Issuu on Google+

S A R A C L A R K [DESIGN

PORTFOLIO]


[CONTENTS]


CARMICHAEL G Y M N A S I U M R E N O V A T I O N 02-08 NCSU

S W I N E 10-14

NORTH RIDGE E L E M E N T R Y S C H O O L 16-18 C U B I O 20-22 K A J A K A V A R N A 24-30

A B R O A D 32-36

[CLARK]


tion

Basement Plan 1/32” = 1’ 0” 332.5 FFE

CARMICHAEL GYM R E N O VA T I O N Program | Gymnasium Renovation ARC 302 | Jianxin Hu Date | Spring 2016 Location | Raleigh, NC The existing condition of Carmichael Gym, a product of a series of partial add-ons and renovations, left it disconnected, with several entrances to different parts of the complex. This not only complicated wayfinding for users of the space, but also posed a security risk for the students and staff inside the facility. The proposed renovation unifies Carmichael Gymnasium, bringing together all parts of the building to one entrance - across from Talley Student Center, on the corner of Morill and Cates Ave. The shape was determined based on three key factors: essential views, circulation, and existing site axes (seen below site map to the right). The viewing opportunities included Talley Student Center, the view down Cates Avenue, and the Pedestrian Cut-Through Pedestrian Cut-Through view of the soccer stadium and surrounding Pedestrian Cut-Through woods. The renovation aimed not to impede existing circulation, leaving students free to move from Talley, through Carmichael, down to the parking lot via the cut through pictured on p.06. Site axes were drawn from the facades of the existing complex, and the geometry made by Talley Student Center.

01

[CARMICHAEL]

North East Elevation 1/32”=1’ 0”

East Elevation 1/32”=1’ 0”

Site Section 1/32”=1’ 0”

Lobby View Lobby View Lobby View

TERRACOTT SCREEN (SE

Approach from Talley Perspective


Level Two Floor Plan 1/32” = 1’ 0”

Level One Floor Plan 1/32” = 1’ 0”

Track Mezzanine 1/32” = 1’ 0”

Level Three Floor Plan 1/32” = 1’ 0”

362.12 FFE

347.5 FFE

380.83 FFE

376.83 FFE

CURTAIN WALL GLASS PANE ALUMINUM SILL MULLION SHIM BACKER ROD AND SEALANT

The major underlying structure of the renovation consists of a cantilevered truss, supported by two frames that are embedded into the ground below. >

COPPER FLASHING STEEL ANGLE METAL STUDS @ 24” OC ANCHORED TO SHEATHING

North East Elevation 1/32”=1’ 0”

6” COMPOSITE METAL DECKING

2” RIGID INSULATION VAPOR BARRIER 3/4” PLASTIC SHEATHING 6” METAL STUD 6” BATT INSULATION 18” TERRACOTTA RAINSCREEN PANELS HORIZONTAL CLIPS FASTENED TO STUDS

STEEL WIDE FLANGE BEAM 6” METAL STUDS SPACED AT 16” OC 2” RIGID INSULATION 1” SOFFIT SUSPENDED FROM STUDS

STEEL WIDE FLANGE COLUMN FURRED IN GYPBOARD

Detail 1 1.5”=1’ 0” HVAC Diagram NTS

East Elevation 1/32”=1’ 0”

24X24 CONCRETE PAVERS ON ADJUSTABLE CHAIRS

CONCRETE SLAB ON GRADE DRAIN BOARD 2” RIGID INSULATION CONCRETE SLAB ON GRADE

Storage

PEEL AND STICK WATER PROOF MEMBRANE HES

Break

ROOF MEMBRANE TAPERED RIGID INSULATION 6” COMPOSITE METAL DECKING

C

C

C

C

Truss Structure NTS

WATER PROOF MEMBRANE

Framing Plan NTS

2” RIGID INSULATION

Truss Structure NTS

DRAIN BOARD STEEL WIDE FLANGE BEAM

8” FOUNDATION DRAIN

STEEL WIDE FLANGE COLUMN

Detail 2 1.5”=1’ 0”

Site Section 1/32”=1’ 0”

Wall Section A-A 3/4”=

[CLARK]

02


2nd Level: open gym and recreation rooms Base Level: office space and open gym

Entrance Level: lobby, rock climbing facilities, classrooms, open gym space and restrooms

East Elevation 03

[CARMICHAEL]


The form of the building is a cantilevered truss, visually supported by the two brick masses. The use of the cantilevered truss evokes a dynamic feeling encouraging movement and fitness. By enclosing the trussed volume in glass, the gym space becomes a “hub of health� visible to passersby, inviting more students to take advantage of the facilities offered at NC State. [CLARK]

04


The single entrance includes gates for card entry, an information desk, and materials that bring the outside of the building to the inside.

05

[CARMICHAEL]


The use of terra cotta panels and glazing on the truss marries the new material palette of NC State with the old one, as the supporting volumes are enclosed in a material familiar to NC State - red brick.

Wall section showing the trussed volume on the columns that support. Also showing terracotta rainscreen and pavers.> [CLARK]

06


07

[CARMICHAEL]


< Physical site model made of museum board, while the building model was cut from sheets of bass wood. Visible on the site model is the relationship between the renovation and the Talley Student center.

[CLARK]

08


NCSU TEACHING A N I M A L U N I T: SWINE FACILITIES Program | Swine Barns and TAU ARC 301 | Jamey Glueck Date | Fall 2015 Location | Raleigh, NC NC State has the third best Veterinary Medicine Schools in the country, but its facilities for teaching this discipline come in 25th. The assignment for this project was to create a swine breeding facility that represented the pride NC State has in its animal science programs. The facility program was to take the pigs from Gestation, to Farrowing, to the Finishing house, where they would be sent to market. The program was also to include a Teaching Animal Unit, for lectures and demonstrations where

animals could be brought into the lecture space. In addition to the program requirements, this solution includes an outdoor classroom and wash stations ateachentrytominimizeriskofbio-contamination. The proposed solution is based on a system of layered enclosure to allow one roof and enclosure to provide for the diverse needs of each room in the program. Pigs need different amounts of light and air flow depending on their stage of development. This system of enclosure allows for staff and students to circulate on the inside of the building, and interact with the pigs, while visitors can safely view the pigs from the outside.

09

[NCSU

SWINE]


Parti

Circulation

[CLARK]

10


Finishing Outdoor Classroom

Farrowing

Gestation

The structure and enclosure of the building consist of a series of welded frames, atop of which rest joists that support the first layer of louvers. Above the louvers is a layer of either plexi glass or metal seam panels, depending on the needs of the individual spaces.

East Elevation 11

[NCSU

SWINE]

Lobby TAU


Entrance Elevation: All of the swine facilities are housed in the mass visible on the left.The TAU is on the right. Visitors pass through on the raised ground at the far left while students and staff pass through the middle.

A section taken through the finishing house: Visitors stand on a mezanine above the pigs, while staff and students circulate on the same level as the pigs outside of the enclosure. The feeding silo can be seen at the left.

[CLARK]

12


Above: 1/16” = 1’ 0” Physical Model displaying roofing system pattern.

13

[NCSU

SWINE]

Top: figure scale standing in outdoor classrom, viewing pasture through break in the enclosure system. Bottom: Light conditions resulting from the louver system visible on the ground and walls.


Above: 3/4” = 1’ 0” Bay Model. A visitor stands on the mezanine and watches as the staff works with the pigs in one of the finishing rooms. Visible in greater detail is the enclosure and structure system of louvers and hollow metal frames.

[CLARK]

14


NORTH RIDGE ELEMENTARY SCHOOL Program | Elementary School ARC 302 | Jianxin Hu Date | Spring 2016 Location | Raleigh, NC North Ridge Elementary is an elementary school in Raleigh that sits in close proximity to a large neighborhood. Because of this, many students not only bus or carpool to school, but also walk. The redesign needed to address and provide for the three main ways that children were coming to school, and also maintain a usable outdoor play space. Being in the city and in such close proximity to other buildings, security of play spaces was also a major concern. The proposed redesign of North Ridge Elementary provides a semi-enclosed play space nestled between the two bars of the building that house the classrooms and shared spaces. The southern most bar houses all of the shared spaces (ie cafe, library, lobby), while the northern bar houses the K-5 classroom spaces. The carpool drop-off occurs at the south loop, in addition to parking, and the buses dropped students off at the northern loop. Students walking to school could come in on the pedestrian path from the West. All students enter the building in the same diagonal axis that cuts through the two bars, brining them to the lobby which can be seen on p.16.

15

[NORTH

RIDGE]


[CLARK]

16


SE RR

RR 2

SE

2

DN

2

2

K

3

2

K

Pre-K

2

K

K K

3 3

Lib Mez Multi-P

K

3 3 3

Gen. Gen. Art

4

Gen. Roof Garden

Music

Art 1

4 4

4 4

1

5

SE 1 Cafeteria

n

5

1 RR

1

RR RR

R2L

1

Plant Op

RR

RR

K

Lib Mez

K

Lobby

alters

Gen. Admin

Gen. Art

Gen.

Staff

Roof Garden

Music

Art

Stud Serv

1

1

Gym 1 Cafeteria

1 RR

1

RR

Kitchen Plant Op

17

Floor Plan: Level 1 1” = 50’ 0”

[NORTH

RIDGE]

Docking

DN Level 2

2 2 2

K K Floor Plan: Level 2 K 1” = 50’ 0” Multi-P

Offices

2

2

K

Pre-K

Docking

SE

5

Pre-K

Library

RR RR

5

SE

RR

Kitchen

5

1

Level 1

Floor Plan: Level 2 1” = 50’ 0”


The library space, adjacent to the lobby, provided for a diverse range of activities: computer access, lounging in the loft, and group activities in the center floor space. The loft accessed by the spiral staircase connects to the roof garden above the lobby.

[CLARK]

18


CUBIO [A

CUBE

STUDIO]

Program | Painters Studio ARC 201 | Burak Erdim Date | Fall 2015 Location | The Kiva, Kamphoefner Hall, NCSU Beginning with a cube, and making two cuts and translations, a form was achieved that was then translated from mass into plane, line and then finally a hybrid of the 3 forms.The form consists of a massive spine that runs from the base of the building to the top, supporting the programmatic elements that spiral around it. The program includes a dining space for the artist inhabitant and her visitors, a painting studio, and a bedroom and bathroom space. At the beginning of each day, the artist would wake from her bedroom on the top floor, and spiral down to the dining space on the first level to greet her guests for breakfast, as the day progressed, she would then make her way back to the top of the building by spiralling back up through her painting studio and her bedroom.

19

[CUBIO]


The progression of form from mass, to plane, to line, to the Hybrid Model combining all three forms.

[CLARK]

20


21

[CUBIO


The planar elements were cut from thin sheets of bass wood, while the tectonic elements were cut from 1/32â&#x20AC;? sticks of bass wood. The massive element that creates the base and the spine that runs up the center of the model was constructed from laminated sheets of plywood. >

< The massive spine running through the center of the structure allowed for circular movement up and down the studio as the artist moved through her activities daily. Visible here is core and the stair case moving around it.

[CLARK]

22


K A J A K AVA R N A [kayak+cafe]

Program | Recreational Facility ARC 490 | Igor Kavacevik Date | Fall 2016 Location | Holesovice, Prague, Czech Republic The Vltava river has long been an essential part of life in Prague. Historically, it was used to transport tree trunks from the Sumava Forest into Prague. Today, it is frequently used for recreation and sport. Holesovice resides on a peninsula along the Vltava River, giving it the greatest potential accessibility to the water. In spite of this, it has zero access points for kayakers, and few opportunities for formal interaction between the community and the water. The site plan to the right shows the condition of accessibility along the entire perimeter of Holesovice where it touches the Vltava. Yellow dots represent formal accessibility- parks and sidewalks. Orange dots represent informal accessibility-abandoned lots. Red dots represent inaccessibility-buildings and fences blocking view or access. Kajakavarna (kayak-cafe), brings the community of Holesovice closer to the water by providing a place to rent kayaks and access the water, as well as extend pedestrian accessibility to the Vltava all the way down the southern bank. It provides use to not only to boating enthusiasts, but also to coffee drinkers and people who just want a place to sit outside and enjoy the views. The enlarged site plan shows the proposed solution in the existing abandoned lot.

23

[ K A J A K AVA R N A ]


Views

Enclosed vs Semi-Enclosed

[CLARK]

24


Street Level: public shelter, restrooms, cafe, info-desk.

< Circulation of people seeking rest, passing through, and the circulation of kayaks is shown.

Ground Level: boat storage, maintenance and locker rooms. 25

[ K A J A K AVA R N A ]


Daytime

Flood

Night

Conditional Transitions: The form of the building accomodates the changing needs of this facility. During the day time, kayaks are open to the air, so people can move freely from the storage space to the dock ramp. During a flood, the boats are rolled out so that the water can come up to the 100 year flood level without damaging the building or hindering the use of the cafe and public shelter. At night, metal grates are rolled down from the ceiling to lock to the ground, keeping the boats safe.

[CLARK]

26


27

[ K A J A K AVA R N A ]


[CLARK]

28


29

[ K A J A K AVA R N A ]


[CLARK]

30


ABROAD

1/3

[Work from my time studying abroad.] ARC590 | Irena Bujarkova Date | Fall 2016 Media | Ink HIM A series of figure drawings completed from poses held for 15 minutes each. Drawn using wooden sticks on white cardstcok with black ink.

31

[ABROAD]


[CLARK]

32


ABROAD

2/3

[Work from my time studying abroad.] ARC590 | Irena Bujarkova Date | Fall 2016 TIRED TOWERS [left] a lithograph made from an ink pen sketch of the Charles Bridge in Prague, which was then carved into a metal plate, bathed in acid and rolled through an ink press to create the print. VIOLET [center] charcoal portrait completed from drawing in person STILL [right] charcoal still life

33

[ABROAD]


[CLARK]

34


ABROAD

3/3

[Work from my time studying abroad.] ARC590 & Personal Work Date | Fall 2016 GUIDECCA [left] Ink pen sketch of Guidecca, Venice BUDAPEST [center] Free drawing from Budapest, completed in Ink with cotton and wooden sticks. MALASTRANA [right] Pencil sketch from Malastrana (Lesser Town) in Prague

35

[ABROAD]


[CLARK]

36


S A R A C L A R K

SCHOOLING: Bachelors of Environmental Design, NCSU 2017 AWARDS/HONORS: 2nd Place Blockfest Competition 2nd Place NCMCA Sigmon Memorial Scholarship Competition Deans List for 7/7 semesters EXPERIENCE: Summers of 2015 and 2016, Architectural Intern at Jacobs Engineering Cary SKILLS: Revit, Autocad, Google Sketchup, Adobe Creative Suite, Lumion, Hand Modeling


[THANK c: e:

YOU]

(919) 802 4772 smclark3@ncsu.edu


Sara Clark Architecture & Design Portfolio