Page 1

SARAH DEWS

PORTFOLIO

1


2


TABLE OF CONTENTS SARAH DEWS

SCDEWS@GMAIL.COM

SINGLE ARTIST MUSEUM

(573) 639-2587

4-9

TRANSITIONS HOUSE

10 - 15

ST. MARYS CHAPEL

16 - 21

CROWN HALL ADDITION

22 - 25

3


SINGLE ARTIST MUSEUM The proposal for a single artist gallery in the heart of New York City’s Chelsea district strives to embrace the surrounding site and display the work of artist, Kate Gilmore. A strong urban context forces the museum to react to the existing conditions around it. The building must engage the street and stand out from surrounding buildings, as well as meld with existing conditions. The program is divided into mainly three types: gallery spaces, interstitial areas, and administration areas. Based on information from the site and artist, a rule set based on spatial enclosure has been placed to dictate programmatic locations.

Southwest view of building looking towards street level entry

4


5


ARTIST Gilmore is a performance artist that constructs obstacles for herself to tackle. In her videos, she is always wearing heels and dresses as she struggles through the self-imposed harsh conditions.

Screenshots of Kate Gilmore video clips found on her website www.kategilmore.com

6


SITE The site is adjacent to the Highline, and thus has both street and raised entry access. It is located in a prominent art district and is located near striking museums designed by Frank Gehry and Jean Nouvel.

View from New York Highline looking towards the large glass video projecting wall

7


ENCLOSURE

PUBLIC VS. PRIVATE

CIRCULATION

The most basic observation of Gilmore’s videos is that they create light and sound, as well as want to be secluded from all exterior distractions. Separation of enclosure and ‘absence of light’ became the underlying concept of the building. Museum galleries are closed and dark, while circulation and interstitial spaces are exposed to light. Site context and climate dictate room locations and construction details.

8


Section perspective through main circulation space and large glass video wall.

9


TRANSITIONS HOUSE The Transitions house is the winning competition entry for a life skills training home for mentally and physically disabled young adults. In Fall of 2009, our team won the competition and in Spring of 2012 the house’s construction is to be completed. The year long design process included a large committee of people, often with different views. The Transitions House design emerged through conversations with members of the committee.

South facing ‘quad’ area for students of the Flint Hills Technical college

10


11


Rendering of open main living space upstairs

Rendering of downstairs classroom, looking towards the outdoor ‘quad’ to the South

12


UPSTAIRS An open upstairs floor plan to accommodate a supervised learning environment for the Transistions Program students. Visually, the building looks like a typical American home so that skills obtained by students can easily be shifted to their own homes in real world situations.

BASEMENT A separate basement to house extra classrooms is to be used by the Flint Hills Technical College across the street.

Images of the building’s construction

13


LANDSCAPE design

xeriscaping used throughout design, in order to minimize water usage

RECLAIMED materials

previously used materials including tiles, siding, sheetrock, counters, baseboards, etc. obtained from Kansas City based company, Planes Re-Use 14

PHOTOVOLTAIC panels

in order to create a net-zero house design, flexible Uni-Solar panels are placed on the south side of the standing seam metal roof

INSULATING concrete forms

12 inch thick ICF’s are used for all exterior walls, giving the house R-24 insulation and super air-tight envelope


This home is also on display as a model home for two reasons: • It is the first building built by the college’s construction class that has not been sold to a private individual and thus can be used as an example to show prospective students. • Sustainability in the form of a netzero school makes this the first of its kind in Kansas, and an example to the community.

DEEP SET tile floor

3 inch thermal mass is coupled with maximum Southern glazing to create a passive solar house

HIGH EFFICIENCY fixtures

fixtures and appliances with an efficiency rating of Energy Star or higher are used throughout the house

high-performance HEAT PUMP

takes in thermally conditioned air to increase heating and cooling efficiency

solar HOT WATER

to reduce energy demand for water heating , water is circulated through solar tubes on the Southern side of the roof.

Section cut through building with sustainability call-outs. Images done in collaboration with project partner, Levi Wall.

15


ST. MARY’S CHAPEL St. Mary’s Academy and College is a Catholic school that has been without a chapel for over 30 years. This project seeks to find a contemporary alternative design to the traditional Gothic style church that is currently planned for the site. Two goals lead the design: creating a sacred space and incorporating site. A modern sense of Catholic design traditions create a sacred building. Focus is placed on the main worship assembly. Symbolism and approach signify the sacred. Within the building, room positions are based primarily on the existing site conditions- typography, use patterns, and climate. The major circulation path is based on the axis formed by the extended entry access down the middle of campus. Extending the modular system allows for landscape to carry visitors up to the building along the axis, and as the building emerges from the ground, light floods the chapel.

View of main entry sculpted landscape and rising chapel.

16


17


SITE

The intent of this chapel is to unify the campus as one rather than just becoming another building added to the campus. Site analysis led to a proposal that creates a majestic core for the site around it.

Chapel placed on the site of St.Marys Academy and College

18


PROCESS

The design began with several formal and programmatic studies. Study models and sketches accompanied new ideas until a final lifting form was created. Exploration led to a scheme which incorporates the land rising up to mimic the growing chapel.

Models at different stages of design

19


3 2"X4" BLOCKING 2"X4" BLOCKING BEVELED BLOCKING BEVELED BLOCKING

RECESSED LIGHTING RECESSED LIGHTING

3/4" PLYWOOD 3/4"BACKING PLYWOOD BACKING

JUNCTION BOX JUNCTION BOX

3/4" PLYWOOD 3/4"SHEATING PLYWOOD SHEATING

" 10

" 10

VAPOR BARRIER VAPOR BARRIER 0'

3" AIR GAP 3" AIR GAP

3"

0'

0'

'"0 -3

5" /2" 11

4" CUSTOM BEVELED 4" CUSTOM BEVELED CONCRETE PANEL CONCRETE PANEL

" 10

0'

4"

0'

/2" 11

" 1/2

0'

-8 0'

SEALANT AND BACKER ROD SEALANT AND BACKER ROD

" 1/2

4"

" 10

SEALANT

-8 0'

" 10

0'

CUSTOM RAINSCREEN CUSTOM RAINSCREEN CLIP CLIP

0'

RAINSCREEN CLIP RAINSCREEN CLIP

WOOD STUD 4"X4" WOOD4"X4" STUD WALL @ 5" O.C. WALL @ 5" O.C.

3"

" 10

0'

3'X5'X4" CONCRETE 3'X5'X4" CONCRETE PANEL SOFFET PANEL SOFFET

5"

'"0 -3

0'

0'

0'

WOOD PANEL 2"X4" WOOD2"X4" PANEL WALL WALL

8"

8"

0'

" 10

0'

0'

0'

" 10

0'

0'

4" RIGID INSULATION 4" RIGID INSULATION

3

HANGER TO ATTACHED TO HANGER ATTACHED WOOD WOOD PANEL WALLPANEL WALL

SEALANT

METAL FLASHING METALWITH FLASHING WITH DRIP EDGE DRIP EDGE 0' - 1 1/2" 0' -0'2-1/2" 1 1/2" 0' - 2 1/2" 0' -

1" FROSTED1" GLASS FROSTED PANEL GLASS PANEL

5"

0' -

5"

4

2.5"X5" ALUMINUM 2.5"X5" MULLION ALUMINUM MULLION 0'

" 10

0'

" 10

0' -

10 "

0' -

0' -

0' - 1" 0' - 4"0' - 0' 1"- 4" 0' - 0' 4"- 3"0' - 4" 0' - 3"

LIGHTINGLIGHTING DETAIL DETAIL 4 1 1/2" = 1'-0" 1 1/2" = 1'-0"

10 "

5"

3 0' -

3

5"

3'X5'X4" CONCRETE 3'X5'X4" CONCRETE RAINSCREEN PANEL RAINSCREEN PANEL

UPPER FLOOR UPPER FLOOR PLAN PLAN 100' - 0" 100' - 0"

GLASS TO GLASS STEELTO DETAIL STEEL DETAIL 5 5 1 1/2" = 1'-0" 1 1/2" = 1'-0"

METALWITH FLASHING WITH METAL FLASHING DRIP EDGE DRIP EDGE

1' - 0" P.I.P. SHEAR 1' - 0" P.I.P. SHEAR CONCRETE WALL CONCRETE WALL 4" RIGID INSULATION 4" RIGID INSULATION VAPOR BARRIOR VAPOR BARRIOR EXISTING EARTH EXISTING EARTH

GRAVEL

GRAVEL

4" RIGID INSULATION 4" RIGID INSULATION VAPOR BARRIER VAPOR BARRIER SCREEN

SCREEN

METAL INTERIOR METAL WALL INTERIOR WALL 3" CONCRETE GUTTER 3" CONCRETE GUTTER 6" CONCRETE PATH 6" CONCRETE PATH SAND

SAND

2

FIRST FLOOR FIRSTDETAIL FLOOR DETAIL 2 1 1/2" = 1'-0" 1 1/2" = 1'-0"

3

0' - 6"

0' - 9" 3"

0' - 3" 9"

0' - 3"

4" ROUGH POUR CONCRETE POUR 4" ROUGH CONCRETE

GUTTER DETAIL GUTTER DETAIL 3 1 1/2" = 1'-0" 1 1/2" = 1'-0"

4" RIGID INSULATION 4" RIGID INSULATION

0' - 4" 0' - 2"

0' - 3"

3

0' - 4"

2" FINISH POUR CONCRETE POUR 2" FINISH CONCRETE

0' - 4" 0' - 2"

1' - 0"

0' - 4"

0' - 6"

0' - 3" 0' - 4"

0' - 3" 0' - 4"

UPPER FLOOR UPPER FLOOR PLAN PLAN 100' - 0" 100' - 0"

3 1' - 0" 0' - 4"

0' - 4"

LOWER FLOOR LOWER FLOOR PLAN PLAN 86' - 0" 86' - 0" 1' - 0" P.I.P. SHEAR 1' - 0" P.I.P. SHEAR CONCRETE WALL CONCRETE WALL

CONCRE CON WALL WALL DETA (CONTINU (CON

4" RIGID INSULATION 4" RIGID INSULATION VAPOR BARRIOR VAPOR BARRIOR

VAPOR BARRIER VAPOR BARRIER EXISTING EARTH EXISTING EARTH 4'X4'X2' CONCRETE FOOTING FOOTING 4'X4'X2' CONCRETE

GRAVEL

SARA F

GRAVEL

NATHA

1

A.403 A.

BASEMENT BASEMENT FLOOR DETAIL FLOOR DETAIL 1 1 1/2" = 1'-0" 1 1/2" = 1'-0"

Scale

Construction documents from Revit (top) Building section rendering (right)

20

Scal 11


21


CROWN HALL ADDITION Currently, the Architecture School at IIT is in several buildings across campus, one being Mies van der Rohe’s Crown Hall. The goal of this project is to condense the entire program into Crown Hall and an addition. Crown hall is one of Mies van der Rohe’s greatest masterpieces. It is set apart from other buildings on the IIT campus by being raised up on a plinth, separating from the 4’ grid, and creating an entirely open floor plan. It exists to be celebrated. In the same way, the studios are the most celebrated part of the IIT Department of Architecture. They stand far above the other elements that form the learning process at the school in time spent, products made, and hands on learning. The studios are the center of the school, they belong the great Crown Hall. Thus, the addition is what holds all the extra space related to the studios. It becomes a backdrop, a subtle element that respects the masterpiece it relates to. The primary focus of this addition building is to support Crown Hall and the studios in it.

22


23


Each type of support space is placed into its own programmatic element. Circulation runs between these elements and to the studios. There are two halls that extend off of Crown Hall and turn to engage the campus, and one East-West path that allows people to cut through the building. The remaining portion of the site becomes the elemental forms which pierce through a low, flat roof. The gracious amount of circulation lures outside visitors into the building to view the components of the architectural process. Also, it creates easy access from the studios to their support spaces.

sto ra arc ge/ hiv e offi

ces

gal

lery

libr

ary

sho plo p/ t res t

roo m

studios

24

s


(left) Grade floor plan (top) Basement floor plan

25

Portfolio  

A full portfolio of works produced at Kansas State University

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you