Page 1

De winter

1. DE WINTER EN HET WEER 1. In de winter is het meestal …………. De temperatuur schommelt rond het ……………………= …..°C Soms valt er ……………….en als we geluk hebben, dan blijft die liggen. Soms ……………….. het, dan is de temperatuur onder 0°C . Natuurlijk sneeuwt of vriest het niet altijd, soms ………….het, net als in de andere seizoenen. 2. Als het vriest en dan regent, dan is er ……………….op de wegen. Doordat de ondergrond bevroren is, vriest de regen aan en dan is het heel glad. Dat is heel gevaarlijk want dan slippen de auto’s gemakkelijk. Wat moeten de chauffeurs doen als het ijzelt of sneeuwt ? ………………………………………………………………………………………….. 3. wanneer begint de winter ? ………………………………….. Tot wanneer duurt de winter ? …………………………………. Welke maand is geen wintermaand ? doorstreep ze :


Januari- maart- september-december- februari- april- november Welk seizoen komt juist voor de winter ? …………………….. en die begint op 21……………… en eindigt op 20 ……………………… Welk seizoen komt juist na de winter ? …………………….en die begint dus op ………………………………………………….en eindigt op 20 ……………………. 4. feesten in de winter : Welk feest vieren we op 25 december ? ……………………… Wanneer is het nieuwjaar ? …………………………………….

2. DIEREN IN DE WINTER Zoogdieren in de winter Zoogdieren zijn ………….bloedig. Mensen dus ook, want mensen zijn ……………... Warmbloedige dieren hebben een lichaamstemperatuur die…………………………. Ze zijn in de winter en de zomer dus net zo warm. Als zoogdieren te veel afkoelen, worden ze ……... Daarom moeten ze in zomer én winter voldoende …….. Voedsel geeft namelijk de brandstof om hun temperatuur gelijk te houden. In de winter is het veel lastiger om aan voldoende voedsel te komen. Er zijn veel minder planten en kleine dieren om te eten. Hoe komen zoogdieren dan toch de winter door? Ze . ………………………………...hebben er een paar verschillende oplossingen voor: Oplossing 1 winter………… Sommige dieren, zoals herten, schapen, zwijnen en paarden kunnen in de winter nog aan voedsel komen. Op het menu staan vaak wel wat minder lekkere dingen, zoals boomschors, maar het is genoeg om te overleven. Deze dieren blijven in de winter dus steeds naar voedsel zoeken. Om zich te beschermen tegen de kou krijgen ze in de winter een Deze isolerende vacht zorgt ervoor dat hun temperatuur goed blijft. Oplossing 2 winter………… Er zijn dieren die een voedselvoorraad aanleggen. Dat doen ze tijdens de winter /voordat de winter begint. Als het dan koud wordt, hebben ze voldoende bij elkaar gesprokkeld. De mol bijvoorbeeld verzamelt heel veel wormpjes en kruipt dan lekker in een warm holletje. Hij wordt dan alleen nog wakker om wat te eten. Ook eekhoorns en hamsters komen de winter op deze manier door. Mensen leggen ook weleens een voedselvoorraadje aan. Als er een grote storm voorspeld wordt bijvoorbeeld. Of als het voedsel plotseling heel goedkoop is. Dan gaan we met zijn allen inslaan. En dat noemen we ……………….... naar de hamster die ook zijn voedselvoorraad aanlegt! Oplossing 3 winter……………. Sommige dieren, zoals de v……………….. en de e……… slapen de hele winter. Zij eten voordat de winter begint heel veel voedsel, zodat ze een lekker vetlaagje krijgen. Dan kruipen ze in een holletje en gaan de hele winter slapen. Hun hartslag gaat langzamer/vlugger en alle lichaamsprocessen vervluggen/vertragen. Zo besparen de dieren op hun energie


Vogels in de winter Wat doen de vogels in de winter? Hebben zij ook last van de kou? Kunnen ze wel voedsel vinden? Vogels hebben verschillende oplossingen gevonden voor deze problemen. Oplossing 1: Vertrekken naar ……………………. Een aantal vogels vindt het hier maar niks in de winter. Dat komt omdat die vogels in de winter……………………………………………………….. Ze etennormaal gesproken insecten, wormen en andere kleine diertjes en die zijn in de winter dood of diep weggekropen. Ze gaan om hun maag te kunnen vullen helemaal naar Afrika! In het voorjaar komen ze weer terug in ons land en gaan dan broeden. Omdat ze alleen in de lente en de zomer hier zijn, noemen we deze vogels………………………………... Oplossing 2: Hier blijven Er zijn ook vogels die minder kieskeurig zijn met eten. In de zomer als ze er volop zijn, eten ze ook insecten, maar in de winter eten ze alles: zaadjes, nootjes, wat ze maar vinden. En dat is heel handig, want dan hoeven ze niet zo'n lange gevaarlijke reis te maken. Zulke vogels zijn: koolmeesjes, roodborstjes, vinken en merels. Ze blijven dus hier, maar wonen wel op een andere plek. Vogels die in de zomer in het bos wonen, trekken in de winter naar steden en dorpen. Daar is het wat warmer en er is meer voedsel te vinden. De vogels die hier blijven noemen we ………………………….... Misschien heb je weleens gedacht: wat zijn die vogels toch dik in de winter! Dat lijkt inderdaad zo, maar ze zijn niet dik van het vet. Ze hebben hun veren opgezet. Hierdoor komt er veel lucht tussen en dat isoleert. Zo houden de vogels zich lekker warm. Help de vogels Standvogels eten van alles in de winter. Toch kunnen ze, zeker als het vriest, wel wat voedselhulp gebruiken. Zaadjes, pinda's en vet zijn welkom. Als de vogels goed kunnen eten, vooral vet, zijn ze ook beter beschermd tegen de kou. Vogels moeten ook drinken, ook als het vriest, maar het is beter geen water neer te zetten. Vogels 'badderen' graag, maar als het vriest kunnen hun veren aan elkaar vriezen. In plaats daarvan kun je ijsgruis neerleggen.


3. PLANTEN IN DE WINTER Mensen kunnen een jas aantrekken in de winter. Dieren krijgen een wintervacht of kruipen lekker weg in een warm holletje. Maar wat doen planten nu als het koud wordt?

Vorst Bij strenge vorst zouden de stengels en bladeren van planten kunnen bevriezen. Dan gaan ze dood. Ook is het voor planten in de winter moeilijk om water te vinden. Als het erg koud is bevriest het water in de grond en dan kunnen de planten geen water meer opnemen. Welke oplossingen hebben planten daarvoor? Oplossing 1 : bladeren laten vallen Loofbomen zijn bomen met ……………………... Bladeren hebben veel water nodig. In de winter kan de boom daar dus niet goed voor zorgen. Daarom laat de boom in de herfst al zijn bladeren vallen. De takken kunnen wel tegen de kou. Aan die takken zitten alweer kleine knoppen waar in het voorjaar spiksplinternieuwe bladeren uitkomen. Oplossing 2: speciale bladeren Naaldbomen hebben geen bladeren maar naalden. Je kent vast wel een naaldboom: de ……………………………………! Naaldbomen laten hun naalden niet vallen in de herfst. Dat hoeft niet! De naalden hebben niet veel water nodig en kunnen goed tegen de kou. Oplossing 3: onderduiken Veel groene planten kunnen niet tegen vorst. Ze hebben geen dikke takken of een dikke stam. Hun bladeren en stengels kunnen dus bevriezen. Daarom sterft het bovengrondse deel van de plant in de herfst helemaal af. Het ondergrondse deel zijn de wortels. Die maken dan een voedselvoorraad. Daarmee kunnen ze de winter overleven. In het voorjaar gaat de plant weer groeien en komen zijn stengels weer boven de grond uit. De voedselvoorraden onder de grond kunnen er heel verschillend uitzien. Zo heb je bollen, knollen en wortelstengels. Een goed voorbeeld van een bol is een ………….. Een goed voorbeeld van een knol is een ……………………... Een goed voorbeeld van een wortel is een …………………………... Al deze bollen, knollen en wortels staan op ons wintermenu. Dat komt omdat die voedselvoorraden ook erg voedzaam zijn voor ons in de winter, zoals hutsepot!


WOORDZOEKER W

I

N

T

E

R

S

L

A

A

P

O

I

M

F

V

N

E

E

S

I

O

B

S

Z

E

R

E

D

R

C

V

B

A

N

M

K

O

E

D

I

J

R

F

H

G

B

V

E

N

J

K

E

A

C

T

U

T

I

L

O

I

T

T

E

B

N

W

C

A

R

V

U

R

I

L

L

R

E

E

U

U

R

E

E

Z

V

S

E

F

H

R

F

T

G

J

K

E

L

M

O

K

L

R

R

L

E

U

M

I

O

I

S

F

V

N

L

K

L

M

E

H

R

E

A

N

N

D

B

O

O

E

P

M

N

T

H

V

E

F

C

H

A

M

S

T

E

R

E

N

S

S

N

E

I

K

K

O

U

D

K

O

U

T

E

T

G

J

R

W

Z

P

B

E

J

Z

I

G

I

J

D

O

O

I

E

N

E

I

N

E

I

U

L

B

Z

V

R

E

I

S

G

L

A

T

T

E

L

S

T

I

J

N

M

R

E

O

S

L

V

M

F

R

I

E

Z

E

N

T

W

A

S

T

T

M

L

A

E

S

I

O

L

K

O

V

R

I

E

Z

E

N

S

T

E

E

N

T

J

E

S

M

M

R

E

Z

B

C

V

Y

R

R

J

U

I

S

R

K

L

O

P

M

K

E

R

S

T

B

O

O

M

E

N

N

E

N

R

R

Z

D

S

I

P

K

L

K

E

R

S

T

D

A

G

T

B

E

N

O

U

U

O

N

K

O

G

E

N

E

B

U

I

O

P

E

K

E

L

F

H

S

N

V

O

E

L

U

I

F

S

G

B

C

X

U

N

U

I

P

M

N

T

O

U

J

A

N

U

A

R

I

E

N

I

E

U

W

J

A

A

R

O

O

T

I

D

R

E

Y

V

N

U

I

S

I

N

C

L

K

L

I

E

B

WORTEL GLAD DECEMBER IJS KERSTDAG

JANUARI WINTERRUST TREKVOGELS WINTERSLAAP DOOIEN

SNEEUW HAMSTEREN KERSTBOOM EGEL REGEN

VRIEZEN IJZEL KOUD VRIESPUNT NIEUWJAAR

De winter  

alles over de winter

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you