag mosseltjes met frietjes eten. Een seniorwelp vertelt fier dat hij vandaag zijn eerste sjorring heeft gemaakt. Negen uur, enkele verkenners beginnen nog snel aan hun huiswerk terwijl ergens anders enkele mama’s zich afvragen hoe het toch komt dat die uniformen altijd zo nat in de wasmand liggen.

MAART

VOORWOORD

3


HET ETENTJE! Het komt stilaan dichterbij! Niet alleen een nieuwe lente vergezeld van warmere temperaturen, maar ook een nieuw familie-etentje voorzien van diverse culinaire hoogstandjes staan op het programma voor eind maart. 24 en 25 maart zijn dit jaar de dagen waarop leiding en kookploeg hun krachten zullen bundelen om uw familie, uw vrienden en uiteraard ook uzelf heerlijke gerechten van de bovenste plank voor te schotelen! Naar goede gewoonte zal het etentje doorgaan in zaal “De Posthoorn”. Om alles vlot te laten verlopen is het ook dit jaar nodig dat je tijdig laat weten voor hoeveel personen we jouw tafel moeten dekken en wat deze personen willen eten. Schrijf je bij voorkeur in via mail (etentje@thilacoloma.be) of via het inschrijvingsformulier op www.thilacoloma.be. Je kan ook de uitnodiging invullen die meegegeven werd met de thilala van februari. Gelieve deze ten laatste 11 maart te bezorgen in de fiskehutte, in de brievenbus op de scouts (aan de wc’s) of bij Inia (Lindestraat 106 bis, Mechelen). Heb je geen uitnodiging ontvangen? Heb je nog andere vragen over het etentje? Dan kan je steeds bij Guereza en Inia terecht voor of na de scouts, of via etentje@thilacoloma.be.

WwWWIST JE DAT? -

8% procent van de bevolking een extra rib heeft? Vogels zwaartekracht nodig hebben om te kunnen slikken? De langste vlucht van een kip ooit 13 seconden bedroeg? Elk continent (in het Engels) begint en eindigt met dezelfde letter? (bijvoorbeeld: AsiA,AmericA) Katten 66% van hun leven al slapend doorbrengen?


Willies KRONKELS


Scouting in Stijl In deze rubriek zal u elke maand enkele tips en tricks vinden opdat u of uw kind, zichzelf een echte stijlvolle scout kan noemen.

Deze maand: Uniformrok U zal het waarschijnlijk al gezien hebben. En u zal vooral uw ogen de kost hebben gegeven met het nieuwe fenomeen: de opmars van de uniformrok. Hij is terug van weggeweest! Enkele jaren geleden bestond onze scouts vooral uit broek dragende leden. Maar sinds twee luttele jaren verschijnen de rokken op de groene weide in de Geerdegemstraat. De scoutsrok staat u toe om u persoonlijke touch te geven aan het uniform. Hierdoor komt het feit dat we een gemengde scouts mooi tot uiting. Om n og maar te zwijgen van uw vrouwelijkheid dat tot uiting komt. Enkele dingen waar u dient rekening mee te houden als gerokte Thilaan. 

Draag een shortje onder je rok Dit shortje voorkomt gênante momenten en is seizoen aanpasbaar. Zo draagt u bijvoorbeeld in de winter een dik lang shortje, en in de zomer en kort dun shortje onder je rok en over je ondergoed.

Let op met kousenbroeken Een kousenbroek ‘s winters als het vriest, is erg aangenaam. Een eenkleurige coulant is dus toegelaten. Een kousenbroek met bloementjes is echter afgeraden (en is ook niet handig bij een sluipspel). Bovendien vindt u sedert dit jaar bij ‘Hopper’ een legging voor onder je uniformrok. Deze scouts& gidsen legging is op onze scouts nog niet gespot. Benieuwd of deze binnenkort ook in het gezichtsveld komt. Voor wie nog verder wil gaan is er ook de scouts & gidsen onderbroek en boxer.

Voel je niet verplicht Het is niet omdat u van het vrouwelijke geslacht bent dat u genoodzaakt bent een rok te dragen. Vooral vrouwelijke verkenners vinden de broek aangenamer. Voor wildere spelletjes bent u waarschijnlijk toch beter met de broek. Waar voor je geld Indien u de kriebel voelt, weersta hem niet en koop een scoutsrok! Het aantal gerokte scouten mag zeker toenemen. Maar let op! Er bestaat een oud en een nieuw model. De oude hebben een hoge taille en de stof zit niet zo aangenaam. Koop dus het nieuwe model in biokatoen en met de lage taille.

Hebt u nog vragen of opmerkingen over het uniform? Aarzel niet, en mail uw vraag naar liesbethverbist@hotmail.com, en wie weet ziet u volgende maand uw uniform problemen opgehelderd in deze rubriek!


LEIDING GEVEN IS De leiding aan het werk Als u dacht, dat uw leiding enkel op zondag paraat staat, dan dacht u verkeerd. Als u dacht, dat uw leiding enkel spelletjes kan verzinnen, dan dacht u verkeerd. Als u dacht, dat uw leiding niets zinvol kan realiseren, dan dacht u, wederom, verkeerd. En daarom dachten wij, geen woorden maar beelden. Deze maand:

Tictakgalabal

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de leiding van de tictak een heuse fuif voor haar leden. Jong en oud zijn welkom en dat liefst verkleed in een bepaald thema. Dit jaar geen verkleedpartijtje maar een chique en klassevol galabal. Waarom? De tictak bestaat dit jaar 15 jaar! Reden genoeg om dit te vieren in stijl. Helaas, omdat de kabouters hun weg nog steeds niet naar de Geerdegemstraat hebben gevonden moest de leiding al vroeg uit de veren om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Links ziet u hoe Amazilia de muziekinstallatie installeert en hoe Bintu en Tuimelaar zich het hoofd breken over de inkleding van de ruimte. Rechts ziet u een geconcentreerde Kaketoe die de frigo’s vult met heel wat lekkers. Het puntje van de tong dat komt piepen tussen de lippen bewijst dat dit geen sinecure is. Tot slot wordt de zaal nog wat opgemaakt met foto’s van de voorbije 15 jaar en overloopt de leiding nog eens kort het droomscenario van de avond. Zij waren er in ieder geval klaar voor. De foto’s onderaan vormen de bewijzen van een meer dan geslaagde avond waarop gedanst, gezongen, gegegeten, gelachen, ... werd!

7


Hé Het IS OKé ……………………………………………………………….

oké

Hé, het is

..................

…Om te hopen dat de

lente er bijna aankomt!

…Om deze maand je liefje te verrassen

als je niet hebt meegedaan aan Valentijn (hint, hint)…

… Om je slaapzak te verwarmen met scheetjes! (Eikes!) ;-)

… Om zo hard te lachen dat je in je

broek plast! (Het is niet jouw schuld dat

je zo moet lachen…) (euh?)

… Om op het TC - etentje eens flink in je portemonnee te grabbelen aan de vestiaire. ;)

… Om als een idioot tegen een deur

te staan duwen terwijl er uitdrukkelijk ‘trekken’ op staat!

…Om jezelf altijd te herkennen in de rubriek ‘Hé het is oké…’ ;)

 Suggesties mailen naar: lena_vs@hotmail.com

8


Vellen en - bomen - hagen 

snoeien

van:

Aanleg van terrassen en opritten 

  

 





Aanleg en onderhoud van gazons   Algemene tuinwerken 

9


 Hopper winkel Leuven: Diestevest 92 3000 Leuven di-woe-do: 14u-18u vrij-za: 10u-12u30 13u30-18u winkel.leuven@hopper.be

Verdeler Hopper winkel: Son Adegemstraat 102 2800 Mechelen ma-woe-do-vrij: 9u30-12u30 13u30-18u30  di-zo: gesloten son@proximedia.be


11




STEFF STEVENS ADVOKAAT SCHUTTERSTRAAT 15 - 17 2800 MECHELEN TEL 015/41.05.17 0475/24.08.87 FAX 015/430300

KONSULTATIES DINSDAG 19 u—21 u DONDERDAG 19 u—21 u ZATERDAG 10 u—12 u EN NA AFSPRAAK

12  


          

      

      





             

 

13 


Kapoenen 1 KAP 1 Maart 2012 Maak de puzzel en zie wat we doen deze maand! Vergadering van 14-17u In perfect unirfom

BELANGRIJK We gaan van 31 maart tot 1 april op weekend. Meer info volgt nog! Groetjes, Jullie leiding!

14

14


Kapoenen 2                                                                                    

4 maart:  geen  scouts   11  maart:  het  zoek  de  fout  in  de  thilala  spel   18  maart:  kom,  zie  en  overwin   24-­25  maart:  etentje,  info  elders  in  thilala    

15


Jong Welpen Zondag 4 maart is het helaas geen scouts… Nog één week aftellen en we zien jullie eindelijk weer terug! Wat heb ik die Jongwelpen toch gemist vorige week…

Zondag 11 maart gaan we schaatsen! Jiepiejeej! We spreken af om 13:45 aan de schaatsbaan in Leest. En worden daar terug opgehaald om 16:45u. Iedereen brengt 5,50€ mee en warme kleren (lange broek, handschoenen!). Adres: Dorpstraat 67b, 2811 Leest.

Zondag 18 maart spreken we weer gewoon af aan de scouts voor het mega spannende Superhelden spel! Benieuwd of Superman jou komt redden? Dan moetje zeker komen!!!

Schrijf alvast in jullie agenda dat we 27 – 29 april op weekend gaan!

24 – 25 maart: scouts etentje! (= geen scouts op zondag). Schrijf jullie zeker in! En wie weet brengen wij wel je drankje of kinderijsje! Info vinden jullie in de thilala!


Welpen Gegroet allerliefste welpen, Na de supertoffe maar ook superkoude maand februari gaan we de knotsgekke maand genaamd: “maart” tegemoet!

Op 4 maart mag je wat luieren in je zetel of je huiswerk maken of iets anders doen natuurlijk.. Het is dus spijtig genoeg geen vergadering.

Zondag 11 maart laten we ons vertrouwde terrein in de geerdegemstraat eventjes achter voor het

buitengewoon

sensationele

“Alles op wieltjes” spel! Zorg dat jullie batterijtjes goed opgeladen zijn!

Ohja, jullie worden om 13.45u verwacht aan de hoofdingang van het vrijbroekpark met iets dat voorzien is van wieltjes. Dit kan een skateboard zijn, een fiets, een step... Om 16.45u mogen jullie terug opgehaald worden.

18 maart: Bereid jullie voor op een grote dosis vettigheid want dan spelen we: Hoe vettiger hoe

prettiger!!

Het weekend van 24 en 25 maart is het scoutsetentje, en dus geen vergadering. Meer info elders in de thilala!

Om deze geweldige maand af te sluiten gaan we het laatste weekend... Jawel.. Op weekend! Joepie!!! Dit wil dus zeggen van 30 maart tot en met 1 april, meer info volgt nog. Dikke zoenen, Artamus, Bonobo, Wyoelda, Kangoeroe, Cuviera, David Welpen.tc@hotmail.be

17


Senior - Welpen 4 maart : geen scouts Ga bij de oma op visite.

11 maart : super-de-luxe-spel op de terreinen We zullen samen genieten van het (bijna) begin van de lente!

16 – 18 maart : WEEKEND! Denk eraan om allemaal een zwembril of veiligheidsbril mee te brengen. Meer info volgt nog!

24 – 25 maart : etentje Info staat elders in de Thilala

Stevige linker van de leiding, Frugilego, Fuut, Giraffe, Nyati, Shoebill, Zwaan

18


Tic Tak 1 Maart Blijf op 04/03 maar lekker thuis , en rust goed uit want volgende week gaan we er weer tegen aan!

Zondag 11 / 3 mogen jullie je kookkunsten tonen aan je leiding. Spannnend…

16-18 / 3 gaan we een weekendje ver ver weg hier vandaan naar een plek waar we de tofste spelletjes spelen en de leukste momenten zullen beleven. Jippie!

Op 25 en 26 maart is het geen vergadering want dan kan je met je ouders , je broers ,zussen,oma’s en opa’s komen eten op het jaarlijkse etentje van de scouts. Smakelijk!

Vele groetjes van jullie leiding Amazilia – Anoa – Bwindi – Bintu – Specht – Tuimelaar - Zwaluw


Tic Tak 2

23-24 maart : Dit weekend geen spel, maar wel een missie : Lekker gaan eten op het TCetentje ! ( en zo kan je je leiding eindelijk eens zien werken‌)

11 maart : Het Grote Vandaag-is-het-11maart-spel !

Voor de mensen die een facebookaccount hebben; vanaf nu kunnen jullie op onze tictakpagina naar foto’s (zoals die hierboven) kijken ! Een dikke knuffel van jullie geweldige leiding ; Dimitri, Kaketoe, Nungu, Quoura, Banten, Korat en Mongoz.


Jongverkenners 1 Heel peis en gevree vliegt het jaar voorbij: de maand maart is alweer aangebroken; de maand waarin een eind komt aan het naarstig stoken maar waarover grootmoe zaliger al eens zei: “Een droge maart is goud waard!” Verder is deze maand behoorlijk fraai. Niet enkel omwille van de verjaardag van onze Kraai. Maar ook omwille van het begin van de lente, en mijn jaarlijks weerzien met de tandartsassistente. Op 4 maart gaan we terug naar de tijd dat de dieren nog spraken. Met vuilniszakken om het lijf en vuurtjes stokend voor een willekeurig bedrijf gaan we met z’n allen ook eens vrolijk staken.* Tegen de week erna heb je best hersenen gekweekt! Als echte onderzoekers gaan we wetenschap bedrijven. Het zal blijken dat – als ook maar 1 reagens in onze formule ontbreekt, van de mensheid niet veel zal overblijven. Op 18 maart pak je zeker een fiets mee om je te verplaatsen. We begeven ons dan namelijk nog eens op glad ijs. Wie 5€ meeneemt, kan mee naar Leest om er te schaatsen. Hopelijk heeft Achille deze keer niet weer prijs. In het kader van het populaire programma Komen Eten kom je ons met je ouders het weekend van 24-25 maart punten geven. In de Posthoorn zal uw leiding voor u weer zwoegen, zweten en gedreven naar het toppunt van gastronomie streven. En zo loopt ook maart weeral op zijn eind. Een maand die weerom snel voorbij zal zijn, zo schijnt. Kom steeds in perfect uniform en ook met de fiets komen, blijft de norm! Hou voorts 13-14-15 april zeker vrij! Ons volgend weekend wordt namelijk een lekkernij. Groeten van K, F, K & T * Voor de niet-verstaander: geen scouts dus vandaag

21


Jongverkenners 2

22


Jongverkenners 3 JV3

Gegroet jongelui, met de nadruk op “-lui”… Hoog tijd om jullie vanachter jullie hightech flatscreen te sleuren en jullie in een intensieve ontwenningkuur(nee, niet een verwenningkuur) op te nemen. Kortom, weer een, hopelijk iets warmere, maand gevuld met een gezonde zondaagse overdosis scouts. Omdat ik u een zucht hoor slaken waar zelfs een straatarme, schampere, dakloze en daarenboven terminaal zieke asielzoeker wiens asiel juist geweigerd werd, niet tegen op kan, laten we u nog even genieten van een zondagje “vrijaf”. Namelijk zondag 04/03. Dan is het dus geen vergadering.. U bureaustoel zal blij zijn uw achterwerk nog een weekendje langer als gezelschap te hebben. 11/03 Speciaal voor deze dag hebben jullie Pl en Hpl’s hun knappe koppen bij elkaar gestoken om ons, de leiding, en natuurlijk uzelf te verassen met een magnifiek en briljant uitgedokterd spel van MB!! 18/03 Is het weer aan ons om een crazy game voor jullie in elkaar te flatsen!! Een niet zo gewone, “gewone vergadering” 24 en 25/03: Etentje!! Meer info zie elders. Het is dus zondag geen vergadering aangezien u lieftallige leiding zich helemaal gooit op het hard labeur van opdienen, afwassen, tappen, afruimen, maar vooral zich verstoppen voor het werk.

Tot zondag! Hippe handshake van Jagge, Inca, Beigle, Mangi, Butje..

23


Verkenners 1 Beste V1-ers. Zoals algemeen geweten, is scouting gezond voor de geest en het lichaam. Om dit nog maar eens aan te tonen presenteren wij jullie het geprezen V1-scouting-is gezond-programma. We geven al een kort voorsmaakje door even de belangrijkste gegevens op te sommen voor de komende zondagmiddagen.


Verkenners 2 4 maart: geen vergadering

9-10-11 maart: weekend ( info later )

18 maart: spel van orka’s

24-25 maart: etentje ( info elders in thilala )


Veeeteeeeeeeees Op een mooie ochtend begin maart kan het al eens gebeuren dat je – ondanks dat het een uitslaapdag is – toch verrassend vroeg en goedgeluimd wakker wordt. Je geniet nog even van de gelukzalige warmte van4/03: je dons, legt je op je rug, en stilaan dringt het tot je kampvoorbereiding.--> door dat de vogels vrolijk aan het some days want kwetteren zijn, dat de zon vroeger op is danuitslapen jijzelf, en dat diezelfde zon een aangenaam warme dag met zich meebrengt. Zonder dat je er echt bij stilstaat, maar toch duidelijk merkbaar, stap je met een opgetogen hart uit je bed en loop je de hele dag met een glimlach rond. Kortom, het is zover: de winter loopt op zijn einde, en we staan aan het begin van de astrologische, meteorologische, emotionele, vestimentaire en hormonale lente.

~ Some days ~ they just start better than others Die mooie lentemaand zet de leiding op 4 maart in met een dagje kampvoorbereiding. Kampvoorbereidingen zijn echter niet voor VT’s, dus wat jullie vooral zal interesseren, is dat het dan geen scouts is, en jullie allerlei andere zaken kunnen doen die je anders toch maar uitstelt onder het mom van tijdsgebrek.

Kampvoorbereiding?

A FUCK I GIVE NOT Op 11 maart is het dan aan jullie om nog eens het beste van jezelf te geven als leid(st)er. Hopelijk doen jullie dat op hetzelfde en enige aanvaardbare niveau als wij die op gepaste wijze onze vrije zondagnamiddag vieren: comme un chef.


Een week later – 18 maart dus – gaan we nog een ‘gewone’ vergadering doen. Kom, speel mee, geniet, blijf nog wat napraten, keer tevreden terug naar huis, vertel enthousiast over je namiddag aan tafel, overpeins het geheeld nog eens in een heet bad, droom erover in je bedje, … Je kan er maar beter bij zijn dus. (een willekeurige dwaze prent)

Stevige linker

One does not simply walk away from het etentje

Naar goede jaarlijkse traditie sluiten we de maand af met het etentje, en dit op 24 en 25 maart. Wederom hoeven jullie dus niet al te veel te doen, enkel allemaal inschrijven en zo veel eten en drinken als je ouders/portefeuille/maag toelaten.

27


LEIDING

4 maart: kampvoorbereiding 16 maart: groepsraad 24-25 maart: etentje Verjaardagen

VERJAARDAGEN

9: Kraai 16: Muntjak 26: Stokstaart

AGENDA

24-25 maart: etentje 3(6)-13 augustus: kamp

Thilala Maart  

Thilala maart copryright Raccoon/Pieter Steyaert

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you