Page 1

p o r t f o l i o

Sarah

Righi


T A B L E

o f

c o n te n ts

Building design Youth Hostel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 The House of Employment. . . . . . . . . . . . . . . . . . .8 The Vertical Cabin. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Shore to Shore . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 The Old Marcoux Mill. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26

object design Half Past Midnight . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Still life. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 The wave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42


y outh h ostel of qu ebe c c ity Summer 2016 / Assistant interior designer internship

During 10 weeks, I was mandated to propose possible renovations for the common areas of this hostel under the supervision of Caroline Duplain, director of the hostel, and Elisabeth Jobin, interior designer. They gave me instructions and suggestions; I produced the 3D model, plans and ideas. The ambiance perspectives I made were used to build a file to request funding for the future renovations, the hostel being managed by a not-for-profit organization. I proposed a planning better adapted to the activities and circulation by displacing many functions, including the front desk, and by opening up certain walls. 4


5


6


7


T he hou se of e mpl o y m e n t Autumn 2016 / Studio : Architecture, heritage and durability

In the context of a studio on heritage at ENSAL (Lyon, France), we did a survey and a diagnosis of the old Jesuite chapel in Avignon that currently hosts a lapidary museum. The survey and analysis was done with Coralie Chataigner, Livia Delaporte, Lili Guiton, Mark Kendernay, Deborah Mayaud, et Eleonore Mougel. The architectural proposal of reconversion was done with Coralie Chataigner. The house of employment would encompass many different functions around a social thematic. It is an important issue in France that we wanted to address, especially in the context of the center of Avignon. Through this program, the objectif is to make the building relive in the social sphere, in continuity to the humanitarian and scholastic activities of the Jesuite monks. The concept of the gap allows to create a strong dialogue between the existing building and the added elements. Many of the details and choices show our will to respect and to enhance the existing building. 8


9


closed-up openings Natural light

10

The box

The gap

the shift

Minimal imprint on the existing.

Highlight and include the existing walls and ornamentation to the new spaces, while avoiding leaning on them.

Favour a supply of natural sunlight.

the curves in x and y axes Carry the glance upwards, like the original space does naturally.


load-bearing steel STRUCTURe

brushed aluminum

wood cladding

gypsum finish boxes slotted into the aisle chapels

café offices open space meeting room The uses PUBLIC WORK CONSULTATIONS (psychologists, counsellors, social workers)

waiting/reception exposition toilets mecanical room ground floor

1st FLOOR

2nd FLOOR

3rd FLOOR

4th FLOOR

11


12


13


t he vertical cab in Winter 2015 / Studio II: habitability and poetry of space

Situated on the south shore of Quebec city, this cabin is inspired by the verticality of the rectilinear tree plantation on the lot. The floor area is minimal to encourage the occupants to experience the outdoors, to live simply, and to have a small imprint on the ground. The volumetry reinterprets the verticality of the surrounding trees. A vertical experience is proposed inside. The entrance is done by descending a few steps. Therefore, the first floor is a half basement and the wide opening allows to be at eye level with the outdoor ground. Each floor gives a unique and different view on the trees until the accessible rooftop that is above the tree tops. 14


chimney / stairs

context PLAN

level of the different views

15


Master bedroom

living room floorplan

Bathroom

Bedroom + Alcove

Outdoor dining room

Kitchen

Living room

16

kitchen floorplan

outdoor dining floorplan


dining room

View of the alcove

bedroom and alcove floorplan

bathroom floorplan

master bedroom floorplan

East view

rooftop floorplan

North view

17


s hore t o s hore Autumn 2017 / Studio : Urban Design

In the context of a studio on the urban relationship of the St-Charles river in Quebec city, it seemed necessary to us to intervene on the North sector of the St-Roch and StSauveur neighborhoods. The overall idea of the project was done in a team of four but the sector presented here was elaborated with Vincent BÊlanger. The intervention sector is limited by the Pointe-aux-Lièvres park, the Victoria park and the St-Roch Marina. This triangle of public realm knots is fractured by the Laurentian autoroute. The latter constitutes an important urban barrier. The linear park of the St-Charles river acts as an impermeabe limit between urban life and the riverside experience. Our intentions were therefore to give back access to these natural public areas and to densify this zone central to many residential neighborhoods, all with a leading consideration of the pedestrian. Our strategy was to : transform the autoroute into a boulevard from WilfridHamel street, expand the urbanity of the surrounding areas to the intervention area and design it with two guiding concepts connecting the urban parks and the river shores. Historically, the shape of the river 18

had meanders that created two peninsulas, which are today the Victoria and Pointeaux-Lièvres parks. One of concepts is to recall the old trace of the river since its badly healed scar is still a structuring element of the urban fabric. The hearts of the blocks that coincide with the trace thus have humid environments. We also see it as an opportunity to increase the urban interfaces with water, allowing access to nature to the public, semi-public and semi-private spheres. The second concept is a pedestrian parcours that connects the shore in the Victoria park and the St-Roch Marina by passing by the new commercial street. By basing ourselves on the existing structure, we reorganized the streets. We extend the Dorchester and de la Couronne streets to replace the traffic of the autoroute, and we connect the Langelier and the de la Croix-Rouge streets to border the Victoria park. The whole comes together at the public square of the public transit interchange at the intersection of Langelier and Dorchester, edged by the Canac stadium.


de

la

cr

oi

x-

ro ug e

st

re

et

pointe-aux-lièvres park

canac baseball stadium

st-roch marina

victoria park

de la co ur on ne st

r te es

et

re

h rc do et

re st

t

e tre

rs

lie

ge

lan

19


Plan of reconfiguration of routes

Demolition plan

Phase 1

Phase I

Phase 2

Phase I (exterior equipment)

Automobile routes

Shared routes (pedestrian)

Phase II Phase II (exterior equipment)

Change in orientation of blocks

Changement d’orientation d’ilots Changement orientation d’ilots Changement d’od’rientation d’ilots 20 Changement d’orientation d’ilots

Increase and decrease of number of floors of the buildings

Décroissance du nombre Décroissance nombre Décroissance dudu nombre Décroissance du nombre d’ é tages étages d’éd’tages d’étages

Design of blocks by pairs, joint by a shared-space street

Conception d’ilots deux Conception d’ilots deux parpar Conception d’ilots deux par Conception d’ilots deux par deux deux deux deux

Protection of low density housing

Protection de l’habitation Protection l’habitation Protection dede l’habitation à àà à Protection de l’habitation faible densité faible densité faible densité faible densité


t str ee er ng eli La

C

c

er

m

om

et

tre

s ial

Axonometry of a typical pair of blocks A layered mixity of functions

21


Intersection of two important roads = office / commercial building

2 first floors commercial mounted by housing

Rue Langelier Langelier Street

bordering the Victoria park

22

Semi-private garden on rooftop of the commercial floors

Semi-public humid park

Rue Pa

Residential s str


artagĂŠe

shared-space reet

Semi-public humid park

Semi-private garden on rooftop of the commercial floors

Rue Commercial Commerciale and residential street

Section cut of the typical pair of blocks

23


La

ng

Vic

tor

Public square in winter with skating-rink

24

Une place publique utile toute l’année

ia

Pa

rk

eli

er

str

ee

t


c

er

m om

et

tre

s ial

C

Axonometry of the blocks facing Victoria Park A public square connects the commercial street and the park

Commercial street with view on the river

Voie commerçante qui perce sur la rivière

25


T he old Marcoux mi ll Winter 2018 - Still in progress /

Studio : Heritage

This project is done with fellow student Vincent BĂŠlanger. The Marcoux mill is situated at Pont-Rouge on the bank of the Jacques-Cartier river and 40 minutes from Quebec city. This heritage classified building is used as a cultural center, including the Lynda-Lemay concert hall. We propose an extension to improve, on the one hand, the conviviality of the reception and socialization spaces, and on the other hand to facilitate the standardization and modernization of the mecanical systems. We give a lot attention to the outdoor spaces since some of the current issues are visibility from the road and urban interaction. Our philosophy consists of a contemporary architectural and structural language that yet underline the strengths of the existing building and improve functional permiability and access to natural sunlight. 26


27


Urban-wise : - Redraw the intersection - Assert a street presence

Public space: - Versatile landscaping - View from the street

Terrace : - Expansion of indoor activities - Film screenings

Announced entrance

Use of stone for load-bearing walls Naturally illuminated extension (transparency to the riverside panorama)

28


extension structure

Exterior load-bearing walls of masonry Interior frame of wood

transitional structure

Light wood structure Within the existing and new structure

existing structure

Exterior load-bearing walls of masonry Interior frame of wood Opening connection to extension framed by reinforced concrete

29


7 5 4

3

1

6

2

Floorplan of the second basement

Floorplan of the first basement

1 - Director’s office

6 - Concert hall

2 - Artist’s lounge

7 - Bar

3 - Meeting room 4 - Storage 5 - Kitchen

30


DÊbarcadère

9

10

12

8 11

Floorplan of the ground floor

Floorplan of the first floor

8 - Concert hall mezzanine

11 - Classroom and reception hall

9 - Ticket desk

12 - Storage

10 - Entrance hall

31


32


Section cut of the extension

33


34


View of the concert hall

35


Eastern elevation, riverside view

36


View of the exterior riverfront planning

View of the public outdoor stairs

37


HalF-past m idnight Fall 2017 / Construction thinking methods

The exercice consisted in representing complicity between materials. This light fixture, made with Vincent BÊlanger and Rime Naanaa, is inspired by simple shapes. The wooden base is assembled with a stacking method. For the illuminating element, acrylic plastic lets through a soft light. These two elements translate tangibly and visually the constructive logic of stacking. The steel disk, slid between two layers of the wooden base, becomes a reflector. The connivance is expressed through the light’s heat, tactile and tonal, that links these layers together.

38


39


sti ll li f e Winter 2013 / Drawing I

This piece was drawn in the context of a class in college. The attention of this still life is on the presence and abscence of light. On a 50 by 66 cm paper covered in a layer of black pastel, the image takes shape by erasing the medium. This reductive technique gives the possibility to concentrate on the lighting to represent the objects seen. 40


41


The wave Autumn 2014 / Studio I: planning and transforming a site

In the context of a studio on form, this project’s goal was to create a bas-relief by inspiring ourselves from René Taillefer’s installation Tohu-Bohu on the bank of the St-Charles river in Quebec city. The wave resulted from personal interpretation drawings of the installation followed by formal research. The curved elements are organized along a grid and are dictated by a set of conceptual rules and their exceptions. 42


43


514-707-4408 sarah.righi.1@ulaval.ca QuĂŠbec, CA.

p o r t f o l i o

Sarah

Righi

Student portfolio, Sarah Righi.  
Student portfolio, Sarah Righi.  
Advertisement