Page 1

Sarah Mason Architecture Portfolio 2017


CONTENT

4

Curriculum Vitae

5

The Cavern

13

Oasis

17

Potter’s Retreat

21

Panther Pass

27

Function of Affect


Hello! My name is Sarah and I am second year student at the University of Waterloo School of Architecture in Cambridge, Ontario, Canada. I look at architecture as a solution to some environmental issues that our generation currently faces. I am particularly interested in climatic responsive architecture that is sustainable whilst not compromising the design. Contact 226 203 9713 semason@edu.uwaterloo.ca 26 Weir Drive Guelph ON Canada N1C 1E6

3

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


CURRICULUM VITAE EDUCATION University of Waterloo School of Architecture Enrolled September 2016. Anticipated Graduation August 2021.

Centennial Collegiate and Vocational Institute Graduated in June 2015 with my Ontario Secondary School Diploma.

AWARDS AND DISTINCTIONS Riverside Gallery Superposition Exhibition and Publication Final 1B project, The Cavern, was one of three projects selected to be displayed at the end of year studen`t exhibition.

University of Waterloo Merit Scholarship Entrance scholarship awarded to students with an average exceeding 85%.

Centennial Award, 2015 Most prestigious awarded at my high school, awarded to a student who excels academically, is a leader in their school and has a positive impact in their community.

Spartan Leadership Award, 2014 Awarded to a student who has a positive impact on the school community by participating in clubs and sports.

EMPLOYMENT Play With Clay, April 2017 to Present Aid customers in painting or creating their own clay pieces by demonstrating techniques and strategies.

University of Guelph Soccer Camp Supervisor, July- August 2016, 2017 Oversaw the organization of the camp including managing staff members, communicating with parents and volunteers, planning the program and interacting with campers.

Server, Buffalo Wild Wings, October-January 2016 Worked efficiently whilst ensuring the highest quality service for customers.

Private Piano Teacher, September 2014 - January 2016 Taught kids aged four to twelve varying levels of piano. Exercised patience while helping to develop their piano skills.

EXTRA CURRICULARS University F_RM Lab, January 2017 to Present Class Representative, September 2016 to Present Rock Climbing Club

High School

Global Outreach; Link Crew; Community Environmental Leadership Program; Grade 8 Conservatory Piano

SKILLS Digital Rhino 3D; Adobe Suite (InDesign, Illustrator, Photoshop, Premiere Pro); Maxwell Render; AutoCAD;

Analogue Model Making; Hand Drafting.

Curriculum Vitae

4


T H E C AV E R N A SEED LIBRARY FOR GROWING AND LEARNING MICRO-INSTITUTIONS - 1B STUDIO - DONALD MCKAY

Featured in Riverside Superposition Exhibition and Publication Seed saving is an age-old tradition. Its original purpose was to store seeds for preservation from season to season. With the increasing use of GMOs in the twentieth century, seed saving has taken on a different role. Around the world people are now storing seeds to “create locally adapted varieties, to respond proactively to climate change or loss of gene integrity due to GMOs, or to preserve genetic diversity.” The Svalbard Global Seed Vault in Norway is the largest vault in the world and serves to “provide insurance against both incremental and catastrophic loss of crop diversity held in traditional seed banks around the world.” The act of storing seeds has developed in communities around the world to become a network of seed sharing where people can borrow seeds for a growing season and return them back to the library to be stored when the season is over. The Cavern is a proposal for a seed and book library in the city of Toronto and incorporates both a community garden and a seed vault. In an attempt to reduce the shadows cast on the site to allow for a prosperous community garden, the library is underground, with only the initial threshold into the building being above ground to allow for circulation into the library.

5

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


The Cavern

6


At street level is the entrance into the library which includes the front desk. The rest of the site is dedicated to accessible community gardens with 1.5m by 1.5m raised beds.

GROUND FLOOR

BASEMENT ONE

GROUND FLOOR 0.5 m

7

1m

2m

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017

GROUND FLOOR


BASEMENT TWO

BASEMENT THREE

BASEMENT FOUR

The Cavern

8


SECTION A

0.5m

9

1m

2m

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017

A


SECTION B

B

A

B The Cavern

10


AXONOMETRIC The entrance of the library is meant to be reminiscent of a greenhouse and consists of structural glass which supports double- insulated glass. The living wall, which spans the height of the library is a feature in this space.

11

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


BUTTERFLY CLIPS The butterfly clip assemblage consists of custom stainless steel pieces.

WALL DETAIL The glass is connected using a butterfly clip connection.

ROOF DETAIL The roof is attached using a combination of stainless steel bolts and butterfly clips.

The Cavern

12


OASIS

AN OFF THE GRID RESEARCH STATION ENVIRONMENTAL DESIGN - TERRI MEYER BOAKE - Partner: Isabella Suppa

The Managua Research Station is located in the Chiltepe Peninsula Natural Reserve, just 10 kilometers from Managua, Nicaragua’s capital city. Because of the area’s volcanic activity, the station is designed for a volcanologist to study and observe the patterns of the volcanic rock. With the average temperature exceeding 25 degrees celcius, Nicaragua is considered a hot and humid climate, thus bio-climatic design strategies were implemented into the research station in order to create a comfortable place to live whilst still aiming for carbon neutrality. The building was split into two programs- kitchen and bathroom, and studio and bedroom- to make it easier to keep the building cool. All circulation is through a breezeway on the exterior, protected by an overhang and a screen. The two buildings are accessed via a courtyard that acts both as a micro-climate to let in diffused light as well as an exterior space to live and work. The building is raised of the ground because it is located close to a lake that is sometimes prone to flooding and to improve ventilation.

13

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


Oasis

14


LONGITUDINAL SECTION

PLAN

15

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


SOLAR PANELS Solar panels are on the South side to produce enough renewable energy to sustain the building.

NATURAL VENTILATION The building is orientated in such a way that wind from the East provides natural ventilation to cool the building. Clerestory windows allow hot air to escape from the building.

WATER REUSE Large gutters collect runoff that then travels to an underground holding tank. The water is filtered to be used for drinking, cooking and bathing.

CROSS SECTION

Oasis

16


P OT TE R ’ S R ETREAT AN ARTIST STUDIO FOR CREATING AND LIVING MICRO-INSTITUTIONS - 1B STUDIO - RICK ANDRIGHETTI

The Potter’s Retreat is designed to be both a living and work space for a resident artist in the town of Galt, Ontario. The site is located along the Grand River. Consequently, the retreat was designed in such a way to marry two public spaces- the street and boardwalk- whilst still keeping in mind the mandatory flood wall that runs along the river.

17

WATER STREET

WARNOCK STREET

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017

AINSLEY ROAD

GRAND RIVER

The organization of the spaces is built around a shelving unit that runs the height of the building. Encorporated into the shelves are storage for pottery that also act as display cases; a viewing spot for the public to see the potter at work; a work sink; a kitchen counter in the living quarters and storage for the bedroom. These shelves serve a practical use and allow the pottery to become part of the architecture in the building.


Potter’s Retreat

18


The top part of the building, the living quarters, is clad is dark siding. The lower portion, which is dedicated to the studio space, is all glass. This serves both to create the illusion of a floating mass and to exhibit the pottery which can be seen on the shelving behind the window.

UPPER FLOORS

GROUND FLOOR

19

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


ASSEMBLY DIAGRAMS

SOUTH ELEVATION

Exploded floor plates and shelving units showing relationship between floors.

Exploded shelving units.

SECTION A

Axonometric showing relationship between floors and shelving unit.

Potter’s Retreat

20


PA N T H E R PA S S A BRIDGE BETWEEN NATURE AND MANKIND

BUILDING CONSTRUCTION - TERRI MEYER BOAKE - Partner: Isabella Suppa

The Florida Panther, Florida’s offcial state animal, is one of the most endangered mammals on earth, with only between 100 to 180 known adults left in the wild. Their two largest causes of death is automobile accidents and territorial aggression between panthers. The Florida Panther lives primarily in the Everglades National Park. In order to connect the West and East coast of the Florida peninsula, the Everglades Parkway was built through the park. Panthers seek space to roam and thus cross the parkway, causing car accidents which result in both panther and human deaths. Because the road also confines the panther habitat, it causes tension between the panthers which results in them fighting to the death for territory. The Panther Pass is a bridge for panthers to pass safely over the highway. The bridges would be constructed every couple of miles with a fence in between to stop panthers from crossing the highway. It is a compromise within the park to allow humans and the panthers to co-exist in such a way that is not a burden.

21

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


Panther Pass

22


1

6

2

3

4

7

5

3

1 TENSILE CONNECTION EARTH 7 8 2 CONCRETE SUBFLOOR

6 8

9 5

METAL DECKING STEEL I-BEAM 4

V-SHAPED COLUMNS ARMATURES 9

23

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017

CONCRETE FOUNDATIONS


SECTIONAL PERSPECTIVE

Panther Pass

24


WORMSEYE

ELEVATION

25

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


Panther Pass

26


FUNCTION OF AFFECT DURATIONAL SPACE IN ARCHITECTURE AND CINEMA 2A STUDIO - DEREK REVINGTON, DAVID CORREA

The Function of Affect is an ongoing project. It explores the relationship between architecture and cinema through analyzing three short clips taken from various films. The first iteration was to create three unique spaces that embody the atmosphere, spatiality and temporality of the clips and was completed in model form. The second iteration was a refinement of the latter and was done digitally. I was particularly interested in exploring the camera work in the clips and expressing it through a series of geometries. In the center is a “secret garden,” which is representative of a utopian private life of two lovers, that is contrasted with the mundane, banal “real world.” If one were to travel through the space, they would always see the garden, but never actually be able to enter it. This speaks to the idea that things are not always what they seem which is inherently present in one of the clips. The next iteration of this project asks us to compose these abstracted spaces architecturally whilst trying to answer the question “How might we live?” It explores the notion of scale and demands the creation of a metropolis that embodies the atmosphere generated both from the clips and our models.

27

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


Function of Affect

28


SECTION PERSPECTIVE

INTERIOR VIEWS

29

Sarah Mason II Architecture Portfolio 2017


LEFT: EXTERIOR VIEW BELOW: MODEL

LEFT: SECTION PERSPECTIVE ABOVE: MODEL Function of Affect

30


Thank You

Contact: 226 203 9713 semason@edu.uwaterloo.ca

Sarah Mason Architecture Portfolio 2017 Outdated  
Sarah Mason Architecture Portfolio 2017 Outdated  
Advertisement