Page 1

> persdossier


‘Pottengluren bij de buren’ Beknopt In dit boek maken we kennis met de traditionele keuken van tien Belgische gezinnen, waarvan negen ‘nieuwe’ Belgische families. Auteurs Sarah Bauwens en An Vissers gaan daarbij op zoek naar het antwoord op de vraag die zij van hun eigen kinderen voorgeschoteld kregen: ‘Mama, eten ze bij mijn nieuwe vriend Maxime, die van Kameroen komt, hetzelfde als bij ons?’ Vandaar onstond de idee van het pottengluren: negen gezinnen vergastten An en Sarah op een aantal typische gerechten, steeds op basis van ingrediënten die je ook bij ons gemakkelijk kan vinden. Daarnaast vernamen de auteurs veel over de lokale tradities, de manier waarop de boodschappen gedaan worden en er gekookt wordt. Vanzelfsprekend kwam telkens ook het persoonlijke en vaak aangrijpende levensverhaal ter sprake. Alle gastgezinnen openden tijdens die ontmoetingen dus niet alleen hun kookpotten, maar ook hun hart. Het ‘relaas’ van deze ontmoetingen, alsook de receptuur van alle gerechten staat te lezen in Pottengluren bij de buren.

An Vissers licht toe: “Mama, eten ze bij mijn nieuwe vriend Maxime hetzelfde als bij ons?’ Dat vroeg mijn oudste zoon Reindert toen Maxime en zijn familie onze nieuwe overburen werden. Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. Tja, wat eten mensen die van Kameroen naar België verhuizen? Belgisch met een Afrikaans tintje of Afrikaans met een vleugje België? En eten hun kinderen ’s middags ook een warme maaltijd op school of verkiezen ze toch hun traditionele gerechten thuis? Hoe worden kinderverjaardagen en feestdagen zoals Kerstmis en Pasen gevierd? Hebben zij gelijkaardige feesten of totaal andere gewoontes? Mijn interesse voor de wereldkeuken was in ieder geval gewekt. Zo ontstond het idee om een multiculturele gezinskookatlas te maken. Niet zomaar een saaie atlas maar een mooi all-in kookboek voor het hele gezin, vol weetjes en antwoorden op de vragen waar ik zelf zo nieuwsgierig naar was. Dit boek was een samenwerking met Sarah Bauwens. Ook in het verleden streden we samen al verschillende strijden, en met

Hoe ontstond het concept van ‘Pottengluren bij de buren’?

22

An Vissers en Sarah Bauwens maakten samen dit multicultureel gezinskookboek. An maakte reeds naam met haar ‘kooksprookjes’, een grappig kookboek voor kinderen van 3 tot 8 jaar, dat hen op een originele, speelse manier stimuleert om groenten en fruit te eten. An baat ook het populaire Brugse restaurant ‘Den Amand’ uit, samen met haar echtgenoot Arnout. Fair trade is een heel belangrijk gegeven voor hen; ze bereiden zoveel mogelijk hun gerechten met fair trade producten, nemen deel aan tal van fair trade projecten, enz... Sarah is kunsthistorica en kon zo 20 jaar geleden aan de slag bij Musea Brugge waar ze nu communicatieverantwoordelijke is. Haar hobby als fotografe nam een steeds belangrijkere plaats in haar leven. Zo exposeerde ze de laatste twee jaren al op diverse Brugse locaties. Beide auteurs leerden elkaar kennen toen ze samen streden voor het behoud van het kinderdagverblijf ‘Pietje Pek’. Ze organiseerden een druk bijgewoonde optocht in de Brugse binnenstad met als slogan ‘buiten spelen is een kinderrecht’; ze riepen met andere woorden op voor meer verdraagzaamheid en voor het tolereren van spelende kinderen, ook in de binnenstad.

POTTENGLUREN POTTENGLUREN BIJ BIJ DE DE BUREN BUREN

Wie zijn de auteurs?


succes. Bovendien is Sarah een uitzonderlijk fotografe, die de families in het boek treffend portretteerde. We speurden in onze kennissen- en vriendenkring naar nieuwkomers met buitenlandse roots. Nieuwe Bruggelingen die ons allemaal hartelijk ontvingen en ons lieten proeven van hun traditionele keuken. Buren, vrienden, klasgenootjes van onze kinderen,… kookten samen met hun (groot)ouders minstens twee typische gerechten van hun land van herkomst, maar met producten die je ook bij ons kunt vinden. Ze vertelden ons over de tradities van hun land, waar de boodschappen gedaan worden, hoe verjaardagen gevierd worden,... maar deden ook hun persoonlijk verhaal, over hoe ze in België terecht kwamen. Stuk voor stuk boeiende getuigenissen. Soms heel aangrijpend. We gluurden dus niet alleen in hun kookpot maar ook in hun hart.”

Uitgeverij Stichting Kunstboek is actief sinds 1992 en legt zich toe op de beeldende en toegepaste kunsten, design, architectuur, gastronomie, florale kunst en tuin- en landschapsarchitectuur. Het fonds omvat louter hoogkwalitatieve en geïllustreerde boeken. Daaronder worden zowel catalogi, monografieën, referentiewerken, themaboeken, bijzondere essayistische uitgaven als boekobjecten verstaan. Jaak Van Damme is zaakvoerder en uitgever, Karel Puype is eveneens uitgever en Katrien Van Moerbeke stond in voor de eindredactie van ‘Pottengluren bij de buren’.

Waarvoor staat Stichting Kunstboek?

33

De auteurs werden door negen gezinnen vergast op twee gerechten. An en Sarah stonden zelf met hun kinderen - Aïsha, Luca, Reindert en Segert - in voor de tiende kooksessie. De negen andere gezinnen zijn ‘nieuwe Brugse families’, d.w.z. waarvan één of beide ouders buitenlandse roots hebben: - Sandra, Jason, Jules en Maksim (Suranime/ U.K.) - Ezio, Christiane en Romina (Italië) - Narunat, Pailine en Apinya (Thailand) - Ann, Stephen, Myrna, Ella, Norah en Sophia (Amerika) - Adriana, Peter, Malu, Mathias (Brazilië) - Zhour, Mohammed, Nouri, Anis, Lina, Ouarda (Marokko) - Virginie, Sylvester, Slawa en Kosma (Frankrijk) - Sumathi, Luc en Rani (India) - Marie, Marsial, Diane, Maxime, Audrey en Ariane (Kameroen)

POTTENGLURENBIJ BIJDE DEBUREN BUREN POTTENGLUREN

Wie zijn de gastgezinnen ?


Wie zijn de vormgevers?

Grafische vormgevers Tim Oeyen en Sanny Winters stonden in voor de vormgeving van dit boek. Dit Antwerps echtpaar bouwde een ijzersterke reputatie op in de sector. Samen wonnen ze heel wat prijzen; zo werden ze bijvoorbeeld twee maal bekroond bij het ‘Best vormgegeven boek 2011’ in de categorie fotoboeken. Tim Oeyen is docent aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en art director bij het weekblad Humo. In het grafisch bureau dat hij samen met zijn partner Sanny Winters runt, lopen steeds een hele reeks projecten in de boek- en grafische sector.

©Michel Vaerewijck

Infofiche

formaat: 24 X 17 cm / omvang: 96 blz./ afwerking hard cover prijs: € 17,95 auteurs: Sarah Bauwens & An Vissers fotografie: Sarah Bauwens lay-out: Oeyen en Winters I www.oeyenenwinters.be druk: PurePrint I www.pureprint.be eindredactie: Katrien Van Moerbeke uitgever: Stichting Kunstboek bvba Iwww.stichtingkunstboek.com ISBN 978-90-5856-469-6 I D/2013/6407/28 I NUR 443

Facebook: www.facebook.com/PottenGlurenBijDeBuren

4 4

katrien.van.moerbeke@stichtingkunstboek.com

POTTENGLUREN BIJ DE BUREN POTTENGLUREN BIJ DE BUREN

Foto’s sfeerbeelden + cover in HR kunnen opgevraagd worden via


‘Nijang switi’ I ‘Buon appetito’ I ‘Thaan hoi aroy’ I ‘Enjoy your meal’I ‘Bom proveito’I ‘Bismillah’ I ‘Smakelijk’I‘Bon appétit’

5

POTTENGLUREN BIJ DE BUREN

I‘Achchese bhojon kijie’

Persmap Pottengluren bij de buren  

multicultureel gezinskookboek uitgegeven door Stichting Kunstboek Auteurs: Sarah Bauwens & An Vissers Fotografie: Sarah Bauwens Vormgeving:...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you