Page 1

MATERI ALS Sunlightreflects offtheBreton Brut;thisenhancesthe curvesand shapesofthe surface

het ex t ur al qual i t i esc r eat edbyt heBr et onBr ut bei ngc as ti nawooden T

Havi ngt he ent i r ebui l di ngmadeof onemat er i al cer at esan obvi ouscont r ast bet weent he di f f er ent l evel sand angl esoft he wal l s

Theonl yot hermat er i alusedi st hegl assusedi n t heBr i sesSol ei l .Thi scr eat esanuni nt er upt edwal l ofgr eyconcr et eandunt ext ur algl ass.Thei nset wi ndowsenhancest heshadowsandl i ghtcr eat ed byt het heBr et onBr ut


CONSTRUCTI ON Thest r uct ur ei sa domi noskel et on wher econcr et ef l oor sl absar esuppor t ed byver t i calconcr et e col umns.Thi smeaqns t hesequenceofconst r uct i oni st hegr ound f l oorsl abgr oundf l oor col umnsgr oundf l oor wal l set c.

Thepi l ot i sar er ei nf or cedwi t hacar dboar di nt er i ort ubi ng,Theyar et hen ar r angedi naf or malgr i dsyst em;wi t h sl i ghtcant i l ever i ngt osuppor tt he “ l ung�vol umesoft hebui l di ng.

Thepi l ot i sar esuppor t edbyPadFoundat i ons; t hesespr eadt hel oadoft hebui l di ngi nt ot hesur r oundi nggr ound.Thi sst opspossi bl esubsi dence whi chcoul doccuri ft hepi l ot i swer ebui l tst r ai ght i nt ot hegr ound.


LAYOUT

Key 1. Entrance Hall  2. Reception  3. Conference Room  4. Shop  5. Auditorium  6. Offices  7. Ramp  8. Exhibition Room  9. Studio   10. Roof Garden 

There is a basic structure to the organisation of space  in ‘The Carpenter centre’; the segregation of served  and service areas. Served areas make up the main bulk  of the building, but there are 2 service towers. One  contains the main stairwell, a lift and a toilet, whilst  the other is more of a secondary tower, maybe used by  staff. It contains only a lift and exterior stairs. 

The building’s shape is designed so that it fills the site  in  the most efficient way possible. The main core square  shape of the building is angled so that is allows the curved  shapes to fill the site and accentuates the flow of the path,  which runs diagonally across the site. 


CIR RCULA ATION N

4th floor floor studio o  EEntered via the main stairwell,  d directly into the spaace. There is  o opportunity to acceess the roof  tterrace from either the  ssecondary stairwell or the  sstudio itself. 

3rd Floor  Circulation herre is simply from  the main stairw well around the  open room butt people are  encouraged to o use the graceful  ramp down to the 2nd floor  space below.   

2nd Floor ons by the  Split into 2 sectio central path. Onee area is  completely isolatted from the  main and second dary stairwells  and is only accesssible via a  curved ramp from m the 3rd floor.  The other area has a curved  wall to encouragge smooth  movement aroun nd the space.  

ay Public Pathwa The public path tunnels through  the building, allowing people to  pass through aand view inside,  but not enter. There is the  enter the building  possibility to e here as well ass link the two  spaces that the e path divides,  but this is not ccommon. 

1st Floor

Ground Floor  There are 2 entrances with a  primary route towards the main  stairwell. Secondary routes are  e conference  possible to the room, shop and secondary  stairwell. 

This is a basic diagram rrepresenting the   circulaation through the building on each h floor. The blue line  shows the primary flow w through the building, the red sho ows secondary  emonstrates publlic circulation and d paths, such as  and altternative routes, and the green de entran nces.   

The main route ffrom the  stairwell guides yyou towards  the gallery. The ccurved wall  emphasises the ffluid  movement. The ccirculation  towards the officces is secondary  and not encouraged.  


FORM Thef or m oft he car pent ercent r ei s achi evedmyt he mat er i ali ti smadeof . Bet onBr uti si dealf or cr eat i ngl ar gef l owi ng shapes,suchast hose seenher e.These shapesar esai dt o r esembl ehumanl ungs, andar et hemai ngal l er y spaces.Thesel ungs comeof fofa cent r almass,whi ch act sast heser vi ce spacef ort hegal l er i es, pr ovi di ngci r cual t i on, andadmi nst er at i on.


FUNCTI ON TheBr i sesSol i el sar e desi gnedt odi f f uset he di r ectsunl i ght ,t or emove gl ar eandcr eat eamor e evenl i ghtl eveli nsi det he bui l di ng,whi chi sused asanar tgal l er y .The evenl i ghtl evel sar e i dealf orvi ewi ngar t

St udi o St udi o Gal l er y Gal l er y Lect ur es ser vi ces

TheBr i sesSol i el s ar eor i ent at edt o t hepat hoft he sun,andar enot desi gnedt oof f er vi ews.Thi scan beseenbyf ol l owi ngt hel i neofsi ght t hr ought hewi ndows,ast heyl ook di r ect l yont oadj acantbui l di ngs.

Group 12  

Group 12 Carpenter center le Corbusier