Page 1

DIGITALE EN SOCIALE MEDIA Sarah Vanderstraeten 2COM F


INHOUDSOPGAVE 1. 2. 3. 4. 5. 6.

YVES ROCHER EN CONCURRENTEN USABILITY WEBSITE ANALYSE EN MONITORING FACEBOOK SEO ANALYSE SEA ANALYSE ADVIES

4 11 22 27 44 52


1. YVES ROCHER EN CONCURRENTEN


1.1 WIE, WAT, WAAR? Yves Rocher staat al decennialang gekend om haar natuurlijke cosmetica. Het merk was pionier op het vlak van plantaardige cosmetica. Planten vormen dus de basis van de producten en ook vandaag worden ze nog zelf geteeld en geoogst. Het merk staat gekend om haar ecologische verpakkingen en dierproefvrije producten. Yves Rocher heeft binnen haar gamma make up, verzorgingsproducten voor mannen en vrouwen, parfum en ook een eigen schoonheidsinstituut. Het merk heeft 4000 verkooppunten in 90 verschillende landen. De grootste concurrenten van Yves Rocher hier in BelgiĂŤ zijn The Body Shop en Rituals. In wat volgt zullen we de drie merken vergelijken met elkaar op basis van monitoring en analyse.


1.2 MONITORING EN ANALYSE Tools die werden gebruikt om na te gaan hoe populair de drie concurrerende merken online zijn: 1. Google Trends 2. Finchline 3. Tagboard


GOOGLE TRENDS Als we drie met elkaar vergelijken in BelgiĂŤ, zien we dat Yves Rocher en Rituals doorheen het jaar dicht bij elkaar liggen, maar dat er in december een grote piek was voor Rituals.

Voor The Body Shop zou volgens deze tool het minst vaak interesse worden getoond. Los van de ene piek lijken alle drie de merken wel redelijk stabiel te zijn.


FINCHLINE Als we kijken naar de positieve en negatieve dingen die over de merken geschreven zijn in de afgelopen 7 dagen, zien we dat het meest geschreven wordt over Rituals, gevolgd door The Body Shop en dan pas Yves Rocher. Alle drie zijn ze enkel positief in het nieuws gekomen, want de rode streep bij Rituals gaat over een artikel dat niets te maken heeft met het merk. Toch moeten we deze tool met een korreltje zout nemen, want het is de gratis versie en we kunnen niet altijd weten of de geschreven dingen wel echt over het merk gaan.


TAGBOARD In tagboard kan je kijken of er veel over je merk gepraat wordt op sociale media, zoals Twitter, Facebook, Instagram,‌ De winnaar die eruit kwam, was Yves Rocher, maar The Body Shop doet het toch ook zeer goed op de online media. Opnieuw moeten we kritisch zijn over deze tool, want zo konden we dit niet gebruikt voor Rituals, omdat dit woord vaak in een andere context wordt gebruikt. Ook gebruikt niet iedereen hashtags of gebruikt men een andere schrijfwijze.


1.3 CONCLUSIE Als we kijken naar wat andere mensen schrijven over de merken online en hoe vaak erover gepraat wordt, zien we dat het niet altijd eenvoudig is om hieruit af te leiden welk merk het beste is. Alle drie de merken kwamen er uit als winnaar in elk een verschillende tool.

Om een beter zicht te krijgen op wie het nu echt beter doet, moeten we de merken met elkaar vergelijken via hun websites. Hiervoor hebben we monitor tools zoals SEOquake, Similarweb, Pagespeedinsight en Fanpage Karma. Deze komen aan bod in deel 2 dat nu volgt.


2. USABILITY WEBSITE Om de usability van de website te achterhalen, zullen we ook opnieuw kijken naar de twee concurrenten van Yves Rocher. We zullen zien we het beter doet en op die manier proberen te weten komen hoe goed Yves Rocher het doet. Voor deze analyse maken we gebruik van de volgende tools:

1. Pagespeed 2. Similarweb 3. Google mobile friendly


2.1 LAADSNELHEID Op vlak van laadsnelheid scoort Yves Rocher zowel op de smartphone, als op de computer niet goed. Hiervoor werd Pagespeed gebruikt. MOBIEL: 55/ 100 GEMIDDELD DESKTOP: 52/100 TRAAG Aanbevelingen: • Afbeeldingen optimaliseren • JavaScript en CSS in content above the fold die het weergeven blokkeren, verwijderen • Comprimeren inschakelen • Reactietijd server beperken


2.1 LAADSNELHEID - CONCURRENTEN

MOBIEL: 68/100 SNEL DESKTOP: 88/100 SNEL

MOBIEL: 71/100 SNEL DESKTOP 35/100 GEMIDDELD


2.2 RANKING The Body Shop

Als we de Belgische website van Yves Rocher vergelijken met de Belgische van The Body Shop en Rituals, zien we dat Yves Rocher veel hoger staat op zowel de wereldwijde als landelijke ranking lijst. Voor de engagement zijn er geen cijfers te krijgen van The Body Shop en Rituals, maar we zien wel dat de gemiddelde tijdsduur die mensen op de site van Yves Rocher besteden, niet zo hoog ligt.

Yves Rocher & The Body Shop

Yves Rocher & Rituals

Rituals


2.3 VERGELIJKING DEVICES Volgens de monitor tool is de website geschikt voor mobiele apparaten. Als we de website openen op een smartphone merken we dat deze inderdaad is aangepast aan dit schermformaat. We zien opnieuw de kleuren groen en wit terugkeren en we krijgen dezelfde aanbiedingen als op de computer, maar we merken wel dat de site er op de smartphone veel overzichtelijker uitziet dan op de computer. We worden veel minder onder gedolven in allerlei aanbiedingen en allerlei overbodige informatie en de site lijkt meer een rust uit te stralen. De pagina’s laden iets sneller dan op de computer.


2.4 STRUCTUUR HOMEPAGINA Als we op de homepaina van de website van Yves Rocher komen, ziet het er op het eerste zicht een beetje chaotisch uit. Er zijn heel veel afbeeldingen, icoontjes, rechthoeken en tekst die door elkaar staan, wat een beetje een slordige indruk kan geven. We zien de kleuren groen en wit uit het logo terugkomen op de website. De achtergrond is wit en de menubalk is groen. De menubalk is op elke pagina zichtbaar en als je met de muisknop hierover gaat, zie je de verschillende categorieĂŤn die bij elk thema horen.


MENUBALK

Boven de menubalk vind je nog twee andere balken. Ten eerste is er een persoonlijke balk, waarin je je kunt aanmelden op Yves Rocher, je kunt inschrijven voor de nieuwsbrief, je klantenkaart kunt bekijken en tenslotte ook persoonlijke folders. Ten tweede vinden we daar nog eens boven een balk met informatie over het bedrijf zelf en schoonheidsadvies en behandelingen. Tenslotte vinden we daarboven nog eens een zoekbalk waar we termen kunnen ingeven om de website te doorzoeken en ons winkelmandje.


STROOK ONDERAAN Onderaan de website vinden we nog een strook met de troeven van het merk. Hieronder vinden we een strook met sociale media, betaalmogelijkheden, certificaten en knoppen met linken naar bepaalde pagina’s en een telefoonnummer om ze te bereiken. Deze balk en strook komen opnieuw op elke pagina terug.


CONTENT ABOVE AND BELOW THE FOLD Above the fold vinden we de zoekbalken, een strook om je in te schrijven voor de nieuwsbrief en op de startpagina tenslotte nog een grote strook die om de zoveel seconden van dia verschuift met afbeeldingen van producten met grote kortingen, nieuwe producten en cadeautjes. Deze gegevens zijn altijd zichtbaar en hiervoor hoeven we nog niet te scrollen. Dit is wat we in eerst oogopslag zien. Het is de bedoeling dat deze informatie ons triggert en ons wil doen verder kijken op de website. Met de grote kortingen en cadeautjes lukt dit. Below the fold vinden we dan de gegevensbalk met onder andere de sociale media. Deze komt op elke pagina terug, zoals we hiernaast zien.


POP-UPS

Af en toe als je de website bezoekt, verschijnt er een pop-up op je scherm. Deze pop-up verscheen toen we de website bezochten en gaat over een cadeau dat je kan krijgen als je voor een bepaald bedrag online aankopen doet.


INTERACTIE EN SOCIAL SHARE We vinden vanonder op de website de icoontjes naar sociale media, zoals Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest en Instagram. Hierboven worden we nog eens aangemaand om het merk te volgen op sociale media. Het is jammer dat dit helemaal vanonder staat op de website. Er moet al even gescrold worden tegen dat je dit tegen komt. Er is op de website een link naar contact en hier kunnen we contact opnemen met de klantendienst via telefoon, mail of brief. Ook staat er vanonder op de website nog eens het telefoonnummer van de klantendienst.


3. ANALYSE EN MONITORING FACEBOOK ANALYSE Het populairste sociale mediakanaal is Facebook, daarom dat ik ook dit gekozen heb om te analyseren. VIND IK LEUKS: 41.396 VOLGERS: 40.128 Content: Yves Rocher plaats vooral foto’s van haar producten op de website, maar er verschijnen ook af en toe filmpjes met tips over verzorging en make up.


MONITORING TOOL: LIKEALYZER

Na het zoeken op de tool Likealyzer en een analyse van de facebookpagina, kunnen we constateren dat Yves Rocher over het algemeen goed bezig is. Als mensen een vraag zetten in de reacties of hun enthousiasme over ĂŠĂŠn van de producten tonen, liket en reageert Yves Rocher in de meeste gevallen. Ze onderhouden dus een zeer goed contact met hun klanten.


OPMERKING Als we kijken naar de verhouding tussen het aantal volgers op Facebook en het aantal likes op de posts van Yves Rocher, merken we wel iets bizar op. Een facebookpost krijgt gemiddeld 30 likes, maar de pagina van Yves Rocher BelgiĂŤ heeft 41.000 likes. Het is dus eigenaardig dat de posts slechts zo weinig likes krijgen, aangezien de pagina toch een groot aantal volgers en likes lijkt te hebben. Hier kunnen we ons dus vragen stellen bij de likes en volgers die de pagina zelf heeft. We kunnen constateren dat veel van die likes niet voortkomen uit oprechte interesse, maar eerder vanuit een andere rede.


POPULAIRE POSTS De meest populaire posts zijn overduidelijk deze waarin winacties worden aangekondigd. Bijna altijd moet de klanten een link aanklikken en worden ze doorgestuurd naar een pagina op de website waar ze hun gegevens moeten invullen en stemmen op hun favoriete video. AANBEVELING: Misschien moet er meer ingespeeld worden op de functies van facebook bij deze acties. Bijvoorbeeld dat de post moet gedeeld en geliket moet worden om te kunnen winnen of dat er mensen moeten in getagd worden. Op die manier kan je nieuwe mensen aantrekken die geĂŻnteresseerd zoden zijn in de producten. Het contrast tussen de standaardpost en een winactie is wel zeer groot. Zo geraken we hier al over de 600 likes, terwijl het bij gewone posts amper tot over de 30 lijk te lukken. Naast de winacties, is de enige post die het beter lijkt te doen dan de standaard posts, deze van een nieuwe, limited, tropische collectie. Hierbij werd een mooie foto gepost met de producten op. Het zou kunnen dat deze post populairder is doordat het eens iets anders is. De verpakking, tropische patronen en kleuren lijken het publiek zeker aan te spreken. Misschien dat deze post het dus beter doet, omdat het eens iets anders, iets specialer/ kleurrijker is en een exclusief product, omdat het limited collectie is.


STANDAARD POST +/- 30 LIKES

WINACTIE +/- 600 LIKES

LIMITED COLLECTIE +/- 60 LIKES


4. SEO ANALYSE 4.1 SEOquake


Yves Rocher staat op plaats 1.682.770 in de Google Ranking lijst.


YVES ROCHER OP GOOGLE

Als je het merk intypt op Google kom je eerst een advertentie tegen met een link naar de officiĂŤle website. Ze maken hier gebruik van een title tag en meta description waardoor je direct weet wie ze zijn en wat ze aanbieden. Ook staat er de dichtstbijzijnde locatie voor mij bij, wat wil zeggen dat ze gebruik maken van de locatievoorziening van mensen via Google. Hieronder vinden we dan de SEO. Het is ook een link naar de officiĂŤle website maar hier is er geen title tag en staat de description in het Frans. Toch kom je bij het klikken op de Nederlandstalige website uit. Hieronder vind je dan een kaartje met de dichtstbijzijnde winkels voor jou en ernaast nog wat uitleg over het merk.


YVES ROCHER OP GOOGLE

Als ik google op zoektermen zoals: make up, dierproefvrij, lippenstift, parfum, gezichtsverzorging, bio make up, cosmetica cadeau,… zie ik in de lijst op de eerste pagina van Google nooit een webpagina van Yves Rocher terugkomen. Het zijn telkens andere merken zoals Bol.com, Ici Paris, Rituals, Hema,… die te vinden zijn. De enigste zoekterm die een pagina van Yves Rocher gaf als eerste zoekresultaat was “plantaardige make up”. Ook bij de zoekterm “plantaardige cosmetica” staat Yves Rocher in de top drie. Uit de lijst met meta keywords, is het enige keyword dat iets oplevert voor Yves Rocher voorlopig “plantaardige”. Als landingspagina komen we bij het eerste voorstel van “plantaardige make up” en bij het tweede resultaat van “plantaardige cosmetica” allebei op dezelfde pagina uit met algemene informatie over het merk en waarom zij plantaardige producten maakt. Het tweede zoekresultaat van de make up brengt ons bij een plantaardige olie voor nagelverzorging, wat hoogstwaarschijnlijk niet één van de eerste dingen is waar iemand naar op zoek is, als die “plantaardige make up” googelt. We kunnen hieruit afleiden dat Yves Rocher amper inzet op SEO via de zoekmachine Google en als ze dit doet, dat ze dit vooral met het woord “plantaardige” doet. De vraag is natuurlijk of dit wel een goed keyword is om op in te zetten (zie 4.2).


KEYWORDS: PLANTAARDIGE MAKE UP

LANDINGSPAGINA 1


KEYWORDS: PLANTAARDIGE MAKE UP

LANDINGSPAGINA 2


KEYWORDS: PLANTAARDIGE COSMETICA

LANDINGSPAGINA


YVES ROCHER OP BING

Op Bing vind ik niets terug van SEO als er op deze woorden wordt gezocht, maar wat wel opvalt, is dat er heel vaak wel advertenties zijn voor Yves Rocher bij deze zoekwoorden. Ze doet hier dus aan SEA wat goed is, maar het is opnieuw jammer dat ze er niet in slaagt om op de eerste pagina van de zoekresultaten te komen met haar website op een “natuurlijkere� manier. Misschien moet Yves Rocher toch nog wat meer inzetten op haar site zodat deze meer naar boven gaat in de Google ranking.


4.2 LONG TAIL KEYWORDS ONDERZOEK KEYWORD: PLANTAARDIG Bij het zoeken naar dit keyword op moz.com, komen we tot de conclusie dat dit niet in verband wordt gelegd met verzorgingsproducten, make up, parfum,…

Yves Rocher noemt haar producten wel eens ‘plantaardige producten’, maar uit deze resultaten, blijkt dat het nutteloos zou zijn om op dit keyword in te zetten, omdat niemand hierop zoekt naar die producten.


KEYWORD: NATUURLIJKE Als we dit keyword intypen, komen we in de lijst als eerste en relevante zoekterm ‘natuurlijke shampoo’ tegen, gevolgd door ‘natuurlijke deodorant’ en ‘natuurlijke make up’. Deze long tail keywords zouden dus interessant kunnen zijn voor Yves Rocher om te gebruiken, omdat Yves Rocher zulke producten aanbiedt op haar website en in de winkel.


KEYWORD: DIERPROEFVRIJE In de lijst met dit keyword, komen we interessante suggesties tegen, zoals:

• • • • • • •

Dierproefvrije parfum Dierproefvrije mascara Dierproefvrije shampoo Dierproefvrije make up merken Lijst dierproefvrije mascara Beste dierproefvrije foundation …

Al deze long tail keyworden zouden passend kunnen zijn voor Yves Rocher als ze nog steeds dierproefvrij is zoals vroeger. Bij de meta keywords staat dit woord nog steeds, maar er is de laatste jaren veel discussie over ontstaan en het staat ook niet langer op de website dat ze dierproefvrij zijn.


KEYWORD: COSMETICA In de lijst met dit keyword zien we welke long tail keywoorden het meest worden opgezocht met betrekking tot het woord ‘cosmetica’: • • • • •

Parfum online Dagcreme Minerale make up Oogschaduw palet …

Parfum online, dagcreme en oogschaduw palet zijn dingen die zeker passen bij Yves Rocher.


4.3 CONCLUSIE KEUZE LONG TAIL KEYWORDS Na het op zoek gaan naar combinaties van termen die passen bij Yves Rocher, zou ik aanraden om volgende 5 long tail keywords in te zetten via SEO, zodat mensen bij Yves Rocher terecht komen als ze deze termen opzoeken op Google. 1. 2. 3. 4. 5.

Natuurlijke make up Dierproefvrije make up (op voorwaarde dat ze dit nog zijn) Dierproefvrije mascara (op voorwaarde dat ze dit nog zijn) Parfum online Make up merken


4.4 ANALYSE 5 URLS Voor de analyse heb ik 5 URLS genomen van verschillende delen van de website:

1. Mijn schoonheidsadviezen: https://www.yves-rocher.be/control/dynpage/~struct=article/~page=1211_conseils 2. Winkel en klantenkaart: https://www.yves-rocher.be/control/epm/belgium/nl/tout-sur-les-magasins/actualite/ 3. #ActBeautiful: https://www.yves-rocher.be/actbeautiful/be-nl/nl/tag/actbeautiful 4. Bad- en doucheproducten: https://www.yves-rocher.be/control/category/~category_id=4030/~pcategory=4000/ 5. Parfum voor mannen: https://www.yves-rocher.be/control/category/~category_id=7140/~pcategory=7000/


De nummers 1,4 en 5 heb ik in een groen kleur gezet, omdat ze iets gemeenschappelijk hebben. Als je naar deze drie URLS kijk, heb je eigenlijk geen idee waarover de pagina gaat. Vooral bij de webshop staat er bij elk product dat je ook aanklikt in het laatste deel van de URL iets in de aard van dit: “category/~category_id=7140/~pcategory=7000”.

Hier hebben we dus een probleem met kannibalisme waardoor ze helemaal niet SEO vriendelijk zijn. Het woord “category” staat ten eerst in het engels en ten tweede komt het iedere keer terug, honderden keren. Op die manier weet Google of andere zoekmachines niet welke pagina’s relevant zijn en waar ze over gaan, want de term “category” is zeer breed en komt overal terug op de website. Het zou beter zijn om de categorieën ook effectief te benoemen. Ook zijn de URLS veel te lang. Zo zouden de URLS er beter uitzien: 1. https://www.yves-rocher.be/control/schoonheidsadviezen/~struct=artikel 1. https://www.yves-rocher.be/control/bad-en-douche/~categorie_id=4030 3. https://www.yves-rocher.be/control/parfum/mannen/~categorie_id=7140


De tweede URL, namelijk https://www.yves-rocher.be/control/epm/belgium/nl/tout-sur-les-magasins/actualite/ die over de winkel en klantenkaart gaat, is opnieuw iet SEO vriendelijk. Ten eerste staat er Belgium plots tussen in het Engels en daarna staat het weer in het frans. We zitten op de Nederlandstalige website, dus deze dingen zouden in het Nederlands moeten zijn als ze SEO vriendelijk willen zijn. Ook is de URL weer veel te lang, waardoor het niet simpel is om er uit af te leiden waarover de pagina zal gaan. De URL moet dus korter en beter in de zelfde taal als de Nederlandstalige website.

Tenslotte hebben we nog de derde URL rocher.be/actbeautiful/be-nl/nl/tag/actbeautiful .

over

de

#Act

Beautiful,

namelijk:

https://www.yves-

Deze URL is in tegenstelling tot de anderen wel SEO vriendelijk. Hij is kort en zegt duidelijk waarover de pagina gaat. De rest van de URL’s zou beter zoals deze zijn.


5. SEA ANALYSE GOOGLE Na het zoeken op Google via de termen make up, schoonheidsproducten, online make up kopen, douchegel, online douchegel kopen, natuurlijke verzorging, verzorgingsproducten, parfum, lippenstift, natuurlijke parfum, dierproefvrije producten,… komt Yves Rocher geen enkele keer in de advertenties terug. We zien wel vaak merken zoals Rituals, Douglas, Hema en Kruidvat terugkeren. De enige zoekterm waarbij we een advertentie voor Yves Rocher terugvinden is “schoonheidsinstituut” zoals hiernaast kan gezien worden.


FOUTPAGINA Wanneer we echter op de advertentie klikken, worden we doorgestuurd naar een foutpagina. Er is dus geen landingspagina, wat raar is. Deze advertentie werkt dus niet en is wel een serieus minpunt voor Yves Rocher. Het toont dat er dus wel degelijk foutpagina’s zitten in de website en deze moeten dus nog opgelost worden.


BING Op Bing hebben we meer succes en vinden we als eerste zoekresultaat een advertentie terug voor Yves Rocher als we de zoekterm “natuurlijke make up”, “make up merken”, “natuurlijke shampoo” , natuurlijke cosmetica”, intypen.

We zien dat Yves Rocher dus geen of amper SEA doet via Google, maar zich duidelijk op Bing richt om hier te adverteren. Yves Rocher heeft dus gekozen om vooral te adverteren via het woord “natuurlijke’ en “make up”. Dit is een goede keuze, want zit zijn dingen die typisch voor het merk zijn, dus de woorden zijn goed gekozen. Misschien zou het merk ook nog kunnen adverteren via een samenstelling met het woord “dierproefvrij”, omdat dit toch ook een heel belangrijke eigenschap van het merk is.


ADVERTENTIE VOOR “NATUURLIJKE MAKE UP”

LANDINGSPAGINA VAN ADVERTENTIE


ADVERTENTIE VOOR “MAKE UP MERKEN”

LANDINGSPAGINA VAN ADVERTENTIE


ADVERTENTIE VOOR “NATUURLIJKE SHAMPOO”

LANDINGSPAGINA VAN ADVERTENTIE


ADVERTENTIE VOOR “NATUURLIJKE COSMETICA”

LANDINGSPAGINA VAN ADVERTENTIE


REMARKETING Yves Rocher lijkt geen gebruik te maken van remarketing. Als ik de website bezocht heb of zelfs al producten in het winkelmandje gestoken heb en dan de website verlaat, krijg ik nooit reclame voor Yves Rocher op sociale media of andere websites. Het is duidelijk dat ze hier dus nog geen gebruik van maken en dit is misschien toch een beetje een gemiste kans. Remarketing kan helpen bij het merk top op mind te houden of om mensen toch nog over de streep te halen bij Yves Rocher te kopen. Jammer dus dat ze hier geen gebruik van maken.


6. ADVIES 6.1 VERBETERING USABILITY WEBSITE Voor de aanbevelingen die ik ga geven, heb ik ook gekeken naar hoe de concurrenten van Yves Rocher hun website vorm gegeven hebben. Zo zijn de twee grote concurrenten The Body Shop en Rituals. Als we naar de website van deze twee schoonheidsmerken gaan, merken we direct al een groot verschil op de homepagina. De eerste indruk van deze concurrenten is dat het een rustige, overzichtelijk en kalmere site is dan deze van Yves Rocher zelf. Het probleem met de site van Yves Rocher is dan ook dat er een tĂŠ veel aan informatie is. Alles wordt vol gezet, waardoor alles op elkaar staat en er weinig overzicht is.


WEBSITE RITUALS

WEBSITE THE BODY SHOP


1. CLUTTER INFORMATIE WEGWERKEN We belanden in een clutter van informatie en weten niet goed waar we moeten beginnen kijken. Zo zijn er drie balken waarin allemaal menu’s met submenu’s te vinden zijn. Er staat zo veel op die balken dat het heel onoverzichtelijk lijkt. Een eerste verbeterpunt zou dus zijn om de menubalken zo veel mogelijk in te perken en naar één hoofdmenubalk terug te brengen waarin dan de verschillende subcategorieën worden in ondergebracht. Er moet dus een inperking gedaan worden van de informatie die op het éérste zicht te zien is en Yves Rocher moet zich beperken tot enkel de relevantste informatie weer te geven op het eerste zicht. Zo staan er te veel afbeeldingen, figuren, kleuren en teksten op elkaar. Bij de concurrenten van Yves Rocher is de website veel simpeler en is er meer witruimte. Dit helpt om ons te kunnen focussen en straalt een zekere rust uit. Wat ook opvalt en toch wel wat storend is, is dat het lettertype en het logo in de menubalken wazig zijn. Dit oogt vrij onprofessioneel en is lastig voor de ogen.


2. MINDER KLEUREN EN VERSCHILLENDE LETTERTYPEGROOTTES Er worden iets te veel verschillende kleuren gebruikt op de website. Zo hebben we uiteraard het groen en wit dat ook terug te vinden is in het logo, maar daarnaast hebben we ook nog eens roze, beige, donkerbruin en een gelig bruin dat gebruikt wordt als pagina achtergronden of voor lettertypes. Dit zijn te veel kleuren, waardoor we opnieuw ons overzicht verliezen. Dit moet verminderd worden naar maximum 3 kleuren. Ook vinden we te veel verschillende groottes van het lettertype. Er lijkt geen consistentie in te zitten, waardoor we niet altijd zeker weten wat bij elkaar hoort.

De bedoeling van kleuren en lettertypes is om duidelijk te maken welke dingen bij elkaar horen of om dingen te accentueren, maar door het overmatig gebruik van kleur hier, zie ik er geen link in zitten. Het lijkt soms gewoon wat willekeurig gekozen.


3. MEER SYMBOLEN Het zou beter zijn om meer gebruik te maken van symbolen. Bijvoorbeeld het grote stuk over de winkelmand in de rachterbovenhoek zou kunnen gereduceerd worden tot simpelweg ĂŠĂŠn symbool van een mandje.


4. Indeling website Er is sprake van te veel verschillende vormen die door elkaar lopen of niet op gelijke hoogte staan met elkaar. Dit kan het gebruiksgemak verminderen, want er zit geen consistentie in, wat verwarrende kan zijn. Ook ziet het er niet mooi uit als er te veel lijntjes en rechthoeken worden gebruikt.


5. OVERZICHTELIJKERE WEBSHOP De webshop van Yves Rocher is te verouderd. Het ziet er opnieuw allemaal zeer rommelig uit waardoor online shoppers minder geneigd zijn om verder te shoppen. Zo zou de indeling beter moeten. Zo lijkt het me beter om de producten naast elkaar te zetten in plaats van onder elkaar of simpelweg de optie te geven om het onder elkaar of naast elkaar te zetten. Ook moet er minder info bij de producten die men op zeerste zicht ziet. Gewoon een foto van het product, de naam, de prijs en het aantal sterren van reviews lijkt voldoende als eerste informatie. Wie geïnteresseerd is kan dan via het klikken op het product uitgebreidere informatie zien. Bij concurrent The Body Shop wordt dit bijvoorbeeld goed gedaan. De webshop ziet er daar ook wat overzichtelijker uit dan die van Yves Rocher (zie pagina hierna). Qua lay out is de webshop dus ook weer veel te verouderd en niet modern genoeg. Het mag allemaal wat minder vol staan en er mag wat meer witte ‘ademruimte’ zijn, zodat de klant zich meer op zijn gemak voelt en rust krijgt tijdens het shoppen.


WEBSHOP YVES ROCHER

WEBSHOP THE BODY SHOP


6. SEO EN SEA INZETTEN OP GOOGLE Google is nog steeds de nummer ĂŠĂŠn meest gebruikte zoekmachine, dus met deze zoekmachine worden het meest mensen bereikt. Momenteel richt Yves Rocher zich hiervoor vooral op de zoekmachine Bing en zo goed als niet op Google. Misschien zou het een goed idee zijn om wat minder op Bing in te zetten en wat meer op Google. Ook zou het misschien een goed idee zijn om aan remarketing te doen. Een mogelijkheid is om een gesponsorde advertentie op Facebook te plaatsen. Op die manier denken mensen terug aan het merk en zullen ze misschien sneller geneigd zijn om eens naar de website te gaan.


6.2 CONCLUSIE VERBETERING USABLITY De algemene conclusie over de website van Yves Rocher is dat hij veel te druk en chaotisch is. Er staat te veel op en elk vrij plaatse wordt wel door iets ingenomen. Het voelt enorm chaotisch aan en ik zie er weinig samenhang in. De online shop is door deze drukte niet zo aanlokkelijk om te gebruiken. Mijn advies is dan ook om: • • • • • • •

alle onnodige informatie te verwijderen meer witruimte te laten de menubalk te reduceren naar één overzichtelijke menubalk met subcategorieën één zelfde en terugkerende vorm te gebruiken die mooi symmetrisch staat en overal even groot is minder kleuren te gebruiken consistent te zijn in lettertypegebruik en grootte meer SEO en SEA te gebruiken


6.3 BLOGPOST SEO TERM Titel tag: SEO van Yves Rocher moet inzetten op online shoppen Yves Rocher verkoopt al jaren hun producten, waaronder hun hele make up assortiment online. Voordelige prijzen en leuke cadeautjes zijn beschikbaar tijdens het online shoppen. Ideaal dus om bij de SEO in te zetten op de term “online make up kopen�! Lees hier verder waarom dit een goede strategie zou zijn. Meta description: Op deze blog vind je uitleg over SEO en waarom het natuurlijke cosmeticamerk Yves Rocher moet inzetten op het online shoppen van make up. We doen dit aan de hand van long tail keywords en leggen uit waarom dit een goede strategie is.


SEO van Yves Rocher moet inzetten op online shoppen Search Engine Optimization (SEO) ofwel zoekmachineoptimalisatie is vandaag belangrijker dan ooit. Mensen gebruiken bijna altijd zoekmachines, dus SEO kan enorm nuttig zijn. Er bestaan miljoenen websites en met de hedendaagse concurrentie is het belangrijk voor organisaties om hun doelgroep te bereiken en in te zetten op unieke keywords om de concurrentie voor te blijven. Een goed keyword is dus een woord dat veel surfers bereikt en lage concurrentie heeft van andere, gelijkaardige websites. Bij Yves Rocher zetten ze al in op enkele unieke keywords, zoals “natuurlijke” make up en “plantaardige” shampoos. Dit is al goed, maar het kan nog beter. Yves Rocher heeft een uitgebreide online shop met een zeer goede klantenservice. Vandaar dat het mij interessant voor Yves Rocher lijkt om in te zetten op lange keywords met de woorden “online kopen” in, want mensen kopen vaker producten online, maar weten misschien dat Yves Rocher al haar producten ook online verkoopt. Mijn voorstel is dan ook om deze long tail keywords te gebruiken voor de SEO, namelijk: “Online make up kopen” Mensen die make up kopen gaan ook vaker online surfen naar webwinkels. Het lijkt me dus interessant voor Yves Rocher om met hun webwinkel uit te pakken, vooral omdat je bij de eerste aankoop een cadeautje krijgt en het steeds voordelige prijzen zijn!


6.4 SEA CAMPAGNE Als SEA campagne heb ik gekozen voor gesponsorde reclame op Facebook en Instagram. Als iemand de website van Yves Rocher bezocht heeft, zou die persoon nadien deze (door mij gemaakte) facebookadvertentie zien verschijnen op zijn/haar facebookpagina. Het is een limited collectie en hierdoor zou er veel interesse kunnen zijn, want dat wil zeggen dat het exclusieve producten zijn. De kleuren doen aan zomer denken en mensen worden getriggerd om op de advertentie te klikken en een kijkje te nemen tussen de producten. Het is reclame voor de nieuwe en limited Maracuja collectie van Yves Rocher. Hier zou dus gebruik gemaakt worden van remarketing. We zullen dus deze advertentie inzetten op Facebook, Instagram en via banners op websites.


LANDINGSPAGINA Wanneer geklikt wordt op de advertentie, zou je terecht komen op deze pagina van Yves Rocher. Hier kunnen alle producten uit de collectie online geshopt worden.

https://www.yvesrocher.be/control/dynpage/~struct=i1804_maracuja/


Sociale en digitale media: Yves Rocher  

Individuele, aangepaste taak voor het vak Sociale en digitale media

Sociale en digitale media: Yves Rocher  

Individuele, aangepaste taak voor het vak Sociale en digitale media

Advertisement