Page 1

BOwies BERLIn

MAGAZINE

N O I T A K I L P P A NY FED IPHONE BOWIES TID I BERLIN SE HVOR BOWIE BEFANDT SIG I BERLIN IE R O T S I ENS H

PUNK

N

BOWIE FIK INDSPILLET BERLIN TRILOGIE TOP 10 OVER BERLIN

1


Intro Dette er 1. udgave af Bowies Berlin Magazine, som er et helt nyt magasin, der lige er kommet på gaden. Det byder på spændende artikler, nyheder og reportager om Berlin og alle dens facetter. Derudover ser vi nærmere på David Bowie og hans tid i byen tilbage i 1970’erne. God fornøjelse!

2


Indhold Side 4

Punkens historie

om punkens historie og inflydelse på musikken idag

Side 6

Berlin-Triologien

Bowies Berlin magazine

BOwies BERLIn

MAGAZINE

om de 3 klassiske plader Bowie indspillede i Berlin

Side 10 Bowie i Berlin Et indblik i David Bowie spændene tid i Berlin Side 12 En tur i Bowies fodspor Se hvor Bowie opholdte sig i Berlin Side 14 Bowies Berlin iphone applikation

LIKATION

NY FED IPHONE APP BOWIES TID I BERLIN

SE HVOR BOWIE BEFANDT SIG I BERLIN IE

S HISTOR

PUNKEN

N BOWIE FIK INSPILLET BERLIN TRILOGIE

TOP 10 OVER BERLIN

1

Se den nye iPhone applikation om David Bowie

Side 16 Top 10 Berlin Se hvilke steder du ikke må gå glip af i Berlin

Bowies Berlin magazine

Lygten 16 2200 København bowiesberlin@mail.dk www.bowiesberlin.com Ord Jonas Mørkeby Sarah Nielsen Pernille Kjær Mette Kaa Anja Dige Næste nummer udkommer: 1. september 2010

Issue

1

April 2010


puNke

s

NhIsTOriE

Punken opstod spontant som en kombination af et ungdomsoprør og en livsstil blandt unge i socialt belastede områder af England, i Londons forstæder, i midten af 1970’erne. Visionsløst oprør Arbejderklassens og de arbejdsløses teenagere manglede fortsat at udtrykke sig og konfrontere autoriteterne. Den økonomiske krise i 1970’erne gav dem den perfekte sag. Man var først og fremmest vred. Man var imod, ikke for. Det var et visionløst, demoraliseret oprør, der blomstrede op fra storbyens undergrund. Man kendte ikke målet, kun midlerne! Intet var for grimt. Skrigende gult, pink, tyrkis og neongrønt var de gennemgående farver. Grimt var pænt. Hele verden blev vendt på hovedet. Punkerne piercede sig overalt. Sikkerhedsnålen blev brugt som kropsudsmykning i næsebor, læber, øjenbryn, navle og øreflip. Barberbladet blev anvendt som faretruende smykke.

4

De blødte for sagen Hvis der skal sættes et årstal på punk-

7

ens kulmination, må det være 1977. Og her spillede musikken en stor rolle. Det var året, hvor punkrocken slog igennem kommercielt. Musikalsk blev punkrocken både dyrket i USA og i England - med Lodon som centrum. Men punken som livsstil var især et britisk fænomen, som siden bredte sig til resten af veden. Punken blev hurtigt omklamret af datidens modebranche. De lignede til forveksling, men var ikke punkere. Og paradoksalt nok blev netop den kommercielle omklamring punkens død. Punkrocken sejrede På ét punkt sejrede punkerne dog: Deres musik, punkrocken, var kommet for at blive. Inden punken var Storbritannien domineret af glamrock og symfonisk rock. Punken viftede disse uddøende musikgenrer af banen fra det ene år til det andet. Med ét var Slade og Gary Glitter glemt. Nye


E

punknavne dukkede op, kulminerede og brændte ud. Lev stærkt, dø ung! Et kig på punkens storhedstid er samtidig et opslag i nyere musikhistorie. Musikalsk lykkedes missionen til fulde. Her sejrede punken, så det kunne – og fortsat kan - mærkes. De lærde strides fortsat om, hvilken plade, der fortjener at blive betegnet som det første punkalbum. Mange mener dog, at amerikanske The Ramones løber med æren for debutalbummet ”The Ramones” fra starten af 1976. Under alle omstændigheder indeholdt pladen opskriften på succes for ikke blot Ramones, men alle de øvrige punkbands: Simple guitarriffs, korte numre med simple, letfattelige tekster og budskaber, ungdommelig vrede og pågående rockmusik. I England var der andre end Sex Pistols om at definere punkrocken, om end bandet var helt. Samtidige bands som The Damned, Buzzcocks, Siouxie And The Banshees, The Stooges og The Stranglers var væsentlige bidragydere, mens navne som Ian Dury og Elvis Costello udsendte punkplader uden egentlig at tilhøre punkbevægelsen.

77

Revolutionen varede ét år Selve revolutionen varede kun ét år. Så var det hele overstået, men kun tilsyneladende. Op gennem 1980’erne og 1990’erne fortsatte punken med at sætte spor i hovedet på en stribe af nye rockbands. Punken startede en hel bølge. Bad Religion, Henry Rollins, The Germs, The Exploited, og sågar The Offspring er navne, der alle sidder i en vis portion gæld til punkens pionerer. Nogle er allerede opløst, andre eksisterer i bedste velgående. Deres musikalske nerve og aggressivitet er en arv fra årgang ´77. John Lydon alias Johnny Rotten, Sex Pistols, udtrykker det i dag på en mere ubeskeden, direkte måde, når man beder ham om at beskrive punkens største år:”Det var os, der opfandt punken. Vi skrev spillereglerne. Der var The Sex Pistols og alle. Anbring os ikke i samme kategori som de andre, tak.”

5


r t i N r bE

David Bowie:

L

6

O i


N i e G o Ol Mytologien omkring David Bowies år i Berlin fra 1976 til 1979 er en af de mest vedholdende i musikhistorien. Indenfor 14 måneder indspillede han det der omtales som Berlin Triologien, bestående af de tre album “Low”, “Heroes” og “Lodger”. Her får du historien om hvad han formåede at udrette, da han tog make-up’en af og rejste til Tysklands hovedstad under den kolde krig. Berlin viste sig nemlig at være det helt rigtige sted.

Forud for Berlin I første del af 70’erne bød karrieren på klassiske albums som “Hunky Dory” (1971) “Ziggy Stardust” (1972), “Aladdin Sane” (1973) og “Diamond Dogs” (1975) kendetegnet ved Bowies spraglede selviscenesættelse med masser af make-up og vilde kostumer. I hans leg med sine alter egoer “The Thin White Duke” og “Ziggy Stardust”, kobineret med et markant stofmisbrug kæmpede han med mentale forstyrrelser og storhedsvanvid. Dette kombineret med hans interesse med den voksende tyske musikscene, førte til at han flyttede til Berlin for at blive stoffri og genoplive sin karriere. Sammen med sin ven Iggy Pop flittede han ind i en lejlighed i Schöneberg. Her begyndte han et samarbejde med musikeren Brian Eno og produceren Tony Visconti på et projekt, der endte med at give ham karrierens bedste

anmeldelser. Og Bowie har selv sagt meget klart, at triologien formentlig er den del af hans omfattende prodution, han er mest stolt af. Bag om Trioligien At tale om en egentlig trilogi fra Berlin er egentlig ikke helt sand. I virkeligheden var det kun “‘Heroes’”, der blev skrevet og optaget fuldstændig i Berlin. Men Bowie var altid mange steder på en gang - dette gælder også for hans to andre albums. Det er dog ikke kun den geografiske placering, der er vigtig her. Snarere at Bowie havde den samme indstilling til de tre albums og ikke mindst holdet bag dem. Brian Eno var med til at starte Roxy Music. Han havde taget nye teknologiske muligheder til sig og kunne se mulighederne i mere drømmende lydbilleder. Eno var imidlertid ikke med igennem hele processen. Tony Visconti spillede en langt mere central rolle, som Bowies trofaste producer. Men også Visconti bragte nysabende idéer med sig i studiet. Særlig var hans idéer omkring trommelyden revolutionerende. Low Trilogien startede reelt før både Bowie og Iggy Pop var kommet til Schöneberg. I sommeren 1976 var de begge taget nord for Paris i studiet i Château d’Hérouville.

7


Her blev Iggy Pops comeback “The Idiot” til og her begyndte han også at arbejde på albummet “Low”. Holdet Bowie havde samlet formåede også at løfte Iggy Pop op på et højere niveau. Iggy Pop turnerede også med Bowie som en del af hans band. Da holdet mødtes i Berlins Hansa Studios meget tæt ved Muren begyndte arbejdet for alvor med et album, der må ses som Bowies største kunstneriske bedrift. Albummet udkom d. 14. januar 1977. Det tog kritikkerne med storm, og hans fans var begejstrede. Selvom David Bowie flere gange i sin karriere havde formået at skifte stil musikalsk, havde de færreste forudset, det de nu var vidner til.

8

Sammen med det lysende geni Brian Eno blandede Bowie på ‘Low’ melankolsk-abstrakte tekster iklædt stift svingende melodier med avantgardistiske instrumentalnumre. Hvilket tilsammen skaber et album, hvor der både er plads til de træfsikre hits ‘What in the World’ og ‘Sound and Vision’, skævt tiltende sager som ‘Breaking Glass’ og ‘Be My Wife’ - og de stemningsmættede, ordløse storbyhymner ‘A New Career in a New Town’, ‘Warszawa’ og ‘Art Decade’. En skræmmende moderne og dybt fascinerende lytteoplevelse, der stritter, river og bider, hvor det gør allermest ondt - og godt.

Heroes Triologiens andet album ramte pladebutikkerne i oktober samme år. Her videreudviklede Bowie forgængerens eksperimenter, men med mere fokus på sangskrivningen. Ligesom produktionen generelt var mere afrundet og afklaret. Dette eksperimenterende album var ikke hvad en verden grebet af disco drømte om. Men udenfor mainstream udgjorde “Low” og “Heroes” kunstneriske milepæle, der trækker masser af tråde helt op til i dag. Både de elektroniske men bestemt også hele postpunkens æstetik og lyd. Helt centralt står titelnummeret med sin gribende fortælling om to elskende, adskilt af den monumentale Berlin-mur. Et nummer, der fra starten afspejlede en klassikker. Når man så oven i det får 10 stærke kompositioner, så står mesterværket klart for alle. Lodger Den sidste af Bowies Berlinerplader ‘Lodger’ udkom i maj 1979. Og selvom det ikke holder forgængernes spændende og eksperimenterende klasse, så formår albummet til gengæld at skabe en mere tilgængelig og legende lyd. Slut med de instrumentale numre, ligesom sangene generelt er blevet mere poppede. Albummet bød bla. på et par evergreens i form af ‘D.J.’ og ‘Boys Keep Swing ing’. Der blev dog eksperimenteret, men uden helt de samme kunstneriske højder. F.eks. indspillede Bowie et nummer ved at synge “Alle the young dudes” bagfra. Numre som “D.J.” og “Boys Keep Swinging” viste knap så mørke sider af en David Bowie, som tydeligvis var kommet sig vi efter


årene i Los Angeles. “Lodger” er også lyden af Bowie på vej væk fra Berlin igen. Nu måtte han videre. Bowie nævner selv albummet, som den sidste del af trilogien. “Lodger” blev afsluttet i New York, og står som den definitive afslutning på en enestående periode i rockmusikken. Alt i alt markerer Berlin-trilogien en helt unik periode indenfor den musikalske scene. Opholdet i Berlin fungerede som et pit stop på den videre færd, og hjalp Bowie med at genfinde den musikalske gnist.

9


Jeg er bøsse og det har jeg altid været!

på h udrette tager m og ha evne (rock)musikk eder. Den evne ha i denne korte perio krigs hovedstad b en kort stund popu et afgørende skrid

Da

David Bowie ankom til Berlin varterede de en un tel, inden 10-værelse på Haupts Schönebe Fra denn ede de t

10


I et forsøg på at flygte fra sin egen myte, flyttede David Bowie til Berlin i 1976. Det resulterede i tre klassiske album på tre år, bedre kendt som Berlin-trilogien. David

Bowies år i Berlin står for mange som det kunstnriske højdepunkt i englænder ens karriere, og som det mest lysende eksepel

hvad man kan e, når man make-up’en af en til at afsøge kens mulighavde Bowie og ode i den kolde bragte han for ulærmusikken dt videre.

og Iggy Pop i 1976 indksig først på ndseeligt hode fandt en es lejlighed strasse 155 i erg-kvarteret. ne verden levto

i et kort øjeblik en nogenlunde normal tilværelse med indkøb i KaDeWe i Bowies Mercedes, kaffe på de lokale caféer og en nysgerrig afdækning af det stadigt vibrerende berlinske natteliv. Godt nok var stofferne nogenlunde lagt på hylden, men Iggy Pop har senere fortalt om en opdeling i to dages excesser, to dages rekonsalvens og så tre dage til at lave noget. Det var

ie som en fortæller på flugt fra vanviddet, bærer “Heroes” mere præg af det sted, hvor hele albummet blev til.“Low” og “Heroes” udgjorde kunstneriske milepæle, der trækker masser af tråde helt op til i dag. Både de elektroniske men også hele post-punkens æstetik og lyd.

den type liv, der bragte både Iggy Pop og David Bowie tilbage til livet og kunsten. Efter sigende også en tid med forskellige romancer. Bowie med den transseksuelle natklubsangerinde Romy Haag og Iggy Pop med bl.a. en ambassadørdatter.

som den sidste del af trilogien. “Lodger” sig ud på flere måder fra de 2 foregående plader “Low” og “Heroes”. Albummet blev til sammen med Eno og Visconti, men “Lodger” er også lyden af Bowie på vej væk fra Berlin igen. Reelt varede eksilet i Berlin mindre end 14 måneder. Men på den korte periode var Bowie med i fire albums, der den dag i dag står som kunstneriske milepæle, og som har cementeret myten om Berlin som kunstnerisk tilflugtssted. Skræller man mytologien væk finder man imidlertid noget musik, der fortsat er et overskud af kreativitet og originalitet.

David

Bowie taler selv om sin egen “Berlin-trilogi”. Og han har sagt meget klart, at formentlig er den del af hans omfattende prodution, han er mest stolt af. Med trilogien hentydes der til de tre plader “Low”, “’Heroes’” og “Lodger”, der kom som perler på en snor fra 1977 til 1979. Bowie var meget inspireret af måden, som Iggy Pop indspillede sine sange. Hvor “Low” viste Bow

Bowie

nævner selv albummet “Lodger”, der udkom i maj 1979,

11


en ‘ Tur e

lill

Af Sarah Nielsen, 25. april 2010

N

år man går igennem byen Berlin, er det en rå fornemmelse man får, man ser snavs og graffiti over det hele – både det kønne og det ikke så kønne, og der er bygninger i utallige af størrelse. Der

Når man første gang er i Berlin, skal man i hvert fald sætte en dag af til at finde ud af deres tog-system. Det er stort og rodet, men fungerer. Derfra bliver man ellers kørt lige til døren, og også lige til døren til de steder, hvor David Bowie har været. David Bowies interesse for den voksende tyske musikscene og hans stofmisbrug, førte til, at han i 1976 flyttede til Berlin, for at blive stoffri og for at genoplive sin karriere. Han flyttede ind i en 10-værelses lejlighed på Hauptstrasse 155 i Schöneberg-

12

kvarteret, sammen med hans ven Iggy Pop. Her i Berlin skabte han to af sine største albums, ”Low” og ”Heroes”, og hjalp Iggy med at producere to af hans mest populære albums, ”Lust for Life” og ”The Idiot”; alle fire plader blev udgivet i Bowies Annus Mirabilis 1977. David Bowie og Iggi Pop satte puls til byens liv i 70’erne, hvor det beskrives, at nålene dansede over den tynde hud i heroinens hovedstad. David Bowie var tit gæst på forskellige barer/clubs og en af hans favoritter var Neues Ufer.


I David Bowies fodspor. er butikker og u-baner lige gyldigt, hvor man befinder sig og barer/clubs dukker op her i blandt. Så nogle vil nok sige det er en rodet by, mens andre er helt fascinerede af Berlin. David Bowie er én af dem.

Den gang hed caféen Anderes Ufer og ligger et stenkast fra hans lejlighed. Her spiste han regelmæssigt morgenmad og fik whisky om aftenen. I dag er der et billede af ham i det ene hjørne. Paris Bar, en fransk café, og clubben SO36 fik også tit glæden af hans selskab. David Bowie og Iggi Pop producerede som sagt nogle plader i deres tid i Berlin. Dette fandt sted i Hansa Studio, som i dag er en attraktion for Bowie-, samt musikelskere. Hans tid i Berlin resulterede i tre klas-

siske album på tre år, bedre kendt som Berlin-trilogien. Man kan nemt få en rundvisning i studiet, og sige derhjemme at ”her sidder jeg så i den samme vindueskarm, som David Bowie gjorde”. Det er stort! Det er altså en nem ting at følge i David Bowies fodspor og man bliver ikke skuffet, for man er hjertelig velkommen på alle stederne og de snakker gerne om stjernens besøg på netop deres sted. De er stolte. Hans ophold i Berlin er kæmpe stor ting – både for hans hjemland, hans fans og

13


n i l r e sB

e i w o B

en

ation k i l p p eA

- iPhon

I takt med at iPhone applikationer bliver mere populære, udvikles flere og flere applikationer til anderledes og farverige målgrupper. Målgruppen for den nye applikation fra Be Berlin, Bowies Berlin, er af overskuelig størrelse, men er man fan af David Bowie, så er denne applikation absolut pengene værd.

14

Mobil underholdning Næsten lige så lang tid som mobiltelefonen har være allemandseje, har det været muligt at tilkøbe software til sin mobiltelefon. De seneste år er der sket et boost i efterspørgslen på software til mobiltelefoner. Dette er sket i takt med at generationen af ‘intelligente’ mobiltelefoner har set dagens lys. Som bekendt følger udbuddet efterspøgslen, hvilket betyder en lige så stor stigning i applikationer der bliver produceret. Denne produktion er uden tvivl en god forretning, hvis man kan finde netop den applikation, som brugerne lige står og mangler. Apples mobiltelefon, iPhone, er en af de mobiltelefoner, der er blevet så populær, at markedet for salg af applikationer, til disse håndholdte enheder, har fået et gevaldigt skub i den rigtige retning. Denne udvikling har også givet anledning til at flere nybegyndere prøver kræfter med programmering af sådanne applikationer.

Bowies Berlin En af disse nybegyndere på netop dette område er Be Berlin, som normalt har til formål at markedsføre Berlin, primært overfor turister. Be Berlin har med deres nye iPhone applikation forsøgt at ramme en gruppe mennesker, som alle har interessen til en af århundredets største kunstnere, David Bowie, tilfælles. Hvis man er interesseret i David Bowie og man ønsker at besøge Berlin, hvorfor så ikke besøge de steder David Bowie har boet, spist, festet, shoppet osv. Den nye applikation har fået navnet Bowies Berlin som en reference til netop den del af Berlin, som David Bowie valgte af bruge sin tid på, da han i slutningen af 70’erne boede i Berlin.


Kort og rutebeskrivelse Bowies Berlin er en applikation, som hjælper brugeren til at finde de offentlige steder, hvor David Bowie brugte meget af sin tid mens han boede i Berlin. Applikaionen finder caféer, restauranter, indkøbscentre osv. Som bruger af denne applikation, kan man ligeledes blive ledt hen til hvor David Bowie boede og selvom der dog ikke er offentlig adgang, da lejligheden stadig fungerer som bolig for privatpersoner, så er det stadig værd at besøge stedet, vis man er ægte fan. Alt dette kan brugeren søge efter og få vist, på en liste eller på et kort. Når en bestemt lokalitet er valgt, kan brugeren få vist en kort beskrivelse af stedet og få en rutebeskrivelse fra den aktuelle position. Så skal du til Berlin og er du interesseret i David Bowie, så prøv den nye iPhone applikation, Bowies Berlin.

15


Berlin top 10 1. Brandenburger Tor. Formentlig Berlins mest berømte bygningsværk. I sig selv ikke et kæmpe monument med sine ca. kun 26 meters højde. Men den gamle byport fra 1791 stod mellem Øst- og Vestberlin, og blev derfor et symbol på Berlinmurens fald i 1989 og genforeningen af Tyskland og er samtidig Berlins vartegn. Ligesom mange københavnere fejrer nytår på den mest centrale plads i København, Rådhuspladsen, fejrer mange berlinere nytår ved Brandenburger Tor i Berlin. Det meditative ”Raum der Stille” i bygningen og Holocaust-mindesmærket og udstilingen under jorden er også et besøg værd. 2. Reichstag (Rigsdagen - det tyske parlament). Oprindelig opført 1894. I 1999 gennemgik den en omfattende ombygning og fik bl.a. en stor glaskupel med fin udsigt over det centrale Berlin. 3. Fjernsynstårnet på Alexanderplatz. Bygget i 1969 af det tidligere DDR. 365 meter højt og kan ses over det meste af Berlin. Der er en restaurant i ca. 200 meters højde, som man kan komme op til med elevator.

16

4. Kurfürstendamm. Mens Berlin var delt var det den mest centrale gade i Vestberlin. I dag er den stadig en af de mest centrale gader til shopping med mange butikker, indkøbscentre og det berømte 6-etagers KaDeWe (Kaufhaus des Westens) i nærheden, samt den flotte Gedächtniskirche, som med sin ruin står som minde om 2.verdenskrig.


5. Potsdamer Platz. I 1990´erne var her Europas største byggeplads, da Berlinmuren tidligere gik igennem området. I dag er det præget af helt ny arkitektur, Sony Center, filmmuseum og shoppingcenteret Potsdamer Arkaden m.m. 6. Berlinmuren. Kan ses på Mauermuseum eller Dokumentationszentrum Berliner Mauer eller på East side Gallery. 8. Unter den Linden. Den historiske fornemme boulevard i centrum af Berlin med historisk arkitektur med bl.a. Bebelplatz, Deutsches Historisches Museum

7. Det jødiske Museum. Selv bygningen er arkitektonisk ret imponerende, tegnet af Daniel Libeskind. Museet beskriver jødernes historie igennem 2000 år, hvor jødeudryddelsen under 2.verdenskrig har en stor afdeling. Omfattende sikkerhedskontrol med metaldetektorer ved indgangen.

9. Friedrichstraße. I denne centrale lange gade i Østberlin ligger bl.a. kulturstormagasinet Dussmann og luksuriøs shopping i Friedrichstadt-Passagen og Galeries Lafayette 10. Potsdam. Byen Potsdam ligger godt nok lige udenfor Berlin, men den kan besøges med s-toget (S-Bahn) fra Berlin. Her kan bla. ses. slottet Sanssouci, filmbyen Babelsberg m.m.

17


18

Bowies Berlin  

E magasin om applikationen Bowies Berlin

Advertisement